Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Besplatno školovanje vodi nas u bankrot

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Dino8090

Ukupno postova: 440
Spol: Muško Muško
Post Postano: 05.10.2011. 14:07 
Naslov:  Re: Besplatno školovanje vodi nas u bankrot
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Brick Top je napisao/la :

Vidiš, nisi u pravu. Iako mi se osobno ne sviđaju ti filozofi s Filozofskog (imam neke gadne predrasude o njima hehe), ovaj put ih apsolutno podržavam. Koliko sam uspio vidjeti i shvatiti iz vijesti, tamo i odlični studenti koji su očistili godinu moraju platiti 6000 kn. I to su im nedavno priopćili. E pa ako to nije nepravda, onda ne znam što je.

iskreno, nemam pojma zasto sada opet strajkaju, ne pratim ih uopce vise.
nesto sam malo bio gledao na tv-u i nisam bas pohvatao sve, ali ako su im to napravili onda je to kurvinski.
no npr. onih 10 strajkova ranije?! pa daj molim te! i ne bih se cudio da im se sada osvecuju i vracaju im za ona prijasnja izdrkavanja.

Dokaži!

da je cirkus, da se ne zna ko pije, a ko placa-to je istina. ovdje ovako, ondje onako i to nije u redu.
ali da podrzavam placanje, podrzavam ga potpuno! bilo onaj stari model (po kojemu sam ja bio) ili ovaj novi, svejedno.

npr. konkretno ja sam na medicini 4. godina sada. bio sam upao na faks s placanje. prve dvije godine sam placao, trecu nisam jer sam imao prosjek preko 4.21, isto tako i sada (iako se sada kao ni kod nas ne placa 4. i 5. godina jer su nas kao izjednacili s ostalim kojim je to diplomski bez obzir sto smo integrirani) ne bi placao jer sam imao prosjek.
prve dvije godine sam placao, cisto iz razloga jer sam donio malo bodova iz srednje, a drugu sam placao zato sto sam sjebao bio par ispita na prvoj. i apsolutno se nisam bunio niti sam A rekao. zajebavao sam se u srednjoj i to sam platio, ko mi kriv.
e sada, apsolutno se ne smatram geekom ili nekim lumenom, odem i van i na nogos i imam vremena za sve. ako sam ja (kao i masa mojih kolega) mogao cistiti godine do jeseni, ne razumijem zasto netko na filozofskom ili pravu ne bi mogao to isto?! a da ne usporedujem kolika je razlika cistiti godinu i imati prosjek 4.5+ na medicini i na ekonomiji npr!
nisam ni izvrstan student (da ne bude da drukam za sebe, iako mi ne fali puno), ali imam kolega koji prolaze s 5 kod mene i sta oni dobiju? jebenu stipendiju od 800kn mjesecno i to ako su imali srece!!! pa nama te pare odu samo na knjige.

sta su oni sada budale sto se kidaju i uce ko mazge?! a ovi koji drkaju po birtijama i zajebavaju se sa faksom su pametni?! oni ce se eto buniti sto placaju faks, a ljudi koji prolaze sa 4.5+ ce sutjeti ko budale jer od toga apsolutno nemaju koristi.

umjesto da se nagraduje izvrsnost, s ovakvim glupostima se nagraduje ispodprosjecnost! isti ti k*rac prolazio sa 5.0 ili 2.0 i jos koji put opalio godinu. ako je to u redu, jebemu mater onda i drzavi i svemu...

a sto se tice placanja... Wink bratic mi na molekuranoj biologiju u zgb na pmf-u. nije bio zadovoljan, odustao je. otisao je u bremen na studij. sta mislis koliko mu je godina? 21000 eura. doduse, lik sabija masovno faks pa je dobio i stipendije i ovo i ono tako je da na kraju placao samo 3 tisuce eura. ali i dalje je cijena godine 21000 eura. diplomski je htio upisati u americi, trazili su ga 70000 dolara za dvije godine.

heh, pa ti sad vidi...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Brick Top

Ukupno postova: 708
Post Postano: 05.10.2011. 15:21 

Dino8090 je napisao/la :
a sto se tice placanja... Wink bratic mi na molekuranoj biologiju u zgb na pmf-u. nije bio zadovoljan, odustao je. otisao je u bremen na studij. sta mislis koliko mu je godina? 21000 eura. doduse, lik sabija masovno faks pa je dobio i stipendije i ovo i ono tako je da na kraju placao samo 3 tisuce eura. ali i dalje je cijena godine 21000 eura. diplomski je htio upisati u americi, trazili su ga 70000 dolara za dvije godine.

heh, pa ti sad vidi...

