Kupe uređaj za kunu, pa ga godinama skupo otplaćuju
Mobiteli, televizori, kamere i fotoaparati za 1 kunu razlog su zbog kojeg velik broj građana svakodnevno potpisuje za njih štetne ugovore kojima se, ne znajući, obvezuju na višegodišnja mjesečna davanja. Tako se proizvod, koji se u sklopu akcije proda za 1 kunu, često na kraju plati daleko više nego je njihova redovna cijena u slobodnoj prodaji.
- “Riječ je o prodaji artikala uz popisivanje ugovora za korištenje određene usluge. No, ono što ljudima često promakne je vremenski rok na koji se obvezuju koristiti određenu uslugu, a on je najčešće čak 24 mjeseca. Razlog za to je činjenica da se ovakvi ugovori najčešće potpisuju na improviziranim štandovima na ulici, ili u trgovačkim centrima po principu hvatanja građana na prepad. Riječ je o lošoj praksi poslovanja koju bi tvrtke trebale izbjegavati, a građani obilaziti u širokom luku", kaže Mira Brumerček-Lukačević, iz Udruge "Potrošač".
No, građani se ne trebaju pomiriti s činjenicom da su zbog nepažnje sklopili štetan ugovor.
- “Tvrtke koje uz pomoć "1 kuna" akcija privlače nove korisnike svojih usluga namjerno iz ugovora izostavljaju klauzulu koja govori o mogućnostima prekida ugovora tako da oštećeni građani stječu dojam da nema povratka, te se mire s dugotrajnom novčanom obvezom na koju nisu računali. Ljudima je slabo poznato da ugovor, kada je sklopljen izvan službenih prostorija tvrtke, mogu raskinuti i to u svakom trenutku”, objašnjava Brumerček-Lukačević.
Upravo se mi nismo mirli s činjenicom kako su nas na "prepad" ulovili..pa nakon godinu natezanja plaćam sve zaostatke..upravo tako ste nas i vi u potrošaću savjetovali...i sad pišete nešto drugo ?!
Re: Kupe uređaj za kunu, pa ga godinama skupo otplaćuju
naravno da se u bilo kojem trenutku može raskinuti ugovor...a taj raskid ugovora ćeš i masno platiti tako da ćeš dobro razmisliti dali ti se isplati to napraviti....
za vas sve... ne gubite nadu jer sam ja uspio stornirati 2 ugovora mobilnog operatera koji su potpisani na razdoblje od 2 godine!!!! bez da sam išta morao platiti... samo je bitno odmah reagirati, ne čekati da neko vrijeme prođe
da, obično kada potpišeš takav neki dugoročni ugovor imaš određeni tzv. probni period u kojem isti možeš otkazati. ali kada taj kratki period (najčešće dva tjedna ili mjesec dana) prođe, možeš se frigati. jedini način da se riješiš ugovora je da unaprijed platiš sve što ti je ostalo do kraja ugovora...
ili da država opet digne pdv. onda bi se svi takvi ugovori mogli raskinuti kao što je bio sa zadnjim podizanjem slučaj
Redakcija 031
Mobiteli, televizori, kamere i fotoaparati za 1 kunu razlog su zbog kojeg velik broj građana svakodnevno potpisuje za njih štetne ugovore kojima se, ne znajući, obvezuju na višegodišnja mjesečna davanja. Tako se proizvod, koji se u sklopu akcije proda za 1 kunu, često na kraju plati daleko više nego je njihova redovna cijena u slobodnoj prodaji.
Kako?zašto?
Zašto u članku nisu objasnili kako se to taj proizvod pretplati?
dobiješ iphone za kunu, postaneš pretplatnik na 2 godine što si ionako htio..trošiš unutar svoje tarife, ili preko nje..svakako platiš samo ono što si potrošio a još si dobio uređaj koji vrijedi 4-5 soma kuna.
ili su drugačije tarife u pretplati za one koji dobiju uređaj za kunu??
u 5 godina sam od svog ISP-a, telefonskog i mobilnog operatera dobio poklona i besplatnih usluga u vrijednosti od 5500 kn...za nešto što bi svakako trošio.
jebiga, do sad nisam znao da sam zapravo prevaren
Mira Brumerček-Lukačević, iz Udruge "Potrošač" ili nema pojma ili namjerno pogre[no tumači propise. Naime, iz ugovora se ne smije ništa namjerno izostaviti (zakonom kažnjivo) a kao drugo svaka imalo pametna osoba čita ugovor koji potpisuje. Ako netko vjeruje slatkoriječivom trgovcu kojeg zanima provizija, e to je tvoj problem. Svaka škola se plaća.
ma serendaju..par puta sam zastao kod štandova i uvijek ti sve lijepo objasne.
ovo je valjda neka "prevarena baba" nazvala i napravila skandal.
sigurno je mislila da je dobila uređaj na poklon i besplatne razgovore do kraja života pa se šokirala kad je stigao račun.
a novinari kao novinari, daj senzacionalistički naslov a dok čitatelj skuži da je članak bullshit, već je pri kraju.
svaka osoba koja potpiše bilo kakav ugovor na lokacijama kao što su emmezeta,metro,billa i slični trgovački centri bez da pročita i 1 slovo dok u ruci drži namirnice i treba biti preveslan jel je debil...
