Mig 21 iznad Osijeka

Osijek

Mig 21 iznad Osijeka

Mnogi od nas su danas ostali zatečeni prijetećim i zastrašujućim zvukom aviona tipa MIG 21 koji su prelijetali Osijek iz smjera istoka prema zapadu i nazad. Naime, bilo je to uvježbavanje pred sutrašnju promociju nove generacije vojnih pilota - kadeta.

Sutra, povodom Dana državnosti, 25.lipnja, održat će se prigodni svečani i letački program iznad Vukovara. Osječani će pak istim povodom na aerodromu Klisa, imati jedinstvenu priliku od 14 do 16 sati, razgledati 3 MIG-a 21 , 6 PILATUSA te 2 borbena helikoptera...

Galerija031: Aero-miting, Klisa 2006.

Gemi031
Gemi

Mnogi od nas su danas ostali zatečeni prijetećim i zastrašujućim zvukom aviona

Uopće nisam ostala zatečena nego ljuta! Baš sam tonula u popodnevni san kad su oni počeli s tim letovima i probudili me. I nikako više zaspati.

Nadam se da će lijepo izgledati to sutra.
Mi smo ih vidjeli u petak ujutro, prelijetali su preko Drave, lijep prizor.
Lijepo je konačno na nebu vidjeti nešto s mlaznim potiskom, ali ja bih više volio... da su to putničke rage i da ljudi mogu nekamo odletjeti.
8

Lijepo je konačno na nebu vidjeti nešto s mlaznim potiskom, ali ja bih više volio... da su to putničke rage i da ljudi mogu nekamo odletjeti.

ne moraju biti baš putničke rage, ali bi bilo lijepo da naš aerodrom konačno proradi i poveže nas s ostatkom svijeta. po pristojnim cijenama.

svojedobno sam putovala na relaciji Osijek-Dubrovnik-Osijek, kad je korišten onaj pomoćni aerodrom. dakle, slijetanje u Dubrovniku je bilo o.k. jer je pista bila prava, ali kad smo se konačno spustili u povratku u Osijek, svi smo u aviončiću od nekih 40-tak mjesta spontano počeli pljeskati.

a migovi mi probiše uši već danas.....
bili su bučni.
Nadam se daće mo se uskoro riješiti tog starog željeza od borbenog aviona. Čudim se da se itko usudi upravljati tim kršom.
bila sam ja jučer na Klisi... Piloti su bili izuzetno susretljivi... posebno ovi mlađi... :)
čak smo smjeli gledati unutrašnjost. Objašnjavao je šta čemu služi... heh...
malo je bilo vruće, ali isplatilo se ići...
yellowica

bila sam ja jučer na Klisi... Piloti su bili izuzetno susretljivi... posebno ovi mlađi... :)
čak smo smjeli gledati unutrašnjost. Objašnjavao je šta čemu služi... heh...

Bit ce da dobro izgledas. ;-)

Re: Mig 21 iznad Osijeka

steam

Bit ce da dobro izgledas. ;-)

..hm...hočeš reći da je ko aviom 8)
pa sad baš ko avion nisam.... više sam kao helihopter...
;)

ne znam zašto, ali zapalila sam se za te aero stvari...
piloti su ajme (ovi novi kadeti), a ni aviončići nisu loši....
I mene je ovo motiviralo za malo detaljnije informiranje o avionima koji su se mogli vidjeti...

Naidjoh na par zanimljivih stranica....

Pilatus PC-9
http://en.wikipedia.org/wiki/Pilatus_PC-9

MIG-21bis (jednosjed, to je onaj sto je letio)
http://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan-Gurevich_MiG-21

Bio je jos jedan MIG-21UM dvosjed (za obuku) (navijacki MIG-21 ;-))

Iljusin IL-76 (ovi su se slucajno nalazili tamo ;-))
http://en.wikipedia.org/wiki/Ilyushin_Il-76

Zrakoplovstvo RH
http://www.yuairwar.com/rh.asp

Oborene letjelice RH (prisjetimo se ekipe i sugradjana koji su iz Antonova bacali "bojlere")
http://www.yuairwar.com/gubici4.asp

