Tri tramvaja iz ZET-a stigla u GPP!

Osijek

Tri tramvaja iz ZET-a stigla u GPP!

Danas su u Remizu dovezena tri tramvaja modela GT-6 (među Osječanima znani i kao genšeri) koje je od ZET-a kupio GPP. ZET se, kao jedini ponuđač, javio na nedavni natječaj GPP-a. Iako su u upotrebi u Zagrebu bili do prije dvije godine - kad su ih zamijenili novi niskopodni tramvaji, ovi tramvaji su u relativno dobrom stanju, klimatizirani i 20-tak godina mlađi od postojećih istovrsnih tramvaja koji prometuju Osijekom.

Da se radi o vrlo dobrom poslovnom potezu govori i činjenica da je svaki tramvaj kupljen za cijenu koja je 186 puta manja od cijene novog niskopodnog tramvaja, odnosno 75 puta manja od cijene restauriranog tramvaja.

Iz GPP-a najavljuju da ćemo ih na osječkim ulicama moći vidjeti i u njima se voziti najranije za mjesec dana, koliko je potrebno za potpunu provjeru ispravnosti, servis i čišćenje.

Jedina je stavka da nisu danas doveženi nego u protekla tri dana!!!
Užas od tramvaja...
Dokle ćemo skupljati zagrebačke mrvice (otpad) !?
Dok ne izgradimo autoput Osijek-Varaždin kako ne bi bili slijepo crijevo i tako se povezali sa Evropom i sjevernom Hrvatskom, ali ne preko Zagreba. Sve druge Evropske države imaju autoputeve kroz cijeli teritorij, a slavonsko slijepo crijevo Osijek nema.
Hmmm, niskopodni tramvaj je oko 2 milijuna Eura, 186 puta jeftinije je 10752 Eura... Restaurirani tramvaj je koštao 300 000 Eura, 75 puta manje je 4000 Eura... Nešto mi se brojke ne slažu.

Re: Tri tramvaja iz ZET-a stigla u GPP!

Pa opet kupuju stari krš iz Zagreba (u ovoj priči je dobro jedino što se takvog krša rješava zagrepčani). Pa zašto uvijek ovako jel nije bolje da svake godine kupe jedan novi niskopodni nego ovako. To bi im se vise ispatilo. Popravljanje ovih tramvaja kosta skuplje nego kupnja novih koji bi durali iducih pa barem 40 godina, a ovo jao, al ti je Top menađer. -.-
Restauriranje tramvaja je zapravo koštalo oko 400000 eura (uključujući sve troškove) prije 6 godina, a sada je na ponudama ta cijena 700000 eura, jer su sve sirovine, odnosno dijelovi za restauraciju u međuvremenu duplo poskupili!
I onda jos kasniji popravci, pa jel nije to pretakanje iz šupljeg u prazno, bolje kupiti jedan novi na kojem ne bi bilo toliko popravaka, nego ovo pa ga popravljati svakih 2-3 mjeseca i to sastavljati od 6 tramvaja dva postena, buduci da za genscehere nema vise dijelova.
Tram111

Restauriranje tramvaja je zapravo koštalo oko 400000 eura (uključujući sve troškove) prije 6 godina, a sada je na ponudama ta cijena 700000 eura, jer su sve sirovine, odnosno dijelovi za restauraciju u međuvremenu duplo poskupili!

Ok, moguće je... ali sam siguran da su mogli kupiti kvalitetnije polovne tramvaje negdje vani koji nisu stari kao ovi. Ovo nije riješenje, oni bi prugu do Josipovca i onda kupuju krševe.
partwish

Tram111

Ok, moguće je... ali sam siguran da su mogli kupiti kvalitetnije polovne tramvaje negdje vani koji nisu stari kao ovi. Ovo nije riješenje, oni bi prugu do Josipovca i onda kupuju krševe.

