Policija kažnjava bicikliste dok pješaci nekažnjeno šetaju biciklističkim stazama!

Osijek

Policija kažnjava bicikliste dok pješaci nekažnjeno šetaju biciklističkim stazama!

Najmanja kazna za prekršaj u prometu koji počini biciklist iznosi 300 kuna. Upravo je ta kazna za mnoge od ljubitelja dvokotača previsoka te smatraju da je i nepravedna. Glasnogovornik PU osječko-baranjske Marko Ćaleta i Željko Vranković, policijski službenik Odsjeka prevencije PU osječko-baranjske, ističu da je visina kazne u skladu sa Zakonom o sigurnosti na cestama, no napomenuli su da djelatnici PU osječko-baranjske u pravilu ispisuju pisana upozorenja biciklistima koje zateknu u prekršaju.

- Tijekom 2010. policija je, od ukupno 490 prekršaja biciklista, izdala 202 pisana upozorenja, a 2011. od ukupno 670 prekršaja izdala je 316 pisanih upozorenja - kaže Vranković.

- Samo u krajnjoj nuždi poduzimaju se represivne mjere i kažnjavaju biciklisti koji su više puta zatečeni u činjenju prometnih prekršaja, te su grubo ugrožavali sebe i druge sudionike u prometu - ističe Marko Ćaleta.

U policiji skreću pozornost na to da su do sada ostvarili zadovoljavajuću suradnju s biciklističkim klubovima te da osluškuju probleme biciklista. No, bicikliste zanima koliko se često kažnjavaju vozači automobila te pješaci koji ometaju bicikliste na biciklističkim stazama. Kako kaže Ćaleta, policijski službenici nemaju praksu kažnjavati pješake koji hodaju biciklističkim stazama. No, za parkiranje automobila na biciklističkim stazama kazne se ispisuju i to, kako tvrde u policiji, otprilike četiri-pet puta tjedno, najčešće u Divaltovoj ulici.

U 2011. 670 prekršaja

Policija je prošle godine zatekla u prekršaju 621 biciklista koji se nisu kretali biciklističkom stazom ili trakom, odnosno ako su u skupini, a nisu se kretali jedan iza drugoga. Policija je evidentirala 49 prekršaja biciklista koji su upravljali biciklom tako da umanjuju stabilnost bicikla (skidanje ruku s upravljača i sl.) i upravljanja noću i danju za smanjene vidljivosti izvan naselja bez reflektirajućeg prsluka.

Tekst: M.Matasović, I.Sekol/Glas-Slavonije.hr
Foto: Foto-arhiv 031
Ma dosta više o toj temi, samo bacate udicu da krenu prepucavanja na relacijama pješak- biciklista - vozač.
Dosadni ste s ponavljanjem istog teksta i iste teme svaka 2 tjedna.
ne znam baš, nisam još nikada čuo da je biciklist na biciklističkoj stazi ubio pješaka, ali sam zato čuo da je masa biciklista zbog svog osobnog kretenizma, ne poznavanja prometnih propisa ili jednostavno zato što ih boli ona stvar, stradala pod kotačima automobila.
Provokator

ne znam baš, nisam još nikada čuo da je biciklist na biciklističkoj stazi ubio pješaka, ali sam zato čuo da je masa biciklista zbog svog osobnog kretenizma, ne poznavanja prometnih propisa ili jednostavno zato što ih boli ona stvar, stradala pod kotačima automobila.

slažem se s tim dijelom, ali će biciklist dobiti kaznu ako vozi po pješačkoj stazi, a pješak neće ako hoda po biciklističkoj.
DonQuijote

Provokator

slažem se s tim dijelom, ali će biciklist dobiti kaznu ako vozi po pješačkoj stazi, a pješak neće ako hoda po biciklističkoj.

tako i treba biti.

jer biciklisticka staza nije pista, nego dio plocnika namjenjen za hodanje pjesaka koji je obiljezen zutom linijom kako bi se zakonski omogucilo biciklistima voznja po plocniku a ne po cesti.
Dobro je da ne naplaćuju kazne biciklistima i na biciklističkim trakama, već ih naplaćuju samo na biciklističkim stazama.
Ingo

jer biciklisticka staza nije pista, nego dio plocnika namjenjen za hodanje pjesaka koji je obiljezen zutom linijom kako bi se zakonski omogucilo biciklistima voznja po plocniku a ne po cesti.

wtf?!
DonQuijote

Ingo

wtf?!

