Samo četiri kafića imat će dozvolu za pušenje?!

Osijek

Samo četiri kafića imat će dozvolu za pušenje?!

Iako osječkim ugostiteljima nije ostalo još mnogo vremena za prilagodbu lokala gostima pušačima, većina njih o ugradnji propisane ventilacije ne razmišlja. Naime, prema podacima Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi na području grada Osijeka samo je njih četvoro podnijelo zahtjev za izdavanje rješenja za pušački prostor! Šest mjeseci namijenjenih za opremanje pušačkih kafića propisanom ventilacijom zgodno je upalo između dvije sezone terasa, pa je dio ugostitelja u listopadu prošle godine lokale proglasio pušačkim tek da bi "kupili" vijek trajanja bez stvarne namjere ugradnje ventilacije, koja im je preskupa. Drugi dio njih ugrađivanje ventilacije ima u planu, no tek nakon što im gosti budu mogli boraviti na terasama kako zbog radova ne bi morali kafiće zatvarati. No, upozoravaju iz Ministarstva, ima i onih ugostitelja koji još uvijek ne znaju kakva je točno ventilacija potrebna da bi se u njihovim lokalima moglo pušiti.

- Pušački prostor mora imati ventilacijski sustav koji omogućuje najmanje 10 izmjena zraka na sat, odvod zraka onečišćenog duhanskim dimom iz pušačkog prostora u otvoreni prostor mora se osigurati sustavom za filtriranje. Ventilacijskim sustavom u prostoru za pušenje mora biti osiguran dovod zraka iz otvorenog prostora ili iz zatvorenog prostora u kojemu je pušenje zabranjeno. Sustav mora pročišćavati zrak tako da je najmanja osigurana količina dodatnog zraka 30 litara u sekundi po osobi na temelju indeksa popunjenosti prostora od 0,7 osoba po četvornom metru lokala - objašnjava Zora Lažeta, glasnogovornica Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Tekst: I.Kukić Solar/Glas-Slavonije.hr
jos mora imati signalizaciju kada je povecana koncentracija dima od dopustene, te crveno svjetlo koje ce upozoravati da je ulazak u taj prostor zabranjen.

mora biti opremljena mjeracima tlaka zraka, kako bi se uvijek moglo utvrditi da je tlak zraka izvan prostorije za pusenje visi od onoga izvan, te time sprijecio izlazak zagadjenog zraka u prostor za ne pusenje.

takodjer mora biti opremljen i kliznim vratima.

svu ovu jednostavnu opremu, svatko moze pouzecem naruciti iz nasinih laboratorija koji su vec poceli masovnu proizvodnju kako bi zadovoljili nase ministarstvo zdravstva.

nadalje, vlasnik mora ubiti troglavog zmaja i ministru milinovicu donjeti ogrlicu njegovih zubi.

vlasnik kafica na oltaru domovine mora zrtvovati svoje prvorodjeno dijete, ne starije od godinu dana ... te mu ta zrtva vrijedi 6 mjeseci od potvrde nadleznih tijela.

u koliko neki od tih zahtjeva ne ispunjava, priznat ce se i ritualno gnjecenje lijevog testita
Samo cetiri kafica.. Aj pa ce terase donekle spasiti i ovu " sezonu terasa " iako nisam pusac, samo vise muka kaficima .. Iz goreg u gore ..
Ingo

jos mora imati signalizaciju kada je povecana koncentracija dima od dopustene, te crveno svjetlo koje ce upozoravati da je ulazak u taj prostor zabranjen.

mora biti opremljena mjeracima tlaka zraka, kako bi se uvijek moglo utvrditi da je tlak zraka izvan prostorije za pusenje visi od onoga izvan, te time sprijecio izlazak zagadjenog zraka u prostor za ne pusenje.

takodjer mora biti opremljen i kliznim vratima.

svu ovu jednostavnu opremu, svatko moze pouzecem naruciti iz nasinih laboratorija koji su vec poceli masovnu proizvodnju kako bi zadovoljili nase ministarstvo zdravstva.

nadalje, vlasnik mora ubiti troglavog zmaja i ministru milinovicu donjeti ogrlicu njegovih zubi.

