| Autor |
Poruka |
|
annai
Ukupno postova: 38 Spol:  Žensko
|
ok, piše da je ZG, ali sve će se to proširiti i kod nas, naravno...
Al mislim, ajde, ako će se morati, neće mi biti taaaako veliki problem platiti prijenos kolegija. Ali svejedno nije bilo potrebno uvesti takav sustav. Baš eto primjer mog brata, ako već misliš da gledam na svoje dupe, on će upisati ETF i to će ga kačiti. A on će sigurno biti super student, a na etf-u i takvi nekad prenesu ispit... i onda će morati platiti jer su se tamo neki sa FF u ZG-u sjetili nekakve revolucije. A šta će ljudi koji neće moći to platiti? Čiji roditelji ostaju bezposla, a sustav ih svejedno neće tretirati kao socijalni slučaj? Obrazovanje je bilo besplatno za one studente koji su se stvarno htjeli obrazovati... |
|
|
|
|
|
 |
|
dr.jubar Ukupno postova: 132 Spol:  Muško
|
. i onda će morati platiti jer su se tamo neki sa FF u ZG-u sjetili nekakve revolucije. A šta će ljudi koji neće moći to platiti? Čiji roditelji ostaju bezposla, a sustav ih svejedno neće tretirati kao socijalni slučaj? Obrazovanje je bilo besplatno za one studente koji su se stvarno htjeli obrazovati...
|
ti osim što nemaš pojma, nemaš ni stida ni srama!
odakle ti pravo da studentskom pokretu za besplatno obrazovanje pripisuješ krivnju za novi model školarina?!
pokraj logike neoliberalnog razvoja, zločinaca u vladi, nesposobnog vodstva sveučilišta, nesposobnih i korumpiranih studentskih predstavnika, ti krivnju pridaješ jedinoj skupini koja se bori za tvoja prava i koja je jedina svjesna značenja problema obrazovanja. sram te može bit! |
|
|
|
|
|
 |
|
annai
|
Ja sam se za svoja prava sama izborila. A znaš kako?
Tako što u srednjoj nisam markirala i zaobilazila učenje, tako što se na prvoj godini faksa nisam oblokavala svaku večer nego sam učila. Tako da sam mogla upisati faks bez plaćanja, studirati besplatno i uz to imati vremena i za izlaske i za dečka i za sve ostale stvari. I sad imam ispunjene i želje i snove i imam svoja prava koja sam stekla radom, učenjem, a ne čučanjem pred faksom s transparentom.
Oni su htjeli promjene, ja nisam, a ni velik dio osječkih studenata nije htio. I sad su dobili promjenu, svi mogu dobiti besplatnu priliku za studirati. A kad krenu onda će vidjeti da zapravo nije lako i onda će opet htjeti promjene. A zašto? Jer zapravo im se ne da sjesti i malo se pomučiti.
A sram ni stid me ne treba biti jer kao što mogu oni, tako i ja mogu imati i svoj stav i svoje mišljenje. A ti ako me napadaš, onda si i ti samo jedan od onih što zagovara kojekakva prava i pravedan sustav i slobode svega i svačega, a ne daš da netko ima svoju slobodu mišljenja. Sram tebe bilo |
|
|
|
|
|
 |
|
maniche
Ukupno postova: 1173 Lokacija: Iza tebe Spol:  Nebitno
|
annai ti si student kakav bi svatko trebao biti.
problem radi onaj dio koji nije nikada ni trebao studirati.
besplatnog studiranja neće nikad biti, nema ga nigdje.
zapravo molite boga da do toga ne dođe jer će onda privatni fakulteti doživjeti procvat.
Oni će nuditi kvalitetniju naobrazbu i sigurnije zaposlenje a diploma iz "pučkih fakulteta" vrijediti će koliko sad i vrijedi na zapadu. |
|
|
|
|
|
 |
|
antifriz
Ukupno postova: 91 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
annai ti si student kakav bi svatko trebao biti.
problem radi onaj dio koji nije nikada ni trebao studirati.
|
Iskreno sam žalostan kada ovako što pročitam... jbte, možda stvarno zaslužujemo propasti kao narod. |
|
|
|
|
|
 |
|
maniche
Ukupno postova: 1173 Lokacija: Iza tebe Spol:  Nebitno
|
Čuj, nekom smetaju braniteljske mirovine..meni smetaju ljene guzice koje studiraju 6-7 i više godina na teret staraca i države. |
|
_________________ "Ne budi kao onaj koji skuplja znanje učenih i mudrost mudrih, a prema
Istini se odnosi kao jedan od glupih." |
|
|
|
 |
|
|
Ja sam se za svoja prava sama izborila. A znaš kako?
