Snijeg, nakupina snježnih pahulja - kristala vode koji nastaju u atmosferi pri niskim temperaturama. Snijeg je izvor mnogih dječjih radosti i veselja. Dobro oblikovan te precizno upućen snijeg u tijelo ili ekstremitete drage osobe može poslužiti i kao izraz ljubavi i privrženosti. Neki ga ližu, drugi ga jedu - svojevoljno ili u zaigranoj prisili. Nekome "bijela sreća", drugome "bijelo g*vn*".
Galerija 031:Snijeg u gradu [Foto: Daniel Antunović, Tomislav Šura][03.02.2012.]
Snijeg nosi i snažnu egzistencijalnu poruku o prolaznosti. No, zimi u Hrvatskoj je on i veliko iznenađenje, svojevrsni "zimski misterij", svima - od cestara i komunalnih službi, do građana.
Prema svemu sudeći veća vijest bi bila da su jutros ceste i nogostupi bili očišćeni od snijega. Čemu čišćenje, kad će ionako ponovo napadati?! Pričekajmo da se otopi!
Sigurni smo da će u travnju svi sustavi funkcionirati savršeno i da snijega neće biti po kolnicima i nogostupima! Ulažemo 100 kikirikija na tu tvrdnju, a vi nam do tada na e-mail redakcije [[email protected]] šaljite fotografije ovog zimskog iznenađenja!
Re: Snijeg u veljači iznenadio cestare, ali i građane!
Boze iznendaio ih snijeg, svake godine isto, kako ih moze iznenaditzi u 2 mjesecu, pa to je jos zima, a neki dan su se hvalili kako imaju i viska sola, hahahaha izeglda da nece imati viska hahaha
cestari, to su vam bića koja žive u spiljama, nemaju tv, radio, internet niti bilo kakve kontakte sa ostalom populacijom, a kamoli sa DHMZ-om, tako da ne znam šta je čudno u tome da njih iznenadi snijeg ?
cestari, to su vam bića koja žive u spiljama, nemaju tv, radio, internet niti bilo kakve kontakte sa ostalom populacijom, a kamoli sa DHMZ-om, tako da ne znam šta je čudno u tome da njih iznenadi snijeg ?
"1. ralice ne smiju ici dok nema bar 5 cm snijega.
2. sol ne topi snijeg ispod -5 celzija.
3. prednost imaju drzavne i zupanijske ceste.
4. ceste su bile posoljene sinoc prije nego sto je poceo padati.
5. jebiga, ljudi, zima je. zatrpalo je cijelu europu, pa ce i nas."
a šta reći, kad je svake godine isto .....kažu da su im ralice podešena kada ima min. 10 cm snijega....i moja lopata ispod 10 cm neradi,tako ako bi slučajno komunalcu palo na pamet da vadi papir i olovku....neka mu nepada na pamet
Malo prije 8h promet u Osijeku... od trga do sjenjaka što je cca. 5km mi je trebalo preko 45min. btw. imam zimske gume, ali su faking kolone bile cijelom Dubrovačkom, Ružinom, Gunduličevom i inim ulicama.
Ali snijeg mora prestati padati da bi se isti uklonio sa ulica?!
Onda bi trebali kao i u dalmaciji proglasiti neradni dan, a ne provesti cijeli dan na prometnicama i svejedno ne doći na vrijeme na posao a pritom izgubiti živce...
Komentirate cestare, a niste u stanju ispred svojih zgrada i kuća očistit snijeg jutros.
Ja svoje dva puta do sada očistio, uključujući i cestu ispred kuće... I što ćemo sad? Smijem li ja reći da nisam sreo niti jednu ralicu na relaciji Tenja - DGO, niti na odlasku niti na povratku?
Komentirate cestare, a niste u stanju ispred svojih zgrada i kuća očistit snijeg jutros.
Ja svoje dva puta do sada očistio, uključujući i cestu ispred kuće... I što ćemo sad? Smijem li ja reći da nisam sreo niti jednu ralicu na relaciji Tenja - DGO, niti na odlasku niti na povratku?
Ocistili su i oni 2 puta,al ne tamo gdje si ti bio.Svatko bi u 2 sata ciste ulice, a cijeli grad nemos prepjesacit koliko je snijega ispred svake kuće/zgrade.A ralice su solile cijelu noć,ukljucujuci i traktore(provjereno dok sam isao iz grada).
Ocistili su i oni 2 puta,al ne tamo gdje si ti bio.
Cesta Osijek - Tenja, Divaltova, Vukovarska, Gupćeva, Hutlerova nisu vidjele službu za čišćenje. Sporedne ulice nisu niti vrijedne spomena. Drago mi je ako su negdje dva puta do sada čistili, ali na gore navedenim cestama nisu bili. Soljenje cesta na -10 nema nikakve svrhe jer sol ne djeluje, tako da je to bacanje novca.
