Saša Uranjek novi direktor TZ Grada Osijeka

Osijek

Saša Uranjek novi direktor TZ Grada Osijeka

Dani vina i turizma Osječko-baranjske županije, Međunarodni kup u gimnastici i Kongres o kontinentalnom turizmu tri su značajna događanja kojima će Osijek biti domaćin u idućih mjesec dana i koji će biti prigoda da kroz njih svoju viziju turističke promocije prezentitra i Saša Uranjek, novi direktor Turističke zajednice Grada Osijeka. A njegov je recept poznat.

- Dolazim s mjesta direktora društva koje je organiziralo sajmove, prije toga sam bio na Slavonskoj televiziji. Dakle, mediji, gospodarstvo i promocija, a to je nešto što je prateće uz turističke aktivnosti. Taj sustav ću upotrijebiti i sada, dakle sinergijska priča o povezivanju što više institucija koje sudjeluju u određenim projektima - otkriva svoje namjere Uranjek.

Želja mu je napraviti što više aktivnosti unutar jedne manifestacije kako bi je što više ojačali, jer smatra da je do sada bilo podosta samostalnih projekata na koje je potrošeno dosta energije i novca, ali koji nisu urodili priželjkivanim efektom.

- Grad Osijek u suradnji s TZ-om potencira gradnju Adrenalinskog parka na poziciji čepinske zračne luke. Sada je uređena motocross staza, u lipnju će ondje biti organizirana još jedna utrka. No, uz to pokušat ćemo povezati niz aktivnost koje okupljaju i privlače ljubitelje oktana - konkretizira Uranjek te ne skriva kako se vrlo pomno radi i na kandidaturi Osijeka za Zlatni cvijet Europe.

- U lipnju će nas obići međunarodni žiri s članovima iz jedanaest zemalja, uglavnom inženjera hortikulture i krajobraza. Pripremit ćemo im odgovarajuću rutu kako bi mogli dati ocjenu onoga što mi imamo ovdje. Organiziran je širi odbor koji bi trebao što bolje pripremiti grad za njih, ali to je u konačnici priča i u kojoj uređujemo grad za nas same - kaže Uranjek

Neće gosti doći sami

Na upit zna li kako i hotelijeri imaju očekivanja od Turističke zajednice, Uranjek veli da TZ ima ulogu promicanja turističke sredine u kojoj radi, ali ona nije ta koja dovodi goste.

- To je posao turističkih agencija, ali u pitanju jest sinergija za koju se zalažem. Dakle, i hotelijeri, i agencije, i prijevoznici, i ugostitelji, i turistička zajednica mogu jednu destinaciju afirmirati više nego do sada. Isto tako možemo pratiti manifestacije i sami ih osmišljavati jer neće ljudi doći samo zato što mi ovdje imamo smještajne kapacitete - rezonira Uranjek.

Tekst: D.Kuštro/Glas-Slavonije.hr
Foto: Samir Kurtagić/Foto-arhiv 031
Redakcija 031

Dakle, mediji, gospodarstvo i promocija

što više aktivnosti unutar jedne manifestacije

povezati niz aktivnost koje okupljaju i privlače ljubitelje oktana

kandidaturi Osijeka za Zlatni cvijet Europe.

Dakle, i hotelijeri, i agencije, i prijevoznici, i ugostitelji, i turistička zajednica mogu jednu destinaciju afirmirati više nego do sada. Isto tako možemo pratiti manifestacije i sami ih osmišljavati jer neće ljudi doći samo zato što mi ovdje imamo smještajne kapacitete - rezonira Uranjek.

Briljantan plan novog direktora. Imam osjećaj da je na ovom planu radio mjesecima.

Ljubitelji oktana, hortikultura i sinergija medija, hotelijera i gospodarstva. Ovaj kao da je izletio direktno sa predavanja na nekakvom poslijediplomskom studiju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer Poduzetništvo.

