45 posto učenika u županiji protiv ulaska u EU

Osijek

45 posto učenika u županiji protiv ulaska u EU

[22.01.2012.] INFO: EU referendum 2012. [rezultat]: i Osijek glasao za EU: ZA - 68,30 %

45 posto učenika u županiji protiv ulaska u EU.

Rezultati su to istraživanja koje je provedeno na uzorku od 500 učenika završnih razreda u desetak srednjih škola u Osječko-baranjskoj županiji.

Protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju je 45 posto učenika završnih razreda srednjih škola u Osječko-baranjskoj županiji, a podaci su to istraživanja koje je u sklopu projekta „EU misli“u desetak srednjih škola proveo PRONI Centar za socijalno podučavanje na uzorku od 500 učenika.

Čak 65 posto njih smatra da je vrlo malo informirano o Europskoj uniji, što je podatak koji je iznenadio i posjetitelje nedavno održanih prezentacija o rezultatima ovog istraživanja u Belom Manastiru, Našicama i Đakovu.

Mladi su pozitivna snaga za izgradnju Europe i samo ulaganjem u njih može se ispuniti cilj Europske unije da je do 2020.g. 40 posto stanovništva visoko obrazovano i da ona postane najkompetitivnija i najdinamičnija na znanju bazirana ekonomija svijeta sposobna za održivi ekonomski rast s više boljih poslova i većom socijalnom kohezijom.“, kazala je povodom prezentacije rezultata istraživanja voditeljica projekta „EU misliMilica Milosavljević.

Uz rezultate ovog istraživanja PRONI Centar i partneri Agencija za razvoj Osječko-baranjske županije prezentirali su i primjere dobre prakse povlačenja sredstava kroz projekte za mlade kao što su projekti udruge „Zeleni Osijek“, ženske udruge „Izvor“ ili „Agencije lokalne demokracije“, ali i izvore financiranja tih projekata. Inače, projekt se provodi paralelno u tri županije, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj, a financira ga IPA INFO 2009 program.

U svakoj od županija provedeno je isto istraživanje o stavovima mladih naspram Europske unije, načinima informiranja mladih i predpristupnim područjima o kojima žele znati više, a o kojima se unutar projekta raspravljalo na debatama u školama koje su također bile jedna od aktivnosti projekta.

Iznimno je bitno unutar škola kao obrazovnih institucija informirati mlade o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji jer i oni kao i svaki punoljetan građanin ove zemlje imaju pravo izići na referendum, a rezultati istoga obilježiti će njihov cijeli životni i poslovni vijek.“, rekla je Milosavljević.

Ono što će još unutar projekta biti pripremljeno je publikacija „Koristi i rezultati projekata za mlade financiranih od strane EU u Panonskoj Hrvatskoj“ koja će svim bitnim dionicima u društvu kroz pregled do sada provedenih projekata probati približiti važnost ulaganja u mlade.

Re: 45 posto učenika u županiji protiv ulaska u EU

Mahom neinformirani, u doba kada 90% njih ima pristup internetu, što ih ne sprječava da budu protiv. Simptomatično, otprilike isti postotak, na državnoj razini, smatra homoseksualnost bolešću.

I, najsimptomatičnije, otprilike jednak postotak građana Osijeka podržava, kombinirano, HDZ, posilni im HSP, te stranku HDZ-ovih otpadaka- HDSSB. Obrazac je jasan.
nice touch, baudolino ;-)
Ma da,bas je odlicno izvan EU.Sve sami progres

Baudolino

Mahom neinformirani, u doba kada 90% njih ima pristup internetu, što ih ne sprječava da budu protiv. Simptomatično, otprilike isti postotak, na državnoj razini, smatra homoseksualnost bolešću.

I, najsimptomatičnije, otprilike jednak postotak građana Osijeka podržava, kombinirano, HDZ, posilni im HSP, te stranku HDZ-ovih otpadaka- HDSSB. Obrazac je jasan.

Čekaj malo, znači hoćeš reći da je onaj tko je protiv EU, automatski primitivan, zaostao i neinformiran te da su to sve ujedno i odlike desničara? Ili nisam dobro shvatio tvoj post...
ovo vam je EU:

Mladi nisu informirani, a ni stariji jer vlada skriva sadržaj poglavlja.

Trenutačno Grčka, Španjolska, Irska i još neke zemlje su na rubu bankrota i samo bi neuki htjeli ući u to pa otplaćivat njihove dugove. Godišnja članarina je 650 mil Eura. Naši seljaci će dobivat 5 x manje poticaje od nekih bogatijih članica, pa sami izračunajte koliko će biti konkurentni i koliko će trebat strancima godina da preuzmu njihovu zemlju.

Iskustva o EU

Prava istina o EU koju političari skrivaju

3.dio

Ova Milica laže, vide naši ljudi šta se događa u Grčkoj i Španjolskoj i da nema para od njih, već ćemo kao Bugari samo uplaćivat i financirati strane birokrate koji će zatvarat naše šećerane, brodogradnju... i prodavat nam njihovo smeće.

Brick Top

Baudolino

Čekaj malo, znači hoćeš reći da je onaj tko je protiv EU, automatski primitivan, zaostao i neinformiran te da su to sve ujedno i odlike desničara? Ili nisam dobro shvatio tvoj post...

pa to su ti napredni pro europski "liberali" koji nikada tako nebi generalizirali i omalovazavali ne, ne
pravo na slobodu govora, misljenja, postavljanja pitanja... je ono sti njih odlikuje i uistinu izdize iznad nas nazadnih desnicara koji se eto kada nismo protiv homoseksualnosti, kada aktivno ne podrzavamo hds , hsp i hdssb usudimo sumnjati u nesto tako cisto i savrseno kao sto je EU !!
pa evo mogli bismo napraviti jednu anketu na forumu jesmo li za EU ili ne i zasto..
ali da svatko obrazlozi svoj stav bez vrijedjanja i omalovazavanja prema stranackim stavovima drugih
Grčka vojska će izvesti državni udar, građani neće prihvatiti rasprodaju cijele imovine i otoka. Njemačka ne da pare ako ne rasprodaju sve otoke i imovinu. Danska je uvela granice jer Italija daje vize afričkim imigrantima koji se šire po Europi. Španjolska isto na rubu propasti. EU se raspada i puca po šavovima. U Španjolskoj se u razdoblju 10 god., od 1998.-2008. broj stranaca povećao za 5 milijuna. Uvest će nam poreze na hranu, mlijeko, uništit gospodarstvo i preuzet kontrolu nad zemljom i naselit 5-6 milijuna stranaca.

