...mene gugl ugrize svaki put kad direktor otvori vrata ;-)...enivej, hvala na info - zanimalo me čisto onak'...nije baš da pravim planove i da surfam netom u potrazi gdje će razbacivati moj pepeo....
_________________ Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada
U Zakonu o grobljima ne piše previše o ovoj temi, ali dovoljno.
_________________ Ace Ventura: I'm ready to go in, Coach, just give me a chance. I know there's a lot riding on it, but it's all psychological. Just gotta stay in a positive frame of mind.
anakonda je napisao/la:
...spalit će me kao i svaku vješticu....
...i mene također...
Koliko sam čula, urnu dobiješ iz krematorija, ali ne znam kako je po zakonu dalji postupak... ima li kakav propis i za to?
"Prema hrvatskom zakonu, s urnom i pepelom preminule osobe ne možete slobodno raspolagati i čuvati je, primjerice, u svome domu ili jednostavno prosuti pepeo u more, rijeku, vjetar, kako znamo vidjeti u američkim filmovima.
Urnu s pepelom čak ne možete sami slobodno iznijeti iz krematorija.
Naime, Zakon o grobljima urnu tretira jednako kao lijes te propisuje da se niti jedan ukop, pa tako ni prosipanje pepela ne može obaviti izvan granica groblja, osim uz posebnu dozvolu. U Zagrebu je za prosipanje pepela predviđeno jedno mjesto, u ružičnjaku Sunčane staze. U 2010. godini bilo je takvih 25 slučajeva."
Pa to onda znači ne samo da zemljište ispod grobnice nije dio tvog vlasništva nego ni kosti i pepeo više nisu dio tvoje obitelji.
Zašto onda ukop građanima ne plaća koncesiju na kosti i pepeo kad ima vlasništo nad njima, kao što građani imaju pravo izgubiti koncesiju na grobno mjesto.
Danas je skupo za prosječnog građanina i umrijeti pa jesu prevelike cijene usluga . Grobljarina bi se trebala naplaćivati po veličini grobnice. Poznato nam je da među nama ima onih koji se vole pokazati u životu, pa tako i na sahrani pa grade cijele Apartmane na grobljima ,pa bilo bi u redu da se ta komocija i plati . Poznato je da u svemu ispašta sirotinja -mali ljudi grob treba platiti onoliko koliki je.
Najmanji je problem krematorij za ovo područje treba imati ljude koji će se pobrinuti da se izgradi . Sve više ljudi pita za ovu temu treba pitati naše slavonske vlasti za taj problem . Smiješno je tako što imati neriješeno..
...pa na Trgu u Tvrdži, ja osobno znam par gradžana koji bi rado potpalili slamu pod vješticom...krematorij je za one zahtjevne, kužiš????
_________________ Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada
Koliko se sjećam, već je nekoliko puta bilo govora o izgradnji krematorija u Osijeku, ali to je bilo uglavnom pred promjenu direktora Ukopa.... Kasnije je rečeno da bi to bilo financijski neisplativo...
U "Posmrtnoj pripomoći" kažu da oni pokrivaju troškove ukopa ili kremiranja (prema izboru obitelji onoga tko je pripomoć uplaćivao).
_________________ Ljudi su stvoreni da se vole. Stvari su stvorene da se koriste. Svijet je u neredu zato što se stvari vole, a ljudi koriste!
Bilo bi poželjno da se jave iz uprave Ukopa da daju nekakav odgovor na ovakva pitanja . Neznam zašto se to izbjegava pa ljudi žele otići sa ovog svijeta na jednostavniji jeftiniji način , svatko od nas ima neku želju pa tako krematorij je potreban .
zaljubljena u Osijek je napisao/la:
Kasnije je rečeno da bi to bilo financijski neisplativo...
istina je, tako su rekli, jer naši ljudi su još tradicionalni i jako je mali broj ljudi koji bi spalili svoje da bi im bilo isplativo.
pepeo se može rasipati gdje želiš ali prije toga mraš dobiti dozvolu od nekog ministarstva.ja bih volio kad bi od mog pepela napravili vrtnog patuljka....
_________________ Zašto bi se izlagali mamurluku? Ostanite pijani
Kad čovjek umre, ne zna da je umro, i to je samo teško drugima.
Isto je i kada je čovjek glup.
wilson je napisao/la :
Bilo bi poželjno da se jave iz uprave Ukopa da daju nekakav odgovor na ovakva pitanja . Neznam zašto se to izbjegava pa ljudi žele otići sa ovog svijeta na jednostavniji jeftiniji način , svatko od nas ima neku želju pa tako krematorij je potreban .
Još kad čovjeku povade organe i transplatiraju ga nekom milijunašu ne može čovjek ni umrijeti na miru već mu organi moraju prekovremeno raditi i utapati se u alkoholu.
Jedino ako čovjek nije ispunio i predao zahtjev da zabranjuje uopćeno Zakonsko oduzimanje organa i tkiva. Zamisli da moje oko završi jednog dana kod David Bowie-a, ajme kolko bi to boja bilo.