Oborene letjelice JRV-a
http://www.yuairwar.com/gubici3.asp
Btw. HRZ nema MiG-29 :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_MiG-29
Leon

Btw. HRZ nema MiG-29 :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_MiG-29

Onaj kojeg sam ti neki dan spomenuo dok smo vani bili je sadašnje stanje u HRZu komentirao: "Jedan sokol mnoge vrane razgoni", misleći na opremljenost i učinkovitost...
Imali uopće smisla postojanje HRZ-a? Mislim s ovakvom opremom kakvu imamo. S tim možemo samo komarce poprašivati i ništa više.
http://rapidshare.de/files/24206576/HEJ_VOJNICI_VAZDUHOPLOVCI.MP3.html

Ima li HRZ ovako dobru pjesmu?! Ne podjebavam i ne provociram ;-) nego mi je ova "Hej vojnici - vazduhoplovci" jedna od jacih vojnickih pjesama... Uvijek sam ju rado slusao i pjevusio nakon "Dozvolite da se obratimo" i "Otpisanih" ;-)
Hummin

Imali uopće smisla postojanje HRZ-a? Mislim s ovakvom opremom kakvu imamo. S tim možemo samo komarce poprašivati i ništa više.

Dok ratujemo sa Srbima, ima! :D
Hummin

e kad bi ih bar i zaprašili.....

inače, Bilke, rata zvanično nije ni bilo.... :cekic:
DanicaV

Danice, pretpostavljam da se radilo o shali...
Leteci mungos

DanicaV

Danice, pretpostavljam da se radilo o shali...

ne mislim na ono što je stvarno bilo, a da se ratovalo, fakat osjetismo... nego da zvaničnog proglašenja rata po nekim vojnim, državnim i sl. pravilima, nikada nije bilo. koliko mi je poznato.
je, bilo je. jest da je kraj rata proglašen dok se još ratovalo...ali zvanično ga je bilo...
Rat se nije mogao zvanično proglasiti zbog situacije u kojoj je bila Hrvatska. Srbi u Srbiji na taj rat gledaju kao na građanski rat koji je bio između pobunjenih srba i Hrvatske. Oni su ga samo potpirivali šaljući dobrovoljce i četnike iz Srbije koji su naravno "dragovoljno" došli pomoć braći Srbima ovdje...no nemojmo o tome, ima tu svašta.

Nego što se tiće samog ratnog zrakoplovstva u nas stanje je bjedno, kao buduća članica NATO saveza nećemo biti u stanju obaviti niti najjednostavnije operacije...
Te avione što imamo moš sa pračkom poskidat :laugh:
gazda777

je, bilo je. jest da je kraj rata proglašen dok se još ratovalo...ali zvanično ga je bilo...

Onda mi nije jasno kada smo se domogli raketa i artiljerije zašto nismo granatirali njihova mjest uz granicu sa Hrvatskom???
DanicaV

ne mislim na ono što je stvarno bilo, a da se ratovalo, fakat osjetismo... nego da zvaničnog proglašenja rata po nekim vojnim, državnim i sl. pravilima, nikada nije bilo. koliko mi je poznato.

Bilke se shalio, na to sam mislio... :) Geeee...
Leteci mungos

Bilke se shalio, na to sam mislio... :) Geeee...

ajd, sad mi lakše. već sam mislila da sam otvorila Pandorinu kutiju pa ćemo o ratovanju... :wink:

jeste vas dvojica ista osoba s dva nickname-a kad znaš što je on mislio? :P
Hummin

gazda777

Onda mi nije jasno kada smo se domogli raketa i artiljerije zašto nismo granatirali njihova mjest uz granicu sa Hrvatskom???

jer nije bilo po mom.

iako je to bila (vjerojatno) pametnija opcija...