Dakle:
-ako mislite da imate prevelike plaće, previše posla, i želite da vam Rumunji, Bugari i dr. otimaju posao, ili ruše cijenu rada, dok vi ne smijete u Italiju, Njemačku... minimalno 7 godina (moguće plus još 3)
-ne smeta vam plaćanje domaćih korupcija već želite podržavati i strane korumpirane političare
-novci vam stalno ispadaju iz đepova pa želite dodatne porezi na hranu, mlijeko, lijekove da vas olakšaju
-smatrate da su zemlja, otoci i ribe u našim rukama teret i da ih bolje damo strancima na korištenje
-želite pad standarda kao u Grčkoj, Španjolskoj, Irskoj i radujete se (EU)ropstvu stranim lihvarima
-mazohistički vjerujete našim političarima, HDZ-u, SDP-u, hns-u i drugima koji nas žele prodati u EUropsvo
-smeta vam naša čistoća okoliša i želite eu-ropske standarde zagađenja kao u Mađarskoj s lužinom, Njemačkoj s hranom ...
-želite postati manjina u Hrvatskoj i birati strane predstavnike na čelo grada/županije
-volite gledati kako se mladi muče i ne mogu naći posao, bolje da gube najbolje godine i ostanu nezaposleni i kasnije rade za crkavicu
onda glasajte za EU! :shock:

Političari su u današnje vrijeme nepotrebni, direktno se može glasati za svaku odluku putem interneta. Ovo je omogućio OIB, ali političari to skrivaju kao zmija noge. Možda želite promjene od dosadašnjih lopova pa glasate protiv EU i svih dosadašnjih lopovskih stranaka.
Bilo bi dobro da su informirani, ali je i logično da su protiv (tj. nisu za) ako su neinformirani. Da bi čovjek bio za nešto treba dobro znati o čemu se radi; povukao bih paralelu s vezom ili brakom: zrela osoba se jaaako dobro upozna s onim s kojim stupa u brak, a daleko se više treba upoznati s nečim što bi imalo dalekosežnije posljedice za čitave generacije.
Definitivo DA ulasku u EU.

Ako zbog ničega, onda zbog nade u bolje uređeni sustav.
Povijest je jasno pokazala da sami ne možemo.

Volim ovako nabacane činjenice i manipulaciju s njima, u stilu kako to @fantac iznosi.
Malo pitanja za tebe :

- Mladima i danas bez EU nije lagano naći posao. Neki čekaju godinama, neki sele van. Zašto?
- Po cijeni hrane smo skuplji od dosta članica EU. Kako to?
- Usporedi prosječne plaće kod nas i u EU. Sigurno da je kod nas bolje? Usput, usporedi i standard. Nešto mi govori da je očita razlika.
- Jesi siguran da su svi otoci i zemlja naši? Uostalom, koliko ljudi tamo ostaje, iskorištava li i obrađuje li netko te prirodne resurse?
- Kao kod nas je sve ekološko, čisto i prirodno? P.S. Pogledaj kakve se vojne vježbe planiraju u okolici Zadra i Šibenika (mislim da je tamo najveći poligon za testiranje bojnih otrova u Europi) ?
- Kako će nam netko uništiti gospodarstvo? To smo sami obavili u zadnjih 20 godina, extra uspješno.
- Dobiti ćemo 5-6 milijuna stranaca? Sve žure i trče da dođu ovdje.
zen031

Bilo bi dobro da su informirani, ali je i logično da su protiv (tj. nisu za) ako su neinformirani. Da bi čovjek bio za nešto treba dobro znati o čemu se radi; povukao bih paralelu s vezom ili brakom: zrela osoba se jaaako dobro upozna s onim s kojim stupa u brak, a daleko se više treba upoznati s nečim što bi imalo dalekosežnije posljedice za čitave generacije.

valjda su dovoljno inteligentni pa su shvatili da im se nudi samo jedna strana price o EU, sve ostalo je pod totalnom cenzurom, a ova medijska ofanziva od 12+ milijuna kuna gdje se opet nudi samo ta jedna strana price... ma odvratno....

Baudolino

Ovo jako podsjeća na jednog drugog forumaša. :D Ili je to on, ali pod drugim nadimkom.
chaknoris

Volim ovako nabacane činjenice i manipulaciju s njima, u stilu kako to @fantac iznosi.

Povijest je pokazala da svaka zajednica u koju uđemo se raspadne, a mi to platimo u krvi. Tebi je uređen sustav kad ti odrede da zatvoriš 10 šećerana da im ne diraš cijene, ne smiješ ništa proizvodit samo biti njihova sluga.
Ja ne manipuliram ničime, već si ti cijelog života manipuliran od strane lažljivih političara kojima slijepo vjeruješ. Ja govorim istinu. Pravi si primjer ispranog mozga.
Mladi u Španjolskoj čine 43.5% nezaposlenih ispod 25 godina. Gore nego kod nas. A ti nećeš moći ići raditi u EU bar 7 godina.
Cijenu hrane određuje uvozna mafija, i sve prodaju strane tvrtke, bila, kaufland, lidl itd. dakle tu si sam sebe ubio u pojam. A tek još kad se uvede porez na hranu koji će doći kad uđemo u EU. pričaš bezveze
Plaće i standard su mali, ali gore će sada biti u Grčkoj i dalje u EU, sve veće firme su u stranom vlasništvu, zašto ti ne daju veće plaće? Uostalom standard i plaće će se rušiti uvozom Rumunja i Bugara, tako da si još jednom sam sebe pobjedio u argmunetima.
U EU ti vrijedi codex alimentaris, zabranjena prodaja prirodnih biljaka kao lijek i uvodi se sve sintetičko, lijekovi, vitamini i slično samo da velike farmac. firme zarađuju. Gmo će bit odobren.
Da znaš koliko stranaca trči u Istru i Dalmaciju začudio bi se.