Umjesto ovakve javne bljezgarije, bolje je šutjeti. Kao da građani ne znaju o čemu se tu radi - jedan notorni Hdssb-ovac, sitni kadar, prvo je manipulirao rijetkim gledateljima GlavašTV-a, a za nagradu je instaliran na novu poziciju. Nestrpljivo čekamo na novi uzlet osječkog turizma.
I mislio sam da je to taj Uranjek. Intelektualna podkapacitiranost HDSSB-ovskog kadra je upravo zastrašujuća. I, dabome, pogubna po grad i županiju.
Prvo STV, pa se sa zamijenio za mjesto sa Ines Teskera, Osječki sajam i sad je direktor TZ Osijek.
Džaba svo školovanje i radno iskustvo.
Članska iskaznica je najvažnija.
KA-TA-STRO-FA. Kako u puno dugačkih riječi ne reći apsolutno ništa.
Diplomirani fikus. Blago Turističkoj zajednici i gradu Osijeku.
Saša Uranjek me neodoljivo podsjeća na Miroslava Tuđmana: nezamjetljivi jadnik uvijek u sjeni oca, čije se osobnosti ne može riješiti niti likom...
Ovaj transfer u režiji HDSSB-a uobičajeno je "presipanje" vlastitog kadra iz šupljeg u prazno. Šupljeg kadra na šuplje funkcije u šupljini propale djelatnosti turizma u gradu.
A mogli su premjestiti i Lamzu ili Pandžića, isto bi bilo neprimjetno, kad već za ove diplomirane nezaposlene na zavodu nema mjesta jer su socijalna kategorija i idu u javne radove. Tako bi se otvorila 2 dodana foteljaška mjesta, Osječki sajam i Ukop ili Ljekarne, za par sposobnih ljudi u gradu, a možda je to baš Ines Teskera, tko zna.

POSAO

"Jedna mladost, jedan svijet nade
raste tiho u srcu tvom
drugi za te ovaj svijet grade
s malo prave istine u tom

Pricaju ti price te
i svaka ima svoj sretan kraj
al presucuju da taj svijet
krade bas tvog sunca sjaj

Jedna mladost, jedan san srece
al do nje jos dalek dug put
i dok srce na svoj put krece
u taj svijet procvao i zut

Odjednom ce shvatit sve
kako nigdje nema plamena tog
poput mrtve rijeke
svijet tece bez cilja svog

Tko zna, mozda na me
ceka neki drugi svijet
tko zna, i u mraku
katkad nikne divan cvijet

Mozda, tko zna
jedna od sretnih
jedna od tisucu
bit cu bas ja tko da zna"

Jbš ga, glasali ste za sektu, sad ga duvajte do idućih lokalnih izbora. A glasači? Budu oni to zaboravili do tada.
Samo da se osvrnem na izgubljenu parnicu protiv Strabaga. Prije skoro godinu dana sam vam rekao da će grad izgubiti parnicu. I izgubio je. Još 2 slijede, pa blokada gradske blagajne. A onda će posegnuti za novcem iz fondova, pa će građani morati vratiti ukupni iznos x3.
Jbte, svaka čast biračima. Izabrali su top debile u vidu sekte HDSSB-a.

BTW, da li je netko primjetio? Nestao članak sa online Glavaša u boji. I sa njegovom (sv. Branimirom, zaštitnikom selotejpa i akumulatora) fotkom ispod grba Federcije BiH.

http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=1&ID_VIJESTI=159808
crveni

BTW, da li je netko primjetio? Nestao članak sa online Glavaša u boji. I sa njegovom (sv. Branimirom, zaštitnikom selotejpa i akumulatora) fotkom ispod grba Federcije BiH.
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=1&ID_VIJESTI=159808

Ratni zlocinac ne zastarijeva: http://www.glas-slavonije.hr/164103/1/-Glavas:-Ova-vlada-hrvatski-narod-vodi-u-nove-podjele
Koji je po vama najveći promašaj rada Turističke zajednice, i čime bi se trebala više pozabaviti?

Koji je zapravo cilj svake turističke zajednice? Ima li negdje primjera dobre prakse, neko mjesto, bilo kod nas ili vani gdje TZ radi jako dobar posao.

Te je bitno znati koliko ljudi radi u takovj TZ i s kolikim sredstvima pa onda usporediti rad naše TZ.
valent

Te je bitno znati koliko ljudi radi u takovj TZ i s kolikim sredstvima pa onda usporediti rad naše TZ.

da, ovo je bitna stvar ... tz zvuci tako mocno ... a u biti njihova 'snaga' je na razini udruge za zastitu napustenih kucnih ljubimaca.
Svaki,ali baš svaki dan iste bljuzgotine od vladajuće stranke i grad. Draguljčeta.
Uranjek je teški antipatičnjak od lika i kao takav nije ni čudo da je Glavićev igrač.
Eto,sada će turizam procvijetati sa novim projektima,kao i sve ostalo u gradu...:)
Nije li Uranjek osuđeni gospodarski kriminalac?
valent

Koji je po vama najveći promašaj rada Turističke zajednice, i čime bi se trebala više pozabaviti?

