Beskućnik: Iz Doma svetog Vinka bolesne ujutro izbacuju na ulicu!

Osijek

Beskućnik: Iz Doma svetog Vinka bolesne ujutro izbacuju na ulicu!

U Domu sv. Vinka za beskućnike situacija nije onakva kakvom je Caritas i Grad prikazuju u medijima i korisnici ove ustanove nemaju nikava prava, tvrdi Ivica Ivo, koji je ondje završio prije tri mjeseca. Ovaj 49-godišnjak posebno je revoltiran činjenicom da zbog navodno lažnog prikazivanja idealnih uvjeta u Domu, korisnici ne mogu ostvariti jednokratnu novčanu pomoć u Centru za socijalnu skrb.

- "U Centru za socijalnu skrb mi kažu kako sam sve dobio u Domu sv. Vinka, ali ja tamo nisam dobio ništa. Ujutro mi daju jednu konzervu, a ako tražim malo više kruha, kažu da nema. Nedavno su dobili od gradonačelnika skupu perilicu rublja, ali mi u njoj ne smijemo prati svoju odjeću, već je peremo u kantama na dvorištu. Ujutro nas istjeraju na ulicu, bez obzira na to jesmo li bolesni ili ne i smijemo se u Dom vratiti tek u 20 sati. Uprava tijekom radnog vremena hoda po crkvenim godovima, a do ravnatelja Caritasa vlč. Ivice Rebića je nemoguće doći”, proziva ovaj beskućnik.

No, u Domu sv. Vinka tvrde kako je riječ o nizu lažnih optužbi koje se mogu vrlo lako provjeriti.

- “Dom i Caritas ne daju financijsku pomoć, ali beskućnici, kojih je trenutačno 12, svako jutro dobiju Gavrilovićeve mesne nareske za doručak, a u srijedu su za večeru imali juhu, bečki odrezak i salatu. Nitko od njih nikada nije sam prao svoje rublje, a novom perilicom rukuje samo jedna osoba i oni imaju pravo u njoj prati svoju odjeću. No, oni većinom novu odjeću, koju im damo, prodaju. Istina je i da smo bili na crkvenom godu u Višenjvcu za Malu Gospu, na koji nas je poveo ravnatelj ustanove, a nas plaća i financira Caritas, pa se ne moramo nikome opravdavati”, kaže Mirjana Blagus iz Doma sv. Vinka te pojašnjava kako beskućnici u Domu imaju prenoćište, hranu, kupaonicu, mogućnost pranja rublja i plaćene sve režije pa je činjenica da Centar za socijalnu skrb smatra da imaju sve prijeko potrebno te im u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji teško daje jednokratnu pomoć.

Da su korisnici osobe s problematičnim sudbinama potvrđuje i činjenica da ih je trenutačno čak pet u zatvoru.

- “Nažalost među njima je mnogo ovisnika o alkoholu i drogama, a dvoje je ovisno o kocki. Kako raspolažu novcem govori i slučaj našeg korisnika koji je bio dva mjeseca na moru, gdje je išao nešto zaraditi, no kada se vratio odmah je došao k nama i prvo jutro je otišao u Centar za socijalnu skrb tražiti novčanu pomoć”, priča Blagus.

Autor: Nefreteta Zekić/Glas-Slavonije.hr

Re: Beskućnik: Iz Doma svetog Vinka bolesne ujutro izbacuju na ulicu!

