Autor |
Poruka |
Ica Ukupno postova: 246 Spol:  Nebitno
|
Zašto prelaziti na novi sustav, stari je sasvim dobar (ako ne i bolji) - čemu komplicirati!? Lijepo kako sam upisao, tako i završim! Ako nagodinu bude neki Bečki novi sustav, šta onda da se i na njega prebacujem sa bolonje!?!
Predmet koji nema pismeni ni usmeni nego samo kolokvij je piece of qratz!!! Naravno da je lakše kroz godinu položiti 24 kolokvija (učeći po predavanjima) i onda otići samo upisati ocjenu negoli sjesti mjesec dana i naštrebati knjigu! I naravno, lakše je prepisati kolokvij po kolokvij...
Nadam se da neću 2014 tapkati po ovoj temi, bar ne kao vječni student  ali opet, ako i budem to je moja stvar, kaj ne!?  Ali svakako, to studiranje treba svesti na neku razumnu mjeru. To 2012-2014 je sasvim ok. Poslije toga roka možda ako se nekome zalomi i uz to da mu ostane ispit ili dva - da se nekom zamolbom omogući završetak studija! |
|
|
|
|
 |
crveni Ukupno postova: 457 Lokacija: Mannheim Spol:  Nebitno
|
Zašto prelaziti na novi sustav, stari je sasvim dobar (ako ne i bolji) - čemu komplicirati!? Lijepo kako sam upisao, tako i završim! Ako nagodinu bude neki Bečki novi sustav, šta onda da se i na njega prebacujem sa bolonje!?!
Predmet koji nema pismeni ni usmeni nego samo kolokvij je piece of qratz!!! Naravno da je lakše kroz godinu položiti 24 kolokvija (učeći po predavanjima) i onda otići samo upisati ocjenu negoli sjesti mjesec dana i naštrebati knjigu! I naravno, lakše je prepisati kolokvij po kolokvij...
Nadam se da neću 2014 tapkati po ovoj temi, bar ne kao vječni student  ali opet, ako i budem to je moja stvar, kaj ne!?  Ali svakako, to studiranje treba svesti na neku razumnu mjeru. To 2012-2014 je sasvim ok. Poslije toga roka možda ako se nekome zalomi i uz to da mu ostane ispit ili dva - da se nekom zamolbom omogući završetak studija!
|
Probaj sa starim sustavom otići raditi van i nostrificirati diplomu. U prosjeku ćeš morati polagati 10-ak ispita razlike. Sa bolonjom to ne moraš. A što se tiče težine, ja sam završio za prvostupnika po starom sustavu. A dodoplomski po bolonji.
Tak da te spike koji je teži, ostaviš za birtiju.
U Zagrebu, preko kolokvija možeš položiti samo ako iz svih kolokvija imaš više od mislim 70 %. Popravnih kolokvija nema. Inače, kolokviji su obvezni za potpis (bez razlike koliko % riješio) kao i prisutnost na predavanjima. Drugi uvjet za potpis je program. Prednost bolonje je što te natjera da kontinuirano učiš. Za razliku od starog sustava gdje je profesor izdrobio svoje, pa ti sad uči i polaži.
Nadalje, asistenti (po bolonji većina profesora ima 2 asistenta) su svaki dan po 2 sata otvoreni za konzultacije. Tako da su instrukcije nepotrebne.
Gradivo je isto (za standardne predmete) i tematski i količinski. Po bolonji su inovirani programi, tako da se sada više pažnje poklanja softwareu za proračun (govorim za građevinu, storjarstvo i sl.). Sada, ne možeš diplomirati ako ne znaš raditi u toweru/armcadu, staad-u ili SAP-u. U starom sustavu, ako si prošao Strudl, bio si sretan.