Tako što u srednjoj nisam markirala i zaobilazila učenje, tako što se na prvoj godini faksa nisam oblokavala svaku večer nego sam učila. Tako da sam mogla upisati faks bez plaćanja, studirati besplatno i uz to imati vremena i za izlaske i za dečka i za sve ostale stvari. I sad imam ispunjene i želje i snove i imam svoja prava koja sam stekla radom, učenjem, a ne čučanjem pred faksom s transparentom.
Oni su htjeli promjene, ja nisam, a ni velik dio osječkih studenata nije htio. I sad su dobili promjenu, svi mogu dobiti besplatnu priliku za studirati. A kad krenu onda će vidjeti da zapravo nije lako i onda će opet htjeti promjene. A zašto? Jer zapravo im se ne da sjesti i malo se pomučiti.
A sram ni stid me ne treba biti jer kao što mogu oni, tako i ja mogu imati i svoj stav i svoje mišljenje. A ti ako me napadaš, onda si i ti samo jedan od onih što zagovara kojekakva prava i pravedan sustav i slobode svega i svačega, a ne daš da netko ima svoju slobodu mišljenja. Sram tebe bilo
|
kao prvo, nemaš pravo kačiti krivnju za ovaj model naplate školarina studentskom pokretu. ako ustraješ na tome da imaš to pravo, onda ustraješ na besramnom laganju. zahtjev je bio ukidanje školarina, vlada je pod besplatno obrazovanje podvalila povećanje broja studenata koji će plaćati studij. tko je kriv za to, studenti možda?
kao drugo, mišljenje je kao šupak, svi ga imaju.
kao treće, pozivam te na javno sučeljavanje argumenata kad i gdje želiš. u formi koju odabereš. |
|
|
|
|
|
 |
|
Ica Ukupno postova: 246 Spol:  Nebitno
|
Ako netko studira 6-7 godina to nemora nužno značiti da je lijena guzica! Možda se sam školuje uz rad...pa u onih godinu-dvije što ponavlja godinu malo onak ima posao i radi - da plati godinu, hranu, stan! Neke ljene guzice se same školuju pa zato studiraju duže!
Zašto bi diplomu imali samo oni koji će završiti faks od 6 godina za 5 i pol. Nekome treba možda 6 i pol godina do diplome. Netko možda završi za 8 godina. To je individulna stvar. A taj teret starcima i državi baš i nije TOLIKO velik. Godina koja se ponavlja plaćala se pola - na medicini 4000kn cca. Mislim da 10-ak tisuća kuna ekstra baš nije puno državi za dat na jednog liječnika. Da ne govorim o roditeljima - investicija se automatski vratila stostruko kada taj student dobije diplomu!
Ja studiram medicinu, pao sam prvu godinu! Ne zbog ljene guzice i nerada - učio sam ko budala, nigdje nisam išao - i pao sam godinu! Trebao sam više učiti! Trebao sam se bolje organizirati i usmjeriti energiju na anatomiju umjesto što sam se sekiro oko kemije, biologije i fizike. Jer kad daš anatomiju, onda si dao 90 % godine.
Kolega je pao 4. godinu jer uopće nije izašao internu - nije stigao naučiti za 5 i odlučio je ponavlajti godinu da dobije 5. I ima prosjek 5.0!
A ima i lijenih guzica koje jednostavno mogu studirati 6-7 godina i malo duže budu studenti! To je njihovo pravo! Zašto nebi ako mogu i roditelji imaju para i plaćaju...bolje i za faks!
Ono što meni smeta i što me živcira su izvrsni, odlični, uzorni studenti koji prosipaju pamet kako svi moraju biti izvrsni i uspješni i imati 5.0! Najgore je što oni to stvarno misle - tj. ne razumiju kako netko NEMOŽE za 6 godina diplomirati šestogodišnji faks. Bilo zbog tragedije u obitelji, bilo zbog bolesti, ili kako sam gore naveo: studij uz rad!
Jedan moj prijatelj cijelo ljeto (2 mj) roni školjke kako bi zaradio 10 000 kn da plati godinu jer je upao uz plaćanje na medicinu! I kako će on preko ljeta učiti!? A medicina se baš i nemože čistiti u 6. mj godina! Bez obzira na izvrsnost i 5,0 prosjek! Ja na prste mogu nabrojati ljude koji su to učinili (bolonja sad možda i može zbog kolokvija i sl - ali opet sumnjam).
