Na osječke ceste stižu “Kobre” na motorima

Osijek

Na osječke ceste stižu “Kobre” na motorima

U prvih sedam mjeseci ove godine na prometnicama OBŽ-a dogodile su se čak 74 prometne nesreće i nezgode u kojima su sudjelovali motociklisti ili vozači mopeda. Budući da su poginula dvojica, od kojih jedan nije imao kacigu, a drugome nije bila uredno pričvršćena na glavi, PU osječko-baranjska najavljuje pojačanu kontrolu vozača motocikala i mopeda, osobito nose li kacige na ispravan način.

- Imamo trajnu akciju usmjerenu prema vozačima motocikla i mopeda bez kacige ili koji nose neispravnu kacigu, koju ćemo još malo pojačati. Upozoravam vozače da kaciga koja nije uredno pričvršćena, pri malo jačem sudaru odmah pada s glave. To je kao da je i nemate. Inače, kazna za takav prekršaj iznosi tisuću kuna, upozorava Berislav Horvatić, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske.

U članku 114. Zakona o sigurnosti prometa na cestama navodi se kako osobe na motociklima i mopedima bez zaštitne kabine za vrijeme vožnje moraju na glavi nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

- Dakle, kaciga mora imati međunarodnu homologacijsku oznaku koja treba biti neizbrisiva, jasno čitljiva i postavljena na lako dostupnom mjestu na kacigi. U suprotnom, i to je kažnjivo, dodaje načelnik. Naglašava kako je kaciga tzv. pasivan element sigurnosti koji ne može spriječiti prometnu nesreću, ali može ublažiti njezine tragične posljedice.

- U svrhu kontrole motocikla i mopeda, vrlo skoro ćemo angažirati mobilne jedinice prometne policije, tzv. Kobre, s uređajima za mjerenje brzine na motociklima, najavljuje Horvatić.

Lani bez poginulih

Usporedba s prošlom godinom je znakovita. U prvih sedam mjeseci ove godine u 74 prometne nesreće i nezgode dvije su osobe poginule, 16 ih je teško, a 42 lako ozlijeđeno.

- U istom razdoblju prošle godine zabilježili smo 72 prometne nesreće i nezgode s motociklistima i mopedistima, 24 osobe zadobile su teške, a 33 lake ozljede. Dakle, stanje se pogoršalo i moramo reagirati, objašnjava Horvatić.

Tekst: Tomislav Levak/glas-Slavonije.hr
Foto: mup.hr
Nije mi jasno zasto na moru nema takvih akcija...
Tamo se rijetko vidi nekog sa kacigom
Dabre!
andjusticeforall

Kobre?

Aco46

čuj, tamo "fjapa" udari u 10 sati ujutro i onda nitko ništa neradi do 6 popodne.

opće je poznato da na moru nema ni p od prometne policije.
Ro3y

čuj, tamo "fjapa" udari u 10 sati ujutro i onda nitko ništa neradi do 6 popodne.

fjapa?!?!? :shock:
apsolutno nepotrebno :S
A što.. s uređajem za mjerenje brzine automobila ne moze se mjeriti brzina motocikla?? samo pitam :D

Re: Na osječke ceste stižu “Kobre” na motorima

Beži, bre, dabre, idu kobre! - Ko, bre? - Kobre, bre, dabre! - Kobre! - Da, bre, dabre, kobre.
Ro3y

Aco46

"fjapa" ?
Dino8090

Beži, bre, dabre, idu kobre! - Ko, bre? - Kobre, bre, dabre! - Kobre! - Da, bre, dabre, kobre.

buahhahahah
bjezi dabre idu fjape hahaha
Samo da te "kobre" budu naucene kako voziti motor pri velikim brzinama, ulijetanja u zavoj, kočenja itd.
....a dobro....
ni prvi ni zadnji put da nam neke životinje upravljaju prometom.....
tamna strana

....a dobro....
ni prvi ni zadnji put da nam neke životinje upravljaju prometom.....

