Kome se ne sviđa hrana u vrtiću, neka jede kod kuće!

Osijek

Kome se ne sviđa hrana u vrtiću, neka jede kod kuće!

Jedan bombon nikome neće naškoditi, a namazan kruh eurokremom jednom mjesečno također neće ubiti dijete, smatra Dražen Ivačić, čija kći pohađa DV “Sunčica”. Kako bi, barem tijekom proslave rođendana u vrtić vratili slatkiše i grickalice, roditelji su, kaže on, zatražili sastanak s osobom koja u Centru za predškolski odgoj sastavlja jelovnik.

- U čak 90 posto užina je margarin, a to nije zdravo. Od napitaka djeca imaju čaj, mlijeko i jogurt, a kakao ne dolazi u obzir, no smatramo da ne bi nitko stradao da djeca jedu u vrtićima ono što vole, kad već mi prehranu plaćamo. Zato smo zatražili sastanak i nadam se da će nam se netko obratiti, kaže Ivačić. Dodao je da mu je jasno da odgojiteljice ne mogu na svoju ruku dozvoliti podjelu slatkiša budući da im je, kako tvrdi, to zabranjeno, stoga smatra da bi Centar na svim razinama trebao vratiti klasične proslave rođendana. Uz to, napominje da je djeci zabranjeno dijeliti pozivnice za kućne proslave rođendana, što također smatra besmislenim. Uvijek su postojale grupe koje se druže i logično je, zaključuje, da u vrtiću razmjene pozivnice.

- Zdrava prehrana u vrtićima odluka je stručnoga tima, od pedagoga, psihologa, ravnateljice i mene osobno, a ukinuli smo slatkiše jer ih je u vrtićima bilo previše, riječi su više medicinske sestre Silvije Nikić, koja iskustveno kaže da je djeci važnija činjenica da su tijekom proslave svoga rođendana "prvi u svemu", da primaju čestitke i da se druže, nego što će toga dana pojesti.

- Mi se držimo pedagoških standarda i sve moguće grickalice izbacili smo iz prehrane, pa je tako i tijekom proslave rođendana. A ukoliko neko dijete ne želi doručkovati u vrtiću, može jesti kod kuće, to mu nitko ne može zabraniti, kaže Nikić.

Tekst: M.Mihelić/Glas-Slavonije.hr
odgovor dotične gospođe je izuzetno bahat!!!!
Možda bi bilo najbolje da djeca nose lunch paketiće, pa da jede tko što želi....sigurno nitko od djece ne bi donio kruh s margarinom!!!!!!!!!
A za pozivnice....nemam komentar...stupid, stupid, stupid!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Daleko od toga da sam pobornik slatkiša i grickalica u prehrani djece, no baš me zanima taj njihov 'zdravi' jelovnik.
Ma najbolje ih stavite pod stakleno zvono.
hranite djecu kod kuce cime hocete, u vrticima i skolama su se uvijek donosili jelovnici.

uvijek ce netko biti ne zadovoljan, i ne vidim razloga da se vec nekoliko clanaka pise o tome.

donositi i dijeliti hranu s drugom djecom ... je opasno po zdravlje djece.

higijenske navike ljudi nisu jednake ... i ako ce hraniti svoje dijete salmonelom ... druga djeca to ne trebaju jesti.

rodjendani se mogu proslaviti i pjesmom, igrom, kreativnim radionicama ... itd. ne mora se nuzno za svako 'slavlje' zderati i piti.
Ja se slažem s ovom odlukom,djeca od malena trebaju se zdravo hraniti,više voća i povrća,također margarin treba potpuno izbaciti iz prehrane djeteta.
Mnogi ne znaju da je ketchup prvi na listi kancerogenih prehrambenih proizvoda,o paštetama,hrenovkama te inim proizvodima koji su prepuni raznih aditiva i konzervansa,boja,aroma poznatim pod čuvenim E ,a zamislite što rade našem organizmu ti E dodaci kad se pomješaju koje su to kemijske reakcije ,

//pa i u kruhu ima dodataka koji su također štetni. Jedini kruh koji je bio potpuno zdrav je onaj Slobodin (sjetiti će se neki stariji koliko je taj kruh bio oku ne privlačan,ali bio je najzdraviji)//

Što se slatkiša tiče zanimljivo je da npr. u Norveškoj djeca slatkiše jedu samo subotom.
Zamislite tu disciplinu.

Roditelji zalažite se za zdravu prehranu,a ovo vam je idealna prilika da i doma napravite rez i počnete se što zdravije hraniti.
Btw ni mlijeko,ni sirevi,ni jogurti nisu za naš organizam.... samo proći će vremena dok se to dokaže i dok se ljudi osvijeste.

Re: Kome se ne sviđa hrana u vrtiću, neka jede kod kuće!

Redakcija 031

- Zdrava prehrana u vrtićima odluka je stručnoga tima, od pedagoga, psihologa, ravnateljice i mene osobno

Tekst: M.Mihelić/Glas-Slavonije.hr

Mmm da. Koliko ih je ono? Jedan ili dva na sve osječke vrtiće?

Ovako izgleda kad posao nutricionista u vrtićima obavlja medicinska sestra (pored hrpe nezaposlenih nutricionista)!
Strašno je da žena nema pojma zašto su u vrtićima zabranjene proslave rođendana i donošenje kolača!
Ne zato što su slatkiši nezdravi, nego zato što je u vrtiće obavezno po Zakonu o hrani uvesti HACCP, a to znaći da Centar za predškolski kao subjekt u poslovanju s hranom mora voditi računa o sljedivosti hrane koju nudi djeci (znati podrijetlo i osigurati zdravstvenu ispravnost hrane), pa više ne smije dijeliti djeci torte i kolače koje je napravila neka mama, baka itd. na kojima nema deklaracije itd i za koje se nezna u kakvim su uvjetima pripremljeni i od koje bi se djeca mogla zaraziti salmonelom itd!!!!!!
STRAŠNO, nema pojma zašto rade to što rade i nema pojma šta odgovoriti roditeljima!!!!!
poštovanje evo da se i ja uključim u raspravu

ok stoji da bi trebalo malo pripazit ali ovo što se danas događa je apsurdno i smiješno da djeca ne mogu dijelit pozivnice za rođendane i zabave i kome šteti kako ili šnita kruha s nutelom mi smo to sve imali i slatkiše i eurokrem i sokove pa nikom nikad nije bilo ništa

danas se sve više forsiraju neke stvari pa ispada da su djeca postala od lako lomljivog stakla i da će im bit neznam šta ako popiju šalicu mlijeka s neskvikom
glupost!nebi trebali ništa jesti jer je sve nezdravo....
pustite djecu neka uživaju u djetinstvu!!
mislim da je ovo pretjerivanje!ovo su stvarno gluposti!
Za vrijeme rata u mom su se vrtiću jelo stvarno svašta, a na prvom mjestu je bilo da dijete bude zadovoljno. Ako se nekom nije jeo špinat, nije ga jeo. I svi smo ostali živi, gle čuda. Ovo je stvarno čisto nadrkavanje na račun djece.

nije to nikakvo nadrkavanje na račun djece.
tim ljudima nije lako raditi s djecom, o kojoj mnogi nemaju pojma.
djeca u društvu jedu zaista mnogo, i kad bi im se davala gomila slatkisa, napici sa aparata i nezdrava hrana, toliko bi se našopali da kasnije bljuju po učionici.
znam za mnoge takve slučajeve.
ne pletite se u ono o čemu pojma nemate!
game

djeca u društvu jedu zaista mnogo

Djeca u vrtiću jedu onoliko koliko dobiju i što dobiju, i baš zbog toga sam protiv potpunog ukidanja "nezdrave" hrane. Razumno bi bilo ne dozvoliti unos hrane iz vana, međutim ukinuti u potpunosti neke vrste namirnica, je glupo i neodgovorno te će izazvati kontra efekt. Ispravno kombiniranje namirnica donosi puno bolje rezultate, nego isključivanje pojedinih namirnica u potpunosti.
nitko ne govori o davanju djeci toliko slatkisa i hrane da kasnije moraju bljuvati po sobi, ovdje se svi zalazu da im se tu i tamo omoguci da jedu slatko i nezdravo. mislis da to nece negdje drugdje dobiti? ono sto im se zabranjuje bas ce htjet jesti.
Ovo je stvarno smiješno.
99% svega što jedemo je nezdravo i "loše" za nas, pa što onda?
Ok, treba malo više pripaziti na ishranu, ali ne ići u neke poremećene krajnosti.
Klinci obožavaju slatko pa bi potpuno ukidanje istoga moglo dovesti i do određenih "problema" u ponašanju...
Slatkiši su svakako dio djetinjstva i mislim da bi tako trebalo i ostati.
Donositi i dijeliti hranu s drugom djecom jest na neki način opasno, ali puno manje nego kada se npr.djeca igraju u pješčaniku, ne?
Hrpa tih "opasnosti" su dio odrastanja i ako djecu stavimo pod stakleno zvono neće uspjeti razviti imunitiet i bit će boležljiva..ali to je sada već malo offtopic :)
Boost

Ok, treba malo više pripaziti na ishranu, ali ne ići u neke poremećene krajnosti.

u ovome je sve sažeto i rečeno, mislim da više nema potrebe za daljnjom diskusijom :)

-"Zdrava prehrana u vrtićima odluka je stručnoga tima, od pedagoga, psihologa, ravnateljice i mene osobno, a ukinuli smo slatkiše jer ih je u vrtićima bilo previše, riječi su više medicinske sestre Silvije Nikić"