Pogledaj malo Španjolce, ova slika ne manipulira, kao političari cenzurirajući je:
@ Chak

Meni je izuzetno sumnjivo što nas u tu EU silno želi ugurati stranka koja je u 20 godina uništila se što se uništiti da, i sad nam kao spas nudi EU. Kažem 20 godina, jer su na vlasti bile 2 stranke koje su zapravo jedna te ista stranka - SKJ (SKH), samo su se zaogrnule i različite boje i programi su im nešto drugačiji.

To je ujedno i odgovor na klasičnu frazu "povijest je pokazala da mi ne možemo sami", jer je na našoj povijesnoj pozornici nastupala samo jedna stranka, a i razdoblje od 20 godina ne bih smatrao dovoljnim da bi se nešto tako moglo reći. To je kao da čovjeka od rođenja držiš zatvorenog u jednoj sobi, pustiš ga van na par dana u njegovim šezdesetima, i onda kažeš da je povijest pokazala kako on ne može biti izvan svoje sobe jer jer ga netko mora kontrolirati.

Da je EU nešto dobro, sumnjam da bi se HDZ zalagao da u nju uđemo, a to što se ulazak u EU ovako manijački otvoreno i prikriveno reklamira - uz činjenicu da javna debata o ulasku u EU gotovo uopće ne postoji - dovodi me do zaključka da tu nešto užasno smrdi.

Kao temeljni razlog mom protivljenju EU vidim opasnost od gubitka suvereniteta, iz kojeg proizlaze svi ostali razlozi koji su brojni i, kada bi ih sve počeo navoditi, onda bi ovaj post bio predugačak. A budući da EU ide ka sve tješnjem povezivanju onda opasnost od gubitka suvereniteta i nije tako neizvjesna, pod uvjetom da EU uopće opstane. Da se radi o zajednici koja teži povezati narode na ekonomskom i kulturnom planu, bio bih za, ali budući da se radi o zajednici koja teži postati nekakvom super/mega državom, onda sam protiv.

Jedan primjer koji kratko i slikovito može opisati kako to Unija tjera svoje članice na napredak: Italija je jedna od 6 osnivača EU, i uskoro će u EU biti 60 godina. A kakvo je stanje s korupcijom u Italiji? Prema tablicama o percepciji korupcije Hrvatska je iznad Italije.
chaknoris

- Mladima i danas bez EU nije lagano naći posao. Neki čekaju godinama, neki sele van. Zašto?

Ma odakle vam te nebuloze o radu u EU? Svi se hvatate tog odlaska iz Hrvatske, a neupućeni ste po tom pitanju. Govorite o informiranosti i neinformiranosti, a zna se da nakon ulaska u EU građani još netko određeno vrijeme (koje će propisati EU) neće moći odlaziti na nikakav rad izvan Hrvatske. Pogledajte Mađarsku, svi se žele odvojiti od EU, žale se, kukaju. Nakon 5 godina su tek dobili mogućnost da državljani njihove zemlje mogu otići raditi van. A isto tako, za to vrijeme, svi državljani EU imaju pravo preseliti se u Mađarsku i raditi tamo. Naravno da to nije tako prikazano u našim medijima i da su ljudi neinformirani. Pričala sam s ljudima iz Mađarske i Austrije i stvari tako stoje. Ne kaže da treba biti protiv ulaska, ali nemojte mi pisati ponovnom odljevu mozgova, trbuhom za kruhom i slično jer za rad izvan Hrvatske još ćemo mi puno pričekati.
fantac

Povijest je pokazala da svaka zajednica u koju uđemo se raspadne, a mi to platimo u krvi.

Nažalost. Uvijek kroz povijest bježimo od Zapada, a jurcamo Istoku u zagrljaj.

fantac

Tebi je uređen sustav kad ti odrede da zatvoriš 10 šećerana da im ne diraš cijene, ne smiješ ništa proizvodit samo biti njihova sluga.

Idi i provjeri točne brojke. Molim te da se okaniš floskula. A onda kreni malo istraživati o šećeru. Provjeri koliko Hrvatska ima proizvodinh kapaciteta za koliko izvozi šećera. Te brojke nisu u pravilnom odnosu. Već godinama se iz EU optužuje naše šećerane za šverc i makinacije s kvotama.

fantac

Ja ne manipuliram ničime, već si ti cijelog života manipuliran od strane lažljivih političara kojima slijepo vjeruješ. Ja govorim istinu. Pravi si primjer ispranog mozga.

Nismo si baš toliko dobri da me znaš. Ali u pravu si. Peru mi mozak svaki dan veš mašinom.
Just my bad luck.

fantac

Mladi u Španjolskoj čine 43.5% nezaposlenih ispod 25 godina. Gore nego kod nas. A ti nećeš moći ići raditi u EU bar 7 godina.

Nemam ni namjeru ići raditi u EU. Imam mogućnost, ako već to potežeš, ali nemam želje. Volim tu gdje jesam.

fantac

Cijenu hrane određuje uvozna mafija, i sve prodaju strane tvrtke, bila, kaufland, lidl itd. dakle tu si sam sebe ubio u pojam. A tek još kad se uvede porez na hranu koji će doći kad uđemo u EU. pričaš bezveze

Nisam se ubio. Ne cijenim samoubojice. Ima i Konzum. Taj ti je još gori od svih navedenih. Uzgred budi rečeno domaći je. Ili ipak nije?

fantac

Plaće i standard su mali, ali gore će sada biti u Grčkoj i dalje u EU, sve veće firme su u stranom vlasništvu, zašto ti ne daju veće plaće? Uostalom standard i plaće će se rušiti uvozom Rumunja i Bugara, tako da si još jednom sam sebe pobjedio u argmunetima.

Koji argumenti? Pišeš jako nesuvislo. Vrijeme koje dolazi će biti sve lošije za većinu, to nije upitno. Što si toliko opsjednu Rumunjima i Bugarima, kao da će ovdje napraviti koloniju. Kada će kod nas biti toliko loše, zar nije onda logičnije da idu u Njemačku i Francusku?

fantac

U EU ti vrijedi codex alimentaris, zabranjena prodaja prirodnih biljaka kao lijek i uvodi se sve sintetičko, lijekovi, vitamini i slično samo da velike farmac. firme zarađuju. Gmo će bit odobren.

