Portanova - Zabranjeno fotografiranje...

Društvo, politika

Portanova - Zabranjeno fotografiranje...

Jučer u Portanovi dobio zabranu fotografiranja. Dok su moji kupovali u DM-u, ja sam odlučio malo prošetati galerijom i slikati. Nakon par ispucanih fotki prilazi mi zaštitar i pita me slikam li ja to za neku televiziju? Velim mu - ne, čisto za svoj gušt :) Ok, televiziji je zabranjeno snimanje, privatno može. Nastavim dalje fotkati, kad evo opet zaštitara: Upravo sam pričao sa upravom i rekli su mi da je fotografiranje zabranjeno. Morate fotoaparat ostaviti u autu ili negdje kod nas... Pokušaji uvjeravanja da sam amater nisu upalili. Spremio sam fotić, napustio zgradu i odlučio se više ne vraćati. Privatno vlasništvo, imaju pravo zabraniti što ih je volja. Ako im sa fotoapratom nisam poželjan kao kupac, neću više dolaziti :)
Vaše mišljenje?

Za vlastiti gušt slikaš Portanovu? xD

Re: Portanova - Zabranjeno fotografiranje...

Bavim se fotografijom za vlastiti gušt :))

:)

Cruz031

Vaše mišljenje?

da, trgovacki centri imaju glupava pravila

Možda ne žele da narušavaš privatnost ostalih posjetitelja svojim slikanjem?
Možda ne žele da se ostali posjetitelji osjećaju neugodno zbog tvog slikanja?
Možda samo jedna televizija ima pravo slikati po tom centru?
Tko će ga znati...

Uostalom, koja je poanta slikanja trgovačkog centra? I to ni malo lijepog.
I, ajde priznaj, išao si se prošetati fotoaparatom a ne nešto kupiti. Dakle, nisi bio kupac nego fotograf amater.
nije samo to u pitanju. jako puno stvari im se ne dopada.evo,ljudi u radnm odijelima.radim tamo ovih dana i pravila oko buke su mi ok (nema buke kad se centar otvori) al da bi došao do dijela gdje se radi moraš koristiti požarno stepenište i biti što manje uočljiv.ne kretati se po hodniku - praviš čistačicama posao (inače ga ne bi imale?)...općenito siroti zaštitari moraju vas zbog svega opominjati.
ne želim da me netko uslika dok šopingiram!!! jasno!
PEGY

ja bih jako volio da te netko uslika dok pokušavaš parkirati :D
PEGY

šta si ti šopingholičarka? :o
(puno puta sam naišla na komentar, gdje to spominješ, :wink: )
Kad smo mi prošle/pretprošle godine slikali neki bicikl ili nešto slično u Intersparu, prišao nam zaštitar i rekao da ne smijemo slikati. U Hervisu također. Zašto? Nemam pojma, ali svakako malo glupavo... :roll:
@Cruz031....zaboravio si navesti jedan sasvim mali detalj...a to je s kakvim si fotoaparatom fotkao u Portanovi....
naime....da si fotkao sa nekim "obicnim" foticem....sigurno ne bi bilo nikakvih problema....jer kad god sam u shopingu....hrpa balavurdije se fotka po svim mogucim coškovima centra....nebili napunili svoj fejs album....i pri tome ih nitko nikad ne pita za koga fotkaju....

e sad s obzirom kad se pojaviš s nekim dslr-om...
koliko se god trudio objasniti da si ti amater....budimo realni...ne spadaš u tu grupu....