Pazi ti ovo tko odlučuje što je zdravo za djecu...pedagog..psiholog..ravnatelj opet pedagog i medicinka sestra viša..vidim da je to godpođi strašno važno....Bila sam u Centru za predškolski član UV-a četiri godinuci..no do tad po političkoj liniji, to mi je bila plaća za tajnikovanje u stranci lijeve opcije..ali po struci sam preh tehnolgog tada ..a mandat mi je trajao do 2005. godine j epotegnuta inicijativa da se edjeca zdravo hrane, nije samo hrana problem bila u vrtićima bilo je problema i većih a nije bilo kadra, izborila sam se za zapošljavanje psihologa jer do 2003 na 1700 djece nije bilo dovoljno psihologa..da me krivo ne shvatite ne znam osobu koja je zaposlena, niti sam imala ikakav osoban interes zaposliti nekoga samo sam se borila da ta djeca imaju sve potrebno, nedostaje im defektologa, nedostaje im stručnosti, primjer je bio jedne curice koja je bila gluhonjema od svih odgajateljica niti jedna nije znala govor gluhonjemih, pa sam imala namjeru otići u udrugu gluhonjemih vidjeti koliko košta tečaj, kako bi bar neka odgajateljica i to znala, naravno to bi bio dži put, a ajdno dijete je plakalo 7 dana jer s nikim nije moglo komunicirati. Sreča u nesreći je što sam u toj udruzi naletila na osobu koja tamo volntira, zna gluhonjemi jezik, a i odgajatelj je po struci no do tada nije dobila priliku čak ni volntirati staž, najajdnije je što sam za taj problem sazanala tek poslije sastanka i to doslovce kao trač uz kavu. Mjesto nutricioniste kao takvog nikad nije otvoreno i ov bahato , samodopadno objašanjenje je takvo akvo je jer viša medicinska sestra radi posao za koji nije obrazovana. Pokušala sam potegnuti i to pitanje no ubrzo mi je dano do znanja da će se to shvatiti kao inicijativa za osobnao zapsolenje, što mi nije palo na pamet jer sam ja tada bila apsolvent, puno diplomiranih i boljih je bilo na birou a i preh inž i nutricionizam nisu isti. Trebalo bi višu medicinsku sestru ispitati za kalorijeske vrijednosti predviđene za razvoj dijeteta predškolske dobi i slične stvari. Sve ostalo štoa je Kloe napsiala potpisujem. Dakle zapsoliti nutricionistu i napraviti kuhinju po HAACP-u ako dosad nisu, pa bi taj stručnja znao obajasniti motive donošenja određenih odluka.
Jedini smjer u kojem ih branima je što se bore za zdravoe navike, jer se u tim godinama to i stvara, poslije se nastavlja u osnovnoj školi..mi smo ljudi 9.ta nacija po pretilosti i to je strašno.
Kad sam ja išla u vrtić nije se donosilo kolače i torte, donijelo bi se samo nekoliko vrećica bombona i time počastilo prijatelje u grupi, tako da to nedonošenje kolača i torti podržavam jer za to nema potrebe! Ako dijete već ima organiziranu proslavu rođendana kod kuće tada će se dječica počastiti kolačima i tortom i napiti šećernih sokova i dobro!
A što se tiče zabrane donošenja pozivnica, nisam čula za veću glupost, iz kojeg razloga je to zabranjeno!?!?
Treba pripaziti na hranu, ali bez pretjerivanja, jer kao što je netko već napisao u prethodnim postovima, djeci treba pustiti da budu djeca i uživaju u tome. :-)
Pojam 'zdrava hrana' se nerijetko zloupotrebljava, pa tako i kod velikog dijela komentara na ovu temu. Ako je namirnica zdrava s nutricionističkog gledišta (npr. nema nezasićenih masnoća i dodanih šećera, bogata je vlaknima i antioksidansima...) ne znači nužno da je i zdrava sa zdravstvenog gledišta. To znači da ćete nekada učiniti manju štetu djetetovu organizmu ako mu date da pojede čokoladicu nego da mu date kakvu jabuku koja je nekoliko puta tretirana s pesticidima ili ne daj bože jagode (pogotovo uvozne) koje su tretirane Spical-om, Switch-om, Spidex-om, Ronilan-om i da ne nabrajam više te silne preparate. Vjerujte mi, ja svome djetetu nikada ne kupujem jagode i ostalo voće po Konzumima i sličnim centrima. Nabavljam samo provjerene, seljačke.
Ukoliko se želi u vrtiće implementirati zdrava hrana u punom i pravom smislu te riječi, onda bi se trebalo orjentirati na (ekološki) organski uzgojenu hranu. Mana ekološki uzgojene hrane je visoka cijena i nedovoljna ponuda. Zašto ne bi npr. Grad Osijek subvencionirao nabavku organski uzgojene hrane vrtićima (da se kompenzira veća nabavna cijena takve hrane u odnosu na konvencionalnu). No za to treba imati ipak malo znanja i dobre volje, a ne živjeti u 20-om stoljeću i oduševljavati se mitovima...

ja znam samo da kad prodem gradom i pogledam te klince 70% je predebelo, i to slobodno mogu reci da je to debljina koja podsjeca na onu americku. isto tako nam i kompletno drustvo postaje kronicno pretilo.
samo sto tome nisu uzrok par bomboma ili kolaca u vrticu, nego kucni odgoj. ako se ta svijest o zdravoj prehrani, sportu i opcenito zivotu ne pocne mijenjati, odosmo mi u piiiii..... :rip:
zuvvu

ja znam samo da kad prodem gradom i pogledam te klince 70% je predebelo, i to slobodno mogu reci da je to debljina koja podsjeca na onu americku. isto tako nam i kompletno drustvo postaje kronicno pretilo.
samo sto tome nisu uzrok par bomboma ili kolaca u vrticu, nego kucni odgoj. ako se ta svijest o zdravoj prehrani, sportu i opcenito zivotu ne pocne mijenjati, odosmo mi u piiiii..... :rip:

Moj potpis veliki kao kuća! :-D
Danas klinci izbjegavaju tjelesni odgoj po školama i to sve više njih, a sportom ih se bavi jako malo, pa nije nikakvo čudo što su 90% pretili! Dođe mi da zaplačem kad vidim tako malu djecu od nekih 4 ili 5 godina sa viškom kilograma, strašno :-(
treba tovit decu, treba se poistovjetit s najljepšim bajkama svijeta npr ivicom i maricom i tovit djecu kućama od čokolade pa ih jest. glabat male debele dječje nožice na kratak saft i sisat okice. ak je mogla vještica što neb mogo i ja. u vrtićima treba dat da djeca jedu djecu, usput ih učimo hijerarhiji, a i neće ostat gladni, a jebga ko izvuče deblji kraj, a šta da se radi, vratit starcima pare što su uplatili.
Točno, treba razlikovati zdravstvenu ispravnost (sigurnost) od kvalitete (nutritivne vrijednosti) hrane. Kao i pojam zdrava hrana od zdrave prehrane...
Isto tako, jedno je zbog zakonske obveze zabraniti unošenje hrane nepoznatog podrijetla izvana, a drugo je kreirati jelovnik prema nutritivnim potrebama djece te dobi.
Jasno je i da je teško s malo love pravilno nahraniti djecu pa se snalaze svakako... djeca jedu marmeladu umjesto kinderlade, no marmelada je ona najjeftinija pa je zato i najnekvalitetnija...sam šećer i aditivi (umjetna boja i aroma)...
Većina komentara ovdje je smislenija i više pogađa poantu rasprave nego odgovor tzv. "stručnjakinje" za područje rasprave.
Činjenica je da posao nutricionista obavlja viša medicinska sestra koja očito nije upoznata s zakonima, pravilnicima itd. koji reguliraju područje hrane i prehrane. Bahat odgovor kojim nije rekla zapravo ništa (osim da je ona osobno stručnjak za područje prehrane, što nije istina) to i dokazuje.
Dakle, prestanite s glupostima... dijete koje ima pred sobom grickalice , neće sigurno uzeti mrkvu...pa jel bi vi?? Uostalom, netko tu mrkvu treba oguliti, oprati, servirati... a lakše je otvoriti vrećicu čipsa. Jelovnik je ok, djeca ne moraju jesti, ali dovoljno je da se pred njih stavi zdrava hrana. Ostat će im negdje u glavi slika trpeze prepune zdrave, ekološki uzgojene hrane. I posegnut će za njom, jednom u životu. Sigurna sam.
U zadnje vrijeme se nekako na ovom portalu (koji prenosi vijesti, između ostalog, i iz Glasa Slavonije) često pojavljuju teme prehrane predškolske i školske djece. Očito je da raste svijest ljudi po tom pitanju koje nikako nije bezazleno (kako mnogi ovdje to paušalno ocjenjuju izjavama: "dajte djeci da jedu što hoće", "nek' djeca budu djeca, dajte im kolače, torte i grickalice" ili "i ja sam kao dijete jeo sve i svašta i danas mi ništa nije"). Dakle, činjenice su da pratimo negativne svjetske trendove i postajemo sve deblja i deblja nacija. Naravno, i mala djeca postaju robovi loših navika svojih roditelja. I tu nije samo prehrana bitna, nego i ovaj naš sjedilački stil života. I onda naravno, dijete postane pretilo, poremeti mu se krvna slika, krvni tlak, hormoni itd. i tek se tada jadni roditelji zapitaju gdje je problem.

Dakle, pitam sve one koji se ne slažu sa primjenjivanjem zakonom propisanih jelovnika za djecu u vrtićima, zašto se jednostavno ne voditi logikom "bolje spriječiti, nego liječiti"??

Isto tako, vidim da mnogi od vas tu lutaju s krivim informacijama ili poluinformacijama: više medicinske sestre su po nekom starom sustavu obrazovanja bile u doticaju s nutricionizmom i može se reći da su donekle i kvalificirane voditi brigu o jelovnicima i normativima (što se za pedagoge, ravnatelje, računovodstvo i sl. nikako ne može reći). Upravo zbog toga, kod planiranja jelovnika za vrtiće se u 99% slučajeva koristi priručnik/knjiga koju su napisale upravo više medicinske sestre (a ne nutricionisti), tzv. "zelena knjiga"
Koliko sam upoznat s ovom problematikom, medicinske sestre koje se obrazuju po novom sustavu, nemaju toliki doticaj s nutricionizmom i više nisu kvalificirane sastavljati jelovnike. Iako, istini za volju, praktički sve je propisano u Narodnim Novinama (bar što se tiče vrtića) i tu nema nekog mjesta za greške ili odstupanja.

Tako da, umjesto da svi skupa budemo sretni što se u vrtićima djecu uči zdravim, a samim time i pozitivnim navikama, jednostavno ne razumijem da i dalje postoje oni roditelji koji ne prihvaćaju ovako nešto.
Svašta sam ovdje pročitao s nekim stavrima se slažem a opet ostatak je hrpa gluposti za pretilost djece ( usput i ja sam pertil 117 kg a moja djeca sva sreča nisu) nije kriva samo hrana nego način života ( tv,internet,auto okolina) to bi trebalo mijenjati a da ne spominjemo reklame a najviše ste krivi vi roditelji jer svoju djecu neučite pravom načinu nego idete linijom lakšeg otpora pa kupujete slatkiše, igračke i kojekave tričarije koje djeca vide na tv i time nadoknađujete svoju ljubav prema djetetu.Radije s njim prošetajte ili idite na igralište a nemojte sjediti u kući i govoriti kako nemate vremena.A vrtiči bi morali istaknuti jelovnik javno (za ostale vrtiće neznam ali kod mog djeteta je bilo nešto kratko izvješen več ga dugo nema ) djeljenje pozivnica u vrtiću tu nevidim neki problem zašto bi se to zabranilo i molim objašnjenje moja največe zamjerka je premali broj teta koja čuvaju djecu