A što ako je taj čovjek u pravu? Lagano je reći da laže nekomu tko je izgubio sve i na dnu je društvene ljestvice.
Baš me zanima kako će se nakon ovog članka odnositi prema ovom neseretnom čovjeku?
heh, pa kome će povjerovati nego crkvenim vlastodršcima ter gospodarstvenicima u skupim avtomobilima i obućama. glavno da su dodijelili odrezak prije par dana a ostatak tjedna nek svak gladuje, heh. ajde. nisu se ni trebali pravdati ako ovo nije istina.
uh, ovo na skupe avutomobile i gospodarstvenike, ter jebače i obuće se odnosilo isključivo na crkvenjake, ako bi me netko pokušao krivo razumjeti nedaj vragu.
100 gladuje, a tisuće bi jedan bemvej godišnje mogao svakodnevo zasititi, oprati, obući, obrazovati...jebemti sve religije ovoga svijeta i časne vu avutima novim i svećenike u bembvejima ter mercedesima...
Zasigurno da ima problematičnih ali ja sam se osobno uvjerila da nisu hitjeli primiti čovjeka u podne kojeg je hitna istovarila pred dom Sv Vinka,ok bio je pijan i ležao je na stazi ispred zgrade,ali ne vidim u čemu je problem smjestiti ga u krevet,zar nije to ono minimalno ljudski nego da čovjek leži na betonu.
Iz primjera u Hrvatskoj koji su pokazali da se pri bilo kakvim dobrotvornim ustanovama nakupi lešinara, koji i ono malo što siromašni ljudi dobijaju pokradaju, ja vjerujem ovom čovjeku. Sjetim se odmah one Brajše, i ekipe oko zg-Caritasa i padne mi mrak na oči.Ljudi iz osječkog Caritasa toliko su samodopadni i sebeljubivi i vjerujem da čine najprije dobro sebi.Siromašnima šta preostane.
sit gladnom ne vjeruje :(
mislim da gore u tekstu piše da imaju 12 štićenika, to bi onda značilo da su ispekli i 12 šnicli!
Onima koji su "ovisni o alkoholu, kocki i drogama" ne bih ni dala NIŠTA. Samo onima koji nisu svojom krivicom dospjeli na to "dno društvene ljestvice".
nadam se da se nikom nikad više neće desit da postanu beskućnici, ja nerazumijem zašto oni od ujutro do 20h moraju šetati okolo, čula sam da ih se samo preko jake zime pušta da budu u domu preko dana!
A o Caritasu bi se dalo razglabat, kad sam nosila odjeću za poklon dok sam našla gdje ju mogu ostavit bilo je kasno jer oni primaju samo određenim danom(nesjećam se kojim) do 15 h, zvala sam 10 tak župi i raspitivala se o tom, dali su mi neki broj na koji se niko danima nejavlja.
Pa najbolje je pokloniti nekome izravno u ruke. Ne bih se iznenadila da dosta toga što ljudi doniraju za potrebite to ne dođe do njih, već glavešine caritasa pokupe sebi ili kome oni žele, ili jednostavno ne rade ništa.
Jadan čovjek...bolje da beskućnicima daju da rade u tom domu,mislim da održavaju dvorište doma,da kose,kreče i sl. a ne da ih istjeraju da tumaraju gradom od 8h do 20h. Voljela bi zaposlenike doma sv.Vinko vidjeti da svaki dan moraju biti na ulici cijele dane bez kune u džepu...stvarno tužna priča za ovaj grad.
....banda što valja podjele medju sobom....provjereno......
caritas - pisalo se već o tome, živa katastrofa :( a onaj debeli veliki striček na vratima je gad samo takav, ako imate stvari za pokloniti, nazovite crveni križ, dečki volonteri će i doči po to ako nemate prijevoz i podijeli se onima kojima je to potrebno. PROVJERENO ! rade do 3 sata normalno, a kada ih nazovete i poželite da netko dođe kod vas po stvari, javi vam se volonter i dogovori vrijeme kada vam odgovara. caritas - kao sto je netko i pisao idiotarija od radnog vremena, a kradu i preprodaju po pijacu, tak da nemam više povjerenja u njih.

dom sv. vinka - ništa pametno nemam za reči, osim da ovom siročiću vjerujem. znam da ne primaju pijane, pa ako ga je hitna iskipala njima pred vrata, trebali su i oni to znati. nemam poima zasto ti jadni ljudi moraju cijeli dan setati po vani, ali i tako su nedodirljivi svetci, pa im nitko ništa ne može. šteta što se nitko malo ne zaleti tamo na "blef" i ne napravi kakvu dobru reportažu ili nešto slično. netko je spomenuo da su ti ljudi nezahvalni.... lupetanje na kvadrat!
Strašno je što rade u tom Caritasu i kako iskorištavaju za sebe ono što ljudi donesu. A tek komu se dijeli sve dobivena roba. A da ne kažem licemjerje i aroganciju svećenika i časnih sestara koji tamo rade. Stara mi je pričala kako je viđala za vrijeme rata da u Caritas dolaze žene sa skupim bundama i u Mercedesu i odnose najbolje stvari koje su poslali naši ljudi iz inozemstva. I to im časna sestra nosi i praktički čisti pod pred njom. A sirotinji i onima kojima treba što ostane.
Meni nisu jasni ljudi koji kažu da pijancima, kockarima i inim marginalcima ne treba ništa dati. Oni su ljudi, kao prvo.Mislim da u ovoj situaciji blagostanja, kada si gotovo svi možemo priuštiti krov nad glavom i obrok, to moramo priuštiti i onima koji iz bilo kojeg razloga nisu u stanju voditi normalne i odgovorne živote. Još jedna stvar, ne treba im pokušavati mijenjati živote.Svi ti ljudi uglavnom ne bi iz svoje kože. Njihov san nije kuća, auto i odgovoran obiteljski život. Oni za to nisu.Kada ih se pokuša ugurati u radove ili im normalizirati život, takvi pokušaji propadaju. Jedino što im čovjek treba dati je krov nad glavom i topli obrok i pustiti ih na miru. Ja sam sigurna da rad s njima nije lak, ne znam u kakve sve situacije dolazi djelatnici u tom domu, ali kada to radiš valjda je to iz nekoga milosrđa, ne znam.
gigi27