vlasnik kafica na oltaru domovine mora zrtvovati svoje prvorodjeno dijete, ne starije od godinu dana ... te mu ta zrtva vrijedi 6 mjeseci od potvrde nadleznih tijela.

u koliko neki od tih zahtjeva ne ispunjava, priznat ce se i ritualno gnjecenje lijevog testita

Al totalno!
:?
Hvala Bogu što je došlo vrijeme da čovjek koji ne puši u birtiji može disati! Jedva sam čekala da već netko nešto poduzme!Svi na odvikavanje!!!
Nije mi jasno šta se čudite zbog "kompliciranosti" ovog zakona? Uzmite NN u ruke pa ćete vidjeti da je 99% zakona pisano u sličnoj formi.

Usput rečeno, radujem se ponovnoj zabrani pušenja u kafićima. I nije idiotizam što se taj zakon donio, nego što se donio pa pod pritiskom ugostitelja ukinuo, tj. odgodio pa opet, modificiran, vratio nazad. Tu ide jedan veliki minus Milinoviću, ali za sam zakon mu dajem plus.
Tako jeeee! Nek se svaki prdež u praznom kafiću čuje! Zaslužio je!
Nema mi gore nego kad mi se neka pijandura objesi oko vrata u birtiji, al eto alkohol još nije zabranjen. Nedo bog da neki nepušač udahne malo dima. Pa eto vam sad cijeli birc pa uživajte, ne znam samo koliko vas ima...
Napokon! Napokon mi nece majica...jakna..jucer oprano smrditi na taj kiseliš..a da ne govorim o kosi, te o suznim ocima nakon x sati provedenih negdje. Bilo je i vrijeme da se razdvoji. Ako vi svoja pluća, zdravlje i sto vec utapate i natapate dimom cigarete, onda to radite među "svojima" u svom prostoru. Ako "ti" uzivas u toj cigareti, ne znaci da netko drugi to mora trpiti.
Btw. kako se sada samo nalaze uvrijedjeni pusaci..mos si mislit... Daj pocnite malo gledati i oko sebe, a ne samo na sebe i svoju cigaretu. Ako toliko uzivate u tome, zatvorite se u prostoriju 1x1 , zapalite 10 cigara odjednom i uzivajte. Ali ne namecite to i drugima.
tomi

Napokon! Napokon mi nece majica...jakna..jucer oprano smrditi na taj kiseliš..a da ne govorim o kosi, te o suznim ocima nakon x sati provedenih negdje. Bilo je i vrijeme da se razdvoji. Ako vi svoja pluća, zdravlje i sto vec utapate i natapate dimom cigarete, onda to radite među "svojima" u svom prostoru. Ako "ti" uzivas u toj cigareti, ne znaci da netko drugi to mora trpiti.
Btw. kako se sada samo nalaze uvrijedjeni pusaci..mos si mislit... Daj pocnite malo gledati i oko sebe, a ne samo na sebe i svoju cigaretu. Ako toliko uzivate u tome, zatvorite se u prostoriju 1x1 , zapalite 10 cigara odjednom i uzivajte. Ali ne namecite to i drugima.

to je to!!!

iznajmljujem pušnicu pušačima kad se maknu šunke i ostali njam-njam proizvodi.
bit će super zimi u tvrđi s petero ljudi u klubu.
-.-
Brick Top

Nije mi jasno šta se čudite zbog "kompliciranosti" ovog zakona? Uzmite NN u ruke pa ćete vidjeti da je 99% zakona pisano u sličnoj formi.

Usput rečeno, radujem se ponovnoj zabrani pušenja u kafićima. I nije idiotizam što se taj zakon donio, nego što se donio pa pod pritiskom ugostitelja ukinuo, tj. odgodio pa opet, modificiran, vratio nazad. Tu ide jedan veliki minus Milinoviću, ali za sam zakon mu dajem plus.

