Laptop - Hladjenje

Računala, znanost, tehnologija

Laptop - Hladjenje

Dakle kao sto samo ime kaze, za sada se krpam jeftinijim idejama hladjenja laptopa 15'' wide ekran (a takva i donja strana).
Gledao sam Aquagate Max, ali na zalost ima samo za deskope.
Ugl. Traze se extremne mjere hladjenja PC-a tj. laptopa sa pozeljno sto manje rastavljanja.

Slusam prijedloge
jesi ga probao rastaviti, zna se nahvatati prašine, pa smanje protok zraka i zbog toga se počne "pregrjavat" ... ako nije do toga, onda probaj s onim postoljima za hlađenje
http://www.links.hr/index.php?option=artikl&id_kategorija=016004&id_artikl=016.000.149
ovo sam dao za primjer, ima i boljih postolja s više ventilatora, osvjetljenja, dodatnih usb-ova itd... pogledat ebay i te šeme iako ni kod nas nije skupo

ali preporuka prije nego počneš bacat pare, otvori ga i očisti od prašine :D ja sam izvukao lopticu prašine veličine one za pingpong :D
Rastavio sam ga (koliko mi garancija dozvoljava - a da se ne primijeti) jer imam ovlasti da skinem poklopce sa donje strane i sve osim rastavljanja procesora i skidanja paste. Imam trenutno jedno malo jace postolje sa 2 (mala) ventilatora i treba mi nesto jace kao sto sam rekao.
Ako mogu kakve preporuke bio bih iznimno zahvalan. Dakle, trazi se sto vise CFM ili tako neceg, a nisu nuzne ekstremne brzine ili ako je itko uspio napraviti vodeno (ili dusik, helij i ostale gluposti) hladjenje za laptop (napraviti ili nabaviti, svede se na isto).

Molim prepoeuke i pomoc.

Fala
najbolje ti je zatvorit se u frižider s laptopm, to ti je dost funkcionalno rješenje :D
za desktop kompove se može filozofirati s hlađenjima dok s laptopima nema puno slobode "manevriranja"
daj, u krajnjem slucaju uvijek postoji ljepilo, Aqua Gate Max, otvaranje kucista i zavrtanje direktno na CPU. Slusamo dalje prijedloge. Znam da je slaba mogucnost odabira, zato i pitam dalje ako tko ima kakvih ponuda i rjesenja. Nisam ja jedini koji ima laptop, tako da su lako moguce i drugi imali slicnih problema ...
http://www.njuskalo.hr/informatika-sve-ostalo/ventilator-cooler-laptop-usb-oglas-1578166

evo jedan prijedlog, a evo odmah i drugi:

http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=3855

Sad samo da je ovaj potonji spojiti na laptop.
ovaj prvi nemoj uzimati.. imam ja to i nikakva korist.. čisti šit..
legica21

ovaj prvi nemoj uzimati.. imam ja to i nikakva korist.. čisti šit..

imas kakvu preporuku za nesto extremnije ?
noup :D i ja sam u potrazi..
dobro dosao u klub. Ja sam sam sebi experimentirao i sastavio hadjenje ... postolje sa 2 ventilatora (malo modulirano, takd oa se brze vrte ventilatori) + jedan 12 cm fan da raspuhuje okolo, ali nije puno pomaklo
ma batali to sve, moj se dell grije ko pećnica a niš mu nije :D mal mu je toplije al ne smeta mu puno :D
al vidi ti ovo, imao sam CPU Pentium 4 sa mislim da je bilo 512 MB RAM-a, samo da nadjem sliku, pa cu ti pokazati kako je radio kad je imao hladjenje koje ga je drzalo na 0 do -5 C ljeti
http://www.picable.com/Computers/Ultimate-Test.77944

Evo fotka.
Jedna je sa max CPU opterecenjem (nikako se nije blokirao nego je ovako radio sa max procesima na 1.82 GB) - na kraju sam uspio dici do 2.03 GB i CPU je bio 3.0 GHz - poslije promijenjen na ovaj da brze radi i tu se nikako nije dizalo do 100 na duze od 10 ili 15 sec.
zaboravih reci, ova druga je fotka nalijepljena da se vidi kako optimalno radi, bez crash testa.

