Osječanima mlijeko uskoro i iz mljekomata

Osijek

Osječanima mlijeko uskoro i iz mljekomata

Ivica Kruljac, tridesetosmogodišnji poljoprivrednik iz Vladislavaca, postavio je jučer u trgovačkom centru Kaufland prvi mljekomat na području Osijeka, ali i Slavonije i Baranje. Riječ je o aparatu za prodaju mlijeka, izravno s farme, svježe pomuzenog, ohlađenog u laktofrizu (spremniku uz izmuzište na farmi) na 4 Celzijeva stupnja.

- Mlijeko je neobrano i vrlo kvalitetno, s minimalno 3,8 posto mliječnih masti i 3,20 posto proteina te će od njega, oni koji to znaju raditi, u svojem domaćinstvu moći proizvesti sir, vrhnje i kiselo mlijeko. Litra mlijeka stajat će pet kuna - kazao je Kruljac.

Mljekomat sadrži spremnik u koji stane 200 litara mlijeka, a bit će u funkciji od nedjelje, 1. travnja i, kako doznaje novinar Glasa Slavonije, moći će primati kovanice i papirnati novac, a kupcima će moći vraćati i kusur.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kruljac iz Vladislavaca obrađuje oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. Također drži 35 muznih krava te ima isto toliko podmlatka, a dnevno proizvodi oko 600 litara mlijeka, koje prodaje jednoj od najvećih mljekara u Hrvatskoj. Na postavljanje mljekomata Kruljčevi su se odlučili najviše zbog nestabilnosti tržišta mlijeka i pada cijena.

- Već duže vrijeme razmišljamo o postavljanju svog mljekomata. Trenutno ih je prema našim informacijama u Republici Hrvatskoj samo pet ili šest postavljeno i svi koji su ih postavili imaju pozitivna iskustva. Pad cijene mlijeka i nedavna događanja pomogli su nam u odluci da se napokon i odvažimo na taj korak - kaže Kruljac.

Aparat se može isplatiti za godinu dana

Mljekomat je Kruljac za prvu ruku, dok ne vidi kako će posao ići, unajmio od njegova dobavljača - Salona namještaja Jela iz Đakovačke Satnice. Ako posao s izravnom prodajom mlijeka s farme krene, Kruljac kaže kako planira mljekomat kupiti, a možda uzeti i još koji te ih postaviti na druge lokacije u Osijeku. Mljekomat je, kako doznaje novinar Glasa Slavonije, nabavljen iz Češke i s PDV-om stoji oko 14.000 eura, što bi se trebalo, kako smatra Kruljac, isplatiti za oko godinu dana.

Tekst: Zdenka Rupčić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Foto-arhiv 031

Kako izgleda mljekomat? Pogledajte u kratkom video isječku...
Sviđa mi se ovo.
Kako je kravu ugurao u automat?
ovo sam vidio u ljubljani, a čuo sam da je neko vrijeme bilo i u zagrebu. sviđa mi se!
muvifrik

Kako je kravu ugurao u automat?

Lako za kravu, nego meni nije jasno tko placa malog gnoma u automatu za povrat boca.
DonQuijote

ovo sam vidio u ljubljani, a čuo sam da je neko vrijeme bilo i u zagrebu. sviđa mi se!

aj fala k**** da se netko sjetio...

ja sam isto ovo vidio u Sloveniji taman u doba kad us ovi nasi mlijekari strajkali zbog otkupa i zapitao se a zasto se ne okupe, malo uloze i postave mlijekomate po drzavi, nevezano uz Dukat, Sirelu...
PsychoSoldier

DonQuijote

aj fala k**** da se netko sjetio...

ja sam isto ovo vidio u Sloveniji taman u doba kad us ovi nasi mlijekari strajkali zbog otkupa i zapitao se a zasto se ne okupe, malo uloze i postave mlijekomate po drzavi, nevezano uz Dukat, Sirelu...

zato što je puno lakše dobiti novac od države.
konačno i u žitnici nešto pametno!!!!!
Samo me brine kako će sada veliki' rodavati svoju bjelu vodicu ;) :)
U Zg. su bile velikeeeeeeee gužvare, možda mi budemo bolje sreće????
Smiješne li kovanice: "mljekomat"... Kao da je netko umlatio mlijeko, križao ga s matematikom ili bezbroj drugih asocijacija... He, he - ludo!
No, dobra ideja - ajde, nek uspije!
Pametan potez, ali i hrabar. Trebat će se potruditi oko toga.
Samo nevidim u tekstu da li je to mlijeko pasterizirano, ili će ga ljudi morati prokuhavati doma?
burex

Samo nevidim u tekstu da li je to mlijeko pasterizirano, ili će ga ljudi morati prokuhavati doma?

to je svježe mlijeko, treba ga prokuhati.
burex

sve ti lijepo piše u tekstu, mlijeko je svježe, neprerađeno i neobrađeno, samo ohlađeno!
nekako mi je puno 5 kuna, ali svakako zdravije od ovih kupovnih. oni koji su se s tim sreli mogu li reci na kojem principu radi? to je u plasticnim bocama ili donosis svoju?
PEGY

burex

sve ti lijepo piše u tekstu, mlijeko je svježe, neprerađeno i neobrađeno, samo ohlađeno!

moja greška, nekako sam to previdio :D
N.N.

nekako mi je puno 5 kuna, ali svakako zdravije od ovih kupovnih. oni koji su se s tim sreli mogu li reci na kojem principu radi? to je u plasticnim bocama ili donosis svoju?

