Stanarsko pravo izgubljeno 1991. godine dobilo 300 osoba

Osijek

Stanarsko pravo izgubljeno 1991. godine dobilo 300 osoba

Unazad pola godine 287 obitelji, od njih 701, bivših nositelja stanarskog prava iz 90-ih, ponovno je na vlastiti zahtjev stambeno zbrinuto u Osijeku. Riječ je o građanima uglavnom srpske nacionalnosti koji su za vrijeme Domovinskog rata napustili Osijek, odnosno društvene stanove koje su koristili. Stanarsko pravo im je i ukinuto 1996., kada je na snagu stupio Zakon o najmu stanova. Danas bivši korisnici, prema odluci i kriterijima koje je definirala Vlada, mogu dobiti ugovor o najmu sa zaštićenom najamninom i status zaštićenog najmoprimca.

- Pravo na stambeno zbrinjavanje ostvaruju povratnici koji nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu obiteljsku kuću ili stan na području Hrvatske, ali i država nastalih raspadom SFRJ, te oni koji nekretninu nisu prodavali, darovali, ili na bilo koji drugi način otuđili nakon 8. listopada 1991. Površina stana utvrđuje se kao i na područjima posebne državne skrbi i to 35 četvornih metara za nositelja, te deset kvadrata za svakog sljedećeg člana obitelji, kažu u Ministarstvu regionalnog razvoja. U Regionalni ured Osijek Uprave za prava za područja posebne državne skrbi, stiglo je 714 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, 701 odnosi se na prostor grada Osijeka gdje je već zbrinuto 287 obitelji, a 13 ih je u Đakovu, Našicama, Valpovu i Đurđenovcu. Obrađuje se još 61 predmet, a 340 ih je odbijeno. Inače, korisnici plaćaju najamninu od 2,53 kune po četvornome metru.

U Osijeku su prvo ponovno stambeno zbrinuti građani koji su proteklih godina ostali živjeti u Hrvatskoj, a sada se vraćaju oni koji žive u zemljama zapadne Europe, ili u Srbiji. Zasad nitko ne može otkupiti dodijeljeni državni stan.

Smještaj u novogradnji

Kupnja državnih stanova za zaštićene najmoprimce realizira se uz pomoć APN-a i sudjelovanje Uprave PPPS-a, odnosno pripadajućih regionalnih ureda, a ona ovisi o tržišnoj ponudi. Zaštićeni najmoprimci raštrkani su uglavnom po stanovima u novogradnji da bi se, zbog još uvijek osjetljvih razloga, izbjegao smještaj u istoj zgradi.

Tekst: Dario Kuštro/Glas-Slavonije.hr
Foto: Cacan/foto-arhiv 031
znači oni koji su otišli 91' sad ih se mami nazad i poklanja im se stanove kojih nema dovoljno za one koji su ostali u Osijeku I RH za vrijeme rata... Jako lijepo, nadam se da njihova djeca neće za 20 godina doći na ideju da idu ratovat protiv države koja im 2 put poklanja stanove...

Neću niti spominjati branitelje (ne ratne invalide) i njihovoj djeci (a i sam sam jedan od njih) koji samo mogu sanjati o tim privilegijama od 2,5 kn/m2

- palac gore za onoga tko je ovo donio i to palac u dupe
Dakle, ako ćemo otvoreno pisati o ovoj temi, Hrvati su oteli barem 701 stan Srbima u Hrvatskoj, i to samo u našoj regiji.

Kada su ih oteli, onda su ih među sobom podijelili, pa su ih besramno jeftino otkupili. Tobože, radi stambenog zbrinjavanja onih koji nemaju stan - recimo, Jadranke Kosor (njoj je doduše bio neophodan stan od 90 kvadrata, da se ne gura sa sinom).

Sada kada Hrvati žele u EU, a EU baš ne voli otimačinu, i kada je Hrvatima potrebna srpska stranka SDSS da bi imali Vladu, shvatili su Hrvati da taj problem moraju riješiti.

Kako tjerati ljude van iz stanova koje su oteli i otkupili nije odveć popularno, Hrvatima je preostao samo da kupe druge stanove, i onda u njima zbrinu Srbe sa početka priče.

Dug je put prevaljen. Umjesto toga, Hrvati su mogli jednostavno pokloniti nove stanove svojim "zaslužnicima". Ne bi bilo lakrdije da stanarskim pravima, otimačine, lažiranja potrebe ala Kosor, jeftinog otkupa, a Kosor i zaslužnici dobili bi nove stanove (umjesto ovih starih, u kojima su još k tome godinama živjeli Srbi).

Blesav je nekad taj Hrvatski narod.
barba

znači oni koji su otišli 91' sad ih se mami nazad i poklanja im se stanove kojih nema dovoljno za one koji su ostali u Osijeku I RH za vrijeme rata... Jako lijepo, nadam se da njihova djeca neće za 20 godina doći na ideju da idu ratovat protiv države koja im 2 put poklanja stanove...

Neću niti spominjati branitelje (ne ratne invalide) i njihovoj djeci (a i sam sam jedan od njih) koji samo mogu sanjati o tim privilegijama od 2,5 kn/m2

- palac gore za onoga tko je ovo donio i to palac u dupe

oni koji nisu otisli, zavrsili su u Dravi..
drzava im prvi put nije poklonila, no su isti po 20 i vise godina uplacivali u stambeni fond i placali stanarine..
a drzava im sad vraca stanove, koje im je prethodno otela..i jos naplacuje i najam..
Meni drzava stan nije poklonila ni prije ni nakon rata. Imam li ja pravo sada izabrati kakav komforan peterosoban stan i uci u njega? Gdje su ti redovi za stanove? Kako se ulazi stanove? Jel' moram imati kljuc, ili je smajser dovoljan?

