Pismenost u Hrvata

Kultura, zabava, sport, hobby

Pismenost u Hrvata

Test pravopisa na fakultetima

Kako komentirate rezultate ispita koji pokazuju da je većina studenata znala riješiti samo pola ispita?

Edit: moderatori, preselite temu u obrazovanje :)
Spašava li pravopis, čovjeka od lošeg morala i teške naravi?
simo031

Povezanost pravopisa i morala? Objašnjenje.
josephine01

simo031

Povezanost pravopisa i morala? Objašnjenje.

To je išlo na račun dežurnih pavopisnih nacista...Ja osobno nisam pravopisni frik, i smatram da je pravopis stvar dogovora. Osim toga pravopis se da i naučiti, dok one druge univerzalne ljudske osobine u koje spada i moral, ili imaš ili nemaš. Tako da možeš biti najpismenija osoba na svijetu, a opet govno od čovjeka.
Odmaknuo sam se od teme pa da malo popravim.

Današnji pravopis nam je navodno nametnut od strane bana Hedervarya .
Mene ne iznenadjuju.
Još jedan pokazatelj stanja u školstvu (osnovnom, srednjem i visokom).
Iako sam se često puta zapitala da li se može naučiti upotreba slova č i ć a najsmiješnije je kada se uz ta slova kao neka vrsta pripomoći dodaje i pridjev tvrdo i mekano ;)
Ne bih znala odgovore ali ću pokušati na prva tri pitanja odgovoriti. Ako netko zna molim da napiše tj ukratko objasni zašto je odgovor baš taj a ne neki drugi.

1d
2d
3f
ja kao polupismen dajem sljedeće odgovore :)
1a
2a
3c
silence

Ne bih znala odgovore ali ću pokušati na prva tri pitanja odgovoriti. Ako netko zna molim da napiše tj ukratko objasni zašto je odgovor baš taj a ne neki drugi.

1d
2d
3f

mišljenja sam da u prvoj rečenici ne treba zarez....
ja kao polunepismen mislim da zarez ide iza nabrajanja,suprotnog značenja inaknadnog dodavanja, a ovdje mi se čini da toga nema.....nego iza riječi oblak nema nabrajanja "samo" dva epiteta odvojena veznikom i...

dakle moji bi odgovori bili 1d, 2c, 3a, 4N, 5N, 6T
simo031

To je išlo na račun dežurnih pavopisnih nacista...Ja osobno nisam pravopisni frik, i smatram da je pravopis stvar dogovora. Osim toga pravopis se da i naučiti, dok one druge univerzalne ljudske osobine u koje spada i moral, ili imaš ili nemaš. Tako da možeš biti najpismenija osoba na svijetu, a opet govno od čovjeka.
Odmaknuo sam se od teme pa da malo popravim.

Jasno mi je da se u baš svaku temu mora umočiti moral (što nužno dovodi i politiku u taj lonac), ali nemojte politiku u ovu butigu jer ću lično da vas bijem :).

Što mislite o uvođenju hrvatskog pravopisa kao predmeta na sve fakultete, barem jednu godinu? Je li nužno da kadar obrazovan za struke miljama daleko od hrvatskog jezika (npr. ETF) poznaje više od osnova pravopisa? Kako komentirate trend koji se uvodi u neke srednje škole koje će trajati 5 godina - obrazovni predmeti (a time i hrvatski jezik) učit će se samo u prva tri razreda?