Eh da..i to sto kazes
zanimljiva je ogorčenost među forumskom populacijom kad policija najavi represivnu mjeru kontroliranja brzine, kaciga, a i svega ostalog, još je zanimljivije isprdavanje toga kad policija napravi neku preventivnu mjeru, a najzanimljive je pljuvanje po policiji nakon prometnih nesreća..
pa draga gospodo ja vas pitam što vi hoćete u državi koja ima 10 poginulih u prometu na 100 000 stanovnika ?
Mozda si mene krivo shvatio. Nisam nigdje napisao da isprdavam tu preventivnu mjeru. Svaka cast. Za pohvalu je.
Ja sam samo htio naglasiti da trebaju taj posao obavljat pravi ljudi tj. prave sluzbene osobe obucene za tako sta.

:D
Aco46

Zivio sam u Splitu jedno vrijeme, tamo nitko ne nosi kacigu, a Policija se cak ni ne trudi zaustaviti nekog. Pred brodosplitom svaki dan na posao dodje barem 400 skutera, a od toga njih deset s kacigom na glavi. Ali to je taj mentalitet tamo, da je valjda sve dozvoljeno i svi rade sta tko hoce.
Ali podrzavam ovu akciju policije, ak netko glumi mangupa sa šljemom na glavi, nek plati milju kuna, ak netko stavi kacigu na vrh čela i misli da je pametan, nek plati kaznu, ali opet mislim da bi i kod nas policija trebala imati barem malo vise tolerancije prema nekim lakšim prekršajima, a ne odma vadit blok i derat kaznu.
Šaran031

Mozda si mene krivo shvatio. Nisam nigdje napisao da isprdavam tu preventivnu mjeru. Svaka cast. Za pohvalu je.
Ja sam samo htio naglasiti da trebaju taj posao obavljat pravi ljudi tj. prave sluzbene osobe obucene za tako sta.

od kuda ti informacija da ti ljudi nisu obučeni za to ?
kako se ti ljudi obučavaju za to, od rođenja ?
misliš da ti policajci koji će radit na tim motorima nemaju dogogodišnje iskustvo vožnje motora u privatnom životu, a isto tako i u profesionalnom ?
zar misliš da oni nisu prošli obuku za to na policijskoj akademiji ?
zasto pričaš neutemeljene stvari kad pojma nemaš ?
Provokator

zanimljiva je ogorčenost među forumskom populacijom kad policija najavi represivnu mjeru kontroliranja brzine, kaciga, a i svega ostalog, još je zanimljivije isprdavanje toga kad policija napravi neku preventivnu mjeru, a najzanimljive je pljuvanje po policiji nakon prometnih nesreća..
pa draga gospodo ja vas pitam što vi hoćete u državi koja ima 10 poginulih u prometu na 100 000 stanovnika ?

hocemo da popravi prometnice, da uskladi horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, da sanira 'crne tocke', da educira vozace, ucenike ... itd itd.

eto, sve to drzava moze napraviti.

a bilo bi dobro i da se policija pocne ponasati poput policije, a ne hajduka i drumskih razbojnika koji skriveni cuce u sumi i iskacu na cestu kad trebaju novaca.
Provokator

Šaran031

od kuda ti informacija da ti ljudi nisu obučeni za to ?
kako se ti ljudi obučavaju za to, od rođenja ?
misliš da ti policajci koji će radit na tim motorima nemaju dogogodišnje iskustvo vožnje motora u privatnom životu, a isto tako i u profesionalnom ?
zar misliš da oni nisu prošli obuku za to na policijskoj akademiji ?
zasto pričaš neutemeljene stvari kad pojma nemaš ?

Prijatelju, jesam li ja igdje napisao da ti ljudi neznaju vozit tj. da nisu obučeni ?
Kod nas su svi isfrustrirani pa umjesto prevencije samo gledaju kako da kažnjavaju. Dovoljno je otići malo izvan naše županije da se vidi kako tamo rade policajci ;)
Ingo

Provokator

hocemo da popravi prometnice, da uskladi horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, da sanira 'crne tocke', da educira vozace, ucenike ... itd itd.

eto, sve to drzava moze napraviti.

a bilo bi dobro i da se policija pocne ponasati poput policije, a ne hajduka i drumskih razbojnika koji skriveni cuce u sumi i iskacu na cestu kad trebaju novaca.

loše ceste i loša signalizacija nema veze s policijom... što se tiče tkz. drumski razbojnika, pa i treba se tako ponašat, treba djelovat što represivnije jer prevencija u hrvatkoj nije pokazala ama baš nikakvih rezultatat... podsjećam te ponovo, kako policija treba djelovat u državi gdje na 100 000 stanovnika ima 10 poginulih u prometu ?
edukacija?
represija traje 20 godina a stanje sve gore.
Provokator

loše ceste i loša signalizacija nema veze s policijom... što se tiče tkz. drumski razbojnika, pa i treba se tako ponašat, treba djelovat što represivnije jer prevencija u hrvatkoj nije pokazala ama baš nikakvih rezultatat... podsjećam te ponovo, kako policija treba djelovat u državi gdje na 100 000 stanovnika ima 10 poginulih u prometu ?

kako to mislis da prevencija nije pokazala ama bas nikakvih rezultata ?