Vrijedi i kod nas Codex Alimentarius. Odlukom hrvatske Vlade. To ti je promaklo?
P.S. GMO ti je već odobren. Kada se vozaš Slavonijom, pogledaj one znakove „Pioneer“ na pločama kraj kukuruza i pšenice. To ti je GMO. Jedeš ga da to i ne znaš.

fantac

Da znaš koliko stranaca trči u Istru i Dalmaciju začudio bi se.

Koliko ih trči? Reci mi brojke. Zanima me.

fantac

Pogledaj malo Španjolce, ova slika ne manipulira, kao političari cenzurirajući je:

Da, prosvjeduju u Madridu. To je stara vijest. Tužna je istina da oni nemaju snagu promijeniti ništa.
izida

chaknoris

Ma odakle vam te nebuloze o radu u EU? Svi se hvatate tog odlaska iz Hrvatske, a neupućeni ste po tom pitanju. Govorite o informiranosti i neinformiranosti, a zna se da nakon ulaska u EU građani još netko određeno vrijeme (koje će propisati EU) neće moći odlaziti na nikakav rad izvan Hrvatske. Pogledajte Mađarsku, svi se žele odvojiti od EU, žale se, kukaju. Nakon 5 godina su tek dobili mogućnost da državljani njihove zemlje mogu otići raditi van. A isto tako, za to vrijeme, svi državljani EU imaju pravo preseliti se u Mađarsku i raditi tamo. Naravno da to nije tako prikazano u našim medijima i da su ljudi neinformirani. Pričala sam s ljudima iz Mađarske i Austrije i stvari tako stoje. Ne kaže da treba biti protiv ulaska, ali nemojte mi pisati ponovnom odljevu mozgova, trbuhom za kruhom i slično jer za rad izvan Hrvatske još ćemo mi puno pričekati.

Molio bih čitanje s razumijevanjem. Hvala :)

Htio sam reći da nam je već sada loše, jako loše s mogućnostima zapošljavanja. Iz dana u dan sve gore. Nisam pisao ništa o uvjetima rada u EU.
@ Chak

zen031

Meni je izuzetno sumnjivo što nas u tu EU silno želi ugurati stranka koja je u 20 godina uništila se što se uništiti da, i sad nam kao spas nudi EU. Kažem 20 godina, jer su na vlasti bile 2 stranke koje su zapravo jedna te ista stranka - SKJ (SKH), samo su se zaogrnule i različite boje i programi su im nešto drugačiji.

Stranke su isti izvor, različiti celofan. Slažemo se. Pitanje je koliko oni uopće imaju izbora.
Misliš da danas, u svijetu koji se toliko mijenja, možemo opstati? Nismo mi Švicarska. Koje znanje imamo? Ljude? Proizvode? Što nas to može držati neovisne? Iz te perspektive, bolje je biti dio donekle sređenog sistema, nego sami.

zen031

To je ujedno i odgovor na klasičnu frazu "povijest je pokazala da mi ne možemo sami", jer je na našoj povijesnoj pozornici nastupala samo jedna stranka, a i razdoblje od 20 godina ne bih smatrao dovoljnim da bi se nešto tako moglo reći. To je kao da čovjeka od rođenja držiš zatvorenog u jednoj sobi, pustiš ga van na par dana u njegovim šezdesetima, i onda kažeš da je povijest pokazala kako on ne može biti izvan svoje sobe jer jer ga netko mora kontrolirati.

Nisam mislio na tako kratak period. Pogledaj daleko nazad. Napredovalo se kada je bio jasan sustav koji je usmjeravao. Gledajući povijest najviše je napravila Austro-Ugarska. Pogledaj samo Osijek. Pravi napredak je bio kada je grad bio pun Njemaca, Austrijanaca, Židova.
Nakon njih stagnacija i propadanje.

zen031

Da je EU nešto dobro, sumnjam da bi se HDZ zalagao da u nju uđemo, a to što se ulazak u EU ovako manijački otvoreno i prikriveno reklamira - uz činjenicu da javna debata o ulasku u EU gotovo uopće ne postoji - dovodi me do zaključka da tu nešto užasno smrdi.

Kao temeljni razlog mom protivljenju EU vidim opasnost od gubitka suvereniteta, iz kojeg proizlaze svi ostali razlozi koji su brojni i, kada bi ih sve počeo navoditi, onda bi ovaj post bio predugačak. A budući da EU ide ka sve tješnjem povezivanju onda opasnost od gubitka suvereniteta i nije tako neizvjesna, pod uvjetom da EU uopće opstane. Da se radi o zajednici koja teži povezati narode na ekonomskom i kulturnom planu, bio bih za, ali budući da se radi o zajednici koja teži postati nekakvom super/mega državom, onda sam protiv.

Možda HDZ nema izbora, možda su natjerani na to. Nemamo ni novca ni pameti za sami donositi odluke. Netko je odlučio da idemo unutra i idemo. P.S. Moje skromno mišljenje je da je to SAD, nađi negdje govor G.W. Bush od prije par godina u Zagrebu. (Nije da ga volim, ali mislim da su tada konačno odlučili da idemo u EU, kao i prije za NATO)

zen031

Jedan primjer koji kratko i slikovito može opisati kako to Unija tjera svoje članice na napredak: Italija je jedna od 6 osnivača EU, i uskoro će u EU biti 60 godina. A kakvo je stanje s korupcijom u Italiji? Prema tablicama o percepciji korupcije Hrvatska je iznad Italije.

Statistika je kao i bikini. Pokaže što želi, ali ne i najbitnije ;).
Da li je u Italiji uhićen zapovjednik vojske, pod optužbama za veliki kriminal? To nema nitko u svijetu. Pogledaj samo zadnjih pola godine, koliko skandala. Po tome smo jako, jako napredni. :twisted:
Čuj, rekao si da je povijest pokazala da mi ne možemo sami, a sami smo tek posljednjih 20 godina, tako da sam s opravdanjem mislio da govoriš o tom razdoblju.