Mira Brumerček-Lukačević, iz Udruge "Potrošač" ili nema pojma ili namjerno pogre[no tumači propise. Naime, iz ugovora se ne smije ništa namjerno izostaviti (zakonom kažnjivo) a kao drugo svaka imalo pametna osoba čita ugovor koji potpisuje. Ako netko vjeruje slatkoriječivom trgovcu kojeg zanima provizija, e to je tvoj problem. Svaka škola se plaća.[/quote:2dbce64e1d]
Je, ali imaš i opće uvjete poslovanja koji se mijenjaju kako se kome svidi i koji su, usput, u pravilu tolko debela knjižurina da njome moš ubit vola.
Mira Brumerček-Lukačević, iz Udruge "Potrošač" ili nema pojma ili namjerno pogre[no tumači propise. Naime, iz ugovora se ne smije ništa namjerno izostaviti (zakonom kažnjivo) a kao drugo svaka imalo pametna osoba čita ugovor koji potpisuje. Ako netko vjeruje slatkoriječivom trgovcu kojeg zanima provizija, e to je tvoj problem. Svaka škola se plaća.[/quote:763b32a393]
Je, ali imaš i opće uvjete poslovanja koji se mijenjaju kako se kome svidi i koji su, usput, u pravilu tolko debela knjižurina da njome moš ubit vola.
koji su to uvjeti?
ja sam prije par godina dobio raskid ugovora bez kakvih problema zato što se promjenila cijena usluge koju sam koristio.
čim se promjene uvjeti korištenja ili cijena..ma bilo što.. ti u roku od 1 mjesec imaš pravo na raskid.
Ma jasno je svakome da ta bagra lovi u magli...naime, ja stalno viđam djelatnike različitih tvrtki za telekomunikacije kako love informatički polupismene starije građane, lukavo im traže osobnu iskaznicu, istafrljaju svoje i dok si rekao keks eto ti starčića koji nema pojma šta potpisuje, a i meni se to bogme jednom dogodilo jer su toliko agresivni da to nije normalno.Ja ne znam po kojem pravu oni stoje na ulazima marketa i cijede i uznemiravaju građane?jedino po pravu debelog podmazivanja todorića i drugih, jer pouzdano znam da bi svatko drugi da to čini letio iz njihovog prostora dok si rekao keks!.....to je sve bagra koja lovi u magli.......i treba ih što prije raskrinkati i otarasiti ih se!kao uši!
-nula- kuna su koštale jedino tvornice nakon Domovinskog rata, ...aaa i mi se možemo pohvaliti sa- nula- kuna u džepu i računu.....
..o minusima...drugi puta...
Ne bude nikakvih problema ako se sve pročita i ako se ne očekuje da će se ako se dobije uređaj za 1 kunu i plaćati račune 1 kn, a što mi se čini da neki ljudi misle. Evo, na vlastitom primjeru mogu reći da je imati mobitel na pretplatu super ako je netko razuman i ne troši previše - prije 3 godine prešao sam na pretplatu na T-mobileu, uzeo tarifu Flex 60. Dobio Sony Erricson T510i za 1 kn, potpisao ugovor na 2 godine, svaki mjesec plaćao minimalno 70 kn (60 kn pretplate - tih 60 kn mogao sam u cijelosti potrošiti na pozive, poruke itd., jedino sam 10 kn plaćao radijsku frekvenciju koju nism mogao potrošiti). Kako sam svaki mjesec prije obvezno kupovao bon od bar 50 kn, to mi se isplatilo. A da ne kažemo da se nisam morao bojati da neću imati para na mobu. Naravno, provjeravao sam potrošnju i pazio da ne potrošim previše (u 3 godine najveći mi je mjesečni račun bio nekih 140 kn, u prosjeku mi je 100, 110 kn). Nakon 2 godine istekom ugovora nisam morao vratiti mobitel koji sam dobio (a mobitel bih platio 1000 kn da sam kupovao samo uređaj ili 500 kn da sam ga kupovao u simpa paketu). Dakle, u 2 godine jedino što nisam mogao potrošiti na poruke i pozive jest radijska frekvencija koja je bila 10 kn, dakle 240 kn u 2 godine (malo više ipak jer je prvih mjeseci bila 12,50 kn). Istekom ugovora produžio sam ugovor na još 2 godine, prešao na Mrak tarifu na kojoj je super jer su poruke jeftinije u prosjeku 20 posto nego na bonove, jeftini pozivi prema drugim mrežama, 1000 minuta mjesečno uključeno u pretplatu za pozive prema simpi poslije 19, 25 MB za internet, sve za 48 kn mjesečno (PDV uključen) i sve to mogu potrošiti na pozive, poruke. I da, dobio novi mobitel - Nokiu XpressMusic, nadoplatio 98 kn. Na ugovoru sam i na Iskonu - na 18 mjeseci potpisao, imam flat, iskontv, pretplata za telefon sve za 209 kn mjesečno, prije sam bio na T-comu, imao spori net, sad su mi računi manji u prosjeku 20-25 posto. Ono što je problem kod npr. mobitela na pretplatu jest to što se ljudi ne znaju kontrolirati, onda im dođu računi od 500-600 kn jer su zvali nenormalno pa su im operateri krivi. Kao prvo, nemoj potpisivati ugovor na štandu u trgovačkom centru. Postoji jednostavniji način - nazoveš ih, oni ti pošalju ugovor, pročitaš ga, pročitaš uvjete poslovanja (istina, ima ih, ali za 45 min sve shvatiš i vidiš koje su cake) i onda se odlučiš hoćeš ili ne. Što se tiče otkazivanja ugovora, to ne znam kako ide i može li se. Ono što je bitno jest da ti operateri imaju korist od toga što ti daju uređaje za kunu - na taj način oni imaju osigurana fiksna sredstva od potrošača na određeno vrijeme.