Što se tiče odgovora na pitanja: 1.d, 2.a, 3. b, 4. T (npr.Ćup se nalazi nedaleko od televizora.), 5. T (npr. Zar Vi mislite da je to dobro?), 6. N (Molili bismo vas da se pridržavate uputa.)
josephine01

Što se tiče odgovora na pitanja: 1.d, 2.a, 3. b, 4. T (npr.Ćup se nalazi nedaleko od televizora.), 5. T (npr. Zar Vi mislite da je to dobro?), 6. N (Molili bismo vas da se pridržavate uputa.)

slažem se.

josephine01

Što mislite o uvođenju hrvatskog pravopisa kao predmeta na sve fakultete, barem jednu godinu?

ja bih ga uveo na sve godine svih fakulteta.

simo031

ok, čak i da je nametnut (a danas to svakako više nije slučaj, jer su se pravopis i gramatika revidirali više puta od samostalnosti hrvatske), a i sam kažeš da se da naučiti, zašto ga onda većina ljudi ipak ne zna? protestiraju protiv hedervaryja, mađara, austrougara?! ne bih rekao...
DonQuijote

simo031

ok, čak i da je nametnut (a danas to svakako više nije slučaj, jer su se pravopis i gramatika revidirali više puta od samostalnosti hrvatske), a i sam kažeš da se da naučiti, zašto ga onda većina ljudi ipak ne zna? protestiraju protiv hedervaryja, mađara, austrougara?! ne bih rekao...

Ovdje bi mogao pronaći odgovor na svoja pitanja ...

Hrvatski se jezikoslovci već desetljećima ne mogu dogovoriti oko toga kako treba pisati, a najveće su žrtve toga učenici.
Takva je praksa dozlogrdila nastavnicima koji su nedavno peticijom od ministra obrazovanja Radovana Fuchsa tražili donošenje jedinstvenog pravopisa.
Razlike su zapravo minimalne, a glavni su razlozi njihovoj brojnosti nepopustljive pozicije nekolicine jezikoslovaca i novac.
Nije tajna da se na izdanjima pravopisa dobro zarađuje, pa i sami stručnjaci to nerijetko navode kao jedan od razloga zašto je u Hrvatskoj trenutačno čak pet pravopisa. U isto smo vrijeme sve nepismeniji.
Čuju se i prijedlozi kako bi se o pravopisu trebalo odlučiti referendumom, barem među nastavnicima, književnicima i novinarima, a neki misle da bi se problem mogao najbezbolnije riješiti tako da se službeni pravopis ždrijeba između postojećih. Jednostavno trebalo bi ga izvući iz šešira!
Hrvatske pisce, esejiste i književne kritičare, pitali smo koji oni pravopis koriste i zašto, te što misle o ideji jedinstvenog pravopisa. I, treba li nam uopće?

Opširnije ...

Opet se nažalost, sve vrti oko novca ...
@Simo, je li dugogodišnji pravopisni rat dovoljan razlog za nepismenost? Vjerujem da srednjoškolci nisu upoznati s ratom oko jedinstvenog pravopisa, a svejedno su nepismeni.
josephine01

@Simo, je li dugogodišnji pravopisni rata dovoljan razlog za nepismenost? Vjerujem da srednjoškolci nisu upoznati s ratom oko jedinstvenog pravopisa, a svejedno su nepismeni.

Nepismeni su baš večim djelom zbog nesuglasica jezikoslovaca. Znam primjer da u istoj obrazovnoj školi (jedna gimnazija u Osijeku) dva profesora podržavaju i predaju različite pravopise. Nije upitno da dio odgovornosti snose i sami učenici, potom oni koji nisu dovoljno dobro (precizno) definirali što će učenici slušati, nelogićnosti u samom pravopisu itd.
Uostalom i sam štekam sa pravopisom, ali do sada nikad nisam razmišljao o razlozima zašto.
Nisam upoznata s detaljima po kojima se pravopisi razlikuju, ali vjerujem da su pravila pisanja velikog i malog slova, ije i je, č i ć etc. jednaki u svima, a upravo u tome se ogleda nepismenost.

Re: Pismenost u Hrvata

josephine01

Test pravopisa na fakultetima

Kako komentirate rezultate ispita koji pokazuju da je većina studenata znala riješiti samo pola ispita?

Edit: moderatori, preselite temu u obrazovanje :)

Tko ce ih nauciti pravopisu ?