Jel' otkupljuju banke i dalje stanove i onda prodaju za trecinu cijene?

Ja sam na sve zakasnio... eto mi!
W.M. Felt

Sada kada Hrvati žele u EU, a EU baš ne voli otimačinu, i kada je Hrvatima potrebna srpska stranka SDSS da bi imali Vladu, shvatili su Hrvati da taj problem moraju riješiti.

...jedan od ključnih momenata u ovoj trakavici oko stanarskih prava...

W.M. Felt

Blesav je nekad taj Hrvatski narod.

...he,he ima tu nešto... Zakomplicira narod stvari, brate, do jaja! Naravno, sve preko svojih izabranih predstavnika. A sva moguća rješenja problema - skupa.
nikad mi nije bilo jasno to stanarsko pravo.... ili kupujes stan ili ga ne kupujes, sta ti drzava ima sta poklanjat... i zast oni koji cijeli zivot nist ne ustede imaju pravo nest dobiti, a oni koji stede i kupe, nikom nist..
dajte molim Vas,

hoćete reći da su svi srbi koji su ostali u svojim stanovima ubijani i bacani u Dravu...samo sam čekao da netko to potege, i još da spomene i garaže...
Ajmo bez toga ovdje.

Riječ je o ljudima koji su napustili državu u trenutku kad je izbio rat(sasvim opravdano, recimo), ali ono što nije opravdano je to da su otišli u srbiju - agresora. Prema tome svi ti ljudi bi kao takvi trebali izubiti bilo kakvo stanarsko pravo...

Ne opravdavam ubijanje, a kamoli ratove...jednako tako ne opravdavam otimačinu stanova koja se događala i to je sve poražavajuće za državu u kojoj živimo... samo želim reći da veća prava trenutno ima Jovan koji je 91' otišao iz Osijeka u srbiju i tamo se lijepo aktivirao i došao oslobodit ''taj isti ocek' od '' hrvatskih branitelja koji su ostali braniti taj Osijek
uh, pobogu, jadni srbi, opet su ugroženi..
ima li tu netko normalan'? Stanarsko pravo izgubljeno 1991. godine, ovaj grad je te godine bio prazan poneki radni obaveznik, onaj ko nije imo kamo i vojska to su bili stanovnici grada. Šteta što tada nije napravljen popis stanovništva pa da vidiš kolki su branili grad iz sigurne udaljenosti i možda čak i sami razarali grad, a sad bi stanarska prava?!!! :furious: :fu: :diablo:
barba

jednako tako ne opravdavam otimačinu stanova koja se događala i to je sve poražavajuće za državu u kojoj živimo... samo želim reći da veća prava trenutno ima Jovan koji je 91' otišao iz Osijeka u srbiju i tamo se lijepo aktivirao i došao oslobodit ''taj isti ocek' od '' hrvatskih branitelja koji su ostali braniti taj Osijek

Najjadniji argument u pokušaju da se opravdaju sva sranja koja su se činila 90-tih s naše strane je onaj kako su i oni to činili, pa možemo i mi, bla, bla, bla... Sve simpatije svijeta imali smo onda kad smo bili iznad mržnje i zločina koje su oni sijali. A kad god smo se približili obrascu ponašanja koji je koristio agresor - bila je pušiona za nas.
A za procjenu u zadnjoj rečenici može se zahvaliti svim našim vladama u svim mandatima i u svim stranačkim varijantama koje su vladale jer su sve imale isti ukras: svog Srbina u ekipi. Ovisilo je samo koliko će taj eksponent biti pametan i iskoristiti poziciju. Trenutačni umjetni modni trend je "pozitivna diskriminacija" jedne nacionalne manjine (otkud diskriminacija uopće može biti pozitivna?!). A trenutačni ukras je Milorad Pupovac, koji čak može i pregovarati s opozicijom o vladi u sjeni - u momentu dok sjedi u vladi. Da se razumijemo - nemam ništa protiv prava nacionalnih manjina, samo ne može se zaboraviti da je jedna od njih ipak pucala na ovu državu. Što onda s ostalim manjinama, koje su sudjelovale u obrani?! Kako se njima odužiti?

Re: Stanarsko pravo izgubljeno 1991. godine dobilo 300 osoba

buduci da osobno poznajem ljude srpske nacionalnosti koji su '91. puskama i prijetnjama smrcu nocu istjerivani iz stanova u osijeku (pa su neki pobjegli u srbiju, neki u europu, jer su se bojali da ce ih u hrvatskoj ubiti zato sto govore ekavicom), kao sto poznajem i obitelji u kojima su clanovi srpske nacionalnosti ni krivi ni duzni izgubili glavu u tom istom osijeku, ne znam sto se pjenite...
j@dr@

nikad mi nije bilo jasno to stanarsko pravo....

Ima i iskrenih forumaša. Bolje priznati, nego lupetati gluposti, kakve možemo pročitati iznad.

evil monkey

buduci da osobno poznajem ljude srpske nacionalnosti koji su '91. puskama i prijetnjama smrcu nocu istjerivani iz stanova u osijeku (pa su neki pobjegli u srbiju, neki u europu, jer su se bojali da ce ih u hrvatskoj ubiti zato sto govore ekavicom), kao sto poznajem i obitelji u kojima su clanovi srpske nacionalnosti ni krivi ni duzni izgubili glavu u tom istom osijeku, ne znam sto se pjenite...

Ovo je bio način kako se stanarsko pravo oduzimalo. Pridružujem se - ne poznajem niti jednog sugrađanina srpske nacionalnosti koji u vrijeme rata nije dobivao prijetnje smrću i doživljavao druge neugodnosti, poput otkaza. Da su mnogi otišli samovoljno, u to nema sumnje, ali to ne može sakriti činjenicu da su drugi otjerani, ili se to pokušalo. Zbog stanova, ne zbog nacionalne mržnje.

