Sada već iz iskustva mogu govoriti da su pitanja kod kojih osobe najčešće ne znaju odgovore za druge članove svog kućanstva OIB ILI broj osobne iskaznice, naziv najviše završene škole i struku, te adresu na kojoj se nalazi tvrtka u kojoj član kućanstva radi, odnosu adresu škole koju član kućanstva pohađa. Bilo bi dobro da olakšate život i sebi i nama te pripremite podatke koji će vam možda biti nepoznati.
Ako vas je popisivač slučajno zaboravio upitati po ulasku, obavezno mu recite ako se na kućnom broju (ako živite u kući, za zgradu se podrazumijeva) nalazi dva ili više stanova i dva ili više kućanstava. Osobe koje su do nedavno bili članovi kućanstva, ali to više nisu, niti će biti, nemojte ni spominjati. Svi podatci se daju u odnosu na stanje 31.03.2011., što se uzima kao ključni trenutak za Popis.
Ja dosad nisam imao apsolutno nikakvih negativnih iskustava, svi ljudi su u pravilu susretljivi i angažirani su u ispunjavanju upitnika.
Jedan savjet za popisivače; ne znam jeste li primjetili, ali puno mi je lakše ispunjavati kontigent pitanja o radu i zaposlenju ako unaprijed pitam osobu radi li. Naime, to pitanje dolazi puno kasnije u upitniku, a po meni bi trebalo biti na prvom mjestu. To je pitanje o "položaju u aktivnosti".
Osobno sam dobio 132 kućanstva (procijenjeno), dok mi je jedan kolega dobio 117 kućanstava, a drugi 150.
Imao sam zanimljivu situaciju da mi odmah drugi kućni broj koji sam trebao popisati uopće ne postoji.
Po meni su najpromašenije stvari u popisnici što moram ispunjavati bračno stanje i za bebe od 10 dana, dok recimo klince od 9 godina, koji znaju raditi na računalu vjerojatno bolje od mene, ne ispitujem poznavanje rada na istom.
Naravno da ovdje nećemo odavati tajne podatke, ali o nekim situacijama, naravno bez navođenja imena osoba, možemo raspravljati. Eto volio bi da ovaj topic u narednih 25 dana bude mjesto na kojem ćemo odnos popisivača i popisanih učiniti što efikasnijim i bržim, jer vjerujem da nam je to svima u interesu.