Osječanima do sada podijeljeno 5.500 posuda za papir

Osijek

Osječanima do sada podijeljeno 5.500 posuda za papir

Podjela plavih posuda za skupljanje papira, započeta ove godine polovinom siječnja u Donjem gradu, nastavljena je u Industrijskoj četvrti i Retfali s kraćim prekidom u veljači zbog obilnijih snježnih padalina. U ožujku radnici Unikomove Čistoće 120-litrene čipirane posude dijele kućanstvima na području GČ Jug 2, potom će podjela krenuti u GČ Tvrđa, GČ Gornji grad i GČ Novi grad.

Od planiranih 30.000 plavih posuda do kraja siječnja podijeljeno je 2.170 plavih kanti, a do sada oko 5.500. Tatjana Elez, Unikomova glasnogovornica, podsjeća kako će primopredaja posuda stanarima u višekatnicama biti nakon kućanstava jer ih dobivaju "ulazi", što znači da više stanova ima na raspolaganju jednu posudu. Osoba na čije ime glasi račun za odvoz komunalnog otpada prilikom preuzimanja posude treba dostaviti OIB i, ako se u vrijeme podjele ne zatekne kod kuće, preuzimanje može dogovoriti tijekom radnoga vremena pozivanjem besplatnog Unikomovog telefona 0800-200-025 uz obveznu dojavu OIB-a.

Podjela se obavlja prijepodne i poslijepodne (po dvije ekipe su u svakoj smjeni) od ponedjeljka do subote.

- Preuzimanjem posude za papir građani ne postaju i njezini vlasnici, ali su je dužni čuvati i održavati. Za podjelu plavih posuda u svakoj gradskoj četvrti potrebno je desetak dana. Nakon raspodjele u GČ Novi grad, počet će podjela i u prigradskim naseljima - kaže Elez.

Kao i svake godine, Unikom će pomoći kućanstvima u tzv. proljetnom čišćenju besplatno odvozeći glomazni otpad odložen ispred kuće/stana. Akcija prikupljanja glomaznog otpada počet će u drugoj polovini ožujka i biti provedena postupno u okviru rasporeda u 15 kvartova, odnosno gradskih četvrti i mjesnih odbora koji Unikom sastavlja. Skupljanje glomaznog otpada završit će do Uskrsa (8. travnja).

Među Unikomovim aktualnim radovima je i uređenje kompe jer sezona prijevoza kompom preko rijeke Drave treba početi u Velikom tjednu, od 2. travnja.

Tekst: N.Špoljarić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Unikom/Foto-arhiv 031

Pročitajte i...
Podijeljeno 2.170 plavih kanti, na redu je Retfala
Podijeljene prve plave kante sa čipom
Baš super, proračun stanara će se povećati za otkup starog papira od Unikoma.
Ali problem je sada što te kante stoje na nezgodnim mjestima i sprječavaju iznošenje bicikla jer se zbog kanti suzio hodnik.
Bojim se da će stanari zbog sužavanja hodnika dok su im pune ruke tereta šutnuti tu kantu koja smeta, a onda će je morati platiti jer imaju dužnost da je čuvaju makar nije njihova i ne dobivaju novce za čuvanje i njegovanje kante i na kraju im ništa neće ostati od novaca koji su zaradili prodajom starog papira Unikomu koji je isti platio na račun pričuve stanara.
Nevjerojatan je talent emocionalno osakaćenih pojedinaca na ovom forumu da popljuju ama baš svaku temu.
Simo stvarno je vrijeme da dobiješ žuti karton i ne znam što moderator čeka. Zaslužio si ga već odavno i budi sretan što je moderator jako tolerantan.
francika,brate, idi im se sad na***ebi mamice. Tko su oni da tebi sužavaju hodnik kantama za smeće...
imbakis

francika,brate, idi im se sad na***ebi mamice. Tko su oni da tebi sužavaju hodnik kantama za smeće...

