“Prag” ECTS bodova koje studenti osječkog Sveučilišta trebaju prikupiti za upis u višu godinu studija na svojem fakultetu ili odjelu, kreće se od 42 do 54, ovisno o fakultetu ili odjelu na kojemu studiraju. Takva je odluka donesena na posljednjoj sjednici Sveučilišnog senata.
- “Budući da ukupan mogućni broj ECTS bodova iznosi 60, studenti mogu u višu godinu studija prenijeti između dva i šest ispita. Smatramo kako je to korektno, posebice jer je novi Bolonjski sustav osjetno povećao prolaznost”, ističe rektorica Gordana Kralik.
Mogućnost prenošenja najviše ispita, odnosno granicu od 42 boda, imaju studenti na Elektrotehničkom, Građevinskom, Poljoprivrednom, Prehrambeno-tehnološkom Strojarskom i dio njih na Učiteljskom fakultetu, kao i studenti Odjela za fiziku. S druge strane, očekivano najoštriji su na Medicinskom fakultetu (51 ECTS bod) te na novom Sveučilišnom odjelu za kulturologiju gdje je granica čak 54 ECTS boda.
zaštp bi uopće prenosili ispite...učite...čistite godine, pa vas prag i nepoštenja oko toga neće jebat...ja za godinu moram imat 58 ECTS-a....od 60,
a svi mi predmeti nose preko 2 ects-a....tako da
Ma sasvim je u redu da je 12 bodova razlike između pojedinih fakulteta... Nema šta...
gle, da je proces dodjele ects kredita obavljen po pravilima i da jedan ects kredit znači 22-30 sati radnog opterećenja po kolegiju tad bi imalo smisla tražiti da svi imaju isti prag.
budući da su se ects krediti dodjeljivali proizvoljno, ne shvaćam u čemu je problem s različitim pragovima uvjeta.
Ma, evo kod nas na filozofskom faksu moguće je prenijeti samo glupe izborne predmete....ništa drugo...baš je to neka korist....dakle, možete prenijeti dosta predmeta, ali oni ne smiju biti glavni, tj. moraju biti izborni....
jel se to odnosi na sve ili na ove brucoše što će sad upisat godinu...pa imat besplatno školovanje....jer kolko znam do sada na etf-u se moglo prenijeti 4 predmeta....a nisu se gledali ects bodovi...
Ma, evo kod nas na filozofskom faksu moguće je prenijeti samo glupe izborne predmete....ništa drugo...baš je to neka korist....dakle, možete prenijeti dosta predmeta, ali oni ne smiju biti glavni, tj. moraju biti izborni....
Na kojem to smjeru?
Da, to i mene zanima s obzirom da sam 5. godina na Filozofskom fakultetu i prvi put čujem za to.
jel se to odnosi na sve ili na ove brucoše što će sad upisat godinu...pa imat besplatno školovanje....jer kolko znam do sada na etf-u se moglo prenijeti 4 predmeta....a nisu se gledali ects bodovi...
Na ETF-u se nikada nije moglo prenijeti 4 predmeta. Mogu se prenijeti najviše tri predmeta. Oduvijek je tako bilo. A otkad je Bolonje, za upis u višu godinu studija trebalo je imati 42 ECTS boda. Ne znam otkud ti ova informacija koju si napisao??!
Na ETF-u se nikada nije moglo prenijeti 4 predmeta. Mogu se prenijeti najviše tri predmeta. Oduvijek je tako bilo. A otkad je Bolonje, za upis u višu godinu studija trebalo je imati 42 ECTS boda. Ne znam otkud ti ova informacija koju si napisao??!
pa od kolega sa viših godina...koji isto spadaju u tu bolonju....i ovo nije prava bolonja nego neka polubolonja...al ok...nije to sad tema...ugl....rečeno mi je da moš prebacit 3 predmeta...a pred kraj povise na 4 predmeta.....govorim za stručni studij....
zaštp bi uopće prenosili ispite...učite...čistite godine, pa vas prag i nepoštenja oko toga neće jebat...ja za godinu moram imat 58 ECTS-a....od 60,
joj, kak ovo volim cut..zast prenjet ispit..bljuv!!!