E još da ga je napisao a ne prepisao od drugih...
tomi

(y) (y) Totalno se slažem. Kikiriki!
Uopće se ne čudim što se gotovo svaki junkie buni, nitko od nas ne voli gubiti privilegije i komociju. Najsmješniji su mi komentari tipa: 'sada će se osjetiti smrad znoja i svaki prdež'. Znojite se vi i prdite kod kuće do mile volje, ako vam taj smrad tako uspješno neutralizira duhanski dim.
Ako su mogle Turska i Albanija totalno zabraniti pušenje, ne vidim razlog zašto se mi preseravamo i prenemažemo. Nadam se da će u dogledno vrijeme ukinuti i ove idiotske ustupke s nekakvim ventilacijama u malim lokalima koji bi onda kao mogli biti pušački.
Totalna zabrana i kraj priče.
Zodijak

-.-

mozda ces biti iznenadjen time da je zapravo nepusaca puno vise..tj. da su vecina..
- Ja sam pušač, ali se radujem toj ugodnoj promjeni, tom čistom dašku zraka u kafićima, jer budući da nemam izraženu snagu volje, zakon me može natjerati da smanjim pušenje.
- Ako ste kojim slučajem izašli van koji vikend prošle godine, mogli ste osjetiti neugodan ( ili ajd' da budem izravnija, UČMALI, NAGRIZAJUĆI) ANTImiris, što govori o niskom stupnju održavanja osobne higijene mladih Osječana (o čemu svjedoči i nedavni članak).
- Što sam još htjela reći..... Aha! Jednu staru narodnu: Tko puši, dobar je u duši!
Takodjer pusac i podrzavam ovo.manje sam pusio,a i svakakva poznanstva su se ostvarila ispred lokala:)
Al da,vraca se vonj na velika vrata..a tebi preacher je to smjesno jer si mozda jedan od tih..
Prosto fantasticno vidjet usminkanog frajera koji smrdi kao tvor.al je i komicno.
Ok,sad smo se spasili dima,rijesimo se jos 100-tinjak otrovnih kemikalija koje svakodnevno unosimo u organizam,nekoliko losih navika pa cemo moci reci da zdravije zivimo.
Zodijak

-.-

nije istina.... kad je zabrana pušenja bila na snazi, nijedan klub nije bio prazan, barem ne više nego inače, ako je prazan - prazan je, bez obzira na pušenje.
Istina. Kikiriki!
maniche

Takodjer pusac i podrzavam ovo.manje sam pusio,a i svakakva poznanstva su se ostvarila ispred lokala:)

Smirt ! ili Smirting !
maniche

Al da,vraca se vonj na velika vrata..a tebi preacher je to smjesno jer si mozda jedan od tih..
Prosto fantasticno vidjet usminkanog frajera koji smrdi kao tvor.al je i komicno.
Ok,sad smo se spasili dima,rijesimo se jos 100-tinjak otrovnih kemikalija koje svakodnevno unosimo u organizam,nekoliko losih navika pa cemo moci reci da zdravije zivimo.

Pa eto, na tvoje razočaranje, nisam jedan od tih.
Također je prosto fantastično vidjeti ušminkanu i smontiranu curu s 2 deci Gucci parfema na sebi, a s druge strane zadah joj ima vonj na nešto između ustajale kolodvorske pepeljare i miomirisnih ispuha iz sisačke rafinerije (a nije isključeno da i ona smrdi na znoj ili si doista uvjeren da samo nepušači smrde na znoj).
Taj tvoj 'ušminkani frajer koji smrdi kao tvor' izgleda sve svoje probleme rješava dolaskom u zadimljeni kafić. Ma jbt čudo! Koji k. će se prati onda.
Ingo

maniche

Smirt ! ili Smirting !

e to to :D
britanci prvi isfurali ak se ne varam..

@preacher, ne da mi se natezat s tobom, kompliciraš i izvlačiš iz konteksta jednu stasvim jednostavnu stvar.
gigi27

Hvala Bogu što je došlo vrijeme da čovjek koji ne puši u birtiji može disati! Jedva sam čekala da već netko nešto poduzme!Svi na odvikavanje!!!