Kakvi nam profesori izlaze sa fakulteta ?

Kako novinari pisu ?

Kako voditelji i spikeri govore ?

Kod nas jedino jos pravilno govori Opacicka :)
josephine01

Nisam upoznata s detaljima po kojima se pravopisi razlikuju, ali vjerujem da su pravila pisanja velikog i malog slova, ije i je, č i ć etc. jednaki u svima, a upravo u tome se ogleda nepismenost.

Tema je previše složena da bi se odgovore moglo dobiti u nekoliko šturih rečenica. Kad pogledamo katastrofalne rezultate testiranja tj. ogroman postotak polupismenih (i sam se ubrajam među njih), odgovor se nameće sam po sebi. Zakazao je sustav, a ne pojedinac.
pravopis na fakultetima koji nisu jezikoslovni.. hmmm, mozda???

ali opet, tko kod misli biti malo ozbiljniji na fakultetu i poslije njega te izdavati nekakve radove, obavezan je provesti i lekturu kod ovjerenog lektora, dakle taj moj "savrseno" pravopisno napisan rad prolazi pravopisnu provjeru unatoc tome sto ja rasturam pravopis npr.
simo031

Uostalom i sam štekam sa pravopisom, ali do sada nikad nisam razmišljao o razlozima zašto.

razlog je taj što ga nikad nisi naučio, a ne taj što ne postoji konsenzus oko pravopisa.
DonQuijote

simo031

razlog je taj što ga nikad nisi naučio, a ne taj što ne postoji konsenzus oko pravopisa.

To što ja nisam nikad u potpunosti savladao pravopis nije neko čudo, jer u moje vrijeme se učio Srpsko - Hrvatski pravopis, a sadašnja razina pismenosti koju imam, mi je više nego li dovoljna za nesmetanu komunikaciju u svakodnevnom životu.
Nije naglasak na nepismenosti pojedinca, nego nepismenosti nacije, o čemu govore rezultati testiranja. Ako je veći dio nacije polupismen, tada možemo govoriti samo o tome kako je zakazao sustav.
simo031

To što ja nisam nikad u potpunosti savladao pravopis nije neko čudo, jer u moje vrijeme se učio Srpsko - Hrvatski pravopis, a sadašnja razina pismenosti koju imam, mi je više nego li dovoljna za nesmetanu komunikaciju u svakodnevnom životu.
Nije naglasak na nepismenosti pojedinca, nego nepismenosti nacije, o čemu govore rezultati testiranja. Ako je veći dio nacije polupismen, tada možemo govoriti samo o tome kako je zakazao sustav.

ja nisam učio srpsko-hrvatski, nego hrvatsko-srpski, ali je poanta ista - ako to sam želiš, možeš nadograđivati naučeno.
sustav možda jest zakazao, ali pojedinci zakazuju svaki dan i to im uopće ne smeta. da, da je sustav bolji, tjerao bi ljude na učenje. ako te sustav ne tjera, znači da se ne možeš samostalno unaprijeđivati? bottom line: možeš, ali ne želiš.
Slažem se da se pravopis treba učiti na svim fakultetima, a isto tako smatram da jezikoslovci trebaju učiti sve druge struke a ne da lektoriraju neki tekst koji apsolutno ne razumiju ni u najmanjoj mjeri, a pogotovo bi jezikoslovci trebali imati obvezno učenje tehničkih predmeta jer manja je greška krivo napisati meko i tvrdo ch nego promijeniti kontekst nekog teksta zbog neshvaćanja nuklearne fizike.
DonQuijote

simo031

ja nisam učio srpsko-hrvatski, nego hrvatsko-srpski, ali je poanta ista - ako to sam želiš, možeš nadograđivati naučeno.
sustav možda jest zakazao, ali pojedinci zakazuju svaki dan i to im uopće ne smeta. da, da je sustav bolji, tjerao bi ljude na učenje. ako te sustav ne tjera, znači da se ne možeš samostalno unaprijeđivati? bottom line: možeš, ali ne želiš.