I tak. Meni se više sviđa bolonja. Više se nauči i kontinuirano se radi sa studentima. A grupe (u Zagrebu) nisu veće od 30 studenata. |
|
|
|
|
 |
zljix Ukupno postova: 4 Spol:  Nebitno
|
sta prdis...
diplome su izjednacene... svatko sa starom diplomom moze zatrazit i dobit novu diplomu odgovarajuceg smjera i stupnja |
|
|
|
|
 |
h3lld Ukupno postova: 13 Spol:  Nebitno
|
Drugo je Zagreb, drugo je Osijek. Kod nas profesori nemaju po nekoliko asistenata, konzultacije su jednom tjedno po 10-15min i sl. Po meni ako netko hoće studirati do 70e godine, zašto ne. Ako sam sebi uredno plati godinu, nek radi s godinom što želi. Oni "vječni" studenti koji svake godine nekim čudom produlje prava ( zamrzavanje, parcijala, upis novog faksa i slično ), oni ionako neće taj faks ni završiti, a to što kao novci poreznih obveznika se troše na njih, pa i njihovi starci su porezni obveznici, a i njih se može brojati u promilima u odnosu na ostale studente. |
|
|
|
|
 |
|
sta prdis...
diplome su izjednacene... svatko sa starom diplomom moze zatrazit i dobit novu diplomu odgovarajuceg smjera i stupnja
|
Ne dobijaš novu diplomu, već potvrdu o izjednačavanju naziva. Vidiš kak nemaš pojma.
Da, ajde traži transkript programa i prijepis ocjena, te sa starom diplomom i potvrdom probaj nostrificirati svoju diplomu u Njemačkoj, Austiji ili npr Belgiji. Dobiti ćeš 10 predmeta razlike za polaganje.
Dosta ljudi koji su htjeli upisati doktorat (a koje osobno poznajem) sa starom diplomom u Njemačkoj je odustalo od toga jer su dobili tih 10ak predmeta razlike.
Opet, probaj svoju diplomu nostrificirati. Moći ćeš je Quitu (ak nije usklađen program po kojem si studirao s bolonjom). |
|
|
|
|
 |
zljix Ukupno postova: 4 Spol:  Nebitno
|
po Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju mozes dobit potvrdu ILI DIPLOMU...
to sto je faksu jednostavnije izdati potvrdu a i ljudima jeftinije to je drugi problem.... |
|
|
|
|
 |
|
po Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju mozes dobit potvrdu ILI DIPLOMU...
to sto je faksu jednostavnije izdati potvrdu a i ljudima jeftinije to je drugi problem....
|
S kojim dokumentom si upisao stučnu spremu u radnu knjižicu? Džizus, pa nemoj mi reći da ti ideš okolo sa diplomom i tako dokazuješ stečenu stručnu spremu  |
|
|
|
|
 |
Coca Cola
Ukupno postova: 394 Lokacija: n'djamena Spol:  Nebitno
|
Ma ajde baljezgas bezveze! Svejedno ti je kad dolazis iz HR. sa tamo nekog ŽNJ fakulteta koji stranci uopce ne priznaju i traze dodatnu naobrazbu i debeli CV da bi uopce postao potencionalni kandidat.. a da samo napomenem da medicinski fakultet vrijedi samo u HR. a smatra se jedan od najtezih i najduzih studiras do 30 godine i kao takav "doktor" koji je zavrsio u HR. ako zelis raditi vani mora dodatnih 5godina potrositi na novo strebanje i ucenje.. toliko o nasim fakultetima i koliko su priznati a ni ne cudim sobzirom da ni jedan nije u prvih 2000 u svijetu tako da te nase diplome su samo za nasu prciju zvanu HR. mozda balkan! |
|
|
|
|
 |
|
Ma ajde baljezgas bezveze! Svejedno ti je kad dolazis iz HR. sa tamo nekog ŽNJ fakulteta koji stranci uopce ne priznaju i traze dodatnu naobrazbu i debeli CV da bi uopce postao potencionalni kandidat.. a da samo napomenem da medicinski fakultet vrijedi samo u HR. a smatra se jedan od najtezih i najduzih studiras do 30 godine i kao takav "doktor" koji je zavrsio u HR. ako zelis raditi vani mora dodatnih 5godina potrositi na novo strebanje i ucenje.. toliko o nasim fakultetima i koliko su priznati a ni ne cudim sobzirom da ni jedan nije u prvih 2000 u svijetu tako da te nase diplome su samo za nasu prciju zvanu HR. mozda balkan!
|
Oke, ja koji baljezgam bez veze sam prošao ovo:
http://www.enic-naric.net/index.aspx?c=Croatia
I sukladno gore navedenom Uredu, nostrificirao diplomu. Jer bez diplome ne možeš dobiti http://www.cscs.uk.com/ .
