Do Zagreba magistralom, ušteda najmanje 100 kuna

Osijek

Do Zagreba magistralom, ušteda najmanje 100 kuna

Osječani sve češće izbjegavaju plaćanje (pre)skupe cestarine i do Zagreba, umjesto autocestom, kreću magistralnim putovima. Ušteda je poprilična jer osim izbjegavanja plaćanja 83 kune cestarine od Kopanice do Zagreba (u jednom smjeru) uštedjeti će se i na gorivu jer će automobil pri vožnji magistralom trošiti 10 do 40 posto manje goriva nego pri velikim brzinama na autocesti (ovisno o modelu automobila i stilu vožnje).

Put magistralom će potrajati nekih četiri sata ili nešto manje što je, otprilike, sat vremena duže nego autocestom. Stoga poslovni ljudi i oni koji su u vremenskoj stisci i dalje koriste autocestu, najčešće baš zato što će i gorivo i cestarinu platiti firma u kojoj su zaposleni. Inače, ne treba vjerovati u priče kako je cesta na magistrali loša i kako ćete se "gambati" kilometrima iza traktora i motokultivatora. Cesta je dobra, na mjestima čak i iznenađujuće dobra, a osim radova na obnovi kolnika u Pitomači nema problematičnih mjesta. Traktore i ostala spora vozila pretiče se bez poteškoća zahvaljujući čestim ravnim i preglednim dionicama.

Za kraj valja napomenuti kako je put magistralom, ovisno o automobilu s kojim se ide na put, jeftiniji najmanje 100 kuna u jednom smjeru.

Circa031
Stvarno je za poludit otići do ZGa autom. Recimo da trebaš otići na 1 dan.
Autoput = Rezervoar goriva + Cestarina = 630,00 kn :(

Sljedeći put idem magistralom, pa ću usporediti :)
Jeftinije avionom ZG-London i nazad.
super vam je priča, ako imate vremena na bacanje i ne razumijete rizike...

recimo da se spićkaš u banderu u nekom selu. dok ti dođe hitna, treba ti ajme i još te usput pokupe neki bugari ili rumunji šleperom... a na autocesti ipak je komfor, možeš pretjecat, pregledno, ravno...
jeje, može ti i ovca izletit na cestu i dijete nedajbože pa da vidiš štete na autu...
Mislim da ovo ovisi: osobama koje u zg idu poslovnim putem je korisnija autocesta (ionako su im putni troškovi pokriveni), brže stignu i više stignu obaviti, a ljudima koji idu na odmor ili rekreativno putuju je možda isplativije ići magistralom, ionako im se nigdje ne žuri, a ima mjesta uz magistralu koja se isplati stati i vidjeti, ili popiti kavu u njima (meni se izgled Virovitice uvijek sviđao!)
prijatelj_slon

super vam je priča, ako imate vremena na bacanje i ne razumijete rizike...

recimo da se spićkaš u banderu u nekom selu. dok ti dođe hitna, treba ti ajme i još te usput pokupe neki bugari ili rumunji šleperom... a na autocesti ipak je komfor, možeš pretjecat, pregledno, ravno...

Mislim da nema potrebe sprdati po principu "super vam je priča" jer se radi o ukusima. Činjenica je da je vožnja magistralom jeftinija, a gine se i tu i tamo. Misliš da negdje bogu iza nogu na autocesti brzo dođe hitna?
Recimo meni se od vožnje autocestom brzo spava i otupljuje me. Kamioni, nema ih puno, a ima dosta mjesta za pretjecanje.
Ušteda? Moj primjer je vožnja renault Cliom 1.5 dci, treba mi malo manje od 4 sata s jednim stajanjem za kavicu i WC. Potrošim 200 kuna goriva za otići do Zagreba i vratiti se kući i malo vozikanja po Zagrebu... Kako je povratna karta za bus ili vlak oko 150 kuna, dvije osobe u automobilu koji malo troši će isplatiti gorivo i još i uštedjeti, a o komforu ne treba ni pričati...
jeftina ti ta karta do zg i nazad za samo 15 kn. pa de uloži taj iznos pa navrati ponekad :)
uvijek autoput, na magistralu više i ne pomišljam.
Circa

Mislim da nema potrebe sprdati

Nikaki sprd lego, ja sam kažem...

