Zapamtite Vukovar! [Galerija 031]

Osijek

Zapamtite Vukovar! [Galerija 031]

Dvadeset godina nakon ratnih stradavanja i agresije na Vukovar cijela Hrvatska prisjeća se žrtve koju je podnio grad – heroj braneći se devedeset dana pod danonoćnim napadima okupatorske JNA. Žrtva koja se nikada ne smije zaboraviti, bol koja nikada neće zarasti, domovi koji više nikada neće biti isti.
Učenici osječkih osnovnih i srednjih škola su uz ostale stanovnike Osijeka zapalili svijeće i lampione duž cijele Vukovarske ulice i tako već tradicionalno se zahvalili Vukovaru za svaku suzu koju je prolio za njih.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo uz pratnju cijelog gradskog ureda i izaslanstva Osječko – baranjske županije položio je vijence i zapalio svijeću kod spomenika Hrvatski domobran. Moto klub Korkyra Riders s Korčule u suradnji s udrugamaproisteklim iz Domovinskog rata i moto klubovima iz cijele zemlje u znak počasti svim braniteljima koji su položili živote u obrani nezavisne Republike Hrvatske organizirali su bajkersku karavanu „Zajedno u ratu, zajedno u miru“ vozeći od Prevlake do Vukovara. U Osijeku su ih dočekali svi moto klubovi i zajednički su se upuili prema križanju Vukovarske i Trpimirove ulice gdje su zapalili svijeće i lampione pokraj spomenika crvenom fići.

Vukovar je prije dvadeset godina junački pao, mnogi mladi borci hrabro su dali svoje živote za obranu grada na Dunavu, njegove prelijepe ulice, za našu današnju slobodu. Iskažimo im počast i zapalimo svijeće i lampione, jer se Vukovar nikada ne smije zaboraviti!

Pogledajte galeriju fotografija...

Galerija 031: Sjećanje na Vukovar 2011.
[Foto: Daniel Antunović, Dino Spaić][17.11.2011. Vukovarska ulica]

Piše: Hrvoje Jurić
Foto: Daniel Antunović
Veceras sam u trku nakon posla otisla u jedan veliki trgovacki centar kupiti par sitnica...i dok sam cekala da se ocita kartica upitala me blagajnica znatizeljno:
-A sto danas toliko ljudi kupuju lampione?
Pogledah ju,vidim mlada je,ali ne toliko da bi me tako nesto trebala pitati...
-Veceras je noc uoci dana kada je pao Vukovar...
-A,da?A,ja nisam odavde...rekla je pomalo sramezljivo.
-Punih 20 godina je proslo...
-A,pa ja sam onda bila jako mala...odvratila je nekako puno zivahnije,kao da ju upravo taj podatak,ta cinjenica da je to bilo tako davno opravdava sto se ona toga ne sjeca,a niti ju je tko tomu poucio ...
-To je nase skolstvo...dodala sam , sad vec posve suzdrzano i sebi u bradu...
-Pa,da...Spremno je prihvatila,cvrkutavo i vidno neopterecena novim saznanjem...
-A,tu su i roditelji...Opet sam nastavila vec guravsi kolica prema izlazu...
Svi su sutjeli.Cijeli red cekaca.

Sporo sam vozila Vukovarskom ulicom.Sporo,placuci.
Lux aeterna luceat eis,Domine...
Bentena

Veceras sam u trku nakon posla otisla u jedan veliki trgovacki centar kupiti par sitnica...i dok sam cekala da se ocita kartica upitala me blagajnica znatizeljno:
-A,pa ja sam onda bila jako mala...odvratila je nekako puno zivahnije,kao da ju upravo taj podatak,ta cinjenica da je to bilo tako davno opravdava sto se ona toga ne sjeca,a niti ju je tko tomu poucio ...
-Pa,da...Spremno je prihvatila,cvrkutavo i vidno neopterecena novim saznanjem...

Strasno....

Eh kako smo pjevali sve pionirske, partizanske heroje, pjesme na satu povijesti, i naravno glazbenog.....pardon muzickog (ako netko ne razumje glazbeni).
Danas sam najtužniji, danas sam najponosniji.
Tuzan jesam, to da.

Ponosan.........hm...

Iz Bentenine price zakljucujem da prodavacica u trgovackom centru ne zna zasto se bas danas kupuju svijece i lampioni.

Da budem ponosan na to sto prvoborci Shishljagich i Bubalo stoje u prvom redu i pale svijece (kada je vec njihova Glava sprijecena) a da trgovkinja ne zna sto se na danasnji dan prije 20 godina dogodilo.

Ali cula je sigurno za Hiroshimu i Nagasaki, a panoramske snimke iz aviona (srpske televzije na jubitou) porusenog Vukovara ne lice joj na Hirosimu.

Ah da.......sigurno je bila zauzeta gledanjem najnovijeg spota neke Seke Aleksic...

Nisam na to ponosan...

Ni to sto je Gotovina prodan od strane Racana...a i nas sto smo to uopce dopustili.