Naime, sa nostrificiranom diploma supplement, diplomom (po bolonji), transkriptom programa studija (po bolonji) sam dobio nostrificiranu diplomu bez razlike predmeta na UK fakultetu. Isto tako sam dobio CSCS karticu. Toliko o nepriznavanju HR diploma. Da nisam imao po bolonji, morao bih polagati razliku predmeta u UK.
Isto tako sam izvadio i za Austriju a sve u skladu sa: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2005:255:0022:0142:EN:PDF
bez dodatnog polaganja ispita u Austriji.
Tak da, ak izvlačiš podatke iz dupeta, u pravu si - ne priznaju se HR diplome po bolonji.
Ako želiš realnu i stvarnu informaciju, pitaj mene što kako i gdje. Diplome iz HR se priznaju te se nostrificiraju kao što sam ranije rekao. Na osnovu te nostrificirane diplome (po bolonji) se vadi strukovna dozvola za rad u svakoj ponaosob zemlji EU-a.
A eto, sad ti nemoj vjerovati i nemoj kontaktirati enic-naric ured. Pa ostani u Osijeku do kraja života i kenjaj po svemu i svačemu bez i jednog dokaza (linka) za svoje tvrdnje.  |
|
|
|
|
 |
slavonija Ukupno postova: 315 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
Glupost.
Za sve na svijetu postoji opravdanje.
Ljudi rade i više poslova pa i dalje redovno izvršavaju obveze, obitelj se ne planira ako misliš diplomirati po "starom" sustavu...
Prva generacija bolonje je već diplomirala, a ovi stari vuku ispite 10 godina.
Sad će ispasti da su ti koji su učili i svoje ispite dali na vrijeme - mamini i tatini sinovi - koji imaju novaca za troškove studiranja.
Ne. Samo su odgovorni.
Sve se može uz malo volje. A ti "stari" ju očito nisu imali svih ovih godina.
|
aj ne brabonjaj dok ne budeš dovoljno žganaca pojeo i mlijeka se napio...nemaš pojma kako je to kad uspiješ nagrebat za neki studij novaca, pa uz posao studiraš kako stigneš..i sve ti ide, ide...pa se dogodi bolest u obitelji, pa se rodi dijete nenadano, pa dobiješ otkaz...pa tražiš posao pa ga dobiješ nakon godinu dana..ne kažem da svi imaju takve probleme ili radosti..ali svatko ima svoj život i po tom životu gazi kako umije i zna..nemoj po svima pišat odozgo jer su ti roditelji bili mladi, spospbni i zdravi dok si ti bio brucoš i studirao...sačekaj malo da ti se nagomila problema u životu pa ću te pitat |
|
|
|
|
 |
Coca Cola
|
Ma ajde baljezgas bezveze! Svejedno ti je kad dolazis iz HR. sa tamo nekog ŽNJ fakulteta koji stranci uopce ne priznaju i traze dodatnu naobrazbu i debeli CV da bi uopce postao potencionalni kandidat.. a da samo napomenem da medicinski fakultet vrijedi samo u HR. a smatra se jedan od najtezih i najduzih studiras do 30 godine i kao takav "doktor" koji je zavrsio u HR. ako zelis raditi vani mora dodatnih 5godina potrositi na novo strebanje i ucenje.. toliko o nasim fakultetima i koliko su priznati a ni ne cudim sobzirom da ni jedan nije u prvih 2000 u svijetu tako da te nase diplome su samo za nasu prciju zvanu HR. mozda balkan!
|
Oke, ja koji baljezgam bez veze sam prošao ovo:
http://www.enic-naric.net/index.aspx?c=Croatia
I sukladno gore navedenom Uredu, nostrificirao diplomu. Jer bez diplome ne možeš dobiti http://www.cscs.uk.com/ .
