- Mladima i danas bez EU nije lagano naći posao. Neki čekaju godinama, neki sele van. Zašto?
Ma odakle vam te nebuloze o radu u EU? Svi se hvatate tog odlaska iz Hrvatske, a neupućeni ste po tom pitanju. Govorite o informiranosti i neinformiranosti, a zna se da nakon ulaska u EU građani još netko određeno vrijeme (koje će propisati EU) neće moći odlaziti na nikakav rad izvan Hrvatske. Pogledajte Mađarsku, svi se žele odvojiti od EU, žale se, kukaju. Nakon 5 godina su tek dobili mogućnost da državljani njihove zemlje mogu otići raditi van. A isto tako, za to vrijeme, svi državljani EU imaju pravo preseliti se u Mađarsku i raditi tamo. Naravno da to nije tako prikazano u našim medijima i da su ljudi neinformirani. Pričala sam s ljudima iz Mađarske i Austrije i stvari tako stoje. Ne kaže da treba biti protiv ulaska, ali nemojte mi pisati ponovnom odljevu mozgova, trbuhom za kruhom i slično jer za rad izvan Hrvatske još ćemo mi puno pričekati.
fantac je napisao/la :
Povijest je pokazala da svaka zajednica u koju uđemo se raspadne, a mi to platimo u krvi.
Nažalost. Uvijek kroz povijest bježimo od Zapada, a jurcamo Istoku u zagrljaj.
fantac je napisao/la :
Tebi je uređen sustav kad ti odrede da zatvoriš 10 šećerana da im ne diraš cijene, ne smiješ ništa proizvodit samo biti njihova sluga.
Idi i provjeri točne brojke. Molim te da se okaniš floskula. A onda kreni malo istraživati o šećeru. Provjeri koliko Hrvatska ima proizvodinh kapaciteta za koliko izvozi šećera. Te brojke nisu u pravilnom odnosu. Već godinama se iz EU optužuje naše šećerane za šverc i makinacije s kvotama.
fantac je napisao/la :
Ja ne manipuliram ničime, već si ti cijelog života manipuliran od strane lažljivih političara kojima slijepo vjeruješ. Ja govorim istinu. Pravi si primjer ispranog mozga.
Nismo si baš toliko dobri da me znaš. Ali u pravu si. Peru mi mozak svaki dan veš mašinom.
Just my bad luck.
fantac je napisao/la :
Mladi u Španjolskoj čine 43.5% nezaposlenih ispod 25 godina. Gore nego kod nas. A ti nećeš moći ići raditi u EU bar 7 godina.
Nemam ni namjeru ići raditi u EU. Imam mogućnost, ako već to potežeš, ali nemam želje. Volim tu gdje jesam.
fantac je napisao/la :
Cijenu hrane određuje uvozna mafija, i sve prodaju strane tvrtke, bila, kaufland, lidl itd. dakle tu si sam sebe ubio u pojam. A tek još kad se uvede porez na hranu koji će doći kad uđemo u EU. pričaš bezveze
Nisam se ubio. Ne cijenim samoubojice. Ima i Konzum. Taj ti je još gori od svih navedenih. Uzgred budi rečeno domaći je. Ili ipak nije?
fantac je napisao/la :
Plaće i standard su mali, ali gore će sada biti u Grčkoj i dalje u EU, sve veće firme su u stranom vlasništvu, zašto ti ne daju veće plaće? Uostalom standard i plaće će se rušiti uvozom Rumunja i Bugara, tako da si još jednom sam sebe pobjedio u argmunetima.
Koji argumenti? Pišeš jako nesuvislo. Vrijeme koje dolazi će biti sve lošije za većinu, to nije upitno. Što si toliko opsjednu Rumunjima i Bugarima, kao da će ovdje napraviti koloniju. Kada će kod nas biti toliko loše, zar nije onda logičnije da idu u Njemačku i Francusku?
fantac je napisao/la :
U EU ti vrijedi codex alimentaris, zabranjena prodaja prirodnih biljaka kao lijek i uvodi se sve sintetičko, lijekovi, vitamini i slično samo da velike farmac. firme zarađuju. Gmo će bit odobren.