pa bolje da su kupili onda i neke polovne čehe iz praga ili negdje iz češke, ako nista drugo kvalitetniji su i manje se kvare -.-
Bilo bi izvrsno da se kupe svi novi tramvaji i autobusi i da se napravi nove remiza i još more drugih stvari ali ljudi osvrnite se oko sebe i pogledajte situaciju u kojoj je država, Europa, pa i cijeli svijet. Novi tramvaji koštaju od 12000000 do 15000000 milijuna kuna po komadu, osim toga održavanje tih tramvaja košta i više nego li što to košta za polovne.
Pogledajte u kojoj je situaciji sada grad Zagreb i Zagrebački holding zbog kupovine novih tramvaja - na rubu bankrota (taj sport ih košta MILIJARDU kuna - to sebi ne može priuštiti grad poput New Yorka ili Parisa)!
Najlakše je podizati kredite i pokupovati nova vozila, za to ne treba biti puno pametan, ali na kraju sve to netko mora platiti, a to budu građani grada, odnosno porezni obveznici.
Takvim načinom razmišljanja svi bi građani Osijeka trebali sebi kupiti nove automobile i šepuriti se okolo-što je nemoguće, pa tako i kupovina novih tramvaja.
Ovi tramvaji će biti maksimalno iskorišteni za novac koji su plaćeni, biti će lijepo uređeni i svakako će poslužiti svrsi, a za nekoliko godina-tko zna, možda se nešto promijeni u svijetu, pa i mi kupimo nova vozila.
U ovom trenutku, kada bi gradska uprava donijela odluku da kupuju nova vozila, to bi bilo ravno odluci da šaljemo čovjeka na mjesec - apsolutno nekorektno i bezobrazno prema svojim građanima!
dominik.osijek

partwish

Tram111

pa bolje da su kupili onda i neke polovne čehe iz praga ili negdje iz češke, ako nista drugo kvalitetniji su i manje se kvare -.-

Bojim se da si potpuno pogriješio - neki od tramvaja GT-6 koji voze u Osijeku su stari i preko 50 godina, a nije isključeno da će nadživiti ove obnovljene iz Češke ;-)
"Genšeri" su nepokidivi i kvare se puno manje od čeha!
Tram111

dominik.osijek

partwish

Tram111

Bojim se da si potpuno pogriješio - neki od tramvaja GT-6 koji voze u Osijeku su stari i preko 50 godina, a nije isključeno da će nadživiti ove obnovljene iz Češke ;-)
"Genšeri" su nepokidivi i kvare se puno manje od čeha!

hvala na isparvci, ja samo kazem ono sto sam cuo od nekih vozaca i ljudi koji se krecu u tim krugovima ( ovo za čehe), a ovo za tramvaje ne znam , ja sam rekoa da bi bilo dobro recimo svake godine kupiti jedan tramvaj, a ne kao zagreb za 1 godinu 50 komada :D
Tram111

Bilo bi izvrsno da se kupe svi novi tramvaji i autobusi i da se napravi nove remiza i još more drugih stvari ali ljudi osvrnite se oko sebe i pogledajte situaciju u kojoj je država, Europa, pa i cijeli svijet. Novi tramvaji koštaju od 12000000 do 15000000 milijuna kuna po komadu, osim toga održavanje tih tramvaja košta i više nego li što to košta za polovne.
Pogledajte u kojoj je situaciji sada grad Zagreb i Zagrebački holding zbog kupovine novih tramvaja - na rubu bankrota (taj sport ih košta MILIJARDU kuna - to sebi ne može priuštiti grad poput New Yorka ili Parisa)!
Najlakše je podizati kredite i pokupovati nova vozila, za to ne treba biti puno pametan, ali na kraju sve to netko mora platiti, a to budu građani grada, odnosno porezni obveznici.
Takvim načinom razmišljanja svi bi građani Osijeka trebali sebi kupiti nove automobile i šepuriti se okolo-što je nemoguće, pa tako i kupovina novih tramvaja.
Ovi tramvaji će biti maksimalno iskorišteni za novac koji su plaćeni, biti će lijepo uređeni i svakako će poslužiti svrsi, a za nekoliko godina-tko zna, možda se nešto promijeni u svijetu, pa i mi kupimo nova vozila.
U ovom trenutku, kada bi gradska uprava donijela odluku da kupuju nova vozila, to bi bilo ravno odluci da šaljemo čovjeka na mjesec - apsolutno nekorektno i bezobrazno prema svojim građanima!