što se tice pravila....da li se smije fotkati ili ne....jbg...kao što si naveo....ipak je to necija privatna prcija te samim tim oni određuju pravila igre...
te na tebi je da odluciš dali ceš ih poštivati ili ne....ili ako si dovoljno snalažljiv....nema te zabrane koja ce mi zabraniti barem par fotki

Zahvaljujem na komentarima/mišljenjima. Radilo se o DSLR-u. Nikad nisam išao samo fotkati, uvijek bi nešto kupio ili otišao u kino. Uglavnom, kako je već netko napisao - tko šljivi centar! Došlo je lijepo vrijeme i treba ga što više iskoristiti :)
PROLJETNI SNIJEG
Stella1989

Kad smo mi prošle/pretprošle godine slikali neki bicikl ili nešto slično u Intersparu, prišao nam zaštitar i rekao da ne smijemo slikati. U Hervisu također. Zašto? Nemam pojma, ali svakako malo glupavo... :roll:

Ako ne znaš zašto, kako znaš da je glupavo? :wink:
Fotografije su ti stvarno amaterske. Mora da su ti zato zabranili fotografiranje.
:mrgreen:

francika

Fotografije su ti stvarno amaterske. Mora da su ti zato zabranili fotografiranje.
:mrgreen:

Sve je moguće :lol:
nemosvjerovat

Stella1989

Ako ne znaš zašto, kako znaš da je glupavo? :wink:

Kako kontam, svakom "običnom" čovjeku to i nije baš najjasnije. Čovječe, slikaš neku glupost najobičnijim mobitelom s fotoaparatom i priđe ti zaštitar i kaže ti da ne smiješ slikat'...

Kao da slikam (za) ne znam što... LOL
Stela to nije istina!
ako uslikaš neki predmet mobitelom neće ti nitko ništa.Ja često uslikam cipele,hlaće...da bih poslala mms kada se trebam s nekim posavjetovati i nitko do sada nije obraćao pažnju na to.
Druga stvar je kada se netko muva po TCu s kameretinom od 2kg oko vrata.
Po mojim saznanjima nije dozvoljeno fotografiranje uopće ni u kojem prodajnom prostoru, to je kršenje nekih zakona, ne znam točno, jer postoje neki koji fotkaju po trgovinama za konkurenciju. Razlika je jedino u tome pridržavaju li se trgovci/zaštitari tih pravila. Nigdje se ne bi smjelo fotografirati.
Ma da, kršenje Zakona o Hervisu, ako ne i ženevske konvencije!!!
boje se da ne bi po slikama napravio isti trgovački centar, zadnji krik arhitekture u auto cadu i onda da se isti takav izgradi recimo u parizima, minkenima, londonima,amerikama....... :)
PEGY

Stela to nije istina!
ako uslikaš neki predmet mobitelom neće ti nitko ništa.Ja često uslikam cipele,hlaće...da bih poslala mms kada se trebam s nekim posavjetovati i nitko do sada nije obraćao pažnju na to.
Druga stvar je kada se netko muva po TCu s kameretinom od 2kg oko vrata.

Da, nije istina...a zašto nam je zaštitar onda prišao u dva navrata kad smo slikali mobitelom i rekao da ne smijemo slikati?! ;)
-nella-

Po mojim saznanjima nije dozvoljeno fotografiranje uopće ni u kojem prodajnom prostoru, to je kršenje nekih zakona, ne znam točno, jer postoje neki koji fotkaju po trgovinama za konkurenciju. Razlika je jedino u tome pridržavaju li se trgovci/zaštitari tih pravila. Nigdje se ne bi smjelo fotografirati.

Ajde onda ako već imaš saznanja, citiraj taj zakon :roll:

Cilj zabrane slikanja po nekim trgovinama je zbog bojazni od konkurencije. I tu se ne radi samo o slikanju. Poznajem jednu osobu koja je svojevremeno radila za tako jednu konkurenciju i poslali su je u trgovinu s notezom i olovkom da prepiše cijene pa su joj i to zabranili.
morgan

nije samo to u pitanju. jako puno stvari im se ne dopada.evo,ljudi u radnm odijelima.radim tamo ovih dana i pravila oko buke su mi ok (nema buke kad se centar otvori) al da bi došao do dijela gdje se radi moraš koristiti požarno stepenište i biti što manje uočljiv.ne kretati se po hodniku - praviš čistačicama posao (inače ga ne bi imale?)...općenito siroti zaštitari moraju vas zbog svega opominjati.