Nisam ponosan...
Bentena

Moram se osvrnuti na ovu glupost iz trgovačkog centra i osuđivanje nekoga tko nije odavdje što je cura i sama rekla, i pitao bih dotičnu, a što ako je cura došla iz Bosne ili od negdje dalje gdje nije učila o padu Vukovara, udala se ovdje i mora raditi na blagajni trgovačkog centra? I pitao bih je kada se u Bosni obilježava dan pada Srebrenice, da li ona to zna ili ako ne zna da optužimo odmah naše školstvo, roditelje, ljude u redu na blagajni, nju samu što je tako površna i što osuđuje nekoga bezveze? Najlakše je nekoga popljuvati zato što nešto ne zna, a možda ne zna, jer ima neki opravdan razlog što ne zna, ali barem je pitala i saznala, ali očito od krive osobe. Uglavnom toj glupoj priči iz trgovačkog centra nije mjesto ovdje.
To nije glupa prica iz trgovackog centra, nego zalosna prica nase svakodnevice...
chimpika

To nije glupa prica iz trgovackog centra, nego zalosna prica nase svakodnevice...

Žalosno je jedino to što nisi shvatio što sam htio reći, ali eto možda netko hoće, a kad budeš bio u Sarajevu i kada te netko bude pitao kada se obilježava pad Srebrenice, naravno da ćeš znati kao što i sad znaš bez guglanja :D
Ne nego ti nisi izgleda shvatio da Bentenina prica nije prica nego svakodnevica!!!

Tj. ta "prica" puno vise govori nego sto pise, treba ju citati izmedju redaka, a ne donositi zakljucke kako je neka prodavacica dosla iz Bosne ili Kine.

Inace jako dobro znam sto hoces reci, no to nije poanta niti price, niti glavne vijesti zbog koji su komentari napisani.

Uostalom, da zivim u Sarajevu i radim u Sarajevskom shopping centru siguran sam da bih znao kada se obiljezava pad Srebrenice (da li je ovdje bitno sto je pala Srebrenica ili sto je "palo" vise od 8.000 ljudskih zivota).
Drugo, udaljenost Sarajeva do Srebrenice je 135km, a od Osijeka do Vukovara mozes prepjesaciti za 5-6 sati dobrog hoda. Stoga bi bilo bolje da pitas neku prodavacicu u shoping centru u Vlasenici da li zna kada je obiljezavanje pokolja u Srebrenici.
Za informaciju, cesto pogledam Bosansku televiziju i gle cuda imaju bolji program nego Hrvatska televizija.
Ne samo zato sto spominju vazne stvari i datume, i ne samo zasto sto u cijelosti prenose sudjenje u Hagu uzivo (tako da novinari ne mogu nametati nam njihove zakljucke sto mnogi malodusni zdusno upijaju), a i njihov program je vise "ljudski", gdje govori o malim ljudima, a ne neke Meksicke ili ine sapunice kao na svih 5 programa na Hrvatskoj televiziji u isto vrijeme!
Uostalom, Bosanska televizija opsirnije prenosi slicna obiljezavanja iz rata.

Iako nisam nikada ni zivio niti radio u trgovackim centrima u Bosni, jako dobro znam bez GUGLANJA da su Srbi poubijali vise od 8.000 Bosnjaka u srpnju 1995. Nazalost, tocan datum ne znam, a i pokolj je trajao vise dana.

A znas kako znam?

Jer znam da je Oluja pocela 4.kolovoza 1995, (glavni dan proslave 5.kolovoza dan oslobodjenja Knina), a Oluja se je bas dogodila zbog nesretnog pokolja u Srebrenici, da se ne bi dogodio i pokolj u Bihacu.

Bez guglanja po Wikipediji znam da je do Oluje doslo zbog Srebrenice i buduceg pokolja u Bihacu.

Nazalost na bosnjackoj Wikipediji, ne pise da je Oluja spasila Bihac i da se dogodila nakon Srebrenice, po zadnjim saznanjima kada sam citao u doba obiljezavanja Oluje...
Bentena

Kukulele!

Pa šta su trebali ti čekači?
Zatuć butru jer nije nacionalno osviještena?!
Tražiti protjerivanje cijele obitelji?!

Meni se plače od ovakvih naricanja "lampaša" svake godine i izgradnje svjetlećih nacionalni simbola i mitova o kolektivnom stradanju. Kad bi se u ovom društvu tako zdušno veličao život kao što se veličaju tragedije danas bi u Vukovaru bilo moguće normalno živjeti, umjesto životarenja u bijedi koja baš u Vukovaru posebno vidljiva.

Volimo mitove i simbole, a za život se brine svako za sebe, pojedinačno.

Ponekad istina pomognu nacionalističke stranke, isto pojedinačno.
Potpuno se slazem da treba velicati zivot, samo kakav?

Takav zivot da bi mi ovo trebalo zvati nacionalnim mitom???

Zar ti kamera nije dovoljna nevjerni Tomo?

Nadam se da ce tvoj post moderator obrisati ako uopce cita ove postove i razumije sto si napisao/la.

Wikipedia:
"Mit predstavlja priče nastale u raznim kulturnim područjima širom svijeta koje govore o porijeklu i nastanku čovjeka, naroda, i drugih živih bića, te bogova i heroja kulture, kao i nastanka civilizacije i cjelokupnog svemira."
18.11.1991.
Pad Vukovara.
Svatko koga poznajem sjeća se dobro tog dana.

Sjeća se što je radio kad je čuo vijest.

Sjeća se vlastite gorčine i tuge toga dana.

