Heh, "gnjida", "covjeculjak", i hrpa drugih naziva. Tako se valjda argumentira u La-la-landu gdje novac raste na drvecu. Na jednak nacin i s daleko cvrscim uporistem se ekonomske neznalice moze nazvati notorno neupucenim panjevima. Ali, etiketiranje ne vodi nikud.
Zato, krenimo redom.
Citat:
I vrhunski sportaš je zanimanje i za njega treba plaća kao i za brojne državne službenike koji plaću dobivaju iz proračuna
|
Gargamelka, za pocetak, postoji li uopce tijelo koje strogo definira tko ili sto je "vrhunski sportas"? Postoje li mjerila, komisije, rokovi, rezultati?
Otkad je "vrhunski sportas" zanimanje za koje bi se trebala izdvajati placa iz drzavnog proracuna?! Postoji li zakon, pravilnik kojim je to regulirano? Ako i postoji zakon i ako se sredstva vec izdvajaju, zasto bi onda Grad trebao dodatno izdvajati sredstva iz gradskog proracuna (kad je simbolicnih 5000kn premalo, prema misljenju nekih)?
No, najvaznije pitanje u ovoj raspravi je ono vezano uz ekonomsku logiku. Da bi se "vrhunskim sportasima" isplacivala placa "iz proracuna" (kako zelis), te novce netko negdje mora zaraditi, odnosno napuniti neku proracunsku kesu.
Dajemo novce za place sportskih djelatnika i odrzavanje sportskih terena/dvorana i sl. (Grad Osijek ce u 2010. dati ukupno preko 35 milijuna kuna, to je oko 8% proracuna - postotno vise nego drzava ulaze u obrazovanje). Iz toga se financiraju i stipendije sportasa i "vrhunskih sportasa" (moze li se to smatrati "placom" o kojoj govoris?)
Dali smo novce crkvenjacima, jer gradjani, navodno, zele da se godisnje 250 milijuna kuna daje Crkvi za njeno djelovanje.
Dajemo place bulumenti stranackih i inih zasluznika po javnim poduzecima.
Dajemo puste milijarde za mirovine laznim umirovljenim "braniteljima" i radno sposobnim stvarnim braniteljima.
Gargamelka, jel' ti svoju placu beres po osjeckim parkovima?! Zar ima ljudi koji misle da novac raste na drvecu?!
Drzava je pred kolapsom , a mi imamo ingeniozne prijedloge da se sportasima daju place iz proracuna (tko zna, mozda vec i dajemo, vjerojatno je Vrdoljak vec skuhao takav cobanac).
Puna zemlja zasluznika. Svatko je za nesto zasluzan. Kao sto rekoh, molio bih da se i meni isplacuje placa iz proracuna, jer sam to zasluzio svojim postojanjem. Dok ne popijem kuglu u vuglu, ili ne umrem nekom salom prirode, nitko ne moze negirati da postojim, slijedom cega sam tu placu i zasluzio.
No, cak i da imamo dovoljno novca za place sportasima, ostaje pitanje zasto bi bas sportasi uopce dobivali placu za ono cime se bave.
Zasto samo sportasi? Tko je jos sve zasluzan? Ako cemo dati njima jer su "zasluzni", dajmo i ostalima. Dajmo svima placu iz proracuna!
No, kao sto su raniji odgovori pokazali - na sva ta pitanja postoji univerzalni odgovor, a on glasi "ti si covjeculjak koji nikad nista u zivotu nije postigao".
Buhuhuhuhu...