Kao prvo, to su 2 zemlje, a ti si rekao da apsolutno nigdje nije besplatno visoko školovanje.
Kao drugo, mogao bih ti ja sad tu pisati koliko se u toj istoj Americi naplačuju zdravstvene usluge (a imaš i odličan dokumentarac M. Moore-a o toj temi "Sicko"), no pošto kažeš da si na medicini, vjerujem da si upoznat s time. I? Jel bi se na to trebali ugledati? I ove neke stvari što valjaju u našoj državi (socijalna osvještenost) bi trebali mijenjati na gore? Zato što si se ti zajebavao u srednjoj (kako sam kažeš) pa stoga plaćao dvije godine? Jer, mislim da ti je upravo to usadilo ovaj stav: "ako sam ja plaćao, nek' plaćaju svi! Tako je i u svim državama svijeta, zašto mi moramo izmišljati?" Rolling Eyes

Dino8090

Post Postano: 05.10.2011. 15:58 

Kao prvo, to su 2 zemlje, a ti si rekao da apsolutno nigdje nije besplatno visoko školovanje.
Kao drugo, mogao bih ti ja sad tu pisati koliko se u toj istoj Americi naplačuju zdravstvene usluge (a imaš i odličan dokumentarac M. Moore-a o toj temi "Sicko"), no pošto kažeš da si na medicini, vjerujem da si upoznat s time. I? Jel bi se na to trebali ugledati? I ove neke stvari što valjaju u našoj državi (socijalna osvještenost) bi trebali mijenjati na gore? Zato što si se ti zajebavao u srednjoj (kako sam kažeš) pa stoga plaćao dvije godine? Jer, mislim da ti je upravo to usadilo ovaj stav: "ako sam ja plaćao, nek' plaćaju svi! Tako je i u svim državama svijeta, zašto mi moramo izmišljati?" Rolling Eyes

Pa ajde mi navedi koju zemlju sa besplatnim visokim skolstvom?

Ne, potpuno krivo si shvatio.
Za sam da ne placaju oni koji su to zasluzili, ali da placaju oni koji to nisu. (prve dvije godine sam placao jer nisam zasluzio besplatno, ali mi je treca bila besplatna jer sam to zasluzio). Jel to nije u redu? Po meni je to sasvim ok stav.

Omoguci svima besplatno studiranje, ok. Ali gdje je onda tu neki motiv i poticaj onim studentima koji prolaze s 5? Znaci, sve cemo nagraditi, ali one koji prolaze s 5, e njima ce biti kao i do sada. Oni sute, uce, ne bune se. Gdje je tu logika? Nagrada za trud i izvrsnost?
Sta je lose u tome da oni koji su izvrsni imaju besplatan studij (da im je to svojevrsna nagrada!), a da oni koji nisu izvrsni ili da se to potrude postati ili da plate to?
Ovim nacinom se izjednacava izvrsnost, prosjecnost pa cak i ispodprosjecnost! Oprosti, ali meni to nije u redu...

antifriz

Ukupno postova: 91
Post Postano: 05.10.2011. 17:30 
Naslov:  

Dino8090 je napisao/la: Oni sute, uce, ne bune se. Gdje je tu logika? Nagrada za trud i izvrsnost?

Studenti koji će samo učiti, šutjeti i ne buniti se... s ovim programom, htio - ne htio, pokazao si sve kompetencije potrebne da naslijediš Ministra Fuchsa na čelu državne vlasti koja vodi ovu, prirodnim i dogovorenim granicama omeđenu, geografsku površinu u "propast", na korist vlastitih džepova (just a hint, za slučaj da si simpatizer vladajuće stranke: ovo NIJE kompliment!)

crveni
Ukupno postova: 457
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.10.2011. 18:06 

Učini prvi korak. Prodaj svu svoju imovinu i novac uplati u državni proračun. Pa onda zahtijevaj besplatno školovanje.
Naime, da bi nekom nešto "dao", prvo moraš to nešto stvoriti ili drugome "uzeti". Sveučilište i profesori se ne odriču svojih potraživanja, Ministarstvo je sve što je po zakonu platilo.
Osim toga, ti bi se igrao socijalne osvještenosti preko onih koji pune proračun. Kao prvo, oni koji se imaju pravo igrati socijalne osvještenosti su privatne tvrtke, koje pune proračun. Dakle, realni sektor. Ti se možeš igrati socijalne osvještenosti kao što sam napisao: prodaj svoju imovinu i uplati taj novac u državni proračun.
Ah, da. Pa socijalno osvješteni se uvijek igraju socijalne osvještenosti sa tuđim novcem i tuđom imovinom. Osim toga, za tvoju info, socijalizam je kao koncept propao.