Naime, sa nostrificiranom diploma supplement, diplomom (po bolonji), transkriptom programa studija (po bolonji) sam dobio nostrificiranu diplomu bez razlike predmeta na UK fakultetu. Isto tako sam dobio CSCS karticu. Toliko o nepriznavanju HR diploma. Da nisam imao po bolonji, morao bih polagati razliku predmeta u UK.
Isto tako sam izvadio i za Austriju a sve u skladu sa: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2005:255:0022:0142:EN:PDF
bez dodatnog polaganja ispita u Austriji.
Tak da, ak izvlačiš podatke iz dupeta, u pravu si - ne priznaju se HR diplome po bolonji.
Ako želiš realnu i stvarnu informaciju, pitaj mene što kako i gdje. Diplome iz HR se priznaju te se nostrificiraju kao što sam ranije rekao. Na osnovu te nostrificirane diplome (po bolonji) se vadi strukovna dozvola za rad u svakoj ponaosob zemlji EU-a.
A eto, sad ti nemoj vjerovati i nemoj kontaktirati enic-naric ured. Pa ostani u Osijeku do kraja života i kenjaj po svemu i svačemu bez i jednog dokaza (linka) za svoje tvrdnje.
|
Mozes si s time guzicu obrisati.. moj brat je zavrsio medicinu sve redovno mnoge godine rada i truda na nasem fakultetu i sobzirom da nije imao vezu da upadne tu kod nas pokusavao je vani otisao je u SAD (nije imao izbora) i morao dodatnih 5godina se obrazovati da bi radio prakticki ko obicni doktor.. nemas pojma koliko se ne cijene nasi fakulteti i ne priznaju u svijetu i nema to veze sto imas bolonju dobiti ces to neko pravo da ti se kao priznaje ali krajni rezultat poslodavci,firme ti imaju veliki upitnik nad glavom.. mislis da je poslodavac glup to sto sad neka tamo HR. tek uvela bolonju i da sad taj novopeceni ima neko znanje ehh malo sutra a konkurencija ti je toliko jaka da ti ne moram ni spominjati.. mozda bi spomenu samo FER sobzirom da oni imaju neke kontakte sa stranim firmama iz svjeta pa studenti dobro prodju.. |
|
|
|
|
 |
|
Mozes si s time guzicu obrisati.. moj brat je zavrsio medicinu sve redovno mnoge godine rada i truda na nasem fakultetu i sobzirom da nije imao vezu da upadne tu kod nas pokusavao je vani otisao je u SAD (nije imao izbora) i morao dodatnih 5godina se obrazovati da bi radio prakticki ko obicni doktor.. nemas pojma koliko se ne cijene nasi fakulteti i ne priznaju u svijetu i nema to veze sto imas bolonju dobiti ces to neko pravo da ti se kao priznaje ali krajni rezultat poslodavci,firme ti imaju veliki upitnik nad glavom.. mislis da je poslodavac glup to sto sad neka tamo HR. tek uvela bolonju i da sad taj novopeceni ima neko znanje ehh malo sutra a konkurencija ti je toliko jaka da ti ne moram ni spominjati.. mozda bi spomenu samo FER sobzirom da oni imaju neke kontakte sa stranim firmama iz svjeta pa studenti dobro prodju..
|
Pa od kada je SAD u EU?  Daj se skockaj. I nije tek sada već od 2001 godine HR je uvela bolonju. Za tvoju info, Austrija je uvela bolonju 2003. g.
I nostrifikacija diplome ne treba poslodavcu, već ti treba za licencu za obavljanje poslova u određenoj struci. A poslodavcu treba ta licenca. Ta licenca (izgleda kao kreditna kartica) sadrži podatke o stručnoj spremi, radnoj dozvoli, radnom islustvu u zemlji gdje radiš, itd.