Koji je zapravo cilj svake turističke zajednice? Ima li negdje primjera dobre prakse, neko mjesto, bilo kod nas ili vani gdje TZ radi jako dobar posao.

Samo jedan primjer iz kontinentalne HR (da se usporedimo s "istima"):
http://www.tourism-varazdin.hr/

Oni su osmislili, na noge podigli i uspjesno odrzavaju: http://www.spancirfest.com/

Za svjetsko prvenstvo u rukometu inicirali su, osmislili i surealizirali s Gradom događanja i web stranicu za posjetitelje na kojoj im je mogao pozavidjeti svaki veći sportski događaj.

A sa Koncertnim uredom ( http://www.koncertni-ured.com.hr/?task=home) svake godine brinu o smjestaju i animaciji vise stotina umjetnika tijekom redovne godisnje koncertne sezone, kao i za vrijemem Baroknih veceri: http://www.vbv.hr/

Sve to radi tocno četvoro ljudi + direktorica, u gradu duplo manjem od Osijeka.

A ovo je sluzbena stranica TZ Osijeka: http://www.tzosijek.hr/
Posebno se ističe iznimna kvaliteta engleske verzije: http://tzosijek.com/index.php?lang=english

Pa sad vi usporedite... Jer, upravo to čine potencijalni turisti, u 5 min izguglaju.

P.S. Vž nije jedini grad u kontinentalnom dijelu koji ima onakvu TZ.
zanimljivo je kako još nitko nije napisao išta pozitivno o novom direktoru, čak ni stranački vojnici nisu ustali u obranu.
Bit će to veliki odjek u turizmu kao i u gospodarstvu , ovo je zaista već jadno od čobanske i plemenske.... vladavine
Ja bi rado direktora Unikoma vidio na mjestu direktora TZ grada Osijeka.
Boost

Kakvo je to pitanje? Ako nije bio u zatvoru očigledno nije...
Gledam na Politopediji (http://politopedia.net) i nigdje nema članka o Saši Uranjeku... bilo bi dobro da netko natipka par stvari o njemu gore...
komarac

E to je dobar primjer, no uz to nam fali jedan jako bitan podatak... koliko novaca ima Varaždinska TZ a koliko Osječka? Kako koja dolazi do novaca?

Nije problem organizirati neki event ako imaš para i platiš zs sve da ti netko napravi, puno je teže kada imaš dobru ideju a nema para za provedbu ili ne dovoljno za kvalitetnu provedbu pa sve bude ofrlje napravljeno.
valent

komarac

E to je dobar primjer, no uz to nam fali jedan jako bitan podatak... koliko novaca ima Varaždinska TZ a koliko Osječka? Kako koja dolazi do novaca?

Nije problem organizirati neki event ako imaš para i platiš zs sve da ti netko napravi, puno je teže kada imaš dobru ideju a nema para za provedbu ili ne dovoljno za kvalitetnu provedbu pa sve bude ofrlje napravljeno.

Članarinama, kao i svaka TZ u RH.
Svaki ugostiteljski (mislim čak i gospodarski) subjekt koji posluje na području grada mora plaćati članarinu. Logično, jer TZ bi trebala služiti promociji neke destinacije što bi trebalo privući goste/potrošače od kojih bi onda ti subjekti trebali imati koristi.

Evo linka na Zakon: http://www.zakon.hr/z/342/Zakon-o-turisti%C4%8Dkim-zajednicama-i-promicanju-hrvatskog-turizma

TZ Vž ne dobiva lovu od ne znam koga, neovisna je o Gradu (poglavarstvu) kao i svaka TZ u državi, ali je to ne sprječava da pronađe sponzore za neki događaj i surađuje (predlaže, potiče, sugerira) s Gradom. Prije 11 godina, kad su kretali u organizaciju Špancira, nije bilo Bog zna kakvih financijskih sredstava, ali su uložili strašan trud u promociju, organizaciju i sadržaj manifestacije, a pretpostavljam da i sam znaš u što je u međuvremenu prerasla (250.000 posjetitelja prošle godine). Zadnjih godina sponzori (npr. PAN) sami dolaze jer vide dobru priliku, a neki (ZABA) su već godinama tamo i zbog dobre suradnje s njima, rado sponzoriraju i razne druge događaje nevezane za TZ. Ništa im nije palo s neba, ništa se nije samo od sebe napravilo, nitko nije ZA njih nešto napravio - sve su sami odradili, a odrađuju i dan danas.