Meni nisu jasni ljudi koji kažu da pijancima, kockarima i inim marginalcima ne treba ništa dati. Oni su ljudi, kao prvo.Mislim da u ovoj situaciji blagostanja, kada si gotovo svi možemo priuštiti krov nad glavom i obrok, to moramo priuštiti i onima koji iz bilo kojeg razloga nisu u stanju voditi normalne i odgovorne živote. Još jedna stvar, ne treba im pokušavati mijenjati živote.Svi ti ljudi uglavnom ne bi iz svoje kože. Njihov san nije kuća, auto i odgovoran obiteljski život. Oni za to nisu.Kada ih se pokuša ugurati u radove ili im normalizirati život, takvi pokušaji propadaju. Jedino što im čovjek treba dati je krov nad glavom i topli obrok i pustiti ih na miru. Ja sam sigurna da rad s njima nije lak, ne znam u kakve sve situacije dolazi djelatnici u tom domu, ali kada to radiš valjda je to iz nekoga milosrđa, ne znam.

Ma gluposti pričaš, pa čekaj malo.. oni svi žive na teret poreznih obveznika! Znači opravdavaš to da se nekome neda voditi odgovoran život, pa mu jednostavno treba dati da jede, spava i dr. besple. Pa tako mogu i ja, evo, neda mi se radit, volim popit, kockat, i neda mi se vodit odgovoran život, pa super, znam da neću bit gladan ni žedan i da ću imat krov nad glavom. Za sve u životu se treba izboriti, sve treba zaraditi! Ne bih dala pogotovo onima koji ne žele iz te svoje kože, a zašto bi i htjeli ??!? Po tvome, trabaju dobit sve besplatno. Ali najgore je u tome svemu da ništa u životu nije bespaltno, pa tako ni kockanje i opijanje. Po ovom tvom zaključku odgovorni ljudi trebaju raditi za sebe i za sve one neodgovorne zato jer se njima neda iz te njihove kože. :shock:
gigi27

Treba vidjeti zbog čega je čovjek došao u takvu situaciju, ispitati uzroke, vidjeti dokud su došli njegovi poroci, pružiti mu pomoć (njih se može izliječiti i pomoći im da vode normalan život, nađu posao, takoreći vrate se u društvo), ako baš ne žele pomoć i jedini im je cilj da im netko da da negdje prespavaju i jedu, a da se on može nastaviti opijati i kockati, e, onda, fino, put pod noge, pokazati milosrđe ne znači biti budala.
jebeni licemjerni svecenici, eto samo toliko od mene
PsychoSoldier

Izgleda da su svecenici glavni negativci u ovoj prici.A gdje ste vi "covjekoljupci "iskazali prakticno svoju dobrotu? Glavno da je netko drugi kriv.Neka budu zahvalni za krov nad glavom i obrok iako ga nisu zaradili. A za cugu imaju uvijek....:)
zidarica

PsychoSoldier

Izgleda da su svecenici glavni negativci u ovoj prici.A gdje ste vi "covjekoljupci "iskazali prakticno svoju dobrotu? Glavno da je netko drugi kriv.Neka budu zahvalni za krov nad glavom i obrok iako ga nisu zaradili. A za cugu imaju uvijek....:)

A kako znaš da neki nisu pokazali svoju dobrotu? I tko kaže da su svi beskućnici alkoholičari? Ima i onih koji su jednostavno imali nesreću u životu da su ostali bez krova nad glavom. Npr. znam za jedan slučaj gdje je čovjek ostao bez krova nad glavom jer je bio jamac nekom za kredit, taj prestao otplaćivati, on morao umjesto njega, na kraju ostao bez stana. Ne, svećenici nisu glavni negativci, ali snose svoj dio krivice. Ali da, prema tebi treba ljubiti noge onomu tko mu daje hranu i smještaj? Još ga hvaliti na sva usta, jel...
zidarica