+1

Neki dan, dok sam šetala promenadom, čovjek na bajku ide po biciklističkom traku, a neki su tamo slobodno šetali pa ih je pitao jel ta žuta crta ništa ne znači. Dobro im je pitanje i postavio. Ako pješaci već imaju onoliki prostor za šetnju, moraju li i taj metar-dva zauzeti?! ;)

Pješaci hodaju gdje žele/stignu, al' bitno je da cipelići samo bicikliste deru po džepu.

Re: Policija kažnjava bicikliste dok pješaci nekažnjeno šetaju biciklističkim stazama!

Nije bitno tko gdje hoda ili tko gdje vozi, bitno je da su ljudi tolerantni i oprezni i ne ugrožavaju jedni druge. Ukoliko dođe do sranja, onda se zna tko je prekršio pravilo i treba se kazniti, uz eventualnu naknadu štete. A ovako, zaustavit babu dok vozi 2 km/h po nogostupu je idiotizam.

Re: Policija kažnjava bicikliste dok pješaci nekažnjeno šetaju biciklističkim stazama!

vozam se ja po promenadi,unutar bic.staze i idu ženske čoporativno prema meni.dakle,vide mene,vide bic.stazu.i kokoš se neće maknit.nisam se maknila ni ja .poljubila ju je ručka kormana :twisted:
zašto ne kažnjavaju stanare štrosike kad ponedjeljkom izvuku kante i kontejnere na bic stazu (tj.,onaj dio staze koji je u funkciji) ?
Ingo

tako i treba biti.

jel tebi dobro?
2011. od ukupno 670 prekršaja izdala je 316 pisanih upozorenja - kaže Vranković.

Znači država je na biciklistima Osijeka zaradila 201 000 kuna..
Nevjerojatno..

Također kad i ja vozim bicikl, zvonim pješaku da se makne, on ne reagira i samo lijepo kormanom pa će naučiti slijedeći puta..

Ako vidim pješaka na biciklističkoj, zaobiđem ga po 'pješačkoj', vratim se na biciklističku i vozim dalje.... :-D

vjevevica

vozam se ja po promenadi,unutar bic.staze i idu ženske čoporativno prema meni.dakle,vide mene,vide bic.stazu.i kokoš se neće maknit.nisam se maknila ni ja .poljubila ju je ručka kormana :twisted:
zašto ne kažnjavaju stanare štrosike kad ponedjeljkom izvuku kante i kontejnere na bic stazu (tj.,onaj dio staze koji je u funkciji) ?

BRAVO NEDAJ NA SEBE :twisted:
je**** država vlada i policija kad glavna stvar im je kažnjavanje pješaka i biciklista!
ma nek vozi/hoda gdje tko oće, ali onda ako se već biciklistima uredno naplaćuju kazne za vozikanje po pješačkoj, onda nek se i pješacima naplaćuju kazne što hodaju po biciklističkoj...

btw dosta biciklističkih staza u osijeku uopće nije ni upola dovoljna za vožnju bicikala... tu mislim na biciklističke staze u europske avenije, štrose, pješački most... tu jedva da ima mjesta zua jedan bicikl, a kamol ida se mimoiđu bicikli....

Stella1989

DonQuijote

Ingo

wtf?!

+1

+1

vjevevica

ovakve mi se situacije događaju svakodnevno... također bih dodao i vukovarsku ulicu gdje vlasnici pasa hladno šetaju svoje kućne ljubimce po biciklističkoj stazi da im se pas može fino posrati po travi... s tim da oni ne hodaju uz travu već šetkaraju uz samu "među" biciklističke i pješačke staz, a pas im švrlja po travi... naravno, pas je na povodcu...
ratni_heroj

je**** država vlada i policija kad glavna stvar im je kažnjavanje pješaka i biciklista!

