30 posto učenika bit će testirano na droge

Osijek

30 posto učenika bit će testirano na droge

U školskoj godini koja samo što nije počela učenici srednjih škola te sedmih i osmih razreda osnovnih škola na području Osječko-baranjske županije bit će testirani na droge, potvrdili su u Županiji.

Ravnateljima škola već su poslane upute za pripremu provedbe projekta koji će potom kroz školsku godinu provoditi županijski Centar za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti.

- "Njihov je zadatak održati sastanke u sklopu kojih će informirati roditelje o važnosti testiranja djece na droge i činjenici da će rezultati testiranja biti dostupni samo njima. Naime, kada su u pitanju maloljetna djeca, roditelji za testiranje moraju dati pristanak. Ako to ne učine, mi dijete nećemo smjeti testirati i prevencija neće biti sveobuhvatna i učinkovita kako je planirano" - kaže dr. Marija Kribl iz Centar za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti.

Kako objašnjava dr. Kribl, nakon što roditelji daju pristanak za testiranja, ona će započeti prema kreiranom rasporedu na način da učenici svih škola na području županije budu testirani do kraja školske godine.

- "Testiranja će se provoditi nenajavljeno, metodom slučajnog uzorka kojom procjenjujemo da ćemo u svakoj školi na drogu testirati između 20 i 30 posto učenika" - objašnjava dr. Kribl te dodaje kako će projekt testiranja školaraca na droge biti uspješan samo ako roditelji za čiju se djecu ustanovi da koriste droge poslušaju preporuku i nakon dobivanja rezultata testiranja s djetetom dođu u naš centar i potraže pomoć, zaključuje.

Osječko-baranjska županija prva je i jedina u Hrvatskoj koja se odlučila na ovako temeljit i dokazano efikasan način borbe protiv bolesti ovisnosti. Kako ističe dožupan Dinko Burić, za odluku o konačnom financiranju projekta testiranja (koji je godinama odbijan od institucija zbog nedostatka novca) bila je presudna svijest o raširenosti ovisnosti o drogama među sve mlađom populacijom.

- "Zbog današnjeg sve zahtjevnijeg i iscrpljujućeg načina života roditelji ponekad nemaju snage nositi se i s problemom ovisnosti svoje djece ili ga uopće uočiti. Zbog toga im škole kao institucije moraju pomoći, što će i učiniti uključujući se u projekt testiranja", kaže Burić.

Najveći broj djece koja konzumiraju marihuanu, ljepila i lijekove to čini nekoliko puta mjesečno u sklopu noćnog izlaska.

Autor: Ivana Kukić Solar/Glas-Slavonije.hr
hehe....ovo sto oni provode je samo test na THC....neko moze bit na heroinu a da mu to ne otkriju zato sto za takve testove treba para.... a testiranje na THC ne dokazuje ovisnost jer je to i jedina droga koja ni ne izaziva ovisnost.....jos jedna u nizu gluposti na koje se pare trose
Pozdravljam akciju. Treba to sve sasjeći u korjenu. Ako se drogiraju dok su balavi, što će tek biti kad budu punoljetni. Pozitivnima odma novčana kazna i društveno koristan rad... tipa kupljenje smeća oko škole i sl...
Klinci su dovitljivi, ako ne smiju canabis više će lupati po alkoholu i cigaretama. Alkohol je puno gori od canabisa, no čekaj, za prodaju alkohola država ubire danak, neka onda našu lijepu izvuku klinci s više alkohola.

Re: 30 posto učenika bit će testirano na droge

Testiranje kao takvo ne može nikome naškoditi. Premda mislim da najveći utjecaj u prevenciji djetetova devijantnog ponašanja imaju roditelji koji moraju kroz neprestano upozoravanje na opasnosti života educirati svoje dijete.

Slažem se s testiranjem, ali samo ako rezultati uistinu budu anonimni, a ne da poslije ravnatelji i profesori poprijeko gledaju neke učenike koji su pozitivni (tu će biti riječ o marihuani, izgleda da se neće testirati na ostale droge, koliko sam shvatio), da oni ne budu zbog toga obilježeni jer djeca često u tim godinama probaju marihuanu jednom-dvaput iz znatiželje i poslije više nikad ne probaju nikakvu drogu.
kretenizam, a roditelji koji pristanu testirati svoje dijete na ovaj način su degenerici. ako sumnjaš da ti se dijete drogira, odi u apoteku, uzmeš test i pišaj mali moj, a ne ovako da pored tebe još 10 ljudi zna da ti je dijete zapalilo joint u 8. razredu. moš mislit.. još jedan u nizu idiotizama ove vlasti.
zla_tratinčica

kretenizam, a roditelji koji pristanu testirati svoje dijete na ovaj način su degenerici. ako sumnjaš da ti se dijete drogira, odi u apoteku, uzmeš test i pišaj mali moj, a ne ovako da pored tebe još 10 ljudi zna da ti je dijete zapalilo joint u 8. razredu. moš mislit.. još jedan u nizu idiotizama ove vlasti.

Mudro zboriš

lingvist

Slažem se s testiranjem, ali samo ako rezultati uistinu budu anonimni, a ne da poslije ravnatelji i profesori poprijeko gledaju neke učenike koji su pozitivni (tu će biti riječ o marihuani, izgleda da se neće testirati na ostale droge, koliko sam shvatio), da oni ne budu zbog toga obilježeni jer djeca često u tim godinama probaju marihuanu jednom-dvaput iz znatiželje i poslije više nikad ne probaju nikakvu drogu.

djeca se trebaju od malih nogu učiti odgovornosti i da sve što čini nosi svoje posljedice sa sobom.
valent

zla_tratinčica

Mudro zboriš

Po mom mišljenju „mali ljudi“ koji učine takvu glupost, unatoč bezbrojnim upozorenjima roditelja, moraju snositi posljedice za učinjeno. U procesu sazrijevanja i odrastanja jedne mlade osobe, vrlo je važno je da se suoči sa posljedicama svojih postupaka.
MegaSmrT

lingvist

djeca se trebaju od malih nogu učiti odgovornosti i da sve što čini nosi svoje posljedice sa sobom.

Paralelno smo odgovorili, no to je i moje mišljenje. :D
MegaSmrT

Nisam implicirao da ne trebaju snositi odgovornost, samo kažem da nema potrebe da znaju i učitelji, to treba biti anonimno, jer većina će te djece to napraviti jednom-dvaput iz znatiželje, neka znaju roditelji i Centar za prevenciju ovisnosti (ili kako se već zove).
lingvist

MegaSmrT

Nisam implicirao da ne trebaju snositi odgovornost, samo kažem da nema potrebe da znaju i učitelji, to treba biti anonimno, jer većina će te djece to napraviti jednom-dvaput iz znatiželje, neka znaju roditelji i Centar za prevenciju ovisnosti (ili kako se već zove).

Djelomično ili potpuno prikrivanje pogreške, šalje krivu poruku djetetu.
klinci.............slobodno odbijte testiranje, prisilit vas nitko ne moze
Roditelji imaju zadnju, pa ako pristanu znači da pristaju i na uvjete pod kojima se provodi testiranje, a i da su spremni na rezultate. E sad onaj tko ne konzumira nema se čega bojati. Kad se nešto poduzme ne valja, a ako se ništa ne poduzima opet ne valja, nikada svima udovoljiti.
Ljudi su nešto pokrenuli, pa tko bude htio dobro, a tko ne bude opet dobro. Nitko nikoga ne tjera na ništa.
simo031

Ne mora se uvijek iznositi prljavo rublje. Ako se dijete kazni na neki način, s njim se razgovara, ode se kod stručnjaka ako je potrebno, to nije kriva poruka. Ne moraju svi znati da je dijete probalo marihuanu.
lingvist

simo031

Ne mora se uvijek iznositi prljavo rublje. Ako se dijete kazni na neki način, s njim se razgovara, ode se kod stručnjaka ako je potrebno, to nije kriva poruka. Ne moraju svi znati da je dijete probalo marihuanu.

Većina djece proba jednom – dvaput marišku i stane na tome i sa tim se slažem. Ako svi znaju da je dijete konzumiralo drogu, već je kažnjeno i nema potrebe za naknadnom kaznom. Još mu samo treba objasniti, da je upiranje prstom posljedica njegove gluposti. Ako učiniš neko sranje izvoli snosi posljedice. Roditelj sam dvoje djece. Jedno punoljetno, drugo predškolski uzrast i ništa ne bih mijenjao u odgoju svoje djece.
Pozitivno je što se nešto poduzima po tom pitanju, ali negativno to što je to test samo na THC, i to što će obuhvatiti samo 20-30% posto klinaca. Znači kad sesve zbroji, učinak skoro nula.
A netko je napisao da se djecu ne može ni na što prisiliti, to je točno. Dakle, oni koji konzumiraju marihuanu, često ili su samo probali par puta, ako budu u tom slučajnom odabiru za testiranje, neće pristati na testiranje.
simo031

Većina djece proba jednom – dvaput marišku i stane na tome i sa tim se slažem. Ako svi znaju da je dijete konzumiralo drogu, već je kažnjeno i nema potrebe za naknadnom kaznom. Još mu samo treba objasniti, da je upiranje prstom posljedica njegove gluposti. Ako učiniš neko sranje izvoli snosi posljedice. Roditelj sam dvoje djece. Jedno punoljetno, drugo predškolski uzrast i ništa ne bih mijenjao u odgoju svoje djece.

Ono što sam htio reći jest da dijete može zbog jednog eksperimenta snositi posljedice koje ne odgovaraju težini njegove pogreške i biti obilježeno kao narkoman, a to nije i imati poslije problema u životu zbog toga. Ako kontaš što želim reći... Istina, nemam iskustva u odgoju djece, ali, evo, samo iznosim mišljenje, donekle i kao skoro pa diplomirani pedagog.
always ready

Pozitivno je što se nešto poduzima po tom pitanju, ali negativno to što je to test samo na THC, i to što će obuhvatiti samo 20-30% posto klinaca. Znači kad sesve zbroji, učinak skoro nula.
A netko je napisao da se djecu ne može ni na što prisiliti, to je točno. Dakle, oni koji konzumiraju marihuanu, često ili su samo probali par puta, ako budu u tom slučajnom odabiru za testiranje, neće pristati na testiranje.

Smatram da to testiranje treba biti obvezno, ja čak ne bih ni roditelje pitao, a i trebalo bi proširiti uzorak na način da u godinu-dvije budu obuhvaćena sva djeca određene dobi, a i testirati na druge droge (raznorazne tabletice sve su popularnije).
Sačekat ćemo mi malo da dođe to vrijeme kad će se u našoj državi/županiji osmisliti i sprovesti u djelo nešto što nema pedesetpostotnu manu. Tako i s ovim testiranjima na drogu. Uludo bacanje para.
ma to su zive gluposti pustite djecu na miru haha
lingvist

simo031

Ono što sam htio reći jest da dijete može zbog jednog eksperimenta snositi posljedice koje ne odgovaraju težini njegove pogreške i biti obilježeno kao narkoman, a to nije i imati poslije problema u životu zbog toga. Ako kontaš što želim reći... Istina, nemam iskustva u odgoju djece, ali, evo, samo iznosim mišljenje, donekle i kao skoro pa diplomirani pedagog.

Poznajem nekoliko ljudi koji robijaju zbog jedne pogreške. Pogreške u životu mogu biti vrlo skupe, i što prije mali ljudi to nauče, bolje za njih. Znamo da se najbolje zapamti ono što je naučeno iz vlastitog iskustva. Poštujem tvoje znanje naučeno iz knjiga, i ne tvrdim da su moji argumenti ispravni a tvoji ne, dapače siguran sam da i jedan i drugi pristup može dati i dobre i loše rezultate, no ja u ovom konkretnom slučaju dajem prednost životnom iskustvu.

:)
Komplicirana tema. Iz osobnog iskustva znam da nikakva testiranja radi prevencije, razgovori sa psiholozima, roditelji sami, koliko god se trudili i borili nisu uspjeli rjesiti moj "problem" eksperimentiranja. Iako smatram da jedino roditelji ispravnim odgojem mogu doprinjeti zdravom psihofizickom stanju djeteta. Ako u obitelji nesto ne stima blesavo je za ocekivati da taj klinac nece past pod utjecaj okoline, nazalost. Rjesio sam ga sam nakon gadnog "udarca" glavom u zid. Sva sreca da je bilo na vrijeme jer me prođe jeza kad samo pomislim sto je sve moglo biti. Neki nauce ranije, neki kasnije. Jedino je bitno da se svi nađu na pravom putu.

Testiranje u skolama također nece donijeti neke bitne promjene. ;) Ako se ne boje da ih roditelji testiraju, zasto bi se bojali ako to radi skola? Vecina mojih vrsnjaka je tako tada razmisljala. Ne vjerujem da se nesto bitno promjenilo. Naravno, jako bih volio da klinci nikad nista ne probaju jer si bzvz prljaju organizam. Nece dozivjeti nista spektakularno. A ako i budu, vrlo je kratkog vijeka.
simo031

Poznajem nekoliko ljudi koji robijaju zbog jedne pogreške. Pogreške u životu mogu biti vrlo skupe, i što prije mali ljudi to nauče, bolje za njih. Znamo da se najbolje zapamti ono što je naučeno iz vlastitog iskustva. Poštujem tvoje znanje naučeno iz knjiga, i ne tvrdim da su moji argumenti ispravni a tvoji ne, dapače siguran sam da i jedan i drugi pristup može dati i dobre i loše rezultate, no ja u ovom konkretnom slučaju dajem prednost životnom iskustvu.

Životno je iskustvo neprocjenjivo, bilo kod odgoja djece, bilo kod obavljanja bilo kojeg posla. Ono što se ja pitam jest hoće li djeca, ako se otkrije da su uzela drogu i to zna cijela škola, zbog upiranja prstom i recimo sramote, naučiti da su pogriješili ili će to samo prouzročiti suprotan učinak?
lingvist

simo031

Životno je iskustvo neprocjenjivo, bilo kod odgoja djece, bilo kod obavljanja bilo kojeg posla. Ono što se ja pitam jest hoće li djeca, ako se otkrije da su uzela drogu i to zna cijela škola, zbog upiranja prstom i recimo sramote, naučiti da su pogriješili ili će to samo prouzročiti suprotan učinak?

Odgovor na to pitanje u smislu Da ili NE, ne možeš dobiti, i to i znaš i sam, tako da nisam siguran da takvo pitanje ima smisla. No ipak ću ti pokušati odgovoriti.
Kakav će učinak izazvati upiranje prstom, ponajviše ovisi o tome kako je dijete pripremljeno za život od strane roditelja. Tu naravno ima utjecaj osobnost svakog djeteta itd. A to je već tvoje područje pa pretpostavljam da ne moram ići u detalje.

Osim toga nitko nije rekao da će se testiranje učenika raditi u holu škole. Pretpostavljam da će testiranja obavljati stručne osobe koje znaju da diskrecija mora biti zajamčena.
simo031

Odgovor na to pitanje u smislu Da ili NE, ne možeš dobiti, i to i znaš i sam, tako da nisam siguran da takvo pitanje ima smisla. No ipak ću ti pokušati odgovoriti.
Kakav će učinak izazvati upiranje prstom, ponajviše ovisi o tome kako je dijete pripremljeno za život od strane roditelja. Tu naravno ima utjecaj osobnost svakog djeteta itd. A to je već tvoje područje pa pretpostavljam da ne moram ići u detalje.

Osim toga nitko nije rekao da će se testiranje učenika raditi u holu škole. Pretpostavljam da će testiranja obavljati stručne osobe koje znaju da diskrecija mora biti zajamčena.

Naravno da se ne može dobiti odgovor da ili ne, ali puno je takvih pitanja u pedagogiji. Ima smisla ako pogledamo da se većina pojava u životu može smjestiti unutar Gaussove krivulje, pa će se neki podaci dobiveni istraživanjem moći odnositi na većinu. Naravno, tu odgovori nikad ne mogu biti izravni i sveobuhvatni kao u prirodnim znanostima (a i tamo često nisu).
Ma naravno da se neće obavljati u holu škole, ali postavlja se pitanje tko ima pravo znati rezultate.
lingvist

simo031

Naravno da se ne može dobiti odgovor da ili ne, ali puno je takvih pitanja u pedagogiji. Ima smisla ako pogledamo da se većina pojava u životu može smjestiti unutar Gaussove krivulje, pa će se neki podaci dobiveni istraživanjem moći odnositi na većinu. Naravno, tu odgovori nikad ne mogu biti izravni i sveobuhvatni kao u prirodnim znanostima (a i tamo često nisu).
Ma naravno da se neće obavljati u holu škole, ali postavlja se pitanje tko ima pravo znati rezultate.

Ostaje nam nada da u županijskom centru za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti, ima mudrijih glava od moje i tvoje,
te da će se testiranja obavljati (ako se uopće budu radila) na najprimjereniji moguć način.

Častim te sa šakom kikirikija za korektnu i konstruktivnu raspravu. :D
simo031

Ostaje nam nada da u županijskom centru za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti, ima mudrijih glava od moje i tvoje,
te da će se testiranja obavljati (ako se uopće budu radila) na najprimjereniji moguć način.

Častim te sa šakom kikirikija za korektnu i konstruktivnu raspravu. :D

Nadam se i ja da ima, dobrobit djece mora biti na prvom mjestu... I nadajmo se da imaju znanja, a ne predrasude koje smatraju znanjem...
Hvala, i ja se pridružujem čašćenju... Uvijek sam za konstruktivnu raspravu bez vrijeđanja ad hominem, to ne vodi nikamo...

Tagovi