ogledajte u kojoj je situaciji sada grad Zagreb i Zagrebački holding zbog kupovine novih tramvaja - na rubu bankrota (taj sport ih košta MILIJARDU kuna - to sebi ne može priuštiti grad poput New Yorka ili Parisa)!........ Gluposti pises,Zagreb nije unistila kupnja 140 tramvaja nego holding koji je svaki posao placao 18 puta vecu cjenu svojim rodzacima i pajdasima..

Mogla su se kupit 3 nova tramvaja slicna kao zagrebackim za novac koji se potrosio na krpanje u Ceskoj,pa djeljenju po rodzackim vezama u gpp-u. Sta fali Europi,jedina koja je u kolapsu je GRCKA pa ta ista grcka je duzna jos od prvog svjetskog rata.vidi malo Svedsku,Svicu,Nizozemsku..zive bolje nego ikad..

Sigurno radis u GPP-U na dobrom mjestu,nemislim kao vozac treske ili busa;-)
Aj prvo nauči kvotat kak spada...

Jesi čuo za zemlje koje se zovu Island, Španjolska, Portugal...? A jesi čuo kakvo je stanje u tim državama?

rafa

Sta fali Europi,jedina koja je u kolapsu je GRCKA pa ta ista grcka je duzna jos od prvog svjetskog rata.vidi malo Svedsku,Svicu,Nizozemsku..zive bolje nego ikad..

Opet pljuvanje .... :roll:
Zašto ste tako sigurni da tramvaji ne valjaju, da će se kvariti i da je to tako loša investicija... :?
Pričekajmo barem da vidimo tramvaje u prometu... malo strpljenja nije na odmet.
Nema se novaca za sve lijepo što bismo željeli, jedno su želje, a drugo mogućnosti....
bolje da su napravili metro nego kupili te stare tramvaje, kad se vec usporedujemo sa Svicarskom, Svedskom...
ako se vratimo u realnost imamo jos 3 tramvaja za prihvatljive novce
tu su ercegvoci na vlasti,ako se ne varam, el tako? oni su tradicionalno poslovni ljudi, pa ja sad mislim da će doć neko na ideju te tramvaje još malo sredit i prodat nekud (skopje,sarajevo, kabul...štatigajaznam..) za duplo veću lovu! I onda kupit jedan novi, pa da naši vandali budu prvi koji će po njemu šarat
OSIJEK-mjesto za otkup sekundarnih sirovina

Re: Tri tramvaja iz ZET-a stigla u GPP!

ja ne znam da li uopće vrijedi kupovati išta novo za GPP u Osijeku, jer gledam neki dan u ovim relativno novijim busevima kako su počupani naslon za ruke, kako su sjedala razrezana, tramvaji i busevi su išarani, ljudi nemaju obzira i neki noge stavjaju na sjedala, pa što dalje na to reći kad se dio građana odnosi maćehinski prema gradkom vlasništvu, koje svi mi plaćamo kroz poreze,prireze i ostalo...
Ne bih se iznenadio da GPP kupi konjske tramvaje za prugu višnjevac-josipovac! :D
partwish

Ne bih se iznenadio da GPP kupi konjske tramvaje za prugu višnjevac-josipovac! :D

Pa kad nisu zadovoljni autobusima kao svi drugi prigrađani i ja bi im dao konjske tramvaje. ;D
dominik.osijek

Ne bi bilo bolje uzimati tramvaje iz Praga jer u Pragu i ostalim gradovima je pruga širine 1435 mm (nemojte me držati za točnost u mm), a kod nas je 1000 mm.

A kupiti 1 novi tramvaj nema smisla i pričate gluposti. Jer 1 k'o ni jedan jer nema smisla ako nam fali 2-3-4 tramvaja!
s. park

dominik.osijek

Ne bi bilo bolje uzimati tramvaje iz Praga jer u Pragu i ostalim gradovima je pruga širine 1435 mm (nemojte me držati za točnost u mm), a kod nas je 1000 mm.