Laptop je Gericom Blockbuster, ne znam tocno koji, prije cca 5- 6 godina
Dakle, jos nitko nema nikakvih ideja !?
Nije valjda da je tako malo korisnika laptopa u ovom forumu
:(
koji trol :)
Moj se laptop grije k'o lud, a rastaviti se ne može. Kako ga ohladiti nemam pojma. Zasad ga hladim kućnim ventilatorom. Nije da nas nema koji koristimo laptop, samo nas nema koji ti možemo pomoći.
poison_ivy

Nije valjda da je tako malo korisnika laptopa u ovom forumu
:(

sve ti je tu sirotinja :( proleter, puk, ovce ...
Imam vrlo sličan ovome što je @pronoob naveo (čini mi se isti dizajn, samo drugi naziv): http://www.canyon-tech.com/news/reviews/Notebook_Stand_Review_Laptop_Fan

Meni dobro služi...kupljen u Emmezeti za 179kn.
to je vec pomoc. Hvala, a i bilo kakve ideje su pomoc, malo po malo i sklepat cu vec nesto sto ce odgovarati. Cak je i ova ideja sa kucnim ventilatorom pomogla. Sklepao sam rupu u stolu, pa cu tu utrpati ventilator da ispuhuje ispod potolja laptopa.
Nema na čemu :)
Imaš još boljih (ali skupljih) postolja, s 3 mala ventilatora. Vjerojatno je to još efikasnije. Ovo moje je super još i zato jer možeš podesiti pod kojim kutem će ti biti laptop, što je udobnije za ruku, nego kad je skroz polegnut. Postolje je sklopivo i nije nezgrapno i čudnog oblika kao neka postolja i omogućuje rotiranje laptopa bez pomicanja postolja, što je isto vrlo korisno.
Eto, ako se na kraju ipak odlučiš za konvencionalniju varijantu od ove s kućnim ventilatorom :lol: , sretno u odabiru! :)
Jesi testirao jos kakva od tih "skupljih" ? Da znas koja bi bila kvalitetna ?
Nisam, imam ovaj otkako sam kupila novi Acer, jer znam iz iskustva sa starim da imaju žešćih problema s hlađenjem. A stari mi nije imao nikakvu pomoć ventilatora i postolja i to pregrijavanje ga je totalno skršilo.
Ali sigurna sam da su 3 ventilatora bolja od jednog :) to ne moram ni provjeravati. A razlika u cijeni je nekih 100kn. Po meni se isplati, pogotovo ako si gamer, recimo.
;) neki laksi gamer, ali znam ponekad u photoshopu se uhvatiti ili neke programe ili mozilla pa mi se nakoti i do 2x stvarne RAM memorije
Ista stvar i sa mnom... Previše stvari radim odjednom, to je moj osnovni problem (i mog jadnog procesora) :)
Evo onaj s 3 ventilatora o kojem sam pisala: http://www.mikronis.hr/shop/item.asp?itemid=10674&catid=51, samo što je u Emmezeti jeftiniji (ali fale specifikacije).
Najbolje još prouči forume, poput Bug-ovog. Tamo barem ima eksperta za ovakve stvari :)
(npr: http://www.bug.hr/forum/topic/prijenosna-racunala/stalak-laptop/63178.aspx?page=0&jumpto=1151567&sort=asc&view=flat)
Prva stvar je da treba razlikovati grijanje od pregrijavanja, naime svaki laptop se zagrijava u podrucju oko procesora jer se toplina odvodi do hladnjaka, koji nije na samom procu, nego negdje za bocne ili straznje strane kucista i ispiruje ga ventilator.
Do pregrijavanja dolazi zbog prljavstine koja se nakupi izmedju ventilatora i hladnjaka, i to je lako prepoznati jer ventilator vrti pojacano i ucestalo (zna svatko kako mu je laptop radio kad je bio nov pa cuje da je ventilator postao bucniji)
Ciscenje je komplicirano zavisno od modela, npr. nedavno sam cistio jednog HP 6735 kojeg sam morao potpuno rastaviti da bi dosao do ventilatora dok kod nekih Acera cim skines donji poklopac moze se skinuti ventilator i ocistit...
A sto se tice ovih postolja sa ventilatorima znam da ima neki od CoolerMastera kod kojeg se ventos moze ostaviti na odredjeno mjesto (modularno postolje) pa mislim da bi to bilo ok da se postavi ventilator u podrucje procesora i tako smanji zagrijavanje.
I na kraju izbjegavajte rad sa laptopom na krevetu jer usisa prasinu, dlacie od tkanine, i to se najcesce nakuplja na ventu i hladnjaku po uzrokuje pregrijavanje...
Madam se da sam nekome pomogao...
Savjeti su uvjek korisni. Doduse moj ti je isti taj tip gdje sam se napatio par sati da ga rastavim da rjesim prasinu, zacepljene hladnjake i sad vec staru pastu koja se pretvorila u pjesak - pa je i jedan od glavnih uzrocnika pregrijavnaja, ali problem je sto mi je jos pod garancijom, pa ne smijem "previse" cackati, za sve sam sto sam radio morao traziti pismeno dopustenje od HP-a.
Server Error
500 - Internal server error.
There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.