Dobro, ne treba se uzbuđivati toliko oko tamo neke izjave. Pa normalno je da ustanova ima svoj jelovnik, još samo da roditelji i jelovnik prave, pa dobro, mislim, što još...
Ipak, kako nitko ne želi reći zašto se djeci izbjegavaju davati slatkiši u vrtiću, red je spomenuti vrlo praktičan razlog teta koje su to iz iskustva uz potporu klime u društvu, izrazito opčinjene kontrolom izgleda i težine, progurale. Neće djeca zbog to malo šećera udebljati se, ali će zato na njih djelovati kao poticaj za ludorije, hiperaktivnost, što izluđuje tete i ne da im mira.
Druga stvar koja mi je upala u oko, su pozivnice, koje je zabranjeno dilati u vrtiću. Ne kontam kako netko ne razumije da je to opravdano. Ako netko od djece već ima društveni život u tom dobu, ok, ali najčešće je to fantazija njihovih roditelja koji po svom šmeku biraju i prijatelje svojoj djeci. Radi se prva velika društveno loša stvar, jer kad dijete podijeli pozivnice - objasnite Vi onima koji nisu dobili, zašto je to tako. Dajte ljudi, pustite jadne ljude da rade svoj posao, koji znaju, a za mnoge roditelje se to ne bi moglo reći.
oprostite za greške u pisanju
Ma nije neka znanost isplanirati jelovnik za djecu te dobi uz pomoć dostupne literature. Znam da su u vrtićima pokušali svašta i da se trude. Problem je uz ostalo i financijski. otom potom bi li grad mogao dati više itd., ali o tome ne odlučuju oni koji sastavljuju jelovnik. Meni se ne sviđa bahatost, netočnost informacija u izjavi i činjenica da bi stručna osoba trebala biti sposobna argumentima objasniti razloge svog postupanja, bili oni pedagoške (pozivnice) ili "prehrambene" (zabrana donošenja slatkiša izvana) naravi... umjesto toga, roditelji koji imaju pravo pitati dobili su bahat odgovor, bez argumenata... osim ako se argumentima može nazvati: "grickalica i slatkiša je previše" i "stručni tim je tako odlučio". Drugim riječima: ne mješajte se i ne pitajte, mi smo tako odlučili, a kom se ne sviđa nek jede kod kuće.

g.Brick Top "donekle i kvalificirane voditi brigu o jelovnicima i normativima" ova rečenica govori sve..pa zašto bi to radila donekle kvalificirana medicinska pardon viša sestra ..kad postoje nutricionisti na birou...???
zašto bi isto tako neka viša medicinska sestra u medicinskoj školi radila par sati tjedno ..predavala prehranu kad to mogu raditi preh.inžinjeri koji su u tome prvi...naravno uz položenu PPI razliku..pa zato što od toga ravnateljica ima koristi...eto radije je dala posao nekome tko ga već ima pa mu je to honorar nego netkome tko posao uopće nema.
Glede zdravstvene edukacije i klope u vrtiću, strašno je važno da klinci od početka pokupe prave okuse,umjetni im tada neće biti fini, isto tako naše generacije su mogle živjeti na tu i tamo kojoj coca-coli, štapićima, kifli jer nije bilo ni adtiva, ni poboljšivača okusa, cijela jedan fantastična meisija izvana je napravljena na temu glutaminske kiseline koja se nalazi u većini pojačivaća okusa..koj ima funkciju utjecaja na mozak, koja ajmo laički reći šalje potpuno krive signale tijelu, tako da osoba nakon što jede hranu prepunu glutamiske kiseline osjeti ponovnu glad nakon samo pola sta i rezultat opet se jede, pa sve prehrambene industrije u svijetu žive od toga, prejedanje, glad koja je nepostojeća, pa labozi razvoja proizvoda se samo time bave kako dobiti proizvod kojeg ćeš htjeti jesti još, još još.... evo dat ću vam primjer za kruh..prema pravilniku o kličini brašna utrošenoj u neki proizvod ima tablica, u kruhu od 1500g smije najviše biti 1100 g brašna, ostalo znači 400g su aditivi, sam pravilnik kojim je definirano brašno kao proizvod dobiven meljavom ...žitarica je dopunjem s opcijom da se brašnom zovu i svi ostali dodaci, smjese u kojima mora biti najmanje 10g brašna...od žitarica...
Dakle radi se o tome da ono sve što je proizvedeno industrijski, pekarski, na veliko je sad prepuno svačeg što nije bilo u vrijeme prija rata..i zato su nam klinci takvi kakvi jese, e sad naravno da je ideal organska proizvodnja i prehrana, ali treba ići na ono što je većini ljudi dostupno..po prihvatljivoj cijeni, zato je klincima kad idu na neki sport puno bolje u đep strpati komad čokolade, orašaste plodove, grožđice, smokve, suhe šljive nego im dati 10 kn za colu i buhtlu od čokolade, bolje im je kuhati što više žitarica nego im dati lovu za picu, bolje je da uvijek pored sebe imaju nasječenog voća, nego da u ormaru nađu kutiju keksa, bolje je kruh raditi dom( tko si to vremneski može dozvoliti) nego kupovat ovo što je na tržištu, bolej je posjedt sve kako su kuhale naše bake, nego gotovo i polugotovo, đem od doma vrije 6 puta više nego kupovni, kao i kiseli krastavci, kupus, paprika nego ono što je industrijsko jer indsutrija nema vremna čekati fermentaciju , ona ju ubrzava, svakakvim kemijskim supstancama.
Gledam i ne vjerujem kako se struka odgajatelja i uloga vrtića u društvu srozala na ništicu!To su ljudi koji odgajaju našu djecu, i uz iznimke, čine to jako dobro u uvjetima u kojima na 25 djece radi jedan odgojitelj a na sve vrtiće jedan psiholog. Između ostaloga, njihova je uloga da ispravljaju "krive Drine"roditelja koji zbog nedostatka pameti, stege i vremena djecu hrane glupostima od najmanjih nogu. Milkschnitte i ostale gluposti, hrenovke i salametine postale su glavna dječja hrana. Blijedi su ko čovječje ribice. Ne izlaze iz kuća i ispred tv-a sjede cijeli dan. I onda razmaženo dijete dođe u vrtić, i neće da jede normalnu hranu...Neće da dijeli s drugom djecom i u svemu se ponaša nemoguće. Eto, s time se nose današnje odgajateljice uz stalno smanjivanje plaća, broja zaposlenih, pritiska prekrasnih roditelja itd. I nisam odgajateljica ali sam dobar poznavatelj prilika u vrtićima i mislim da je tamo djeci super!I prehrana je prekrasna u odnosu na ono čime ih mame i tate (čast izuzecima!) doma hrane.Odnos društva prema djeci i budućim naraštajima očituje se u ponašanju politike i gradskih uprava spram predškolskog centra a to ponašanje je maćehinsko i sve gore i gore!Takvi će nam biti i mladi naraštaji!
Joj ovo je čisti debilizam... Još nisam čula da je netko pretil ili da je umro zato što je 3x tjedno pojeo 2 reda čokolade... ili što je pojeo 2 flipsa u tjedan dana...ili 3 kolača. Ako vi znate takav primjer, svakako mi javite jer ne volim živjeti u neznanju.

Kad sam ja bila mala...svaaaaaki, ali svaki dan bi pojela nešto slatko...ili bi mi mama dala 2 reda čokolade... ili kinder jaje, čoko bananicu... nekad bi pojela flips...nekada čips..keks...nekada kolače, nikada nisam jela tu neku "zdravu hranu za djecu" nego bi mi baka skuhala piletinu i pire krumpir, domaću juhicu...sos od rajčice sa kuhanom govedinom..i njaam njaam... kao dijete od 2god sam jela skoro sve što i moji jedu...i hvala bogu zdrava sam, nisam pretila i nisam bila zakinuta ni za što... a ne sada, djeca su sve boležljivija, sve je više tih kojekakvih kašica za djecu i gluposti.. moja djeca to definitivno neće jesti.

Meni dođe da plačem kad vidim koliko neki roditelji zlostavljaju svoju djecu... djete sa 4-5god ne zna što je čokolada... nije nikada probalo čokoladu..

uf moram još malo dodati ..nadovezujem se na posljednji komntar oko grada koji se ponaša mačehinski..ufff evo ovako 2001. godine ja upala u UV-e. Stanje grad Osijek je u proračunu odobro 22mil.kn za njihove potrebe , plaće i sl, uzmite da tu ne pripada ju uplate roditelja, izvješće godišnje je bilo "Mi smo potrošili 23mil.kn"???? za što? Da ne duljim financirali su takve gluposti..da te glava zaboli..pr. centar za predškolski u Čepinu koji odavno nije pripadao gradu Osijeku, pa vrtić gdje su Mađarska djecaS, njih kao manjinu treba financirati njihova matična država...neću dalje javno ništa govoriti ali vjerujte mi nije problem u gradu nego što u centru postoje sposbni koji šute, nesposbni koji stoje ispred njih, korumpirani koji su u pozadini, da ih na tri mjeseca uzme privatnik ( u smislu odnosa prema novcu i odgovornosti prema poslu) sve b bilo drugačije. Oni su dakle trošili milion kuna više na gluposti a s druge strane evo sad sam saznala na moju inicijativu je zaposlen jedna jedini psiholog..sami se nisu borili za struku, jer dok je svatko svoje gluposti namirio jedna VSSl plaća je postala problem.
kolacic

Joj ovo je čisti debilizam... Još nisam čula da je netko pretil ili da je umro zato što je 3x tjedno pojeo 2 reda čokolade... ili što je pojeo 2 flipsa u tjedan dana...ili 3 kolača. Ako vi znate takav primjer, svakako mi javite jer ne volim živjeti u neznanju.

Kad sam ja bila mala...svaaaaaki, ali svaki dan bi pojela nešto slatko...ili bi mi mama dala 2 reda čokolade... ili kinder jaje, čoko bananicu... nekad bi pojela flips...nekada čips..keks...nekada kolače, nikada nisam jela tu neku "zdravu hranu za djecu" nego bi mi baka skuhala piletinu i pire krumpir, domaću juhicu...sos od rajčice sa kuhanom govedinom..i njaam njaam... kao dijete od 2god sam jela skoro sve što i moji jedu...i hvala bogu zdrava sam, nisam pretila i nisam bila zakinuta ni za što... a ne sada, djeca su sve boležljivija, sve je više tih kojekakvih kašica za djecu i gluposti.. moja djeca to definitivno neće jesti.

Meni dođe da plačem kad vidim koliko neki roditelji zlostavljaju svoju djecu... djete sa 4-5god ne zna što je čokolada... nije nikada probalo čokoladu..

i ja sam tako ali sam tada umjesto interneta i playstationa visio na treningu i na nogomotnom igralistu kao i hrpa druge djece i to se potrosilo.
sad bi iskreno htio da me netko natjera da jedem samo kuhano i zeleno jel naočigled rastem uz ovaj jebeni internet i 100 programa na tv.
Ja sam kao dijete i ne mogu se svladat a nazalost jedina pomoc bi bila da mi netko zapovjedi sta cu jesti.
Yoanna 35 koliko vidim iste smo struke i u istom smjeru razmišljamo, odnosno istim informacijama raspolažemo.. tijekom prehrambenog obrazovanja uči se i kako sastaviti jelovnik,doduše nije usmjeren na zdravu prehranu,ali meni osobno je žao što se više to ne potencira i zagovara zdrava prehrana. Samo jedan dodatni predmet o zdravoj prehrani puno toga bi promijenio u svijesti bar onih koji se odluče za prehrambeni smjer.