5 kn. puno za pravo neobrađeno, iskonsko mlijeko? Siguran sam da na ovom forumu ima barem 50% onih koji takvo mlijeko nikada nisu kušali. Molim te kupi litru takvog mlijeka, prokuhaj ga, ohladi i probaj. Potom sudi o cijeni. Takvo mlijeko ne da se usporediti sa bijelom vodicom iz tetrapaka.
N.N.

pa nije puno jer i spakovano mlijeko je u tom rangu cijena.vjerojatno će se morati donositi svoja boca.
to je pravi potez, odmah pare dobiju, kakvi prekupci, kakva država.nije se Škojo bez veze bacio u pekarstvo koje odmah donosi živi novac...svala čast.
morgan

N.N.

pa nije puno jer i spakovano mlijeko je u tom rangu cijena.vjerojatno će se morati donositi svoja boca.
to je pravi potez, odmah pare dobiju, kakvi prekupci, kakva država.nije se Škojo bez veze bacio u pekarstvo koje odmah donosi živi novac...svala čast.

u ljubljani si dobio i bocu, e sad nisam siguran ali mislim da se nadoplacivala nesto... ali i ako se kupuje, mislim da bi bilo dovoljno kupiti jednom tu staklenu bocu pa konstantno u nju puniti.

ovo "mlijeko" iz tetrapaka ne totalna suprotnost pravom kravljem mlijeku... jos kad je toplo, svijeze izmuzeno... ne zna,m jeste li probali :)
PsychoSoldier

ovo "mlijeko" iz tetrapaka ne totalna suprotnost pravom kravljem mlijeku... jos kad je toplo, svijeze izmuzeno... ne zna,m jeste li probali :)

kad sam bio klinac stalno smo kupovali mlijeko kod susjeda.... ja odem po mlijeko i dok se vratim kući pola nestalo.... mmmmmmmmmmm... ništa bolje od svježeg mlijeka ...iz krave..ne iz tetrapaka...
http://istineilaziohrani.blogspot.com/search?q=mlijeko
simo031

N.N.

5 kn. puno za pravo neobrađeno, iskonsko mlijeko? Siguran sam da na ovom forumu ima barem 50% onih koji takvo mlijeko nikada nisu kušali. Molim te kupi litru takvog mlijeka, prokuhaj ga, ohladi i probaj. Potom sudi o cijeni. Takvo mlijeko ne da se usporediti sa bijelom vodicom iz tetrapaka.

ma kakvo hlađenje... ohladiš ga poslije kuhanja smo toliko da ne ispečeš jezik i odmah ga popiješ. cijelu litru.
a drugu litru u kiselo mlijeko.
može se nekad naći i na piji domaće mlijeko. moja baka ima vezu pa se s vremena na vrijeme ogrebem za litru-dvije i onda pravim kiselo mlijeko (što je mojoj curi grozno).
Još u ovu temu ubacite David Icke-a i ultimativnu teoriju NVO zavjere.
Jel neko bio, jer sljaka mljekomat?
Joj al ce se sad lijepo praviti kiselo mlijeko..
Dragi moji, vidimo se kod mljekomata..
padobranac

čitati sa razumjevanjem "...a bit će u funkciji od nedjelje, 1. travnja ..."
nadam se da nije prvotravanjska šala.
morgan

padobranac

Da, a od 1. aprila ni farmaceuti neće isporučivati lijekove KBC-u.
morgan

padobranac

...meni je prvo palo napament da je prvoaprilska šala.....
Trebalo je 26 sati da netko primjeti datum. Suckers!

Postoje regulacije po kojima se "sirovo" mlijeko ne smije prodavati.
eseker

pa prosvijetli nas, kad si već tako informiran!
eseker

Da, to su te regulacije od kojih je covjecanstvo sve zdravije i zdravije..
Kako li je moja pokojna baba zivjela 85 godina na "sirovom" mlijeku, siru, zelju, palenti i ovcetini..
tad nitko nije vrsio "analize", "mjerenja", kravice su pasle travu, zujile su pcele (i one su tad bile zdravije)..i tako to..
...nije šala, bila ja i vidjela.....a mislim da 5 Kn NIKAKO nije puno, to je cijena one bijele vodice u tetrapaku što nam prodaju pod mlijekom.......
padobranac

eseker

Da, to su te regulacije od kojih je covjecanstvo sve zdravije i zdravije..
Kako li je moja pokojna baba zivjela 85 godina na "sirovom" mlijeku, siru, zelju, palenti i ovcetini..
tad nitko nije vrsio "analize", "mjerenja", kravice su pasle travu, zujile su pcele (i one su tad bile zdravije)..i tako to..

kao sto sam kazes: 'kravice su pasle travu' - danas to, bojim se, nije slucaj. Ideja mi se svidja, no valjda su dobro proucili propise i znaju sto se smije, a sto ne.
zanima me da li je tko pazario mlijeko u nedjelju i kako je bilo????
Mnogi, ali žele ostati anonimni.
Aparat je zakazao pa su privremeno ponudili drugo rješenje

lelica

zanima me da li je tko pazario mlijeko u nedjelju i kako je bilo????

....ja prošla rano popodne i više ga ni bilo.....

Tagovi