Nakon oduzimanja stanarskog prava, zbog nekorištenja stana (logično, oni koji su se uplašili za život, pobjegli su, i stanove nisu koristili), dolazi slijedeći korak - dodjeljivanje stanarskog prava novom "zaslužniku". Novom, jer su i bivši korisnici također zaslužnici bivšeg sistema. Obično se u stanove provaljivalo. No u slučaju premijerke Kosor stanari su izbačeni, jer nisu ni pobjegli (ipak se radi o Zagrebu).

I nakon dodjeljivanja stanarskog prava novopečenom stanaru (koji naravno nema stan, pa mu se mora riješiti stambeno pitanje - nevjerojatno je koliko je Hrvata prije rata spavalo na ulici), slijedi završni čin pljačke - otkup.

I tako jadna nam Jadranka Kosor, koja je ni kriva ni dužna završila u Zagrebu, i nema gdje spavati, ulazi u stan MORH-a, dobija stanarsko pravo, i stan potom otkupljuje za sitne novce. 90 kvadrata, da ima i sobu za goste.

Pa vi radite cijeli život za stan.
W.M. Felt

Jadranka Kosor ovo, Jadranka Kosor ono...

Ako je USKOK (ili tko već) ispitao taj slučaj Jadranke Kosor i njenog stana i nije našao nikakve nezakonite radnje, ako smo morali u nedjelju slušati demantij od 9min nje i njenih odvjetnika u NU2, na koji nitko nije imao protuargument i protuDOKAZ, onda ne razumijem šta se ti sad tu toliko trudiš nama svima otvoriti oči i ukazati na, po tebi očito, nezakonito ili barem nepošteno stjecanje stana od strane Jadranke Kosor?
Koji su tvoji motivi?
Sharon

W.M. Felt

...jedan od ključnih momenata u ovoj trakavici oko stanarskih prava...

Da zaključimo, kad Srbi budu htjeli u EU, protjerani Hrvati će dobiti natrag svoje stanove na koje su imali stanarska prava .

simo031

Da zaključimo, kad Srbi budu htjeli u EU, protjerani Hrvati će dobiti natrag svoje stanove na koje su imali stanarska prava .

Na koje protjerane Hrvate mislis? Koliko ima takvih? Ima neka evidencija, organizacija koja brine o tome?

Ako se ne varam, vecina Hrvata koja se preselila iz Vojvodine i Srbije je zamijenila kuce/stanove. Ne ulazim u to da su vjerojatno imali razlog i motiv za tu razmjenu, ali to je bitno drugacija situacija od one gdje su se Srbima oduzimala stanarska prava i davala nekom drugom.
evil monkey

ne znam sto se pjenite...

zato što nam ide na racku da oni koji su vršili agresiju na ovu zemlju imaju veća parava od ostalih građana RH.

"buduci da osobno poznajem ljude srpske nacionalnosti"

so what?
i ja osobno poznajem (da se preciznije izrazim, samo ih se sjećam) masu masu ljudi koji su ubijeni, protjerani, maltretirani pa ih se ne vidi svaki dan u novinama i nitko im ne nudi stanove...
joj daj molim vas ljudi moji o cemu vi pricate, ja se zovem kak se zovem i svaki je... dan slusam spiku "joj ne mogu te upoznat sa mojim starcima jer se tak zoves" "joj moja stara te ne voli jer se tak zoves" "decko mi ne da budem dobra s tobom jer je on veliki hrvat" "moji prijatelji nisu sretni jer sam s tobom" itd... da ne nabrajam, od cestih statusa na facebooku itd. moj stari je pravoslavac i bio je ovdje cijeli rat se borio za hrvatsku, tu smo svi rodeni na podrucju republike hrvatske. on u zg, ja u os. i nitko nam nije iz srbije. pa je on za sve veliki srbin, kako ga drugi smatraju!!! i policajci su za vrijeme rata dobili stanove u nasem je bio jedan srbin koji je pobjegao i njih 99/100 je moglo zadrzat stan, jedino moj stari nije "jer je SRBIN"!!!! neznam kolko je netko obrazovan al nacionalnost i vjera nije jedno te isto!!!!
simo031

Čekaj, polako: Srbija je tek jučer priznala da postoji Srebrenica, da je postojala i neka druga 1995. s nekih 8000 stanovnika više kojih od srpnja te godine više nema. Glasovanje u parlamentu bilo je tijesno, jedva prošlo. I s ostalim nestašlucima iz devedesetih će ići sporo...

Leteci mungos

Na koje protjerane Hrvate mislis? Koliko ima takvih? Ima neka evidencija, organizacija koja brine o tome?

Izgleda da bi i kod nas trebale nekakve deklaracije iz parlamenta kako bi informirale pučanstvo o nekim događanjima. Postoje neka mjesta u Vojvodini, na primjer Hrtkovci u Srijemu (sad: Srbislavci) potpuno počišćena od domicilnih Hrvata (Arkan&Beli orlovi, noćne smjene), a tu spadaju još i Petrovaradin kao i još mnoga druga. Napomena: Hrvati tamo nisu imali stanarska prava jer nikad nisu bili privilegirana kasta nego svoju PRIVATNU imovinu iz koje su istjerani noću, s najlon-vrećicama. Razmjene kuća su se događale naknadno.No, to je bilo na teritoriju Srbije, pa je to stvar Srbije u ogledalu.
Začuđujuće je kako se olako prelazi preko povijesne činjenice da su ti isti Beli orlovi iste te stvari radili i u Hrvatskoj, dakle u drugoj državi. Kakvo je to pitanje: koji Hrvati su protjerani?! A oko kog vraga se ovdje uopće vodio rat?! Treba li doista i nama nekakva deklaracija buđenja o onoj nesreći koja se događala 91-ve?
Leteci mungos

simo031

Ako se ne varam, vecina Hrvata koja se preselila iz Vojvodine i Srbije je zamijenila kuce/stanove. Ne ulazim u to da su vjerojatno imali razlog i motiv za tu razmjenu, ali to je bitno drugacija situacija od one gdje su se Srbima oduzimala stanarska prava i davala nekom drugom.