Re: Osječanima do sada podijeljeno 5.500 posuda za papir

treba biti ekološki osviješten čovijek ali mislim da se otkupom papira kao recimo boce puno bolji efekt napravio. Ja sam ko klinjo u "Yugi" nosio papir u "uniju" na strosi i dobio pare za sokić i grokalice.
francika

Simo stvarno je vrijeme da dobiješ žuti karton i ne znam što moderator čeka. Zaslužio si ga već odavno i budi sretan što je moderator jako tolerantan.

Zašto ti je tako teško shvatiti ono što je svima toliko očito? Tvoje procijene nisu vjerodostojne.
 Ako mi priznaš da bi te to učinilo sretnim, osobno ću zamoliti administratore da mi daju žuti, iako dvojim da će to pomoći. Smeta li ti moja nazočnost i način na koji komuniciram sa tobom na ovom forumu, klikni na „ignore“ i riješio si svoj problem ili prestani neopravdano pljuvati i izigravati sveznalicu. Iako priznajem, nedostajalo bi mi ismijavanje tvojih tupavih komentara.

Ontopic:

Gospodarenje otpadom, odnosno razvrstavanje i recikliranje istog, je obveza svakog pojedinca prema generacijama koje dolaze, tako da za ovu akciju "Unikoma" imam samo riječi hvale.
Nemoj se odmah duriti i cmizdriti, i slobodno me nastavi vrijeđati i omalovažavati ako stvarno imaš potrebu za tim. I ja kad me nužda natjera kakam.
francika

Nemoj se odmah duriti i cmizdriti, i slobodno me nastavi vrijeđati i omalovažavti ako stvarno imaš potrebu za tim.

Niti se durim, niti cmizdrim, niti vrijeđam, a teško te je i omalovažavati pored svega onoga što si sam radiš. Ono što ti ja radim moglo bi se eventualno nazvati intelektualnom penetracijom. No, očito bez velikog uspjeha jer u praznu glavu je najteže sipati. Kod tebe je non-stop nužda.

Isprika adminima zbog offtopica ... :hi:
Ja mislim da treba spalit sav taj papir.
hvala Unikomu....sad imam gdje bacati reklame naših trg-centara
francika

Ali problem je sada što te kante stoje na nezgodnim mjestima i sprječavaju iznošenje bicikla jer se zbog kanti suzio hodnik.
Bojim se da će stanari zbog sužavanja hodnika dok su im pune ruke tereta šutnuti tu kantu koja smeta,

hahaha ništa francek, ti i tvoj ulaz na kolektivnu dijetu. dok grickate celer psujte arhitekte koji, dok su dizajnirali zgradu, nisu imali pojma da će jednoga dana plave kante suziti hodnik a ljudi k tomu postajati sve veći i deblji, a još ktomu da će na čelu grada biti gradonačelnik koji će poticati vožnju biciklom. koji peh a? i da, nemoj zaboraviti od bijesa u koju kantu ide papir u kojem je bio umotan celer.

u svakom slučaju pozdravljam podjelu kanti jer ima nas i kojima niti smetaju niti nam je teško malo si dat truda i razvrstat otpad jer i ovak i onak u praksi moje kućanstvo to već radi (barem što se papira tiče). Bilo bi oke da podjele i još koju boju kanti kako bi mogli sortirat i ostali otpad.
Nerijetko sam u kontejnerima za papir i plastiku znala ugledati ugurane vreće s nečijim smećem. Sada će neodgojenim građanima biti još lakše ubacivati svoje smeće u ovakve kante za papir.
Pohvala Unikomu za ovo, ali vrlo je teško iskorijeniti kretenizam iz ljudi.
mzzi

Nerijetko sam u kontejnerima za papir i plastiku znala ugledati ugurane vreće s nečijim smećem. Sada će neodgojenim građanima biti još lakše ubacivati svoje smeće u ovakve kante za papir.
Pohvala Unikomu za ovo, ali vrlo je teško iskorijeniti kretenizam iz ljudi.