Re: Mig 21 iznad Osijeka

Kad smo vec kod rata, meni su smijesne one konvencije o ratnom pravu i kako se smije ubijati, a kako se ne smije, i sto je u ratu dopusteno, a sto nije. Poput Fifinih pravila za nogomet. :)

Covjecanstvo se dogovorilo kako ratovati (KLAP! KLAP!). A nije se znalo dogovoriti o zabrani ratovanja. Zar povijest ne traje dovoljno dugo da bi pokazala da nijedan rat nikad nista nije trajno rijesio (ako nije u potpunosti istrijebio drugu stranu)?
Hehe problem je to što se ratovi vode radi jačanja određenih struktura ili dominacije jednih naspram drugih...
U biti lakše se dogovoriti o pravilima ratovanje nego o ne ratovanju. Tko bi poštivao tu odluku?? Jest da je i ovo totalna budalaština, no ajd kao možese nekoga suditi u slučaju da prekrši ta pravila, koja su budimo realni podložna različitim tumačenjima. Najbolji primjer su sad ova najnovija otkrića o ubojstvima iračkih civila od stran, kako se pred postavlja, američke vojske. Pa sve do rata na našim prostorima gdje svijet pokušava naučiti " balkanska plemena " civiliziranom ratovanju. Bilo bi dovoljno dobro da su maka pravila za sve jednaka, ali ni to nije, je rkao što se vidi da su neki ipak izuzeti. Najlicemjernije mi je bilo od američke administracije kada su poslalio u Hrvatsku pregovarače da potpišu s našom vlasti sporazum o neizručivanju američkih vojnika sudu za ratne zločina, dok se našima sudilo u Haggu :puke:
steam

Kad smo vec kod rata, meni su smijesne one konvencije o ratnom pravu i kako se smije ubijati, a kako se ne smije, i sto je u ratu dopusteno, a sto nije. Poput Fifinih pravila za nogomet. :)

Covjecanstvo se dogovorilo kako ratovati (KLAP! KLAP!). A nije se znalo dogovoriti o zabrani ratovanja. Zar povijest ne traje dovoljno dugo da bi pokazala da nijedan rat nikad nista nije trajno rijesio (ako nije u potpunosti istrijebio drugu stranu)?

Naišli ste na moju temu (opet!) - međunarodno humanitarno pravo.
Vrijedi kao pravilo da je rat zabranjen. Međutim, kako ratna stanja kao faktična, izvanpravna činjenica ipak postoje, bilo je potrebno utvrditi pravila koja bi zaštitila one nezaštićene tijekom ratnih stanja: civile, ratne zarobljenike, civilne objekte, objekte humanitarne pomoći (posebno Crvenog križa, koji je prvi ustanovljen, nakon bitke kod Solferina). Zato postoje pravila poput: zabranjeno je da direktni cilj napada budu civili, civilni objekti, objekti za humanitarnu pomoć. Zabranjeno je izdati naredbu "no mercy" (bez milosti, odnosno da će se ubijati, a ne zadržavati ratne zarobljenike). Osobe koje predaju oružje, ili su ranjene se ne smije ubijati.... itd. Ako vas zanima specifično pravilo u specifičnoj situaciji, rado bih odgovorila, pošto vjerujem da sam dosta dobro upoznata.

Danica je u pravu: da bi postojalo ratno stanje, potrebna je objava rata. Ali kako objave rata praktički da nije bilo tijekom prošlog stoljeća, to pravilo je danas pomalo zanemareno.
Nadalje, postoje tri vrste sukoba: internal disturbances (unutarnji nemiri), što još nije ratno stanje; nemeđunarodni oružani sukob (kod nas se to zove građanski rat!) i međunarodni oružani sukob. Za svaki od tih sukoba postoji različit set pravila, zato ih i razlikujemo. U Hrvatskoj su postojala sva tri stupnja: nakon objave nezavisnosti RH i njenog međunarodnog priznanja, to je postao međunarodni sukob, do tada je bio građanski rat.
DanicaV

nego da zvaničnog proglašenja rata po nekim vojnim, državnim i sl. pravilima, nikada nije bilo. koliko mi je poznato.

"Zvanično rata..?" Valjda misliš na službenu objavu? A pred topove bi stavili Matiju Gupca i njegov elitni ešalon naoružan vilama i žaračima...?

