Za i protiv Europske unije [Vijesti Osječke]

Osijek

Za i protiv Europske unije [Vijesti Osječke]

[22.01.2012.] INFO: EU referendum 2012. [rezultat]: i Osijek glasao za EU: ZA - 68,30 %

Nakon što je gotovo deset godina prošlo od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pristupanju, hrvatski će građani na skorašnjem referendumu odlučivati o ulasku u Europsku uniju. I lijeve i desne političke stranke u našoj zemlji uglavnom su za put prema Uniji, ali ipak, kriza u Euroregiji baca sjenu na ideju o samostalnoj Hrvatskoj u uniji s razvijenom Europom. Sve dvojbe bit će riješene 22. ovoga mjeseca na referendumu, a ususret tomu Vlada je pokrenula sveobuhvatnu kampanju s ciljem informiranja građana o prednostima članstva u Uniji. No, ni protivnici ulasku ne miruju te također najavljuju brojne aktivnosti u sljedeća dva tjedna.

U Vijestima Osječke televizije pogledajte i:

- prijave za IPARD
- zimsko prebrojavanje ptica u Kopačkom ritu
- rekordna posjećenost klizališta u Portanovi

Osječka televizija - Vijesti, 04.01.2012.

Više informacija; Osječka televizija

Vijesti Osječke televizije možete svakodnevno pratiti na stranicama portala Osijek031.com.
PROTIV!jer nam ništa dobroga nedonosi ta eu!!!!!
Protiv!
Protiv.
I ja sam protiv, sve će to otić u kurac za koju godinu. I nije im fer kampanja, ako već puštaju spotove koji zagovaraju ulazak, neka puste i spotove s negativnim stranama ulaska, pa da narod odluči na osnovu obojeg, a ne samo "boljeg".
Za EU !
mali od čače

I ja sam protiv, sve će to otić u kurac za koju godinu. I nije im fer kampanja, ako već puštaju spotove koji zagovaraju ulazak, neka puste i spotove s negativnim stranama ulaska, pa da narod odluči na osnovu obojeg, a ne samo "boljeg".

Po tim spotovima jedine privilegije ulaskom u uniju će imati bogati, jer ne znam baš puno ljudi koji se uokolo vozaju zrakoplovima, uživaju u ljepotama Italije, kupuju vina negdje na Azurnoj obali, studiraju diljem europskih metropola(što je i sada moguće ako imaš sredstava). NE u EU !

Re: Za i protiv Europske unije [Vijesti Osječke]

Ko da ce vas netko pitat... Utrosene godine i godine, milijuni i milijuni eura na pregovore pa da na referendumu ne bi proslo. Da bas...
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/168517/Bez-istinitog-informiranja-rezultati-referenduma-bit-ce-oktroirani.html, jedno mišljenje i zahtjev sa kojim se neslažem, ali ko voli nek izvoli....
mislim da se ne možemo obraniti od eu. Ako izglasamo protiv eu, bit će referendum svaka 3mj dok ne pobijedi ZA eu. Vidim da nas u Eu nitko ne želi, pa ne moramo ni ulaziti sagnute glave.
mali od čače

neka puste i spotove s negativnim stranama ulaska,

Naravno, to bi bilo dobro. No, ja ne znam koje su to negativne strane. Forumaška mladež je ovdje mahom protiv, valjda se usrala svijeta, ali nikako da netko napiše što zapravo ne valja. Ne piše se često ni što valja.

Dosad se u medijima može pronaći tek jedan argument protiv, koji to zapravo i nije - "ionako će se uskoro raspasti". Blesavoća koju su mogli smisliti samo zadrti marginalci ratno-profiterske orijentacije, koji se koprcaju u mirovinama pa ih baš briga za budućnost. Ako se ta unija raspadne, što ćemo izgubiti? Baš ništa, onda smo opet vani, u potrazi za novim asocijacijama.

Samo su dvije prednosti unije - sloboda kretanja ljudi, i sloboda kretanja kapitala. Ako se netko boji kretanja, neka glasa protiv. Roba se već kreće, i ulazak tu neće baš ništa promijeniti.

No, i protivnici EU morali bi glasati za ulazak u EU - omogućite onima koji mogu, i koji žele, šansu da napuste ovaj svinjac od države. Nakon nekog vremena možete izglasati i izlazak iz EU, ili će EU ionako propasti, kako se kavanski piše.
W.M. Felt

mali od čače

Naravno, to bi bilo dobro. No, ja ne znam koje su to negativne strane. Forumaška mladež je ovdje mahom protiv, valjda se usrala svijeta, ali nikako da netko napiše što zapravo ne valja. Ne piše se često ni što valja.

Dosad se u medijima može pronaći tek jedan argument protiv, koji to zapravo i nije - "ionako će se uskoro raspasti". Blesavoća koju su mogli smisliti samo zadrti marginalci ratno-profiterske orijentacije, koji se koprcaju u mirovinama pa ih baš briga za budućnost. Ako se ta unija raspadne, što ćemo izgubiti? Baš ništa, onda smo opet vani, u potrazi za novim asocijacijama.

Samo su dvije prednosti unije - sloboda kretanja ljudi, i sloboda kretanja kapitala. Ako se netko boji kretanja, neka glasa protiv. Roba se već kreće, i ulazak tu neće baš ništa promijeniti.

No, i protivnici EU morali bi glasati za ulazak u EU - omogućite onima koji mogu, i koji žele, šansu da napuste ovaj svinjac od države. Nakon nekog vremena možete izglasati i izlazak iz EU, ili će EU ionako propasti, kako se kavanski piše.

TOČKA.

Ajd nek jedan pametan od ovih protiv argumentira, ali nekom činjenicom, ne nagađanjem i člankom što je pisao neki levi novinar sa osnovnom školom.

Vidio sam npr. da je netko napisao da ne zna baš ljudi koji studiraju vani. Ja ih znam hrpu koji su otišli preko erasmusa, znam hrpu koji su išli raditi u ameriku preko ljeta, irsku, kampove u engleskoj i išlo bi ih još više da se takve stvari malo više medijski promoviraju i da se ukazuje ljudima na benefite koje dobijaju s tim, što će se ulaskom u EU definitivno dogoditi. Kao što sam već pisao po forumu, problem je jer treba izvaditi nos iz svog podruma i štale.
- Hrvatski će ratari, stočari i ribari doživjeti gospodarski slom.
- Strani će ulagači ispod vrijednosti pokupovati hrvatsko zemljište i prirodne resurse.
- EU prisiljava Hrvatsku da preuzme gotove zakone i političku strukturu.
- Bruxelless će odlučivati o kontingentima migranata koji će se naseliti u Hrvatskoj.
- Velika većina hrvatskog naroda nije doznala bitne činjenice o EU.

Kad vidim tko je sve protiv EU, dat ću svoj glas za EU.
isprani su vam mozgovi s time kako je u europi sve lijepo i bajno!!vidi se kak je u grčkoj,italiji,portugalu,irskoj,španjolskoj a uskoro i drugim zemljama eu!šta mislite da će netko jednu malu zemlju kao hrvatska u toj eu nešt pitati!da ćemo moći odlučivati sami?
de nebudite naivni!!!!
zla_tratinčica

W.M. Felt

mali od čače

TOČKA.

Ajd nek jedan pametan od ovih protiv argumentira, ali nekom činjenicom, ne nagađanjem i člankom što je pisao neki levi novinar sa osnovnom školom.

Vidio sam npr. da je netko napisao da ne zna baš ljudi koji studiraju vani. Ja ih znam hrpu koji su otišli preko erasmusa, znam hrpu koji su išli raditi u ameriku preko ljeta, irsku, kampove u engleskoj i išlo bi ih još više da se takve stvari malo više medijski promoviraju i da se ukazuje ljudima na benefite koje dobijaju s tim, što će se ulaskom u EU definitivno dogoditi. Kao što sam već pisao po forumu, problem je jer treba izvaditi nos iz svog podruma i štale.

E ma samo ti idi nitko tebe ne drzi lancima ja ne vidim sta se toliko serenda kako se ne moze van ici studirati,raditi itd.. moci ce se jednako kao i sad i sam/sama kazes da znas hrpu ljudi oslo van studirati prema tome..

a ovaj W.M. Felt pise gluposti jer to sto je on sve naveo/navela moze se i danas ako nisi kriminalaca i imas dosje mozes se kretati gdje god zelis..

A primitivci su samo oni koji misle da ce EU rjesiti sve nase problem tesko! Također moras biti sljep da ne vidis kako je susjednim zemljama koje su usle u EU i kako im je..

Ali sve jedno je kako mi izglasali na referendumu kad se narod na kraju procesa pita i vec se zna da taj glas nije vazeci i vi bi onda u EU koji vam neda pravo glasa?

Stvar je u tome sto ima tu mnogo tocaka i slova koje se nude pri ulaskom u EU a narod kao narod nema volje to sve prouciti ali i s razlogom je tako sve to sastavljeno..

Osobno cu glasati za protiv EU ali znam da pobjeci od EU ne mozemo prisiliti ce nas na bilo koji nacin a sobizrom da imam na vlasti korumpirane ljude to ce se odviti sa lakocom sto vec i je tako.. drugo je jos i vanjski dug.. ulaskom u EU samo ce korporacijske firme sa lakocom doci u HR i bogatiti se na nas racun..
Kad vidim Vesnu Pusić kako neki dan kako govori da Hrvati kupuju u Sloveniji i Mađarskoj i to ističe kao nešto pozitivno ne znajući da će Hrvatima prekipjeti lojalnost prema domaćem kada nakon ulaska u EU masovno krenu preko "granice".
Ili jučer emisja o EU, u Europi je manja birokracija i kraće se čeka npr. građevinska dozvola...pa se pitam da li se moramo odreći dijela suvereniteta da bi građevinsku dozvolu čekali par tjedana umjesto par mjeseci?
Pregovore smo završili, europske propise imamo, sada nas netko treba još i natjerati da ih primjenjujemo...
Čim uđemo u eu selim se u BIH ili SRB
bob11

- Strani će ulagači ispod vrijednosti pokupovati hrvatsko zemljište i prirodne resurse.
- Bruxelless će odlučivati o kontingentima migranata koji će se naseliti u Hrvatskoj.

