Obnovit će most Sulejmana Veličanstvenog od Osijeka do Darde

Osijek

Obnovit će most Sulejmana Veličanstvenog od Osijeka do Darde

U utorak, 29. lipnja 2012. godine u Osijeku je osnovano Društvo hrvatsko-turskog prijateljstva Osijek kojem će jedan od ciljeva biti obnova drvenog mosta od Osijeka do Darde dužine osam kilometara.

Osnivači društva održali su sastanke s predstavnicima Turske uprave za međunarodnu suradnju i razvoj (TIK) i Veleposlanstva Turske, koji su zainteresirani za ulaganje u izgradnju mosta u okviru obnove turske arhitektonske, umjetničke i kulturne baštine na području nekadašnjeg Osmanlijskog carstva.

Budući da se Osijek od 1526. oko 160 godina nalazio pod turskom vlašću, Damir Jurić, predsjednik novoosnovanog društva, na današnjoj osnivačkoj sjednici ustvrdio je da je taj period na lokalnu povijest i kulturu ostavio značajan utjecaj, koji društvo namjerava istražiti, promovirati i dijelom obnoviti.

- Hrvatska će uskoro postati članica Europske unije, a Turska se Europi želi jasnije pokazati kao zemlja koja ubrzano napreduje u svim pogledima, osobito gospodarskim - poručio je Jurić, ocijenivši obnovu drvenog mosta jednom od glavnih smjernica boljeg povezivanja grada Osijeka i Slavonije s Turskom.

Prema njegovim riječima, u Osijeku su već boravili predstavnici Turske uprave za međunarodnu suradnju i razvoj (TIK) i izrazili interes za obnovu mosta koji je prije gotovo 500 godina smatran arhitektonskim čudom. Uslijed gospodarske ekspanzije, koja se danas mjeri godišnjim BDP-om od osam posto, Jurić tvrdi da Turska namjerava obnoviti takve važne građevine širom nekadašnjeg Osmanlijskog carstva, kako bi promovirala svoju ostavštinu i suvremenu suradnju.

Uspije li ova inicijativa, most će se protezati od lijeve obale Drave u Osijeku, preko nekadašnjeg poplavnog područja, mjestimično krivudajući, do baranjskog mjesta Darda. Povjesničar Ive Mažuran nazvao je tu građevinu kolosalnom i najvećim građevinskim poduhvatom u Europi u to vrijeme. Originalan izgled Mažuran opisuje kao širine oko šest metara, s drvenom ogradom te stražarnicama i odmorištima za putnike. Gradnja je dovršena 1566. godine, četrdeset godina nakon osvajanja Osijeka. Čvrstoću drvenog čuda zatim je isprobala Sulejmanova vojska na putu za Sziget. Zadivljeni putnici, piše Mažuran, građevinu su prozvali slavnim i čudesnim (Il ponte famoso d'Essek, Die so berühmte und wunderbahre Essecker Brücke).

- Osim toga, moramo potaknuti istraživanje arhiva u Carigradu u kojemu postoji velik broj povijesnih informacija o Osijeku i Hrvatskoj, ali su potpuno neistražene, za razliku od bečkih i budimpeštanskih arhiva - planira Jurić, a usto u program društva ulazi i suradnja sveučilišta i gospodarstva.

Govor na današnjem osječkom skupu najavio je veleposlanik Turske Burak Özügergin, ali morao je otkazati zbog poziva u Sabor. Andrija Karafilipović, predsjednik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstava, podržao je osnivanje društva konkretnim savjetima o načinu rada i suradnji s hrvatskim i inozemnim institucijama. Hrvoje Dusper, tajnik Hrvatsko-turskog društva prijateljstva iz Zagreba, također je ponudio svoju suradnju osječkom društvu.

Za potpredsjednika izabran je Miljenko Turniški, inače predsjednik Agencije lokalne demokracije iz Osijeka, a za tajnika Siniša Maurus, službenik Turističke zajednice Grada Osijeka.