Slično kao što se Amerikanci sjećaju dana kad je ubijen J. Kennedy.
chimpika

Potpuno se slazem da treba velicati zivot, samo kakav?

Takav zivot da bi mi ovo trebalo zvati nacionalnim mitom???

Zar ti kamera nije dovoljna nevjerni Tomo?

Nadam se da ce tvoj post moderator obrisati ako uopce cita ove postove i razumije sto si napisao/la.

Wikipedia:
"Mit predstavlja priče nastale u raznim kulturnim područjima širom svijeta koje govore o porijeklu i nastanku čovjeka, naroda, i drugih živih bića, te bogova i heroja kulture, kao i nastanka civilizacije i cjelokupnog svemira."

Što sam napisao, čimpika?

Relativizirao sam dogmu!

Znam ja da su Srbi tamo sve razrušili i poubijali, dovoljno je dokaza.

Problem je što se sve to moglo izbjeći, a nije.

Vukovar i ogroman broj Hrvata hrvatska vlast je žrtvovala zbog viših ciljeva, gluposti i nesposobnosti, pa se sad ovakve obljetnice veličaju i razvijaju kao mitovi s ciljem potpunog zanemarivanja svega osim grobova - heroja kulture rata.

Kao što je Tuđmanu trebala vukovarska tragedija za svjetsko priznanje neovisnosti, tako je sad potrebna dogma o stradanju, jer bi propitivanje vukovarske žrtve moglo biti nezgodno, pa je to bolje efikasno spriječiti na svaki način.

Jedan bi mogao biti i brisanje objava po forumima.

Blago čistima u srcu: oni će Boga gledati!
Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!
Blago progonjenima zbog pravednosti:
njihovo je kraljevstvo nebesko!

Slava im!
I dalje stojim da treba obrisati onaj post jer ce ga luda glava (a puno ih je) pogresno izcitati i donijeti pogresne zakljucke.

Glede velicanja obljetnica, nisam jos nikada bio u Vukovaru na taj dan, nemam snage, a mozda i ne zelim velicati one koji su indirektno rusili grad i ubijali ljude (Josipovic, Racan, Mesic, te mnogo slicnih isfilriranih u HDZ(to mnogi lako zaboravljaju)).

A da se rat mogao izbjeci, to ne znam, i da ce se moci npr. izbjeci treci svjetski rat(pogledajte krize prije drugoga), nisam siguran, nazalost ratovi su sastavni dio ljudske povijesti :(

Ali zato...bravo na rijecima...

"Blago čistima u srcu: oni će Boga gledati!
Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!
Blago progonjenima zbog pravednosti:
njihovo je kraljevstvo nebesko!

Slava im!"

Potpisujem

Re: Zapamtite Vukovar! [Galerija 031]

"U toj priči postoji jedan veliki problem, a to su političari. Ljudi koji se jako vole pokazati u Vukovaru svake godine oko godišnjice, govoriti velike riječi, biti plemeniti i suosjećajni za medije i svoje biračko tijelo, a nakon toga potpuno zaboraviti na Vukovar. Dogodine.

Političari već 20 godina Vukovar i Vukovarce etiketiraju kao žrtve. Govore o Vukovaru jedino kao o problemu. Nema greške, Vukovar i Vukovarci jesu žrtve - ali prije 20 godina. To je skoro četvrtina stoljeća, ljudi moji. Ne mislite li da bi se nakon toliko vremena trebalo početi čuti neke lijepe vijesti? Reći neke pozitivne stvari?

Bit ću iskren: budućnost Vukovara ne može se graditi na mimohodima i paljenjima svijeća, nego na novim radnim mjestima, funkcionalnoj javnoj upravi i kvalitetnom, za sve jednakom obrazovanju. Vukovar treba prestati etiketirati kao žrtvu, i početi razmišljati kako da rješavamo probleme koje ljudi imaju u svakodnevnom životu. Kada se Vukovarci maknu iz pozicije žrtve i počnu razmišljati kako da poprave situaciju u sredini u kojoj žive, dogodit će se pomaci."

Bojan Glavašević, 2011. g.

http://www.tportal.hr/komentari/komentatori/160155/Vukovar-20-godina-poslije.html

"Mi Hrvati ne želimo promjene, mi smo promjenu izborili 1991."

Željko Kerum, 2011.g.
Gradjanin

Meni se plače od ovakvih naricanja "lampaša" svake godine i izgradnje svjetlećih nacionalni simbola i mitova o kolektivnom stradanju. Kad bi se u ovom društvu tako zdušno veličao život kao što se veličaju tragedije danas bi u Vukovaru bilo moguće normalno živjeti, umjesto životarenja u bijedi koja baš u Vukovaru posebno vidljiva.

Što tako nešto ne napišeš kad se održavaju komemoracije u Jasenovcu ili npr. Aušvicu?
Gradjanin

"Mi Hrvati ne želimo promjene, mi smo promjenu izborili 1991."

Željko Kerum, 2011.g.

Zao mi je Keruma i svih koji tako misle jer malo toga se promijenilo, sve je ostalo isto kao u staroj drzavi. Promijenilo se samo to sto su mnogi Hrvati postali ono sto su Srbi bili u staroj drzavi.
Znaci oni koji bi imali, a da ne rade. Koji bi vladali, a ne znaju sluziti.
GrgaZlatoper

Gradjanin

Što tako nešto ne napišeš kad se održavaju komemoracije u Jasenovcu ili npr. Aušvicu?