Da, bio je prvo srpsko-hrvatski, potom hrvatsko - srpski, ali se u biti nije ništa bitno promijenilo. Učio si onako kako ti je profesor predavao, a predavao je onako kako je htio, jer je i jedno i drugo bilo ispravno (dopušteno). Osobno bih mogao učiti i doseći još viši nivo pismenosti, ali kako sam već naveo za tim nemam potrebe, jer kad bih u svakodnevnom životu komunicirao književnim jezikom, bio bih okarakteriziran kao čudak. Osim toga smatram da je od sirove gramatičke pismenosti, puno važnija kultura dijaloga, a nje pojedinci nemaju, bez obzira na sve svoje titule i visoko formalno obrazovanje
josephine01

Što se tiče odgovora na pitanja: 2.a,

2. Koji je naziv nepravilno napisan?

a) Hrvatsko-Austrijski međugranični sporazum

Što je ovdje nepravilno napisano ?
simo031

Osobno bih mogao učiti i doseći još viši nivo pismenosti, ali kako sam već naveo za tim nemam potrebe, jer kad bih u svakodnevnom životu komunicirao književnim jezikom, bio bih okarakteriziran kao čudak. Osim toga smatram da je od sirove gramatičke pismenosti, puno važnija kultura dijaloga, a nje pojedinci nemaju, bez obzira na sve svoje titule i visoko formalno obrazovanje

zanimljivo je kako većina ljudi materijalne stvari gomila daleko iznad stvarnih potreba, a znanje samo koliko je nužno.
silence

josephine01

austrijski ide malim slovom.
DonQuijote

silence

josephine01

austrijski ide malim slovom.

a da je kojim slučajem Austrijsko hrvatski vrijedilo bi isto pravilo zar ne :)
ili samo ugovor izmedju Hrvatske i Austrije, onda bi išla oba velika slova ili ne ? Možda bi i ugovor trebao biti sa velikim U :)
silence

a da je kojim slučajem Austrijsko hrvatski vrijedilo bi isto pravilo zar ne :)

Tako je. Države se, naravno, pišu velikim početnim slovom, ali se pridjevi pišu malim slovom. U ovom slučaju ime ugovora je "Hrvatsko-austrijski međugranični sporazum", pa se zato piše početnim velikim slovom, jer je moglo biti više hrvatsko-austrijskih, dakle između Hrvatske i Austrije, međugraničnih sporazuma, ali se samo ovaj baš tako i zove, pa se piše velikim slovom.
DonQuijote

simo031

Osobno bih mogao učiti i doseći još viši nivo pismenosti, ali kako sam već naveo za tim nemam potrebe, jer kad bih u svakodnevnom životu komunicirao književnim jezikom, bio bih okarakteriziran kao čudak. Osim toga smatram da je od sirove gramatičke pismenosti, puno važnija kultura dijaloga, a nje pojedinci nemaju, bez obzira na sve svoje titule i visoko formalno obrazovanje

zanimljivo je kako većina ljudi materijalne stvari gomila daleko iznad stvarnih potreba, a znanje samo koliko je nužno.

Ne vidim zašto si mene citirao kad si spominjo materijalno?
simo031

tebe sam citirao zbog znanja, a ne zbog materijalnog.
simo031

Osobno bih mogao učiti i doseći još viši nivo pismenosti, ali kako sam već naveo za tim nemam potrebe

DonQuijote

simo031

tebe sam citirao zbog znanja, a ne zbog materijalnog.
simo031

Osobno bih mogao učiti i doseći još viši nivo pismenosti, ali kako sam već naveo za tim nemam potrebe

Znam da ne znam, a opasni su oni koji ne znaju, da ne znaju. :lol:
Neki fakulteti i bez pravopisa imaju previše ispita i obaveza tako da smatram da nije potrebno uvoditi pravopis kao predmet
mislim da taj dio ipak treba pojačati u osnovnoj i srednjoj školi
ne mislim da znam sve ,ali naši su nastavnici bili vrlo strogi tako da smo morali učiti i naučiti....
drugo smatram da se premalo čita....kroz čitanje raznorazne literature se ipak dosta nauči....
simo031

Ako je veći dio nacije polupismen, tada možemo govoriti samo o tome kako je zakazao sustav.