Vrijedi i kod nas Codex Alimentarius. Odlukom hrvatske Vlade. To ti je promaklo?
P.S. GMO ti je već odobren. Kada se vozaš Slavonijom, pogledaj one znakove „Pioneer“ na pločama kraj kukuruza i pšenice. To ti je GMO. Jedeš ga da to i ne znaš.
fantac je napisao/la :
Da znaš koliko stranaca trči u Istru i Dalmaciju začudio bi se.
Koliko ih trči? Reci mi brojke. Zanima me.
fantac je napisao/la :
Pogledaj malo Španjolce, ova slika ne manipulira, kao političari cenzurirajući je:
Da, prosvjeduju u Madridu. To je stara vijest. Tužna je istina da oni nemaju snagu promijeniti ništa.
- Mladima i danas bez EU nije lagano naći posao. Neki čekaju godinama, neki sele van. Zašto?
Ma odakle vam te nebuloze o radu u EU? Svi se hvatate tog odlaska iz Hrvatske, a neupućeni ste po tom pitanju. Govorite o informiranosti i neinformiranosti, a zna se da nakon ulaska u EU građani još netko određeno vrijeme (koje će propisati EU) neće moći odlaziti na nikakav rad izvan Hrvatske. Pogledajte Mađarsku, svi se žele odvojiti od EU, žale se, kukaju. Nakon 5 godina su tek dobili mogućnost da državljani njihove zemlje mogu otići raditi van. A isto tako, za to vrijeme, svi državljani EU imaju pravo preseliti se u Mađarsku i raditi tamo. Naravno da to nije tako prikazano u našim medijima i da su ljudi neinformirani. Pričala sam s ljudima iz Mađarske i Austrije i stvari tako stoje. Ne kaže da treba biti protiv ulaska, ali nemojte mi pisati ponovnom odljevu mozgova, trbuhom za kruhom i slično jer za rad izvan Hrvatske još ćemo mi puno pričekati.
Molio bih čitanje s razumijevanjem. Hvala
Htio sam reći da nam je već sada loše, jako loše s mogućnostima zapošljavanja. Iz dana u dan sve gore. Nisam pisao ništa o uvjetima rada u EU.
zen031 je napisao/la :
Meni je izuzetno sumnjivo što nas u tu EU silno želi ugurati stranka koja je u 20 godina uništila se što se uništiti da, i sad nam kao spas nudi EU. Kažem 20 godina, jer su na vlasti bile 2 stranke koje su zapravo jedna te ista stranka - SKJ (SKH), samo su se zaogrnule i različite boje i programi su im nešto drugačiji.
Stranke su isti izvor, različiti celofan. Slažemo se. Pitanje je koliko oni uopće imaju izbora.
Misliš da danas, u svijetu koji se toliko mijenja, možemo opstati? Nismo mi Švicarska. Koje znanje imamo? Ljude? Proizvode? Što nas to može držati neovisne? Iz te perspektive, bolje je biti dio donekle sređenog sistema, nego sami.
zen031 je napisao/la :
To je ujedno i odgovor na klasičnu frazu "povijest je pokazala da mi ne možemo sami", jer je na našoj povijesnoj pozornici nastupala samo jedna stranka, a i razdoblje od 20 godina ne bih smatrao dovoljnim da bi se nešto tako moglo reći. To je kao da čovjeka od rođenja držiš zatvorenog u jednoj sobi, pustiš ga van na par dana u njegovim šezdesetima, i onda kažeš da je povijest pokazala kako on ne može biti izvan svoje sobe jer jer ga netko mora kontrolirati.
Nisam mislio na tako kratak period. Pogledaj daleko nazad. Napredovalo se kada je bio jasan sustav koji je usmjeravao. Gledajući povijest najviše je napravila Austro-Ugarska. Pogledaj samo Osijek. Pravi napredak je bio kada je grad bio pun Njemaca, Austrijanaca, Židova.