Good point, you just earned yourself KIKIRIKI!

I ne spominji takve stvari jer u EU se za takvu izjavu ide u zatvor, stoga 2013 ocekuj EU policiju na vratima.
Evo vidim cak i u Bosni imaju nesto slicno.
http://en.wikipedia.org/wiki/Laws_against_Holocaust_denial

EU je bas demokracija.

Hm.....bas se pokusavam sjetiti drzave u kojoj sam zivio kada se zbog izjava ili pjesmi islo u zatvor.

Mi "Hrvati" ocigledno volimo birati takve zdruzene asocijacije.
chimpika

Ne nego ti nisi izgleda shvatio da Bentenina prica nije prica nego svakodnevica!!!

Uostalom, da zivim u Sarajevu i radim u Sarajevskom shopping centru siguran sam da bih znao kada se obiljezava pad Srebrenice (da li je ovdje bitno sto je pala Srebrenica ili sto je "palo" vise od 8.000 ljudskih zivota).
Drugo, udaljenost Sarajeva do Srebrenice je 135km, a od Osijeka do Vukovara mozes prepjesaciti za 5-6 sati dobrog hoda. Stoga bi bilo bolje da pitas neku prodavacicu u shoping centru u Vlasenici da li zna kada je obiljezavanje pokolja u Srebrenici.

I naravno da ne znaš datum, i naravno da si napisao hrpu floskula i naravno da opet nisi razumio što sam htio reći. Čak ni toj prodavačici nije trebalo objašnjavati što znači pad Vukovara, kao što ni tebi nije trebalo objašnjavati što znači pad Srebrenice, ali si prodavačicu osudio mada ju niti ne poznaš niti ne znaš odakle dolazi niti ništa o njoj, a ti si upravo isti takav, ali da radiš negdje u nekom šoping centru u Sarajevu siguran si da bi znao kada se obilježava?!?!?
Sigurno bi znao datum genocida u Srebrenici da sam Bosnjak, a osobno me zanima moja povijest (obitelji, naroda, pripadnosti).
NE osudjujem prodavačicu (jer svatko od nas ima svoje probleme, brige), nego državu koja NE njeguje (edukacija mladih i STARIH, istinski drzavni blagdani) svoju postenu povijest, dok npr povijest Amerike, Engleske, kao uostalom i ex Yu (krvlju i kradjom okaljanom, jos se vode ratovi) se izdize/alo u nebesa.

Za tvoju informaciju, Engleska i Americka povijest su savrsene, a mrznja npr Engleza prema Francuzima, ili pak toboze Nijemcima je i nama nezamisliva (nakon svega sto su se Nijemci pokajali i trazili oprost, sto Srbi nikada nece, i Englezi vise mrze Nijemce nego mi Srbe ili Srbi nas).
Zato neka nam oni, EU i Hag pisu zakone i povijest, kada sami ne znamo.

Treba nekada izmedju redaka citati.

A datum genocida u Srebrenici znam otprilike da je bila oko mjesec dana prije Oluje, ne vjeruje da ni ti znas tocan datum?

I ako vec citiras, citiraj cijeli citat, a ne vaditi stvari iz konteksta jer to bi netko citajuci mogao i napraviti.
GrgaZlatoper

Gradjanin

Samo sam čekao kad će se netko i na to osvrnuti. Ovom rečenicom je sve rečeno: Kad bi se u ovom društvu tako zdušno veličao život kao što se veličaju tragedije danas bi u Vukovaru bilo moguće normalno živjeti, umjesto životarenja u bijedi koja baš u Vukovaru posebno vidljiva.
Ali kako kad se još živi sa mentalitetom srednjeg vijeka...
A još bih dodao da ovu tregediju najviše koriste političari koji nemaju ni obraza ni morala, važno im je samo pojaviti se tamo da budu viđeni, a niti ih je briga za te ljude koji žive tamo, niti za one koji su poginuli...
chimpika

Sigurno bi znao datum genocida u Srebrenici da sam Bosnjak, a osobno me zanima moja povijest (obitelji, naroda, pripadnosti).
.
.
.
I ako vec citiras, citiraj cijeli citat, a ne vaditi stvari iz konteksta jer to bi netko citajuci mogao i napraviti.

Ma ne znaš ni svoj književni jezik, a kamoli da bi znao svoju povijest :D e sad, ti niti znaš odakle je, niti tko je ta prodavačica, zašto misliš da je Hrvatica i da je iz Hrvatske?!? Nego ti je bitno samo nekoga osuditi i onda prodavati floskule o Americi, Engleskoj, EU, Haagu i ostalome?!? Strahu koji je meni nejasan, a koji se može čuti od takvih kao ti. Da će Hrvati nestati, svi su protiv nas, drugi nam pišu povijest, zaboravit će se Vukovar, jer je obrazovanje takvo da se to nigdje ne spominje-što naravno nije istina, ali dobro ti valjda znaš bolje itd. itd.
I ne da mi se citirati cijeli citat, jer dosadan si i kad malo bolje razmislim neću te više uopće citirati, jer nema smisla...
markonato

GrgaZlatoper

Gradjanin

Samo sam čekao kad će se netko i na to osvrnuti. Ovom rečenicom je sve rečeno: Kad bi se u ovom društvu tako zdušno veličao život kao što se veličaju tragedije danas bi u Vukovaru bilo moguće normalno živjeti, umjesto životarenja u bijedi koja baš u Vukovaru posebno vidljiva.
A još bih dodao da ovu tregediju najviše koriste političari koji nemaju ni obraza ni morala, važno im je samo pojaviti se tamo da budu viđeni, a niti ih je briga za te ljude koji žive tamo, niti za one koji su poginuli...