I to je u biti to.
voditelj_smjene

Kad vidim Vesnu Pusić kako neki dan kako govori da Hrvati kupuju u Sloveniji i Mađarskoj i to ističe kao nešto pozitivno ne znajući da će Hrvatima prekipjeti lojalnost prema domaćem kada nakon ulaska u EU masovno krenu preko "granice".
Ili jučer emisja o EU, u Europi je manja birokracija i kraće se čeka npr. građevinska dozvola...pa se pitam da li se moramo odreći dijela suvereniteta da bi građevinsku dozvolu čekali par tjedana umjesto par mjeseci?
Pregovore smo završili, europske propise imamo, sada nas netko treba još i natjerati da ih primjenjujemo...

Jedno pitanje, malo je offtopic. Što tebi znači taj suverenitet? Osim da možeš reći ja sam rvatina, imamo rvacku?
@coca cola - slažem se. Meni smeta što ti dodmah lijepe etikete ako si protiv EU. Da se bojiš svijeta(????), putovanja i slične gluposti. Pa ljudi , to je smiješno. Europska unija je prije svega nastala kao ekonomska zajednica, a sada sve više poprima oblik "savezne države" tj.postala je politička zajednica koja neće opstati zbog prevelike različistosti među državam članicama. Osobno mislim da mi nećemo imati previše ekonomske koristi, a varaju se oni koji se misli da će se smanjiti korupcija u pravosuđu ili politici. To je stvar mentaliteta i to treba mijenjati, a ne ulaziti u ovo biroratsko čudovište koje se mora širiti da bi osiguralo svoj opstanak. Davno je Marx zaključio da se kapitalizam mora širiti da bi opstao.
Tvrdnja da je EU zajednica građana Europe je floskula i glupost.
E sad, tužna je istina da zbog katastrofalnog vladanja Hrvatskom u proteklih 20 godina EU čini kao manje zlo... Kako god okreneš-ne valja. Svejedno, ja sam protiv, prvenstveno zbog načina na koji nas se želi ugurati, kao i zbog novog paketa zakona donesenih u EU(popularno nazvani six-pack) koji režu preostala socijalna i radnička prava.
zla_tratinčica

voditelj_smjene

Jedno pitanje, malo je offtopic. Što tebi znači taj suverenitet? Osim da možeš reći ja sam rvatina, imamo rvacku?

Razliku između suveriniteta i nacionalnosti možeš ako već ne znaš pronaći na wikipediji ili sl.
Činjenica da sam rvtatina mi ne znači previše, baš kao što nacionalnost nije značila desecima tisuća iraca koji su emigrirali u australiju ili portugalaca koji su isto učinili u brazil.
W.M. Felt

No, ja ne znam koje su to negativne strane.

Evo jedne: Eu brani upotrebu prirodnih lijekova i lijekova na prirodnoj bazi, nego nameće svoje tabletice. Pametnome dosta.
Povijest učimo da bi bolje shvatili budućnost..ne treba mi taj novi poredak pa ću glasati protiv..e kad se samo sjetim austro-ugarske..
EU je robovlasničko društvo u modernim prnjama..
Tako je, trebamo ostati musavi od našeg, domaćeg, ljekovitog balkanskog blata, ogrezli u kriminalu (s kojim se eto sada obračunavaju zbog proklete EU, umjesto da su pustili ljude da u miru kradu), neškolovani, gnjevni i bijesni na prokleti svijet oko nas. Dok smo bili u već spomenutoj Europi, Austro-Ugarskoj naime, odvratni i truli kapital njemačkog porijekla je otvorio većinu tvornica u kojima smo radili za odurno bogate strance, tjerali su nas da gradimo zgrade u njihovom secesijskom stilu, umjesto da su našeg, domaćeg čovjeka pustili da i gradi seljačke kuće u ključ i svinjce po cijelom Osijeku i Hrvatskoj, natjerali su nas da sadimo neke beskorisne japanske trešnje i ostalu egzotiku, potpuno nejestivu za naše krmače i marvu. Zastupam tezu kako je najdublji domoljubni osjećaj vezan uz mazohizam koji se osjeća u trenutku kada naš, Pravi Hrvat (po mogućnosti ako Bog da negdje friško sa kamena sišao, ili iz blata do prepona se iščupao), kojem se nema što nametati tuđa pamet i propisi, pljačke mene i moju obitelj. Nadalje, uživam u vječnom zloupotrebljavanju velikih pojmova poput "domoljublja", "Domovinskog rata", "Hrvatskih uznika" i sl. igranja na prokušanu kartu najdubljih strasti pojedinaca fokusiranog pogleda na jednu jedinu točku. Isto tako, orgazmično uživam u mogućnostima koje mi pruža nevladavina prava, kriminal u svim porama društva, iznimno razgranata i dobro organizirana korupcija koja pomaže mojim potomcima da rastu u zdravom i poželjnom okolišu, te postanu pravi, čvrsti, ponosni i sposobni (u svakom smislu te riječi) hrvatski građani. Naravno, potpuno neokaljani svim onim zlima koje dolaze iz mrske nam Europe. Dakle, zaključno, definitivno sam, svakom svojom stanicom, atomom i bozonom protiv ulaska u tu nakaradnu i kvarnu tvorevinu!
ma da Eu je hobotnica sa vučijom glavom jede pismene poštene i obrazovane a brani nerad jad i nepismenost otima i krade siluje i pali, konstantno neki ratovi i sranja izbjeglice, jad čemer i bijeda, ne treba tamo, tamo ne moš' pošteno zaraditi, poslodavac te isplaćuje na crno ucjenjuje te i uskraćuje ti radna prava ne da ti slobodne dane, radi se prekovremeno ljudi se mrze i pljuju, imaju katoličke misle za Hitlera, 40 % su im veće plaće u javnom od privatnog sektora, kradu umirovljenicima, namještaju izbore i natječaje, lažu klevetaju jedni druge i pljuju u lice vlastitim biračima....

ček il je to na Balkanu i Hrvatskoj?
... sad sam se malo zbunio kad čitam ove pro/con razloge.. više mi ništa nije jasno, jel mi živimo u istoj državi i gradu i dišemo isti zrak... svašta
bob11

Klik ...

Nema toga tko će nas osloboditi kriminala, lopovluka, korupcije i ostalih balkanskih sranja, ako to sami ne učinimo. Nemojmo se zavaravati. Zakoni postoje, no pitanje je postoji li volja da se oni provode.
Frost

bob11

I to je u biti to.

ima toga još,samo mi se neda nabrajati!
oćeš mal o tome da će sjebati su proizvodnju jer imaju previše svojih proizvoda i robe koje moraju nekome natovarit da kupuje,znači još ljudi bez posla!šta misliš da će ljudi iz njemačke i francuske dolaziti ulagati u hrvatsku?D e molim te!dolazit će bugari i rumunji koji će raditi preko sezone za manje plaće i još to mal posla što ima će nam uzeti!de ljudi progledajte,nebudite ovce......
bob11

Ovo nije popis argumenata, nego floskula. Fali još samo sir i vrhnje.

Pobogu forumaši, ima li ovdje studenata? Barem 15 minuta surfanja prije ispisivanja ovakve hrpe netočnosti, molim.

Hrvatski ratari, stočari i ribari? Ti su već doživjeli slom. U posljednjih 20 godina hrvatstva. Slom su doživjeli uz enormne poticaje koje primaju. Opet, sposobni i vrijedni poljoprivrednici zarađuju pristojne novce (to nisu oni s ceste). Što će to EU donijeti poljoprivredi i ribarstvu? Ama baš ništa. Osim ako netko ne misli da ovaj sustav poticaja ne treba mijenjati. No, ima pravo svaki seljak koji se boji tržišta, onaj koji je navikao da trči za Vladom, urliče po cesti, da mu pšenicu otkupljuje država, da mu država plaća štetu od tuče, da mu lokalni Hdz zapošljava djecu, i daje različite privilegije. Ili Hss. Ili Hdssb (oni su pak za EU, čak se hvale koliko su love iz EU privukli).

Strani ulagači će kupovati hrvatsko zemljište i prirodne resurse? Ovo nije vrijedno komentiranja. Svrstao bih to u govor nekog sa predizbornog skupa Hsp-a, a taj se par dana poslije u stranci tukao sa stranačkim kolegama.

EU prisiljava Hrvatsku da preuzme zakone? EU uvjetuje Hrvatskoj da preuzme zakone, ako hoće u EU. Samo potpuni ignorant ne shvaća da smo se samo iz tog razloga uopće pomakli iz blata, koliko god to malo bilo. Sve što je iole vrijedno, civilizirano, i prihvatljivo, uvjetovano je pristupom EU. Ili netko misli da je varijanta B, Pašalićevci, Tuđmanovi sinovi, Đapićevci i ostali ratni profiteri, pardon domoljubi, bolje rješenje. Taj netko misli da je Hrvat dovoljno pametan, sposoban i pošten da sam, svoj na svome, svoju zemlju odvede u blagostanje (ovo je smiješno i pisati). Kao u pjesmi dalmatinske klape.

Kontigenti migranata? Valjda si mislio imigranata. Kojih to imigranata? Jel znaš kojeg da se zadržao u Hrvatskoj, ili smo samo ruta za zapad? Pa i Kinezi ovdje zatvaraju dućane. Što će to imigranti ovdje raditi? Kome će prodavati robu, ukradenu ili prošvercanu? Ups, ne rade li to već Hrvati? Ne odumire li ova zemlja rapidno? Neće li nam nedostajati radne snage, odnosno već nedostaje? Hoće li Hrvat zauvijek čistiti WC? Mi smo čovječe emigranti, oduvijek bili.

Velika većina naroda ne zna činjenice? Velika većina naroda ne zna ništa. Nije ih doznala, jer se radi o ignorantskoj i nepismenoj bagri, koju ne zanimaju činjenice, nego bajke. Radi se o narodu koji je 17 godina držao Hdz na vlasti. Kakve ćinjenice, kakvi bakraći. Uostalom, koje to činjenice? Dajte jednu činjenicu, za promjenu. Dosta je floskula šljama iz poraća.
Ja sam za emigraciju na neki od nenasaljenih otoka na karibima recimo...