A da probaš izbjegati birtije? :lol:
always ready

Zodijak

-.-

nije istina.... kad je zabrana pušenja bila na snazi, nijedan klub nije bio prazan, barem ne više nego inače, ako je prazan - prazan je, bez obzira na pušenje.

uh da sjećam se, svi su bili negdje vani... ili u stanovima. hvala bogu ja sam se snalazio za privatna okupljanja
Nisu nam rekli koja 4 kafića. Da smrdljivce i trovače znamo izbjegavati u širokom luku. Naime, kao i u slučaju svih ostalih zabrana, ova će funkcionirati samo ako bude pod budnim okom i kontrolom neke inspekcije, a u ovom slučaju to bi trebala biti Sanitarna inspekcija. To je ista ona koja ne može ništa učiniti kada smrdi cijeli grad, a svi znaju odakle.
Jedan od kafića gdje se smije pušiti nakon 01.04. je " Crvena malina" kod socijalnog pa eto svi pušači tamo :)
cigareta spaja ljude.
to joj je valjda jedina pozitivna stvar.
mnogi pusaci ce vam potvrdit da su gro puta zapoceli razgovor upravo s tim 'imas li upaljac/cigaretu?''
u periodu kada je bila zabrana sto se dogodilo?
svi ti uvazeni antipusaci su bili gdje?
vani s pusacima.
kafici su bili prazni.
nadjite mi jedan lokal koji je bio zadovoljan takvom situacijom.
jesam za zbranu pusenja (iako bi rado da se kafici sami mogu opredjelit zele li dozvoliti pusenje), ali hajde vi cijenjeni toliko jadni ugnjetavani ne pusaci ohladite.
imat cete priliku, ponovljenu, pa se pokazete...
Naprosto je nevjerovatno kako ti jednom običnom, prosječnom ovisniku ne možeš nikako objasniti i doprijeti do njega da on pušeći ubija sebe, a i sve ostale u svojoj okolini. To je jedna jednostavna činjenica i dalje od toga ne treba ići. Ali ne, oni će izmisliti 100 razloga ne bi li opravdali svoju ovisnost i tu jednostavnu činjenicu da ubijaju sebe i sve okolo.
Fascinatno, za kliničko promatranje.

Re: Samo četiri kafića imat će dozvolu za pušenje?!

He he, mene zanima koja su to četiri kafića, jer mislim da ću tamo postati inventar...
Brick Top

Naprosto je nevjerovatno kako ti jednom običnom, prosječnom ovisniku ne možeš nikako objasniti i doprijeti do njega da on pušeći ubija sebe, a i sve ostale u svojoj okolini.

Vidis ... ja mislim da si ti jedna od zrtava medijske manipulacije i da takvima poput tebe ne mozes nikako objasniti da te uz pasivno pusenje vjerovatno i vise ubijaju nezdrava hrana, zagadjenje zraka, nacin zivota, kojekakva zracenja, mozda cak i alkoholizirani vozac ... i da je zivot smrtonosna bolest sa fatalnim ishodom.
Ingo

Brick Top

Naprosto je nevjerovatno kako ti jednom običnom, prosječnom ovisniku ne možeš nikako objasniti i doprijeti do njega da on pušeći ubija sebe, a i sve ostale u svojoj okolini.

Vidis ... ja mislim da si ti jedna od zrtava medijske manipulacije i da takvima poput tebe ne mozes nikako objasniti da te uz pasivno pusenje vjerovatno i vise ubijaju nezdrava hrana, zagadjenje zraka, nacin zivota, kojekakva zracenja, mozda cak i alkoholizirani vozac ... i da je zivot smrtonosna bolest sa fatalnim ishodom.

Pa to na koji se nacin on ili bilo tko drugi truje i ubija, npr. nacinom zivota, je necija osobna stvar i njegov problem. Zderat cu svaki drugi dan u Meku...to je moj izbor i sebe trujem. A udisati neciji smrad cigarete, zato jer TA osoba uziva u tome?! Rekoh, žvaćite, gutajte, palite i snifajte si taj dim koliko god vam volja, ali negdje vani ili u svoja 4 zida. Ali ne namecite onima koji to ne zele.
Ja ne prdim u kaficu ili restoranu, nego odem u prostoriju predviđenu za to ili van. Stoga, pusite tamo di vam je predviđeno.
Btw. po tome gore napisanom ispada, kad se vec toliko trujemo, zasto nebi onda bila totalka. Ajmo sabotirati nuklearku Paks, pa cemo uzivati i u radiokativnom baranjskom vocu i povrcu. Kewl.
tomi