Zanimljivo je da je u Americi otkriveno kako keksi(određeni) u kombinaciji sa sokom (određenim) čine vrlo burnu reakciju u ljudskom organizmu te štete zdravlju čovjeka,međutim vrlo brzo su to zataškali jer nije u interesu prehrambenoj industriji otkrivati takve stvari,drugim riječima nije bitno ljudsko zdravlje,bitan je novac.
Isto tako posebno istaknuli da kekse treba izbjegavati u širokom luku,to je zlo samo takvo.
Da bilo bi lijepo da dijete umjesto cole i pizze pojede šaku suhih smokava ,šljiva ili orašastih plodova,ali dijete na to treba naviknuti i to od malih nogu odnosno od vrtića.

Evo malo o štetnim proizvodima ,a svakodnevno konzumiranima.

E- 102, 110 (Cedevita bomboni), 120, 124,

(Izazivaju smetnje u radu crijeva, smetnje probavnog sustava, kožne bolesti, uništavaju vitamin B 12, povisuju kolesterol, podražuju živce, uzrokuju upalu usne šupljine)

4. Štetni po zdravlje

E- 220, 221, 224, 230, 231, 232, 233
E- 311, 312, 320, 321, 338, 339, (Zdenka mazivi sirevi, Zott Toast sandwich sir u listićima, Martinger sandwich sir u listićima, Anamarija Cappuccino), 340 (Anamarija Cappuccino, Arabesca Cappuccino Gold, Elite Cappuccino), 341
E- 407, 450 (Zdenka mazivi sirevi, Puris hrenovke), 461, 463, 465, 466 (pakirani sladoledi)

5. Dodaci koji uzrokuju rak

E- 123, 131, 142
E- 210, 211 (Zvijezda ketchup, Zvijezda light majoneza), 213, 214, 215, 216, 217, 239
E- 330 (Margo s maslinovim uljem, Margo Nova, Margo s jogurtom, Schweps Bitter Lemon, Zvijezda delicates umaci)

E-123 je jako otrovan i zabranjen u SAD, zajedno s E-110, E-123 (sadrže ih Haribo gumeni bomboni,
Treets i Smarties čokoladni bomboni, puding sa šlagom u plastičnim posudicama, zamrznuta riba marke Iglo, vrhnje za kuhanje Crčme-Fraiche, topljeni sirevi za mazanje, puding od vanilije.)

E-330 je najopasniji dodatak (sadrže ga senfovi, neka bezalkoholna pića, meso rakova, neki sirevi i gljive u konzervi.

:)))))))) 8) to frajeru ---exosječanko... hrabro svaka čast..ljudi ne znaju puno toga, a tvrtke su zaštićene zakonom da se iako se nešto ne odgovarajuće nađe u kemijskom sastavu to ne smije reći, odnosno ne govori se javno naziv tvrtke...samo oni povuku proizvod s tržišta u tajnosti..cijenim ovakav savjestan um...budući da si exosječanka ne možemo piti kave i izmjeniti iskustva...ali i ovo je puno..za kekse bi mogla navesti samo nikada....u biti najednostavnije je ljudima reći sve što sami možete napraviti nemojte kupovati....nego ono oko oko mesa rakova..možeš li obasniti??

naime ja sam mislila da se rakovi, ribe samo kad dođu svježi zamrzavaju, te pakuju..ali izgleda ni to nije tako...produžuju rok trajanja?? i tehnologiji mesa i riba govorilo se samo o mesu :(
Informacije o aditivima u hrani... exosjecanka, ovo sto si napisala je kopirana lista koja kruzi Internetom, ali je upitno tko ju je i zasto napravio. Netko tko jako ne voli Zvijezdu i neke druge proizvodjace, cini se.

E330, za koji se kaze da je daleko najopasniji je limunska kiselina. Je opasan, ali daleko od "daleko najopasnijeg". Dokaz da je ovo necija zlobna podvala lezi u cinjenici da su pod proizvode s E330 navedeni samo proizvodi nekoliko proizvodjaca, a prava istina je da se E330 moze naci na svakom drugom proizvodu na polici u trgovini.

A ovo su prave informacije o E-brojevima...

E-brojevi
Crvenom bojom su oznaceni oni koje treba izbjegavati, a klikom na STRELICU prije broja se dobiva opsirnija informacija.

Povijesni medij
Nego, jel kuhaju oni tamo i za djecu vegetarijance, frutarijance i dr., za iste novce? ;)

joj sad sam se sjetila, ali obrisah izgleda, dobila sam jedan Power Point na račun coca cole Ziro i Mentol bombona, naime priča ide u smjeru da je jedan dečko popi tu coca colu i pojeo bombon Mentol te nakon par sati umro u bolnici od iskrvarenja, onda su u labosu mislim francuzi dokazali da točno dvije supstance u kombinaciji iz tih dvaju proizvode stvaraju eksploziju, nakon toga je pokazano , u bocu od dvije litre je ubačen mentol bombon i buuum iz boce je izletilo bar 1l soka...pa eto oprez još jedna kombinacija koja je smrtonosna.

Yoanna35

joj sad sam se sjetila, ali obrisah izgleda, dobila sam obila sam jedan Power Point na račun coca cole Ziro i Mentol bombona...

Čika Mungos konta kemiju :wink:
Volim takve pametne poput tebe ,ti E brojevi nisu nešto što kruži internetom već je to nešto o čemu je napisana knjiga,a ovo su E brojevi koje mi SVAKODNEVNO I NAJČEŠĆE KORISTIMO, a to su upravo Zvijezdini proizvodi,Podravkini...Ledo proizvodi,to nije opstruiranje određene prehrambene tvornice već ukazivanje da i ove naše domaće tvornice nas truju, A što mi znače ti tvoji nazivi E dodataka kad ne znam u čemu se nalaze . Daj napiši mi koje namirnice ću izbjegavati,koji to proizvodi sadrže najopasnije E dodatke????
Od tvog popisa nikave koristi,pa ću ja provoditi pet sati u dućanu dok pročitam deklaracije i sastav ...

ja sam konkretno navela opasne E i proizvode koje skoro svakodnevno koristimo ...
A treba izbjegavati sladoled,UMJETNA SLADILA svakako jer gora su od šećera....kekse,sokove...ima toga još... nažalost.

Imam potrebu reći da sama pravim sokove,sama pravim pekmez,keksiće sama pečem po potrebi,kruh sama pravim,tijesto isto..itd itd ugl što god mogu sama radim i moja djeca neće imati problema sa zdravom prehranom u vrtiću.

Leteci mungos

Informacije o aditivima u hrani... exosjecanka, ovo sto si napisala je kopirana lista koja kruzi Internetom, ali je upitno tko ju je i zasto napravio. Netko tko jako ne voli Zvijezdu i neke druge proizvodjace, cini se.

E330, za koji se kaze da je daleko najopasniji je limunska kiselina. Je opasan, ali daleko od "daleko najopasnijeg". Dokaz da je ovo necija zlobna podvala lezi u cinjenici da su pod proizvode s E330 navedeni samo proizvodi nekoliko proizvodjaca, a prava istina je da se E330 moze naci na svakom drugom proizvodu na polici u trgovini.

A ovo su prave informacije o E-brojevima...

E-brojevi
Crvenom bojom su oznaceni oni koje treba izbjegavati, a klikom na STRELICU prije broja se dobiva opsirnija informacija.

Povijesni medij

Miss Take :) nije taj film, bio je Powe, slika dečka u bolnici, bila je boca cole Ziro i ništa nije mučkano samo je spušten bombon u bocu, boca je stajala na zemlji, nakon toga je bilo izvješće istraživačkog labosa, te su se točno definirale dvije supstance koje su u kombinaciji izazvale eksploziju te je naveden njihov kemijski naziv
Yoanna35

joj sad sam se sjetila, ali obrisah izgleda, dobila sam jedan Power Point na račun coca cole Ziro i Mentol bombona, naime priča ide u smjeru da je jedan dečko popi tu coca colu i pojeo bombon Mentol te nakon par sati umro u bolnici od iskrvarenja, onda su u labosu mislim francuzi dokazali da točno dvije supstance u kombinaciji iz tih dvaju proizvode stvaraju eksploziju, nakon toga je pokazano , u bocu od dvije litre je ubačen mentol bombon i buuum iz boce je izletilo bar 1l soka...pa eto oprez još jedna kombinacija koja je smrtonosna.

i kao što svi vidimo i cola i mentos bomboni su i dalje u prodaji i nikome ništa ...trujte se ljudi umirite...strašno za reći ali hrana nas ubija.

Bravo mama ekosječanka, samo da i druge osvjestimo da je tako bolje...znaš kad prođerm pored Mc Donaldsa i čujem mamu koja kaže daj mali nije ništa jeo , a pojest će pomes frites naježim se..

Centurione mora ti biti stalo do samog sebe,kad jedeš sjeti se sutomobila, sigurno n ebi u onaj što traži euro95 točio dizel ..s tijelom je isto treba mu gorivo ali ono pravo, tv ugasi i bar prošetaj..nsiu svi sadržaji vrijedni buljenja, grickat uvijek možeš , samo je važno što grickaš
ovo za coca colu i mentose ocito zna cijeli svijet osim hrvata. ameri taj pokus rade na satu kemije. neki su cak pretvorili to u nacin zabave (primjer: )
nije tu stvar u coli ni u mentosu. stvar je da sve sto je gazirano sadrzi ugljikov dioksid koji "eksplozivno" djeluje u kontaktu s mentosom zbog njegove vanjske teksture. gledajte malo discovery, puno toga se sazna o cemu nasi sute.
Yoanna35

Bravo mama ekosječanka, samo da i druge osvjestimo da je tako bolje...znaš kad prođerm pored Mc Donaldsa i čujem mamu koja kaže daj mali nije ništa jeo , a pojest će pomes frites naježim se..

Američka umjetnica Sally Davies kupila je hamburger i pomfit u McDonaldsu, donijela ga doma i stavila ga na tanjur.

Kroz proteklih 137 dana Sally je svakog dana fotografirala spomenuti obrok kako bi ustanovila koliko brzo će se hamburger razgraditi. No, meso u McDonaldsu očito ne stari budući da bi se slike s prvog i 137. dana mogle koristiti u igri "Pogodi razliku".

Američka umjetnica Sally Davies kupila je hamburger i pomfit u McDonaldsu, donijela ga doma i stavila ga na tanjur.