Što kaže Nigel Farage (EU parlament)

Pogledajte što kaže Nigel Farage o EU, te ulasku Hrvatske. Inače Nigel Farage je član EU parlamenta, po meni nevjerojatan političar i govornik (pogledajte i njegove ostale clipove), te sva njegova predviđanja o EU su se do sada realizirala...

Goku07

Pogledajte što kaže Nigel Farage o EU, te ulasku Hrvatske. Inače Nigel Farage je član EU parlamenta, po meni nevjerojatan političar i govornik (pogledajte i njegove ostale clipove), te sva njegova predviđanja o EU su se do sada realizirala...

on govori iz perspektive britanskog političara, a složit ćemo se valjda da se problemi britanije i hrvatske bitno razlikuju.

inače - da, glasat ću za ulazak, jer ne vjerujem da se sami ni metra možemo pomaknuti od hercegovine prema civilizaciji.
Goku07

Goku07

Niegel je legenda i zna što priča. Pogledajte sami a posebno vi EU fanovi možda vam se otvore oči i pročiste uši dok još nije kasno. EU je nacistička tvorevina, koja se urušava kao kula babilonska.Vrijeme je za bitku. S vama ili bez Vas srušit će se , a svatko sam bira na kojoj će strani biti. Smrt nacizmu sloboda narodu. Proleteri svijeta ujedinimo se, Zajedno smo Svemoćni !
ZA!
Ako nam ikako pomognu, omoguće nešto, smanje korupciju itd...super...
Ako zbog njih propadnemo, ako se sve uruši..opet super, jer živimo u takvo govno državi da ju treba rasturit i sve ispočetka..uz uvođenje smrtne kazne.
W.M. Felt

Strani ulagači će kupovati hrvatsko zemljište i prirodne resurse? Ovo nije vrijedno komentiranja.

Kad sam ovo procitao prestao sam dalje citati! Molim te da se spustis na zemlju! Nisam doso da ti pametujem al ovakve nebuloze moze pisati samo netko tko nije upoznat sa pravim stanjem ili zivi u oblacima..

meni to sve skupa zvuci kao kad banke daju neku akciju, kredit po povoljnijoj kamati..povoljna kamata je super ali je to i dalje KREDIT:)

EU ce imati vise koristi od nas nego mi od njih.
Protiv.

!nnovation

meni to sve skupa zvuci kao kad banke daju neku akciju, kredit po povoljnijoj kamati..povoljna kamata je super ali je to i dalje KREDIT:)

EU ce imati vise koristi od nas nego mi od njih.

Odlična usporedba..
Nije mi jasno zbog čega mislite da bi EU primila u članstvo bez nekih interesa, eto vidim već trče nam u pomoć..osobno mislim da su ti njihovi interesi prevelika cjena za ulazak Hrvatske u EU i zato sam protiv.. i super je to što mi nitko neće moći zabraniti da tako i gasam, mada bi ovi moderni demokrati/euroljupci to rado željeli.
DonQuijote

inače - da, glasat ću za ulazak, jer ne vjerujem da se sami ni metra možemo pomaknuti od hercegovine prema civilizaciji.

...ZA - baš zbog ovog razloga....
joj, pa naravno da nas eu ne prima bez nekih interesa! promašujete poantu. samim ulaskom u eu, kao ni pasivnim bivanjem u njoj neće nam biti ništa bolje nego sada, moguće čak i lošije. međutim, eu je platforma koja pruža mnoge mogućnosti, a na nama je hoćemo li ih i u kojoj mjeri iskoristiti.

kad bih znao da imamo sposobne ljude koji od hrvatske izvan eu mogu i žele napraviti kvalitetnu zemlju za život, u tom slučaju eu možda ne bi bila pravi izbor. no, kako uopće ne vjerujem u to, zapravo i nemam nekog izbora na referendumu.

Ja sam PROTIV EU! zato ću glasati ZA ulazak Hrvatske u EU! Povijest nas uči da je svaka državna zajednica u koju su ušli Hrvati propala; i Austro - ugarska, i Država SHS i Kraljevina SHS i Kraljevina Jugoslavija i NDH i Titova Jugoslavija pa će bome propasti i EU. Zato pozivam sve koji su protiv EU da glasaju ZA ulazak Hrvatske u EU!
:twisted:
Živjela Hrvatska-Živjela EU :horse

eu nas prima iz interesa - svašta, pa naravno da je sve interes i mi ulazimo iz interesa i brak se sklapa iz nekog interesa i djeca se rađaju iz interesa! Ja ni nebih u neku tvorevinu koja nezna svoje interese, to bi bio onda neki skup budaletina.

selo,seljaci,ribari,stočari,blablabla - jedva čekaju da uđu u sređeno tržište i da konačno znaju pravila najmanje 5 godina unaprijed!

zemljište će pokupovati jeftini - ma nemoj, pa nemože nitko od mene ništa kupiti ako ja ne želim prodati! a na kraju nije ni njima svejedno ispljunit lovu jer ovo je ipak balkan pa začas netko sve nacionalizira.

tjeraju na nas da imamo njihove zakone - pa hvala bogu, jer ovi naši su puni rupa

guraju nas u eu da bi dobili našu prekrasnu zemlju,more,brda,dolove...- ma tko te gura? pa EU je prepuna prirodnih ljepota, čista i uredna i nema smeća po kanalima,iskidanih najlona po grmlju i krošnjama, strviništa na kraj svakog naselja...

I još nešto bitno ZA - europas, sloboda kretanja, sloboda rada (za one koji su naučili raditi),veći izbor školovanja, nema carine, mogu naručivati preko ebaja za više od 160kn bez straha od drugarica, konačno smo tamo gdje pripadamo
najveci protivnici ulaska su oni ciji su roditelji ili oni sami godinama cistili njemacka govna, spremali im kuce, sluzili ... i onda na svom kamenu i pripizdini donjoj sagradili trokatnice da cijelo selo vidi.
PEGY

Živjela Hrvatska-Živjela EU :horse

eu nas prima iz interesa - svašta, pa naravno da je sve interes i mi ulazimo iz interesa i brak se sklapa iz nekog interesa i djeca se rađaju iz interesa! Ja ni nebih u neku tvorevinu koja nezna svoje interese, to bi bio onda neki skup budaletina.

selo,seljaci,ribari,stočari,blablabla - jedva čekaju da uđu u sređeno tržište i da konačno znaju pravila najmanje 5 godina unaprijed!

zemljište će pokupovati jeftini - ma nemoj, pa nemože nitko od mene ništa kupiti ako ja ne želim prodati! a na kraju nije ni njima svejedno ispljunit lovu jer ovo je ipak balkan pa začas netko sve nacionalizira.

tjeraju na nas da imamo njihove zakone - pa hvala bogu, jer ovi naši su puni rupa

guraju nas u eu da bi dobili našu prekrasnu zemlju,more,brda,dolove...- ma tko te gura? pa EU je prepuna prirodnih ljepota, čista i uredna i nema smeća po kanalima,iskidanih najlona po grmlju i krošnjama, strviništa na kraj svakog naselja...

I još nešto bitno ZA - europas, sloboda kretanja, sloboda rada (za one koji su naučili raditi),veći izbor školovanja, nema carine, mogu naručivati preko ebaja za više od 160kn bez straha od drugarica, konačno smo tamo gdje pripadamo

Lijepo objašnjeno.
...vrlo dobro...@Pegy, sve mi dođe da ti dam kikoshe jer mudro zboriš...

Re: Što kaže Nigel Farage (EU parlament)

Goku07

Inače, poslušaj to istog Nigel-a kad tako priča o "nezavisnosti Škotske"... i pljuje po toj ideji... to se zove politički populizam, kojeg mnogi kvalitetni govornici koriste (u Hrvatskoj ti je Lesar recimo primjer koji je samo na populizmu dobio mandate i govorništvu)

ZA EU - za oni koji žele raditi veće mogućnost i i šanse... iako mislim da će se na dulji rok opet pretvoriti u verziju Austro-ugarske, samo s Mađarskom na čelu...

1. Laž je da je Europska unija demokratska zajednica zemalja. Ona nije parlamentarna demokracija, ondje vlada izraziti demokratski deficit. Europski parlament ne donosi zakone. Sve akte predlaže isključivo neizabrano izvršno tijelo: Europska komisija! Europljani biraju samo zastupnike u Europarlamentu, ali oni ne smiju predlagati zakone, samo o njima raspravljaju i daju svoje mišljenje! Sva je vlast u rukama neizabranih moćnika, europskih komesara. Gdje je tu vladavina prava i pravna država koju tako lako prevaljuju preko usana? Ne zaboravimo: uvijek kada izvršnu vlast prestane kontrolirati volja naroda – demokracija se pretvara u diktaturu! Europska unija istinski je karneval demokracije.

2. Laž je da bismo iz EU „povukli“ ogromna novčana sredstva. Nismo ni dosad u tome bili naročito uspješni, dapače dokazali smo da smo na tom polju totalne trube. EU, s druge strane, nije dobrotvorna ustanova, a uz to ondje vlada spektakularna rastrošnost! Najniža početna plaća stalno zaposlenog asistenta iznosi 2654 eura, najviša predviđena službenička plaća je 18.370 eura. Europarlamentarci zarađuju do 14.727 eura mjesečno, komesari Europske komisije i 23.000 eura, a predsjednik Europskog vijeća (preračunato) čak 234.480,30 kuna! Eurokrati su 5,25 milijuna eura spiskali na službene aute, a 300.000 zapili na koktel-zabavama! Mislite li da će nam takva superdržava financijski pomoći? Sigurno je, međutim, da će Hrvatska morati plaćati „članarinu“ od 600 milijuna eura godišnje! Prema projekcijama EU-a, Hrvatska bi trebala povući iz EU-a 170 milijuna eura za 2012. i samo 32 milijuna za 2013. u sklopu pomoći za novčani tok svježoj članici ošamućenoj skupoćom članstva. Tko tu dobija? Tko tu „povlači“ sredstva?