Pa to na koji se nacin on ili bilo tko drugi truje i ubija, npr. nacinom zivota, je necija osobna stvar i njegov problem. Zderat cu svaki drugi dan u Meku...to je moj izbor i sebe trujem. A udisati neciji smrad cigarete, zato jer TA osoba uziva u tome?! Rekoh, žvaćite, gutajte, palite i snifajte si taj dim koliko god vam volja, ali negdje vani ili u svoja 4 zida. Ali ne namecite onima koji to ne zele.
Ja ne prdim u kaficu ili restoranu, nego odem u prostoriju predviđenu za to ili van. Stoga, pusite tamo di vam je predviđeno.
Btw. po tome gore napisanom ispada, kad se vec toliko trujemo, zasto nebi onda bila totalka. Ajmo sabotirati nuklearku Paks, pa cemo uzivati i u radiokativnom baranjskom vocu i povrcu. Kewl.

Ma tomi, ne vrijedi se raspravljat s ovisnicima. Rekoh, njihovi "argumenti" i protivljenje zdravom razumu su za kliničko promatranje.
ellee

cigareta spaja ljude.

cigareta stvara ovisnost...
Ja ipak mislim da je ovaj Svijet dovoljno u qurcu, tako da ni ova zabrana nece nista previse postici.. Samo promjeniti neke navike..
Ingo

Brick Top

nije ti neki argument, zvuči ko neki emo stihovi
Brick Top

Naprosto je nevjerovatno kako ti jednom običnom, prosječnom ovisniku ne možeš nikako objasniti i doprijeti do njega da on pušeći ubija sebe, a i sve ostale u svojoj okolini. To je jedna jednostavna činjenica i dalje od toga ne treba ići. Ali ne, oni će izmisliti 100 razloga ne bi li opravdali svoju ovisnost i tu jednostavnu činjenicu da ubijaju sebe i sve okolo.
Fascinatno, za kliničko promatranje.

(y) Kikiriki!
tomi

(y) Kikiriki!
Ja predlažem dopunu zakona; da se pušači prijave u svoju ispostavu HZZO-a gdje će im se udjeliti crvena traka koju moraju nositi vani oko nadlaktice.
Kako ne bismo diskriminirali nekoga, predlažem slično i za nepušače - ovisnicima o forumskim kikirikijima.
Moram prestati pušiti. Al' onda bih postao bivši pušač (zelena trakica)... Najgora vrsta nepušača...
*zarola cigaretu i zapali* (e, to je 'kewl' ;))
tomi

Pa to na koji se nacin on ili bilo tko drugi truje i ubija, npr. nacinom zivota, je necija osobna stvar i njegov problem. Zderat cu svaki drugi dan u Meku...to je moj izbor i sebe trujem.

izbor?nemoj se zavaravat.da znaš šta sve uneseš u sebe tokom jednog dana shvatio bi da ti je zadimljen kafić najmanji problem u životu. :wink:

ovo ne znači da opravdavam pušenje niti sam protiv zabrane..ali pričat o ovome na ovaj način..pre pre smješno.
maniche

tomi

Pa to na koji se nacin on ili bilo tko drugi truje i ubija, npr. nacinom zivota, je necija osobna stvar i njegov problem. Zderat cu svaki drugi dan u Meku...to je moj izbor i sebe trujem.

izbor?nemoj se zavaravat.da znaš šta sve uneseš u sebe tokom jednog dana shvatio bi da ti je zadimljen kafić najmanji problem u životu. :wink:

ovo ne znači da opravdavam pušenje niti sam protiv zabrane..ali pričat o ovome na ovaj način..pre pre smješno.

Ok, sve 5..al jos su smjesnije izjave zadrtih pusaca. Ispada da je pusenje cool i zdravo i da bi pasivni trebali prec u aktivce. U svakom slucaju, ova se tema moze razvuci i na 50 stranica, tepst ce se jedno te isto.
Nitko ne kaže da je zdravo...
ja ću također reći da ima nekih prednosti što ne znači da pušenje opravdavam..meni naprimjer nema večeg gušta od prve jutarnje, nakon ručka ili uz pivo.
tip sam pušača koji nije pušio par godina i opet sam počeo jer jednostavno uživam u cigareti.
naravno da nije zdravo i naravno da niti jedan pasivac ne bi trebao trpiti dim, jer da to želi bio bi pušač.
sve ok,ali kroz tu kampanju i razmišljanja nekih ovdje ispada da su pušači glavni trovači ljudi i da će sad napokon nepušači moći uživati u zdravom zraku i zdravom životu.