P.S. TZ u principu ne smiju generirati profit već bi trebale biti svojevrsan promotor destinacije, a ta promocija bi onda trebala posredno generirati profit samoj destinaciji tj. poslovnim subjektima.
Evo i linka na Zakon o članarinama: http://www.zakon.hr/z/341/Zakon-o-%C4%8Dlanarinama-u-turisti%C4%8Dkim-zajednicama
@ komarac
Svaka ti čast što si se raspisao, ali ne vidim svrhu što se toliko trudiš.
Nije tvoj posao kao ni posao bilo kojeg forumaša da piše kako netko treba voditi Turističku zajednicu!
Isto tako kako si ti sve proguglao i pronašao, tako može i bilo tko drugi.
:wink:
Korina

@ komarac
Svaka ti čast što si se raspisao, ali ne vidim svrhu što se toliko trudiš.
Nije tvoj posao kao ni posao bilo kojeg forumaša da piše kako netko treba voditi Turističku zajednicu!
Isto tako kako si ti sve proguglao i pronašao, tako može i bilo tko drugi.
:wink:

Ovo je još uvijek forum, zar ne? Svatko ima pravo pisati što ga je volja ukoliko nije evil ;)

Meni je ova tema struka pa rado o njoj nešto napišem, a da se može izguglati samo potvrđuje koliko je do informacija moguće jednostavno i brzo doći, a posao dobro raditi - ako se hoće.
Primjer koji sam navela (Vž) to i dokazuje. Dobri primjeri nam trebaju služiti da budemo bolji no što jesmo, a osječka TZ ima itekako razloga tražiti "inspiraciju" kod drugih.
Dakle nisam mislila ništa loše, već ne razumijem zašto valent ispituje na forumu stvari do kojih može i sam doći i to na način kao da traži upute kako voditi TZ (za sebe ili nekog drugog).
Čini mi se (ali nemam točno informaciju) da je novac od članarine dosta malo. Znam da je osječka TZ prije imala puno više novaca no onda su dobivali i par kn od svakog putnika koji bi došao u Osijek. Mislim da je Croatia Airlines onda to izlobirala da se ukine i od onda imaju drastično manje novaca. Bilo je par naslova o toj temi i na osijek031 u svoje vrijeem pa tko zna googlati naći će.

Sada opet stoji pitanje koliko para i od koga sve dobija Vž TZ a koliko Os TZ.

Jer vidim scenarij gdje sam grad ako prepozna dobar ulog može dati dosta novaca TZ za neke projekte poput Špancir festa. Mislim da oranizacija tako nečega nije trivijalna niti jeftina.
valent

Boost

Gledam na Politopediji (http://politopedia.net) i nigdje nema članka o Saši Uranjeku... bilo bi dobro da netko natipka par stvari o njemu gore...

http://www.dorh.hr/Default.aspx?art=5848&sec=678
Skriveni sadržaj

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Najavljena žalba protiv presude Antunu Novaliću i suradnicima zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijski sud u Osijeku donio je presudu kojom je Antuna Novalića, Đuru Vukovića, Stjepana Stjepaneka, Zdenka Dintera, Ljerku Olujić, Fahriju Alempić, Tomu Melera, Bernarda Škaru, Ivana Šilješa, Jadranku Kokolari i Sašu Uranjeka proglasio krivima zbog ukupno šest kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona. (3. 7. 2007.)
Antun Novalić i Đuro Vuković osuđeni su na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po dvije godine i šest mjeseci, Stjepan Stjepanek na kaznu zatvora od osam mjeseci, Zdenko Dinter na kaznu zatvora od šest mjeseci, a ostalim optuženicima izrečene su uvjetne osude. Također, prema optuženicima i osobama koje su stekle protupravnu imovinsku korist izrečeno je i oduzimanje navedene imovinske koristi. Budući da su navedene sankcije neprimjerene težini počinjenih kaznenih djela, a napose visini protupravne imovinske koristi koju su optuženici sebi i drugima pribavili, protiv navedene presude državno odvjetništvo će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu Republike Hrvatske zbog odluke o kazni.
Podsjetimo, optužnicama Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku stavljeno im je na teret da su od 1996. do 1999. godine, kao članovi uprava, nadzornih odbora ili kao uposlenici „Gradske banke“ d.d. i tvrtki iz tzv. sustava „Novalić“, nezakonitim korištenjem obveznog deviznog depozita i kategorije dopunskog kapitala, štetnim transakcijama dionicama i nekretninama, pribavili znatnu protupravnu imovinsku korist Antunu Novaliću, Đuri Vukoviću i osobama po njihovom izboru u iznosu od preko 53 milijuna kuna.

