Mladi osječki znanstvenici otkrili zašto ljudi jedu žute palačinke

Osijek

Mladi osječki znanstvenici otkrili zašto ljudi jedu žute palačinke

- Svi bolje čitamo ženska nego muška lica i bolje prepoznajemo radost nego žalost, pa depresivni ljudi hodaju nesretni svijetom, rekla je prof.dr. Marija Heffer i ujedno objasnila zašto ljudi jedu žute palačinke.

Mala, ali moćna gomilica entuzijasta, kako se u šali sami nazivaju profesori i studenti osječkog Medicinskog fakulteta okupljeni pri Sekciji za Neuroznanost, iako djeluje manje od 10 godina, iza sebe već ima znanstveni brend SenzOS. Nastao, jednostavno, da vide dokle mogu, pa i što sve pozitivno mogu učiniti bez novca.

- Kada se 2003. kroz međunarodne organizacije British Council i Dana pojavila mogućnost organiziranja Festivala znanosti i Tjedna mozga, mi smo došli do zaključka da, prije svega, nemamo novca za angažiranje vrhunskog znanstvenika, a da naši studenti rasturaju neke teme. Osim toga izuzetno su motivirani i može ih se staviti u pogon, kaže prof.dr. Marija Heffer oko čijeg su se laboratorija neurobiologije počeli okupljati mladi željni dodatnih saznanja o neuroznanosti čije temelje im predaje na II. godini fakulteta.

Iza mladih entuzijasta istraživanje je reakcije ljudi na hranu različite boje. Ispekli su palačinke u crvenoj, zelenoj, crnoj boji. Samo jednoj osobi su se svidjele crne, dok su plave konzumente podsjećale na sudoper-krpe.

- Ima razloga zašto palačinke trebaju biti žute boje. Druge smo već rezervirali za kućne i ine poslove. Što se tiče ljudskih lica, svi bolje čitamo ženska nego muška i bolje prepoznajemo radost nego žalost, pa depresivni ljudi hodaju nezamijećeni i vrlo nesretni svijetom. Možda je žalosno kad ih ne prepoznaju prijatelji, ali je tragično kad to ne prepoznaju njihovi liječnici, kaže dr. Heffer.

Rade i na projektu prepoznavanje emocija na licima, utjecaja sna na uspješnost učenja učenika srednjih škola, s Pravnim fakultetom istražuju koliko su naši roditelji uspješni, dok studenti prava analiziraju opravdanost prakse u dodjeljivanju djeteta pojedinom roditelju.

Željni stjecanja znanja i dokazivanja, mladi entuzijasti ipak nam nešto naglašavaju – vrhunskim znanstvenicima mogu biti tek nakon 10 godina rada i 10.000 odrađenih sati.

Danas.hr

Re: Mladi osječki znanstvenici otkrili zašto ljudi jedu žute palačinke

... možda palačinka treba biti žute boje zato što je oduvijek žute boje, kome plava palačinka izgleda jestivo?
Možda je palačinka žuta zbog žumanjka?

Debilizam. :roll:
a_reel

... možda palačinka treba biti žute boje zato što je oduvijek žute boje, kome plava palačinka izgleda jestivo?

Točno to sam si i ja pomislila... Isto tako bi ljudi izabrali crvenu jagodu, a ne ljubičastu. S čime će to povezat?? S potrebom za ljubavi??? A i treba znati da svaka boja ima svoj negativni i pozitivni oblik. Npr. crvena - pozitivna znači energiju, strast, aktivnost, hrabrost, dok crvena - negativna znači bijes, nedostatak energije. Mislim da je samo odabir boje prenezahvalan podatak za psihoanalizu čovjeka.
mozda se misli da treba bit zuta, a ne crna (zagorena) :)
maddox_rumble

mozda se misli da treba bit zuta, a ne crna (zagorena) :)

bude crna kad u smjesu dodaš kakao ili čokoladu u prahu :P
isto fino, ali nije to to, najbolja je s topljenom čokoladom i bananama/kokosom :D
općenito, bilo koji oblik hrane u plavoj boji bi me uvijek asocirao na nešto totalno umjetno, neprirodno, plastično...:sick:
cijenim prirodno općenito, pa tako i hranu - bez aditiva, domaću po mogućnosti.
ali ajd, ako je sve dobro smiksano i hrana bar IZGLEDA prirodno, može proći...ali ako je dodatak nekoj hrani toliko vidljiv da je hrana potpuno drukčije boje....fuj! :sick2:
Hm...naslov je "Mladi osječki znanstvenici otkrili zašto ljudi jedu žute palačinke", a u tekstu se spominje samo dotična profesorica. Ako je to nešto vau i ako su studenti ti koji su proveli istraživanja i na osnovu istih donijeli zaključak, zašto se u tekstu ne spominju i njihova imena, nego se spominju samo kao "mladi entuzijasti", a profesorica je istaknuta imenom i prezimenom?