Circa

Činjenica je da je vožnja magistralom jeftinija, a gine se i tu i tamo.

pa da. tu i tamo, svatko nekad pogine... :lol:

Jeftinija? a jeftinije je zapalit vatru na ognjištu i tak se grijati neg centralno kupit, ali nije baš pametnije. :lol:

Circa

Ušteda? Moj primjer je vožnja renault Cliom 1.5 dci, treba mi malo manje od 4 sata s jednim stajanjem za kavicu i WC. Potrošim 200 kuna goriva za otići do Zagreba i vratiti se kući i malo vozikanja po Zagrebu...

nije ti to ništ. moj tetak je lovac pa mi je prićo prije neki dan da njegova Lada Niva troši 3,5 litre kad je ljep dan. :lol:

predlažem ti da proučiš zempljopis, do Zagreba je 300 km. X2 ti je 600 km.
pa ak ti auto troši 5,5 litara na sto mm, to ti je 5L X 7,18 = 39,49 kn.
znaći, 40 kn / 100 km. da ne duljim, 240 samo dok dođeš i bok.
a ak ti usput daju neku kaznu, pa ak stvarno popiješ tu kavu koja isto košta i uraćunaš da si se osam sati vozio i pri tome popio neku tekućinu...

jebi ga. ja svoju ženu i djecu ne bi drndao i reskirao najgore zbog 80,00 kn.
tko vozi, zna oćem govorim.
E, kod potrošnje si se prevario...
Svaka čast tvom tetku i njegovoj Nivi (najboljem terencu), ali moj Clio na otovrenoj cesti (5. brzina, 80-90 km/h) troši oko 4 litre eurodiesela na 100 kilometara (ne moraš vjerovat, ali tvrdim da je tako) dok na autocesti (5. brzina, 130-140 km/h) troši oko 9 litara na 100 km/h... Pa ti računaj
Plačanje kazni?! Vozim po ograničenjima.
Da ne bi bilo kako ja to pričam bez veze reci cu i kako sam došao do te racunice...
Napunim pun rezervar prije kretanja (benzinska mi je 20 metara od stana) odem do Zagreba i nazad, opet napunim pun rezervar i platim 207 kuna. O tome ti ja pričam, nikakvo putno računalo, nagađanja, predviđanja ili gatare... Živa istina, moj osobni primjer, a pričao sam i s ljudima na poslu koji se slažu s mojom računicom.
Istim autom sam išao i na more, kombinirana vožnja, autocesta, plitvička cesta, nešto gradske vožnje, stalno upaljena klima i na prvi pun rezervar goriva sam izračunao potrošnju od 5,1 litre na 100 kilometara.
Nadalje, kako se o ukusima ne raspravlja, uvijek će biti onih koji će ići isključivo autocestom, ali i onih koji će ju izbjegavati kada god mogu.
E, da!
Zaboravio sam napomenuti da jako volim voziti auto tako da je meni voznja i gust. Oni kojima je to tlaka ce sigurno ici najbrzim putem kako god......
Dakle, mozda sam malo subjektivan....
Circa

moj Clio na otovrenoj cesti (5. brzina, 80-90 km/h) troši oko 4 litre eurodiesela na 100 kilometara (ne moraš vjerovat, ali tvrdim da je tako)

da si vozio još sporije u petoj, još bi ti manje trošio.
prijatelj_slon

Circa

moj Clio na otovrenoj cesti (5. brzina, 80-90 km/h) troši oko 4 litre eurodiesela na 100 kilometara (ne moraš vjerovat, ali tvrdim da je tako)

Jak argument, nema šta...
Koji od vas dvojice moze dulje zavezanih ociju...kao Misko?
Allende

Koji od vas dvojice moze dulje zavezanih ociju...kao Misko?