Boost

valent

Boost

http://www.dorh.hr/Default.aspx?art=5848&sec=678

Dakle, biti kriminalac u Hdssb-u može biti samo plus. Oni vjerojatno sa stranica DORH-a i regrutiraju buduće članove. Takvih u Hdssb-u nikad dosta, jer mostarski zatvorenik sigurno ima još mnogo neostvarenih ideja (uostalom, u Osijeku još uvijek ima ponešto Srba i drugih Glavaševih neistomišljenika).

Ovdje je pitanje samo da li je stranačka posvuduša i čovjek za zadatak, Uranjek, morao u zatvor na audijenciju, ili je Glavaš imenovanje odradio telefonom.

valent

Bit će da TZ Vž pliva u novcu. Čovječe, što je tebi?

Ne tražimo megalomanske projekte, već jednu ili dvije dobre ideje. Osim toga, ako nedostaje novaca, jesu li se kome obratili za pomoć?
valent

Čini mi se (ali nemam točno informaciju) da je novac od članarine dosta malo. Znam da je osječka TZ prije imala puno više novaca no onda su dobivali i par kn od svakog putnika koji bi došao u Osijek. Mislim da je Croatia Airlines onda to izlobirala da se ukine i od onda imaju drastično manje novaca. Bilo je par naslova o toj temi i na osijek031 u svoje vrijeem pa tko zna googlati naći će.

Jer vidim scenarij gdje sam grad ako prepozna dobar ulog može dati dosta novaca TZ za neke projekte poput Špancir festa. Mislim da oranizacija tako nečega nije trivijalna niti jeftina.

Nemoj mi reći da si toliko lijen čitati par članaka Zakona (ako te stvarno toliko zanima koliko tko novca ima na raspolaganju)? ;)

Članak 3.
(1) Pravna i fizička osoba koja u turističkoj općini ili gradu ima svoje sjedište ili podružnicu, pogon, objekt u kojem se pruža usluga i slično (u daljnjem tekstu: poslovna jedinica), a koja trajno ili sezonski ostvaruje prihod pružanjem ugostiteljskih usluga, usluga u turizmu ili obavljanjem s turizmom neposredno povezanih djelatnosti, plaća članarinu turističkoj zajednici.

(3) Visina članarine koju plaća pravna i fizička osoba kao obvezatni član turističke zajednice općine ili grada ili Turističke zajednice Grada Zagreba, ovisi o turističkom razredu naselja u kojem je sjedište ili poslovna jedinica osobe, o skupini u koju je razvrstana djelatnost kojom se pravna ili fizička osoba bavi, te o stopi na ukupni prihod utvrđenoj ovim Zakonom.

U ostalim člancima je navedeno točno o kojim djelatnostima se radi. Ako na temelju ničega drugog, onda se na temelju veličine OS i Vž, kao i broja poslovnih subjekata može zaključiti koliko novca tko uprihoduje. Osijek tu defintivno "šiša" Vž, ali kao što rekoh, nitko TZ ne sprječava da potraži sponzore za dobru ideju/inicijativu.

Što se "naknade po putniku" tiče, ako misliš na boravišnu pristojbu, ona je također prihod TZ i na ukidanje iste ne može nitko utjecati doli Sabora. I ovdje OS šiša Vž po prihodima: Noćenja u 2010 - OS 84000 (stranih 23500), VZ 50500 (stranih 24500).

Naravno da TZ može (i treba) surađivati s Gradom/kulturnim institucijama itd., ali ne primarno financijski jer itekako ima izdašna vlastita sredstva.
Znaš kako je počeo Špancir? Zamišljen je kao naše "Ljetne noći", lokalna gradska zabava za učmale ljetne dane u praznom kontinentalnom gradu. U što su prerasle OLJN, a u što Špancir? Misliš da je za to glavni razlog novac? Defintivno ne.

Kako bilo, sigurna sam da postoje godišnja izvješća o poslovanju i jedne i druge TZ, a u njima sigurno stoje i točni iznosi.
Svejedno mislim da "izvlačenje" na "nema se para" nije argument, a još manje opravdanje za bezidejnost/nemaštovitost/neproduktivnost/neuspjeh.

Živi bili pa vidjeli smatra li se Uranjek doraslim ovom izazovu.
Ja bih da budemo uzor VŽ-u, ne oni nama :)

Tagovi