Nakon njih stagnacija i propadanje.
zen031 je napisao/la :
Da je EU nešto dobro, sumnjam da bi se HDZ zalagao da u nju uđemo, a to što se ulazak u EU ovako manijački otvoreno i prikriveno reklamira - uz činjenicu da javna debata o ulasku u EU gotovo uopće ne postoji - dovodi me do zaključka da tu nešto užasno smrdi.
Kao temeljni razlog mom protivljenju EU vidim opasnost od gubitka suvereniteta, iz kojeg proizlaze svi ostali razlozi koji su brojni i, kada bi ih sve počeo navoditi, onda bi ovaj post bio predugačak. A budući da EU ide ka sve tješnjem povezivanju onda opasnost od gubitka suvereniteta i nije tako neizvjesna, pod uvjetom da EU uopće opstane. Da se radi o zajednici koja teži povezati narode na ekonomskom i kulturnom planu, bio bih za, ali budući da se radi o zajednici koja teži postati nekakvom super/mega državom, onda sam protiv.
Možda HDZ nema izbora, možda su natjerani na to. Nemamo ni novca ni pameti za sami donositi odluke. Netko je odlučio da idemo unutra i idemo. P.S. Moje skromno mišljenje je da je to SAD, nađi negdje govor G.W. Bush od prije par godina u Zagrebu. (Nije da ga volim, ali mislim da su tada konačno odlučili da idemo u EU, kao i prije za NATO)
zen031 je napisao/la :
Jedan primjer koji kratko i slikovito može opisati kako to Unija tjera svoje članice na napredak: Italija je jedna od 6 osnivača EU, i uskoro će u EU biti 60 godina. A kakvo je stanje s korupcijom u Italiji? Prema tablicama o percepciji korupcije Hrvatska je iznad Italije.
Statistika je kao i bikini. Pokaže što želi, ali ne i najbitnije .
Da li je u Italiji uhićen zapovjednik vojske, pod optužbama za veliki kriminal? To nema nitko u svijetu. Pogledaj samo zadnjih pola godine, koliko skandala. Po tome smo jako, jako napredni.
Čuj, rekao si da je povijest pokazala da mi ne možemo sami, a sami smo tek posljednjih 20 godina, tako da sam s opravdanjem mislio da govoriš o tom razdoblju.
Izbjegavam ovakve teme, ali nekada ne mogu odoljeti
Iskreno, možemo napisati što god, ali ulazimo u EU. Ne zbog naše velike želje ili sposobnog vodstva, nego zato što je tako negdje odlučeno.
Tko je to odlučio je manje bitno. To je gotova stvar.
Jedino se možemo pripremiti najbolje što znamo i kako ispadne
Sumnjam u sigurnost ulaska u EU. Zapravo, ne bih se kladio ni da ćemo ući niti da nećemo.
Referendum se mora održati, a i u nekim državama, puno bogatijim i bitnijim od nas, nije prošao; govorim o Norveškoj i Švicarskoj. Ako za njih nitko nije odlučio, sumnjam da je za nas.
chaknoris je napisao/la :
Da li je u Italiji uhićen zapovjednik vojske, pod optužbama za veliki kriminal? To nema nitko u svijetu.
Ispran ti je mozak. Jučer sam u autu na radiju čuo nekog vojnog analitičara koji je govorio da to nije rijedak slučaj u svijetu da se visoki vojni dužnosnici uhićuju zbog kriminala... najčešće se to veže za kupovinu oružja, tj. namještanje natječaja.
A što se tiče Italije (koja je sinonim za mafiju), baš jučer je (čini mi se) donesena presuda protiv Berlusconia kojom mora platiti pola milijarde dolara nekome nešto, odštete. Prema tome, nisi jedini diskutant na ovoj temi koji se razbacuje floskulama i ofrljim podacima.