Mogli bismo tu debatirati godina, ali ne znam bi li od toga bilo ikakve koristi, tako da neću pisati osvrt na ono što si rekao a s čime se ne slažem. Ako nekoga zanima zašto ne u EU, nek čita: http://europskaunija.yolasite.com/
http://www.volim-hrvatsku.hr/volim-hrvatsku-ne-u-eu

Ponavljam, kad se u nešto ulazi treba imati čvrste i ispravne argumente za, a ne opravdavati ulazak u nešto s: "Pa zašto ne? "
Izbjegavam ovakve teme, ali nekada ne mogu odoljeti :)

Iskreno, možemo napisati što god, ali ulazimo u EU. Ne zbog naše velike želje ili sposobnog vodstva, nego zato što je tako negdje odlučeno.
Tko je to odlučio je manje bitno. To je gotova stvar.

Jedino se možemo pripremiti najbolje što znamo i kako ispadne :)
Sumnjam u sigurnost ulaska u EU. Zapravo, ne bih se kladio ni da ćemo ući niti da nećemo.

Referendum se mora održati, a i u nekim državama, puno bogatijim i bitnijim od nas, nije prošao; govorim o Norveškoj i Švicarskoj. Ako za njih nitko nije odlučio, sumnjam da je za nas.
chaknoris

Da li je u Italiji uhićen zapovjednik vojske, pod optužbama za veliki kriminal? To nema nitko u svijetu.

Ispran ti je mozak. Jučer sam u autu na radiju čuo nekog vojnog analitičara koji je govorio da to nije rijedak slučaj u svijetu da se visoki vojni dužnosnici uhićuju zbog kriminala... najčešće se to veže za kupovinu oružja, tj. namještanje natječaja.

A što se tiče Italije (koja je sinonim za mafiju), baš jučer je (čini mi se) donesena presuda protiv Berlusconia kojom mora platiti pola milijarde dolara nekome nešto, odštete. Prema tome, nisi jedini diskutant na ovoj temi koji se razbacuje floskulama i ofrljim podacima.
chaknoris

Nažalost. Uvijek kroz povijest bježimo od Zapada, a jurcamo Istoku u zagrljaj.

haha, daj nemoj pisat ovakve gluposti plz, a šta je s Italijom, Austrijom, oni su se na istok preselili? Zašto smo bježali od njih ako nam je tako lijepo bilo?

fantac

Idi i provjeri točne brojke.

imaš pravo točna brojka je da su u Mađarskoj zatvorili 11 od 12 šećerana, i tu 1 su preuzeli Austrijanci. Red se može uvesti u šećerane, bolje nego da ih se zatvori.

fantac

Nismo si baš toliko dobri da me znaš.

Vidim po stavovima koji odgovaraju takvima

fantac

Nemam ni namjeru ići raditi u EU. Imam mogućnost, ako već to potežeš, ali nemam želje. Volim tu gdje jesam.

gore je u EU za mlade, tako da ulaskom nećeš ništa dobiti ako ostaneš, čitaj s razumijevanjem

fantac

Nisam se ubio. Ne cijenim samoubojice. Ima i Konzum. Taj ti je još gori od svih navedenih. Uzgred budi rečeno domaći je. Ili ipak nije?

Rekao bi da jesi, glasao bi za uvođenje poreza na hranu i onda se žališ na visoke cijene hrane. Probaj sam izračunati inteligenciju tog poteza. Cijena se neće mijenjati ulaskom jer ju kupujemo uglavnom od stranih firmi.

fantac

Koji argumenti? Pišeš jako nesuvislo. Vrijeme koje dolazi će biti sve lošije za većinu, to nije upitno. Što si toliko opsjednu Rumunjima i Bugarima, kao da će ovdje napraviti koloniju. Kada će kod nas biti toliko loše, zar nije onda logičnije da idu u Njemačku i Francusku?

Imat će moratorij tamo 10 godina(7+3), dok kod nas nema moratorija, a plaće su nam veće od njihovih. Dakle uzimat će posao tebi i tvojoj obitelji i rušit cijene rada. Šta si ti opsjednut da ti uvozna radna snaga smanjuje ionako male plaće. Još 1 tvoja glupost žališ se na standard i plaće, a onda bi glasao za uvoz radnika koji će ga još više srušiti. Jel ti razmišljaš prije nego izvališ nešto? Sve što pišem je suvislo osim ako si neinformiran.

fantac

Vrijedi i kod nas Codex Alimentarius. Odlukom hrvatske Vlade. To ti je promaklo?
P.S. GMO ti je već odobren. Kada se vozaš Slavonijom, pogledaj one znakove „Pioneer“ na pločama kraj kukuruza i pšenice. To ti je GMO. Jedeš ga da to i ne znaš.

Ja ga ne jedem, znam za pioneer, protiv sam vlade, i drugih stranka koji to podržavaju. Ta odluka se može promijeniti samo izvan EU.

fantac

Koliko ih trči? Reci mi brojke. Zanima me.

oko 100 tisuća, za početak, a još nismo ušli u EU!

fantac

Da, prosvjeduju u Madridu. To je stara vijest. Tužna je istina da oni nemaju snagu promijeniti ništa.

Nemaju zbog takvih kao ti, sad su se ujedinili i mogu promijeniti sve kad se hoće.
Oduševljen sam inteligencijom i pronicljivošću diskutanata. Poglavito psihoprofiliranjem nekoga koga ne znaju. Svašta ću ovdje naučiti o sebi. Ispranog mozga, gluposti izvaljujem kao na pokretnoj traci, neinformiran, floskulant :)
Zahvaljujem na komplimentima.

Shit, moram po nove tablete za pranje mozga, pojačati dozu.

Boysi, htjeli vi to ili ne, Hrv. ide u EU.
Isto se tako pričalo i za NATO, ne može tu ni masa ništa.
Uostalom, kada je ulaz, za godinu-dvije?
Sve ćemo tada vidjeti :)

P.S.
Bilo koji od vas radi? Ozbiljno pitam, zanima me.
Meni se jako sviđa ova rasprava i diskusija koja se vodi na forumu, stvar je tome da bi takve stvari trebale biti i na državnoj televiziji a ne ono ispiranje mozgova..
chaknoris

Boysi, htjeli vi to ili ne, Hrv. ide u EU.

