Nakon ulaska u EU zabrana ubijanja odraslih komaraca

Osijek

Nakon ulaska u EU zabrana ubijanja odraslih komaraca

Za dvije godine u Hrvatskoj će potpuno biti zabranjeno tretiranje komaraca iz zraka, a ulazak u Europsku uniju za sobom povlači i zabranu bilo kakvog tretiranja odraslih komaraca.

To znači da će biti dozvoljeno samo tretiranje komaraca u stadiju larvi, a sve one koje ne uspijemo riješiti na taj način, kao odrasle komarce nećemo više smjeti dirati. Za takav zakon najviše su se zauzimale upravo Francuska i Njemačka, koje od europskih zemalja imaju najviše problema s komarcima, ali i sasvim drugačije podneblje na kojem se komarci razvijaju. Stručnjaci već sada napominju kako će ovakav model rješavanja problema komarca na području Baranje biti gotovo neizvediv, što bi značilo da će Osječani za dvije ili tri godine doživjeti pravu invaziju komaraca i to samo zbog strogih i našim uvjetima neprilagođenih EU zakona.

- "Ovaj model tretiranja komarca rađen je na način da se pomoću kapsula i granula uništavaju larve, ali moram priznati da nigdje u Europi ne postoje ovako velika legla larvi komarca kao u nas. Osim toga, područja na kojima se množe komarci u Europi su ravna, otvorena i pregledna, te je obično riječ o prostoru sa šikarom, dok su u nas ta područja obrasla šumama. To znači da se iz aviona larvicidno neće moći tretirati, a najveći je problem što je najveći dio tog područja još i miniran, pa se ni kopnenim putem neće moći tek tako lako prići larvama. S druge strane, zakon u EU je zakon i ne postoji način da ga zaobiđete”, objasnio je doc. Enrih Merdić, jedan od najvećih stručanjaka za komarce u ovom dijelu Europe.

U Zavodu za javno zdravstvo kažu kako ne žele praviti paniku, ali će za rješavanje problema komaraca kako ga zamišlja EU trebati znatno više sredstava.

- “Ako se očekuje da vi tretirate larve, onda to znači da svako pojedino jajašce mora dotaknuti otrov, a to će biti jako teško izvedivo. Posebice kada znamo da samo u jednom buretu s vodom može nastati više tisuća larvi”, upozorava mr.sc. Stjepan Rudan, ravnatelj ZZJZ-a.

Za tretiranje komaraca u Osijeku koristi se preparat Reslin Super s aktivnom tvari permetrinom. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) krajem 2005. godine ocijenila je prikladnost njegova korištenja. U zaključku te studije ipak stoji da „kratkotrajni boravak u aerosolu oblaka nakon vanjskog zaprašivanja uzrokuje neprihvatljivo visokom izloženost permetrinu...“ te zbog toga „tijekom i nakon unutrašnjeg i vanjskog zaprašivanja pristup zaprašenom prostoru mora biti ograničen dok se oblak aerosola ne slegne“. Županijski Zavod za javno zdravstvo preko medija stalno naglašava da je riječ o preparatu odobrenom od WHO-a, ali očito pod točno određenim uvjetima. No dr. Ivan Valek iz ZZJZ-a ipak preporučje svim plućnim bolesnicima, alergičarima, astmatičarima i posebno osjetljivim osobama da za vrijeme zaprašivanja potraže zaklon u zatvorenom prostoru. Osim u aviotretiranju, isti preparat koristi se i pri tretiranju sa zemlje.

Autor: Nefreteta Zekić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Daniel Antunović/foto-arhiv 031
A zasto je tolko vazno da smo u EU?
Kako zašto? Vidiš da je EU super, čak i komarci imaju svoja prava!
ništa, moj glas ipak neće ić za eu
luka_os

a mislis da ce te netko pitat? :)
kada bi imali sposobne pregovarace, ovakve stvari bi se mogle bez problema dogovoriti sa EU
noname

luka_os

a mislis da ce te netko pitat? :)

ako ovako nastavimo napredovati prema samodestrukciji čisto sumnjam da će u EU htjeti još jednu rupu bez dna
ima li u EU nešto što NIJE zabranjeno?? nisam potpuno upućena, ali uz tolike zabrane mi zvuči kao neki fensi komunizam :)
Možda ne treba povjerovati svemu što nam kažu ljudi koji su ovdje intervjuirani. Radi se o Hdssb-ovcu (Rudan) i sveučilišnom profesoru sa osječkog fakulteta (Merdić).