Ako faks traje 6 godina, meni je logično da još postoji 2 godine "grace" period, bilo da padneš godinu ili 2 god apsolventske - Znači da završiš faks od 6 godina za 8 ako ne možeš ranije!
Nismo svi isti, i nismo svi uspješni i nismo svi svemogući wunderkindi. Ima nas koji smo i samo obični studenti! |
|
|
|
|
|
 |
|
|
u zakonu je određen taj grace period i iznosi 1/3 trajanja studija. |
|
_________________ Svečano obećajem upravi Filozofskog fakulteta, Senatu Sveučilišta i Ministarstvu znanosti da ću prije crknut nego im dat i lipe na ime školarine kad uvedu linearni sustav naplate školarina ili budu naplaćivali prenošenje ECTS boda u sljedeću akademsku godinu. |
|
|
|
 |
|
annai
|
zahtjev je bio ukidanje školarina, vlada je pod besplatno obrazovanje podvalila povećanje broja studenata koji će plaćati studij. tko je kriv za to, studenti možda?
|
Da studenti nisu ništa tražili, vlada ništa ne bi podvalila..
Pa nemaju novaca dati ljudima da imaju za kruh, a ne da će dati besplatno
školovanje.
Ajmo se mi radije buniti da je nama u Osijeku teška situacija i da žele poskupiti hranu i da ljudi koji dolaze studirati u Osijek više nemaju gdje pojesti pristojan obrok (Živio Bendek), ajmo se mi buniti zašto svi moramo jednog dana otići raditi u Zagreb.... |
|
|
|
|
|
 |
|
antifriz
Ukupno postova: 91 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
Navela si dva prepoznata problema osječkog studenta. Moram pitati što tebi znače riječi, malo prije napisane, koje glase "ajmo se buniti"? Mrtvo slovo na papiru ili nešto više? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
zahtjev je bio ukidanje školarina, vlada je pod besplatno obrazovanje podvalila povećanje broja studenata koji će plaćati studij. tko je kriv za to, studenti možda?
|
Da studenti nisu ništa tražili, vlada ništa ne bi podvalila..
Pa nemaju novaca dati ljudima da imaju za kruh, a ne da će dati besplatno
školovanje.
Ajmo se mi radije buniti da je nama u Osijeku teška situacija i da žele poskupiti hranu i da ljudi koji dolaze studirati u Osijek više nemaju gdje pojesti pristojan obrok (Živio Bendek), ajmo se mi buniti zašto svi moramo jednog dana otići raditi u Zagreb....
|
i opet netočno. vladajuća ideologija zove se neoliberalizam. jedan od postulata neoliberalizma je da državu treba slabiti do te mjere da se njene ovlasti svedu na održavanje stanja dereguliranosti tržišta. u nizu posljedica osvanula je i posljedica da se javne ustanove i javne usluge privatiziraju, tj. da se financiraju privatnim, a ne javnim novcem.
to ti se događa i ovdje, školstvo će se financirati školarinama, a ne proračunski.
kad i gdje ćemo javno sučeliti argumenta? |
|
|
|
|
|
 |
|
maradona Ukupno postova: 47 Spol:  Nebitno
|
Ajde dr. jubar prestani se tu preseravati,član si stranke koja je isto tako neoliberalistička i koja je za vrijeme dok je bila na vlasti provodila neoliberalnu politiku,sumnjam da bi se tu nešto bunio da je tvoja partija kojim slučajem na vlasti,zato nemoj biti licemjeran i prodavati maglu tu po forumu. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
bio. kad sam imao birati između partije i borbe za besplatno obrazovanje ja sam izabrao potonje. možeš se slobodno naslađivati pa reći da mi je došlo iz guzice u glavu. |
|
_________________ Svečano obećajem upravi Filozofskog fakulteta, Senatu Sveučilišta i Ministarstvu znanosti da ću prije crknut nego im dat i lipe na ime školarine kad uvedu linearni sustav naplate školarina ili budu naplaćivali prenošenje ECTS boda u sljedeću akademsku godinu. |
|
|
|
 |
|
maradona Ukupno postova: 47 Spol:  Nebitno
|
Svaka čast,povlačim sve što sam rekao. I meni je došlo iz guzice u glavu ali puno prije. |
|
|
|
|
|
 |
 |
|
|