mzzi....točno....
ali, Bogu hvala, stanujem u kući i kante držim u dvorištu....
mislim da ne bi bilo teško otkriti tko je smeće bacio mada bi bilo malo bljak kopati po takvoj vrećici ...
podržavam ovo, bez obzira koliki je to izdatak iz proračuna i bez obzira na glupe argumente što francika navodi...
svaka ekološka osvještenost je dobrodošla, a u ostalom smatram ovo i korakom prema europi, samo naprijed ;)
hmmm, imamo građane koji se griju na drva... vjerojatno potpaljuju vatru starim papirom, što ćemo s njima? Ma natjerat ih da uvedu plin. :)
super akcija, sto vise se pridrzavam da razvrstam papir od ostalog smeca... jos samo kad bi se unikom pridrzavao rasporeda odvoza tog papira... nama je jucer bio rok za odvoz papira ali vidim da su kante ispred zgrade jos uvijek pune (nitko nije pokupio taj silni papir)

... sjecam se kada sam bio u kanadi, oni su imali 3-4 kante gdje su razvrstavali papir, limenke, organski otpad i ostalo smece, is ve je super funkcioniralo i nitkome nije bilo tesko to razvrstavati... jedino se tu mi seljaci s balkana bunimo :S
PsychoSoldier

super akcija, sto vise se pridrzavam da razvrstam papir od ostalog smeca... jos samo kad bi se unikom pridrzavao rasporeda odvoza tog papira... nama je jucer bio rok za odvoz papira ali vidim da su kante ispred zgrade jos uvijek pune (nitko nije pokupio taj silni papir)

... sjecam se kada sam bio u kanadi, oni su imali 3-4 kante gdje su razvrstavali papir, limenke, organski otpad i ostalo smece, is ve je super funkcioniralo i nitkome nije bilo tesko to razvrstavati... jedino se tu mi seljaci s balkana bunimo :S

Onda bi i u kuhinji trebao imati 3-4 različita koša, a to je malo veći problem.
alex os

hvala Unikomu....sad imam gdje bacati reklame naših trg-centara

Bas sam to htio rec, junk mail je jedini koji u danasnje vrijeme i postoji i u tolikoj mjeri da ga nemogu postari podjelit nego se unajmljuju ljudi posebno za svaki centar koliko su ekoloski osvjesteni.
Postoji mail i ako nekog zanimaju akcije naka da svoj mail i od tamo gleda sto ga zanima, a i svaki lanac ima svoju stranicu gdje mozes ga pogledat.
Ovo je zalosno na sta ljudski rod trosi resurse
Ovdje ima nekih do krajnosti frustriranih pojedinaca koje svoje mjesto mogu naći ne u kanti za reciklažu već u kanti za opće smeće koje završava na deponiji. U srpskom jeziku postoji izraz za takvu vrstu smeća - đubre.

Oprosti mi Admine ako sam povrijedio nećioje osjećaje. Znam da istzina boli.
francika

PsychoSoldier

Onda bi i u kuhinji trebao imati 3-4 različita koša, a to je malo veći problem.

u kucama bi se mogle kante drzati u dvoristu, a u zgradama u ulazima... vrlo jednostavno...
sjecam se da cim se popila limenta se odnjela van do kante i rijesen posao (nisu to bile kante jako velikog volumena, nego nesto manje kante velicine lavora...)
ne vidim u cemu bi bio problem da pored kante za zmece imas i vrecicu u koju bi bacao papir, a plastiku ionako svi skupljaju pa nemaju nekakvih problema sa manjkom prostora...

iznenaduje me tvoja reakcija, forumasa koji se predstvlja kao nacitana osoba, uvijek srpemna za debatu, gradanin... a reagiras sa iznenadenjem na prijedlog postupaka koje u ZAPADNOJ Europi, Americi... ljudi sasvim normalno obavljaju vec desetljecima...
... tesko je istjerati Balkan iz Hrv kolko god tvrdili da taj poluotoh (mentalitet) granici sa rijekom Savom
Ja jesam za razdvajanje otpada, možda nisam rekao, ali definitivno jesam. Bezveze si me išao omalovažavati i nazivati balkancem.

Tagovi