Kako komentirate rezultate ispita koji pokazuju da je većina studenata znala riješiti samo pola ispita?
Edit: moderatori, preselite temu u obrazovanje
Kultura, zabava, sport, hobby
simo031Spašava li pravopis, čovjeka od lošeg morala i teške naravi?
josephine01
simo031Spašava li pravopis, čovjeka od lošeg morala i teške naravi?
Povezanost pravopisa i morala? Objašnjenje.
silence
Ne bih znala odgovore ali ću pokušati na prva tri pitanja odgovoriti. Ako netko zna molim da napiše tj ukratko objasni zašto je odgovor baš taj a ne neki drugi.
1d
2d
3f
simo031
To je išlo na račun dežurnih pavopisnih nacista...Ja osobno nisam pravopisni frik, i smatram da je pravopis stvar dogovora. Osim toga pravopis se da i naučiti, dok one druge univerzalne ljudske osobine u koje spada i moral, ili imaš ili nemaš. Tako da možeš biti najpismenija osoba na svijetu, a opet govno od čovjeka.
Odmaknuo sam se od teme pa da malo popravim.
Današnji pravopis nam je navodno nametnut od strane bana Hedervarya .
josephine01
Što se tiče odgovora na pitanja: 1.d, 2.a, 3. b, 4. T (npr.Ćup se nalazi nedaleko od televizora.), 5. T (npr. Zar Vi mislite da je to dobro?), 6. N (Molili bismo vas da se pridržavate uputa.)
josephine01
Što mislite o uvođenju hrvatskog pravopisa kao predmeta na sve fakultete, barem jednu godinu?
simo031
DonQuijote
simo031
ok, čak i da je nametnut (a danas to svakako više nije slučaj, jer su se pravopis i gramatika revidirali više puta od samostalnosti hrvatske), a i sam kažeš da se da naučiti, zašto ga onda većina ljudi ipak ne zna? protestiraju protiv hedervaryja, mađara, austrougara?! ne bih rekao...
josephine01
@Simo, je li dugogodišnji pravopisni rata dovoljan razlog za nepismenost? Vjerujem da srednjoškolci nisu upoznati s ratom oko jedinstvenog pravopisa, a svejedno su nepismeni.
josephine01Test pravopisa na fakultetima
Kako komentirate rezultate ispita koji pokazuju da je većina studenata znala riješiti samo pola ispita?
Edit: moderatori, preselite temu u obrazovanje
josephine01
Nisam upoznata s detaljima po kojima se pravopisi razlikuju, ali vjerujem da su pravila pisanja velikog i malog slova, ije i je, č i ć etc. jednaki u svima, a upravo u tome se ogleda nepismenost.
simo031
Uostalom i sam štekam sa pravopisom, ali do sada nikad nisam razmišljao o razlozima zašto.
DonQuijote
simo031
Uostalom i sam štekam sa pravopisom, ali do sada nikad nisam razmišljao o razlozima zašto.
razlog je taj što ga nikad nisi naučio, a ne taj što ne postoji konsenzus oko pravopisa.
simo031
To što ja nisam nikad u potpunosti savladao pravopis nije neko čudo, jer u moje vrijeme se učio Srpsko - Hrvatski pravopis, a sadašnja razina pismenosti koju imam, mi je više nego li dovoljna za nesmetanu komunikaciju u svakodnevnom životu.
Nije naglasak na nepismenosti pojedinca, nego nepismenosti nacije, o čemu govore rezultati testiranja. Ako je veći dio nacije polupismen, tada možemo govoriti samo o tome kako je zakazao sustav.
DonQuijote
simo031
To što ja nisam nikad u potpunosti savladao pravopis nije neko čudo, jer u moje vrijeme se učio Srpsko - Hrvatski pravopis, a sadašnja razina pismenosti koju imam, mi je više nego li dovoljna za nesmetanu komunikaciju u svakodnevnom životu.
