Zbog pušenja u kafićima ugostitelji od jučer na rubu otvorenog sukoba

Osijek

Zbog pušenja u kafićima ugostitelji od jučer na rubu otvorenog sukoba

Mnogi ugostitelji ogorčeni su jučerašnjim istupom Udruge “Volim Osijek”, odnosno njezina predsjednika i njihova kolege Zlatka Dernaja (cafe Siesta). Dapače, sudeći prema tonu nekih izjava ugostititelji su na rubu otvorenog sukoba! Voditelji dva izrijekom prozvana kafića, Trica i Press, bili su - najblaži.

- Imamo dvorišnu, otvorenu terasu. Ako se budemo morali dodatno prilagoditi, prilagodit ćemo se. Gospodina ne poznajem, te ne želim ulaziti u nikakve polemike, kaže Dea Dumančić iz Trice. Javne polemike ne želi niti vlasnik Pressa Antun Homan.

- Ne znam kamo ovo vodi, to su gluposti. Press ima najbolju ventilaciju u gradu, imamo napravljene projekte, elaborate i potvrde nadležnih službi da je sve prema zakonu. Ako treba, osobno ću pozvati sve inspekcije da još jednom pregledaju lokal i vide je li sve u redu - kaže Homan. Otkriva kako su ga inspekcije već dva puta posjetile, no dematira da su jučer, nakon medijskih natpisa, još jednom pokucali na vrata.

Istup udruge komentiraju i ostali ugostitelji, a posebno su ogorčeni oni prozvani zbog “najlon kavana”.

- Ako je već on naš dušebrižnik, možda bi mi svi ostali trebali voditi računa da na vrijeme plaća ZAMP, kada ima svirke ili da ne postavlja suncobrane tamo gdje ne smije, kažu jedan ugostitelj, a njegov kolega dodaje kako “Dernaj proziva druge za terase, jer je on nema gdje staviti”.

- Umjesto da budemo jedinstveni u ovoj teškoj situaciji, on pravi razdor i izaziva vraga, zaključuje vlasnik jednog poznatog lokala.

Bilo još prijavljivanja

Predsjednik Udruge osječkih ugostitelja Zdravko Peko nije želio komentirati Dernajeve izjave, no osvrnuo se na činjenicu da se ugostitelji međusobno prijavljuju zbog pušenja - iz pouzdanog izvora doznali smo da je bilo takvih slučajeva.

- Ne treba kršiti zakone, no neka inspekcije rade svoj posao. Međusobno prijavljivanje nikamo ne vodi i osuđujem takve postupke. Svi smo u istom košu, a zbog Vlade nitko danas ne stoji dobro. Konkurenciju treba doživjeti kao motiv za poboljšanja, a ne trošiti energiju na podmetanja, kaže Peko.

Tekst: M.Mihaljević/Glas-Slavonije.hr

Pročitajte i...
[15.04.2010.] Ugostitelji se međusobno prijavljuju zbog pušenja
Redakcija 031

Konkurenciju treba doživjeti kao motiv za poboljšanja, a ne trošiti energiju na podmetanja, kaže Peko.

A da sad, još da se igra pošteno.... Ovo je tipični balkanski princip...ja imam dvije krave, susjed ima tri... E saću ja njemu lijepo ubit dvije, pa ja imam jednu više... preloše i (na žalost) pretipično za ovaj grad... i to ne samo što se ugostitelja tiče....
Mogu oni pričati što hoće, osobno znam da se iz Pressa uvijek izlazi nadimljen ko šunka, kakva je to onda "najbolja ventilacija u gradu" ?!?
valent

Mogu oni pričati što hoće, osobno znam da se iz Pressa uvijek izlazi nadimljen ko šunka, kakva je to onda "najbolja ventilacija u gradu" ?!?

pa ako ima ventilaciju nemora znacit da je i uvijek ukljucena :D
Treba im zabiberiti par kazni pa ćeš vidjeti kako će odmah biti uključene stalno.
ventilacija guta struje a i stvara buku, nitko nije lud da ih stalno drzi uljucene, svi oni znaju kako izgledaju inspektori i cim ih vide na vratima ukljuce ventilaciju, nije to neki posao :)
- Ako je već on naš dušebrižnik, možda bi mi svi ostali trebali voditi računa da na vrijeme plaća ZAMP, kada ima svirke ili da ne postavlja suncobrane tamo gdje ne smije, kažu jedan ugostitelj, a njegov kolega dodaje kako “Dernaj proziva druge za terase, jer je on nema gdje staviti”.

[
Otkad za postavljanje suncobrana treba dozvola?
OligofreniDikobrazoid

ja imam dvije krave, susjed ima tri... E saću ja njemu lijepo ubit dvije, pa ja imam jednu više...

Da, ovo je klasični hrvatski sindrom "nek susjedu crkne krava".

Taj ugostitelj Dernaj zasigurno ne bi nikome ništa prijavljivao da koji slučajem i on ima terasu poput ovih koje proziva, i da se na njima puši. No on ima ono čudo kod kina, za koje se, kao i za mnoge druge terase u gradu, nikad nije smjela dati dozvola da uopće budu postavljene.

Pomalo je tužno gledati na koji način se neki pokušavaju izboriti za prihode - no ponavljam, za to je isključivo kriva država - prvo donese idiotski zakon, a onda ni državna inspekcija Sanitarna praktično ničemu ne služi. Ako su krišili zakon, nisu li već trebali biti zatvoreni?
Pa naravno da krše zakon, ali da nemaju svoje veze i vezice ne bi se usudili jer bi se bojali kazne..
Država kao i uvijek nema iste parametre za sve...
Svaka čast Zlatku što je izašao u medije, ne poznam ga ali bez obzira ima on kafić ili ne treba zakon biti jednak za sve.
OligofreniDikobrazoid

Redakcija 031

Konkurenciju treba doživjeti kao motiv za poboljšanja, a ne trošiti energiju na podmetanja, kaže Peko.