O ovoj temi bi valjalo priupitati i one koji su zaprašivanje komaraca zabranili, a dobro je poznato da problema s komarcima nemaju.

S druge strane, mi velikih problema imamo, iako novci koji su navodno neophodni za rješavanje problema svake godine rastu, a problem nije riješen. Možda je Hdssb ekipa ipak skužila još jedan način za mužnju novaca, pa ne čudi ni izjava Hdssb-ovca Rudana da će u budućnosti trebati znatno više sredstava.

Umjesto više sredstava, možda da probamo zamijenom "stručnjaka". Umjesto ergele poslušnika i stranačkih vojnika, možda da na jednu godinu unajmimo jednog stranca, koji je u borbi s komarcima imao barem malo uspjeha.

Drugo - ovo idiotsko kritiziranje EU ne doliči ni kvazi-desničarskim Hdz-izrodima, kakav je Hdssb: Europa hoće da nas grizu komarci, kao i što je još nedavno htjela zabraniti sir i vrhnje. Ta zla Europa, ispada, hoće upropastiti našu predivnu zemlju, u kojoj se predivno živi. To više ne prolazi ni kod bakica s pijace. Ako je otrov u EU zabranjen, nekako sumnjam da je to običan hir, prije bih rekao da nam naši "stručnjaci" ne govore cijelu istinu o štetnosti takvog tretiranja.
Zna li netko gdje se može kupiti onaj top za dimljenje komaraca?
ma kakva Europa, nećemo mi vidjeti Europe još narednih 10 godina...
Ingo

kada bi imali sposobne pregovarace, ovakve stvari bi se mogle bez problema dogovoriti sa EU

Nije stvar pregovarača već stanja zemlje,kome treba ovo rasulo,lopovluk,korupcija,kriminal...da nema toga davno bi mi bili članica EU.
necete vi vidit Hrvatsku za par godina,a ne EU
ma šta se brinete...pa mi ćemo uć u EU i ona će se raspast....ko i sve u čemu je Hrvatska...od Austro-Ugasrske, kraljevine SHS do Jugoslavije...čak nas i potresi i prirodne katastrofe izbjegavaju....
Bojo

...čak nas i potresi i prirodne katastrofe izbjegavaju....

hmmm
a najezda zmija, žaba i komaraca? :-/ :-/
MissTake

Bojo

hmmm

žabe prelaze preko grada na jug...tj. u bosnu....nije to najezda nego samo prolaz....a zmija nema noge...pa nema di pobjeć....a komarci su glupi...premal mozak....eto...kratko i jasno :)
Stvarno se neizmjerno radujem što ću za 2 godine uživati u najezdi komaraca tisuću puta više nego danas. Stvarno su mi nejasni takvi zakoni. Nažalost, nikog od nas se ne pita jesmo li za ili protiv ulaska u EU - u jednu uniju gdje ćemo biti samo pijuni i plesati kako nadležni sviraju, a ako nam se ne svidi u EU kako ćemo uopće moći izaći?! Nikako. Sve je to zabrinjavajuće, mutno i prljavo, a kako god izgledalo završava s jednakim rezultatom.
Ingo

kad bi nekog u zg bilo imalo briga o nama u osk, onda bi to bilo tako kako ti kažeš. al stav zg-a prema osk-u je uvijek bio katastrofalan, pa se zato niko ni neće borit za to.

dakle, da te pregovarače ne boli k za osk, dogovorilo bi se to
Carmen

Stvarno se neizmjerno radujem što ću za 2 godine uživati u najezdi komaraca tisuću puta više nego danas. Stvarno su mi nejasni takvi zakoni. Nažalost, nikog od nas se ne pita jesmo li za ili protiv ulaska u EU - u jednu uniju gdje ćemo biti samo pijuni i plesati kako nadležni sviraju, a ako nam se ne svidi u EU kako ćemo uopće moći izaći?! Nikako. Sve je to zabrinjavajuće, mutno i prljavo, a kako god izgledalo završava s jednakim rezultatom.

globalni kolonijalizam pod okriljem ekonomije
kad gradonačelnik Osijeka konačno bude kineskog roda za pet-šest godina...
nego...cudi me kako nitko u ovome ne vidi biznis stoljeca
jer ipak zamislite koliko se tu novih radnih mjesta može otvoriti....za posao razdvajanja odraslih komaraca od ovih mlađih komaraca koji ce ici na odstrel :)
oftopik

kad bi nekog u zg bilo imalo briga o nama u osk, onda bi to bilo tako kako ti kažeš. al stav zg-a prema osk-u je uvijek bio katastrofalan, pa se zato niko ni neće borit za to.