damn, mikronis ne mogu otvoriti trenutno.
http://www.mikronis.hr/shop/item.asp?itemid=8752&catid=51 -ovaj ti je navodno još bolji:)
sorry, izgleda da ti nije radio link zbog zareza koji sam stavila odmah iza...
Jaz

Nisam, imam ovaj otkako sam kupila novi Acer, jer znam iz iskustva sa starim da imaju žešćih problema s hlađenjem. A stari mi nije imao nikakvu pomoć ventilatora i postolja i to pregrijavanje ga je totalno skršilo.
Ali sigurna sam da su 3 ventilatora bolja od jednog :) to ne moram ni provjeravati. A razlika u cijeni je nekih 100kn. Po meni se isplati, pogotovo ako si gamer, recimo.

hm, ne mora biti da su 3 ventilatora bolje od jednog,

cak dapace, veci ventilator ti ima veci protok zraka s manjim okretajima tako da ventilator radi manju buku i time je ugodnije za raditi

ako ne mozes ocistiti hladnjak zbog garancije, preporucio bi ti da odes recimo u chipoteku i tamo za nekih 20 kn ima kompresirani zrak, rastavis laptop koliko smijes, tako da prljavstina moze izaci iz njega, i onda s vanjske strane otvora propuses lagano (i uspravno drzi sprej) da se izbaci prljavstina, tako ja cistim svoj laptop kada mi se ne da ga rastavljati, ili kada nekom cistim laptop a noviji je hp ili toshiba pa se mora doslovno vaditi maticna da se odvoji ventilator
da, poslije sam i ja skuzio
Taj mi je vec zanimljiv, bas cu probati pa javim kakav je, tj. funkcionira li po potrebi. Nadam se iduci tjedan
@LaLe, ovo skoro pa svakih par dana radim, ali nije na zalost one neke prevelike pomoci (i jos sto usisivacem pokupim sa vanjskih otvora - naravno, dok je PC ugasen)
LaLe

cak dapace, veci ventilator ti ima veci protok zraka s manjim okretajima tako da ventilator radi manju buku i time je ugodnije za raditi

Vrlo moguće, to je bilo samo moje mišljenje. Jedino što su 3 komada bolje raspoređena po površini laptopa, nego ovaj moj jedan koji je na sredini. Pretpostavljam. Ili sam opet u krivu...?
Jaz

LaLe

Vrlo moguće, to je bilo samo moje mišljenje. Jedino što su 3 komada bolje raspoređena po površini laptopa, nego ovaj moj jedan koji je na sredini. Pretpostavljam. Ili sam opet u krivu...?

Pa i nisi u krivu, meni se recimo puno vise grije lijeva strana laptopa, pa bi najbolje bilo da imam odmah tamo ispod ventilator, ali opet tako bi imao 2 ili 3 ventilatora od 70 mm koji bi (stogod tvrdili na kutijama i stranicama) vrtili ko hrčci za razliku od ovako neceg koji ima 120 mm ventilator

http://www.links.hr/index.php?naziv=Hla%F0enje+za+notebook+CHIEFTEC+CPD-1500A%2C+do+15%27%27%2C+crno%2C+4xUSB&option=artikl&id_kategorija=016004&id_artikl=016.004.005

ali iskreno nisam imao ih rukama da ih isprobam i usporedim tko kako bolje hladi, samo znam da cesto ljudi kupe takva postolja s vise ventilatora na kraju koriste sama postolja s iskljucenim ventilatorima
http://www.feniks-kompjutori.hr/index.php?module=proizvodi_opsirnije&id=90349&kateg=3901