Nije naglasak na nepismenosti pojedinca, nego nepismenosti nacije, o čemu govore rezultati testiranja. Ako je veći dio nacije polupismen, tada možemo govoriti samo o tome kako je zakazao sustav.
ja nisam učio srpsko-hrvatski, nego hrvatsko-srpski, ali je poanta ista - ako to sam želiš, možeš nadograđivati naučeno.
sustav možda jest zakazao, ali pojedinci zakazuju svaki dan i to im uopće ne smeta. da, da je sustav bolji, tjerao bi ljude na učenje. ako te sustav ne tjera, znači da se ne možeš samostalno unaprijeđivati? bottom line: možeš, ali ne želiš.
josephine01
Što se tiče odgovora na pitanja: 2.a,
simo031
Osobno bih mogao učiti i doseći još viši nivo pismenosti, ali kako sam već naveo za tim nemam potrebe, jer kad bih u svakodnevnom životu komunicirao književnim jezikom, bio bih okarakteriziran kao čudak. Osim toga smatram da je od sirove gramatičke pismenosti, puno važnija kultura dijaloga, a nje pojedinci nemaju, bez obzira na sve svoje titule i visoko formalno obrazovanje
silence
josephine01
2. Koji je naziv nepravilno napisan?
a) Hrvatsko-Austrijski međugranični sporazum
Što je ovdje nepravilno napisano ?
DonQuijote
silence
josephine01
2. Koji je naziv nepravilno napisan?
a) Hrvatsko-Austrijski međugranični sporazum
Što je ovdje nepravilno napisano ?
austrijski ide malim slovom.
silence
a da je kojim slučajem Austrijsko hrvatski vrijedilo bi isto pravilo zar ne![]()
DonQuijote
simo031
Osobno bih mogao učiti i doseći još viši nivo pismenosti, ali kako sam već naveo za tim nemam potrebe, jer kad bih u svakodnevnom životu komunicirao književnim jezikom, bio bih okarakteriziran kao čudak. Osim toga smatram da je od sirove gramatičke pismenosti, puno važnija kultura dijaloga, a nje pojedinci nemaju, bez obzira na sve svoje titule i visoko formalno obrazovanje
zanimljivo je kako većina ljudi materijalne stvari gomila daleko iznad stvarnih potreba, a znanje samo koliko je nužno.
simo031
Ne vidim zašto si mene citirao kad si spominjo materijalno?
simo031
Osobno bih mogao učiti i doseći još viši nivo pismenosti, ali kako sam već naveo za tim nemam potrebe
DonQuijote
simo031
Ne vidim zašto si mene citirao kad si spominjo materijalno?
tebe sam citirao zbog znanja, a ne zbog materijalnog.
simo031
Osobno bih mogao učiti i doseći još viši nivo pismenosti, ali kako sam već naveo za tim nemam potrebe
simo031
Ako je veći dio nacije polupismen, tada možemo govoriti samo o tome kako je zakazao sustav.
josephine01
simo031
Ako je veći dio nacije polupismen, tada možemo govoriti samo o tome kako je zakazao sustav.
Neefikasan/manjkav/trom/besmislen sustav uvijek je kriv. Daleko od toga da sad nije, ali ne vidim razloga zašto to ne bio poticaj za učenje.
simo031
josephine01
simo031
Neefikasan/manjkav/trom/besmislen sustav uvijek je kriv. Daleko od toga da sad nije, ali ne vidim razloga zašto to ne bio poticaj za učenje.
Pogledaj kakvi su na vrhu (sabor i šire), i bit će ti jasno. Sve Krleže, jedan do drugog (čast izuzecima) .
Kad god ih vidiš i čuješ, to ti je kao da ti neko šalje poruku: "Formalno obrazovanje , ne vrijedi ništa. Bitno je imat vezu." Vrlo poticajno ...
Sharon
simo031
josephine01
simo031
Pogledaj kakvi su na vrhu (sabor i šire), i bit će ti jasno. Sve Krleže, jedan do drugog (čast izuzecima) .
Kad god ih vidiš i čuješ, to ti je kao da ti neko šalje poruku: "Formalno obrazovanje , ne vrijedi ništa. Bitno je imat vezu." Vrlo poticajno ...
Ovo su izvrsni rezultati za zemlju u kojoj je Ivica Kirin mogao dogurati do ministra.
PEGY
to što ljudi imaju problem sa Č i Ć ja ne nazivam nepismenost!!
Stella1989
Sve ono ostalo s čime se svakodnevno susrećemo je nevjerojatno za ljude u 21. stoljeću. Kao što sam već napisala, nikad nije bilo lakše doći do znanja i informacija...