PsychoSoldier

hehe, vjeruj mi, pomogao sam jako puno i jos cu pomagati ljudima kojima je to potrebno jer me srce zaboli kad vidim d ljudi pate ili su tuzni, kad vidim svu tu jebenu nepravdu oko sebe... samo sto se ja ne hvalisam okolo da svi znaju da sam pomogao (bilo sa odjecom ili bar par kuna nekome kome je taj trenutak potrebno), kao vecina politicara, poznatih i licemjernih svecenika.
always ready

Onima koji su "ovisni o alkoholu, kocki i drogama" ne bih ni dala NIŠTA. Samo onima koji nisu svojom krivicom dospjeli na to "dno društvene ljestvice".

Nisi se nikad zapitala, nisu li slučajno završili na ulici (kao jamci tuđim kreditima) pa tu tek tada postali ovisnici?
..carpea..

Jadan čovjek...bolje da beskućnicima daju da rade u tom domu,mislim da održavaju dvorište doma,da kose,kreče i sl. a ne da ih istjeraju da tumaraju gradom od 8h do 20h.

Tada bi ih morali i platiti (jer rade), a zamisli da nadbiskupija otkida od svojih usta!
PsychoSoldier

Slažem se! Provjereno više puta u više situacija!
Anastazija

PsychoSoldier

Prije nego cijelu jednu grupaciju ljudi okarakteriziramo kao licemjere, lijepo bi se bilo zapitati; a što smo mi to učinili za beskućnike i ostale materijalno ugrožene skupine? Po čemu smo to mi bolji od njih, pa smo stekli pravo da bez ikakvih argumenata pljujemo po njima? Najlakše je kao anonimus, popljuvat nekoga, no je li itko od nas pokušao napraviti makar deseti dio od onoga što su napravili ti ljudi koje tako zdušno pljujemo (pa makar pri tom svom radu i oni izvlače neku korist)?
No, pomodarstvo je srati po crkvi i svećenicima, pa makar sami bili deset puta gori od njih. Treba biti In, da slučajno svojim mišljenjem i postupcima ne bi pokazali da se razlikujemo od inertne, bezlične mase bez stavova , ideja i djela.
Mislim da me ne možeš prozivati po tom pitanju jer sam dosta napravila (i ja i moja obitelj), a to što ti nisi čuo da sam nekom beskućniku dala odjeću, npr., ne znači da nisam učinila ništa za njih.
Kad već tako prozivaš, što si ti konkretno napravio da bi pomogao kojem beskućniku?

Tvrdim da ne pljujem po svećenicima iz pomodarstva, kako ti kažeš, nego s razlogom. Određeni svećenik (spomenut u člaknu vezanom o novoj perilici) mi se gadi jer je ološ, nebitno to što je svećenik. I da je sam Bog, gadio bi mi se zbog svojih postupaka, krađa, laži i ostalih nelegalnih radnji.
Sve nas moze u zivotu snaci nevolja i mozemo se naci u kozi tih nesretnika,ali ...Zivim blizu sv.Vinka i gledam ih svakodnevno:ma uzas jedan od ljudi. Piju,puse,psuju,pisaju ljudima pod prozor, unerede se,svadjaju,cak se potuku. Znam da im nije lako ali ponasati se ljudski i u nevolji se moze.I da,mislim da se mora biti zahvalan onom tko ti da hranu i smjestaj;)
Anastazija

Mislim da me ne možeš prozivati po tom pitanju jer sam dosta napravila (i ja i moja obitelj), a to što ti nisi čuo da sam nekom beskućniku dala odjeću, npr., ne znači da nisam učinila ništa za njih.
Kad već tako prozivaš, što si ti konkretno napravio da bi pomogao kojem beskućniku?

Tvrdim da ne pljujem po svećenicima iz pomodarstva, kako ti kažeš, nego s razlogom. Određeni svećenik (spomenut u člaknu vezanom o novoj perilici) mi se gadi jer je ološ, nebitno to što je svećenik. I da je sam Bog, gadio bi mi se zbog svojih postupaka, krađa, laži i ostalih nelegalnih radnji.