Nažalost. Uvijek kroz povijest bježimo od Zapada, a jurcamo Istoku u zagrljaj.
haha, daj nemoj pisat ovakve gluposti plz, a šta je s Italijom, Austrijom, oni su se na istok preselili? Zašto smo bježali od njih ako nam je tako lijepo bilo?
fantac je napisao/la :
Idi i provjeri točne brojke.
imaš pravo točna brojka je da su u Mađarskoj zatvorili 11 od 12 šećerana, i tu 1 su preuzeli Austrijanci. Red se može uvesti u šećerane, bolje nego da ih se zatvori.
fantac je napisao/la :
Nismo si baš toliko dobri da me znaš.
Vidim po stavovima koji odgovaraju takvima
fantac je napisao/la :
Nemam ni namjeru ići raditi u EU. Imam mogućnost, ako već to potežeš, ali nemam želje. Volim tu gdje jesam.
gore je u EU za mlade, tako da ulaskom nećeš ništa dobiti ako ostaneš, čitaj s razumijevanjem
fantac je napisao/la :
Nisam se ubio. Ne cijenim samoubojice. Ima i Konzum. Taj ti je još gori od svih navedenih. Uzgred budi rečeno domaći je. Ili ipak nije?
Rekao bi da jesi, glasao bi za uvođenje poreza na hranu i onda se žališ na visoke cijene hrane. Probaj sam izračunati inteligenciju tog poteza. Cijena se neće mijenjati ulaskom jer ju kupujemo uglavnom od stranih firmi.
fantac je napisao/la :
Koji argumenti? Pišeš jako nesuvislo. Vrijeme koje dolazi će biti sve lošije za većinu, to nije upitno. Što si toliko opsjednu Rumunjima i Bugarima, kao da će ovdje napraviti koloniju. Kada će kod nas biti toliko loše, zar nije onda logičnije da idu u Njemačku i Francusku?
Imat će moratorij tamo 10 godina(7+3), dok kod nas nema moratorija, a plaće su nam veće od njihovih. Dakle uzimat će posao tebi i tvojoj obitelji i rušit cijene rada. Šta si ti opsjednut da ti uvozna radna snaga smanjuje ionako male plaće. Još 1 tvoja glupost žališ se na standard i plaće, a onda bi glasao za uvoz radnika koji će ga još više srušiti. Jel ti razmišljaš prije nego izvališ nešto? Sve što pišem je suvislo osim ako si neinformiran.
fantac je napisao/la :
Vrijedi i kod nas Codex Alimentarius. Odlukom hrvatske Vlade. To ti je promaklo?
P.S. GMO ti je već odobren. Kada se vozaš Slavonijom, pogledaj one znakove „Pioneer“ na pločama kraj kukuruza i pšenice. To ti je GMO. Jedeš ga da to i ne znaš.
Ja ga ne jedem, znam za pioneer, protiv sam vlade, i drugih stranka koji to podržavaju. Ta odluka se može promijeniti samo izvan EU.
fantac je napisao/la :
Koliko ih trči? Reci mi brojke. Zanima me.
oko 100 tisuća, za početak, a još nismo ušli u EU!
fantac je napisao/la :
Da, prosvjeduju u Madridu. To je stara vijest. Tužna je istina da oni nemaju snagu promijeniti ništa.
Nemaju zbog takvih kao ti, sad su se ujedinili i mogu promijeniti sve kad se hoće.
Oduševljen sam inteligencijom i pronicljivošću diskutanata. Poglavito psihoprofiliranjem nekoga koga ne znaju. Svašta ću ovdje naučiti o sebi. Ispranog mozga, gluposti izvaljujem kao na pokretnoj traci, neinformiran, floskulant
Zahvaljujem na komplimentima.
Shit, moram po nove tablete za pranje mozga, pojačati dozu.
Boysi, htjeli vi to ili ne, Hrv. ide u EU.
Isto se tako pričalo i za NATO, ne može tu ni masa ništa.
Uostalom, kada je ulaz, za godinu-dvije?