A da sad, još da se igra pošteno.... Ovo je tipični balkanski princip...ja imam dvije krave, susjed ima tri... E saću ja njemu lijepo ubit dvije, pa ja imam jednu više... preloše i (na žalost) pretipično za ovaj grad... i to ne samo što se ugostitelja tiče....

dotični gospodin bi ubio i onu preostalu kravu...pa nek se vidi tko je gazda
ha ha ha press ima najbolju ventilaciju u gradu,,da da samo ako je nevidljiva.ima rođaka u inspektoratu a ne ventilaciju.
pa nek ljudi puše ako hoće, pa šta onda... a kom se to ne sviđa ne mora ić na ta mjesta i gotovo. vrlo jednostavno...
kirbajac

pa nek ljudi puše ako hoće, pa šta onda... a kom se to ne sviđa ne mora ić na ta mjesta i gotovo. vrlo jednostavno...

Po toj retardiranoj logici bi isto tako mogli reći da ako pušači žele pušiti to mogu negdje drugdje. :roll:
Najbolje je pušenje rješeno u Maloj kavani. Gradski lokal se dao u podnajam Magmi za trgovinu, tamo se barem ne puši. Braća Kilobajt & Megabajt razliku trpaju u džep, a ti se gradonačelniče dovijaj kako od gradskih lokala naplatit najamninu. Najbolje da grad sve lokale da Kilobajti u podnajam, a on će uzimat od grada proviziju.

Re: Zbog pušenja u kafićima ugostitelji od jučer na rubu otvorenog sukoba

...mi Osjecani smo stvarno naj jalniji i naj ljubomorniji ljudi u Hrvatskoj,a pogotovo neki iskompleksirani ,isfrustrirani,ljubomorni,zavidni jadnici koji se kriju iza nekih udruga koje sluze samo za smanjivanje poreznih davanja i jos pogotovo ta udruga koja za bori za ocuvanje secesijske bastine,građevina itd. a isto narusava svoju zgradu(secesijsku) na koju je nakenjao reklamu za svoj lokal koji je natiskao u stambeni prostor!?!
..zasto onda ja nebi mogao otvoriti lokal na 4om katu kod sebe i jos si natiskam terasu ispred zgrade???konobar moze cugu liftom nositi???i smjet ce se pusiti???!!!not....
uglavnom jos jednom Osijek grad pod povecalom!!!??
i bas je on to dao u novine samo zato da zakon bude za sve isti!?!? daaaaaj molim te!
pa to ni sam sebi nemoze vjerovati...
i zivo me zanima hoce li sad on dobiti dozvolu za pusenje u siesti???
osobno sumnjam...
ako dobije prelazim u siestu na siestu...
@gutti rečenice su ti malo ne povezane pa te se vrlo teško razumije što si htio reći.
reklama na jednoj secesijskoj zgradi ???? da, i?????
pa grad je pun reklama, nije njegova reklama jedina...
on naime ima samo reklamu, drugi od prozora prave vrata i prodaju udice i mamce za pecanje??? nije li to tek apsurd????
bilo kako bilo; Živjelo puŠenje:::
Zanimljivo, baš taj ugostitelj Dernaj, koji je prijavio pola grada zbog pušenja, izgleda na čudan način shvaća gdje se smije, a gdje ne smije pušiti.

Navodno se tamo puši na hodniku zgrade. To je izgleda izvan lokala, ali u unutarnjem prostoru. Vjerojatno to ne bih ni doznao da u istoj zgradi nije i državna institucija HZZO, koja se baš slučajno bavi zdravljem. Dozvoljavam da ova priča nije istina, jer dolazi iz druge ruke, no zacijelo na forumu ima i koji posjetitelj tog kafića, da nam ju potvrdi ili opovrgne.
Eto potvrdjujem ti to.a sve sto je gutti rekao, stoji.
maniche

Eto potvrdjujem ti to.a sve sto je gutti rekao, stoji.

Zanimljivo. I baš se taj našao drugima soliti pamet o pušenju.

No na stranu ugostitelji, ne znam što radi ta Sanitarna inspekcija na koju se svi stalno pozivaju. Valjda je negdje na kavi.

Ne čitamo niti da je nekog od prozvanih kaznila, niti zatvorila, niti demantirala navode ove udruge koja jako voli Osijek.

Sada bi sposoban novinar nastavio priču, da saznamo epilog.
nema ih šta kaznit kad imaju dozvolu za pušenje.a demantirat gospodina...ne bave se oni cviležom određenih nezadovljnika.
čuo sam od nekoliko ugostitelja da inspektori svakodnevno šeću gradom..izgleda rade četvrt po četvrt..
znači,obilaze.
maniche

nema ih šta kaznit kad imaju dozvolu za pušenje.a demantirat gospodina...ne bave se oni cviležom određenih nezadovljnika.
čuo sam od nekoliko ugostitelja da inspektori svakodnevno šeću gradom..izgleda rade četvrt po četvrt..
znači,obilaze.

Neka je zaista tako. Meni smeta novinar - upravo su novinari pompozno započeli priču, dajući medijski prostor nekom ljubomornom ugostitelju. Tako to ide kod nas - veliki naslovi, veliki skandali, napadanje svega i svakoga, i onda ništa.

Ako su korektni, novinari će završiti priču. Tko ima dozvole, gdje, za koji prostor, tko je prijavljen da krši zakon, da li je netko i kažnjen, itd., itd. To zaslužuju oni koji su ovom pričom napadnuti.

Tagovi