Onomad sam pet kilometara u rikverc vozio.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Slažem sa cirkom. Na toj magistralnoj cesti sam tjedno najmanje dva puta tjedno i meni osobno je puno zanimljivije nego autocestom, a i financijski isplativije. Onaj kome se žuri do Zg autoput mu je definitivno brže rješenje.
Circa

prijatelj_slon

Circa

Jak argument, nema šta...

pa nemoraš vijerovati.
što manje troši, to sporije ideš.
zadnji put mi je trebalo 3,5 sata magistralom.
u poređenju s autoputom, kojim dođem za 2 sata, magistrala nema šanse.
ja uvjek idem magistralom (osim ako nesto extra zurim, il ako imam vise ljudi u avto pa me libo njonjo). 300tinjak kuna magistralom tamo-nazad, avtoput 550tak kunića. a to mi je malo-puno :)

sto se tice vremena, prosjek mi je magistralom 2.5-3h zavisi od guzve (proslu nedelju do zg mi je, recimo, trebalo 4.5h zbog dvije saobracajke, seoskog veselja u virovitici), potrosnja 7.5l eusupera. (magistralom 260tak km zg-os, a isto tolko u suprotnom smjeru:)

tako da u iznimnim situacijam avto put, ako je vrijeme u pitanju a novac nije :)

a malo o sigurnosti avto puta... probaj petak poslepodne-uvecer zapicit prema lipovcu pas vidjet guzvu; desna traka 70-80km/h,leva 100-110km/h. kako se udaljava zg guzva se proporcionalno smanjuje; brzina poveceava... a osobno mislim da je zajebanija situacija ako se spickas sa 150km/h nego sa 70ilstajaznam..., il da ti pukne guma il neki kreten krene obilazit kamion a ti mu na 20-30m.. a takih ima dosta.

btw, best time avto putom 1.45h. zurilo se, jebiga :)

Re: Do Zagreba magistralom, ušteda najmanje 100 kuna

magistrala only, autoput je dosadan
autoput only, magistrala je gubitak vremena i živaca...
Ajmo anketu :D
Sredjeno... evo i ankete (vidi gore ;-))... ;-)
Jeeeee.... Bravo! :D
Meni je svejedno je li autoput, magistrala, samo da ja ne vozim.
Apsolutno svaki put idem magistralom i gorivo me kosta 250kn (mali 75ks benzinac) sa prilicno brzom voznjom (uglavnom odrzavam 10km/h iznad ogranicenja i ne kocim previse za zavoje). Vremenski je to 3h15min do
3h45min.

Autoputom je trosak tocno duplo veci, ~500kn u oba
smjera uz tempo 130-140km/h i cestarine.
Nisam u zivotu isao magistralom za Zagreb, tako da ne znam, ali mi ne izgleda previse sexy kad je zetva, ili kad se vadi repa ili vec nesto slicno, pa koliko god da je jeftinije....
uvijek vozim magistralom, osim ako netko drugi plaća cestarinu, benzin, klopu, kavu....onda vozim autoputom :)
Allende

Nisam u zivotu isao magistralom za Zagreb, tako da ne znam, ali mi ne izgleda previse sexy kad je zetva, ili kad se vadi repa ili vec nesto slicno, pa koliko god da je jeftinije....

Kao sto je i napisano gore u clanku, guzve, lose ceste i nemogucnost preticanaj su
urbani mitovi koji ne to postali prije 10+ godina.
To bi se u biti i za Bosnu moglo reći, no kroz Bosnu se obožavam voziti iako nemaju auto puta, ali imaju zato druge blagodati (čitaj: ćevape, janjetinu, teletinu ispod peke i sl.) :D
Cortez

Allende

Kao sto je i napisano gore u clanku, guzve, lose ceste i nemogucnost preticanaj su

ne znam gdje sam ja to pomenuo preticanje i lose ceste, guzve itd....doduse, dugo nisam bio u Hrvatskoj, ali nisam cuo da slavonski seljaci helikopterima prevoze usjeve sa njiva do hambara i silosa itd.
Allende

Cortez

Allende

ne znam gdje sam ja to pomenuo preticanje i lose ceste, guzve itd....doduse, dugo nisam bio u Hrvatskoj, ali nisam cuo da slavonski seljaci helikopterima prevoze usjeve sa njiva do hambara i silosa itd.