ovo je postolje za laptop sa dva ventilatora koje je moguce postaviti da hlade odredjeni dio laptopa...
Eh, da...jedini je bed što je moj ventilator tako mal (valjda baš nekih 70-ak mm), ali je zato ultratih :)
A ovo CHIEFTEC postolje koje si naveo je za laptope do 15", a ja imam 17". Iako bi mi vjerojatno više koristio tako neki veći ventilator. Čak mi se sviđa ova ideja da možeš sam premjestit ventilatore gdje ti se sviđa. Ja bih, recimo, tu di mi je miš, definitivno. Ne znam šta je tu još osim miša, ali gadno je zagrijano!
na racunalu se zagrijava proc, grafika i HDD... proc i grafika na laptopu su blize ekranu, a HDD je naprijed, najcesce lijevo ili desno od touchpada
Cijela desna strana mu je hladna, a cijela lijeva vruća...a ono što je loše kod ovog mog postolja je da laptop cijelo vrijeme na njemu stoji većim dijelom na toj svojoj desnoj strani, a lijeva lagano "visi". Kad ga pokušam centrirati, počne mi padati na desnu stranu, jer je očito preteška. Živciralo me to, ali sad sam već navikla...valjda tako mora biti.
Ja sam do sada imao priliku isprobati ovo jedno postolje, ne znam tocno koje, ali lijepo izgleda, samo sto je mrezica sup;ljikava preko ventilatora i jedan veci ventilator na sredini i ne pomaze, jedva nesto malo hladi. Kako sam pregledao ove neke koje kod nas ima u ponudi, vecinom nije toliko bitno koliki je ventilator niti koliko se brzo okrece, najbitniji je koliki mu je protok zraka "CFM" ili kufbicne stope u minuti, sto veci broj, to bi trebao vise i ohladiti. Za sada jos nisam imao priliku testirati ovo fenix-ovo rjesnje. Za sad mi se jos i cini najbolja ideja. Brzina je velika, te samo jos preostaje provjeriti protok zraka i super je sto je supljikavo pa mogu namontirati s donje strane (na radnu povrsinu) jos jedan veci ventilator da odozdo isuhuje zrak. Vidjet cemo kako ovo izgleda.
PijaniPatuljak

http://www.feniks-kompjutori.hr/index.php?module=proizvodi_opsirnije&id=90349&kateg=3901

ovo je postolje za laptop sa dva ventilatora koje je moguce postaviti da hlade odredjeni dio laptopa...

to postolje mi se cini jako dobro i razmisljam da si ga narucim, da li je mozda netko vec narucivao iz feniksa? da li salju brzo ili bolje otici u zg pa pokupit to?
Nisam jos isporbao, ali bi trebao ovih dana. Koliko znam u Chipoteci tu u OS se moze naruciti ili dolje u pothidniku, tako da nije nuzno ici u Zg. A sto se slanja tice, ne bih znao, nisam jos kupocvao preko njih.
Konikom ima CoolerMaster od Feniksa... probaj pitati kod njih...
nasao sam na kraju u avenu mallu u onoj velikoj trgovini informaticke opreme, zaboravio sam sada ime, 189 kn je tamo i pokupio sam zadnji

mogu reci da sam zadovoljan, ako je laptop samo spusten onda mi temp u idle zna biti oko 49-50, ako ga postavim na cepove straznju stranu tako da ga malo podignem onda je bio oko 43-44, a sada pokazuje ispod 40 u idle, cak i do 35 tako da mislim da nije losa stvar
pozdrav..
imam acera 5530g i naravno da se jako grije, pa planiram neko hlađenje kupiti.
zanima me koliko je to efikasno, procitao sam vase postove ali nitko nije naveo koliko je to u stupnjevima.
znači zanima me kolika je razlika temp sa hlađenjem i bez??
jer ako je to ispod 10 stupnjeva mislim da se ne isplati bacat 200+ kuna..
ja sam isporbavao razne i na kraju sam si stavio sa 3 ventilatora + 1 12cm iznad tipkovnic ei samo je tkao radio laptop sa 15 stupnjeva hladnijim okruzenjem ;) (PUNO TRUDA MALO MUZIKE) - za sve koji budu slucajno naisli na ovu temu ...

Re: Laptop - Hladjenje

Ukoliko vam je istekla garancija na uredjaj, preporucujem da ga odnesete na servis na zamjenu termalne paste i ciscenje!

Preporucujem:

Ukoliko vam nije daleko, ima servis u Belom Manastiru ( cca 30km od Osijeka ). Kvalitetni strucnjaci, zaposljavaju inzinjersko osoblje.

Servis Info Remont , Kralja Tomislava 6 , Beli Manastir - servis racunala , laptopa , tableta , PS4 konzola , LCD TV-a , specijalizirani servis elektronike ( zamjena BGA chipova, reprogramiranje BIOS-a itd )

Povoljne cijene uz jamstvo!

Tagovi