Cek, nije li nasa zupanija otvorila nekakav ured u Bruxellesu!? Istina, prvotno je planirano da tamo Izabrani ode cekati mirovinu na racun poreznih obveznika, ali Belgija nema problem s izrucivanjem pa su se poremetili planovi i u tom uredu na kraju sjedi neka zasluzna pitomka Stranke.

I tako. Preij par mjeseci ta osoba zavrsi u Milicevoj emisija, zajedno s tipom iz ureda istarske zupanije. Oboje su nesto pricali, a mene na kraju bilo sram.

Molio bih nadlezne da joj ne dozvole da pregovara. Bar ne u nase ime.
tamna strana

nego...cudi me kako nitko u ovome ne vidi biznis stoljeca
jer ipak zamislite koliko se tu novih radnih mjesta može otvoriti....za posao razdvajanja odraslih komaraca od ovih mlađih komaraca koji ce ici na odstrel :)

Bolje je kulturno zamoliti dotične komarce da se sami razvrstaju :D
ma dinamit u kopački...i do kurca :)
Bojo

ma dinamit u kopački...i do kurca :)

Meliorizacija ...
sta sam vam ja rekao...
Lijepo bi ja smjestio ljude s vrha EU da žive malo u Kopačkom ritu pa da ja vidim šta bi oni onda mislili o komarcima.
MissTake

Bojo

hmmm

i oni crpe dok jos mogu,kad nas to krene zaobilazit,onda se zapitaj :)
Ako je vjerovati CIA, EU će se raspasti 2020 uzrokovana sindromom zvani RVACKA.
Koliko ja znam rijeka Rajna je u Njemačkoj. Njemačka je u EU. U području rijeke Rajne postoji sličan teren kao u ovom dijelu Slavonije i Baranje - močvara. Kod njih se također vrše mjerenja uboda komaraca, a iako je dopuštena vrijednost 15 uboda u 15 minuta, oni su taj broj uspjeli smanjiti na ispod 5 uboda u 15 minuta... Možda bi bilo dobro biti upućen u načine rješavanja tih problema u Europskoj uniji pa onda konkretno i argumentirano kritizirati, a ne laprdati samo zato da se nešto napiše.
KAKAV ŠILJO!!!
123456

Koliko ja znam rijeka Rajna je u Njemačkoj. Njemačka je u EU. U području rijeke Rajne postoji sličan teren kao u ovom dijelu Slavonije i Baranje - močvara. Kod njih se također vrše mjerenja uboda komaraca, a iako je dopuštena vrijednost 15 uboda u 15 minuta, oni su taj broj uspjeli smanjiti na ispod 5 uboda u 15 minuta... Možda bi bilo dobro biti upućen u načine rješavanja tih problema u Europskoj uniji pa onda konkretno i argumentirano kritizirati, a ne laprdati samo zato da se nešto napiše.

Hmmm ali gledaj, rijeka Rajna nije minirana kao okolica Kopačkog rita niti je pod zaštitom države tako da je njima relativno lagano avionom preletiti preko nje i rješiti se komaraca. Nama u Osijeku je najveći probe je to što zapravo ne smijemo tretirati komarce u Kopačkom ritu.
Rijeka Rajna je održavana tip-top da čovjek pomisli da je na nekoj umjetnoj rijeci, a kod nas se ni trava ne kosi o šipražju i ostalom "prirodnome" čudu da ni ne govorim.

“Ako se očekuje da vi tretirate larve, onda to znači da svako pojedino jajašce mora dotaknuti otrov, a to će biti jako teško izvedivo. Posebice kada znamo da samo u jednom buretu s vodom može nastati više tisuća larvi”, upozorava mr.sc. Stjepan Rudan, ravnatelj ZZJZ-a.

O čemu ovaj priča - o larvama ili jajašcima? :)

Elem, zaprašivanjem odraslih komaraca ubijamo i vilin konjice, koji se vole hraniti larvama komaraca i prilično su efikasni u tome.
Genevieve_001

rijeka Rajna nije minirana kao okolica Kopačkog rita niti je pod zaštitom države tako da je njima relativno lagano avionom preletiti preko nje i rješiti se komaraca

dakle u Europskoj uniji se leti avionima i praši komarce? :)

no nije mi jasno kakve su to zračne mine, pa da se iznad Kopačkog ne može letjeti, a iznad Rajne, gdje ih nema - može ;)

Tagovi