Nisi spomenuo direktno preticanje ali sto drugo sugeriras spominjanjem zetve i sl.
nego guzvu na cesti zbog traktora i kamiona?

Vidi se da nisi dugo bio u HR, a najglasniji sa misljenjem su i inace upravo oni koji
sa temom nemaju nikakvog iskustva.
Upravo zbog tebi slicnih Schumachera cu uvijek ici autocestom. Pritom, moje misljenje ni u kom slucaju ne znaci da pokusavam tebe ili bilo kog drugog ubijediti u bilo sta, zato nema potrebe da ides u prozivke i generaliziranja.

Imas pravo, 2 profesionalne (za sve kategorije) i 2 trkacke vozacke dozvole,drzavni ispit i jos gomila stvari za koje nisi ni cuo + 20 godina iskustva (od toga puno po tim istim cestama), stvarno ne znam sto pricam...postoji li mozda jos nesto osim guzve zbog traktora i kamiona?

Sugerirao sam blato+neosvijetljene traktore, kombajne i prikolice u odredjeno doba godine, a medju njima gomilu napaljenih klinaca koji svoje komplekse istjeruju "rekordnim" vremenima putovanja od Osijeka do Zagreba i nazad... u mojoj glavi to tu cestu cini opasnijom nego sto je autocesta, bez obzira koliko je asfalt kvalitetniji nego sto je bio nekada davno.
U xy puta putovanja OS-ZG nisam se nikad susreo sa bilo cim od ovoga sto ti "pretpostavljas" da postoji.

Kao sto sam rekao, najglasniji su oni koji nisu ni vidjeli ono o cemu pricaju.

Osim toga; ja se na bavim obaranjem nikakvih rekorda i vozim koliko je zakonski dozvoljeno.
Mislim da je obaranje brzinskih rekorda cesce na autocesti. Ponavljam, imam kilometara za sobom iako sam mlad... Vise napetih situacija sam dozivio na autocesti nego nekim magistralama
Da, tako nekako je i moje iskustvo. Na kraju magistrale kod ZG ima jedan dio autoputa koji se ne placa, par desetaka kilometara.

Dovoljno dugacko za naletit na nekog debila koji vozi
200+ u guzvi ili kamion koji sa 85km/h pretice drugog koji vozi 83km/h.
nije lova u pitanju, magistrala je ljepši doživljaj. No, ja u ZG uglavnom idem iz ili zbog gušta, rjeđe poslovno. I kad idem poslovno opet magistrala only :)
vožnja mi je odavno prestala biti užitak...
Sto se dogodilo? Kupio Golfa? ;)
čestitam, cortez! evo papice!!!
Prodajem golf jedinicu, kao novi, masina ko curica, otavio bi ga sebi...
nemojte tako...gazda je garant jedan od onih poslovnih ljudi koji svaki drugi dan moraju u ZG. možda bi i meni u tom slučaju vožnja dop...pa makar i magistralom :)

Re: Do Zagreba magistralom, ušteda najmanje 100 kuna

:D
Trenutni problem na magistrali je sto skidaju asfalt te stavljaju novi.. tako da ima 10tak km polagane voznje oko pitomace... al dobro je. ko kaze da se samo asfaltira po dalmaciji!? :)

beton, beton, samo beton... beton meni treba.. :)
roca

nemojte tako...gazda je garant jedan od onih poslovnih ljudi koji svaki drugi dan moraju u ZG. možda bi i meni u tom slučaju vožnja dop...pa makar i magistralom :)

Vjerovatno je tako.

Inače, za vrijeme rata kada se drugačije nije moglo, i išlo se preko one nesretne UNPA zone, kombi + trailer, full natovareno, os-zg uvijek cca 4 sata. I da je podravskom zanimljivije, sigurno jest. Nažalost, kod nas se autoputevi prave za strance, a naša raja može glodat kost...

Tagovi