Prevencija se ne provodi mjesec dana, ili dva mjeseca ... nego kontinuirano godinama. Naravno da takve povremene akcije ne mogu donijeti velike rezultate.

S druge strane, represija se provodi godinama, kontinuirano ... i sve zesce i zesce, a pokazatelji su i dalje katastrofalni i stanje je losije i losije.

Ne bih ja imao nista protiv represije kada bi ona uistinu bila dosljedno provodjena u smanjenju poginulih i stradalih.

Medjutim, kod nas se represija provodi iskljucivo s ciljem punjenja drzavnog proracuna i odradjivanja norme policajaca, tako da su i oni sami prisiljeni koristiti razno-razne metode kako bi sto ucinkovitije odradili dnevnu normu i napisali odredjeni broj kazni.

A sasvim druga tema bi bila koordinacija policije i pravosudja ... jer kod nas se oni ponasaju kao dvije suprtstavljene strane

Re: Na osječke ceste stižu “Kobre” na motorima

dodajmo tome sve bolje i sigurnije ceste, sve bolja i sigurnija vozila.
sasvim je evidentno da se situacija uopce ne popravlja nego je sve gore!
toliko o represiji i kaznjavanju vozaca koji po pustarama voze 5 km/h vise od dopustenog.
Dino8090

brekćeš 'ko stari FAP :D
Ingo

Provokator

kako to mislis da prevencija nije pokazala ama bas nikakvih rezultata ?

Prevencija se ne provodi mjesec dana, ili dva mjeseca ... nego kontinuirano godinama. Naravno da takve povremene akcije ne mogu donijeti velike rezultate.

S druge strane, represija se provodi godinama, kontinuirano ... i sve zesce i zesce, a pokazatelji su i dalje katastrofalni i stanje je losije i losije.

Ne bih ja imao nista protiv represije kada bi ona uistinu bila dosljedno provodjena u smanjenju poginulih i stradalih.

Medjutim, kod nas se represija provodi iskljucivo s ciljem punjenja drzavnog proracuna i odradjivanja norme policajaca, tako da su i oni sami prisiljeni koristiti razno-razne metode kako bi sto ucinkovitije odradili dnevnu normu i napisali odredjeni broj kazni.

A sasvim druga tema bi bila koordinacija policije i pravosudja ... jer kod nas se oni ponasaju kao dvije suprtstavljene strane

dnevna norma ? zar stvarno vjerujemo u dječije fore da postoji određen broj ljudi koje policajac mora kaznit ?

kako misliš represija nije pokazala rezultata ?
pa represija se provodi već unazad 4-5 godina i svake godine ima sve manje i manje mrtvih u prometu (pogledaj malo statistike)..a kad je prevencija bila na snazi, kad se pokušalo ukazat razno raznim reklamama, upozorenjima, podizanjima svijesti, a manje kažnjavanja, broj mrtvih je bio puno veći...

hrvati nisu narod koji sluša pa da će poslušat, moraju se opeć da bi shvatili ;)
dolazi ko bre? :S
Meni se čini po onome što se da vidjeti na cesti da za naš narod nije prevencija....jer neki koji su nažalost postali velika većina voze po sistemu ja sam glavni i pičim po svojim pravilima....
tako da mislim da bi policija trebala puno više visiti po cestama i kažnjavati one koji prave prekršaje...
pritom ne mislim na prekoračenje brzine od 5-15 km/h
ali nažalost mislim da će i u ovom slučaju naje... "krivi" ljudi,a oni koji divljaju svaki dan nastaviti će i dalje po svom..
Svi znamo da zakoni u ovoj državi ne vrijede za sve jednako. Tako da će biti i sada. Nekom "Kobre", a nekom "Bjelouške"
Ili možda riđovke haha :D
ooođeee leopard :)

Tagovi