PEGY
Stella1989
Sve ono ostalo s čime se svakodnevno susrećemo je nevjerojatno za ljude u 21. stoljeću. Kao što sam već napisala, nikad nije bilo lakše doći do znanja i informacija...
tebi možda, ali okreni se malo oko sebe i OTVORI oči
PEGYto što ljudi imaju problem sa Č i Ć ja ne nazivam nepismenost!!
PEGY
tebi je lako doći do informacija jer ti to tvoj odgoj i mogućnosti dozvoljavaju, dakle sve ostalo ovisi o tebi samoj, međutim postoji puno djece i mladih ljudi u ruralnim sredinama koji nemaju tih mogućnosti. Nemaju pristup internetu, neki idu u grad samo sa školskim izletom ( a čujem da neki nemaju ni 30 kn da plate djetetu posjet kazalištu organiziran kao dio nastave). Što su udaljeniji od grada, djeci je teže i nemaju mogućnosti koje ti imaš, a ako nemaju ni novca tada im više ni pamet ne pomaže jer uče se osnovama preživljavanja, ma što ti o tome mislila.
I zato mi nije jasno da ti o sebi misliš kao o jednoj informiranoj,načitanoj i pismenoj osobi, a sama ne vidiš stvarnost u krugu od nekih stotinjak km.
josephine01
Da bi mogao nešto naučiti, moraš znati (biti svjestan) da to nešto ne znaš. Ako misliš da znaš, onda ne učiš.
FunkyLady
Ljudi nemaju problem s č i ć. Ljudi imaju problem s (ne)poznavanjem pravopisnih pravila o pisanju č i ć.
PEGY
...neki idu u grad samo sa školskim izletom ( a čujem da neki nemaju ni 30 kn da plate djetetu posjet kazalištu organiziran kao dio nastave). Što su udaljeniji od grada, djeci je teže i nemaju mogućnosti koje ti imaš...
josephine01
Da bi mogao nešto naučiti, moraš znati (biti svjestan) da to nešto ne znaš. Ako misliš da znaš, onda ne učiš.
silenceFunkyLady
Ljudi nemaju problem s č i ć. Ljudi imaju problem s (ne)poznavanjem pravopisnih pravila o pisanju č i ć.
Ja prvi put čujem da postoje pravopisna pravila za ta dva slova ?
Kad se piše Č a kada Ć ?
Stella1989
PEGY
...neki idu u grad samo sa školskim izletom ( a čujem da neki nemaju ni 30 kn da plate djetetu posjet kazalištu organiziran kao dio nastave). Što su udaljeniji od grada, djeci je teže i nemaju mogućnosti koje ti imaš...
Nisam znala da je posjet gradu/kulturnim ustanovama presudan boljem poznavanju hrvatskog pravopisa.![]()
PEGY
Stella1989
PEGY
Nisam znala da je posjet gradu/kulturnim ustanovama presudan boljem poznavanju hrvatskog pravopisa.![]()
jako plitko i jadno, a mislim da si tu negdje navela da studiraš ekonomiju .....nadam se da su i neki prosječno pametni ljudi upisali taj faks pa da imamo nekih izgleda u budućnosti

josephine01
silenceFunkyLady
Ja prvi put čujem da postoje pravopisna pravila za ta dva slova ?
Kad se piše Č a kada Ć ?
Suglasnik č zamjenjuje glas k nakon palatalizacije pa vrijedi pravilo da se k ispred e ili i mijenja u č (vjernik –> vjerniče). Isto se tako ponekad i c mijenja u č ispred e ili i (hotimice –> hotimičan).
Nakon jotacije također možemo dobiti glasove č i ć (c + j = č; ptica –> ptiče, k + j = č; Rijeka –> Riječanin, t + j = ć; čvrst –> čvršći).
Riječi koje imaju č i ć u korijenu zadržavaju ih u svim drugim oblicima i izvedenicama (npr. moć –> moći, bespomoćan itd.).
Dobro je naučiti česte sufikse koji sadrže č ili ć. Najčešći su sufiksi koji sadrže č sljedeći:
-ač: plesač, -ačica: plesačica,
-ača: glupača, -jača: parnjača,
-ičar: bolničar, -čić: zvončić,
-čica: stvarčica, -čina: kamenčina,
-če: siroče
Najčešći sufiksi koji sadrže ć imenski su sufiksi -ić i -oća, pridjevni -aći, i glagolski završetak -ći:
-ić: brodić, -oća: sljepoća,
-aći: brijaći, -ći: sljedeći