Sve ćemo tada vidjeti
P.S.
Bilo koji od vas radi? Ozbiljno pitam, zanima me.
Meni se jako sviđa ova rasprava i diskusija koja se vodi na forumu, stvar je tome da bi takve stvari trebale biti i na državnoj televiziji a ne ono ispiranje mozgova..
Boysi, htjeli vi to ili ne, Hrv. ide u EU.
Nažalost, slažem se s ovim. Što ne znači da je to nešto pozitivno i da bih to trebao bezrezervno prihvatit. Čak štoviše, ne mislim da to ima veze s argumentiranom raspravom za ili protiv EU, nego s manipulacijama i ispiranjem mozga.
Evo danas sam prvi put naletio na tv-spot, tj. propagandu EU-a na HTV-u. Neka dvojica frajera raspravljaju o nekom skuteru i mogućnosti zapošljavanja mladih u EU... ono, sve idila, sve super i sve pet. Kako je već zen031 napisao, ako zbog ničeg drugog, onda zbog te bezpogovorne i neargumentirane i 100% pristrane propagande, treba nam bit to sve sumnjivo.
Razgovarao sam s možda 10-ak ljudi jesu li za EU ili ne, svi su mi rekli ne. Biti će zanimljivo čuti njihovo mišljenje nakon što propaganda odradi svoje i nakon što pamćenje izblijedi.
Proces pristupanja je trebao započeti kvalitetnom komunikacijom između zemlje-kandidatkinje i EU, kako bi se definirale buduće pozicije unutar EU. Proces je u slučaju RH u potpunosti netransparentan, a opravdano sumnjamo da komunikacija između hrvatskih pregovarača i predstavnika EU niti ne postoji. Riječ je o zahtjevima, zapovjedima i ucjenama, a pregovora u pravom smislu te riječi zapravo nema. S druge strane, hrvatski pregovarači ignoriraju komunikaciju s hrvatskom javnošću. Takvim je pristupom "pregovorima" blokirana svaka mogućnost da se pozicija Hrvatske unutar EU zasniva na ravnopravnom odnosu utemeljenom na dijalogu. Proces tzv. pregovora je farsa, kojom se pod krinkom “zatvaranja poglavlja” provodi prilagođavanje hrvatskih zakona i gospodarstva konačnoj asimilaciji u mega-državu. Sve to u potpunosti skriveno od javnosti.
2. Suverenost
RH bi se ulaskom u tako veliki konglomerat država i naroda odrekla velikog dijela značajki suverene države: samostalnog i neovisnog pravosuđa, kreiranja vanjske politike te financijskog sustava, kao i mnogih drugih manje opsežnih, ali ne i manje osjetljivih ingerencija koje bismo dijelom ili u potpunosti prenijeli na EU. Odričući se tih instrumenata, pristali bismo na prenošenje politike razvoja i održivosti na Bruxelles i Frankfurt, a pritom bismo istima dozvolili da kroje migracijsku politiku te na naše prostore planski doseljavaju stanovništvo iz EU i izvan nje prema vlastitim kriterijima.
3. Demokracija
RH je definirana kao parlamentarna demokracija te (prema članku 1. Ustava RH)… "U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana, a narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem." Ulaskom u EU ovaj je članak doveden u paradoks. Naime, EU (prema Lisabonskom sporazumu) funkcionira na principu nadglasavanja, dok je glavna izvršna upravljačka snaga Europska komisija, koja sama određuje cjelokupni vrh administracije. EU Parlament nikoga ne bira, ne predlaže niti ne odobrava europske zakone već o njima samo raspravlja. Narodi u EU nemaju direktan utjecaj na upravljanje svojom sudbinom, a mali narodi poput hrvatskoga praktički nemaju nikakav. Ovakav nedemokratski sustav upravljanja izazvao je ogromno nezadovoljstvo kod većine stanovnika EU, no čak i najveći narodi nemaju snagu i utjecaj mijenjati ga, a mi bismo u toj priči bili osuđeni na poptuni gubitak svojih demokratskih prava. Kada bi Hrvatska pristupila EU, članak 1. Ustava bio bi potpuno neprovediv, što je apsolutno neprihvatljivo. Iako su toga potpuno svjesni, zastupnici u Hrvatskom Saboru spremni su žrtvovati suverenitet Hrvatske i još se jednom se narugati Ustavu RH i svojim biračima.