3. Laž je da je Unija pravedna prema svim svojim članicama. Nisu svi jednaki - u Uniji ima i jednakijih! Kao primjer uzmimo famoznu „UK-korekciju“: nju plaćaju zbog dogovorenog smanjenog doprinosa Ujedinjenog Kraljevstva sve zemlje-članice. Slovenija će, tako, u proračun EU 2011. godine uplatiti 14,3 milijuna eura za Ujedinjeno Kraljevstvo. Znamo li koliko će milijuna eura plaćati Hrvatska uđe li kojom nesrećom u Uniju? A tu su i „duboki ekonomski misteriji“ poljoprivredne politike EU. Pune poticaje u poljoprivredi poljoprivrednici će ostvariti tek za 7-10 godina. Je li ih itko o tome obavijestio? Je li im itko rekao da bogatije i starije članice dobivaju veće poticaje? Ako je godišnji poticaj po hektaru u Letoniji 83 €, a u Belgiji 447 €, kako bi uopće letonski seljak mogao biti konkuretan belgijskom? I što mislite, hoće li hrvatski poljodjelac dobivati poticaje slične belgijskima ili možda ipak prije one sličnije letonskima?

4. Laž je da je EU uređena asocijacija koja se uspješno bori protiv korupcije. Ona je pretjerano birokratiziran (i zbog toga veoma skup) mehanizam. Europska je unija korumpirana do srži, računi joj nisu potvrđeni 17 godina zaredom zbog milijardi izgubljenih u prijevarama i rasipnosti. Prema službenim podacima, samo u Europskoj komisiji radi oko 38.000 ljudi. U Europskom parlamentu koji broji preko 700 zastupnika (a svaki zastupnik ima i svoje osoblje) radi još i oko 6000 ljudi u njegovu Generalnom sekretarijatu. U Generalnom sekretarijatu Vijeća EU radi preko 3500 djelatnika. A to je samo dio cijele te birokratske vojske koja građane Europe stoji čak 1.147.885.101.616 eura godišnje! Ne varajte se: to ne plaćaju dobre vile, nego građani Europske unije. Želimo li im se pridružiti?

5. Laž je da bismo ravnopravno sudjelovali u krojenju političke sudbine Europe s drugim zemljama-članicama. Koliko bi bilo hrvatskih zastupnika u Europarlamentu? Imali bismo dvanaest zastupnika, ili 1,6% od Europskog parlamenta koji broji 736 zastupnika, slijedom čega bismo bili u Uniji utjecajni manje od obične statističke pogreške! Pod pretpostavkom da se u EU-parlamentu uopće o nečem odlučuje (a ne odlučuje se). Uz to, otegotna je okolnost što bi hrvatski zastupnici u parlamentu zastupali nadnacionalne europske partije kojima pripadaju (tako je propisano). Zastupnici SDP-a zastupali bi interese Partije europskih socijalista (PES) jer je SDP pridružena članica te stranke. Zastupnici HDZ-a zastupali bi interese Europske pučke partije (EPP), jer je HDZ pridružena članica te stranke. HNS je, kao i HSLS i IDS, članica Europske liberalno-demokratske i reformske stranke (ELDR), pa bi - logično - HNS zastupao interese te stranke. Stoga opravdano pitamo: Tko bi zastupao nas?

6. Laž je da bi bilo dobro za našu zemlju kad bi nam Unija omogućila slobodno kretanje i školovanje mladih. Unija bi ih obrazovala zbog svog probitka, iskoristila sve što vrijedi od takvih „intelektualnih resursa“, vratila nam ih pred penziju, a nas pretvorila u zemlju neobrazovane radne snage nesposobne upravljati vlastitom državom. Čitava regija smatrala bi se područjem iz kojeg se crpi jeftinu i neobrazovanu radnu snagu (i velika prirodna bogatstva, od vode nadalje). To je povezano, jer ako je radna snaga slabo obrazovana, neće moći upravljati svojim bogatstvima. EU preporuča da se na sveučilištu ograničimo na prve tri godine bolonje i kroz to prepoznamo najtalentiranije, a potom ih isporučimo njima. Oni bi kod njih završili diplomski i doktorirali. Potom bi kod njih radili do 50. godine života, a nakon toga nam se vratili. To je plan na temelju kojeg se jasno vidi da je put u Europsku uniju zapravo put u zaostalu Hrvatsku.

7. Laž je da svi žele u EU i da nitko iz nje ne bi van. Čak 79,8% Norvežana je po istraživanju od 6. prosinca 2011. protiv pripajanja EU, pa nakon dva pokušaja ('72. i '94) više ne planiraju referendum. Više od pola Islanđana povuklo bi aplikaciju za pridruživanje Uniji, dok bi ih preko 57% glasalo protiv. Polovica Britanaca bi rado da njihova zemlja istupi iz Unije, tek 32% vjeruje kako je članstvo u Uniji pozitivno za Ujedinjeno Kraljevstvo. Prije zaoštravanja krize i dolaska neizabranog gubernatora Montija, 63% Talijana željelo je da njihova zemlja odmah napusti Uniju.

8. Laž je da su Europa i Europska unija isto. Nisu. Europa je prekrasan kontinent, a Europska unija je nedemokratska federacija koja služi interesima krupnog kapitala. Nema ništa lošeg u europskoj suradnji, ali je mnogo toga lošeg u Europskoj uniji. S cijelim se svijetom može lijepo surađivati na ekonomskom, kulturnom i svakom drugom planu, bez da se ulazi u sumnjive (ali skupe) političke asocijacije. U tom smislu, laž je i da Unija nema alternative, a tvrdnja da ako ne uđemo u EU moramo ući u nekakvu balkansku uniju – potpuna je glupost. Dodatno, takvo je što izričito zabranjeno hrvatskim Ustavom, pa je tako ta papirnata babaroga razobličena.

9. Laž je da Europska unija brine o građanima svojih zemalja-članica. Ona brine o svojim interesima koji su premreženi interesima krupnog kapitala koji ih je i postavio na njihove funkcije (korporatizam). Europska je unija neoliberalna federacija korporativno-bankarskih interesa. Poslušajte unijske dužnosnike: uvijek govore o saniranju dugova, izvlačenju država iz kriza, spašavanju banaka i investicija – ali nikad ne govore o ljudima! Osim kad im spremaju mjere drastične štednje, bolne rezove, stezanje remena, smanjenja plaća i uvođenje novih poreza!

10. Laž je da je Europska unija jamac stabilnosti i razvoja demokracije u Europi. Ona je meka diktatura u kojoj vlast ne proizlazi iz naroda. Ni više, ni manje. No, u posljednje vrijeme zapaža se i sve jasnije skretanje u totalitarizam: Unija posve otvoreno za premijere Grčke i Italije bez slobodnih izbora postavlja svoje ljude iz Družbe Bilderberg i Trilaterale. Po principu „problem-reakcija-rješenje“ unijsku krizu (koja predstavlja „problem“) namjerno se produbljuje kako bi se izazvao zahtjev naroda da se nešto učini (što je očekivana „reakcija“) te potom ponudio izlaz: sveopće ujedinjenje, jedinstvena svjetska vlada, vojska i banka, potpuni nadzor, Novi svjetski poredak (kao „rješenje“ koje je zamišljeno od početka). Ne, to nije teorija zavjere, nego njena praksa. I upravo se zbiva pred našim očima. Tko ima oči neka vidi.
...ajde neka si nam i ovdje zalijepio istu stvar....da utvrdimo gradivo...
voditelj_smjene

zla_tratinčica

voditelj_smjene

Razliku između suveriniteta i nacionalnosti možeš ako već ne znaš pronaći na wikipediji ili sl.
Činjenica da sam rvtatina mi ne znači previše, baš kao što nacionalnost nije značila desecima tisuća iraca koji su emigrirali u australiju ili portugalaca koji su isto učinili u brazil.

Dobro, kad tražiš da ti crtam, podpitanje. Koji to tebi suverenitet znači i ako možeš evo u 3 rečenice argumentirati a ne lajat, lijepo sam te pitao i ti, naravno, praviš se grbav kao da ne znaš zašto sam to rekao na taj način?
Lijepo mi je vidjeti ovakvu raspravu, ipak je pitanje ulaska u EU najveće pitanje od osnivanja naše države.
Moje mišljenje je da na ovakav, loše ispregovaran način, ne bi smjeli u EU. U EU bogatiji postaju još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Da se prvo osvrnem na neke "pozitivne" strane koje se ovdje iznose...
Možemo studirati vani :) Pa ljudi, možete to i sada pa to čini samo 1% ljudi, dok mi imamo veći problem kako dovesti djecu u školu kada je karta za bus preskupa. Mislim da od ovoga nitko neće imati koristi.
Nitko Vas ne sprječava da idete raditi van i sada, a da ne govorim kada nam dođe neki Rumunj ili Bugar raditi za duplo manje pa ćete tek tada ići van.
Možete misliti kako svi jedva čekaju da dođete raditi. Prvih godinu dana Unije će biti bolje, poslije samo užas. Volio bi da se varam.
Novce iz EU fondova da i ne spominjem...sve ćemo to vratiti kroz članarinu koja prvu godinu iznosi 609 milijuna €, 2. godinu 630 milijuna €, gotovo 5 milijardi kuna. Na članarini zarađuju industrijski razvijene zemlje. Da ne spominjem projekte, odobravaju samo one koji njima odgovaraju.
Ovo su samo neki od argumenata koji pobijaju tvz. "pozitivne" strane.
xenas9

1. Laž je da je Europska unija demokratska zajednica zemalja.

Euroskeptik xenas9 barem se udostojio nešto prekopirati, no bolje da ni ne znamo odakle.

Tko god je pisao ovaj tekst, taj nije surfao ni 2 minute. O prednostima i manama neke asocijacije može se raspravljati, ali ne pisanjem budalaština. Dakle, osim što je sve ovo u većem dijelu netočno, autor je barem mogao provjeriti tko bira koga u EU, i tko o čemu odlučuje. Možda provjeriti i što je demokracija danas.

