Popaj031
Ti si *.
Ovo je sjajno rješenje, kada se na forum učlani primitivac. Ispada - ti si zvijezda, a to nikad nije loše. Uostalom, ostavlja mašti na volju kojim se terminom primitivac zaista koristio.
Popaj031
HSS nije tada postojao. HSPS je Radić osnovao 1904 godine... Koja kasnije mjenja naziv u HSS.
Niti HSPS tada nije postojala. Tada su ti druškane bile opcije MAđarona, Narodnjaka i Starčevićevih pravaša. Mađaroni pogodi što su htjeli?
Pravai su bili za samostalnu RH, recimo da su bili nerealni. Dok Narodna stranka je bila, ajmo reći onda, realna i zastupala stavove o uniji s Austrijom ali ne sužanjstvu pod Austrijom.
Starčević je otac ideje domovine. Prvi puta nakon godina i godina unija i slično. Javlja se ponovno teza za uspostavljanjem svoje države, i od tada preko HPSS i dalje... budi se svijest Hrvata.
Istina, nije bilo seljaka, bili su narodnjaci (terminološko poklapanje odgovara i političkim stavovima). Više nema narodnjaka, ali ima seljaka, ili je to sve postalo jedno te isto, no sigurno je jedno - u jeku svog političkog djelovanja Ante Starčević osvojio je u Saboru čini mi se 1 mandat, a narodnjaci preko 50. Dakle, Ante Starčević bio je značajan baš koliko i Ante Đapić danas, odnosno Danijel Srb, dakle potpuno beznačajan lik. U ono vrijeme i politički mu je program bio beznačajan, a nije baš zgodno za naciju da joj otac bude bezveznjaković. Jedina je sreća kod starog Ante da je prilično hrabro laprdao, pa se danas s tim laprdanjem možemo poistovijetiti.
Inače, Pravaši su svoje najveće uspjehe ostvarili u Hrvatsk-Srpskoj koaliciji, što je podatak zanimljiv sam po sebi. Što je o tom na nebu mislio Ante Starčević, ne zna se, jer ga bije glas da baš nije volio Srbe.
Kad malo bolje razmislim, Tuđman je zaista daleko prikladnija osoba za glavni gradski trg. Barem nije bio marginalan. Barem je pobijedio na nekoliko izbora. To što je usput uništio Hrvatsku, Bože moj, tko radi taj i griješi. Kladim se da je ideja o slobodnoj Hrvatskoj, uostalom, zasigurno nekome, u nekoj birtiji, pala na pamet i prije Starčevića, samo su je zaboravili zapisati. I sada nam je, zbog toga, baš Starčević na tisućici.
No, da ne širim temu, većina građana Osijeka, nekima mrzitelji svega hrvatskog, ružnu grdosiju sa trga maknula bi po hitnom postupku. Bubi ne sluša glas naroda, tj. volju. Bubi je dakle isti kao Ante.