Valjda to ne znači status branitelja? Izgleda da već nailazimo na bit problema - neborbeni sektor.
Ja ne mislim da je netko zaslužio bilo kakve privilegije bilo kada. Ali pogotovo to nije zaslužio netko tko je radio svoj posao, pa i u vrijeme rata.
Takve ideje nekada ni partizanima ne bi pale na pamet. Naime, što bi bilo da je rat zahvatio cijelu državu? Zar bi cjelokupno stanovništvo ostvarilo nekakve privilegirane statuse? Zamislite da su se tako ponašali nakon 2. sv. rata. Ili primjerice, u Iraku.
Ja bih ukinuo sve privilegije. Od ljudi koji su ih ostvarivali kao neborbeni sektor tražio bih i da vrate sve što su dobili. To je neviđena sramota Hrvatske, i prava kriminalizacija Domovinskog rata, uvreda za vojnike, i katastrofalan potez Hdz-a usmjeren isključivo na kupovinu glasova.
Nisu ni svi vojnici isti, dapače, a kakav neborbeni sektor. Treba prihvatiti činjenicu da smo imali rat, i da su ljudi dužni izvršavati svoje obaveze i u ratnom stanju.
Ako je itko zaslužio makar nekakvu nagradu za sudjelovanje u ratu, to su samo dobrovoljci. Dakle, niti mobilizirani vojnici to nisu zaslužili, jer je ustavna dužnost svakog građanina Hrvatske da se odazove mobilizaciji i brani zemlju, koliko god riskirao život.
Klupko se malo po malo odmotava. Objava registra je pitanje godine. Ukidanje privilegija, malo po malo, je pitanje mjeseca.
Sada se Milinović zalaže za reviziju branitelja. Sjetimo se, to je onaj čovjek koji se vezao lancima ispred suda. Reviziju su pokušali provesti Račan i Pančić - jedva su preživjeli. Hdz im je namještao državni udar, na splitskoj se rivi skupilo par desetaka tisuća "zaslužnika", urlalo se "bando crvena" i "Mesiću cigane". I svega nekoliko godina poslije, kad više nemamo ni kune, evo nas opet na istom mjestu.
Pa za početak, ako će se raditi revizija, neka počnu od psihijatara koji su davali dijagnoze PTSP-a. Takva inflacija novopečenih PTSP-ovaca, iz 2006., morala se negdje pokazati na nekom bankovnom računu, u vidu nekog automobila ili stana tih istih psihijatara.