Dobrovoljno davanje krvi

Društvo, politika

Dobrovoljno davanje krvi

Dobrovoljno davanje krvi je nema sumnje, jedna vrlo humana gesta. No, ima li ta priča i drugu stranu? Može li dobrovoljno davanje krvi naškoditi davaocu? Postoji li mogućnost razvijanja bolesti i zdravstvenih komplikacija, kad dobrovoljni davalac prestane davati krv, uslijed toga što je organizam naviknut na povećanu „proizvodnju“ krvi? Jako je teško doći do bilo kakvih zdravstvenih statistika vezano za oboljenja bivših dobrovoljnih davatelja krvi . Jesi li dobrovoljni davaoci krvi podložniji hematološkim oboljenjima?

Što Vi mislite o tome? Ako imate konkretne podatke bilo bi lijepo da ih podijelite sa nama.
Organizam proizvodi onoliko krvi koliko mu je potrebno. Uzimajući 450ml čovjeku (koji treba biti teži od 55kg) ne predstavlja nikakav problem jel je 3 mjeseca koliko mora biti razmak između 2 davanja dovoljno (ako ne i malo veći) da se tijelo oporavi i napravi dovoljnu količinu krvi, ona koja mu je uzeta.
Jedine opasnosti su zapravo taj dan i par dana poslje. Taj dan su moguće komplikacije najčešće modrica na mjestu uboda, bol u ruci, umor i još uz to hematom i mučnina. I postoji jedino još upozorenje za pilote, profi vozače, planinare i da dalje ne nabrajam, da na dan dva poslje davanja izbjegnu te aktivnosti, odnosno mora se malo smanjiti napor.
Nisam čula da je neki davatelj krvi se razbolio radi nedostatka krvi. Vjerojatno ništa loše ne može biti ako se poštuje razmak između dva davanja i naravno, ako je osoba podobna za darivanje krvi, što bi značilo zdrava (i uhranjena).
sumnjam da to može biti loše, helloou pa tak su liječili hrpu bolesti u srednjem vijeku :)
Ajde nemojte me plašit, to je jedino što dajem od srca.
josephine01

ja sam mislio da im daješ iz vene
123456

josephine01

Iz vene vampirima, iz srca potrebitima.
josephine01

123456

josephine01

Iz vene vampirima, iz srca potrebitima.

neka onda neveni ne venu.... :P
echoes

sumnjam da to može biti loše, helloou pa tak su liječili hrpu bolesti u srednjem vijeku :)

Mislim da se u srednjem vijeku baš i nije tako liječilo jer nisu znali ni za krvne grupe ni za Rh faktor što je jako bitno kod transfuzije. Tek negdje u 19 st se razvija sama znanost o transfuziji....
Inače u Osijeku je prva transfuzija izvršena 1925. :)
http://www.centar-zdravlja.net/clanci/pregledi-dijagnoze-i-zahvati/8/1219/transfuzija-krvi/prvi-uspjeh/3/
Ovdje ima dosta korisnih informacija.

Re: Dobrovoljno davanje krvi

Vjerujem da nije problem dok se daje krv redovno. Pravo pitanje je što se događa sa ljudskim organizmom, kad se nakon stotinjak davanja krvi, mora odjednom prestati, bilo zbog zdravstvenog ili nekog drugog ograničenja. Postoje indicije (možemo reći i glasine) da se kod takvih ljudi bitno češće pojavljuju hematološke bolesti nego kod ostatka populacije koja nije davala krv.
fear of the dark

echoes

Mislim da se u srednjem vijeku baš i nije tako liječilo jer nisu znali ni za krvne grupe ni za Rh faktor što je jako bitno kod transfuzije. Tek negdje u 19 st se razvija sama znanost o transfuziji....

Čini mi se da je on mislio na otpuštanje neke količine krvi da se organizam pročisti, tipa pijavice.
Davanje krvi pomaže svima, win-win situacija ;)
nake_rado

fear of the dark

echoes

Čini mi se da je on mislio na otpuštanje neke količine krvi da se organizam pročisti, tipa pijavice.