Kroz proteklih 137 dana Sally je svakog dana fotografirala spomenuti obrok kako bi ustanovila koliko brzo će se hamburger razgraditi. No, meso u McDonaldsu očito ne stari budući da bi se slike s prvog i 137. dana mogle koristiti u igri "Pogodi razliku".
exosječanka

Yoanna35

http://www.refinery29.com/img/happy-meal-day-01.jpg

i za kraj obratite pažnju na boju kada kupujete kulen i njemu slične proizvode od industrijskih proizvođača, naime neki su neprirodne skoro roza crvene boje, razlog je da je mesna mafija skontala da su nitrati koji se dodaju kao konzervans (vrlo kancerogeni) iste boje kao i crvena paprika , a značajno jeftiniji, pa su odlučili podići koncentracije nitrata....zna se dobro kao izgleda kulen crven samo od mljeve paprike !!!
Yoanna35

i za kraj obratite pažnju na boju kada kupujete kulen i njemu slične proizvode od industrijskih proizvođača, naime neki su neprirodne skoro roza crvene boje, razlog je da je mesna mafija skontala da su nitrati koji se dodaju kao konzervans (vrlo kancerogeni) iste boje kao i crvena paprika , a značajno jeftiniji, pa su odlučili podići koncentracije nitrata....zna se dobro kao izgleda kulen crven samo od mljeve paprike !!!

Zanimalo me zašto stavljaju tolike umjetne boje,arome ..zar nije bolje prirodo?? međutim odgovor se nametnuo sam od sebe pa jeftinije im je proizvoditi umjetno odnosno kemijati nego prerađivati voće,povrće da bi dobili boju i aromu. dakle lakše je smućkati u labosu okus jagode nego uzgojiti jagode preraditi ih dobiti boju i aromu ...to je jako skupo..

A i kad se sjetim samo nekih tvornica i njihove prerade voće smuti mi se,zadnja klasa, ona trula ide u marmelade...
živila sma u iluzijama misleći da su gusti sokovi doista sokovi od voća ,da je tamo netko usitnio fine kruške ili naranče...
a ono E prašak sa još jednim E u funkciji zgušnjavanja i E koji daje aromu i E boja i E konzervans..i u vražju mater i gusti sokovi.
ma grozno,bolje je ne znati.

radim ja analizu šećera u keksu po Luff Shorlu i dobijem 44% , ja mislila da sam pogriješila u analizi dok nisam pogledala zahtjev za proizvod, resto bijelo brašno, aditivi, arome, biljna mast..rok trajanja masti 2godine, došla u kolovozu pod ceradom, temp.tališta +37 ...joj kemijski naziv nisam nikad pronašla...
druga glupost radim analizu piva, nema pjene..rješenje pojačivać pjene...od jednog takvog piva moraš imati glavobolju..

ista ona ekipa koja je radila analizu utjecaja glutaminske kiseline na prejedanje i ponovljnu glad, radila je analizu tržišta u SAD-u uglavnom na 100% proizvodnje u kojoj se pojavljuju jagode, znači sokovi, sirupi, glazure, preljevi, đemovi itd na tržištu SAD-a se proizvede i uveze svega 0,5% od potreba što će reći 95% su umjetno proizvedeni okusi navedenog voća.

još da riješimo pomes frites..onaj polusmrznuti, što ide direktno na ulje, već narezani, uglavnom taj krumpira kad se nareže prije smrzavanja se šprica sa SO2, na pitanje što onda s tim bude odnosno u što se SO2 pretvara prilikom pećenja dobila sam sumnjiv odgovor da on ispari ...
@Yoanna35 i exosječanka: sve super i sve pet, ali ipak malo manje čitajte/vjerujte spam e-mailu, razno raznim "proslijedi dalje" powerpoint prezentacijama i sličnom. Još pogotovo kada ste se izjasnile kao prehrambene tehnologinje :wink:
Yoanna35

Miss Take :) nije taj film, bio je Powe, slika dečka u bolnici, bila je boca cole Ziro i ništa nije mučkano samo je spušten bombon u bocu, boca je stajala na zemlji, nakon toga je bilo izvješće istraživačkog labosa, te su se točno definirale dvije supstance koje su u kombinaciji izazvale eksploziju te je naveden njihov kemijski naziv

Ova spika je urbana legenda; zbog same mehanike jedenja mentos dražeja, pijenja kole i prirode fizikalnog 'fenomena' sa mentos bombonima - prsnuće (pretpostavljam da se u ppt-u radilo o prsnuću) je nemoguće.
Možda jako povraćanje, ukoliko je netko GUTAO cijele dražeje i pio kolu (PUNO kole) direktno iz boce, ali to je malo vjerojatno, zar ne?
zašto ? to deca rade na dnevnoj bazi i još pritom puše krek :)
exosječanka i yoanna...svaka čast, bit će da znate znanje, ali mislim da pretjerujete.
Imam jednu informaciju..ljudi PUŠE. Zamisli, udišu odvratan smrdljivi dim koji je štetan i kroz njega ne unesu nikakve hranjive tvari i svejedno još moraju i jesti..o alkoholu neću....želim reći da postoje puno gore stvari od hrane.
Pa nismo mimoze, istina je da se trujemo svaki dan ali se naš organizam isto tako navikava na to.
Ja obožavam slatko, obožavam junk food, mcdonalds, kolače...što otrovnije ja to više volim i jedem puno(previše).
U teretani sam 10 godina, kada sam u formi izgledam dobro, kada nisam, malo sam salat oko struka:D...i šta sad?
Igrom slučaja sam prije 2 god radio krvnu sliku koja je, po riječima doktorice, bila savršena.
Eh da, uz smeće hranu još često koristim suplemente tipa protein, creatine, amino..
Hoću li ja umrijeti do svoje 40te? ;)
Da se vratimo na temu...djeci treba reducirati davanje slatkiša, povećati unos zdravije hrane, tjerat ih da skaču po dvorištu...ali ukinuti slatko, ukinuti mamine torte i kolače?! ma dajte....
Ne znam čemu tolika frka i strka oko proslave rođendana u vrtiću.Imam dvoje djece, jedno je odavno izašlo iz vrtića, drugo je sada u najmlađoj vrtićkoj skupini. Ni prije nije bilo preporučljivo donositi od kuće torte i kolače, nosili smo keksiće,grickalice,bombone, sokove.Iskreno rečeno, ne bih baš bila sretna da mi dijete jede neki kolač iz kućne radinosti.Ne krivim ni naše odgajatelje, niti naš Centar, i njima je stigla depeša "odozgo". Mi smo u našem vrtiću već imali sastanak glede toga, i mogli smo dati prijedloge za proslavu.dogovorili smo se da ćemo donijeti voće, svježe i sušeno, tete će ih poslužiti, napuhati balone, podijeliti im rođendanske kapice.Voće će poslužiti na šarenim tanjurićima i eto rođendana.Što se pozivnia tiće, nismo dobili nikakvu obavijest da je to zabranjeno.A torta, kolači i ostala "nezdrava" hrana...kod kuće će je biti napretek kako i dolikuje rođendanskom slavlju.

Boost ..ja te razumijem, da ljudi puše , piju i svašta još rade svojem tijelu, ali ovdje su tema djeca, za njih se moramo pobrinuti da od početka steknu zdrave navike, štoće oni raditi sa svojim tijelom kad odrastu je njihova odluka..Na nama koji nešto znamo o hrani je obaveza da ljude informiramo, pa neka onda svatko po naosob odluči što će davati svojem dijetetu a što ne. Očigledno da smo nas obje zdravstevno nastrojene što ne znači da su svi tehnolozi isti . Vjeruj mi strašno smo se razočarale kad smo u struci na licu mjesta vidjele s ćime se ekipa sve koristi. Taj nasrtaj u perh.industriji je ogroman i rapidan, upotreba supsatnci se povećavaiz dana u dan, naša vlad donosi zakone, pravilnike kojima se takve stvari omogućuju, po zakonu ne smiješ imenom prozvati tvrtku koja to radi, jedini način je da ovim putme bar na nešto upozorimo ljude. To nam je struka, to smo odabrale i to znamo. Previše je na ržištu kvazi prodavača kvazi dodataka i svačeg ostalog , a kad ih pitaš da ti objasne u kojem ciklusu u tijelu se određena supstanca razgrađuje, na što se razgrađuje, a što ostaje u tijelu oni mule. Evo na hzz ima 4 oglasa za posao u Istri žena traži nutricionistu , ali da je SSS, na moj poziv je odgovorila objasnila mi je da se ne radi o zabuni, ona će poslati nekoga bilo koje struke na dvotjedni seminar??? Pitala sam ju kako ju nije strah, ne može se zamjeniti 4g faksa sa seminarom ilil može???Oprostite ako smo malo pretjerale.

Jeo sam zlicom secer iz tegle, a za uzinu sam dobivao kruha masti i paprike i caja i poslije jos trazio repete. Mislim da su skole pod presingom, danas hrana vise nema svoju nutritivnu vrijednost vec se nasopava svim mogucim look and feel sastojcima da bi se privuklo kupca. Sto se mene tice davno je proslo doba kad smo kao djeca cijelo vrijeme skakali vani i jeli sto god nam padne pod ruku i rijetko kad se razboljevali ali istini za volju toliko bolestina nije bilo rasireno kao sada, prolazila bi samo koja modrica i posjekotina.

Ovo je generacija fotelja i ekrana... zalosno.
@Yoanna35, zacucudjujuce je da osobe koje se hvale da su zavrsile prehrambeno-tehnoloski faks pisu takve bedastoce o hrani i dodacima hrani. Ne vjerujem da je taj fakultet bas toliko los da studente uci da je E330, odnosno limunska kiselina, kancerogena. Jednako tako, ne vjerujem da se na fakultetu ne pazi i na elementarnu pismenost studenata.

Kao sto je netko vec primjetio, u ovoj temi je izneseno preko nekoliko urbanih legendi, bedastoca, notornih gluposti i neistina.

Posalji jos par panicnih mailova i postova i AOL ce ti pokloniti "laptop T28" (da, u novim hrvatskim inacicama "fwd zabave" za dokone debile je mobitel zamijenjen s laptopom).

Btw. sto se tice onih koji "bakinu" kuhinju (najrasirenija na ovim podrucjima) s par zlica masti i tone krumpira smatraju zdravom - well, da je takva kuhinja zdrava, ne bi Hrvatska bila zemlja u vrhu liste po smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Ljudi koji zive na selu imaju tu privilegiju da mogu jesti hranu koja nije obradjena i zagnojena smecem, a redom ih kosi srcika. Ukratko, teza da je "bakina" kuhinja zdrava ne pije vode.

To sto se danas hrana dobrim dijelom debelo obradjuje do neprepoznatljivosti i od nje stvaraju nakupine stetnih tvari, ne znaci da je hrana iz "bakine" kuhinje zdrava.

Zato bi bilo dobro na trenutak argumente poput "i ja sam zderao mast iz kante, a vid' me danas" ostaviti po strani i posvetiti se istinski zdravijoj prehrani, koliko je danas ona uopce moguca.