Neefikasan/manjkav/trom/besmislen sustav uvijek je kriv. Daleko od toga da sad nije, ali ne vidim razloga zašto to ne bio poticaj za učenje. Barem u današnje vrijeme, kad postoje elektroničke verzije svega i svačega, dovoljan je jedan klik i odgovor je tu.

Ovo nije upućeno tebi, nego svima.

Jednako kao i @Ingo, osvrnula bih se na novine (internetska izdanja) i televiziju. Primjetila sam da većina HRT-ovih voditelja ima velik problem sa standardnim jezikom, što nikako ne bi trebalo biti tako. Jutarnji list je priča koja zaslužuje poseban topic.
josephine01

simo031

Ako je veći dio nacije polupismen, tada možemo govoriti samo o tome kako je zakazao sustav.

Neefikasan/manjkav/trom/besmislen sustav uvijek je kriv. Daleko od toga da sad nije, ali ne vidim razloga zašto to ne bio poticaj za učenje.

Pogledaj kakvi su na vrhu (sabor i šire), i bit će ti jasno. Sve Krleže, jedan do drugog (čast izuzecima) .
Kad god ih vidiš i čuješ, to ti je kao da ti neko šalje poruku: "Formalno obrazovanje , ne vrijedi ništa. Bitno je imat vezu." Vrlo poticajno ...
simo031

josephine01

simo031

Neefikasan/manjkav/trom/besmislen sustav uvijek je kriv. Daleko od toga da sad nije, ali ne vidim razloga zašto to ne bio poticaj za učenje.

Pogledaj kakvi su na vrhu (sabor i šire), i bit će ti jasno. Sve Krleže, jedan do drugog (čast izuzecima) .
Kad god ih vidiš i čuješ, to ti je kao da ti neko šalje poruku: "Formalno obrazovanje , ne vrijedi ništa. Bitno je imat vezu." Vrlo poticajno ...

Ovo su izvrsni rezultati za zemlju u kojoj je Ivica Kirin mogao dogurati do ministra.
Sharon

simo031

josephine01

simo031

Ovo su izvrsni rezultati za zemlju u kojoj je Ivica Kirin mogao dogurati do ministra.

Ogledni primjerak ...
 Još uvijek je puno nepismenih.
Od pisanja se ionako ne može živjeti.
Nekad mi bude nevjerojatno da su u 21. stoljeću ljudi nepismeni - ne znaju baratati s osnovnim stvarima kao što su: ije/je, č/ć, malo/veliko slovo, odvajanje negacije od glagola...a tek sve ostalo.

Nalazimo se u vremenu u kojem nikad nije bilo lakše doći do informacija, obrazovanja...ali očito neke to ne zanima ili misle da sve štima s njihovim pravopisom.
to što ljudi imaju problem sa Č i Ć ja ne nazivam nepismenost!!
PEGY

Neki možda nemaju osjećaj za to, ali sve dolazi s obrazovanjem, čitanjem knjiga, tekstova i sl. Npr. ako po sluhu sam/a ne kontaš da se ne piše potrošaĆ, već potrošaČ, kada to pročitaš negdje 5 puta, vjerojatno ćeš skontati da trebaš pisati onako kako si negdje pročitao/la (na Internetu, u novinama, knjigama itd.), tj. po pravilima.