Možda, ne znam na što je mislila, ali to se zvalo puštanje krvi i dugo je bila popularna metoda. Dok je transfuzija nešto sasvim drugo. :)
fear of the dark

nake_rado

fear of the dark

echoes

Možda, ne znam na što je mislila, ali to se zvalo puštanje krvi i dugo je bila popularna metoda. Dok je transfuzija nešto sasvim drugo. :)

da,on je mislio na puštanje krvi.. :) priznam nisam baš specificirala šta točno mislim, al mislila sam da se podrazumijeva da ne mislim na transfuziju baš..ko bi još mislio da su transfuzirali u srednjem vijeku :)
simo031

Vjerujem da nije problem dok se daje krv redovno. Pravo pitanje je što se događa sa ljudskim organizmom, kad se nakon stotinjak davanja krvi, mora odjednom prestati, bilo zbog zdravstvenog ili nekog drugog ograničenja. Postoje indicije (možemo reći i glasine) da se kod takvih ljudi bitno češće pojavljuju hematološke bolesti nego kod ostatka populacije koja nije davala krv.

stotinjak davanja?! nema mi smisla da netko toliko puta daje krv- koliko god se on osjećao velikodušno..ima i dr ljudi :)
ja jednom godišnje dajem krv iako trebala bih i češće budući da sam A Rh+ koja je i najtraženija...puno ljudi ima fobiju od toga, ne znam zašto..ja to gledam na način da možda baš meni ta ista krv zatreba sutra!
mislim da kod nas vrijedi ono pravilo tko ostvari 50 davanja ima doživotno bespla zdravstveno osiguranje..i tu se računa i davanje koštane srži-koje se vrednuje kao nekoliko davanja krvi(3-4) ali to nisam išla i ne znam ni može li se t u os, zna netko?
nicoll

trebala bih i češće budući da sam A Rh+ koja je i najtraženija..

Zapravo, 0- je najtrazenija jer je univerzalni donor, a što se tiče Rh faktora, obično su Rh- krvne grupe traženije od Rh+ jer ih ima samo oko 15% stanovništva. Znam kad zovu s transfuzije svako malo preko radija i sl da se dolazi davati krv, uvijk nedostaje A-

Ja redovito dajem krv, svaka 3-4 mjeseca, do sada 10ak puta dao. Ugodan je osjecaj kad znas da nekome pomognes. A s druge strance price i pregledaju ti krv pa te zovu na dodatna testiranja kao što je bio slučaj s jednom legicom iz razreda iz srednje. Skontali joj hepatitis B pa ju cimnili da dodje.
MegaSmrT

nicoll

trebala bih i češće budući da sam A Rh+ koja je i najtraženija..

Zapravo, 0- je najtrazenija jer je univerzalni donor, a što se tiče Rh faktora, obično su Rh- krvne grupe traženije od Rh+ jer ih ima samo oko 15% stanovništva. Znam kad zovu s transfuzije svako malo preko radija i sl da se dolazi davati krv, uvijk nedostaje A-

Ja redovito dajem krv, svaka 3-4 mjeseca, do sada 10ak puta dao. Ugodan je osjecaj kad znas da nekome pomognes. A s druge strance price i pregledaju ti krv pa te zovu na dodatna testiranja kao što je bio slučaj s jednom legicom iz razreda iz srednje. Skontali joj hepatitis B pa ju cimnili da dodje.

Istina, 0- je najtraženija, znam jer je to moja krvna grupa i svaki puta mi to kažu, ja sam darovala krv 3 puta, sad bih trebala opet nakon nove godine, i idem sigurno, treba pomoći, ako možeš.
Dobrovoljno sam pocela darivati krv na prvoj godini fakulteta. To sad vec traje nekoliko godina, svaka 4 mj. otprilike.