4. Ekonomija
U slučaju pristupa, RH bi morala neodložno provesti potpunu integraciju u gospodarski sustav EU, što podrazumijeva potpunu liberalizaciju tržišta, tržišta rada te tržišnih odnosa. Hrvatska ni po kojem parametru nije spremna za takvu prilagodbu. Rezultat bi bio privatizacija i potpuna rasprodaja svega iole vrijednog (šume, pitka voda, autoceste, Jadransko more i druge vrijednosti koje još imamo) te propast svih ili velike većine hrvatskih gospodarskih subjekata. Eventualna ulaganja u Hrvatsku zasigurno ne bi bila u interesu njezina gospodarskog razvoja, već isključivo u interesu europskih korporacija i njihovih vlasnika. Zapošljavanje domicilnog stanovništva na uslužne i manje atraktivne poslove, uz angažiranje vlastitih dovedenih rukovodećih kadrova postalo bi pravilo. Zanemarivanje kvalitete obrazovanja nastavilo bi se i vrlo brzo bismo bili dovedeni u situaciju da cijenom rada konkuriramo navali jeftine radne snage s istoka. Rad za nekoliko eura dnevno postao bi praksa, jednako kao i raseljavanje Hrvata iz atraktivnih područja, na koja bi se pak doseljavalji stanovnici iz razvijenijih područja EU.
5. Participacija u odlučivanju i razvoju
RH po broju stanovnika i BDP-u čini manje od 1% EU. Sukladno tome imali bismo i proporcionalnu snagu, a čak je i ta baznačajna snaga izložena mogućnostima birokratskih malverzacija. Hrvatski predstavnici u EU parlamentu ne bi imali baš nikakav utjecaj. Logika i matematika su jednostavne i surove, ali jasne i čvrste: Hrvatska bi ulaskom u EU u potpunosti izgubila moć odlučivanja o upravljanju vlastitom zemljom. To u praksi znači da bi Hrvatska postojala tek formalno, no u svakom bi drugom smislu ostala samo zemljopisni pojam, bez karakteristika države.
6. Prirodni resursi
Dosadašnjim načinom gospodarenja šumama, rudnim bogatsvom (plin i nafta), brigom za jadransko more i najavom privatizacije izvora pitke vode, hrvatska vlada je pokazala odlučnost u rasprodaji svih hrvatskih prirodnih resursa strancima, što se sve vodi u sklopu prilagođavanja zakonskih i gospodarskih mjera u svrhu pristupnih sporazuma sa EU. Kriomice se potpisuju i brojni, po Hrvatsku izrazito nepovoljni dokumenti, koji ograničavaju uzgoj i proizvodnju domaće hrane. Čak se nameće GMO (Genetski modificirani organizmi) prehrana, koju je niz ozbiljnih kliničkih ispitivanja označilo iznimno štetnom i pogubnom po ljudsko zdravlje, a pogotovo će time biti ugroženo zdravlje naše djece. Briga za očuvanje prirodnog bogatstva i zadržavnje istog u rukama Hrvatske uvjet je gospodarskog razvitka društva. Predavanje svega u ruke onih koji će s tim bogatsvom gospodariti i raspolagati prema svojem nahođenju i interesima neprihvatljiva je opcija, aupravo to je ono što EU od Hrvatske traži kao uvjet za pristupanje toj nadnacionalnoj tvorevini.