Leteći mungose aj ovako daj si vrmena pa pročitaj moje postove i molim te pronađi gdje sam ja napisala da je E330 tj.limunksa kiselina kancerogen..onda mi se molim te ispričaj, glede osnovne pismenosti imam ju, samo držim laptop na koljenima, pun je virusa pa mi kursor skakuće i nekako po ovim forumima je puno ležernije razgovarati ako ne koristiš stručnu terminologiju...forume ja shvaćam kao opuštenciju i zato pišem na način koji pišem..što ne znači da bilo koji pisani dokument koji izađe s mojim potpisom ovako isto izgleda
Leteci mungos

@Yoanna35, zacucudjujuce je da osobe koje se hvale da su zavrsile prehrambeno-tehnoloski faks pisu takve bedastoce o hrani i dodacima hrani. Ne vjerujem da je taj fakultet bas toliko los da studente uci da je E330, odnosno limunska kiselina, kancerogena. Jednako tako, ne vjerujem da se na fakultetu ne pazi i na elementarnu pismenost studenata.

Kao sto je netko vec primjetio, u ovoj temi je izneseno preko nekoliko urbanih legendi, bedastoca, notornih gluposti i neistina.

Posalji jos par panicnih mailova i postova i AOL ce ti pokloniti "laptop T28" (da, u novim hrvatskim inacicama "fwd zabave" za dokone debile je mobitel zamijenjen s laptopom).

Btw. sto se tice onih koji "bakinu" kuhinju (najrasirenija na ovim podrucjima) s par zlica masti i tone krumpira smatraju zdravom - well, da je takva kuhinja zdrava, ne bi Hrvatska bila zemlja u vrhu liste po smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Ljudi koji zive na selu imaju tu privilegiju da mogu jesti hranu koja nije obradjena i zagnojena smecem, a redom ih kosi srcika. Ukratko, teza da je "bakina" kuhinja zdrava ne pije vode.

To sto se danas hrana dobrim dijelom debelo obradjuje do neprepoznatljivosti i od nje stvaraju nakupine stetnih tvari, ne znaci da je hrana iz "bakine" kuhinje zdrava.

Zato bi bilo dobro na trenutak argumente poput "i ja sam zderao mast iz kante, a vid' me danas" ostaviti po strani i posvetiti se istinski zdravijoj prehrani, koliko je danas ona uopce moguca.

pitaj nekoga starijeg (baku npr) sijeća li se koliko je u njezino vrijeme bilo hendikepirane dijece u selu,školi ..obiteljima opčenito????
ja sma to pitala moju susjedu koja je 80 godina i rodom je od valpova ,jedno selo ne bitno,kazala mi je da je dva sela dalje bio jedan dječak hendikepiran i da je to bilo jako čudno,neobično,da je to bilo za svako čuđenje...
A što je danas?????
Danas imamo centre za hendikepiranu djecu,danas se djeca rađaju bez udova,danas se djeca rađaju bez očiju,danas djeca oboljevaju od tumora ,mlade djevojke...koliko je Alzheimerovih bolesti,multiple skleroze,lupus...itd da ne nabrajam dalje...sve je to dobrim dijelom posljedica nezdrave prehrane ,posljedica silne kemije koja se koristi pri proizvodnji industrijeske hrane...
Evo neki dan je objavljeno da vam život obilježava onih 9 mjeseci dok vas majka nosi u stomaku... i to je istina.

Meni je žao da ovakvi poput letećeg mungosa ne shvaćaju da je hrana postala otrov...i da ono što se jelo nekda nema veze s ovim danas,ono što su jele naše bake nije bilo kemijski tretirano,meso je bilo domaće ,a ne kao ovo danas puno hormona,antibiotika i ko zna kakvih sranja sve ne ...

žalosno je da se ljudi malo ne osvijeste...
ali brzina življenja nas je natjerala na ovakav nezdrav život,ali onda bar neka se dječica u vrtićima koliko toliko zdravo hrane ,jer roditelji nemaju vremena baviti se još i time.
Ka pričam iz vasltitog iskustva iz viđenog vlastitim očima ,vjerojatno kao i Yoanna, i ne mislim šutjeti,želim to širiti pa ko želi neka usvoji i primjeni. Ozarim se sva kad dobijem nekakv mail koji propagira zdravu prehranu,zdrav život,to nisu gluposti to je istina.

Brick Top

@Yoanna35 i exosječanka: sve super i sve pet, ali ipak malo manje čitajte/vjerujte spam e-mailu, razno raznim "proslijedi dalje" powerpoint prezentacijama i sličnom. Još pogotovo kada ste se izjasnile kao prehrambene tehnologinje :wink:

exosječanka

pitaj nekoga starijeg (baku npr) sijeća li se koliko je u njezino vrijeme bilo hendikepirane dijece u selu,školi ..obiteljima opčenito????
ja sma to pitala moju susjedu koja je 80 godina i rodom je od valpova ,jedno selo ne bitno,kazala mi je da je dva sela dalje bio jedan dječak hendikepiran i da je to bilo jako čudno,neobično,da je to bilo za svako čuđenje...
A što je danas?????
Danas imamo centre za hendikepiranu djecu,danas se djeca rađaju bez udova,danas se djeca rađaju bez očiju,danas djeca oboljevaju od tumora ,mlade djevojke...koliko je Alzheimerovih bolesti,multiple skleroze,lupus...itd da ne nabrajam dalje...sve je to dobrim dijelom posljedica nezdrave prehrane ,posljedica silne kemije koja se koristi pri proizvodnji industrijeske hrane...
Evo neki dan je objavljeno da vam život obilježava onih 9 mjeseci dok vas majka nosi u stomaku... i to je istina.

Prije 50 godina hendikepirana djeca su, od strane vlastitih obitelji, skrivana na sve moguće načine od pogleda javnosti. Ne moram posebno opisivati izgled podrumskih prostorija u kojima su boravila godina. U stručnoj literaturi se često spominju takvi primjeri, tako da ovo što govoriš gotovo da nema veze sa stvarnošću. Čak me pomalo asocira na razmišljanje moje prabake (čak ne ni bake) koja sve što joj je neobjašnjivo objašnjava nevidljivim silama, Božjim kaznama i sl. To što se tada nije znalo za takvu djecu nije znak da ih nije bilo, kao ni to što RTL jedva čeka da se negdje u svijetu rodi dijete s tri oka ili sijamske trojke i da to nabije u udarni termin u program ne znači da ih je danas više nego prije.

Navela si čitav niz bolesti. Slažem se da su to bolesti s kojima se svakodnevno susrećemo, ali postavljam ti pitanje: koliki je bio životni vijek ljudi prije 50 i 100 godina, a koliki je danas? Misliš li da je Alzheimerova bolest prisutna samo u zadnjih 20 godina? Kako znaš da je ona posljedica nezdrave prehrane? Znaš li zaista što je to lupus ili je to samo dobra fora dr. Housea?

Razumijem tvoju zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja različitih sastojaka hrane na naš organizam, mogu čak reći i da ju dijelim s tobom, ali ništa što si navela nisi potkrijepila niti jednom činjenicom.
koja količina gluposti na ovom topicu...hoće još netko možda navesti da je E300 kancerogen? koji je inače askorbinska kiselina (ili vitamin C)??? samo čekam da nas pobornici "zdrave hrane" obavijeste da je bolje piti "light" mlijeko ili jogurte koji nemaju (uh užasa i groze najgore) masnoće, samo što imaju dodani titanijev dioksid da bi dobili lijepu bijelu boju...
gle čuda, pa šećer je konzervans...hitno izbjegavati...ocat također..fujfuj konzervans...jabučna kiselina isto tako...bljak jabuke i sve ostalo voće

no, da se vratimo na temu...jadna djeca u vrtićima, jelovnike im sastavljaju ljudi kojima je domet zdrave prehrane "UN dijeta" i slične gluposti...također, ne shvaćam čemu su grickalice zabranjene?! jesam li samo ja osoba koja pod "grickalice" smatra i lješnjake, orahe, sušene brusnice, čips od jabuke i sl.?

od cijele priče oko prehrane u vrtićima, jasno mi je jedino zabrana donošenja kolača koji su pravljeni kod kuće, jer zaista nije moguće znati koliko koji roditelj vodi brigu o čistoći i ispravnosti namirnica...sve ostalo je pi..arija

aj ovako neka se prvo Leteći mungos i vlale izjasne što su po struci..drugo možda je djevojci zabunom nešto promaklo..i ona i ja sigurne smo u ono što govorimo..razlika je između aditiva i regulatora kislelosti( askorbinksa, limunska kiselina), razlika je između stabilizatora pjene i pojačivača okusa..sve smo mi to odradile..radi se o imenim proizvođača koji neke od tih tvari trpaju preko svake mjere..askorbinksa se inače u novije vrijeme kod osvještenih proizvođača tipa Dida Boža eko đem koristi umjesto konzervansa..ona nije problem dapače, limunskom se regulira kiselost, u đemove se dodaje pektin prirodnog porijekla te se minimalno kuha pod vakumom nekih 15 minuta..
Nemojte na osnovu jednog krivog broja deplasirati osobu i ono što ona govori..ja se npr. ne kužim u informatiku, telekomunikacije , elektroniku i ne bi mi palo na pamet oderat nekog elektro struke na topicu samo zato što sam našla nešto što ne stoji, svi mi griješimo...pročitati s neta spisak aditiva nije isto što ići na preh faks, aditive kao takve po brojevima nismo učili, ali kad se kaže kemijski sastav i tekako znamo o kakvoj je stupstanci riječ..

možda dalje pisati nema smisla, pojednostavit ću sve , na faksu te uče da je kulen proizvod od mljevenog mesa..pa se navede vrsta, luka, crvene paprike, slatke i ljute, bibera,smjesa se puni u ovitke i odnosi na sušenje, dimljenje, kroz određeno vrijeme, onda odete u proizvodnju i u recepturi postoje dodatci, nitarati kao konzervansi i ostali dodaci koji će produžiti rok trajanja proizvoda, sve izvan osnovne recepture služi a) skraćenju vremena sušenja b) produžetku roka trajanja..isto gore navedeno ću reći za pivo..dakle pivo je proizvod od ječma, hmelja, kvasca i vode...nigdje se ne navodi da se u zamjenu za određeni dio ječma koristi kukuruz, nigdje u osnovnoj recepturi nema pojačivaća pjene i opet konzervansa..pojačivać pjene se dodaje kad se dogodi greška u proizvodnji, a ostali dodaci se dodaju da bi se opet skratilo vrijeme odležavanja piva,. Riječ je o tome da su stari načini ajmo ih nazvati tradicionalni bili bolji i dobivao se proizvod određene kvalitete i kemijskog sastava, kao takav je išao na tržište i nije se događalo bar se ja ne sjećam, da zdravstveno neispravan proizvod portošaći konzumiraju i da to završi zdravstvenim tegobama, ovaj način je tihi ubojica, polako i sigurno slažemo, taložimo u svoja tijela supstance koje će prije ili kasnije izazvati oboljenja.Ove zamjene i dorade osnovne recepture su postale pravilo u većini preh. industrija.
josephine01

exosječanka

A što je danas?????