Sada sam sebi proturjecis.
GrgaZlatoper je napisao da bi se tako nesto trebalo napisati kada se spominje npr. Jasenovac, a ti se prebacujes na Vukovar.

Znaci trebao si napisati na datum obiljezavanja Jasenovca i to posebno u vrijeme ex Yu (kada si jedino smio i mogao shutiti kao mish inache ode glava) ovo:
"Samo sam čekao kad će se netko i na to osvrnuti. Ovom rečenicom je sve rečeno: Kad bi se u ovom društvu tako zdušno veličao život kao što se veličaju tragedije danas bi u Jasenovcu (ex Yu) bilo moguće normalno živjeti, umjesto životarenja u bijedi koja baš u Jugoslaviji posebno vidljiva.
A još bih dodao da ovu tregediju najviše koriste političari koji nemaju ni obraza ni morala, važno im je samo pojaviti se tamo da budu viđeni, a niti ih je briga za te ljude koji žive tamo, niti za one koji su poginuli..."

Sada ce neki reci da se u ex Yu bolje zivjelo, to je dijelom i istina, nekako su svi bili zadovoljniji, no ne zaboravite redovite nestasice svega, a da ne spominjemo kako su ljudi bili zeljni svega (npr. shopping centara sto sada imaju), a tek ne zaboravite kako su mnogi dosli do drzavnih stanova ili pak kredita za kuce koje je pojela inflacija, znaci za kikiriki su dobili puno.
O slobodi govora da ne govorimo.
A sada to sve lijepo dolazi nama i nasoj djeci na naplatu.....
markonato

chimpika

.
.
.

Ma ne znaš ni svoj književni jezik, a kamoli da bi znao svoju povijest :D e sad, ti niti znaš odakle je, niti tko je ta prodavačica, zašto misliš da je Hrvatica i da je iz Hrvatske?!? Nego ti je bitno samo nekoga osuditi i onda prodavati floskule o Americi, Engleskoj, EU, Haagu i ostalome?!? Strahu koji je meni nejasan, a koji se može čuti od takvih kao ti. Da će Hrvati nestati, svi su protiv nas, drugi nam pišu povijest, zaboravit će se Vukovar, jer je obrazovanje takvo da se to nigdje ne spominje-što naravno nije istina, ali dobro ti valjda znaš bolje itd. itd.
I ne da mi se citirati cijeli citat, jer dosadan si i kad malo bolje razmislim neću te više uopće citirati, jer nema smisla...

Znam jako dobro svoj knjizevni jezik, nego je nekada brza misao vaznija od editiranja nekoga posta na forumu...

Prodavacica u toj prici nije toliko bitna, nego njena opca kultura, a drzavu sam vec spomenuo.

A floskule ne prodajem jer je cinjenica da npr SAD i UK svoju povijest drze svetom, dok naprotiv nije sveta nego puna pljacke i krvi.

A izgleda da ti zivis u strahu, jer samo istinga oslobadja i pobjedjuje. Ne plasi se istine, zar ces sada reci da nisam u pravu glede SADa i UK?
I onda to nazivas mojim floskulama?

Istina je tesko prihvatljiva, to da.

Posebno tesko prihvatljiva onima koji na lazi izgradjuju svoju povijest.
Definicija šovinizma na relaciji Zagreb - Beograd:

Šovinizam je kad pojedinac ili skupina građana mrzi Srbe više nego je to normalno.

U Srbiji vrijedi obrnuto ...
GrgaZlatoper

Gradjanin

Nisam baš primijetio silne svijeće, sućut i tugu šire javnost oko tih komemoracija, a posebno prema tragedijama tog tipa novijeg datuma. Da je bilo malo obzira i prema tim žrtvama, mitovima i simbolima, vjerojatno se vukovarska ne bi ni dogodila.

Ne smetaju meni počasti, smeta mi što su svedene na nacionalističku dekoraciju.
chimpika

Istina je tesko prihvatljiva, to da.

Posebno tesko prihvatljiva onima koji na lazi izgradjuju svoju povijest.

Cijela povijest (društveno - politički dio) je jedna velika laž.
Povijest kakvu danas podučavaju, i o kakvoj možemo čitati, je politički silovana
bajka od strane dominantnijih aktera događaja.

Ukratko , povijest u pravilu pišu pobjednici, jer svijet nažalost respektira silu…
chimpika

Sada sam sebi proturjecis.
GrgaZlatoper je napisao da bi se tako nesto trebalo napisati kada se spominje npr. Jasenovac, a ti se prebacujes na Vukovar.