7. Svjetonazor
Zemlje koje su ušle u EU bez pogovora moraju prihvatiti moralne vrijednosti koje Unija promiče. Vrlo je upitno da li hrvatskom društvu pogoduje bezrezervno usvajanje svjetonazora poput neoliberalizma, multikulturalnosti i ostalih kulturoloških i socioloških tendencija koje forsira EU. Neke od njih su već i u okvirima EU dovedene u pitanje (multikulturalnost), no to nije zaustavilo ubrzano provođenje direktiva poput obveze prihvaćanja i izjednačavanja istospolnih brakova, bračnih zajednica s više od dvoje supružnika i sl.Sasvim je izvjesno da svaka od tih tema, a jednako tako i one koje nisu spomenute, zaslužuje kompleksnu raspravu prije odluke o odricanju od suvereniteta ili njegovom zadržavanju, a ta rasprava ne postoji. Na kraju ću se poslužiti slavnom izrekom Stjepana Radića - “Ne srljajte kao guske u maglu”, koju ću nadopuniti konstatacijom da ga naši preci nisu poslušali te su zalutali u magli iz koje nismo uspjeli izaći desetljećima. Izlazak iz te zablude bio je težak, a za mnoge i koban. EU nije magla, to je stupica, živo blato iz kojeg nema izlaza. Nemam pravo uzeti za ruke svoju djecu, a time I njihovu djecu I djecu njihove djece i s njima skočiti u u živo blato. Na referendumu ćemo zaokružiti "NE u EU", što zapravo znači "DA za Hrvatsku". Velik broj ljudi prepoznaje opasnosti koje su se nadvile nad Hrvatsku i spremni su demokratskim putem čuvati svoju Domovinu.
Spotovi na radiju i TV su očajni, demagoški i loši. To je bilo kome jasno. (Možda imamo neku novu Fimi-mediu ? ) Sadržaj je za malu djecu, ali ni ona u to ne vjeruju.
Puno stvari s ovog bloga su ok, s velikom se većinom slažem.
No, ono što vam svima promiče ili ne želite vidjeti. Nemamo izbora.
Gospodarstvo je uništeno, značajna proizvodnja ne postoji, novi proizvodi, vrijednosti...
Živimo od kredita, nešto malo stranog novca, nešto turizma i to je više manje to.
Dug je jako velik, samo raste. Puno toga je prodano i kako to volite reći "u rukama stranog kapitala". To je već Game Over, ne nešto što se tek treba desiti.
U takvom rasporedu snaga i odnosa možemo samo slušati. Većina stvari koje se nabrajaju kao nedostaci (što objektivno i jesu) već se događa.
Zato i spominjem Istok. Osobno mi je puno draža orjentacija prema Njemačkoj, Francuskoj i VB, nego prema Rusiji. (Iz ne tako davne povijesti, Tuđmanovi dogovori i potpisi krajem 90-ih...)
Cijela ova priča odbijanja EU bila bi dobra da imamo mogućnosti i snage opstati kao neutralni. No, to nažalost ne vidim. Tko i kako će sve to preokrenuti?
Sve što u zadnjem postu kažeš je ok, ali zašto bismo ulazili u EU, kad smo u fekalijama i ovako i onako - samostalni u manjim fekalijama, a u EU u većim.
Zašto ulaziti u EU i plaćati UK-correction davanja zbog toga što UK ne plaća puno članstvo? Što od toga imamo mi?
Također, vidim da se tu konstantno spominje nekakav "viši" plan po kojemu mi moramo ući u EU jer je netko tako odredio. Mislim da je takvo nešto nemoguće, budući da glasači ipak drže konce u svojim rukama, i samo u slučaju referendumske prijevare bi se moglo dogoditi da npr. 60% glasuje protiv, a da lažni rezultati kažu da je 60% glasovalo za; jer da je toliko daleko došlo da su euromanijaci spremni lažirati izbore ne bi se događalo da UK Independence party bilježi porast u glasovanju za EU parlament: http://en.wikipedia.org/wiki/European_Parliament_election,_2004_%28United_Kingdom%29 http://en.wikipedia.org/wiki/European_Parliament_election,_2009_%28United_Kingdom%29 )