Mislim na one Hrvate koji su morali potpisati da se odriču sve svoje imovine u korist Srbije ili "Srpske Krajine" kad su protjerani iz svojih domova.
Obično se u obrani otimačine i zločina poseže za drugim otimačinama i zločinima, pa je tako i ovdje.

Potpuno je nebitno za ovaj problem, dakle otimačinu stanarskih prava Srba u Hrvatskoj, jesu li i Srbi u Srbiji radili slično. Osim ako nam nije cilj "izjednačavati se sa agresorom". Međutim, u Hrvatskoj je još uvijek većina populacije na nivou srednjovjekovnih seljaka - "oko za oko, zub za zub".

Bilo bi lijepo da se Hrvatima iz Srbije pomogne u ostvarivanju nekih njihovih prava, ako će nešto uopće tražiti. No to s ovim problemom nema nikakve veze.

gum099

zato što nam ide na racku da oni koji su vršili agresiju na ovu zemlju imaju veća parava od ostalih građana RH.

Ne znam na koja to prava misliš. Upravo je poanta cijele teme da se ukaže Hrvatinama kako su oteli stanarska prava Srbima, dodijelili ih sebi, i zatim od države oteli stanove (odnosno, otkupili ih za sitne novce).

Koja to prava imaju Srbi, a da nemaju Hrvati u Hrvatskoj? Desničarske floskule nam neće pomoći.

Brick Top

Ako je USKOK (ili tko već) ispitao taj slučaj Jadranke Kosor i njenog stana i nije našao nikakve nezakonite radnje, ako smo morali u nedjelju slušati demantij od 9min nje i njenih odvjetnika u NU2, na koji nitko nije imao protuargument i protuDOKAZ, onda ne razumijem šta se ti sad tu toliko trudiš nama svima otvoriti oči i ukazati na, po tebi očito, nezakonito ili barem nepošteno stjecanje stana od strane Jadranke Kosor?
Koji su tvoji motivi?

Inteligentno biće shvatilo bi da ponekad, a u Hrvatskoj prečesto, nešto zakonito nije uvijek i moralno. Kako od premijerke očekujemo da bude moralna, očekujemo i da riješi problem ljudi kojima je oteto stanarsko pravo te su izbačeni na ulicu, zbog čega je jedan od stanara izvršio samoubojstvo.

Jasno da je ova otimačina u skladu sa zakonom. I ne treba nam Mladen Bajić (čitaj: osoba koja novinarima dila dokumente) da nam to potvrdi.

Kada bi ta otimačina bila nezakonita, došlo bi do velikih problema. Nije samo Jadranka Kosor otkupila društveni stan, niti je samo njoj naprasno zbog izmišljenih zasluga dodijeljeno stanarsko pravo nad društvenim stanom. Isto je napravio, recimo, i Glavaš. I još deseci tisuća Hrvatina.

Povijest Hrvatske od 1990. do danas, a možda i dulje, u dalekoj budućnosti sažimat će se u kratkom opisu - vrijeme otimačine i pljačke.
najpravednije bi bilo da se svim srbima i inima.. koji su ratno vrijeme proveli u srbiji i nisu dizali niti glasa protiv stvari koje su se dogadjale u hr za to vrijeme, ukine i hr drzavljanstvo, jer ne moze biti drzavljanin rh onaj koji je podrzavao agresora... samo je to fizicki nemoguce napraviti jer im se to ne moze dokazati, tako da sto se mene tice, ti koji se sad vracaju iz srbije bolje nek sute i budu sretni sto su zivi...
Sharon

Treba li doista i nama nekakva deklaracija buđenja o onoj nesreći koja se događala 91-ve?

Ako ce to pomoci da floskuletine nestanu iz upotrebe, ja sam za.

Za ove Srbe koji traze povrat stanarskog prava se zna tocan broj. Zna se poimence, zna se i koji stanovi su upitni. Dakle, sve se zna, netko je te ljude okupio, organizirao i pravno im pomogao da se pravnim sredstvima bore za svoje interese.

Zna li se tocan broj Hrvata koji su iz Vojvodine protjerani? Sto je RH, HSP, HDZ, HDSSB ucinio za te ljude? Organizirao ih? Zasto i oni ne poduzmu pravne korake za povrat imovine?

Ne vjerujem da bi ih nesto sprjecavalo da danas pred sudovima u Srbiji zatraze nesto nad cim smatraju da imaju pravo.
j@dr@

najpravednije bi bilo da se svim srbima i inima.. koji su ratno vrijeme proveli u srbiji i nisu dizali niti glasa protiv stvari koje su se dogadjale u hr za to vrijeme, ukine i hr drzavljanstvo, jer ne moze biti drzavljanin rh onaj koji je podrzavao agresora... samo je to fizicki nemoguce napraviti jer im se to ne moze dokazati, tako da sto se mene tice, ti koji se sad vracaju iz srbije bolje nek sute i budu sretni sto su zivi...

