Počeli radovi za povratak 'Grupe građana' na Trg Ante Starčevića
Na Trgu Ante Starčevića su počeli građevinski radovi za povratak vrlo dragog spomenika mnogih Osječana - 'Grupe građane', rad Branka Ružića, spomenika čije vraćanje je izazvalo poprilično prijepora u strukovnim krugovima, građanskoj i političkoj javnosti.
Otkrivanje spomenika je planirano za 29. lipnja 2011., na blagdan svetih Petra i Pavla, zaštitnika Osijeka - u sklopu otvaranja Osječkog ljeta kulture 2011.
A što je sa spomenikom A. Starčeviću, o tome je bilo dosta polemike, i koliko me pamćenje služi aktualna vlast je obećala da će ga izmjestiti. Po poziciji na slici mjesto za "Grupu građana je logično odabrano jer sa 2 ulaza u podhodniik čini simetriju. ASpomenik AS je od prvog dana bio višak i nikako se ne uklapa u ovu koncepciju trga. Treba ga prmjestiti na prostor nekih od parkova i sa kulturnijim postoljem. Kakovog smisla ima da budu 2 spomenika tako razlićita jedan do drugoga. Samo srljate u sve veću nebulozu. Ostvarite obećano prije nekih godinu dana, čega se bojite, javnost je ionako u većini da se spomenik A. Starčeviću izmjesti.
sad će opet početi izdrkavanja od 6 stranica na temu politike i tko je sebi dizao spomenike i zašto, i kako, i tko je financirao, mogući su i Drinovci u priči, možda se i mostovi spomenu, neke kiseline, moguće i rat -.-
Nisam obojen nikakovom stranačkom bojom i nikada nisam to bio, što se spomenika AS tiče on mi isključivo smeta iz estetskih i razloga, a da je silovano popstavljanje od predhodne gradske uprave to je činjenica. Žaom mi je samo što neznalice i bahati ljudi nagrđuju naš grad. To Osijek ne zaslužuje pa bilo koja vlast je to radila ili če raditi slične projekte i time sam završio na tu temu.
bolje bi bilo da se maknu oba spomenika...i stavi jedan jedinstveni....nešto u obliku picke ili penisa....vjerujem da bi taj spomenik vjerno docarao sve dosadašnje i buduce vlasti u ovom usranom gradu
Danas vidim da ce "grupu gradjana"raditi firma iz Jagodnjaka(tako pise na ogradi),pa sam se prisjetio i zakljucio da su oni idealni i za uklanjanje Starcevica .Poslije toga mogu u stecaj.
najlakše je skrivat se iza nadimka,sjedit za kompom i po cjele dane pljuvat po svemu,da vam neko dođe i da 100 kn vi bi rekli to nije ni 150 kn aktivirajte se,učinite nešto za grad potrudite se pa će vam onda riječi dobit na težini
bolje bi bilo da se maknu oba spomenika...i stavi jedan jedinstveni....nešto u obliku picke ili penisa....vjerujem da bi taj spomenik vjerno docarao sve dosadašnje i buduce vlasti u ovom usranom gradu
"> za tako nešto treba angažirati Let 3...........
U Statut grada unijeti članak koji određuje da za svaki trošak preko određenog iznosa, te koji će se odnositi na promjene javnih prostora (parkovi, igrališta, trgovi) - treba održati izjašnjavanje građana - referendum. Onda se ne će moći pljuvati po ovoj ili onoj vlasti (političaru) nego će to odlučiti sami građani.
U Statut grada unijeti članak koji određuje da za svaki trošak preko određenog iznosa, te koji će se odnositi na promjene javnih prostora (parkovi, igrališta, trgovi) - treba održati izjašnjavanje građana - referendum. Onda se ne će moći pljuvati po ovoj ili onoj vlasti (političaru) nego će to odlučiti sami građani.
Re: Počeli radovi za povratak 'Grupe građana' na Trg Ante Starčevića
Winter
Odličan prijedlog! No postoji jedan 'mali' problemčić: kako ideju provesti u djelo? REFERENDUM je stran pojam za političke stranke, dok riječ ODGOVORNOST predstavlja problem Građanima.
U gradu Osijeku živi 114.616 stanovnika.(Popis stanovništva iz 2001. godine), po novom ćemo vidjeti. Iz analize Državnog zavoda za statistiku - podatak da je sam Osijek (bez prigradskih naselja) u šesnaest godina - od popisa stanovništva 1991. godine, kada je imao 104.775 do podatka o broju stanovnika iz 2007. godine prema kojemu ima 86.935.Uz pretpostavku da u svakom mjesnom odboru ili gradskoj četvrti imamo povjerenstvo od 5 članova te glavno gradsko povjerenstvo sa pet članova: 5 članova u 15 MO I GČ – 70 članova (100 kn neto); 5 članova u Gradskom povjerenstvu za referendum (200 kn neto), Kako u grad Osijek ulaze i prigradska naselja prema podatcima sa zadnjih izbora, s pravom glasa je 102619 osoba, dakle uzmimo da treba toliko listića. Provjera biračkog popisa, kao obvezan posao u redovito radno vrijeme obavili bi službenici ili pripravnici, ili studenti Pravnog fakulteta u sklopu stručne prakse.Neka je jedan listić – 1 kuna tiskanje dakle okvirno bi se moglo zaključiti da bi cijena referenduma u Osijeku bila 110000 kuna. Naravno – ja sam laik za financije pa sve ovo uzmi uvjetno.
Meni to nema smisla ...
Odabrali smo vlast kakvu smo odabrali (vjerojatno bolju ni ne zaslužujemo), na njima je da rade u interesu građana. Uvjek će biti neslaganja sa potezima vladajućih, no nitko nam ne može svima ugodit. Ovaj slučaj (Grupa građana Vs. A. Starćević) je tipičan primjer. No, da nije tako, bilo bi nam dosadno.