Nažalost, slažem se s ovim. Što ne znači da je to nešto pozitivno i da bih to trebao bezrezervno prihvatit. Čak štoviše, ne mislim da to ima veze s argumentiranom raspravom za ili protiv EU, nego s manipulacijama i ispiranjem mozga.
Evo danas sam prvi put naletio na tv-spot, tj. propagandu EU-a na HTV-u. Neka dvojica frajera raspravljaju o nekom skuteru i mogućnosti zapošljavanja mladih u EU... ono, sve idila, sve super i sve pet. Kako je već zen031 napisao, ako zbog ničeg drugog, onda zbog te bezpogovorne i neargumentirane i 100% pristrane propagande, treba nam bit to sve sumnjivo.
Razgovarao sam s možda 10-ak ljudi jesu li za EU ili ne, svi su mi rekli ne. Biti će zanimljivo čuti njihovo mišljenje nakon što propaganda odradi svoje i nakon što pamćenje izblijedi.
(kopirano s http://volimhrvatsku-neueu.bloger.hr/ )

1. Informiranost

Proces pristupanja je trebao započeti kvalitetnom komunikacijom između zemlje-kandidatkinje i EU, kako bi se definirale buduće pozicije unutar EU. Proces je u slučaju RH u potpunosti netransparentan, a opravdano sumnjamo da komunikacija između hrvatskih pregovarača i predstavnika EU niti ne postoji. Riječ je o zahtjevima, zapovjedima i ucjenama, a pregovora u pravom smislu te riječi zapravo nema. S druge strane, hrvatski pregovarači ignoriraju komunikaciju s hrvatskom javnošću. Takvim je pristupom "pregovorima" blokirana svaka mogućnost da se pozicija Hrvatske unutar EU zasniva na ravnopravnom odnosu utemeljenom na dijalogu. Proces tzv. pregovora je farsa, kojom se pod krinkom “zatvaranja poglavlja” provodi prilagođavanje hrvatskih zakona i gospodarstva konačnoj asimilaciji u mega-državu. Sve to u potpunosti skriveno od javnosti.

2. Suverenost

RH bi se ulaskom u tako veliki konglomerat država i naroda odrekla velikog dijela značajki suverene države: samostalnog i neovisnog pravosuđa, kreiranja vanjske politike te financijskog sustava, kao i mnogih drugih manje opsežnih, ali ne i manje osjetljivih ingerencija koje bismo dijelom ili u potpunosti prenijeli na EU. Odričući se tih instrumenata, pristali bismo na prenošenje politike razvoja i održivosti na Bruxelles i Frankfurt, a pritom bismo istima dozvolili da kroje migracijsku politiku te na naše prostore planski doseljavaju stanovništvo iz EU i izvan nje prema vlastitim kriterijima.

3. Demokracija

RH je definirana kao parlamentarna demokracija te (prema članku 1. Ustava RH)… "U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana, a narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem." Ulaskom u EU ovaj je članak doveden u paradoks. Naime, EU (prema Lisabonskom sporazumu) funkcionira na principu nadglasavanja, dok je glavna izvršna upravljačka snaga Europska komisija, koja sama određuje cjelokupni vrh administracije. EU Parlament nikoga ne bira, ne predlaže niti ne odobrava europske zakone već o njima samo raspravlja. Narodi u EU nemaju direktan utjecaj na upravljanje svojom sudbinom, a mali narodi poput hrvatskoga praktički nemaju nikakav. Ovakav nedemokratski sustav upravljanja izazvao je ogromno nezadovoljstvo kod većine stanovnika EU, no čak i najveći narodi nemaju snagu i utjecaj mijenjati ga, a mi bismo u toj priči bili osuđeni na poptuni gubitak svojih demokratskih prava. Kada bi Hrvatska pristupila EU, članak 1. Ustava bio bi potpuno neprovediv, što je apsolutno neprihvatljivo. Iako su toga potpuno svjesni, zastupnici u Hrvatskom Saboru spremni su žrtvovati suverenitet Hrvatske i još se jednom se narugati Ustavu RH i svojim biračima.

4. Ekonomija

U slučaju pristupa, RH bi morala neodložno provesti potpunu integraciju u gospodarski sustav EU, što podrazumijeva potpunu liberalizaciju tržišta, tržišta rada te tržišnih odnosa. Hrvatska ni po kojem parametru nije spremna za takvu prilagodbu. Rezultat bi bio privatizacija i potpuna rasprodaja svega iole vrijednog (šume, pitka voda, autoceste, Jadransko more i druge vrijednosti koje još imamo) te propast svih ili velike većine hrvatskih gospodarskih subjekata. Eventualna ulaganja u Hrvatsku zasigurno ne bi bila u interesu njezina gospodarskog razvoja, već isključivo u interesu europskih korporacija i njihovih vlasnika. Zapošljavanje domicilnog stanovništva na uslužne i manje atraktivne poslove, uz angažiranje vlastitih dovedenih rukovodećih kadrova postalo bi pravilo. Zanemarivanje kvalitete obrazovanja nastavilo bi se i vrlo brzo bismo bili dovedeni u situaciju da cijenom rada konkuriramo navali jeftine radne snage s istoka. Rad za nekoliko eura dnevno postao bi praksa, jednako kao i raseljavanje Hrvata iz atraktivnih područja, na koja bi se pak doseljavalji stanovnici iz razvijenijih područja EU.

5. Participacija u odlučivanju i razvoju

RH po broju stanovnika i BDP-u čini manje od 1% EU. Sukladno tome imali bismo i proporcionalnu snagu, a čak je i ta baznačajna snaga izložena mogućnostima birokratskih malverzacija. Hrvatski predstavnici u EU parlamentu ne bi imali baš nikakav utjecaj. Logika i matematika su jednostavne i surove, ali jasne i čvrste: Hrvatska bi ulaskom u EU u potpunosti izgubila moć odlučivanja o upravljanju vlastitom zemljom. To u praksi znači da bi Hrvatska postojala tek formalno, no u svakom bi drugom smislu ostala samo zemljopisni pojam, bez karakteristika države.