smatras li agresorom svaku babu koja je istjerana iz stana i otisla kod rodjake u Novi Sad, jer nije imala kamo?
evil monkey

ja osobno ne poznajem niti jednog Srbina koji je govorio ekavicom u Osijeku niti u Splitu ili Zadru..problem je vise bilo necije ime ili prezime, pa su i oni koji su bili lojalni i ostali u Osijeku i ratovali za Hrvatsku, cesto svakodnevno pili sranja samo zbog recimo imena ili prezimena..
radi se sad prosto o rjesavanju problema zaostalih iz '90-tih, a koji su Hrvatskoj sad uvjet za pristup EU..tj pitanje povratka izbjeglih i prognanih, povrat imovine i ostale stvari..
svi sad moraju peglat sva sranja sto su napravljena..Slovenija je to pitanje recimo davno rjesila, Bosna takodje..pa dosao red i na nas..
nisam cula ni jednu babu da je za vrijeme rata rekla, ej, braco srbi, pa sta to radite..??? osim toga, nase izbjeglice su isli po cijeloj hr i svijetu bez ikoga smjestani u naselja i hotele i po kucama i svagdje... cudno bas da su oni bjezali prema istoku?kako mozes za vrijeme rata bjezat na suprotnu stranu.. i onda se vratiti i reci da bi sad neka prava, ma daj, vec mi je muka od svih preugrozenih srba, i onih koji su bili u uniformama na onoj strani pa bi sad place i mirovine za ono sto su propustli za vrijeme rata.. itd. jos samo da im spomenicu damo pa da smo mirni. a ovi nasi ne znaju koliko bi im se duboko zavuki u ... da se slucajno ne bi osjecali povrijedjeni. ne kuzim, ako im je stalno tako lose u hr, kog vraga se stalno vracaju..
Leteci mungos

Sharon

Treba li doista i nama nekakva deklaracija buđenja o onoj nesreći koja se događala 91-ve?

Ako ce to pomoci da floskuletine nestanu iz upotrebe, ja sam za.

Za ove Srbe koji traze povrat stanarskog prava se zna tocan broj. Zna se poimence, zna se i koji stanovi su upitni. Dakle, sve se zna, netko je te ljude okupio, organizirao i pravno im pomogao da se pravnim sredstvima bore za svoje interese.

Zna li se tocan broj Hrvata koji su iz Vojvodine protjerani? Sto je RH, HSP, HDZ, HDSSB ucinio za te ljude? Organizirao ih? Zasto i oni ne poduzmu pravne korake za povrat imovine?

Ne vjerujem da bi ih nesto sprjecavalo da danas pred sudovima u Srbiji zatraze nesto nad cim smatraju da imaju pravo.

Baš dobro da je otvoreno i ovo pitanje. Odgovor je: Srbi u Hrvatskoj su dosta dobro organizirani po tom pitanju, vječito su moneta potkusurivanja matice sa susjedima koje je oštetila u ratu, pa u toj papazjaniji dosta toga i uspiju izboriti u svoju korist. No, i to je napredak: ne rade to više teškom artiljerijom nego političkim sredstvima, koja su ipak legitimna, ma što tko mislio.
Druga je situacija s Hrvatima u Srbiji, koji su tamo jedna obična nezanimljiva nacionalna manjina - u pravom smislu riječi, jer ih matica nikad nije huškala i naoružavala protiv zemlje u kojoj žive. Trpili su represiju Miloševićevog režima 90-tih jednako kao i ostali građani Srbije koji su bili protiv, još malo i više jer su Hrvati. Kao što već rekoh - nikada nisu bili privilegirana kasta za dodjelu društvenih privilegija u vidu boračkih penzija i društvenih stanova, nego su šutili, radili i stjecali. A kao takvi potpuno su neupadljivi i politici nezanimljivi. Tako da se stvara privid kako im je tamo sjajno, dapače - da ih niti nema.
E, sad se može vidjeti koliko su vječiti podizači prašine uspješni u svojoj misiji i koliko su dobro organizirani. A i potpomognuti logistikom iz matice koja ni do dan danas nije raščistila svoju nečasnu ulogu u rabotama iz 90-tih. Sad se vidi tko je sve vrijeme živio od svog rada, a tko od društvenih privilegija.

W.M. Felt

Koja to prava imaju Srbi, a da nemaju Hrvati u Hrvatskoj? Desničarske floskule nam neće pomoći.

... a niti pseudeljevičarske kuknjave o pitanjima oduzetih privilegija iz jednog drugog sistema. Ajmo opet prije toga: što s nacionaliziranom imovinom? Pa i ona je bila predmet stanarskih prava u nekim slučajevima.
Btw, mislim da u to osinje gnijezdo nije ni trebalo dirati jer bilo je jasno da će doći vrijeme kad će se morati rješavati stvari koje su gurnute pod tepih. Osim toga, već rekoh kako nismo smjeli činiti stvari slične onima koje su činili oni. Odmazda nema kraja ni logike. Pametno je jedino: prekinuti lanac.
Sharon

ne rade to više teškom artiljerijom nego političkim sredstvima, koja su ipak legitimna, ma što tko mislio.

Da su se planovi desnih stranaka ispunili, danas ne bi mogli ni politicki djelovati, a ne sudjelovati u radu Vlade.

Ali, manimo se floskula koje sipas iz rukava. Pravo pitanje je - zasto se ti Hrvati iz Srbije nisu organizirali i ne traze zastitu svojih interesa pred pravnim institucijama Srbije? Ili jesu, a mi to ne znamo?

Druga je situacija s Hrvatima u Srbiji, koji su tamo jedna obična nezanimljiva nacionalna manjina

Volio bih vidjeti reakciju Hrvata iz Vojvodine na ovakve rijeci. Tvoj ton me neodoljivo podsjeca na ton sumadijskih cetnika, razocaranih sto "oni preko grane" nisu toliko krvolocni koliko se od njih ocekuje. Zamisli, Hrvati u Vojvodini ne zele otcjepljenje, pripojenje, ne zele rat! Sramota!