Molim te, ubuduće pročitaj pažljivo tekst, prije nego li odlučiš odgovoriti na njega.
Moje pitanje je glasilo: „ … a što smo mi to učinili … tako da ja ne vidim da je tebe netko osobno prozvao, osim ako se iz nekih samo tebi poznatih razloga osjećaš prozvanom. Ostatak mog posta je također bio usmjeren na širu društvenu zajednicu, znači nikako na pojedinca. Smatram neprimjerenim isticati što sam ja učinio za nekoga, no koliko god da sam učinio (a jesam i to puno) još uvijek je to bitno manje nego li je učinila crkva i svećenici.

U svom odgovoru PsychoSoldieru, si se složila sa njegovom tvrdnjom da su svećenici jebeni licemjeri.
Znači svećenici, a ne neki određen/i svećenik/ci. Tragom toga si i dobila takav moj odgovor.
Slažem se da ima loših (licemjernih) ljudi, loših svećenika, no to su pojedinci i zbog toga nikako ne smijemo okarakterizirati sve ljude ili svećenike kao loše (licemjerne).
Anastazija

always ready

Nisi se nikad zapitala, nisu li slučajno završili na ulici (kao jamci tuđim kreditima) pa tu tek tada postali ovisnici?
..carpea..

Tko ti je kriv ako budeš jamac nekome tko te dovede na rub egzistencije? Ti sam. I tvoja loša prosudba. I nema izlike za padanje u ovisnosti. NEMA.

Anastazija

always ready

..carpea..

Tko ti je kriv ako budeš jamac nekome tko te dovede na rub egzistencije? Ti sam. I tvoja loša prosudba. I nema izlike za padanje u ovisnosti. NEMA. Ako nemaš za jesti, nemaš za alkohol/drogu.

Draga, Uvijek spremna, nemaš pojma o životu...tko lako sudi o ljudima, mora još puno graha pojesti...a tebi to jako dobro ide, nema šta...
simo031

Prije nego cijelu jednu grupaciju ljudi okarakteriziramo kao licemjere, lijepo bi se bilo zapitati; a što smo mi to učinili za beskućnike i ostale materijalno ugrožene skupine?

Paaaa,recimo da kao porezni obveznik participiram u davanju socijalne pomoći svaki mjesec.
sguran sam da puno ljudi nekome pomaže,ali mišljenje je da toga nema baš zato što se obični ljudi ne eksponiraju u javnosti kada nekome daju za ručak.

Najlakše je kao anonimus, popljuvat nekoga, no je li itko od nas pokušao napraviti makar deseti dio od onoga što su napravili ti ljudi koje tako zdušno pljujemo (pa makar pri tom svom radu i oni izvlače neku korist)?

ja koliko znam ljudi koji tamo rade imaju plaću...ja to ne vidim kao pomaganje nekome nego kao posao.

Također, puno je tužnih sudbina i puno ljudi su beskućnici postali zbog drugih ljudi..zato nemojmo ih sve trpati u isti koš.
simo031

Anastazija

PsychoSoldier

No, pomodarstvo je srati po crkvi i svećenicima, pa makar sami bili deset puta gori od njih. Treba biti In, da slučajno svojim mišljenjem i postupcima ne bi pokazali da se razlikujemo od inertne, bezlične mase bez stavova , ideja i djela.

hmmm, meni to nije pomodarstvo, i ne govorim to jer je to "in" (uostalom boli me briga sta je "in" sta nije).

smeta me kod svecenika, i cijelog njihovog vodstva tamo u Vatikanu sto su postali jedna ogromna korporacija kojoj je svrha samo zaradivanje novaca i bogacenje. pogledaj samo koliko je Vatikan bogata drzava, koliko Crkva ima novaca, koliko blaga posjeduje, za koje se zna i pogotovo ono za koje se ni ne zna...
koliko se ja sjecam sa vjeronauka, Isus, kao jedna od 3 temeljne osobe u kojoj krscani vjeruju i kao osoba od koje je sve pocelo, je promovirao siromastvo i odricanje od materijalnog i prihvacanje duhovne snage i moci, ljubav prema drugima, kakvi god oni bili (gubavi, prostitutke, lopovi, ubojce...). nadalje koliko se sjecam, isusovi zemaljski roditelji su takoder bili siromasni (stolar i zena koja nist nije radila, ajmo rec domacica) i nisu posjedovali nikakvo zemaljsko dobro i nekakve vile, palace i zemlju, osim onog magareta na kojem je Marija jasila...
takoder, Isusovi ucenici, njih 12 apostola te ostali ucenici njegovih ucenika svi su bili siromasni i nisu imali utjecaja na tadasnje politicare i vladare sve do 2. st. poslije Krista, ako se ne varam, kada je Konstantin zamijenio rimsko mnogoboštvo sa monoteizmom, kršćanstvom (znaci kršćanstvo se tada pocelo uvlacitui medu aristokraciju)...