Tekst: Tportal.hr
Foto: Foto-arhiv 031
jel može do mađarske granice umjesto Vc?
još nam samo Turci fale...
dosta je širenja islama na ovim podrucjima
dedaramo

jel može do mađarske granice umjesto V-c?

kad neće naši - možda hoće Turci ;)
totalno pozdravljam ovaj projekat.... jako je zanimljiva turistička atrakcija i mislim da bi to dovuklo ljudi u osijek jer ipak je jedno od svjetskih čuda
Vic.Mackey

A koji će nam k... taj most?

Šta je slijedeće, Kineski zid možda?

O j.... ti grad. Gledam Bubala na TV-u i kaže da je Osijek metropola.
Možda za njegov seljački mozak je.

A ovaj Šišljagić se pretvorio u građevinskog menadžera, samo priča o nekakvoj cestovnoj infrastrukturi po Baranji gdje su se preselili svi Osječki lopovi.

O Bože koja mafija u gradu.

Pa dajte ljudi prestanite financirati sve i svašta, financirajte samo proizvodnju, a sve ostalo će doći samo a naročito izgradnja.

Ovaj HDSSB je totalno šenuo s uma, ma j..te na slijedećim izborima ću glasati za ovaj lopovski HSP, je... mi pas m..... ako neću glasat za HSP, pun mi je k.... više kret.... u HDSSB-u.

Kakav most id...t. ret....ni?
taj most ce se predivno uklapati uz velebni aqua park
dedaramo

jel može do mađarske granice umjesto Vc?

Bolje do švicarske.
tooooooooooooooooooo hahahaahah,ma nek je most pa nije bitno jel viseci ili cestovni...moze i za stoku sitnog zuba do Darde ..grada i vodstva majko bozja....
A kako ce nam silni kruzeri prolaziti ispod pontonskog mosta?
francika

Vic.Mackey

Ne sjećam se da je Kineski zid bio u Osijeku, ali iz povijesti sam učio da Sulejmanov je.

Pohvaljujem ideju.
haha mozda ce biti i neke koristi od njega sobzirom da je Darda proglasena industriskom zonom pa ce neki na posao preko mosta pa ustede na vremenu :)
avantgarde

francika

Vic.Mackey

Ne sjećam se da je Kineski zid bio u Osijeku, ali iz povijesti sam učio da Sulejmanov je.

Pohvaljujem ideju.

Pa kakve to veze ima. Šta mi ti hoćemo dokazat? Da smo Balkan i da Evropljani trebaju doći u Osijek zato što je Osijek na Balkanu?
To što mi radimo je totalni debilizam.
ovaj plan je jako dobar i zanimljiv ali ne u ovo j***** vrijeme i doba..gradite mostove * ljudi na ulici završavaju jel nemaju posla tvornice propadaju bolnice luduju svatk oradi što hoće...vi gradite mostove....PA JEL OZBILJNO STVARNO MOGUĆE DA LJUDI KOJI VODE OVRAJ GRAD I OVU DRŽAVU SU TOLIKO PSIHIČKI I UMOBOLNO BOLESNI?! dali je to moguće...kako svaka najveća budala mafijaška u ovoj državi završi kao neki političar a svaka normalna osoba završi na ulici? ajde vi sad to meni ljepo objasnite pa onda gradite si most od osijeka to tokija ako hoćete.....ideja je super i mislim da bi to bilo preljepo i kao šetnja i kao uspomena i sve...ali vi sad to gradite pa vi niste normalni majke mi više i ovaj grad i država pa jedva čekam pobjeći odavde da se mogu popišati na ovu državu i grad i generale i sve što ima veze s ovom državom balkanskom glupom primitivnom idiotskom kretenskom jadnom onom dvoličnom fuj da se barem nisam ni rodio bolje to nego rodit se u ovoj retardiranoj državi i zemlji...bolje da sam se u africi rodio majke mi ...
j*** va sviše i fićo i mostovi i kipovi i sve povezano s time..
Ma u p..č.. m..t.nu.
Jedva smo se oslobodili Turaka a sad da im dižemo spomenik.
U Budimpešti ruše spomenik banu J.Jelačiću a mi ćemo dopustiti Turcima da grad most u Osijeku.