Kao što već rekoh - nikada nisu bili privilegirana kasta za dodjelu društvenih privilegija u vidu boračkih penzija i društvenih stanova

Ovo je tipicna floskula i notorna neistina. Znas li koliko je samo Hrvata u Vojvodini dobilo zemlju [otetu Svabama] u kolonijalno doba, nakon zavrsetka WWII?

Price o Hrvatima koji su sustavno gazeni su tipicne floskule nekoga dojenog mrznjom i bajkama kako Hrvati nisu imali nista, a Srbi su u Jugi imali sve... i jos malo vise. Prica onih koji su do '90 bili na dnu kace, slabo obrazovani ili manje sposobni, koji su u tome trazili ispriku za vlastiti neuspjeh.

Tako da se stvara privid kako im je tamo sjajno, dapače - da ih niti nema.

Sjajno?! Ha cuj, npr. u Subotici imaju ono sto Srbi u Osijeku nemaju. Evo samo primjer s ulicama: Po stanju iz 2003., Subotica ima 878 ulica, od čega 240 ima hrvatske nazive koje su dobile po znamenitim Hrvatima i hrvatskim toponimima.

E, sad se može vidjeti koliko su vječiti podizači prašine uspješni u svojoj misiji i koliko su dobro organizirani.

Odlicno napisana recenica. Jos samo trebamo definirati te dizace prasine, tenzija i sijace mrznje.
Gornji tekst govori sam za sebe, tako da nemam što dodati. Osim da hrvatska nacionalna manjina tamo šuti i radi, a svoje pozicije u drušvu osvaja političkim sredstvima, što nije bio slučaj sa Srbima u Hrvatskoj, ma koliko neki željeli izokrenuti istinu. Hrvati tamo nikada neće imati političku dimenziju Srba u Hrvatskoj i nije da mi to smeta nego je to na ponos Hrvatima koji ŽIVE OD SVOG RADA, a ne od politikantstva. Oni su, zapravo, integrirana manjina koja djeluje u društvu u kojem živi, u okviru ponuđenih mogućnosti. Dakle, @mungose, kad se malo probudiš od vlastite ljevičarske netrpeljivosti - moći ćeš shvatiti da nisam uopće govorila kao četnici iz Šumadije. Možda baš imam iskustva iz prve ruke pa znam o čemu govorim?
j@dr@

vec mi je muka od svih preugrozenih srba, i onih koji su bili u uniformama na onoj strani pa bi sad place i mirovine za ono sto su propustli za vrijeme rata.. itd. jos samo da im spomenicu damo pa da smo mirni. a ovi nasi ne znaju koliko bi im se duboko zavuki u ... da se slucajno ne bi osjecali povrijedjeni. ne kuzim, ako im je stalno tako lose u hr, kog vraga se stalno vracaju..

ili ti je kao i premijerki muka od toga sto se poteze pitanje koje bi najradije htio zaboraviti..i ti si ocito u necijem stanu.. :sly:
nisam ja nikad nista dobila niti sam u necijem stanu. je da nam je za vrijeme juge oduzeto sve sto je prelazilo cenzus, i jos nije vraceno, ali o tome nismo ni upola glasni koliko srbi oko stanarskog prava koje im je i tad bilo poklonjeno..
Zanimljivo je kako ljevičarski forumaši ovdje optužuju za desničarske floskule (to im je u nedostatku argumenata i česti odgovor), a s druge pak strane svoje lijeve bajke bratstva i jedinstva, "ko nas bre zavadi" i izjednačavanja krivice s jedne i s druge strane rasipaju na kvadrat više.
Kad čitam mungosa ili felta, kao da slušam Pusićku :-/ :sick2:

Evo jedan javno poznati primjer kako se to u Srbiji rješava (da ne bi bilo da mungos nikad nije čuo za nijedan primjer):
http://www.tportal.hr/showtime/tv/34207/Goranu-Milicu-oduzeli-stan-u-centru-Beograda.html

Usput rečeno, potpuno shvaćam da je bilo i slučajeva gdje su zaista lojalni Srbi ove države bivali izbačenima iz svojih stanova (na kraju krajeva, i hrvatske obitelji su znale imati istu sudbinu). Te nepravda svakako treba ispraviti. Ali bih ja to radio kada nam Srbija plati ratnu odštetu. Pošto se to nikad neće dogoditi, zašto mi jednostavno i na ovaj način ne bi naplaćivali nekoliko milijardi koliko nam Srbija duguje? Što je par stanova u usporedbi s tom nepravdom?
Brick Top

Usput rečeno, potpuno shvaćam da je bilo i slučajeva gdje su zaista lojalni Srbi ove države bivali izbačenima iz svojih stanova (na kraju krajeva, i hrvatske obitelji su znale imati istu sudbinu). Te nepravda svakako treba ispraviti. Ali bih ja to radio kada nam Srbija plati ratnu odštetu. Pošto se to nikad neće dogoditi, zašto mi jednostavno i na ovaj način ne bi naplaćivali nekoliko milijardi koliko nam Srbija duguje? Što je par stanova u usporedbi s tom nepravdom?

kakve veze imaju lojalni Srbi sa Srbijom?
Kad će Srbija obnoviti srušene kuće hrvatima?
Kad će Hrvatska dobiti odštetu za sva razaranja?
ma mrš!
padobranac

kakve veze imaju lojalni Srbi sa Srbijom?

Očito se nismo razumjeli. Htjedoh reći da shvaćam da je bilo nepravdi u ratno, a i poslijeratno vrijeme i da su mnogi ni krivi ni dužni bivali izbačeni iz svojih stanova (samo zato što su Srbi). I neke Hrvate su ostala braća Hrvati izbacili, na kraju krajeva.