Prije 50 godina hendikepirana djeca su, od strane vlastitih obitelji, skrivana na sve moguće načine od pogleda javnosti. Ne moram posebno opisivati izgled podrumskih prostorija u kojima su boravila godina. U stručnoj literaturi se često spominju takvi primjeri, tako da ovo što govoriš gotovo da nema veze sa stvarnošću. Čak me pomalo asocira na razmišljanje moje prabake (čak ne ni bake) koja sve što joj je neobjašnjivo objašnjava nevidljivim silama, Božjim kaznama i sl. To što se tada nije znalo za takvu djecu nije znak da ih nije bilo, kao ni to što RTL jedva čeka da se negdje u svijetu rodi dijete s tri oka ili sijamske trojke i da to nabije u udarni termin u program ne znači da ih je danas više nego prije.

Navela si čitav niz bolesti. Slažem se da su to bolesti s kojima se svakodnevno susrećemo, ali postavljam ti pitanje: koliki je bio životni vijek ljudi prije 50 i 100 godina, a koliki je danas? Misliš li da je Alzheimerova bolest prisutna samo u zadnjih 20 godina? Kako znaš da je ona posljedica nezdrave prehrane? Znaš li zaista što je to lupus ili je to samo dobra fora dr. Housea?

Razumijem tvoju zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja različitih sastojaka hrane na naš organizam, mogu čak reći i da ju dijelim s tobom, ali ništa što si navela nisi potkrijepila niti jednom činjenicom.

Dakle po tebi svi koji su imali bolesno dijete su ga skrivali u podrumu,haha,daj ne budi smiješna ... da možda i jesu jer su bili vrlo rijetki slučajevi i neobični ,a danas je to na neki način normalno,otvaraju se centri,ustanove ,udruge itd jesi se zapitala zašto????
Odgovor je jednostavan jer je takvih slučajeva jako,jako puno,pa pogledaj samo u Hrvatskoj koliki je broj hendikepirane djece od rođenja.
Zar je to normalno??
Pa nešto mora uzrokovati to ???
Samo o tome se ne priča jer nije u interesu nikome.
Ja tvrdim da je glavni uzrok večine bolesti nezdrav način prehrane,zrak nam je zagađen i voda...

Ti silni otrovi koje unosimo u svoje tijelo u svoj organizam moraju ostaviti negativan trag.
Ima dodataka koji uzrokuju hiperaktivnost kod djece,a hiperaktivne i nemoguće djece je sve .više.

Životni vijek ljudi je duži isključivo zbog napredne medicine ,a ne jer smo postali superiorni i jer je ova hrana bolja nego ona što je bila prije.

Yoanna nema smisla više truditi se.
Ljudi se osvijeste i onako tek kad se razbole.
Onda se zdravo hrane ,a onda je kasno.
Nadam se da će se bar sjetiti mene i tebe i naših postova o zdravoj prehrani.

Kad budu na strogim dijetama,cugali sok od cikle,cijedili razno povrće,jeli soju i umjesto sokova pili zečeni čaj...ali tada će biti kasno...
exosječanka

josephine01

exosječanka

A što je danas?????

Dakle po tebi svi koji su imali bolesno dijete su ga skrivali u podrumu,haha,daj ne budi smiješna ... da možda i jesu jer su bili vrlo rijetki slučajevi i neobični ,a danas je to na neki način normalno,otvaraju se centri,ustanove ,udruge itd jesi se zapitala zašto????
Odgovor je jednostavan jer je takvih slučajeva jako,jako puno,pa pogledaj samo u Hrvatskoj koliki je broj hendikepirane djece od rođenja.
Zar je to normalno??
Pa nešto mora uzrokovati to ???
Samo o tome se ne priča jer nije u interesu nikome.
Ja tvrdim da je glavni uzrok večine bolesti nezdrav način prehrane,zrak nam je zagađen i voda...

.

Nisu nedostupne knjige u kojima to možeš pročitati. Osim toga, sva ta djeca koja se danas rađaju, prije 50 i manje godina bi umrla prije poroda (zajedno s majkama), pa se zato čini da ih je manje. Donosiš krive zaključe na krivim osnovama.
vlale

no, da se vratimo na temu...jadna djeca u vrtićima, jelovnike im sastavljaju ljudi kojima je domet zdrave prehrane "UN dijeta" i slične gluposti...također, ne shvaćam čemu su grickalice zabranjene?! jesam li samo ja osoba koja pod "grickalice" smatra i lješnjake, orahe, sušene brusnice, čips od jabuke i sl.?

Odakle ti informacija o osobama koje sastavljaju vrtićke jelovnike?

Iz popisa grickalica koje si navela, usuđujem se tvrditi da nisi nogom kročila u vrtićku ustanovu.

Velika većina vrtića, nažalost, ima mogućnost sastaviti samo jedan jelovnik, koji mora biti prilagođen djeci jasličke dobi, kao i predškolcima, u onoj mjeri u kojoj je to moguće izvesti. U našem vrtiću, jedna odgojiteljica ima dvadeset i jedno dijete starije jasličke dobi u skupini. Misliš li ti uistinu da odgovorni mogu dopustiti orašaste plodove za međuobrok ili proslavu rođendana? Ne moram ni govoriti o tome da se česti alergeni trebaju izbjegavati najranije do treće godine živote, a tu spadaju i orašasti plodovi. Spadaju tu, recimo, i jaja. Samo što je učestalost fatalnih alergijskih reakcija na jaja rijetka, što se za orašaste plodove ne može reći.

Zato, radije sastavljanje jelovnika prepustite stručnjacima.

Kada smo kod stručnjaka, jedna od glavnih zadaća zdravstvenog voditelja vrtića je upravo sastavljanje jelovnika. Ne vidim čemu čuđenje, s obzirom na činjenicu da više medicinske sestre i pišu normative i prehrambene smjernice kad je u pitaju prehrana djece vrtićke dobi, u suradnji s ostalim stručnjacima, ponajprije nutricionistima.

I sama sam viša medicinska sestra, koja odnedavno radi u jednom dječjem vrtiću. I otkad sam uvela promjene u jelovnik, svakodnevno vodim prave male ratove na radnom mjestu.

Osim što je pridržavanje novih prehrambenih standarda moja dužnost, bez imalo ustručavanja kažem da je to također i moja volja.

Utjecaj prehrane odražava se na tjelesnu visinu, težinu, fiziološke funkcije i izostanak bolesti. Polazak u vrtić je trenutak kada dijete ulazi u zajednicu i više se druži s vršnjacima, susreće se s osobama izvan svoje uobičajene sredine pa i s nepoznatim mikroorganizmima, na koje njegov organizam još nije razvio protutijela. Zbog svega toga, uravnotežena je prehrana osobito važna u ovom periodu života.

No, naglasak uvijek stavljam na stvaranje prehrambenih navika, a to se događa upravo u tom periodu života. Jedan od glavnih "argumenata" protiv promjene jelovnika je da imamo mali broj pretile djece u vrtiću. One koji mi ga ponude, uvijek pitam jesu li zavirili u osnovnu školu. Ja jesam. Naime, radila sam istraživački rad na tu temu.

Reakcije me, iskreno, ne iznenađuju previše, s obzirom na to da je kod nas prevencija slabo poznat termin.

Ne, nisam radikalna. Smatram da za hrenovke, paštete, salame, light mliječne proizvode i vitaminske napitke nema mjesta na vrtićkom jelovniku. O slasticama se dogovorimo, eurokremom i marmeladom se zasladimo najviše jednom mjesečno, a keksi i bomboni su u službi "čašćenja", za rođendane i blagdane, a tek povremeno kao užina ili desert. Isto je i s kolačima, pudinzima i sličnim.

S ručkovima si dam oduška jer su mogućnosti uistinu bezbrojne. S doručkom je malo teže no trudim se djeci približiti raznorazne žitarice i na samome početku, naravno, nailazim na lagani otpor ali djeca s vremenom prihvate svaku hranu, bez da ih se na nju prisiljava. Imamo radionice o zdravoj prehrani, a edukaciju provodimo i kroz svakodnevne razgovore.

I evo, špinat nam je na razini cijeloga vrtića omiljeni prilog, a i zobena kaša je na dobrom putu da postane jedan od omiljenih doručaka.

To mi je veliki poticaj da nastavim svoju borbu s vjetrenjačama.

Ne tiče me se što djeca kod kuće jedu. Na svome poslu sam stručnjak, koji se rukovodi stečenim znanjem i kompetencijama, dostupnom literaturom koja obuhvaća jedno široko područje u i izvan moje struke te vlastitom intuicijom. Bilo bi uistinu lijepo kada bi roditelji i ostali stručne stvari prepustili stručnim osobama. Kad su već, jelte, odlučili dijete poslati u ustanovu. Koja može surađivati s roditeljima ali ima svoje propise i pravila.

Wendy sorry ali sve vezano uz hranu treba raditi nutricionist, a ne viša medicinska sestra, jer bi inače i u kuhinji KBO Osijek prevladavale više medicinske sestre da je to tako u redu prema zakonu, druga stvar je što poslodavac jednim udarcem rješava dva radna mjesta pa ima tebe da mu pišeš jelovnike kao što te ima vezano uz eventualne zdravstvene intervencije.
Mogal bi i ja u suradnju s pedijatricom liječiti djecu, ali mislim da se to nikome ne bi svidjelo.

ups zaboravih, voljela bi znati tko je tebe i u kojoj ustanovi educirao o HACCP-u jer ako toga u tvojem vrtiću nema tj. nema u objektu gdje se priprema hrana za djecu sve pada u vodu.. A ako stvarno viša medicinka setsra može i radi posao nutricioniste, ako na nebrojeno mjesta agronomi mogu uletiti na mjesta preh tehnologa, ako je moguće da preh tehnolog s faksom radi na mjestu kemijskog tehničara ili ne mora uopće raditi onda mislim da bi se PTF Osijek trebao zatvoriti. S poštovanjem Yoanna

Yoanna35

Wendy sorry ali sve vezano uz hranu treba raditi nutricionist, a ne viša medicinska sestra, jer bi inače i u kuhinji KBO Osijek prevladavale više medicinske sestre da je to tako u redu prema zakonu, druga stvar je što poslodavac jednim udarcem rješava dva radna mjesta pa ima tebe da mu pišeš jelovnike kao što te ima vezano uz eventualne zdravstvene intervencije.
Mogal bi i ja u suradnju s pedijatricom liječiti djecu, ali mislim da se to nikome ne bi svidjelo.