6. Prirodni resursi

Dosadašnjim načinom gospodarenja šumama, rudnim bogatsvom (plin i nafta), brigom za jadransko more i najavom privatizacije izvora pitke vode, hrvatska vlada je pokazala odlučnost u rasprodaji svih hrvatskih prirodnih resursa strancima, što se sve vodi u sklopu prilagođavanja zakonskih i gospodarskih mjera u svrhu pristupnih sporazuma sa EU. Kriomice se potpisuju i brojni, po Hrvatsku izrazito nepovoljni dokumenti, koji ograničavaju uzgoj i proizvodnju domaće hrane. Čak se nameće GMO (Genetski modificirani organizmi) prehrana, koju je niz ozbiljnih kliničkih ispitivanja označilo iznimno štetnom i pogubnom po ljudsko zdravlje, a pogotovo će time biti ugroženo zdravlje naše djece. Briga za očuvanje prirodnog bogatstva i zadržavnje istog u rukama Hrvatske uvjet je gospodarskog razvitka društva. Predavanje svega u ruke onih koji će s tim bogatsvom gospodariti i raspolagati prema svojem nahođenju i interesima neprihvatljiva je opcija, aupravo to je ono što EU od Hrvatske traži kao uvjet za pristupanje toj nadnacionalnoj tvorevini.

7. Svjetonazor

Zemlje koje su ušle u EU bez pogovora moraju prihvatiti moralne vrijednosti koje Unija promiče. Vrlo je upitno da li hrvatskom društvu pogoduje bezrezervno usvajanje svjetonazora poput neoliberalizma, multikulturalnosti i ostalih kulturoloških i socioloških tendencija koje forsira EU. Neke od njih su već i u okvirima EU dovedene u pitanje (multikulturalnost), no to nije zaustavilo ubrzano provođenje direktiva poput obveze prihvaćanja i izjednačavanja istospolnih brakova, bračnih zajednica s više od dvoje supružnika i sl.Sasvim je izvjesno da svaka od tih tema, a jednako tako i one koje nisu spomenute, zaslužuje kompleksnu raspravu prije odluke o odricanju od suvereniteta ili njegovom zadržavanju, a ta rasprava ne postoji. Na kraju ću se poslužiti slavnom izrekom Stjepana Radića - “Ne srljajte kao guske u maglu”, koju ću nadopuniti konstatacijom da ga naši preci nisu poslušali te su zalutali u magli iz koje nismo uspjeli izaći desetljećima. Izlazak iz te zablude bio je težak, a za mnoge i koban. EU nije magla, to je stupica, živo blato iz kojeg nema izlaza. Nemam pravo uzeti za ruke svoju djecu, a time I njihovu djecu I djecu njihove djece i s njima skočiti u u živo blato. Na referendumu ćemo zaokružiti "NE u EU", što zapravo znači "DA za Hrvatsku". Velik broj ljudi prepoznaje opasnosti koje su se nadvile nad Hrvatsku i spremni su demokratskim putem čuvati svoju Domovinu.
Spotovi na radiju i TV su očajni, demagoški i loši. To je bilo kome jasno. (Možda imamo neku novu Fimi-mediu ;) ? ) Sadržaj je za malu djecu, ali ni ona u to ne vjeruju.

Puno stvari s ovog bloga su ok, s velikom se većinom slažem.

No, ono što vam svima promiče ili ne želite vidjeti. Nemamo izbora.

Gospodarstvo je uništeno, značajna proizvodnja ne postoji, novi proizvodi, vrijednosti...
Živimo od kredita, nešto malo stranog novca, nešto turizma i to je više manje to.
Dug je jako velik, samo raste. Puno toga je prodano i kako to volite reći "u rukama stranog kapitala". To je već Game Over, ne nešto što se tek treba desiti.

U takvom rasporedu snaga i odnosa možemo samo slušati. Većina stvari koje se nabrajaju kao nedostaci (što objektivno i jesu) već se događa.
Zato i spominjem Istok. Osobno mi je puno draža orjentacija prema Njemačkoj, Francuskoj i VB, nego prema Rusiji. (Iz ne tako davne povijesti, Tuđmanovi dogovori i potpisi krajem 90-ih...)

Cijela ova priča odbijanja EU bila bi dobra da imamo mogućnosti i snage opstati kao neutralni. No, to nažalost ne vidim. Tko i kako će sve to preokrenuti?
Sve što u zadnjem postu kažeš je ok, ali zašto bismo ulazili u EU, kad smo u fekalijama i ovako i onako - samostalni u manjim fekalijama, a u EU u većim.

Zašto ulaziti u EU i plaćati UK-correction davanja zbog toga što UK ne plaća puno članstvo? Što od toga imamo mi?

(ovdje možete vidjeti plaćanja pojedinih zemalja na temelju UK-correction. http://en.wikipedia.org/wiki/UK_rebate . kliknuti na "full document" otisnuto narančasto http://www.ena.lu/uk_correction_payments_1992_2004-022100469.html )

Također, vidim da se tu konstantno spominje nekakav "viši" plan po kojemu mi moramo ući u EU jer je netko tako odredio. Mislim da je takvo nešto nemoguće, budući da glasači ipak drže konce u svojim rukama, i samo u slučaju referendumske prijevare bi se moglo dogoditi da npr. 60% glasuje protiv, a da lažni rezultati kažu da je 60% glasovalo za; jer da je toliko daleko došlo da su euromanijaci spremni lažirati izbore ne bi se događalo da UK Independence party bilježi porast u glasovanju za EU parlament: http://en.wikipedia.org/wiki/European_Parliament_election,_2004_%28United_Kingdom%29
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Parliament_election,_2009_%28United_Kingdom%29 )
Ponavljam se, zašto misliš da imamo izbora?

Nije mi namjera ići na bilo čiji ego, ali mi kao država smo jedna petina Londona. Nismo baš toliko utjecajni i bitni kao što volimo misliti o sebo.

Cijela ova zemlja nije u boljem stanju od Grčke.
Koliko ono, pola godine, ili više, Grci prosvjeduju, sukobljavaju se s policijom, pale, štrajkaju. Kako je to završilo ovih dana? Tko je prihvatio čije uvjete?

Misliš da smo jači, sposobniji od Grka?

Nemamo novca, pameti, znanja za bilo što mjenjati. O nama, EU ili neki drugi oblik neke Unije, odlučuje onaj tko nama daje novac i tko nas kreditira. Ni MMF nije tako nerealna opcija.
Davno smo izgubili sposobnost samostalnog odlučivanja, ovo sada je dobra zabava.
Najplaćeniji naš novinar kaže nam isto: Moramo u EU (2004)

Sve male zemlje koje su ušle u Uniju značajno su ekonomski profitirale pridruživanjem: primjeri Irske, Grčke i Portugala najvidljivije govore koliko je EU doprinijela prosperitetu tih država.