Sve ono ostalo s čime se svakodnevno susrećemo je nevjerojatno za ljude u 21. stoljeću. Kao što sam već napisala, nikad nije bilo lakše doći do znanja i informacija...
Stella1989

Sve ono ostalo s čime se svakodnevno susrećemo je nevjerojatno za ljude u 21. stoljeću. Kao što sam već napisala, nikad nije bilo lakše doći do znanja i informacija...

tebi možda, ali okreni se malo oko sebe i OTVORI oči
PEGY

Stella1989

tebi možda, ali okreni se malo oko sebe i OTVORI oči

Zašto misliš da je samo meni?
PEGY

Ljudi nemaju problem s č i ć. Ljudi imaju problem s (ne)poznavanjem pravopisnih pravila o pisanju č i ć.
tebi je lako doći do informacija jer ti to tvoj odgoj i mogućnosti dozvoljavaju, dakle sve ostalo ovisi o tebi samoj, međutim postoji puno djece i mladih ljudi u ruralnim sredinama koji nemaju tih mogućnosti. Nemaju pristup internetu, neki idu u grad samo sa školskim izletom ( a čujem da neki nemaju ni 30 kn da plate djetetu posjet kazalištu organiziran kao dio nastave). Što su udaljeniji od grada, djeci je teže i nemaju mogućnosti koje ti imaš, a ako nemaju ni novca tada im više ni pamet ne pomaže jer uče se osnovama preživljavanja, ma što ti o tome mislila.
I zato mi nije jasno da ti o sebi misliš kao o jednoj informiranoj,načitanoj i pismenoj osobi, a sama ne vidiš stvarnost u krugu od nekih stotinjak km.
PEGY

tebi je lako doći do informacija jer ti to tvoj odgoj i mogućnosti dozvoljavaju, dakle sve ostalo ovisi o tebi samoj, međutim postoji puno djece i mladih ljudi u ruralnim sredinama koji nemaju tih mogućnosti. Nemaju pristup internetu, neki idu u grad samo sa školskim izletom ( a čujem da neki nemaju ni 30 kn da plate djetetu posjet kazalištu organiziran kao dio nastave). Što su udaljeniji od grada, djeci je teže i nemaju mogućnosti koje ti imaš, a ako nemaju ni novca tada im više ni pamet ne pomaže jer uče se osnovama preživljavanja, ma što ti o tome mislila.
I zato mi nije jasno da ti o sebi misliš kao o jednoj informiranoj,načitanoj i pismenoj osobi, a sama ne vidiš stvarnost u krugu od nekih stotinjak km.

Ajde mi, molim te, reci koji je omjer kućanstava koja imaju pristup Internetu - danas i prije 10 godina? I nije samo Internet...cijena godišnjeg članstva u knjižnici je stvarno smiješna!

A ovi primjeri koje ti navodiš mislim da su stvarno izuzeci izuzetaka. Još mi samo nemoj reći da djecu u seoskim školama nastavnici ne mogu naučiti osnovama hrvatskog pravopisa..? ;)
Da bi mogao nešto naučiti, moraš znati (biti svjestan) da to nešto ne znaš. Ako misliš da znaš, onda ne učiš.
josephine01

Da bi mogao nešto naučiti, moraš znati (biti svjestan) da to nešto ne znaš. Ako misliš da znaš, onda ne učiš.

Upravo to! Kikiriki ;)
FunkyLady

Ljudi nemaju problem s č i ć. Ljudi imaju problem s (ne)poznavanjem pravopisnih pravila o pisanju č i ć.

Ja prvi put čujem da postoje pravopisna pravila za ta dva slova ?
Kad se piše Č a kada Ć ?
PEGY

...neki idu u grad samo sa školskim izletom ( a čujem da neki nemaju ni 30 kn da plate djetetu posjet kazalištu organiziran kao dio nastave). Što su udaljeniji od grada, djeci je teže i nemaju mogućnosti koje ti imaš...