Kontam da nije baš fer prema studentima koji su radili ta istraživanja...

Dakle, prestanite peći plave, zelene i crvene palačinke.

Uz ovakvu znanost, osječkoj privredi se smiješi lijepa budućnost.
Samo trebamo paziti na boju palačinki.
grissom

Dakle, prestanite peći plave, zelene i crvene palačinke.

Uz ovakvu znanost, osječkoj privredi se smiješi lijepa budućnost.

:lol: Ev' ti kikiriki.
Stella1989

..zašto se u tekstu ne spominju i njihova imena, nego se spominju samo kao "mladi entuzijasti", a profesorica je istaknuta imenom i prezimenom?

Vjerojatno jer je članak C/P i to ne u potpunosti. U večernjaku sam čitala cjeli tekst i spomenuto je dosta imena, kao i dosta projekata i stvari kojima se studenti bave. Ovaj naslov je valjda da privuče pozornost - kako to već novinari znaju napraviti. Uglavnom, smatram da je to nešto super pozitivno, samo naprijed! (y)
Jab' plave palacinke!
Prelazim sa ultravioletnih na žute.
Zašto me tema ovog članka jako podsjeća na poznatu poslovicu kako besposlen pop jariće krsti?
GrgaZlatoper

Zašto me tema ovog članka jako podsjeća na poznatu poslovicu kako besposlen pop jariće krsti?

Cilj je njihovih istraživanja naučiti studente metodologiji znanstvenog rada te popularizirati znanost. Rade s vrlo malo sredstava i cilj je naučiti istraživati, a ne otkriti nešto što će promijeniti ljudske živote.
lingvist

GrgaZlatoper

Cilj je njihovih istraživanja naučiti studente metodologiji znanstvenog rada te popularizirati znanost. Rade s vrlo malo sredstava i cilj je naučiti istraživati, a ne otkriti nešto što će promijeniti ljudske živote.

Rade s vrlo malo sredstava zato što za napravit palačinke ni ne treba puno sredstava :lol:

Mislim da je ovo OTKRIĆE da jedemo žute palačinke zato što su one prirodno žute od žutih jaja, jer plava jaja još nemamo, i jer smo tako naučeni od roditelja, vrlo važno za znanost i da će ovaj rad biti citiran na mnogo strana. Da su uzeli dijete i odmalena ga učili da jede plave palačinke, i testirali ga s ostalom djecom, i ono ipak izabralo žute palačinke, onda bih rekla da je ovo nešto i da se njihovo otkriće kosi s dosadašnjim pravilima o "naučenom" i o "standardnom", i da mozak prihvaća samo žute i to je wow.
Cilj ovog rada je zabaviti malu djecu palačinkama kakve nikad nisu vidjeli.

mzzi

Rade s vrlo malo sredstava zato što za napravit palačinke ni ne treba puno sredstava :lol:

Mislim da je ovo OTKRIĆE da jedemo žute palačinke zato što su one prirodno žute od žutih jaja, jer plava jaja još nemamo, i jer smo tako naučeni od roditelja, vrlo važno za znanost i da će ovaj rad biti citiran na mnogo strana. Da su uzeli dijete i odmalena ga učili da jede plave palačinke, i testirali ga s ostalom djecom, i ono ipak izabralo žute palačinke, onda bih rekla da je ovo nešto i da se njihovo otkriće kosi s dosadašnjim pravilima o "naučenom" i o "standardnom", i da mozak prihvaća samo žute i to je wow.

Nisam ni rekao da je to veliko otkriće. Pročitaj moj post ponovno pa ćeš vidjeti na čemu je naglasak.

lingvist

mzzi

Nisam ni rekao da je to veliko otkriće. Pročitaj moj post ponovno pa ćeš vidjeti na čemu je naglasak.

Onda se moraš složiti sa mnom da ta studentska "vježba" nije zaslužila puniti portale i novinske stupce kao neka senzacija.

mzzi

Onda se moraš složiti sa mnom da ta studentska "vježba" nije zaslužila puniti portale i novinske stupce kao neka senzacija.

Nije, to je stvar novinara kako će prikazati neku vijest, to što oni rade zaslužuje da se prikaže u medijima, ali definitivno ne kao senzacija. A nisam baš primijetio da je ta "vježba" punila portale i novinske stupce.

Tagovi