Od cijelog teksta najviše mi se sviđa ovo:
xenas9

6. Laž je da bi bilo dobro za našu zemlju kad bi nam Unija omogućila slobodno kretanje i školovanje mladih. Unija bi ih obrazovala zbog svog probitka, iskoristila sve što vrijedi od takvih „intelektualnih resursa“, vratila nam ih pred penziju, a nas pretvorila u zemlju neobrazovane radne snage nesposobne upravljati vlastitom državom. Čitava regija smatrala bi se područjem iz kojeg se crpi jeftinu i neobrazovanu radnu snagu (i velika prirodna bogatstva, od vode nadalje). To je povezano, jer ako je radna snaga slabo obrazovana, neće moći upravljati svojim bogatstvima. EU preporuča da se na sveučilištu ograničimo na prve tri godine bolonje i kroz to prepoznamo najtalentiranije, a potom ih isporučimo njima. Oni bi kod njih završili diplomski i doktorirali. Potom bi kod njih radili do 50. godine života, a nakon toga nam se vratili. To je plan na temelju kojeg se jasno vidi da je put u Europsku uniju zapravo put u zaostalu Hrvatsku.

Pravi science fiction, sa primjesama teorija zavjere za neuke i nepismene.

Treba ipak autoru odati priznanje - potreban je određen trud da se sastavi ovakav pamflet. Ideju o zloj EU, o tom čudovištu moćnika koje želi unazaditi i opljačkati jadnu malu bogatu Hrvatsku, takvu ideju nije lako opisati. Bogati i pametni Hrvati, "povijest nas uči", uvijek žrtve i naivni.

Baš čekam to pljačkanje Hrvatske kad uđe u EU. Ako se dogodi, kladim se, EU sa svim svojim birokratima neće uspjeti popljačkati ni 10% onoga što su Hrvati domoljubi samo u zadnjih par godina opljačkali sami. Gdje su ti ljudi sa zapada od nas u krađi?

To je još jedan argument za ulazak u EU. Ako prihvatimo staru Hdz-ovu propagandnu tezu - svi su isti - pa su i zapadnjaci lopovi i trude se jamiti, onda nam se tek isplati ući u EU - nema šanse da nas tako pokradu kao što to mogu hrvaski domoljubi.
Evo Vam jedan citat:
"Hrvatska nema nikakvu studiju utjecaja ulaska u EU na hrvatsko gospodarstvo" Paul Vandoren (šef delegacije Europske komisije u RH).
Mogao bi pisati do sutra o negativnostima, dok je pozitivnih veoma malo. Razuvjerite me :)
Smatram da je EU sustav izvlačenje bogatstva iz periferije prema centru, a iznosi isplata iz EU fondova premali su prema gubicima. Spašavanje (Grčke, Portugala, Irske...) je prelijevanje novca poreznih obveznika u banke.
Samo članstvo u EU uništava ekonomiju malih zemalja, kod nas će uništiti brodogradnju (prvo).
Slobodna i suverena Hrvatska može imati trgovačke ugovore sa EU kao Švicarska i Norveška, koje nisu članice.
A propisi i sama politika Eu imaju za cilj postići uniformnost, koja uništava obitelji...Hrvatska vlada pokazuje sluganstvo prema EU, kad izvještaje o pristupanje EU šalje veleposlanicima EU, a ne izabranim članovima Hrvatskog Sabora.

Jedna potresna činjenica, Hrvatski Sabor nedavno je usvojio zakon prema kojem referendum o pristupanju EU može biti prihvaćen s manje od 25% glasača (samo ne očekuju da će doći do toga, ali su se osigurali).
Hrvatska treba zadržati diplomatsku nezavisnost, kako bi zaštitila prava i vlasništvo svojih prostora. Pod ovim podrazumijevam, npr. slobodnim naseljavanjem hrvatskih otoka građanima drugih EU zemalja, otoci brzo mogu izgubiti hrvatski identitet i biti upravljani od useljenika.
Trebamo zaštiti naše more, jer ono je sada EU more, najviše mislim na Piranski zaljev.
Eu ilegalno financira pro EU grupe za pritisak u RH i ilegalno privlači hrvatske političare da podupiru EU.
xenas9

Unija bi ih obrazovala zbog svog probitka, iskoristila sve što vrijedi od takvih „intelektualnih resursa“, vratila nam ih pred penziju ... Oni bi kod njih završili diplomski i doktorirali. Potom bi kod njih radili do 50. godine života, a nakon toga nam se vratili. To je plan na temelju kojeg se jasno vidi da je put u Europsku uniju zapravo put u zaostalu Hrvatsku.

oni (zli eurobirokrati) bi obrazovali naše najtalentiranije ljude do vrha obrazovne hijerarhije, zaposlili ih, a onda bi nam ih oko njihove 50. godine vratili, a sve u cilju da mi budemo zaostali neobrazovani! trebam li davati zaključak ovome?!
KillaBEEZ

Evo Vam jedan citat:
"Hrvatska nema nikakvu studiju utjecaja ulaska u EU na hrvatsko gospodarstvo" Paul Vandoren (šef delegacije Europske komisije u RH).

eto baš me čudi da nije osnovana neka komisija za izradu studije o utjecaju ulaska u eu na naše gospodarstvo, al stigne se to još
@xenas9
Neke stvari u tvom postu su pretjerane(pogotovo točka6), ali ima i dosta istine u tome što pišeš. Slažem se sa onim u točki1 vezano za Europsku komisiju, a posebno je zanimljivo ono što piše u 5. poglavlju. Recimo, HDZ je danas oporba u saboru sa 43/151 mjesta što je skoro 30% zastupnika i (srećom) nemaju gotovo nikakav utjecaj, a nama se trubi sa ekrana kako ćeš sa 2% zastupnika u Europarlamentu moći odlučivati o nečemu...
KillaBEEZ

Evo Vam jedan citat:

Kakva bi to studija bila? Tko bi to napisao? Što su polazišta takve studije, što parametri koji se proučavaju? To ne zna, ili ne kaže Paul.

Ne znamo ni zašto takvu studiju nisu napravili protivnici EU, angažirajući priznate autore. Eto prijedloga, kada se dogodi slijedeći skup uskoro nepostojeće stranke Hsp, umjesto da su ljudi tuku, neka pokušaju napraviti studiju. Valjda ima netko pismen.

KillaBEEZ

Mogao bi pisati do sutra o negativnostima, dok je pozitivnih veoma malo. Razuvjerite me :)
Smatram da je EU sustav izvlačenje bogatstva iz periferije prema centru, a iznosi isplata iz EU fondova premali su prema gubicima. Spašavanje (Grčke, Portugala, Irske...) je prelijevanje novca poreznih obveznika u banke.

Pa daj piši onda nešto. Nisi se valjda iscrpio u ovih par rečenica? Važno je pisati, argumentirano, možda ti razuvjeriš ljude koji će glasati za.

Inače, prelijevanje novaca poreznih obveznika u banke. Youtube konstrukcija, iz kakvog jeftinog dokumentarca. To jest spašavanje banaka. Ali novci su se već prelili, i to u džepove grčkih i portugalskih lijenčina, parazita proračuna, neradnika i nazovi kako ih hoćeš - službenika uprave, lažnih invalida, konzumenata 14. plaće, božićnice i regresa, članova kojekakvih povjerenstava, itd. Novac se prelio, potrošen je. Grčka ga je posudila da ga potroši u javnom sektoru, baš kao i Hrvatska. Grijeh je banaka što su posudile, to je zapravo jedini problem. Inače, zbog toga ćemo mi imati problema s posuđivanjem novaca, jer su se banke uozbiljile. Pa ćemo zbog toga rezati proračun za 9 milijardi. Pa ćemo rezati baš ono što Grci nisu. Ili ćemo nastaviti po Hdz modelu - daj marvi lovu i ne pitaj za sutra.

KillaBEEZ

Samo članstvo u EU uništava ekonomiju malih zemalja, kod nas će uništiti brodogradnju (prvo).
Slobodna i suverena Hrvatska može imati trgovačke ugovore sa EU kao Švicarska i Norveška, koje nisu članice.

Demantiraju te prijeri mnogih malih zemalja. Što bi to Česima, Slovacima, da nisu propali? Ostavi se floskula - države napreduju ili propadaju, ali to ovisi o njima, ne o EU.

Uništit će brodogradnju? Nisi li se i sam nasmijao kad si ovo pisao? Što se tu ima uništiti? Proizvodnja brodova s unaprijed sigurnim gubitkom? Hrvat je to već uništio, ne brini se ti za EU. Doduše, zaista, EU traži da država prestane financirati te rupe bez dna. I ja to tražim. Novcima bačenim u brodogradnju mogli smo svašta.

Kakve to Hrvatska može ugovore sklopiti? S kim? Što to Hrvatska prodaje? Ostavi se floskula. Kakva Švicarska, kakve bedastoće.

KillaBEEZ

A propisi i sama politika Eu imaju za cilj postići uniformnost, koja uništava obitelji...

Svašta. Čovjek se pita, kojim je obiteljima bolje, onima u EU, koje su se uniformirali (iako ne znam što uopće hoćeš reći), ili ovim pravim, hrvatskim, tradicionalnim obiteljima, koje oru dva jutra zemlje, šutaju pedere, mrze Srbe, Balije, Židove i crnce, kradu i klanjaju se Bogu. Prokleta EU, uništit će hrvatsku obitelj!

KillaBEEZ

Pod ovim podrazumijevam, npr. slobodnim naseljavanjem hrvatskih otoka građanima drugih EU zemalja, otoci brzo mogu izgubiti hrvatski identitet i biti upravljani od useljenika.
Trebamo zaštiti naše more, jer ono je sada EU more, najviše mislim na Piranski zaljev.
Eu ilegalno financira pro EU grupe za pritisak u RH i ilegalno privlači hrvatske političare da podupiru EU.

Ti si u ozbiljnom sukobu s realnošću. Kakvi useljenici na hrvatske otoke? Gdje si ti vidio te ljude? Pa mi upravo molimo Boga i strance da netko dođe i kupi kuću. Koji identitet otoka? Kojeg otoka? Što smo mi to u stanju napraviti na otocima, pa da nam "pijanci i narkomani" iz svijeta smetaju, kako to kaže baba Župan-Rusković.