Evo ipak je ovo zadnji put da te citiram, ali pošto ne shvaćaš što želim reći kako da shvatiš da ono nisu moje riječi, nego sam ponovio ono što je napisao Gradjanin?!?!
Nemoj biti toliko opsjednut prošlošću, udbom, kosom, Jugoslavijom i nemoj živjeti sa mentalitetom srednjeg vijeka, samo toliko :D

Dežulovićev tekst na licu mi je ostavio grč i pogled usmjerio kroz prozor, negdje daleko.
josephine01

Dežulovićev tekst na licu mi je ostavio grč i pogled usmjerio kroz prozor, negdje daleko.

Pre jeben tekst ...
Pročitao sam ga listajući novine uz jutarnju kavu. Još uvijek osjetim grč, gorčinu ...
Nikad se nikom ne ponovilo... :molitva:
josephine01

pogotovo izdvojeni dio...

Da se mene pita, nikada ne bih objavio reprint svoje reportaže...

Tko je bio agresor, a tko žrtva u bitci na Neretvi?

Danas, a gotovo je sedamdeset godina prošlo od te nekoć slavne bitke, jedva je jedna petina Hrvata uopće dovoljno stara da teoretski pamti Drugi svjetski rat, druga petina teoretski pamti tek Bulajićev film, treća pitanje smatra relativnim, četvrtu za taj rat odavno više nije briga, a peta, posljednja petina, o toj, kako ste rekli, Neretvi, iskreno − nema pojma.

Ta posljednja petina još nema dvadeset godina i nikad nije živjela u Jugoslaviji, u kojoj je svetost epopeje na Neretvi i slavne Narodnooslobodilačke borbe bila službena dogma. Tromjesečna neprijateljska ofenziva bila je četvrta od sedam evanđelja NOB-a, koje smo mi – ona jugoslavenska petina mlađih od dvadeset – učili u školama kao pjesmice.

Nama, rođenima dvadesetak godina poslije Onoga rata, cijela je ta priča bila nepojamno dosadna: dok je Država o obljetnicama svečano polagala vijence, a novine objavljivale velike da-se-ne-zaboravi priče čitave od teških riječi, mi smo o ranjenicima na Neretvi pričali viceve, umirali od smijeha gledajući televizijske heroje Borisa Dvornika i Batu Živojinovića, besramno zajebavali stare partizane što su nam na otvorenim satovima povijesti pričali “kako je to, djeco, bilo”, i glupirali se na ekskurzijama po svetim mjestima NOB-a.

Glupiranje na ekskurzijama

Ta je generacija, kao kad-tad svaka na ovim prostorima, iskusila relativnost dogme: samo dvadesetak godina poslije, mitska Neretva i cijeli do jučer slavni NOB ne samo da su zaboravljeni, nego i temeljito redefinirani: nema teorije da bi nekakav vremenski putnik namjernik, što bi se svojim vremeplovom zatekao u današnjoj Hrvatskoj ili Srbiji, mogao pogoditi tko je pobijedio u Drugom svjetskom ratu.

Sve ovo pričam o devetnaestoj obljetnici tromjesečne neprijateljske ofenzive i herojske smrti Vukovara, najslavnije epopeje Domovinskog rata, službene državne dogme koju klinci danas uče u školama kao pjesmicu. Dok Država bude svečano polagala vijence, a novine objavljivale velike da-se-ne-zaboravi priče čitave od teških riječi, oni će o vukovarskim ranjenicima pričati viceve, besramno zajebavati veterane što će im na otvorenim satovima povijesti pričati “kako je to, djeco, bilo”, umirati od smijeha gledajući televizijske spomenare s uparađenim Tuđmanom, glupirati se na ekskurzijama po svetim mjestima Domovinskog rata i, uopće, cijela će im ta priča, kako je to već red s neodgojenim balavcima, biti nepojamno dosadna.

Cijela se država ritualno prestravila kad je prošlog proljeća objavljeno da četrdeset posto maturanata na državnoj maturi nikad nije čulo za Ovčaru, a da se nitko u tom općem domovinskom zgražanju nije zapitao zašto bi, zaboga, djeca uopće i ikad čula za Ovčaru? Što je to Ovčara? Mjesto historijskog stradanja i amblematskog zločina, mjesto gdje su neki brončani ljudi ginuli da bi se vi, djeco, danas mogli logirati na Facebook?

Znam kako je to, dobro mi je poznat taj osjećaj, ali ne zbog toga što imam dobru memoriju, nego zbog toga što je vukovarska dogma i meni, sa svih četrdeset i šest, nepojamno dosadna. Dosadna je jer je rađena od istog materijala kao onomad dogme socijalističke revolucije, od mramora, bronce, pozlate, stiropora i novinskog papira, oslobođena svega ljudskog, i sumnje i istine.

Zato, da se mene pita – kao što me se ne pita, jer vlasnici tekstova nisu novinari, nego novine koje su ih objavile – nikad ne bih objavio reprint svoje davne reportaže iz ubijenog Vukovara. A pogotovo je ne bih objavio na slavnu godišnjicu. Zato što će klinci – oni zbog kojih to jedino ima smisla – ove stranice s nepojamnom dosadom preskočiti. I zato što bi ih, da mene pitaju, s nepojamnom dosadom preskočiti morali.