Zdravstveni voditelj ne izmišlja toplu vodu, nego se rukovodi prehrambenim standardom, propisanim od strane stručnoga tima koji je sastavljen od viših medicinskih sestara, nutricionista i liječnika.

Sastavljanje jelovnika za ZDRAVU populaciju je jedna od "legalnih" kompetencija više medicinske sestre, a ne rješavanje dva radna mjesta jednim udarcem :wink:

Isto tako, tko provodi edukaciju kad je u pitanju prehrana kroničnih bolesnika? Patronažna sestra ili nutricionist? Kada viša medicinska sestra ne bi bila kompetentna za taj posao, nutricionist bi išao u kućne posjete.

Razumijem ja da narod smatra da je medicinska sestra liječnikov pomoćnik i ona u bijelom ili plavom koja daje injekcije. No, dopustite da mi sami ipak poznajemo naš djelokrug rada i područje odgovornosti. Morali smo ga, naime, štrebati za državni ispit :wink:

Yoanna35

ups zaboravih, voljela bi znati tko je tebe i u kojoj ustanovi educirao o HACCP-u jer ako toga u tvojem vrtiću nema tj. nema u objektu gdje se priprema hrana za djecu sve pada u vodu.. A ako stvarno viša medicinka setsra može i radi posao nutricioniste, ako na nebrojeno mjesta agronomi mogu uletiti na mjesta preh tehnologa, ako je moguće da preh tehnolog s faksom radi na mjestu kemijskog tehničara ili ne mora uopće raditi onda mislim da bi se PTF Osijek trebao zatvoriti. S poštovanjem Yoanna

HACCP obuhvaća pripremu i dsitribuciju hrane. Nijedno od navedenog nije moja odgovornost.

Hoću reći, trenutno, u našem vrtiću. S obzirom na činjenicu da bi se za osnivanje HACCP tima prvo trebao pripremiti teren. A ja novac za tako nešto ne mogu donirati.

Dakle, kad se ispune svi uvjeti, moći ćemo razgovarati i o uvođenju spomenutog sustava i o tome tko bi trebao biti voditelj HACCP tima :wink:
Sva sreća pa ja ne moram u vrtić...tko može živjeti bez slatkog...
Mislim da malo previše filozofirate sa E ovaj E onaj..
Sve jesti i piti u umjerenim količinama..i to je to.ali najbitnije od svega je fizička aktivnost!
Mi smo ko klinci stalno visili na ulici i nisi me mogao ali doslovno "utjerati u kuću"....kad si gladan uletiš u kuću i zgrabiš bananu ili štogod nađeš i nazad...

A danas je hrpa djece koju su roditelji utovili, ali ne toliko nepravilnim namirnicama koliko količinama..moš ti jest zdravo ali za tri osobe... i tako svojoj djeci predodredili patnje s kilogramima za cijeli život...
tako da ovdje treba educirati i kažnjavati roditelje a ne iživljavati se na djeci pa im u potpunosti zabraniti nešto, jer uvijek ti je najslađe ono što ne smiješ..

a to da je sve više umjetnih sastojaka u hrani? Sumnjam da će se situacija preokrenuti i da ćemo se vratiti izvornom i prirodnom, jer je proizvodnja hrane globalna i gleda se zarada..a tko od vas ima svoj vrt i ne koristi pesticide, herbicide i šta ti ja znam što ne?
Tako da valjda se i ljudski organizam vremenom prilagođava novim prehrambenim navikama i namirnicama...nadam se da evolucija nije gotova...
Hm... slažem se da bi pri zapošljavanju na radna mjesta koja podrazumjevaju brigu o hrani i prehrani, prednost trebali imati nutricionisti. Ukoliko ih nema na tržištu rada onda tek na ta radna mjesta zapošljavati medicinske sestre. Mislim da medicinskim sestrama uz dostupnu literaturu nije teško sastaviti jelovnik. Problem je što pretpostavljam da nisu baš dovoljno upoznate sa zakonima, pravilnicima, HACCP-om itd. Barem to mogu zaključiti iz izjave za novine koju je dala viša medicinska sestra kojoj je postavljen upit. Ako već radi na tom radnom mjestu, mogla se dodatno educirati sama i popuniti rupe u znanju pa objasniti da su neke stvari naprosto zakonom propisane, neke se rade jer je to najbolje s pedagoškog stajališta, a neke zbog zdravstvenog stanja djece. I da je ta medicinska sestra odgovorila na upit ovako kako je to ovdje napisala wendy, ja nebi riječ rekla. Očito postoje i razlike među medicinskim sestrama i njihovim znanjem i trudom.
A što se HACCP-a tiče. On se uvodi u vrtiće. Zavod za javno zdravstvo priprema vrtiće već barem pola godine za konačno uvođenje HACCP-a. Zaposlenici zavoda za javno zdravstvo obilaze vrtiće i po njihovom nalogu se popravljaju i prilagođavaju sve potrebne stavke za uvođenje HACCP-a. I baš po njihovom naređenju je zabranjeno i ukinuto donošenje kolača u vrtiće. A HACCP se mora uvesti u vrtiće jer je Zakon o hrani usklađen sa Zakonom o hrani europske unije i u njemu jasno stoji da svi subjekti u poslovanju s hranom a tu spadaju i vrtići i restorani moraju do 1.1.2009. godine imati uveden HACCP. Pošto to nije bilo moguće, prolongiran je rok za uvođenje HACCP-a, jer da se poštovao taj datum svi bi već morali zatvoriti restorane i vrtiće itd. Ali sad se mora uvesti jer je to propisano zakonom, a tko ga ne uvede morat će zatvori objekt. Eto, to je ono što ljudi ne znaju pa trabunjaju o tome šta smi mi jeli kad smo bili mali itd. otom potom jesmo mi bolje jeli ili ova djeca danas, ali nekih stvari se zbog ulaska u EU moramo držati i to nisu smislile tete u vrtiću, ni medicinske sestre ni nutricionisti, pogotovo ne ovi u Hrvatskoj.
kLOE

Hm... slažem se da bi pri zapošljavanju na radna mjesta koja podrazumjevaju brigu o hrani i prehrani, prednost trebali imati nutricionisti.

U idealnom svijetu, da. No, u ovom manje idealnom, vrtići uglavnom nemaju novaca za nutricionista. Medicinska sestra je u vrtiću multifunkcionalna i obavlja zadatke bez kojih vrtić ne može, odnosno ne bi trebao. Da medicinska sestra nije kompetenta za izradu jelovnika u dječjim vrtićima, ne bi autorice prehrambenih standarda bile upravo - više medicinske sestre.

To ne znači da će sestra izmišljati prehrambene standarde. Samo da će, upravo zbog toga što uglavnom ona obavlja taj posao, prikupiti podatke, sistematizirati ih i kasnije koristiti. Upravo zbog toga što su nutricionisti stručnjaci na području prehrane, oni u samom stvaranju prehrambenih standarda imaju glavnu riječ.

Sestra je u ovom slučaju provoditelj.

Tako da je ova rasprava poprilično besmislena, s obzirom na to da nutricionisti ionako imaju glavnu ulogu kad su u pitanju vrtićki jelovnici.

Problemi u provedbi propisa ovise o samoj sestri, njezinom znanju i želji za daljnjom edukacijom.

Što se tiče samog članka, diže mi se kosa na glavi od same pomisli da se roditelji bune što im djeca, barem u vrtiću, ne jedu smeće. Isto tako se ježim od same pomisli da netko u 21. stoljeću misli da će mu dijete, ako ne pojede hrenovku za doručak, biti gladno.

Ne vidim u čemu je problem. Napokon su ustanove dužne brinuti o dječjem zdravlju. I to je loše. Kvragu.
Dupli
Meni ne smeta što se u vrtiću pokušava uvesti zdrava prehrana. Naprotiv. Niti smatram da medicinske sestre ne mogu pročitati literaturu i sastaviti jelovnik. Meni smeta što na upite roditelja (kojih će biti i u krajnjem slučaju imaju pravo pitati, ne moraju svi biti educirani za područje prehrane...) nije na njihove upite odgovorio netko poput tebe wendy, ljubazno i jasno im objasnio razloge i začepio usta za daljnja pitanja.
Odgovor koji su dobili u novinama od žene koja sebe osobno naziva stručnjakom je ispod svake "stručne" razine! Bahat je i uvredljiv za struku (i moju i tvoju).
Ja ne vidim veliki problem u tome što trenutno jelovnike sastavljaju medicinske sestre. Bilo bi najbolje kada bi te jelovnike sastavljali školovani nutricionisti, no valjda ih nema dovoljno ili se nije nitko sjetio da ih konzultira. Ako sam dobro načuo na osječkom PTF-u odnedavna postoji smjer - nutricionist (neka me netko ispravi), pa eto prilike da se ti mladi ljudi angažiraju i zaposle po završetku studija. Znam da u Zagrebu već dugo postoji studij nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom faxu.
PreacheR u pravu si. Ove godine je izašla prva generacija nutricionista sa PBF-a.
Prije bolonje je postojao prehrambeni smijer, no to nije bilo to niti u diplomi igdje stoji nutricionizam kao pojam.
Pored toga, za one koji su završili PBF ili srodne fakultete od ove godine postoji poslijediplomski specijalistički studij nutricionizma...
Dakle prehrambenih tehnologa je bilo, pravih nutricionista (osim ako su završili u ZG) do ove godine nije bilo pa to djelomično opravdava zapošljavanje medincinskih sestara na to radno mjesto.
Ispravak: PTF-a!!!! PBF je u Zg.
Stvarno izmišljate, sve je oko nas otrovno,nema ništa prirodno ni kad sami uzgajate nije zdravo jer ne može biti,sve oko nas je otrovno a vi bi se kao hranili zdravo a svi vozite aute,koristite mobitele i računala i na razne načine trujete svijet kao i svi mi i sad idete pametovat o prehrani...presmješno, vrtići trebaju djecu poticati na "zdraviju" prehranu jer ih slatko vodi do pretilosti,previše vremena provode pred računalima,igricama i tvom.. a pozivnice se ne trebaju djeliti jer vjerojatno se neka djeca zovu a neka ne, pa se druga nepozvana djeca brinu zašto nisu pozvana ili neka djeca imaju novaca za kupovne pozivnice a druga nemaju pa ih opterećuje zašto je to tako i sl. Mogu podjeliti pozivnice nakon vrtića.
Kao prvo kolko znam nitko ni ne provjerava da li su medicinske sestre kompetentne za izradu jelovnika u vrtićima i školama, a tako i za provođenje jelovnika za dijetoterapiju u bolnicama....nego uzmu knjigu pa si prepišu...jer za to nisu školovane......i u sve više bolnica danas zapošljavaju se nutricionisti,a bit će i u vrtićima i školama....i tako treba bit...znači ljudi koji se školuju i završe fakultet koji traje 4 godine..mora biti na burzi jer svi ostali poput medicinskis sestara,kineziologa...itd...rade njihov posao.....

Tagovi