Ali kako dokazati tko je bio lojalan, a tko je bio instrumentaliziran od strane Beograda, tko je pucao po svojim dojučerašnjim susjedima, tko je iz Srbije bodrio srbočetničke agresore u njihovoj paleži po Hrvatskoj?

Malo sam još pretražio net i došao do podatka da su Srbi već izgubili u Strasbourgu pravnu bitku po ovom pitanju http://www.vjesnik.hr/html/2004/07/30/Clanak.asp?r=sss&c=1
tako da se shodno tome nameće zaključak da smo mi kao država stvarno vic - ruglo.
Valjda smo jedini i zadnji na svijetu koji ne samo da od agresora nismo dobili ni lipe ratne odšete, nego još čak snosimo i trošak štete koju je stvorio taj isti agresor u napadu na nas.:cekic:
Bilo bi zanimljivo pitati Sudetske Nijemce i Čehe što oni misle o ovome :wink:
Vezano za članak: ovdje je sud presudio kako nema povrede ljudskih prava jer nije riječ o povredi vlasništva. No, dobro: stvar je političke volje da se u tom smislu ne zakida nitko, jer je većina takvih istih korisnika stanova već otkupila stanove itd.
Samo mi jedna stvar pada u oči: o jednoj Subotici (spomenutoj gore) nikad i nitko ne govori i ne politizira iako je jedna od najrazvijenijih i gospodarski najbolje stojećih regija u susjednoj državi, a o Kninu, na primjer i sličnim regijama koje su u gospodarskom k...u u kojem su uvijek i bile, uključujući sve režime, raspravljaju parlamenti, međunarodni sudovi, predmet su međudržavnih pregovora itd. Ispada da su ljudi u Subotici baš glupi: šute i rade pa nitko za njih ne zna, a ovi se samo busaju u prsa izgubljenim povlasticama, namagarčeni od matice-države koja ih i dan-danas po potrebi koristi u dnevnopolitičke svrhe. Pa im je sad svatko kriv. Samo oni nisu, ni sebi ni nikome. Malo sutra!
inace, ovom clanku manjka podataka..
nekako je stur i selektivan, recimo postoji samo brojka koliko ih je podnijelo zahtjev, a ne pise koliko je bilo uopce korisnika stanarskih prava prije 1991., koliko ih je od toga bilo Srba, koliko je ukupno ljudi uopce otkupilo stan na podrucju Osijeka..

ako pomnozimo 701 stan sa prosjekom od 3 osobe dolazimo do brojke od 2.100 Srba?!
sto je negdje oko 1,3 % stanovnistva
je li to uopce stimaju te brojke..
nakon toga se možda može dobiti i status branitelja
gratis
Malo ste se izgubili u pojmovima. Tema "stanarska prava u Hrvatskoj" nema nikakve veze s ratom i ratnim razaranjima, nema nikakve veze sa državom Srbijom, niti sa državom Jugoslavijom i ondašnjom nacionalizacijom.

Strašno je čitati neke komentare ljudi koji još uvijek pišu u kategorijama "mi" i "oni", misleći na Hrvate i Srbe u cjelini, neovisno o pojedincu, državljanstvu i mjestu življenja. Gadan primitivizam. Ja ne znam tko smo to "mi". Puno mi je draži pošteni Srbin, koji nikad nikome nije učinio ništa nažao, nego Hrvat koji je oteo stan.

Problem je ovdje vrlo jednostavan. Čak je i nebitno kome su oteta stanarska prava - zaboravimo na to da su oteta mahom Srbima. Važno je ono što je uslijedilo - otimačina i pljačka. Jer oteta stanarska prava dodijeljena su otimačima i pljačkašima, a možemo zanemariti i to da se mahom radi o Hrvatima. No ipak je ljepše pisati kroz nacionalističke parole, iako nacija ovdje ne igra ulogu.

Kome su otimači i pljačkaši Hrvati oteli stan? Ne Srbima. Stanove su oteli Hrvatskoj. Ljudi sa stanarskim pravom nisu bili vlasnici tih stanova, vlasnik je bila država (preciznije, narod - to je bilo društveno vlasništvo).

Te su stanove sagradili porezni obveznici, još u bivšoj Jugoslaviji. Kako je društveno postalo državno, državni su trebali postati i stanovi. No, nositelji stanarskog prava dobili su mogućnost da stanove otkupe i postanu vlasnici, za neku tragično malu lovu. Tako je Jadranka Kosor dobila stan od 90 kvadrata. Cijeli problem sa ljudima kojima je oteto stanarsko pravo jest da su vlasnici stanova mogli postati oni. No nitko nije trebao postati vlasnik tih stanova - trebali su ostati državni, pa nek ih ljudi kupuju po tržišnim cijenama.

Ovo je priča o pljački državne imovine, ništa drugačija od privatizacije firmi. Neki su si sredili stanarsko pravo, a nakon toga i stan. Taj im je stan država zapravo poklonila. Drugima država nije ništa pokolnila. Jedni, zaslužnici, Hdz-ovci, Jadranka Kosor, dobili su preko noći ono za što drugi rade cijeli život. I da stvar bude gora, sada će država opet kupovati i graditi stanove ne bi li zbrinula ljude kojima je skandalozno otela stanarsko pravo.