Ne pješaka, samo biciklista.
Redakcija 031

Kako kaže Ćaleta, policijski službenici nemaju praksu kažnjavati pješake koji hodaju biciklističkim stazama.

Policijski službenici, očito, nemaju ni praksu pošteno provoditi zakone Republike Hrvatske i poštovati prava građana iste.

U nekoj civiliziranoj zemlji bi cijela policija bila izbačena na ulicu davnih dana.
ratni_heroj

Nisi mi jasan, zar nije sigurnost u prometu jedan od prioriteta normalnog funkcioniranja ? Znaš li koliko RH ima poginulih u prometu i znaš li kolikoi dio poginulih otpada na bicikliste ? Shvaćaš li da su biciklisti prema statistikama najugroženiji sudionici u prometu ?
Sve treba kažnjavat, Hrvati su nacija kojoj preventivno djelovanje ništa ne znači, samo represivno, najbolje nauče kad ih udariš po džepu.

Svako malo se potpaljuje vatra o biciklistima, pješacima, vozačima motornih vozila, a sve je već poznato i rečeno. Većina nas je ponekad i pješak i biciklist i vozač...

Mene osobno zanima što kaže statistika koliko vozača bicikala strada jer ih pokupi motorno vozilo, a koliko pješaka strada jer ih pokupi bicikl. Biciklisti doista jesu najugroženiji sudionici u prometu ali samo zbog ovakvih glupih zakona po kojima svatko stariji od 15 godina MORA voziti bicikl po cesti bez da poznaje prometna pravila, propise i sve ostalo. Po toj logici mogu i ja obući bijelu kutu i biti liječnik, zašto ne?

Ipak, ovo s praksom nekažnjavanja je genijalno: kažnjava se vožnja biciklom preko zebre što ne postoji u zakonu, ali se ne kažnjava kretanje pješaka biciklističkom što postoji.
Metode kako da posvade ljude da cinkaju i način da se napuni proračun za spas finih gusca u saboru.

dr.evil

vjevevica

BRAVO NEDAJ NA SEBE :twisted:

trebo mi je nick biti dr.evelica a ne vjevevica :whip: inače i pozvonim i zahvalim kad se maknu,i ja se mičem kao pješak,stvarno mi to nije problem.ali gleda me u oči i neće se maknit? trškokoš
Gdje na Štrosiki postoji biciklistička staza???????
zar nema nigdje u zakonu gdje piše koliko široka mora biti biciklistička staza... jer ovo što oni crtaju to je sve samo ne dovoljno za jedan bicikl, a kamoli za mimoilaženje dva bicikla... to ko da naprave cestu toliko široku da ti taman retrovizori vire iz trake kada voziš... budalaštine...
Redakcija 031

Vic.Mackey

Gdje na Štrosiki postoji biciklistička staza???????

Biciklistički trak - od Rokove do Čvrsničke:
http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=34181
http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=34758
http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=35020
http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=36929

a vidi redakcije kako podrzava ove gradske propale projekte...... obidjite malo trase bic staza, fotkajte ono sto smatrate stazom za bicikle, a naravno i budalaštine koje su izvedene
Jeste se vozili biciklističkom stazom uz S-cestu i ako jeste što kažete na njeno "genijalno" stanje nakon samo par mjeseci od otvorenja?
Imao sam prilike proći tamo...katastrofa..onaj dio od kružnog je ok, ali kako se bliži Portanovi tako se stvaraju sve veća udubljenja pored svakog rasvjetnog stupa, a čini mi se da je jedan dio i potpuno propao.
Garancija je 2 godine pa će to biti rješeno bez plaćanja.
123456

Jeste se vozili biciklističkom stazom uz S-cestu i ako jeste što kažete na njeno "genijalno" stanje nakon samo par mjeseci od otvorenja?

nisam ni skonto da tamo ima biciklistička staza, ja se tamo po cesti furam :)

Tagovi