???
za ovo prvi put čujem... a kad ti dolaziš na posao??? ovo s bukom nije baš istina jer cijelo vrijeme po shoping centru se čuje glazba... osim toga na čega bi ličilo kad bi svaki kafić, trgovina ili npr kuglana razvalili razglas.

jedino ponekad traže malo prije 9h da se pokaže iskaznica da radiš jer puno ljudi želi ući prije 9h, tj. prije nego je centar otvoren za posjetitelje

kakvo crno kretanje požarnim stepeništem da dođeš do svijeg "lokala" ???

što se tiče slikanja, svaki dan vidim hrpetinu posjetitelja koja se fotka ...

Bojo

boje se da ne bi po slikama napravio isti trgovački centar, zadnji krik arhitekture u auto cadu i onda da se isti takav izgradi recimo u parizima, minkenima, londonima,amerikama....... :)

Vesnice :shock:
MissTake

za ovo prvi put čujem... a kad ti dolaziš na posao???

u 5 ujutro
MissTake

ovo s bukom nije baš istina jer cijelo vrijeme po shoping centru se čuje glazba...

mislio sam na buku od bušilica i takvog alata.
Ajd za 5 ujtro ne mogu nista reci, ali u 8h nikada nisam cula da ima problema...
A buka busilica ... to mi je normalno da ne zele buku..
MissTake

morgan

???
za ovo prvi put čujem... a kad ti dolaziš na posao??? ovo s bukom nije baš istina jer cijelo vrijeme po shoping centru se čuje glazba... osim toga na čega bi ličilo kad bi svaki kafić, trgovina ili npr kuglana razvalili razglas.

jedino ponekad traže malo prije 9h da se pokaže iskaznica da radiš jer puno ljudi želi ući prije 9h, tj. prije nego je centar otvoren za posjetitelje

kakvo crno kretanje požarnim stepeništem da dođeš do svijeg "lokala" ???

što se tiče slikanja, svaki dan vidim hrpetinu posjetitelja koja se fotka ...

Bojo

Vesnice :shock:

šta na ovom forumu svi sve počeli shvaćat ozbiljno a? :) još pišem u množini gradove...no dobro... kome je suđeno da bude jeben, njemu gače i same padaju... :)

Cruz031

Jučer u Portanovi dobio zabranu fotografiranja.

U Avenue Mall-u je također zabranjeno fotografiranje. Provjereno prije nekoliko dana. :lol:
pa fotografiranje je zabranjeno u skoro svakom trgovačkom centru u europi. pogotovo sa nekim većim objketivom
Mrky007

pa fotografiranje je zabranjeno u skoro svakom trgovačkom centru u europi. pogotovo sa nekim većim objketivom

I mobitelom. LOL

Stella1989

U Avenue Mall-u je također zabranjeno fotografiranje. Provjereno prije nekoliko dana. :lol:

Jesi fotografirala fotićem ili mobitelom? :) Hvala na informaciji!
Ako se ne varam, dečkov brat nije ni slikao već je držao mobitel u ruci (Samsung S5230), pa je prišla neka žeMska i rekla da se ne smije slikati. A što ćeš, morala je ona izaći da pokaže svoju uniformu i kako je kul. LOL

Svašta... I to je njima 'nova promenada'... Moš' mislit :)
Cruz031

Svašta... I to je njima 'nova promenada'... Moš' mislit :)

Čovjek više ne smije ni šetat s mobitelom u ruci, ha da! ;)

Sljedeće bi moglo biti: zabranjeno telefoniranje u trgovačkim centrima. Prije ulaska molimo ugasite mobilne telefone. LOL
zabranjeno peglanje
a jel se smije prodavacice slikat... :D
Uff ima ona neka mala u hodniku na prizemlju na salteru koji k je to vec gdje se parfemi prodaju..