Jel moram napominjat da su sve te zemlje na rubu ili u bankrotu, zašto onda najplaćeniji novinar kaže kao chak da moramo u EU, i žele vas uvjeriti da nemamo izbora?

To piše kriminalac zaposlen kod drugih kriminalaca i tajkuna Kutle(25% EPH-a-jutarnji, itd., Pavić 25%, waz 50%) po nalogu trećeg kriminalca Sanadera koji je u zatvoru.

Postavlja se pitanje zašto ljudi imaju isto mišljenje kao ovi kriminalci i glasat će za povećanje cijena hrane kroz poreze? Kakav je osjećaj podržavati kriminalce? :shock:

S pravom monetarnom i fiskalnom politikom možemo bolje živjeti nego u EU, zato moramo birati ljude drugog mentaliteta od dosadašnjih lažljivih političara koji su imali istu pogubnu politiku. Izbor uvijek postoji.

Hrvati nisu glupi da prođe referendum ako je pao u Nizozemskoj, Francuskoj, i prvi put u Irskoj.
Gdje nađe Butkovića? Njega ne volim, plaćene tekstove piše, pijan hoda po Zagrebu, gastrokritike su mu dno dna.

Koja monetarna politika? Tko će ju voditi? Koja stabilnost? News flash. Toga nema kod nas.

Ako se dobro sjećam, riječ je u referendumu za Ustav EU, a ne o pristupanju.

P.S. Koji pravi ljudi? Želiš malo skandala? Pogledaj što su mirovinski fondovi napravili s svojim ulaganjima ;) (Kupovanje dionica na cijeni od 300-200 kuna, prodaja ovih dana na 6-8 kuna. Lijepa se tu svota izgubila, ono što treba ići za mirovine. Da, tvoga novca.)

Da završim ovu temu na dugo vrijeme.
Htio ne htio mi idemo u EU. Referendum sigurno prolazi. Nikakve priče tu neće pomoći.

Navrati za kojih godinu dvije na temu, biti će zanimljivo vidjeti gdje smo i kako smo :).

Pozdrav i zbogom na ovoj temi od mene.
za nekoga koga ne voliš čudno da imate iste stavove. Ima ljudi koji vide da će s ovakvom monetarnom politikom sve ostati manje više isto. Ustav je odbačen kao što ćemo mi odbaciti EU, ustav su pravila EU-a. Upravo zbog mirovinskih fondova, njihovih vlasnika, sluga, kriminala koji su izveli će se morati provest promjena monetarne politike, inače sve po starome.

Šta misliš zašto kriminalci poput Butkovića(najplaćenijeg novinara), vlasnika jutarnjeg Kutle(najprodavanijeg lista) i Sanadera(najvećeg lopova) su nas htjeli prodati u EU? Iz jednostavnog razloga da se njihov kriminal legalizira i dobije potpora EU-a, jer su tamo još veći lopovi. Npr. Grčka, Njemačka, Austrija, itd. Referendum će pokazati vjeruju li Hrvati kriminalcima ili ne, kao mini test inteligencije društva.

Sigurno ne idemo u EU, ljudi nisu glupi, 80% ih je protiv EU-a, a stalno lažu u anketama da je 55% za, kako bi lakše lažirali referendum, ali neće proći.
Odgovor na pitanje je li EU demokratska institucija i hoće li naš (ne)ulazak ovisiti o volji naroda krije se u ovoj rečenici predstavnice GONG-a Sandre Pernar (udruge koja bi trebala promicati demokratska načela), a kreće od 9:28 i glasi:

"Odredba je takva da je dovoljno da izađe i jedan birač i glasuje za. Ako se i dogodi "NE" da će se zapravo referendum ponavljati (pritom se gospođa smije) onoliko puta koliko bude potrebno jer mislim da je vrlo jasna odluka naše političke elite da uvede Hrvatsku u EU, a tu ako treba već potvrda građana ona će se osigurati na ovaj ili onaj način."

Demokracija? Ne. Totalitarizam uz ispiranje mozga površnim reklamama? DA.

Provjereno - Da ili ne u EU

Što se tiče javne rasprave, internet trenutno tu prednjači, a zanimljiva je i stranica dr.sc. Nine Raspudića s inicijativom "Istina", gdje ima i forum o EU.
http://www.istina.hr/deklaracija
http://www.istina.hr/forum/5-hrvatska-u-eu--argumenti-za-i-protiv
Da, tako izgleda država kad je vode oni koje je ne vole - mora propasti kao i kuća koju vode raspikuće... Tako se na papiru ruši ono što je na terenu krvlju branjeno. Tko to smije i u čije ime? Gdje im je moral? TIpična "papirnata" veleizdaja... No, što je najbolje, većinu pučanstva to ne zanima. Domoljubno su hendikepirani. Njihovo srce leti za shopping-centrima, povoljnim kreditima. Jer, to je život, kažu. Kažu također da žele raditi i stvarati. Ma gdje ćete raditi i stvarati jer vašu kuću upravo prepisuju drugome! Ali, vi - glumeći europejce - željni ste posla, stavili motiku na rame i na njivu dok vam kuću čerupaju drugi. O gusaka u magli! Progledajte već jednom!
Bit ćemo jedina zemlja u povijesti koja će ulaskom u EU napraviti štetu za svoja poduzeća

Ulaskom u Eu uništit će se i ovo malo tvrtki što imamo, radnici će izgubiti posao ili će raditi za puno manje plaće, dok će cijena hrane rasti zbog uvođenja poreza na nju. E sad tko bi normalan glasao za to? Nitko, samo kriminalci i oni koji imaju koristi od njih će glasati za to. Strane firme će dovodit jeftinije radnike iz Bugarske, jer im je cilj profit, a o korupciji da ne pričamo, Grčka, Berlusconi, banke, itd.

Ljude ne zanima jer im mediji koji su u stranom vlasništvu namjerno sakrivaju istinu o EU i serviraju razne zaglupljujuće reklame, emisije kako bi ih držali zaokupirane nebitnim stvarima dok se krade naša država.

Tagovi