Dino8090

Post Postano: 05.10.2011. 18:41 
Naslov:  

antifriz je napisao/la :

Studenti koji će samo učiti, šutjeti i ne buniti se... s ovim programom, htio - ne htio, pokazao si sve kompetencije potrebne da naslijediš Ministra Fuchsa na čelu državne vlasti koja vodi ovu, prirodnim i dogovorenim granicama omeđenu, geografsku površinu u "propast", na korist vlastitih džepova (just a hint, za slučaj da si simpatizer vladajuće stranke: ovo NIJE kompliment!)

Po tome kako izvlacis iz konteksta ili ipak mozda nisi sposoban shvatiti sto sam napisao, ipak bi se ti vrhunski uklopio medu taj nesposobni lopovluk.

Ili ne zelis ili nisi sposoban procitati da sam ja napisao: oni koji zasluzuju besplatno studiranje, oni ga imaju. Oni koji ga nisu zasluzili, oni ga ni nemaju, a oni strajkaju. Wink
Plus sto sam napisao da se radi potpuno krivo. Izjednacava se izvrsnost sa prosjecnoscu i ispodprosjecnoscu. To je isto?

U drzavi gdje na jednog umirovljenika dolazi 1.2 zaposlenik treba omoguciti i besplatno skolstvo i besplatne vrtice i besplatno zdravstvo i besplatne autoceste i sve besplatno. A onda cemo se svakih mjesec dana zaduzivati za 5 milijardi kuna.
Ne gine nam Grcka...

antifriz

Post Postano: 05.10.2011. 21:52 
Naslov:  

Dino8090 je napisao/la: Ili ne zelis ili nisi sposoban procitati da sam ja napisao: oni koji zasluzuju besplatno studiranje, oni ga imaju. Oni koji ga nisu zasluzili, oni ga ni nemaju, a oni strajkaju. Wink
Plus sto sam napisao da se radi potpuno krivo. Izjednacava se izvrsnost sa prosjecnoscu i ispodprosjecnoscu. To je isto?

Izvini, napisao si toliko gluposti da sam morao izrezati dobar dio teksta kako bih učinio poantu. Ali opet, čemu vr'eđanje, jedini tko bi se trebao osjetiti uvrijeđen jest simpatizer stranke na vlasti, jer ako bolje iščitaš (iliti 'osposobiš sebe za shvaćanje') od mene napisano, primjetit ćeš da sam indirektno jedino HDZovce okarakterizirao samodovoljnim idiotima kojima smo dali vlast. Grešku koju također radiš jest da zoveš taj lopovluk nesposobnim... to je posao suda nadležnog za tu temu. Iskreno se nadam da je riječ o nesposobnom lopovluku.

No učini svima dovoljno očajnima da čitaju ovaj tekst uslugu, nemoj se postavljati sposobnim tumačiti pojam izvrsnost u raznim kontekstima, ili bilo kojem kad sam već kod toga. Čini mi se da to radiš, a da ti objašnjavam zašto ne bi trebao... previše teksta, biseri-svinje, u tom štihu. (o zaslugama za besplatno obrazovanje niti početi neću)

Dino8090

Post Postano: 05.10.2011. 22:17 
Naslov:  

antifriz je napisao/la :

No učini svima dovoljno očajnima da čitaju ovaj tekst uslugu, nemoj se postavljati sposobnim tumačiti pojam izvrsnost u raznim kontekstima, ili bilo kojem kad sam već kod toga. Čini mi se da to radiš, a da ti objašnjavam zašto ne bi trebao... previše teksta, biseri-svinje, u tom štihu. (o zaslugama za besplatno obrazovanje niti početi neću)

Ajme majko, a jesi ga napisao svega i svacega... Very Happy

Izvrsnost? Ja koliko znam kad netko polozi ispit u indeksu mi pise "izvrstan (5)".

Ali dobro ajde... Ja sam za placanje, ti si protiv i eto to je to...

EDIT: zaboravio sam ti napisati da apsolutno nemam nikakve veze s HDZ-om niti sam im simpatizer. Dapace, muka mi je cim cujem za njih. Cisto da znas, jer sam vidio da kategoriziras ljude da ako su za placanje odmah su i HDZ-ovci.

antifriz

Post Postano: 05.10.2011. 22:59 
Naslov:  

Bit će da je navika Smile
Sjede u SZ Sveučilišta sa svrhom filtera, i pasivno brane interese Sveučilišta, a ne studenata... Sveučilišta na čijem čelu sjedi osoba koja na speed dialu ima osobni broj Vladimira Šeksa. I tako u krug, iz godine u godinu... uglavnom, sretno s plaćanjem.

Dino8090

Post Postano: 05.10.2011. 23:52 
Naslov:  

antifriz je napisao/la :
Bit će da je navika Smile
Sjede u SZ Sveučilišta sa svrhom filtera, i pasivno brane interese Sveučilišta, a ne studenata... Sveučilišta na čijem čelu sjedi osoba koja na speed dialu ima osobni broj Vladimira Šeksa. I tako u krug, iz godine u godinu... uglavnom, sretno s plaćanjem.