Cesta Osijek - Tenja, Divaltova, Vukovarska, Gupćeva, Hutlerova nisu vidjele službu za čišćenje. Sporedne ulice nisu niti vrijedne spomena. Drago mi je ako su negdje dva puta do sada čistili, ali na gore navedenim cestama nisu bili. Soljenje cesta na -10 nema nikakve svrhe jer sol ne djeluje, tako da je to bacanje novca.
Evo pitanje, sta bi ti uradio sa snijegom na cestama, ako znaš, da pod a) sol nedjeluje na -10; b) ralice NESMIJE ici ispod 10 cm snijega; c) ta bijela stvar pada 12 sati bez prestanka
Padaju mi napamet jedino radne akcije, ali izašli smo iz komunizma,zar ne.
Po tome što u 8 ujutro niti jedna prometnija cesta u gradu, niti izvan njega, nije bila očišćena, niti su se mogli vidjeti tragovi/nanosi nastali nakon prolaska ralice. Snijeg pada od oko 3 ujutro.
ne očekujete valjda da se cijeli grad počisti preko noći?
Da, to bi bilo zaista previše. Realno je za očekivati da će se s čišćenjem započeti oko 8 ujutro, kad su najveće gužve.
No, nisu cestari jedini iznenađeni. Neočišćena je bila i većina nogostupa.
Evo pitanje, sta bi ti uradio sa snijegom na cestama, ako znaš, da pod a) sol nedjeluje na -10; b) ralice NESMIJE ici ispod 10 cm snijega; c) ta bijela stvar pada 12 sati bez prestanka
Ralice ne smiju izaći ako nema 10 cm. snijega? Tko je izmislio tu glupost i kako ju je opravdao?
Dok napada 10 cm. snijega i ralice izađu, snijeg koji je u međuvremenu pao, bit će toliko ugažen na prometnicama da neće pomoći ni sol ni ralica. Rješenje je što češći prolazak ralica, pa se ne bi dogodilo da su nam u podne ceste neočišćene zbog čega sam i napisao prvi post u ovoj temi.
Re: Snijeg u veljači iznenadio cestare, ali i građane!
Jutros prije 8 katastrofa na gradskim ulicama, svi glavni pravci neočišćeni, niti je igdje viđena ralica, još uz to neodgovorni pojedinci s očito ljetnim gumama, vožnja 20 km/h, samo se pitam što su radili dragi cestari u to vrijeme.
Ralice ne smiju izaći ako nema 10 cm. snijega? Tko je izmislio tu glupost i kako ju je opravdao?
Dok napada 10 cm. snijega i ralice izađu, snijeg koji je u međuvremenu pao, bit će toliko ugažen na prometnicama da neće pomoći ni sol ni ralica. Rješenje je što češći prolazak ralica, pa se ne bi dogodilo da su nam u podne ceste neočišćene zbog čega sam i napisao prvi post u ovoj temi.
Za 2 mjeseca će se vodit rasprava zašto su prometnice oštećene i zbog cega je toliko skupa bila amortizacija zimske sluzbe.Vuci 3 dana auspuh od auta po cesti pa pogledaj sta je ostalo od njega.Btw, zima je, uživajte u snijegu, don't be a sissy
Za 2 mjeseca će se vodit rasprava zašto su prometnice oštećene i zbog cega je toliko skupa bila amortizacija zimske sluzbe.Vuci 3 dana auspuh od auta po cesti pa pogledaj sta je ostalo od njega.Btw, zima je, uživajte u snijegu, don't be a sissy
Zimska služba je javni servis, i kao takvoj joj nije prioritet da generira profit, nego sigurnost na cestama koju možemo imati samo ako su ceste čiste.
ja bi i zabranio prolaz ralica sporednim ulicama jer su ljudi kreteni. svi ciste plocnik i nabacaju sav snijeg na cestu, prode ralica i vrati ga na plocnik. naravno ti isti ljudi izlaze van psuju liku u ralici i vracaju snijeg na cestu. koji je onda smisao ralice? podsjeca me na vic sa mujom i grtalicom.
morgan oni rade kad im se kaze a ne kad oni pozele, tak da nema smisla sprdat radnike jer oni su najmanje krivi.
iznenadio??? dobro tko je tu lud???? svake godine pada u veljaci, a i najavljuju vec 10 da ce padati!!!!!!!!!!
To da je snijeg iznenadio cestare kazu novinari koje svakodnevno iznenadjuje pravopis, a ja se kladim da zapravo nema nijednog cestara kojeg je snijeg iznenadio
Auto mi je u sat vremena vec bio zatrpan snijegom, ne znam kojom carolijom se prometnice mogu ocistiti da bas svi budu zadovoljni.
Rano jutro, nešto prije 6 sati. Cesta Osijek - Tenja prohodna (čišćena tijekom noći), Svačićeva - čista,
Divaltova - čista, Vukovarska - čista, Gupćeva - čista, Huttlerova - čista. Putem sreo tri ralice u radu.
Pohvale zimskoj službi.
Ako je danas ranom zorom sve očišćeno, a jučer u podne nije bilo, to je znak da je jučer organizacija zakazala.