Piranski zaljev? Pa nije li baš iz EU došao pritisak na Sloveniju da nas ne blokira zbog tog zaljeva? Nisu li 100 puta ponovili da se problem mora rješiti dogovorom između dvije države?

Znaš li ti za ilegalno financiranje? Zašto ga ne prijaviš? Koje su to grupe financirane ilegalno i čime se bave? Na kojem si ti planetu, čovječe Božji.
Kalevipoeg

Slažem se sa onim u točki1 vezano za Europsku komisiju, a posebno je zanimljivo ono što piše u 5. poglavlju. Recimo, HDZ je danas oporba u saboru sa 43/151 mjesta što je skoro 30% zastupnika i (srećom) nemaju gotovo nikakav utjecaj, a nama se trubi sa ekrana kako ćeš sa 2% zastupnika u Europarlamentu moći odlučivati o nečemu...

Forum je postao umobolnica, u smislu argumentirane rasprave.

Tko bira članove Komisije? Koja je nadležnost Komisije? Što radi parlament, što vijeće ministara?

Pobogu, imate google. Ajde, povjerenike u komisiji biraju svaka država za sebe. Jednostavnije, Milanović će birati povjerenika. Milanovića smo izbirali na izborima, to je ta demokracija. Milanović bira i ministre, i šefove državnih firmi, i štošta, pa će tako i povjerenika. Kada budete slijedeći put birali članove Sabora, vi birate i povjerenika. Težak zadatak za običnog Hrvata.

A Hrvatska će odlučivati upravo u mjeri u kojoj je značajna. Čak bih rekao, par posto je previše za nas. Ili netko misli da bi bolji sistem bio da Nijemac i Hrvat imaju isti broj članova u parlamentu. Ma bio bi, sistem u kojem će Hrvat gospodariti, a drugi raditi, bio bi najbolji, tu se slažemo.

No gle čuda, u toj je Komisiji samo jedan Nijemac, a bit će i jedan Hrvat.
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/index_en.htm
Studiji kakvu je napravila Norveška, kojom je ocijenila da im ulazak u EU nije isplativ te su upravo zbog te studije odbili ulazak.
A ti lijepo budi "guska u magli" :)
Fenomen si, a ne znaš hrvatske izvozne proizvode. Spomenuti ću ti samo izvoz Vegete u Poljsku, gdje je potražnje enormna...
Ako ti zaista doživljavaš hrvatsku obitelj kao što si napisao, onda bi ti bolje bilo da odeš npr. na Madagaskar.
Iz tradicionalne sam obitelji i ne mrzim Srbe, Muslimane (kako ti kažeš Balije), crnce, rome (da bolje shvatiš-cigane).
Sve što sam napisao je na mjestu.
Ako se s time ne slažeš napiši ti argumentirano svoje pozitivne strane ulaska u EU umjesto da baljezgaš besmislice i sam sebi postavljaš pitanja. Neka rasprava bude transparentna. ZA ili PROTIV.

Nadovezujem se na tvoj drugi post
U EU nema demokracije, nije nedemokratska, štoviše EU je antidemokratska! Baross, predsjednik Europske komisije je izabran bez ikakvih izbora, tako da i sama komisija djeluje samoinicijativno dok je parlament može samo usporavati.
Što se tiče Youtuba, ponekad je bolje vjerovati takvom mediju nego onome koji je plaćena da plasira sadržaj za koji dobije više novca.
@W.M.Felt
Budući da ne volim da me netko zove umobolnikom, evo pojašnjenja u vezi EK:
Na 2. stranici komentara u svom postu sam spomenuo six-pack(skup od 5 regulativa i jedne direktive koje omogućuju vrlo lako upletanje EK i strukturâ EU u nacionalne proračune i ekonomsku i socijalnu politiku pojedinih članica). Problem nije u nacional-romantičarskom preseravanju oko gubitka nacionalnog suvereniteta. Europska komisija je tijelo sastavljeno od (trenutno) 27 članova, koje potpuno proizvoljno odabiru vlade pojedinih članica EU. To je, dakle, jednom kada se uspostavi, nominalno potpuno nezavisno tijelo čiji se članovi, koji kada su unutra službeno više ne predstavljaju svoje zemlje, ne izabiru izravno na izborima i čiji se postupci ne mogu izravno nadzirati niti članovi opozvati.Nezavisnost EK postoji, ali, kao i mnoge druge nezavisnosti-samo na papiru. Praksa nedvosmisleno pokazuje da su njihovi interesi i postupci isprepleteni s interesima i zahtjevima zapadnoeuropskog krupnog kapitala. To se jasno vidi u tome što je mnoštvo prijedlogâ EK zapravo skoro pa identična kopija ranijih prijedloga kapitalističkih lobija kao što je, recimo, ERT(European Roundtable of Industrialists, za mene možda i najjača lobistička grupa europskog krupnog kapitala), a uska se suradnja EK s kapitalističkom klasom, uza sve unutarnje kontradikcije u istoj, ako ništa drugo, jasno očituje i u odnosu prema trenutnoj ekonomskoj krizi. S druge strane, sindikati ili udruge civilnog sektora na Europsku komisiju teško mogu ikako utjecati. Ono što je za građane najveći zajeb, a najveća prednost EK, iz gledišta europskog političko-kapitalističkog establišmenta, u tome što je ona gotovo potpuno neosjetljiva na politički pritisak odozdo: kroz prosvjede, štrajkove, javne kampanje... Nacionalne su vlade, unatoč nedemokratičnosti same liberalne “demokracije” (u kojoj pobjeda na izborima ovisi ponajprije o financijskim sredstvima, a posljedično tome o interesima kapitala, da se ne lažemo), ipak u osjetno nezgodnijem položaju.
Ali, ne moraš ići dalje od 2011., masovni prosvjedi protiv ekonomske politike i mjerâ štednje diljem Europe zaštićene članove Europske komisije u Bruxellesu ni najmanje ne diraju. Niti ih se može izravno smijeniti, niti se na njih može odozdo direktno utjecati, niti se boje izborâ. I upravo zato se daljnja institucionalizacija i jačanje neoliberalne ekonomske politike u EU provodi baš kroz jačanje ovlastî i moći Europske komisije, a nauštrb moći nacionalnih vlada. To je ta usrana opća EU filozofija da su za sve negativnosti svih zemalja odgovorni populistički i loši potezi nacionalnih vlada te da je rješenje u povećanju moći i većem nadzoru od strane “nezavisnih”, nestranačkih autoriteta iz eurokratskih neoliberalnih struktura.
Pozdrav.
Smatram da je pregovaračko poglavlje poljoprivrede najlošije ispregovarano.
Zašto?
Vjerovatno zato što je bilo zadnje i zato što je prethodna Vlada željela što prije zaključiti pregovore. Stoga je pristala na sve.

Neinformiranost ljudi je nejverovatna! Tko od Vas uopće zna što je ispregovarano?! Glasate ZA a ne znate zbog čega!
Znam ja, zbog NADE. Znate svi vi dobro da postoji velika mogućnost da u Eu neće biti bolje ali se ipak nadate da neće biti tako loše.
Istina je, i neće biti tako loše, nego još gore.
Ponavljam, volio bi da se varam više od svega i da je Felt u pravu. Da pričam ludosti i neistinu ali nije tako.
Znate kako se ljudi pitaju...Kome mogu vjerovati? Odgovor je nikome!
Samo onome tko govori činjenice. Pročitajte si ugovor o pristupanju Hrvatske u EU i nađite činjenice. Zadnje što sam pročitao je o poljoprivredi i zbog toga jer je zadnje mi se i urezalo :) Evo malo činjenica za Felta i Vas ostale drage ljude.
POLJOPRIVREDA:
EU nudi 5 milijardi kuna poticaja, ali:
Malo od vas zna da NEMA poticaja za stočarstvo.
Ono najgore je što se poticaji dodjeljuju PO HEKTARU zemlje!
Što je u redu za velike države EU gdje je prosjek 60-70 ha, a u Slavoniji je 2,4 ha.
Otprilike to je 350€ :)
Doći će do veće dokumentacije i kontrole. Postoji sustav KAZNI i penala za neuređene zemljišne knjige. Kod nas je neuređeno 96% poljoprivrednih gospodarstava.

Slažem se da treba sve urediti, ali zar to nismo trebali prvo napraviti i informirati ljude o tome pa onda nastaviti?!

Poljaci, Bugari i Rumunji su zadovoljni jer prethodno nisu ni imali poticaje dok su u Hrvatskoj oni iznosili 3 milijarde kn.
Sve navedeno dovesti će do smanjenja broja poljoprivrednika s posljedicom većeg odlaska u gradove te povećanja nezaposlenosti!

Što se tiče mlijeka određena je kvota manja od sadašnje potrošnje, što znači da ćemo razliku UVOZITI.

A šećer, određena je kvota manja od sadašnje proizvodnje, što znači da će se ulaskom u EU jedna od tri šećerane zatvoriti, a moguće da vlasnici dobro unovče svoje kvote i prodaju sve tri. Kako god, nekoliko tisuća ljudi i kooperanata će ostati bez posla.
Vrijedi razmisliti.
Ne da mi se tražiti sve i argumentirati jer smatram da niste zaslužili svojim lupetanjem, samo ću ti reći da je hrvatskoj odobreno 765 milijuna litara mlijeka od strane EU, a godišnja potrošnja po stanovniku je cca 80 litara što bi reklo 80 x 4.500000 = 360 000 000 što je duplo manje od toga što nam je EU dozvolila pa onda idite čitati malo, bar proguglajte prije nego lupetate baljezgarije što ste čuli od baba na pijaci.

Hvala, ovo je moj zadnji post ovdje jer je kao 1. očita razlika u strukturi postova i pismenosti ljudi koji su za i protiv, a o argumentima da ne pričam.

Hvala :)
zla_tratinčica

Ne da mi se tražiti sve i argumentirati jer smatram da niste zaslužili svojim lupetanjem, samo ću ti reći da je hrvatskoj odobreno 765 milijuna litara mlijeka od strane EU, a godišnja potrošnja po stanovniku je cca 80 litara što bi reklo 80 x 4.500000 = 360 000 000 što je duplo manje od toga što nam je EU dozvolila pa onda idite čitati malo, bar proguglajte prije nego lupetate baljezgarije što ste čuli od baba na pijaci.