Put u zaborav

Možda, naime, jednog dana bude imalo smisla objavljivati ovakve reportaže − nekakvog sasvim običnog, svakodnevnog smisla, poput smisla History Channela − ali taj dan nije danas, kad je sjećanje na Vukovar, i moje i svačije, tek nepojamno dosadna državna dogma od bronce, stiropora i novinskog papira, velika da-se-ne-zaboravi priča oslobođena svega ljudskog, svega, dakle, o čemu je prije dvadeset godina pričala i od čega je napisana.

Ako, pak, toga smisla uopće ima – makar, što bi rekli Bosanci, bio ovolicki – ako ikakvog, dakle, smisla ima danas čitati jednu davnu reportažu iz jednog davnog Vukovara, onda ga, pitate li mene, ima samo čitati kao podsjetnik na − Neretvu.

Da, dogme su relativne, i nisu vječne, koliko god neupitne i vječne izgledale. Neće vam se svidjeti − kao što vam se ne sviđa podatak da gotovo pola hrvatske djece nikad nije čulo za Ovčaru – ali i Vukovar će ovakav, brončan i dosadan, jednog dana biti zaboravljen, tek jedna petina Hrvata pamtit će Domovinski rat, druga će teoretski pamtiti tek smiješne filmove o njemu, treća će ga smatrati relativnim, četvrtu odavno više neće biti briga, a peta o tom, kako ste rekli, Daruvaru, Bjelovaru, Vukovaru, ili kako već, iskreno – neće imati pojma.

Razmislite o tome. Pa tek onda čitajte i pričajte priče o Vukovaru.

Gradjanin

Dakle, smetaju ti hrvatske zastave!? E, ondak će ti narednih godina još više "smetati". Jer je svake godine sve više i ljudi i zastava u hrvatskom Vukovaru.

Put u zaborav...
Istina oslobadja,a povijest se ponavlja.
Ponavljaju losi ucenici.
A stradaju i dobri.

Prekinuti ovaj lanac mogu samo oni koji su dobro naucili lekciju,tako dobro da nece ponavljati greske predhodnih generacija...toliko dobro da nece doci u napast uciti na vlastitoj kozi.Doslovno.

U ime demokracije,u ime pacifizma.U ime Oca na kraju krajeva...

Tko nije skuzio pricu s blagajnicom nek pomno procita Dezulovicev tekst.
GrgaZlatoper

Gradjanin

Dakle, smetaju ti hrvatske zastave!? E, ondak će ti narednih godina još više "smetati". Jer je svake godine sve više i ljudi i zastava u hrvatskom Vukovaru.

Javi se nekoj stručnoj osobi, sigurno ti se može pomoći.
DonQuijote

josephine01

pogotovo izdvojeni dio...

Da se mene pita, nikada ne bih objavio reprint svoje reportaže...

Tko je bio agresor, a tko žrtva u bitci na Neretvi?

Danas, a gotovo je sedamdeset godina prošlo od te nekoć slavne bitke, jedva je jedna petina Hrvata uopće dovoljno stara da teoretski pamti Drugi svjetski rat, druga petina teoretski pamti tek Bulajićev film, treća pitanje smatra relativnim, četvrtu za taj rat odavno više nije briga, a peta, posljednja petina, o toj, kako ste rekli, Neretvi, iskreno − nema pojma.

Ta posljednja petina još nema dvadeset godina i nikad nije živjela u Jugoslaviji, u kojoj je svetost epopeje na Neretvi i slavne Narodnooslobodilačke borbe bila službena dogma. Tromjesečna neprijateljska ofenziva bila je četvrta od sedam evanđelja NOB-a, koje smo mi – ona jugoslavenska petina mlađih od dvadeset – učili u školama kao pjesmice.

Nama, rođenima dvadesetak godina poslije Onoga rata, cijela je ta priča bila nepojamno dosadna: dok je Država o obljetnicama svečano polagala vijence, a novine objavljivale velike da-se-ne-zaboravi priče čitave od teških riječi, mi smo o ranjenicima na Neretvi pričali viceve, umirali od smijeha gledajući televizijske heroje Borisa Dvornika i Batu Živojinovića, besramno zajebavali stare partizane što su nam na otvorenim satovima povijesti pričali “kako je to, djeco, bilo”, i glupirali se na ekskurzijama po svetim mjestima NOB-a.

Glupiranje na ekskurzijama

Ta je generacija, kao kad-tad svaka na ovim prostorima, iskusila relativnost dogme: samo dvadesetak godina poslije, mitska Neretva i cijeli do jučer slavni NOB ne samo da su zaboravljeni, nego i temeljito redefinirani: nema teorije da bi nekakav vremenski putnik namjernik, što bi se svojim vremeplovom zatekao u današnjoj Hrvatskoj ili Srbiji, mogao pogoditi tko je pobijedio u Drugom svjetskom ratu.

Sve ovo pričam o devetnaestoj obljetnici tromjesečne neprijateljske ofenzive i herojske smrti Vukovara, najslavnije epopeje Domovinskog rata, službene državne dogme koju klinci danas uče u školama kao pjesmicu. Dok Država bude svečano polagala vijence, a novine objavljivale velike da-se-ne-zaboravi priče čitave od teških riječi, oni će o vukovarskim ranjenicima pričati viceve, besramno zajebavati veterane što će im na otvorenim satovima povijesti pričati “kako je to, djeco, bilo”, umirati od smijeha gledajući televizijske spomenare s uparađenim Tuđmanom, glupirati se na ekskurzijama po svetim mjestima Domovinskog rata i, uopće, cijela će im ta priča, kako je to već red s neodgojenim balavcima, biti nepojamno dosadna.

