Dobrovoljno davanje krvi
Što Vi mislite o tome? Ako imate konkretne podatke bilo bi lijepo da ih podijelite sa nama.
Društvo, politika
josephine01
Ajde nemojte me plašit, to je jedino što dajem od srca.
123456josephine01
ja sam mislio da im daješ iz vene
josephine01
123456josephine01
ja sam mislio da im daješ iz vene
Iz vene vampirima, iz srca potrebitima.
echoessumnjam da to može biti loše, helloou pa tak su liječili hrpu bolesti u srednjem vijeku
fear of the dark
echoessumnjam da to može biti loše, helloou pa tak su liječili hrpu bolesti u srednjem vijeku
Mislim da se u srednjem vijeku baš i nije tako liječilo jer nisu znali ni za krvne grupe ni za Rh faktor što je jako bitno kod transfuzije. Tek negdje u 19 st se razvija sama znanost o transfuziji....
Inače u Osijeku je prva transfuzija izvršena 1925.![]()
nake_radofear of the dark
Mislim da se u srednjem vijeku baš i nije tako liječilo jer nisu znali ni za krvne grupe ni za Rh faktor što je jako bitno kod transfuzije. Tek negdje u 19 st se razvija sama znanost o transfuziji....
Čini mi se da je on mislio na otpuštanje neke količine krvi da se organizam pročisti, tipa pijavice.
fear of the darknake_radofear of the dark
Čini mi se da je on mislio na otpuštanje neke količine krvi da se organizam pročisti, tipa pijavice.
Možda, ne znam na što je mislila, ali to se zvalo puštanje krvi i dugo je bila popularna metoda. Dok je transfuzija nešto sasvim drugo.
simo031
Vjerujem da nije problem dok se daje krv redovno. Pravo pitanje je što se događa sa ljudskim organizmom, kad se nakon stotinjak davanja krvi, mora odjednom prestati, bilo zbog zdravstvenog ili nekog drugog ograničenja. Postoje indicije (možemo reći i glasine) da se kod takvih ljudi bitno češće pojavljuju hematološke bolesti nego kod ostatka populacije koja nije davala krv.
nicollZapravo, 0- je najtrazenija jer je univerzalni donor, a što se tiče Rh faktora, obično su Rh- krvne grupe traženije od Rh+ jer ih ima samo oko 15% stanovništva. Znam kad zovu s transfuzije svako malo preko radija i sl da se dolazi davati krv, uvijk nedostaje A-trebala bih i češće budući da sam A Rh+ koja je i najtraženija..
MegaSmrT
nicollZapravo, 0- je najtrazenija jer je univerzalni donor, a što se tiče Rh faktora, obično su Rh- krvne grupe traženije od Rh+ jer ih ima samo oko 15% stanovništva. Znam kad zovu s transfuzije svako malo preko radija i sl da se dolazi davati krv, uvijk nedostaje A-trebala bih i češće budući da sam A Rh+ koja je i najtraženija..
Ja redovito dajem krv, svaka 3-4 mjeseca, do sada 10ak puta dao. Ugodan je osjecaj kad znas da nekome pomognes. A s druge strance price i pregledaju ti krv pa te zovu na dodatna testiranja kao što je bio slučaj s jednom legicom iz razreda iz srednje. Skontali joj hepatitis B pa ju cimnili da dodje.
simo031
Trenutno sam na 35 davanja.![]()
SrodnaDušasimo031
Jako lijepo
simo031

Osječanin
za dva dana jubilarno 65. davanje...![]()
simo031Osječanin
Čestitam!

Coca Cola
Dobro je dati za zivota 4-5x krv ali nesto tipa kao osjecanin je previse i dokaz da doista darivanje krvi moze prerasti u ovisnost..
rockerosCoca Cola
Dobro je dati za zivota 4-5x krv ali nesto tipa kao osjecanin je previse i dokaz da doista darivanje krvi moze prerasti u ovisnost..
i davanje glupih komentara moze prerasti u ovisnost

rockeros
Coca Cola
i davanje glupih komentara moze prerasti u ovisnost![]()
Osječanin
simo031
Dobrovoljno davanje krvi je nema sumnje, jedna vrlo humana gesta. No, ima li ta priča i drugu stranu? Može li dobrovoljno davanje krvi naškoditi davaocu? Postoji li mogućnost razvijanja bolesti i zdravstvenih komplikacija, kad dobrovoljni davalac prestane davati krv, uslijed toga što je organizam naviknut na povećanu „proizvodnju“ krvi? Jako je teško doći do bilo kakvih zdravstvenih statistika vezano za oboljenja bivših dobrovoljnih davatelja krvi . Jesi li dobrovoljni davaoci krvi podložniji hematološkim oboljenjima?
Što Vi mislite o tome? Ako imate konkretne podatke bilo bi lijepo da ih podijelite sa nama.
Coca Cola
rockeros
Coca Cola
i davanje glupih komentara moze prerasti u ovisnost![]()
Odlican si primjer!
Edo000
simo031
Dobrovoljno davanje krvi je nema sumnje, jedna vrlo humana gesta. No, ima li ta priča i drugu stranu? Može li dobrovoljno davanje krvi naškoditi davaocu? Postoji li mogućnost razvijanja bolesti i zdravstvenih komplikacija, kad dobrovoljni davalac prestane davati krv, uslijed toga što je organizam naviknut na povećanu „proizvodnju“ krvi? Jako je teško doći do bilo kakvih zdravstvenih statistika vezano za oboljenja bivših dobrovoljnih davatelja krvi . Jesi li dobrovoljni davaoci krvi podložniji hematološkim oboljenjima?
Glupost. Ja sam bio prestao davati krv i nisam imao nikakvih tegoba
Edo000
I davao sam dugi niz godina.
Al opet, ja mog u reći samo iz svog iskustva. Kada idući put budeš kod doktora upitaj to. ili pitaj bilo kojeg studenta medicne ako znaš kojega, vjerujem da će ti moći dati objektivniji odgovor nego ja