kad ti svi predmeti nose preko 6 ECTSa onda znas i zast ti se zalomi prenjet koji..
i nije stvar ucenja ili neucenja..nekad jednostavno visa sila ima svoje prste u tome..
joj, kak ovo volim cut..zast prenjet ispit..bljuv!!!
kad ti svi predmeti nose preko 6 ECTSa onda znas i zast ti se zalomi prenjet koji..
i nije stvar ucenja ili neucenja..nekad jednostavno visa sila ima svoje prste u tome..
meni najmanje ects-a ove godine što imam je 6, najviše 22.....tako da, nemoj mi o veličini predmeta......sve se može :win:
di su oni stari dani kada je Bakša izvoljevao bezuvjetan upis... nemos vjerovati sada se mora učiti da bi završio fakultet... kakav klošarluk.. pa to je strasno
meni najmanje ects-a ove godine što imam je 6, najviše 22.....tako da, nemoj mi o veličini predmeta......sve se može :win:
znaci ako ti je godina 60 a predmet nosi 22, ond imas kolko..hmm, tri-cetri ispita? pa nije ni cudo onda sto vices da je sve lijepo i krasno..imaj 7-10 ispita po 6-10 bodova, pa mi se javi!
Potpuno se slažem s Bolonjom, odnosno s nekim pravilima i protiv sam bezuvjetnog upisa jer nije svatko za fakultet što pokazuju godine i godine studiranja.
u globalu mislim da ograničavanje na neke pragove za upis na neku godinu nekog fakulteta na nakom sveučilištu nemaju smisla niti su u skladu sa slobodom studija i shvaćanju visokog obrazovanja kao nešto što treba kreirati ljudsku svjest i voditi ih kroz život...
pa od kolega sa viših godina...koji isto spadaju u tu bolonju....i ovo nije prava bolonja nego neka polubolonja...al ok...nije to sad tema...ugl....rečeno mi je da moš prebacit 3 predmeta...a pred kraj povise na 4 predmeta.....govorim za stručni studij....
Ma na etf-u se moglo i sa 5 nepoloženih predmeta u slijedeću godinu redovno. I nikad se nisu gledali ECTS bodovi, bar odkad ja studiram. Bude kao 3 i onda uvijek pred kraj spuste pragove
a to svi na ETFU kažu, kao da se upisuje u slijedeću godinu s bilo kojih 7 il 8 položenih predmeta, a na oglasnoj i na stranicama faksa piše da moraš, ali MORAŠ imat 42 boda, a ja imam 40,5... I nisam prijavila ispite neg sad mogu jos jedino na statistiku a pojma nemam.. :/// Jel to sigurno, sigurno da uvijek spuste prag il sam stvarno sretnica, tj. cijela moja generacija da smo prvi koje će zakinut za to? Pomagaj. Fala.
a to svi na ETFU kažu, kao da se upisuje u slijedeću godinu s bilo kojih 7 il 8 položenih predmeta, a na oglasnoj i na stranicama faksa piše da moraš, ali MORAŠ imat 42 boda, a ja imam 40,5... I nisam prijavila ispite neg sad mogu jos jedino na statistiku a pojma nemam.. :/// Jel to sigurno, sigurno da uvijek spuste prag il sam stvarno sretnica, tj. cijela moja generacija da smo prvi koje će zakinut za to? Pomagaj. Fala.
ovo ko da sam ja pisao...isto 1.godina faksa...40,5 boda za sada...i imam usmeni statistiku...ako to prođem imam uvjet...ako ne...ostajem s 40,5 boda...al imam 8 predmeta...
Ja isto imam 8 predmeta.. I svi me kao tješe da će se i ove godine povijest ponovit, tj. da ce stavit tako da se s 7,8 ispita daje uvjet, al onda po toj logici mozes prenijet 20 bodova.. I više, sto je malo smijesno.... a di to uopće bude da su smanjeni kriteriji? Na sranicama faksa ne...