Gle, da je Socijalistička Republika Hrvatska objavila rat Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, bila bi to glupost ravna autogolu što je NDH napravila 10. travnja 1941.
Slomili bi je po sredini kao suhu triješčicu i tenkovi bi bili u svakom selu za 3 dana.

Mi smo se branili od agresije. Hrvatska je željela isto što i Estonija, Letonija, Litva, Bjelorusija, Slovačka, Ukrajina... Samo u prestonici o tomu nisu htjeli ni čuti.

Dakle: Hrvati nisu željeli rat, nego miran razvod braka.

Istina je, i to mi smeta, da se rat u Hrvatskoj stavlja u isti sepet s ostalim srpskim izletima. U kronici XX. stoljeća priređenoj u Češkoj, rat u Hrvatskoj nazivaju "občanska valka" (građanski rat). Dvije stranice, doduše velike, slike Vukovara, Dubrovnika, one male Željke i to je to...
Hummin

Nadam se da se šališ.
steam

Zar povijest ne traje dovoljno dugo da bi pokazala da nijedan rat nikad nista nije trajno rijesio (ako nije u potpunosti istrijebio drugu stranu)?

Prošlost traje, ali povijesti je otkad i civilizacije.
Osim toga, daj mi jedan primjer kad je čovjek nešto trajno riješio. Ono, savršenstvo bez mane?

Mi ni Pi ne možemo izračunati kako treba.
Hummin

Imam prijatelja koji je u vojnom zrakoplovstvu u zadru. on kaze da su se prije (ne znam da li jos uvijek) odrzavale simulacije napda izmedju nas i amerikanca u avianu. buduci da su ameri (odnosno nato-ova baza u italiji) mnogo tehnicki napredniji nasi su morali pribjegavati mnogobrojnim lukavstvima. i tako su nasi u tim vjezbama (koje su bile kao prave osim sto se nije koristila prava municija i pravi projektili) redovito naprasili amere sa svom svojom nadmocnom tehnologijom. uvijek bi im napravili neku fintu i nadmudrili ih... necu sada iznositi detalje o akcijama. tako da su nasi pokazali sto mogu napraviti s tom opremom koju imaju. a pokazali smo i u domovinskom ratu kada su decki iz antonova bacali bojlere punjene ekspolozivom, kao sto je vec leon i spomenuo.
Hehe... Ma jasno Leptire, ljudi s ovih podneblja su uvijek bili skloni lukavstvima u nadmetanju s tehnički superiornijim neprijateljima.

Sjetimo se samo Boška Buhe, Mirka i Slavka kako su radili iste takve mudrolije s mrskim Nemcima... :)

Bilke

Hehe... Ma jasno <rez>

To što Leptir govori sam i ja čuo. Od lika iz Pule.
8

Hummin

Nadam se da se šališ.

Da, samo sam se šalio.
super_leptir

... a pokazali smo i u domovinskom ratu kada su decki iz antonova bacali bojlere punjene ekspolozivom, kao sto je vec leon i spomenuo.

I ne samo eksplozivom...Jedan od tih koji su to radili bio je Rade Griva - koji btw. nije bio iz antonova (?)
nego origigi iz Osijeka, - Tvrđe da budemo konkretniji.

Osobno čovjeka poznavala...
Gemi

super_leptir

... a pokazali smo i u domovinskom ratu kada su decki iz antonova bacali bojlere punjene ekspolozivom, kao sto je vec leon i spomenuo.

I ne samo eksplozivom...Jedan od tih koji su to radili bio je Rade Griva - koji btw. nije bio iz antonova (?)
nego origigi iz Osijeka, - Tvrđe da budemo
konkretniji.

Osobno čovjeka poznavala...

Ovako ispada glupa plavuša kad ne kuži da nije bila pravopisna grješka - već običan naziv vrste aviona :-D

Isprike, isprike. :-)
ma nema zime :D
kakva zima na ovih 35 u hladu...
pa i kazem NEMA zime

Tagovi