Hvala, ovo je moj zadnji post ovdje jer je kao 1. očita razlika u strukturi postova i pismenosti ljudi koji su za i protiv, a o argumentima da ne pričam.

Jel ti to želiš reći da moje govno miriši?
PEGY

Interes može biti moj ili tvoj,
zajednički je veoma rijetka pojava.
Ja znam što je moj interes i ne vidim korist osobnu ulaskom u EU.
Za brak sam čula da je ekonomska zajednica ali da se djeca rađaju iz interesa e to mi je nešto novo.

PEGY

Zemljište će se prodavati „jeftino“ zato jer ćemo biti prisiljeni prodavati ga ako nemamo što jesti-
sredstava za život (čitaj: kruh, stanovanje, energija, zdravlje ) jednostavnim riječnikom da svi razumiju
npr. ne želim prodati svoj laptop ali ako mi bude falilo za lebac ili ratu struje morati ću ga dat u pol cijene
tako je i sa zemljištem i sa ostalim nekretninama i pokretninama

PEGY

Većina naših Zakona su dobri, ulaskom u EU su njihovi Zakoni iznad naših, hijerarhija postoji – ti si dio jedne zajednice i moraš poštovati njihova pravila za stvari koje su njima bitne, za ostale što su meni bitne će važiti postojeći zakoni koji se ne sprovode ili treba 10 i više godina da bi se riješio neki spor.
PEGY

Naravno da nas guraju, jer jedini argument ZA ulazak u uniju ne može biti: nemamo alternativu.
Nedovoljna informiranost i požurivanje je dokaz da će država bankrotirati ukoliko se ne uđe u EU. Ovdje u ovoj državi nema poštenih, pametnih, sposobnih ljudi pa onda uistinu i jeste jedina mogućnost da ti netko drugi gospodari u tvojoj kući.
PEGY

O slobodi kretanja i slobodi rada bi se dalo nadugačko i naširoko ali neću. Svatko iole pismen i informiran zna da su i za vrijeme komunizma a i posljednih 20 godina oni što su imali pare školovali svoju djecu u SAD-u i drugdje po Europi i svijetu, kao što su se i liječili po drugim zemljama. Za liječnike, elektrotehničare i sl. zanimanja nikad nije bio problem zaposliti se bilo gdje drugdje u svijetu. Znanje bar jednog stranog jezika mislim na engleski i završena škola su sasvim dovoljni za posao u struci ukoliko je to zanimanje deficitarno u nekoj zemlji. Naši se s mogu nadati jedino baušteli s obzirom na broj ekonomista i pravnika.
Putovati se moglo i prije i sada, gdje god želiš pod uvjetom da nisi na nekoj tjeralici, da imaš novaca da podmiriš troškove putovanja i boravka u nekoj zemlji
PEGY

mogu naručivati preko ebaja za više od 160kn bez straha od drugarica, konačno smo tamo gdje pripadamo

Kupovinu preko ebaya neću komentirati – s obzirom na ispodprosječnu zaradu, ponuda je i više nego zadovoljavajuća što se mene osobno tiče.

glasati ću PROTIV jer smatram da ću živjeti lošije nego li sada živim.
@silence, sve tvoje pokušaje pobijanja mojih stavova nemogu nikako drugačije nazvati već lupetanjem

Neka jedu kolače

zla_tratinčica

Kao i poznata kraljica (M. Antoanete) nisi shvatio poantu svega što govorim. Dok ti pričaš o kolačima ljudi nisu održati ni sadašnju razinu proizvodnje. Uvijeti na tržištu koji će se samo pogoršati ugasit će i ove koji proizvode da bi namirili rate kredita.
Tvoj podatak mi je do sada bio nepoznat i ne mogu ga provjeriti što ide u prilog tome da je javnost neinformirana a to bi trebalo biti dovoljno svakome čovjeku da zaokruži NE. Ja ne potpisujem nešto što ne razumijem, tu sam očito u prednosti pred drugima po tebi pismenijima.
PEGY

KillaBEEZ

Evo Vam jedan citat:

eto baš me čudi da nije osnovana neka komisija za izradu studije o utjecaju ulaska u eu na naše gospodarstvo, al stigne se to još

:D Da, referndum je za dvije godine, ajmo mi prvo ući pa onda studirati o tome kako izaći jer se pokazalo nepovoljnim.
Neam pojma..datum se blizi, i nikako da skuzim sto je bolje.. Cini mi se da bi Hrvatskoj ipak najbolje bilo u nekoj Balkanskoj uniji, no to je zabranjena tema i zabranjeno Ustavom i sad ce me svi popljuvati..
Tad bi ipak bilo vece trziste, slicnija gospodarstva, proizvodi su vec brendirani..
Neki su mi pro argumetni ok a i neki contra su mi ok..tesko je reci kojih je vise..
Sto se tice zemljisne politike, bojim se da bismo djelili sudbinu Spanjolaca, njima je u priobalju toliko skocila cijena zemljista i nekretnina, da si prosjecni Spanjolac ni za tri zivota i pet kredita ne moze kupiti imovinu u iole pristojnom kraju..mozda u nekom selu u kontinentalnom dijelu..
Sto se tice poljoprivrede drzim da nasa poljoprivreda nije uopce primjereno reformirana te da je nespremna za ulazak..posjedi su jos uvijek premali da bi bili isplativi, mehanizacija i agrotehnicke mjere koje su propisane kao i cijela administrativna procedura toliko kostaju nase seljake da ih to tjera u hipotekarne kredite i to ne za razvoj, vec za puki opstanak..Ukrupnjavanje posjeda bi rjesilo tu isplativost, ali to obesmisljava postojanje sela kao takvog..Uvozna politika, koja je mnoge obogatila, a kojom se djelomicno kupovala podrska Hrvatskoj u poslijeratnom vremenu, uzela je danak u poljoprivredi, tako danas jedemo grah iz Brazila, luk iz Kine, rajcicu iz Nizozemske i sl..
Toliko je toga lose vodjeno u ovih dvadeset godina da je dobar dio toga sad tesko popravljiv..
Nisu mi u redu rasprave tipa, vi ste neinformirana stoka, pa niti ne mogu svi biti strucni u iznalazenju podataka gdje sve ovo vodi, a i ta tematika je prekomplicirana..niti nemaju svi toliko vremena..
Vlast bi bila duzna, na prihvatljivoj razini iznijeti podatke o tome sto to konkretno znaci u pojedinim oblastima, poljoprivredi, stocarstvu, ribarstvu, brodogradnji, industriji, trgovini, za uvoz, izvoz, kvote, porezi, carine, i ostalo..pa eto nadam se tome u slijedeca dva tjedna..
Dakako, svatko ce tu gledati svoje interese, sto je nekom dobro, nekom drugom nije i tako, nije isto za vinare, maslinare, mandarinare, stocare, mljekare, industrijalce, poduzetnike..ono sveucilisnim profesorima ce biti isto ili bolje..
padobranac

Neam pojma..datum se blizi, i nikako da skuzim sto je bolje.. Cini mi se da bi Hrvatskoj ipak najbolje bilo u nekoj Balkanskoj uniji, no to je zabranjena tema i zabranjeno Ustavom i sad ce me svi popljuvati..
Tad bi ipak bilo vece trziste, slicnija gospodarstva, proizvodi su vec brendirani..
Neki su mi pro argumetni ok a i neki contra su mi ok..tesko je reci kojih je vise..
Sto se tice zemljisne politike, bojim se da bismo djelili sudbinu Spanjolaca, njima je u priobalju toliko skocila cijena zemljista i nekretnina, da si prosjecni Spanjolac ni za tri zivota i pet kredita ne moze kupiti imovinu u iole pristojnom kraju..mozda u nekom selu u kontinentalnom dijelu..
Sto se tice poljoprivrede drzim da nasa poljoprivreda nije uopce primjereno reformirana te da je nespremna za ulazak..posjedi su jos uvijek premali da bi bili isplativi, mehanizacija i agrotehnicke mjere koje su propisane kao i cijela administrativna procedura toliko kostaju nase seljake da ih to tjera u hipotekarne kredite i to ne za razvoj, vec za puki opstanak..Ukrupnjavanje posjeda bi rjesilo tu isplativost, ali to obesmisljava postojanje sela kao takvog..Uvozna politika, koja je mnoge obogatila, a kojom se djelomicno kupovala podrska Hrvatskoj u poslijeratnom vremenu, uzela je danak u poljoprivredi, tako danas jedemo grah iz Brazila, luk iz Kine, rajcicu iz Nizozemske i sl..
Toliko je toga lose vodjeno u ovih dvadeset godina da je dobar dio toga sad tesko popravljiv..
Nisu mi u redu rasprave tipa, vi ste neinformirana stoka, pa niti ne mogu svi biti strucni u iznalazenju podataka gdje sve ovo vodi, a i ta tematika je prekomplicirana..niti nemaju svi toliko vremena..
Vlast bi bila duzna, na prihvatljivoj razini iznijeti podatke o tome sto to konkretno znaci u pojedinim oblastima, poljoprivredi, stocarstvu, ribarstvu, brodogradnji, industriji, trgovini, za uvoz, izvoz, kvote, porezi, carine, i ostalo..pa eto nadam se tome u slijedeca dva tjedna..
Dakako, svatko ce tu gledati svoje interese, sto je nekom dobro, nekom drugom nije i tako, nije isto za vinare, maslinare, mandarinare, stocare, mljekare, industrijalce, poduzetnike..ono sveucilisnim profesorima ce biti isto ili bolje..

Slažem se u potpunosti. :rockon:
eo nova karta europe ovako nas vide tj ne vide ameri ;)
[
Zanimljivo mi je kako neki od ovdje prisutnih eurofila svaki pokušaj argumenta protiv EU nazivaju najobičnijim trabunjanjem, a svoja stajališta prikazuju kao nepogrešive dogme i pritom glume intelektualnu i inu superiornost nad osobama koje samo drugačije razmišljaju od njih. Toliko o toleranciji.
mariox

Zanimljivo mi je kako neki od ovdje prisutnih eurofila svaki pokušaj argumenta protiv EU nazivaju najobičnijim trabunjanjem, a svoja stajališta prikazuju kao nepogrešive dogme i pritom glume intelektualnu i inu superiornost nad osobama koje samo drugačije razmišljaju od njih. Toliko o toleranciji.