1.60m cistog zla ...
zlO dobro Izgleda!
:D

Cruz031

Jučer u Portanovi dobio zabranu fotografiranja. Dok su moji kupovali u DM-u, ja sam odlučio malo prošetati galerijom i slikati. Nakon par ispucanih fotki prilazi mi zaštitar i pita me slikam li ja to za neku televiziju? Velim mu - ne, čisto za svoj gušt :) Ok, televiziji je zabranjeno snimanje, privatno može. Nastavim dalje fotkati, kad evo opet zaštitara: Upravo sam pričao sa upravom i rekli su mi da je fotografiranje zabranjeno. Morate fotoaparat ostaviti u autu ili negdje kod nas... Pokušaji uvjeravanja da sam amater nisu upalili. Spremio sam fotić, napustio zgradu i odlučio se više ne vraćati. Privatno vlasništvo, imaju pravo zabraniti što ih je volja. Ako im sa fotoapratom nisam poželjan kao kupac, neću više dolaziti :)
Vaše mišljenje?

Ja bi im uputio jedno pisamce na službeni email...da ti objasne na temelju kojeg zakona je tebi zabranjeno fotografiranje unutar objekta koji je dostupan većem broju građana!!!??
Zatim bi ih upoznao sa hrpom najnovije tehnologije kojom je moguće snimat svaki kutak Portanove a da oni to ne vide!!
U krajnjem slučaju svoj novac možeš trošit tamo gdje je fotografiranje dozvoljeno!!!
@slavonija....porta nova je privatna prcija...te samim tim oni određuju pravila igre....ako je gazda rekao nema fotkanja onda to znaci samo jedno....nema faking fotkanja....a ti se možeš žaliti isusu bogu i svim apostolima....al fotkanja i dalje nece biti....

e sad koji dio ti nije jasan
tamna strana

@slavonija....porta nova je privatna prcija...te samim tim oni određuju pravila igre....ako je gazda rekao nema fotkanja onda to znaci samo jedno....nema faking fotkanja....a ti se možeš žaliti isusu bogu i svim apostolima....al fotkanja i dalje nece biti....

ma bole me briga ..koliko god je privatna prčija...objasni ti meni postupak zaštitara ako ja sa fotoaparatom od 5000 kuna okinem pet fotografija, šta će on radit, koji je njegov postupak točno, hoće mi ga oduzet, zaplijenit, brisat fotografije, hoće me nasilno izbacit van...sve mi potanko napiši na temelju kojih to zakona može radit...aj neki zakon mi smisli na temelju kojeg mi zaštitar može obrisat fotografiju i ako ja neću šta će on radit!!!???

evo da ti budem jasniji...
zaštitar: dobar dan ovdje ne smijete slikat
ja: dobar dan, sliko sam i??
zaštitar: dajte mi fotoaparat
ja: daj mi potvrdu o oduzimanju predmeta
zaštitar: kmeee
slavonija

..objasni ti meni postupak zaštitara ako ja sa fotoaparatom od 5000 kuna okinem pet fotografija, šta će on radit, koji je njegov postupak točno, hoće mi ga oduzet, zaplijenit, brisat fotografije, hoće me nasilno izbacit van...sve mi potanko napiši na temelju kojih to zakona može radit...aj neki zakon mi smisli na temelju kojeg mi zaštitar može obrisat fotografiju i ako ja neću šta će on radit!!!???

ajd probaj pa nam javi i dokumentiraj fotografijama

imam scenarij za video uradak u trajanju od minimalno 15 minuta kako te hapse i odvode dok se ti otimaš izvikuješ parole dolje kapitalizam, živio internet itd itd...možda i više od 15 minuta
slavonija

tamna strana

ma bole me briga ..koliko god je privatna prčija...objasni ti meni postupak zaštitara ako ja sa fotoaparatom od 5000 kuna okinem pet fotografija, šta će on radit, koji je njegov postupak točno, hoće mi ga oduzet, zaplijenit, brisat fotografije, hoće me nasilno izbacit van...sve mi potanko napiši na temelju kojih to zakona može radit...aj neki zakon mi smisli na temelju kojeg mi zaštitar može obrisat fotografiju i ako ja neću šta će on radit!!!???