Nisam znala da je posjet gradu/kulturnim ustanovama presudan boljem poznavanju hrvatskog pravopisa. ;)

Šalu na stranu... :lol:

Dobro kaže josephine01:

josephine01

silence

FunkyLady

Kad se piše Č a kada Ć ?

Suglasnik č zamjenjuje glas k nakon palatalizacije pa vrijedi pravilo da se k ispred e ili i mijenja u č (vjernik –> vjerniče). Isto se tako ponekad i c mijenja u č ispred e ili i (hotimice –> hotimičan).

Nakon jotacije također možemo dobiti glasove č i ć (c + j = č; ptica –> ptiče, k + j = č; Rijeka –> Riječanin, t + j = ć; čvrst –> čvršći).

Riječi koje imaju č i ć u korijenu zadržavaju ih u svim drugim oblicima i izvedenicama (npr. moć –> moći, bespomoćan itd.).

Dobro je naučiti česte sufikse koji sadrže č ili ć. Najčešći su sufiksi koji sadrže č sljedeći:
-ač: plesač, -ačica: plesačica,
-ača: glupača, -jača: parnjača,
-ičar: bolničar, -čić: zvončić,
-čica: stvarčica, -čina: kamenčina,
-če: siroče

Najčešći sufiksi koji sadrže ć imenski su sufiksi -ić i -oća, pridjevni -aći, i glagolski završetak -ći:
-ić: brodić, -oća: sljepoća,
-aći: brijaći, -ći: sljedeći
Stella1989

PEGY

...neki idu u grad samo sa školskim izletom ( a čujem da neki nemaju ni 30 kn da plate djetetu posjet kazalištu organiziran kao dio nastave). Što su udaljeniji od grada, djeci je teže i nemaju mogućnosti koje ti imaš...

Nisam znala da je posjet gradu/kulturnim ustanovama presudan boljem poznavanju hrvatskog pravopisa. ;)

jako plitko i jadno, a mislim da si tu negdje navela da studiraš ekonomiju .....nadam se da su i neki prosječno pametni ljudi upisali taj faks pa da imamo nekih izgleda u budućnosti
PEGY

Stella1989

PEGY

jako plitko i jadno, a mislim da si tu negdje navela da studiraš ekonomiju .....nadam se da su i neki prosječno pametni ljudi upisali taj faks pa da imamo nekih izgleda u budućnosti

Hahahah, pa daj zezam se...ne mogu vjerovati da nisi skontala...još stavim i smajlić na kraj rečenice... LOL
josephine01

silence

FunkyLady

Kad se piše Č a kada Ć ?

Suglasnik č zamjenjuje glas k nakon palatalizacije pa vrijedi pravilo da se k ispred e ili i mijenja u č (vjernik –> vjerniče). Isto se tako ponekad i c mijenja u č ispred e ili i (hotimice –> hotimičan).

Nakon jotacije također možemo dobiti glasove č i ć (c + j = č; ptica –> ptiče, k + j = č; Rijeka –> Riječanin, t + j = ć; čvrst –> čvršći).

Riječi koje imaju č i ć u korijenu zadržavaju ih u svim drugim oblicima i izvedenicama (npr. moć –> moći, bespomoćan itd.).

Dobro je naučiti česte sufikse koji sadrže č ili ć. Najčešći su sufiksi koji sadrže č sljedeći:
-ač: plesač, -ačica: plesačica,
-ača: glupača, -jača: parnjača,
-ičar: bolničar, -čić: zvončić,
-čica: stvarčica, -čina: kamenčina,
-če: siroče

Najčešći sufiksi koji sadrže ć imenski su sufiksi -ić i -oća, pridjevni -aći, i glagolski završetak -ći:
-ić: brodić, -oća: sljepoća,
-aći: brijaći, -ći: sljedeći

prvenstveno sam mislila na riječi koje imaju u korijenu č ili ć, no svejedno hvala na trudu
jeste da sam davno išla u školu ali zasigurno nismo učili napamet prefikse ili sufikse koji sadrže navedena slova

Tagovi