Ma čovječe kad vidim tko i kakvim riječnikom zagovara EU na ovom forumu pa taman da me netko pištoljOm tjera, neću zaokružiti ZA.
padobranac

Sto se tice poljoprivrede drzim da nasa poljoprivreda nije uopce primjereno reformirana te da je nespremna za ulazak..posjedi su jos uvijek premali da bi bili isplativi, mehanizacija i agrotehnicke mjere koje su propisane kao i cijela administrativna procedura toliko kostaju nase seljake da ih to tjera u hipotekarne kredite i to ne za razvoj, vec za puki opstanak..Ukrupnjavanje posjeda bi rjesilo tu isplativost, ali to obesmisljava postojanje sela kao takvog..

Slažem se sa ovim što si tu napisao, pogodio si bit stvarnosti.
mariox

ne vrijediti ti sa njima raspravljati, zbog svakog neslaganja u misljenju automatski si "rvat" , hsp.ovac, ustasa, hdssb.ovac, umobolan, zaostao, "prosjecan rvat koji pise sf ili teorije zavjere" (naspram jelte njih iznadprosjecnih) itd itd

naravno kod njih nema smislenih argumenata za ulazak u EU a osim vrijedjanja kontraargumenti su najcesce fraze tipa (prvo quote tvog texta ide) "nemas pojma, odi na google" ili "neda mi se sad argumentirati odi na google"...

iste te forumase ces naci na bilo kojoj temi gdje imaju sansu da pljuju po hrvatskoj
(tj "svinjcu kojem zive" kako ga oni nazivaju) hrvatima (tj za njih "rvatima" )
to dovoljno govori o kakvim se frustracijama ovdje radi...
tranquilize

mariox

ne vrijediti ti sa njima raspravljati, zbog svakog neslaganja u misljenju automatski si "rvat" , hsp.ovac, ustasa, hdssb.ovac, umobolan, zaostao, "prosjecan rvat koji pise sf ili teorije zavjere" (naspram jelte njih iznadprosjecnih) itd itd

naravno kod njih nema smislenih argumenata za ulazak u EU a osim vrijedjanja kontraargumenti su najcesce fraze tipa (prvo quote tvog texta ide) "nemas pojma, odi na google" ili "neda mi se sad argumentirati odi na google"...

iste te forumase ces naci na bilo kojoj temi gdje imaju sansu da pljuju po hrvatskoj

U pravu si to su simptomi velikih frustracija nastalih življenjem na Balkanu. Da su živjeli u EU bili bi normalan svit, a sada su neupotrebljivi kao i pisača mašina.
tranquilize

Haha bravo. Vidim da je ovdje kikiriki neka valuta pa ti evo onda mali poklon bon za odlično pogođenu dijagnozu.

Ne želim razglabati ni kopirati nikakve tekstove sa googla, ni za ni protiv, samo se mogu sjetiti nekakvih iskustava iz prve ruke, kada su moji prijatelji i rodbina kojii žive vani, u sređenim državama ulazili u EU. Prvo, sjećam se, standard im se skoro prepolovio preko noći. Od dana kada je uveden EU, npr. u Njemačkoj, cijene nisu preračunate iz valute u valutu, nego ono što je koštalo 1 DM, postalo je preko noći 1 EUR, umjesto, npr. otprilike 0,6 eur. U Italiji je standard također drastično opao. Sjećam se da je EU poljoprivrednicima uvodila nekakve mjere, protiv kojih su se seljaci jako bunili, izlazili na trgove i dolazili u gradove. EU ih nije doživljavala. Sjećam se kada se negdje u Uniji pojavila svinjska kuga, oni su morali poubijati sve svoje svinje, koliko god ih ima, bio je to masovni pomor, iako je kuga bila poprilično daleko od te regije. Seljaci su tjerali svinje po ulicama, dijelili prolazicima i prosvjedovali, i nikom ništa. U Francuskoj, koja se tako diči demokracijom, prosvjednici su tako dobivali po p...., izgledalo je gore nego na neredima poslije nogometne utakmice. I u drugim zemljama se to događalo. Represije, nametanje njihovih odredbi, bez obzira na stanje na terenu. A tek azilanti i emigranti, preplavili su države, i mi bi kao članica bili obavezni primati ih i zbrinjavati, jer oni više ne znaju kako da ih se riješe. U Uniju nisu sve nove članice odmah mogle doći raditi, na tzv. slobodno tržište rada, neke su koliko znam imale dobru odgodu. Ali, njih su već dobro sredili rumunji, bugari, i sl. koji su toliko srušili cijenu rada, da je domaće stanovništvo prisiljeno raditi za manje dnevnice. I kod njih se događaju otkazi, preseljavanje proizvodnje po razim kontitentima, ljudi ostaju bez posla. Njima stranci i došljaci samo otimaju radna mjesta, i državni novac kojim su ih dužni zbrinuti i sl., i naravno da nisu omiljeni ni dobrodošli. Tako neće ni naši radnici koji se nadaju da će u uniji dobiti posla. Oni će sebi uzeti viskokokvalificiranu radnu snagu, a "bagra" im ne treba, emigranti im već rade budzašto.

A što je najveći problem, pregovore su vodili naši političari, koji se nisu mogli naguziti više, i potpisali bi sve što se od njih traži, jer bi Brisel mnogima bio kruna karijere, i način da se zbrinu do kraja života, a što ćemo mi ostali, koji nismo imali sreću roditi se povlašteni, i koji moramo raditi da bi preživjeli, to se njih ne tiče, kao što ih se nije ticalo ni onih prijašnjih dvadeset godina. Da imamo ljude koji znaju pregovarati i uvjetovati, zastupati Hrvatske interese, možda bih još i razmislila da bi Hrvatskoj u Uniji možda bilo bolje, ali ne vjerujem. Možda bi neke stvari, ali koje? mogle biti uređene, ali što bi se sve za to moralo žrtvovati, toga se bojim.
@pumpkin - kikiriki i naklon do poda. Samo da još dodam i veliki porast nasilne ultradesnice u nekim zemljama EU, pogotovo u Njemačkoj i našem prvom susjedu Mađarskoj.
pumpkin
do sada najbolji tj najrealniji komentar koji je razumljiv svakome a bez propagande i politikanstva :bravo:
http://www.znanost.com/clanak/istina-o-kojoj-se-u-hrvatskoj-suti/

pumpkin

Ne želim razglabati ni kopirati nikakve tekstove sa googla, ni za ni protiv, samo se mogu sjetiti nekakvih iskustava iz prve ruke, kada su moji prijatelji i rodbina kojii žive vani, u sređenim državama ulazili u EU. Prvo, sjećam se, standard im se skoro prepolovio preko noći. Od dana kada je uveden EU, npr. u Njemačkoj, cijene nisu preračunate iz valute u valutu, nego ono što je koštalo 1 DM, postalo je preko noći 1 EUR, umjesto, npr. otprilike 0,6 eur. U Italiji je standard također drastično opao. Sjećam se da je EU poljoprivrednicima uvodila nekakve mjere, protiv kojih su se seljaci jako bunili, izlazili na trgove i dolazili u gradove. EU ih nije doživljavala. Sjećam se kada se negdje u Uniji pojavila svinjska kuga, oni su morali poubijati sve svoje svinje, koliko god ih ima, bio je to masovni pomor, iako je kuga bila poprilično daleko od te regije. Seljaci su tjerali svinje po ulicama, dijelili prolazicima i prosvjedovali, i nikom ništa. U Francuskoj, koja se tako diči demokracijom, prosvjednici su tako dobivali po p...., izgledalo je gore nego na neredima poslije nogometne utakmice. I u drugim zemljama se to događalo. Represije, nametanje njihovih odredbi, bez obzira na stanje na terenu. A tek azilanti i emigranti, preplavili su države, i mi bi kao članica bili obavezni primati ih i zbrinjavati, jer oni više ne znaju kako da ih se riješe. U Uniju nisu sve nove članice odmah mogle doći raditi, na tzv. slobodno tržište rada, neke su koliko znam imale dobru odgodu. Ali, njih su već dobro sredili rumunji, bugari, i sl. koji su toliko srušili cijenu rada, da je domaće stanovništvo prisiljeno raditi za manje dnevnice. I kod njih se događaju otkazi, preseljavanje proizvodnje po razim kontitentima, ljudi ostaju bez posla. Njima stranci i došljaci samo otimaju radna mjesta, i državni novac kojim su ih dužni zbrinuti i sl., i naravno da nisu omiljeni ni dobrodošli. Tako neće ni naši radnici koji se nadaju da će u uniji dobiti posla. Oni će sebi uzeti viskokokvalificiranu radnu snagu, a "bagra" im ne treba, emigranti im već rade budzašto.

A što je najveći problem, pregovore su vodili naši političari, koji se nisu mogli naguziti više, i potpisali bi sve što se od njih traži, jer bi Brisel mnogima bio kruna karijere, i način da se zbrinu do kraja života, a što ćemo mi ostali, koji nismo imali sreću roditi se povlašteni, i koji moramo raditi da bi preživjeli, to se njih ne tiče, kao što ih se nije ticalo ni onih prijašnjih dvadeset godina. Da imamo ljude koji znaju pregovarati i uvjetovati, zastupati Hrvatske interese, možda bih još i razmislila da bi Hrvatskoj u Uniji možda bilo bolje, ali ne vjerujem. Možda bi neke stvari, ali koje? mogle biti uređene, ali što bi se sve za to moralo žrtvovati, toga se bojim.

Jucer sam bio na kavi s jednom poznanikom koji je vise u londonu i parizu nego doma, covjek je lumen i radi po cijeloj europi za razne korporacije kao savjetnik.
Citiram ga: "99% ljudi kod nas uopce ne zna sto je EU."
Kazem, ajd reci mi ti sto je..
Odgovara: "pusiona za 99% ljudi" :D

Tagovi