nemam ti što objašnjavati
nadobudni frajeri kao ti su naprosto poželjni
da zaštitarima skrate dosadu i monotoniju
radeci u trgovackim centrima
tamna strana

slavonija

tamna strana

Ajmo krenuti od nekih osnovnih stvari: OVLASTI ZAŠTITARA

http://devcic.ueuo.com/ovlasti.htm

SLIČNA PROBLEMATIKA...TAKOĐER NEDEFINIRANA

http://ico.bloger.hr/post/zabrane-fotografiranja/736047.aspx

Zaštitar bi te imao pravo zadržat, čak i primjeniti silu..koja mora biti srazmjerna..ne može te natelebat, udarat, može te samo zadržat i pregledati, kažem još jednom EVENTUALNO PREGLEDATI FOTOAPARAT, što ne znači paliti aparat, rovati po aparatu, rasklapati ga, otvarati fotografije, brisati sadržaj jer za to treba imati sudski nalog...kojeg eventualno može dobit samo policija..e ako hoće takvu reklamu..neka ju dobiju....može te znači zadržat, da dođe policija, koja mora pismeno zatražiti PRETRAGU FOTOAPARATA, PONAVALJAM, PRETRAGU FOTOAPARATA, NE PREGLED, VEĆ PRETRAGU, što u konkretnom slučaju znači uvid u sadržaj fotoaparata.

Prvo moraš razlikovati dva postojeća zakonska pojma PREGLED I PRETRAGA...OSOBA, PROMETNIH SREDSTAVA I PREDMETA....!!

Nije da ja imam nešto protiv zaštitara, čak ih podržavam da rade svoj posao...ali se borim protiv osoba koje su im nametnule takve glupe poslove, nekim zabranama i restrikcijama koje naprosto ne piju vode!!

Razumijem ako je zabranjeno fotografiranje objekata od interesa za državu...ali zabrana fotografiranja u jednom centru gdje je dostupno ulazak svima naprosto je apsurd apsurda..u doba tehnologije, minitehnologije...mogu snimat da me ne vide i ne čuju!!

Ne ulazim u kategoriju problema, šta bi bilo da te Portanova privatno tuži za objavljivanje fotografija...to nemam pojma ali odgovorno tvrdim da nema te ovlasti, osim sudskog naloga da ti kopa po sadržaju fotoaparata...

I pitanje jedno...ima li uopće na ulazu u Portanovu oznaka zabrane fotografiranja...ima ih posvuda po crkavama na moru...unos sladoleda, ulazak u kratkim hlaćama i fotografiranja..zabranu fotografiranja nisam doživio jedino u minaretu u Mostaru...svugdje dalje je bila zabrana ali se pitam tko bi ju provodio u pravoslavnoj crkvi...ako fotkaš...neće i tamo valjda zaštitar iskočit!!?? Možda paroh skoči i jiujitsu zahvatom ti otme aparat.... :lol: :lol:

To je stvar osobne prirode, hoćeš ti to poštivat ili ne...ali zakonskih uporišta za bilo kakvu veliku reakciju jednostavno nema u državi kojoj kronično fali turista, japanaca sa hrpom fotoaparata!!

Postoji samo ograničenost pojedinih ljudi koji misle da je postavljanjem table "zabranjeno nešto" riješio sve probleme....neee, tek je otvorio pandorinu kutiju ako ih onaj tko ih treba provodit nema na temelju čega provoditi!!!
ajd dobro, fotkaj, što si se toliko zapjenio!? i stavi slike tu da ih i mi pregledamo i komentiramo jer možda su ti riječi jače od slika!
Stella1989

Iz iskustva zaštitara mogu ti reći da ni jedan centar ne dozvoljava fotografiranje. To je njihovo pravo kao privatnika. Kao što je i tvoje pravo zatražiti da se ljudi izuju na ulazu u tvoju kuću.Što se tiče tvoga potpisa.. Po donaciju kikirikija moraš doći sama. Spremno te čeka.
tamna strana

slavonija

tamna strana

:D :twisted:
Ricinus

Stella1989

Što se tiče tvoga potpisa.. Po donaciju kikirikija moraš doći sama. Spremno te čeka.

jesi li ti to opet "skužio" foru!? :P

http://www.osijek031.com/viewtopic.php?t=29273&start=105
PEGY

ajd dobro, fotkaj, što si se toliko zapjenio!? i stavi slike tu da ih i mi pregledamo i komentiramo jer možda su ti riječi jače od slika!