Šišljagiću ti si stvarno re.r..an!

Jel se mi to planiramo odcijepiti od Hrvatske i postati dio Bosne i Hercegovine.
Baš bi to bilo zanimljivo vidjeti, da Bosna graniči s Mađarskom, i onda onaj reta...d...r...ni Milanović i ministar Hajdaš Dončić nek još daju i Ploče da mogu imati pristojan izlaz na more.

M..š u 3 pi...e m..t...r.e!

Bubalo i Šišljagiću, pogotovo ti Burić-u, pa zar ćete zbog Glavaša prodati i Slavoniju i Baranju. Zar ne mislite da su Glavaša u Bosni nagovorili na ovu okupaciju Osijeka od Turaka.
Još malo pa ćemo postati bliski istok, Palestina, zid plača.

Ljudi j..b..le Vas Vaše fotelje, Vaše pare, pa šta je ovo prvo nek nas guzi NATO, pa nek nas guzi Merkelica, ali ovo sa Palestinom je pravo svršavanje.
Nema mira više na ovim prostorima, netko je pokupio pare od terorissta, zbogom miru u Osijeku i Hrvatskoj.
Nažalost i Jug Hrvatske je ugrožen, a evo sada i Istok Hrvatske. Opet ćemo biti prva linija obrane, al nema veze bar će opet građevinska mafija profitirat nakon rata, a i trgovci oružjem.

I onda samo Vi dižite spomenik Tuđmanu, a na kraju će Turci podijelit Hrvatsku na njihovom vjekovnom području, gradu Osijeku.
Iz dana u dan sve to više uživam u kulturnim, konstruktivnim i motivirajućim raspravama na ovom forumu. Tko je rekao da Hrvatska nema budućnosti? S ovakvom generacijom koja dolazi gdje će joj biti kraj...

:coolman:
oće li bit cestarine za taj most? mislim, da kupim odma ENC
Bilo bi pametnije da se vladajući pobrinu za oživljavanje radnih mjesta ,a ne uskoro će EU pa ih briga nije za mlade u gradu i županiji . Gradi li bi mostove .... možda bude koje radno mjesto na tom mostu ..gluposti...

Re: Obnovit će most Sulejmana Veličanstvenog od Osijeka do Darde

Redakcija 031

U utorak, 29. lipnja 2012. godine u Osijeku je osnovano...

Vijesti iz budućnosti???

Re: Obnovit će most Sulejmana Veličanstvenog od Osijeka do Darde

MF

Redakcija 031

U utorak, 29. lipnja 2012. godine u Osijeku je osnovano...

Vijesti iz budućnosti???

eto, konačno netko tko čita s razumijevanjem......
hahahah kakvih komentara.... i onda se svi iscudavaju kada netko napise da je Osijek najdepresivniji grad pun mrznje, bilo rasne, vjerske, nacionalisticke...

Osijek je malo vece SELO, i nazalost mentalitet ljudi u ovome selu je nazalost ovakav: MRZI SVE, OKO ZA OKO ZUB ZA ZUB...
ljudi, previse zivite u proslosti. je, dogodilo se to sve dogadalo, ali jebote hoce nam Turci, nacisti, četnici, ustaše biti krivi sto nam je drzava u ovakom *urcu kakvom je ZBOG NAS SAMIH jos iducih 500 godina???
pa Turci su nas osvajali prije 500 godina... 500!!!!!!!!!

ovo bi bila lijepa turisticka atrkacija, i sama ideja mi se svida... ali kao sto je netko ranije napisao, ne u ovo vrijeme kada ima drugih, prioritetnijih stvari za uciniti, graditi, obnoviti...

Tagovi