A kupiti 1 novi tramvaj nema smisla i pričate gluposti. Jer 1 k'o ni jedan jer nema smisla ako nam fali 2-3-4 tramvaja!

Gradu treba 1.000 tramvaja u idućih 100 godina, a ne 2-3-4 tramvaja.
partwish

Konja, da se zaključiti iz tvog posta već imamo... :)
simo031

partwish

Simo iz posta u post dokazuješ da ti intelekt nije na visokoj razini. :(
s. park

Klasično nepoznavanje materije...

To je isto podvozje tramvaja, jedino su bandaže (kotač šinskog vozila) navučene na vanjsku stranu osovine. Uz zanemariva ulaganja, i minimalno vrijeme rada, ti tramvaje voze na "metarskim" tračnicama.
francika

simo031

partwish

Simo iz posta u post dokazuješ da ti intelekt nije na visokoj razini. :(

Ti nisi dovoljno inteligentan da bi to prosudio.
Čuvaj granu sa koje si sišao. To je tvoje drvo života.
pozdravljam ovaj shopping jer su tramvaji u komi (cak i ovi nasi novi reciklirani), svako mali je neki zastoj zbog neispravnosti...znam jer se vozim svaki dan...
bar nesto, do nekih boljih dana...
francika

partwish

Pa kad nisu zadovoljni autobusima kao svi drugi prigrađani i ja bi im dao konjske tramvaje. ;D

Ma najbolje da se kupi 30 novih tramvaja i napravi linija za Tvrdjavicu i di si vec ono isplanirao pa da se ona 2 ipo covjeka voze novim tramvajima, hhahah.
Ovo je bagatelna nabava.

Evo pitanje svima onima koji bi htjeli nove tramvaje - znate li koliko ti tramvaji kostaju i na koji nacin biste vi zatvorili financijsku konstrukciju?

Tko bi trebao platiti te tramvaje?
ciao_bao!

... svako mali je neki zastoj zbog neispravnosti...znam jer se vozim svaki dan...

Garantiram da je više od 95% zastoja tramvajskog prometa u Osijeku uzrokovano nepropisno parkiranim vozilima.
partwish

Turistička atrakcija! Zašto ne?
francika

s. park

dominik.osijek

ako poživim još 100 godina-sigurno se neću voziti tramvajem nego nekim zračnim prometalom na solarni (ili neki sličan) pogon :idea: :lol:
zaljubljena u Osijek

francika

s. park

dominik.osijek

ako poživim još 100 godina-sigurno se neću voziti tramvajem nego nekim zračnim prometalom na solarni (ili neki sličan) pogon :idea: :lol:

U Osijeku već imamo avio proizvodnju ako nisi znala. To nam ne treba.
simo031

partwish

rekao bih ti gdje me diraju ovakve izjave, ali ja sam pristojan dečko! 8)
partwish

simo031

partwish

rekao bih ti gdje me diraju ovakve izjave, ali ja sam pristojan dečko! 8)

:D
francika

Je li?? A gdje to?? Ili si možda mislio na one papirnate?? :?
zaljubljena u Osijek

francika

Je li?? A gdje to?? Ili si možda mislio na one papirnate?? :?

Evo ti susjeda link, mada sumnjam da bi bili korisni u gradskom prijevozu ikada. 100% sam siguran da će se tramvaji u Osijeku voziti još najmanje 100 godina.
@sa linka:
Bez punjenja spremnika preletite više od 1.000 kilometara, na brzinama većim od 225 kilometara na sat. Na krilima raspona 12,4 metara.
zaljubljena u Osijek

Jooooj, francika.... zar si zaboravio na cijene goriva :shock:
i gdje u Osijeku da parkiram vozilo sa 12,4 m rasponom krila :lol: :lol:
zaljubljena u Osijek

i gdje u Osijeku da parkiram vozilo sa 12,4 m rasponom krila :lol: :lol:

Pa baš zato treba proizvoditi tramvaje u Osijeku. :D

Tagovi