Gdje ti vidiš da sam se ja zapjenio???
Ja pokušavam raspravljat o problemu, koji ne tišti samo nas ovdje već dugi niz godina i druge ljude koji se profesionalno ili amaterski bave fotografijom!!
Niti sam napisao da ljudi sad namjerno idu slikat da provociraju po centru...ja sam slikao baš u portanovi par slika..nitko mi ništa nije rekao..nisam ni razmišljao o mogućnosti da oni to ne dozvoljavaju!!
Srž mog teksta je da ti ne može netko samo tako uzeti fotoaparat iz ruke i brisati fotografije, makar to bio i policajac!!
Naravno da nisam blesav ići sad u portanovu ili bilo koji cenar izazivat nekog zaštitara da me zadržava i spopada, nije mi to fetiš...htio sam skrenuti pažnju na NEBULOZNOST POSTAVLJANJA znakova zabrane fotografiranja na takvim mjestima....govorim o situacijama u kojima sam se i sam mogao onda zateći kad pročitam masu nebuloza...
Koja svrha se postiže zabranom fotografiranja, kad danas imaš sat u kojem se nalazi mala kamera i možeš sve poslikat, objavit sve na internetu....ne kužim, šta se ostiže time??
Naiđe sad hrpa japanaca sa fotoaparatima i zaštitar će njima zabranit ulaz u portanovu šta??

zabraniš nekom tko će potrošit par tisuća kuna da uđe unutra , glupost....!!

Da nastavimo u dobrom duhu rasprave...bez da se itko uvrijedi....i pomisli da se netko PJENI...primejrak rasprave sa drugog foruma i copy /paste jednog razmišljanja poput mojeg!!!

http://www.index.hr/forum/default.aspx?q=t&idf=52&idt=305380

1. Na javnim površinama dozvoljeno je fotografiranje ljudi (muškaraca, žena, djece i staraca), životinja, stvari i pojava, ako se nalaze na javnoj površini ili ako su vidljivi s javne površine, ukoliko ne postoji neki izričit znak zabrane. Čak i područja/zgrade/parkovi koja su pod upravom nekoga ili nečega, a javno su dostupna, smatraju se javnom površinom, tj. ak na ulazu nema znaka zabrane, fotografiranje je dopušeno.

2. Ako je netko na krivom mjestu u krivo vrijeme, pa bude snimljen, to je isključivo problem te osobe, a ne fotografa.

3. Unatoč uvrijeđenom mišljenju (zbog medijski i dušebrižnički inducirane antipedofilske paranoje), fotografiranje djece na javnim površinama nije zabranjeno.

4. Jedina tri članka zakona koji sankcioniraju fotografiju su članci u kaznenom zakonu koji sankcioniraju: 1. snimanje djece u svrhu proizvodnje pornografije (odnosi se na fotografije koje prikazuju djecu u eksplicitnim seksualnim aktivnostima ili su fokusirane na njihove spolne organe); 2. neovlašteno snimanje (tu se misli na tajno snimanje i špijuniranje/voajerizam u privatnom prostoru); 3. članak prekršajnog zakona koji sankcionira kršenje znakova zabrane fotografiranja.

5. Dozvola osobe na slici (tzv. model release) potreban je samo u slučajevima da se snima za komercijalnu upotrebu tj. u svrhu reklamiranja ili u svrhu prodaje fotografija (npr. Istockphoto, shutterstock i slični sajtovi). Za sve ostalo model release nije potreban (osobna upotreba, izložbe, novinsko izvještavanje, modni editorijali isl.)