Osim što na takv način nekome pomognem uvijek i onaj "kupon" za hranu dam nekom od starijih prolaznika na ulici. Sigurna sam da to njima puno znaci.

I sigurno ću nastaviti s darivanjem krvi dokle god bude bilo moguce.
Trenutno sam na 35 davanja. :)
simo031

Jako lijepo :)
SrodnaDuša

simo031

Jako lijepo :)

Moglo je i bolje.
Ma krivo razmišljaš.

Može biti , a i ne mora. Moglo je i gore, moglo je i nikako ali nije!!

Već si puno učinio!
simo031

ajme svaka cast...ja na 15:/

Re: Dobrovoljno davanje krvi

za dva dana jubilarno 65. davanje... :party:
Osječanin

Čestitam!
simo031

Osječanin

Čestitam!

hvala! :hi:
Dobro je dati za zivota 4-5x krv ali nesto tipa kao osjecanin je previse i dokaz da doista darivanje krvi moze prerasti u ovisnost.. o toj vrsti ovisnosti se suti ne zeli pricati u javnosti jer humanost prevladava nad tim cinom..
Coca Cola

Dobro je dati za zivota 4-5x krv ali nesto tipa kao osjecanin je previse i dokaz da doista darivanje krvi moze prerasti u ovisnost..

i davanje glupih komentara moze prerasti u ovisnost ;)
rockeros

Coca Cola

Dobro je dati za zivota 4-5x krv ali nesto tipa kao osjecanin je previse i dokaz da doista darivanje krvi moze prerasti u ovisnost..

:laugh:
rockeros

Coca Cola

Odlican si primjer!
Osječanin

Za svaku pohvalu!!
simo031

Dobrovoljno davanje krvi je nema sumnje, jedna vrlo humana gesta. No, ima li ta priča i drugu stranu? Može li dobrovoljno davanje krvi naškoditi davaocu? Postoji li mogućnost razvijanja bolesti i zdravstvenih komplikacija, kad dobrovoljni davalac prestane davati krv, uslijed toga što je organizam naviknut na povećanu „proizvodnju“ krvi? Jako je teško doći do bilo kakvih zdravstvenih statistika vezano za oboljenja bivših dobrovoljnih davatelja krvi . Jesi li dobrovoljni davaoci krvi podložniji hematološkim oboljenjima?

Što Vi mislite o tome? Ako imate konkretne podatke bilo bi lijepo da ih podijelite sa nama.

Glupost. Ja sam bio prestao davati krv i nisam imao nikakvih tegoba
Coca Cola

rockeros

Coca Cola

Odlican si primjer!

ucio sam od najboljih:)
Edo000

simo031

Glupost. Ja sam bio prestao davati krv i nisam imao nikakvih tegoba

Ja sam čuo da komplikacije mogu imati oni koji su davali krv redovno dugi niz godina. Je li točno ili ne, doista ne znam.
I davao sam dugi niz godina.
Al opet, ja mog u reći samo iz svog iskustva. Kada idući put budeš kod doktora upitaj to. ili pitaj bilo kojeg studenta medicne ako znaš kojega, vjerujem da će ti moći dati objektivniji odgovor nego ja
Edo000

I davao sam dugi niz godina.
Al opet, ja mog u reći samo iz svog iskustva. Kada idući put budeš kod doktora upitaj to. ili pitaj bilo kojeg studenta medicne ako znaš kojega, vjerujem da će ti moći dati objektivniji odgovor nego ja

Teško iz medicinske branše, možemo očekivati ozbiljna istraživanja u tom pravcu, i realan odgovor na postavljena pitanja, kad uzmemo u obzir da se oko dobrovoljnog davanja krvi, razvio jedan unosan biznis. Tamo gdje počinje profit, prestaje istina.
mozda nakon nekog vremena postoje neki simptomi (vrucina, znojenje, crveno lice...) ali se to sve regulira u organizmu putem eritropoetina (manje se izlucuje iz bubrega)

Tagovi