Pomoci nam nema. Grcka ce biti mila majka za nas kad krenemo pucat po savovima, nazalost.

Ica
Ukupno postova: 246
Post Postano: 06.10.2011. 0:02 
Naslov:  

Kao da je tih 5-9 000kn neka velika stavka u cijeni studija...moš mislit... To kad u stranim državama se kaže školarina 10-20 000 eura - to se onda misli i na knjige, hranu, smještaj itd...ako se ne varam. Ovih 1 000 eura koliko je recimo kod nas ne predstavlja neki veliki faktor...tko će studirati imat će i tih 1000eura godišnje, jer mu osim školarine treba za smještaj koji je 1000kn/mj. Hrana koja je još bar 500kn/mj. Pošto su knjige? Pošto je kopiranje? Pošto je oprema (stetoskop, kuta, papuče...)

Znači, za medicinu je potrebno 144 000kn minimalno tokom 6 godina + knjige i kopiranje i oprema...Recimo interna je 900 kn, pedijatrija 300 kn, biologija 500kn, atlas anatomija 1200 kn, kopiranje jednog predmeta 100-300kn, papuče 200kn, stetoskop 500-700kn.

9 000 x 6 = 54000kn za školarinu...ako imaš 150 000 imat ćeš i 200 000... Recimo da školarinu pokrije stipendija, svejedno ti treba 150 000 kn!

I pošto je onda studiranje? Mogu li studirati siromašni? I zar je zbilja obrazovanje ikada bilo besplatno?

Samo što je država licemjerna i ima za farbanje tunela, gradnju cesta sve po upitnim cijenama i količinama a za obrazovanje se nema...a toj istoj državi trebaju ti obrazovani ljudi ko budali šamar! Čudan način rada na državi znanja i stimuliranju rada i učenja!?

bazooka_joe

Ukupno postova: 3237
Post Postano: 06.10.2011. 0:08 
Naslov:  

Dino8090 je napisao/la:
a sto se tice placanja... Wink bratic mi na molekuranoj biologiju u zgb na pmf-u. nije bio zadovoljan, odustao je. otisao je u bremen na studij. sta mislis koliko mu je godina? 21000 eura. doduse, lik sabija masovno faks pa je dobio i stipendije i ovo i ono tako je da na kraju placao samo 3 tisuce eura. ali i dalje je cijena godine 21000 eura.

To mi je izgledalo kao bolesna cifra za Bremen (koji je slobodan grad, btw), pa ne budi mi lijeno:
http://www.uni-bremen.de/fileadmin/user_upload/single_sites/studiengebuehren/PDF/Kurzinfomaster_engl102010.pdf

E, sad, ne znam gdje ti je točno bratić studirao, pa opet može biti 21k €...

"We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan
Brick Top

Ukupno postova: 708
Post Postano: 06.10.2011. 0:09 

crveni je napisao/la :
Učini prvi korak. Prodaj svu svoju imovinu i novac uplati u državni proračun. Pa onda zahtijevaj besplatno školovanje.

Ne kužim. Zašto bih prodavao imovinu? Pa redovno plaćam porez pomoću kojeg se financira i školstvo. Gdje je problem?
crveni je napisao/la :
Osim toga, za tvoju info, socijalizam je kao koncept propao.

Naravno da je. No, i taj sustav je imao dobrih strana, npr. besplatno školstvo i zdravstvo. Mislim, "besplatno" je nategnut pojam, ali iz praktičnih razloga, ajmo ostat pri tome.
Uostalom, ti si "veliki poznavatelj" EU pa nam evo nabroji zemlje koje imaju sličan model kao i Hrvatska pa ujedno odgovori Dini8090 koje to zemlje imaju besplatno visoko školstvo.

bazooka_joe

Ukupno postova: 3237
Post Postano: 06.10.2011. 0:14 
Naslov:  

crveni je napisao/la:
Osim toga, za tvoju info, socijalizam je kao koncept propao.

Kinezi se ne bi složili s ovom izjavom. A njihova ekonomija drma svijetom. Wink

"We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan
Dino8090

Post Postano: 06.10.2011. 0:23 
Naslov:  

bazooka_joe je napisao/la :

To mi je izgledalo kao bolesna cifra za Bremen (koji je slobodan grad, btw), pa ne budi mi lijeno:
http://www.uni-bremen.de/fileadmin/user_upload/single_sites/studiengebuehren/PDF/Kurzinfomaster_engl102010.pdf

E, sad, ne znam gdje ti je točno bratić studirao, pa opet može biti 21k €...

Ako se dobro sjecam Jacobs University Bremen.
Malo sam guglao sada, privatno je sveuciliste, ali cijene skolarina ne mogu naci.

Skoči u forum: