Šetač sada 'šeta' na 32 pješačka semafora, uskoro i kao oznaka na pločnicima

Osijek

Šetač sada 'šeta' na 32 pješačka semafora, uskoro i kao oznaka na pločnicima

Tijekom ovoga ljeta, sukladno najavama, realiziran je prvi dio projekta nazvanoga "Originalni osječki semafori za pješake", s podnaslovom "Osječki 'Šetač' kao 'Crveni stajač' i 'Zeleni hodač'", čiji je autor rođeni Osječanin Tomislav Levak.

Naime, nakon što su 23. lipnja na pješačkom prijelazu u Ulici Hrvatske Republike, kod omiljene osječke ulične skulpture Augusta Cesarca, poznatije kao "Šetač", svečano puštena u rad prva dva semafora za pješake s novim vizualnim identitetom; od jučer 32 pješačka semafora u samom središtu grada umjesto dosadašnjih motiva "Crvenog stajača" i "Zelenog hodača" na svojim signalnim svjetlima imaju siluete – "Šetača".

Prema ideji autora projekta, novinara Tomislava Levaka, te u dogovoru s Gradom Osijekom, djelatnici tvrtke Elektromodul-promet d.o.o. Osijek, gradskog koncesionara za održavanje semaforske signalizacije, zamijenili su signalna svjetla na semaforima na 16 pješačkih prijelaza u ulicama koje omeđuju pješačku zonu. Tako Šetač sada "šeta" na ukupno šest raskrižja – cijelom Ulicom Hrvatske Republike do spoja sa Županijskom ulicom te dijelom Radićeve ulice do raskrižja s Europskom avenijom. O tome građane odnedavno obavještava svijetleća reklama postavljena na stupu kraj "Šetača" u Ulici Hrvatske Republike (njezina fotografija nalazi se u privitku), koju je autoru projekta i tvrtki Elektromodul ljubazno privremeno ustupilo Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, kao korisnik toga oglasnoga mjesta. Na stupovima pokraj "novih" semafora pak postavljeni su posebni plakati-naljepnice s objašnjenjima o kakvom projektu je riječ te tko su „Šetač“ i akademski kipar Stjepan Gračan, autor skulpture. Valja naglasiti kako je, prema idejnim nacrtima autora Tomislava Levaka, sva vizualna i grafička rješenja (izgled semaforskih svjetala, svijetleću reklamu i plakate-naljepnice) osmislio njegov brat, grafički dizajner Krešimir Levak.

Potrebno je naglasiti da će se sada, sukladno dogovoru s resornim Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture RH, šest mjeseci kontinuirano pratiti situacija na navedenim pješačkim prijelazima, a potom će se u proljeće 2011. godine nastaviti izmjena signalnih svjetala na svim pješačkim semaforima u gradu (trenutačno ih ima 400 na 77 raskrižja), sve dok u idućih nekoliko godina svi pješački semafori ne dobiju novi vizualni identitet. Ove jeseni, kao drugi dio projekta, također prema prijedlogu autora Levaka, Odsjek za promet Grada Osijeka počet će obilježavati i pješačke zone i staze u gradu putem siluete "Zelenog Šetača", naslikane na pločnicima i betonskim podnim plohama.

Ujedno koristimo prigodu najaviti kako je, po zamisli autora Levaka, u pripremi niz novih projekata – primjerice, otvaranje Facebook profila i web portala "Šetača", zatim tiskanje majica i drugih suvenira s njegovim likom, poseban program za Svjetski dan pješaka, čak i pokretanje književne biblioteke "Šetač" te drugo – o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena.

Pročitajte i...
[27.05.2010.] Kompletirano raskrižje sa "šetačem"
"Projekt otvaranja Facebook profila"
Jebote, koji projekt.
Dylan

"Projekt otvaranja Facebook profila"
Jebote, koji projekt.

hahahaha baš to. :D
zašto se zadržati na semaforima,majicama,pločnicima?dajte ga na sve osječke proizvode,dajte pivske boce u obliku šetača,kruh i pecivo....facebook profil? hoće li šetač tamo imati svoj foto album sa slikama njega i Krežme, zapijeni u prolazu kod Supera?šetač i Picasso na rave partyju...
morgan

zašto se zadržati na semaforima,majicama,pločnicima?dajte ga na sve osječke proizvode,dajte pivske boce u obliku šetača,kruh i pecivo....facebook profil? hoće li šetač tamo imati svoj foto album sa slikama njega i Krežme, zapijeni u prolazu kod Supera?šetač i Picasso na rave partyju...

sad ce dani piva..kontam da bi mogli biti i u šatoru :D :D
možeš ga stavit na kolko hoćeš semafora, opet je neprepoznatliva mrlja.

pravi projekt sa šetačem bi bio kao u filmu "Amelie" gdje vrtni patuljak putuje po svijetu i slika se na poznatim svjetskim mjestima, spomenicima... :)
A August Cesarec se vrti u grobu brže nego kvazar.
nekako mi grbavo izgleda, da ne znam o čem se radi mislio bi da je to jedan iz niza sa slike evolucije po Darwinu...
exHOP3on

nekako mi grbavo izgleda, da ne znam o čem se radi mislio bi da je to jedan iz niza sa slike evolucije po Darwinu...

I ti bi takav bio da te vode na strijeljanje...
pošto nas recesija udara trbalo bih tisksti novac s likom ŠETAČ-a šta ja znam recimo 2000 kn. novčanicu tko je za..........?
Moram priznati da ne kuzim sto se dogadja... Pratim ovaj projekt vise-manje od pocetka i uocio sam da se, kada je ideja prvi put objavljena, velika vecina forumasa "natjecala" u hvalospjevima i cestitkama... Sada, kada je projekt krenuo u realizaciju i kada se, koliko vidim, uspjesno razvija - vecina odjednom "udara" po njemu... Sto, ideja je dobra samo dok je ideja, a kada krene provedba - "opleti" po projektu i autoru?! Zanimljivo... Osobno, ne znam ni autora ni one s kojima suradjuje, ali meni se cijeli projekt prilicno svidja... Pozitivan je, suvremen, zanimljivo zamisljen i, koliko kuzim, razvija se u nekoliko paralelnih smjerova... Meni se najvise svidja razvoj ideje o Osijeku kao "gradu setnje"... Ne znam je li mu ista isplativo i koliko, ali autoru vec treba "skinuti kapu" sto to uspijeva gurati dalje od samoga semafora... Nadam se da ce jos biti takvih, pa makar i sitnih projekata, ovome gradu to fali
@ruprecht, cini se da su saljivdzije iz pozadine odlucile pokazati koliko su duhoviti. Hahaha, jooooj, vrlo duhoviti komentari.

IMHO, s obzirom na provedene korake i one najavljene u buducnosti, mozda ovaj simbol doista postane nesto prepoznatljivo - ne nuzno kao jedini i dominantni simbol Osijeka, ali jedan od. I to je dobro... cak i da ne postane simbol prepoznatljiv van Osijeka, ova akcija je skrenula pozornost na ovaj spomenik i Augusta Cesarca, ozivila nesto pored cega svakodnevno prolazimo...

Keep up the good work...

@kurbla, strijeljanje? Mislim, jest da je skoncao strijeljanjem, ali zar ovaj spomenik simbolizira odlazak na strijeljanje? S knjigom u ruci?

Re: Šetač sada 'šeta' na 32 pješačka semafora, uskoro i kao oznaka na pločnicima

taj šetač izgleda jako čudno na semaforu :/

Re: Šetač sada 'šeta' na 32 pješačka semafora, uskoro i kao oznaka na pločnicima

aj ne pizdite... ideja je bas zgodna i neka ide i dalje. Neka se razvija kad vec decki imaju maste i volje. Neka bar imamo takvih zgodnih detalja, kada gradska vlast nema maste i nacina da realizira neke vece (ali potrebne) investicije (sto most kod Zooloskog svakako nije)!
Samo bi se moglo desiti da politicari prisvoje zasluge - da se bar sa necim imaju hvaliti! Stoga ne skodi sto vise pisati o tome i promovirati ideju i ekipu. Vis kak Medic i GPP, vec me strah i pastetu otvoriti a kamoli Glas!
Meni su ideje gospodina Levaka zanimljive i pozitivne, mislim da ih treba nastaviti realizirati. S druge strane mi je totalno bezveze što se početak realizacije obilježavao kad da je u pitanju posebno značajan projekt gradske uprave (još su samo trebali organizirati "slet" u Gradskom vrtu), a radi se samo o zanimljivoj ideji inteligentnog pojedinca za čiju realizaciju je trebalo malo dobre volje i malo novaca.
ne kažem da je loša ideja, dapače i sam sam pokušao smisliti neku koja bi Osijek promovirala kao ''Grad šetnje'', nadam se da će ovim projektima i uspjeti, ali na semaforu bi se stvarno netko mogao zbuniti i pitat kakve veze Osijek ima s Krapinom...
@kurbla, mene bi vukli po podu...
kroz protekle godine angažmana na različitim zadacima u regionalnoj nam tiskovini, autor je pošteno zaradio da ga se malo i pogura tamo gdje se obične smrtnike ne može... no svejedno, svako dobro želim projektu kao takvom!
"S druge strane mi je totalno bezveze što se početak realizacije obilježavao kao da je u pitanju posebno značajan projekt gradske uprave (još su samo trebali organizirati "slet" u Gradskom vrtu)..."

Ivore, slazem se da su gradski celnici tamo u lipnju pretjerali s obiljezavanjem otvaranja ovoga projekta, odnosno otvaranja prvoga semafora u Ulici Hrvatske Republike... Dakle, pozivam autora da, ako je ikako moguce, ne dopusti da mu ispolitiziraju projekt... S druge strane, bilo mi je zgodno vidjeti studente u crvenim i zelenim majicama, pjevanje i - nas lijepi grad Osijek kako KONACNO nije u udarnim vijestima nacionalnih televizija po politickom "cirkusu" ili komarcima, vec po ovako simpaticnoj i pozitivnoj ideji... Zato, neka samo nastave, ispao na koncu od toga neki brend ili ne... I posebno mi je bilo drago u Osijeku vidjeti Stjepana Gracana, autora skulpture Augusta Cesarca, odnosno Setaca...
"Osijek - grad setnje" je definitivno dobra ideja, posebice jer ga zbilja vise-manje mozemo prehodati. Ili prevozati biciklom... Sto se tice izgleda Setaca na semaforu, tesko je mogao ispasti drukcije nego "grbav", kada je, koliko kuzim, primijenjena silueta originalnog spomenika... No, nije lose, mene podsjeca na siluete Kafke iz Praga, a majicu sa Setacem bih definitivno kupio. Jel netko zna gdje i kako ce se prodavati? Ili dijeliti?
Leteci mungos

@kurbla, strijeljanje? Mislim, jest da je skoncao strijeljanjem, ali zar ovaj spomenik simbolizira odlazak na strijeljanje? S knjigom u ruci?

Da. Takva je priča bila u vrijeme postavljanja spomenika. Vode ga a on za sobom baca ceduljice 'August Cesarec, književnik', kao, da ga nađu po tome. Pločica u podnožju spomenika je reprodukcija tih ceduljica. Davno sam to čitao u nekoj staroj monografiji.
Meni je nekako fora, samo treba vremena da se ljudi naviknu.Kako smo se navikli na stare tako ćemo i na Šetača..samo treba vremena. Nije loša tu i tamo koja promjena.

Nemam ništa protiv pokušaja "brendiranja" šetača, ali niti išta za.
Jednostavno sam ravnodušan.
boli me uvo za to jel lik na semaforu stoji ili je u pokretu.... zaista mi je to u današnje vrijeme triviajlna stvar
što se ideje tiče zaista je ok, sve ostalo je nepotrebno i nevažno
Projekt otvaranja Facebook profila još nije zaživio :(

Tagovi