Cijela se država ritualno prestravila kad je prošlog proljeća objavljeno da četrdeset posto maturanata na državnoj maturi nikad nije čulo za Ovčaru, a da se nitko u tom općem domovinskom zgražanju nije zapitao zašto bi, zaboga, djeca uopće i ikad čula za Ovčaru? Što je to Ovčara? Mjesto historijskog stradanja i amblematskog zločina, mjesto gdje su neki brončani ljudi ginuli da bi se vi, djeco, danas mogli logirati na Facebook?

Znam kako je to, dobro mi je poznat taj osjećaj, ali ne zbog toga što imam dobru memoriju, nego zbog toga što je vukovarska dogma i meni, sa svih četrdeset i šest, nepojamno dosadna. Dosadna je jer je rađena od istog materijala kao onomad dogme socijalističke revolucije, od mramora, bronce, pozlate, stiropora i novinskog papira, oslobođena svega ljudskog, i sumnje i istine.

Zato, da se mene pita – kao što me se ne pita, jer vlasnici tekstova nisu novinari, nego novine koje su ih objavile – nikad ne bih objavio reprint svoje davne reportaže iz ubijenog Vukovara. A pogotovo je ne bih objavio na slavnu godišnjicu. Zato što će klinci – oni zbog kojih to jedino ima smisla – ove stranice s nepojamnom dosadom preskočiti. I zato što bi ih, da mene pitaju, s nepojamnom dosadom preskočiti morali.

Put u zaborav

Možda, naime, jednog dana bude imalo smisla objavljivati ovakve reportaže − nekakvog sasvim običnog, svakodnevnog smisla, poput smisla History Channela − ali taj dan nije danas, kad je sjećanje na Vukovar, i moje i svačije, tek nepojamno dosadna državna dogma od bronce, stiropora i novinskog papira, velika da-se-ne-zaboravi priča oslobođena svega ljudskog, svega, dakle, o čemu je prije dvadeset godina pričala i od čega je napisana.

Ako, pak, toga smisla uopće ima – makar, što bi rekli Bosanci, bio ovolicki – ako ikakvog, dakle, smisla ima danas čitati jednu davnu reportažu iz jednog davnog Vukovara, onda ga, pitate li mene, ima samo čitati kao podsjetnik na − Neretvu.

Da, dogme su relativne, i nisu vječne, koliko god neupitne i vječne izgledale. Neće vam se svidjeti − kao što vam se ne sviđa podatak da gotovo pola hrvatske djece nikad nije čulo za Ovčaru – ali i Vukovar će ovakav, brončan i dosadan, jednog dana biti zaboravljen, tek jedna petina Hrvata pamtit će Domovinski rat, druga će teoretski pamtiti tek smiješne filmove o njemu, treća će ga smatrati relativnim, četvrtu odavno više neće biti briga, a peta o tom, kako ste rekli, Daruvaru, Bjelovaru, Vukovaru, ili kako već, iskreno – neće imati pojma.

Razmislite o tome. Pa tek onda čitajte i pričajte priče o Vukovaru.

A što umjesto Neretve i Vukovara ne stavi Jasenovac ili Aušvic, ili Srebrenicu ili općenito holokaust. Da li bi i onda ovi vrli humanisti, što mu se ovdje klanjaju, imali isti stav?
Ili, što je vjerojatnije, stav zavisi o tome tko je žrtva i koje nacije.

Što očekivati od ljudi koji kroz čitavu povijest "za trideset srebrnjaka" pregaze i pljunu preko svojih i svoga? Mnogi ne znaju uopće nešto reći o hrvatskoj povijesti, ali ipak, ako je pisac ovog teksta bio jedan od neodgojenih derana koji se smijao i kreveljio po eksurzijama, to je njegova sramota. Neka ne piše danas u ime onih koji su ipak u ratnim događanjima izgubili očeve, majke, braću, sestre, kojima to nije ni malo smiješno. Ne možemo trpati sve u isti koš. Činjenica je da nadolazeće generacije žive u novom vremenu, okrenute budućnosti, ali ne znači da ih ne trebamo podučavati o našoj povijesti.
Sječam se tih dana i sav se naježim!A i sječam se kako je tih dana opustišio i naš Osijek toga se jako dobro sječam.Kolodvor pun žena i djece koji idu na sigurno neka tako je i trebalo.Dobro se sječam svih onih gnjida koje su skidali u Bizovcu prerušene u žene.Dobro se sječam nekolicine mojih prijatelja koji su dali život i zdravlje za Domovinu.I opet bih sa njima!

Tragedija Vukovara je utoliko veća, jer dan danas nisu kažnjeni počinitelji strašnih zloćina koji su se tamo dogodili. Dok god se zločinci slobodni šeću i podsmjehuju svojim žrtvama , ne možemo očekivati normalan suživot. Ta nepravda mora ispravljena, i zločinci osuđeni, jer u protivnom šaljemo poruku djeci četnika, da i oni jednog dana mogu učiniti isto i proći nekažnjeno.

Tagovi