Informiraj se. HR diplome a koje su po bolonji vrijede u zemljama EU-a. |
|
|
|
|
 |
Coca Cola
|
Mozes si s time guzicu obrisati.. moj brat je zavrsio medicinu sve redovno mnoge godine rada i truda na nasem fakultetu i sobzirom da nije imao vezu da upadne tu kod nas pokusavao je vani otisao je u SAD (nije imao izbora) i morao dodatnih 5godina se obrazovati da bi radio prakticki ko obicni doktor.. nemas pojma koliko se ne cijene nasi fakulteti i ne priznaju u svijetu i nema to veze sto imas bolonju dobiti ces to neko pravo da ti se kao priznaje ali krajni rezultat poslodavci,firme ti imaju veliki upitnik nad glavom.. mislis da je poslodavac glup to sto sad neka tamo HR. tek uvela bolonju i da sad taj novopeceni ima neko znanje ehh malo sutra a konkurencija ti je toliko jaka da ti ne moram ni spominjati.. mozda bi spomenu samo FER sobzirom da oni imaju neke kontakte sa stranim firmama iz svjeta pa studenti dobro prodju..
|
Pa od kada je SAD u EU?  Daj se skockaj. I nije tek sada već od 2001 godine HR je uvela bolonju. Za tvoju info, Austrija je uvela bolonju 2003. g.
I nostrifikacija diplome ne treba poslodavcu, već ti treba za licencu za obavljanje poslova u određenoj struci. A poslodavcu treba ta licenca. Ta licenca (izgleda kao kreditna kartica) sadrži podatke o stručnoj spremi, radnoj dozvoli, radnom islustvu u zemlji gdje radiš, itd.
Informiraj se. HR diplome a koje su po bolonji vrijede u zemljama EU-a.
|
Ja nisam ni rekao da im treba diploma nego oni vide odakle ti dolazis i gdje si imao obrazovanje a i kad vidi tamo neki ŽNJ fakultet kriteriji porastu do neba i ponavaljam ako nemas debeli CV inace tesko prolazis jer njihova domaca konkurencija je debelo ispred tebe i u prednosti..
Citaj sto pisem (nije imao izbora).. bolonja je na papiru uvedena 2001 u HR. ali u praksi je zazivjela tek prije 2-3god.. imas hrpu dokumenta na internetu navodim "Bolonja, nažalost u Hrvatskoj, a posebno u Zagrebu, nije u potpunosti zaživjela." objavljeno 2010god sto i sam mozes zakljuciti.. stoga bolonja je dala tek sad dvije ili tri generacije ako se ne varam u 10 godina .. |
|
|
|
|
 |
|
Oke. U pravu si. HR diploma ne vrijedi nigdje, a bolonja je totalno bez veze. |
|
|
|
|
 |
Ica Ukupno postova: 246 Spol:  Nebitno
|
Dobro jutro! Naravno da HR diploma ne vrijedi nigdje - ni po bolonji ni po starom. Svaka država uglavnom traži jezik, polaganje ispita nanovo ili razliku...tako je bilo prije a i sada je. Može se ići van, ali se treba napatiti još par godina da se izjednači s "domorocima" u europi i svijetu. Naravno, postoje zanimanja kao elektrotehnika, informatika gdje uglavnom se jako jednostavno izjednači diploma jer i nema neke razlike velike - osim jezika, ali kad se uzme da je matematika univerzalan jezik onda su stvari puno jednostavnije... Po bolonji vrijede nešto diplome koje su i prije vrijedile, možda pojednostavljen postupak.
Ali naravno, ako netko pita bolonja je univerzalna, mobilnost odlična, diploma vrijedi svugdje - to je ako nas netko bude pito šta je bolonja!!!
Diploma dr.med. po bolonji = obrišeš si dupe! Osim možda u Hrvatskoj i BiH...a i tu ne vrijedi puno... Zar ne bi bilo odlično da diploma bar vrijedi nešto u našoj državi!?  |
|
|
|
|
 |
 |
|