sto zelim reci jest da ova danas Crkva, i njeni sljedbenici, mahom najveci krscani koji idu na misu samo na Bozic i Uskrs (e to sada mozemo nazvati pomodarstvom), nemaju nikakve veze sa onom pravom Crkvom koju je sv. Petar utemeljio i njezinim ucenjem u prvih par stoljeca dok svecenistvo nije uvidjelo priliku i shvatilo da je ipak bolje biti materijalist nego vjerovati u ljubav i siromastvo i pomaganje drugim osobama.

eto to je od par mojih razloga zasto tako govorim o svecenicima (a da ne pricam o tome kako svecenici love zeneske di god stignu, a i oni koji imaju djecu...) i zasto sam ogorcen na to sve, a ne zato sto je sad to "in"
uuu jbmu necu vise ovako dugacke postove slati :)

Re: Beskućnik: Iz Doma svetog Vinka bolesne ujutro izbacuju na ulicu!

offtopic...
ali eto prijedloga.zašto crkva milodare ne donira dobrotvornim ustanovama?
mislim, država im daje plaće, sređuje im objekte...troškovi poslovanja-0.

kad su već toliko bezobrazni uzimati novac sirotinji koja kupuje oproste grijeha, di idu s njim?
gigi27

Draga, Uvijek spremna, nemaš pojma o životu...tko lako sudi o ljudima, mora još puno graha pojesti...a tebi to jako dobro ide, nema šta...

Nemoj ti meni govoriti da ja nemam pojma o životu, ja itekako imam pojma o životu, u svojih 21 godinu prošla sam sranja više nego što netko prođe u cijelom životu, i baš zato znam o čemu govorim i imam pravo govoriti. Uostalom, ne poznaješ me.

Btw, metafora o grahu...? Kaže se kuruze. :?
lingvist

Ovo je istina. Puno ljudi ima nesretnu sudbinu, ali ne završe svi kao ovisnici, kockari i slično.Nismo svi isti i ne reagiramo na isti način. Dakako da bi društvo trebalo pomoći onima koji se nisu svojom krivnjom našli na ulici, a nepravde je puno na svijetu. Ali isto tako teško je onome tko svaki dan radi ko konj da prehrani sebe i obitelj razumijeti zašto netko može živjeti na račun drugih i ne želi maknuti ni malim prstom da promijeni sebe i riješi se ovisnosti.

Puno ljudi ima nesretnu sudbinu, ali ne završe svi kao ovisnici, kockari i slično.Nismo svi isti i ne reagiramo na isti način. Dakako da bi društvo trebalo pomoći onima koji se nisu svojom krivnjom našli na ulici, a nepravde je puno na svijetu. Ali isto tako teško je onome tko svaki dan radi ko konj da prehrani sebe i obitelj razumijeti zašto netko može živjeti na račun drugih i ne želi maknuti ni malim prstom da promijeni sebe i riješi se ovisnosti.

Pa točno ovo i ja govorim, pa me popljuvali... :shock:
always ready

Puno ljudi ima nesretnu sudbinu, ali ne završe svi kao ovisnici, kockari i slično.Nismo svi isti i ne reagiramo na isti način. Dakako da bi društvo trebalo pomoći onima koji se nisu svojom krivnjom našli na ulici, a nepravde je puno na svijetu. Ali isto tako teško je onome tko svaki dan radi ko konj da prehrani sebe i obitelj razumijeti zašto netko može živjeti na račun drugih i ne želi maknuti ni malim prstom da promijeni sebe i riješi se ovisnosti.

Pa točno ovo i ja govorim, pa me popljuvali... :shock:

Pa kad je istina. Ne živimo u utopiji i stvari nisu crno-bijele. Nikada se ne treba rugati tuđoj nesreći, jer nitko od nas ne zna što ga čeka. Život, nažalost nije fer, prema nekima više, prema nekima manje. Svakome nekad treba pomoć i lijepo ju je dobiti. Ali isto tako odrasti znači prihvatiti odgovornost za svoja djela. Tako da treba razgraničiti ljude koji su ostali bez svega ne svojom krivnjom i pomoći im da se vrate na stari put i one koji žive na račun drugih bez želje da se promijene.

Tagovi