6. Privatnosti na javnom prostoru nema. Postoje neke iznimne situacije u kojima se smatra da osoba ima pravo da određenu dozu privatnosti, no to su uglavnom samo situacije tipa obavljanja nužde, dojenja djece isl.

7. Plaže su javna površina i na njima je fotografiranje dozvoljeno, ako ne postoji znak zabrane. Iznimka su nudističke plaže na kojima je redovito fotografiranje i bilo kakvo drugo snimanje zabranjeno, no tu redovito postoje vidljivo istaknuti znakovi zabrane, a takve plaže su često i ograđene.

8. Što se tiče "Preporuka dječje pravobraniteljice", to su samo preporuke, a ne zakoni (drugim riječima može ih se slobodno ignorirati). Osim toga njih je sastavljala osoba koja nema blage veze o medijskom izvještavanju, već se radi o "dušebrižničkim" pokušajima otežavanja rada fotografima i rikazivanja istih u lošem svijetlu iz čistog razloga što u svemu vide nekakvu opasnosrt za djecu a sebe doživljavaju kao viteza u sjajnom okopu koji spašava djecu od zla.

9. Što se pak tiče susreta sa organima reda treba upamtiti slijedeće:

a) jedino policija ima pravo legitimiranja (traženja osobne iskaznice)
b) zaštitari, čuvari i slični vas smiju jedino zadržati do dolaska policije i ništa drugo!
c) zaštitari/čuvari imaju ovlasti samo na području objekta ili terena koji čuvaju
d) zaštitari nemaju pravo oduzimati pedmete niti vas pretresati
e) policija ima pravo oduzimanja predmeta i pretresa/gledanja fotki samo ako ima sudski nalog ili osnovanu sumnju da se čini kazneno dijelo.
f) niti policija niti zaštitari nemaju ovlasti tražiti da brišete slike/uništite film
g) bez obzira koliko se dotični služili metodama zastrašivanja (vikanje i prijetnje), to ne umanjuje vaša zakonska prava niti povećava njihove ovlasti. (vidi a, b, c, d, e, f)
h) sa službenim osobama treba biti maksimalno ljubazan (jer se u suprotnom se dotični mogu izvlačiti na "nasilničko ponašanje", "napad na službenu osobu" i slično...)

10. Praksa je pokazala da su organi reda i paranoični slučajni prolaznici, često skloni "iz sigurnosnih razloga" zagorčavati život onima koji imaju malo veće (dSLR) aparate, dok istovremeno na one koji imaju male aparate ne obraćaju pažnju, ignorirajući činjenicu da i mali aparati, i veliki aparati (pa i mobiteli s kamerom) rade slike i snimaju video.

11. Što se pak autorskih prava fotografija tiče, vlasnik autorskih prava je ili fotograf koji je snimio sliku (bez obzira svojim ili tuđim aparatom), ili agencija za koju fotograf radi (ako je u svojstvu zaposlenika te agencije i tako naznačeno u ugovoru). Ograničavanje fotografiranja (npr. na koncertima) pozivanjem na "autorska prava" je glupost.
PEGY

Ricinus

Stella1989

Što se tiče tvoga potpisa.. Po donaciju kikirikija moraš doći sama. Spremno te čeka.

jesi li ti to opet "skužio" foru!? :P

http://www.osijek031.com/viewtopic.php?t=29273&start=105

Dok ima takvih kao ti nikada mi neće biti dosadno.

slavonija

2. Ako je netko na krivom mjestu u krivo vrijeme, pa bude snimljen, to je isključivo problem te osobe, a ne fotografa.

Ako snimiš krivu osobu na krivom mjestu, to će isključivo postati tvoj problem.
S punim pravom.