Šlag na tortu su novci od otkupa - ne zna se gdje su, i na što su potrošeni. No to je već druga tema, tema o zločinačkoj organizaciji Hdz.
Eto ti; opet dolazimo na isto: svaka država je imala nekakav fond stanova koji je dodjeljivala nekakvim korisnicima po nekakvim kriterijima i oni su to poslije otkupljivali za smiješne novce. Dakle, riječ je o privilegiranom rješavanju stambenog pitanja. A što s ljudima koji su se morali sami pobrinuti za svoj krov nad glavom i po tržišnim cijenama plaćati skupe kvadrate, graditi kuće materijalom po maloprodajnoj cijeni i grcati 2/3 života u kreditima do guše a ostalu trećinu da napune te kuće pokućstvom? Nikome nisu zanimljivi nego se govori o ovim tipovima koji se sad pojavljuju i dolaze po svoje zaostale privilegije iz onog sistema. A mjerilo demokratičnosti društva je u tome koliko će im privilegija vratiti nazad. No, kad su mnogi dobili - nek ide lanac livade i za to... Ovi jadnici pod kreditima su ti kao oni Subotičani koji cijelog svog života rade i šute i nitko ni ne zna za njih, a ovi vječiti dizači buke iz pasivnih krajeva koje je svaka država morala nositi na grbi - oni su predmet javne pažnje i rasprava i opet nekakve raspodjele privilegija... Tako je to u životu. Jedni rade, a drugi se bave politikom. Lošom.
Ako mi dozvolite, gospodo, ja bih glede ovoga rekla par riječi. Moj muž (Tenjac, Srbin) i ja smo s dvije bebe izbjegli iz Tenja 1991. I da ne bi ne daj Bože, unišli u nečiji stan, smjestili se kod mojih roditelja na Jugu 2. Onda jednog lijepog dana u kolovozu dođoše po mog moža. Srećom nije bio kod kuće. Kad već nema njega uzeše mi auto, naravno ni potvrde ni ničega. Kad se muž vratio dogovorili smo se da odmah bježi. A gdje će pobjeći nego u Srbiju, jer je jedino tamo imao rodbinu. Puške se nije hvatao.
I tako nam u Osijeku "moji" razjebaše ono što smo imali, auto, a u Tenji "njegovi" ono što je tamo ostalo.
pa zar nije bila vojna obveza 91 za sve muskarce.. mozda su dosli po njega da ide u hr vojsku posto je hr drzavljanin?? a on pobjegao u srbiju.. pa jel znate vi koja kazna za to inace prije bila u vojsci...? on je cisti dezerter, i jos na krivu stranu
j@dr@

pa zar nije bila vojna obveza 91 za sve muskarce..

Bila je propisana radna obveza.

"Vojna obveza" ne predstavlja ono sto mislis da predstavlja.
ti mislis na redovnu vojnu obvezu koja sad vise ne postoji.

mislila sam na to da muskarac sposoban za vojsku tad nije smio izaci iz drzave. i ako ga se pozove, mora u vojsku.
j@dr@

mislila sam na to da muskarac sposoban za vojsku tad nije smio izaci iz drzave. i ako ga se pozove, mora u vojsku.

Dobro sam shvatio to si rekla/natipkala, odnosno "mislila" jos u prosloj poruci.

AFAIR, Nije postojala takva obveza ni propis.

Jedino sto je postojalo je radna obveza - sto da se radno aktivni muskarci zadrze u gradu u slucaju opce mobilizacije, sto da Srbi ostanu bez posla.
j@dr@

pa zar nije bila vojna obveza 91 za sve muskarce.. mozda su dosli po njega da ide u hr vojsku posto je hr drzavljanin?? a on pobjegao u srbiju.. pa jel znate vi koja kazna za to inace prije bila u vojsci...? on je cisti dezerter, i jos na krivu stranu

a da pročitaš sa shvaćanjem napisano?
sigurno nisu došli po njega da ga vode u vojsku jer čemu kasnije oduzimanje imovine?
j@dr@

A može biti da bi završio u Dravi. A zašto su meni uz prijetnju oružjem uzeli auto, ako su došli po njega?
W.M. Felt

meni je recimo apsurdno da jedan arkanovac radi u hrvatskoj policiji. također mi je apsurdno da se jedna profesorica pojavi u školi i zahtjeva radno mjesto ili će tužiti školu (prije je radila negdje u okolici, onda se pojavila tko zna otkud, a škola joj zbog straha od tužbe dala plaću da sjedi u zbornici. neznam sve detalje, ali je otprilike bilo tako). dok je trajala obnova, brbin koji je s puškom proveo rat na agresorskoj strani, dobio novu kuću.

to su samo primjeri iz susjedstva. kasno je i zbilja mi se neda više pisati.

inače, pun mi je racku i svih vas koji se uspjenite kad se pojavi slična tema. mislite da iz svoja četiri zida, bez ikakvog doticaja sa bivšim i sadašnjim događajima, sve znate, a zapravo znate jedno veliko ništa. znate samo onoliko koliko vam razni žuti, ljevičarski mediji napune glavu. i onda se javi "ja znam jednog -srbina-hrvata-rumunja- koji je jednom..."

još uvijek živim na području gdje je ostalo puno srba. neki su mi jako dobri prijatelji, uključujući jednog kojem je otac poginuo na agresorskoj strani, ali lik je skroz ok. neki su totalni šljam, nose razna obilježja agresora, otvoreno provociraju, i gdje su u većini maltretiraju hrvate.

i onda meni dođe pametovati netko tko je politički obojan... to strašno ne podnosim, i na tako šta gotovo uvijek reagiram...
Evo, kao da sam se dogovorio s Juricom Pavičićem o čemu da pišemo.
http://www.jutarnji.hr/sustanarstvo-sa-sablastima/686323/
gum099

i onda meni dođe pametovati netko tko je politički obojan... to strašno ne podnosim, i na tako šta gotovo uvijek reagiram...

a ti si politicki potpuno "neobojan", i jos k tomu objektivan i nepristran?

lolčina

Tagovi