@Slavonija,
Hvala na javljanju! Tvoji postovi sadrže dosta korisnih informacija. Za prekršaj -'nepoštivanje znaka zabrane fotografiranja' čujem prvi put :) Ne znam za portanovu, ali na ulazu u avenue mall stoji znak 'Zabranjeno fotografiranje'. Znači, oni mogu pozvati policiju a ovi će napisati prekršajnu prijavu :-D

Cruz031

@Slavonija,
Hvala na javljanju! Tvoji postovi sadrže dosta korisnih informacija. Za prekršaj -'nepoštivanje znaka zabrane fotografiranja' čujem prvi put :) Ne znam za portanovu, ali na ulazu u avenue mall stoji znak 'Zabranjeno fotografiranje'. Znači, oni mogu pozvati policiju a ovi će napisati prekršajnu prijavu :-D

Mogu oni zadržat tamo osobu....samo se pitam koliko je svrhovito nasilno zadržat osobu koju si vidio da fotografira sa mobitelom ako ona kaže zaštitaru, "tko te hebe"...znači neće da se zadrži, znači zaštitar bi trebao ulazit u situaciju da primjenjuje silu zbog prekršaja kojeg ne može zakonski procesuirati, nije ovlašten!!

Prema zakonu, može te zadržat, pregledat ti sadržaj torbe ako mu dopustiš..ako ne.... pobuđuješ sumnju i vraćamo se opet do zadržavanja jer te ima kao sumnjivog pravo zadržat...ali da ne duljim...fotoaparat ti ne može oduzet, ne može brisat fotografije...a policiju može zvati koja na mjestu može da ti izda neki nalog na temelju članka 15, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira....narodne novine 5/90...kazne su tamo izražene u dinarima a izmjena i dopunama 94-pretvoreno u DM-ove, a u kunama takav zakon ni ne postoji...o tim apsurdima ja pričam, o nedorečenim zakonima, ponašanjima , situacijama u kojima se nalaze svi nadležni za postupanje...bitno je da se netko sjeti nafrljit znak zabrane snimanja a o mogućnosti provođenja nitko ne razmišlja, već guze zaštitara da se mora raspravljat o tricama i kućinama!! Ja razumijem svrhu zabrane snimanja koja je naznačena prometnim znakom negdje uz vojne objekte, pa možeš platiti kaznu i prometnom policajcu jer nisi poštivao znakove...ali ove apsurdne naljepnice na mjestima koja su dostupna svima i koja bi te trebala privlačit da trošiš u doba recesije, kad bi trebao privući svakog kupca..oni natrče zabranu snimanja, pa u doba Staljina su bile demokratskije metode...Da ne duljim...oko ovoga..samo policija ima zakonske ovlasti da ti uzme aparat, pregleda ga, prelista fotke, izuzme ga privremeno, napiše nalog, priloži dokaze...znači oko toga uopće ne dvojim....dvojim se oko svrhovitosti svega..aj jednom, aj drugi puta..ali što ako se takvo postupanje zaštitara bude zalomilo više puta, ima li smisla..ako ti ionako fali reklame!!??

Jedino što neznam, ima li Portanova zakonske osnove da te tužaka i razvlači po sudovima zbog svega toga...neka se javi neki pravnik LOL!! :lol:
kad bi vi meni fotografirali mog cukija,to bi bila najbolj fotka godine,ne da je ljepotan ne da je otmjeno pseto nesto najsladje stvorenje sto je majka priroda napravila,jest malo zivcano ali orposten mu je mali grijeh,fotka bi bila za naslovne stranice svih listova pa cak i politickih,a za porta novu to je covjekov rad a moj cuki stvoren je po prirodi od boga ivoli se ludo slikati. narmalno nagrada sljedi uz dogovor.pozdrav i ne ljutite se na zastitare takva tm jevsudbina poslovna,pozdrav svim fotograferima
kad bi vi meni fotografirali mog cukija,to bi bila najbolj fotka godine,ne da je ljepotan ne da je otmjeno pseto nesto najsladje stvorenje sto je majka priroda napravila,jest malo zivcano ali orposten mu je mali grijeh,fotka bi bila za naslovne stranice svih listova pa cak i politickih,a za porta novu to je covjekov rad a moj cuki stvoren je po prirodi od boga voli se ludo slikati. narmalno nagrada sljedi uz dogovor.pozdrav i ne ljutite se na zastitare takva tm je sudbina poslovna,pozdrav svim fotografima

Tagovi