Čovječe pojedeš jabuku i unio si u sebe 100 štetnih tvari.o čem mi onda pričamo...
bazooka_joe

Ja predlažem dopunu zakona; da se pušači prijave u svoju ispostavu HZZO-a gdje će im se udjeliti crvena traka koju moraju nositi vani oko nadlaktice.

yes.također će im biti uručene kartice sa 10% popustom za liječenje ukoliko se obvežu postati donorima organa.
morgan

yes.također će im biti uručene kartice sa 10% popustom za liječenje ukoliko se obvežu postati donorima organa

Tko bi htio njihove organe, osim mozda zvijeri po zooloskim vrtovima?!

Takodjer, trebali bi placati vecu premiju za zdravstveno, jer ce i posaugati vise novca iz sustava.

Btw. donori su svi po defaultu, ukoliko rodbin ne zabrani.
Leteci mungos

Tko bi htio njihove organe, osim mozda zvijeri po zooloskim vrtovima?!

Htio bi i ti kada bi tebi ili tvom bliznjem bio potreban.

Takodjer, trebali bi placati vecu premiju za zdravstveno, jer ce i posaugati vise novca iz sustava.

Svakako, cim pretili pocnu placati istu takvu premiju, ili svi oni koji rade na opasnim radnim mjestima.

Btw. donori su svi po defaultu, ukoliko rodbin ne zabrani.

Ne, donori su svi oni koji se za zivota nisu izjasnili suprotno kod svog osobnog lijecnika.

Druga je stvar sto su lijecnici toliko uvidjavni da pitaju rodbinu, ali zakonski to nisu obavezni.
Ingo

Ah, udri na patetiku. Situacija je upravo suprotna od one koju navodis, jer ozda oni u potrebi [da se udaljimo od te patetike na koju ciljas] ostanu uskraceni za organ jer je potencijalni donor bio pusac. Nisam dovoljno potkovan, ali pretpostavljam da za neke organe to vjerojano igra ulogu.

Kad smo vec kod transplantacija, kakve su brojke, koliko je bilo transplantacija? Je li moglo vise? Ako je - koji su razlozi sto ih nije bilo vise?

Svakako, cim pretili pocnu placati istu takvu premiju, ili svi oni koji rade na opasnim radnim mjestima.

Naravno. Tu se slazemo, iako je nemoguce izbjeci tvoj sarkazam. No, ima i onih koji jedan zlocin opravdavaju drugim. Nisi najgori. ;-)

Ne, donori su svi oni koji se za zivota nisu izjasnili suprotno kod svog osobnog lijecnika.

Da, ovdje imas pravo. Brzao sam.

Druga je stvar sto su lijecnici toliko uvidjavni da pitaju rodbinu, ali zakonski to nisu obavezni.

Koliko to utjece na broj transplantacija?
Leteci mungos

Ingo

Ah, udri na patetiku. Situacija je upravo suprotna od one koju navodis, jer ozda oni u potrebi [da se udaljimo od te patetike na koju ciljas] ostanu uskraceni za organ jer je potencijalni donor bio pusac. Nisam dovoljno potkovan, ali pretpostavljam da za neke organe to vjerojano igra ulogu.

da, igra .. na pluca. Roznicu, bubreg, jetru ... sve to mozes dobiti od pusaca koji ne boluje od drugih bolesti.

Kad smo vec kod transplantacija, kakve su brojke, koliko je bilo transplantacija? Je li moglo vise? Ako je - koji su razlozi sto ih nije bilo vise?

da, ima puno razloga, od svijesti ljudi, obrazovanosti, etike, utjecaja religije, strucne i materijalne opremljenosti lijecnickih timova, baza podataka potencijalnih donora i primatelja ... ali nema nikakve veze sa pusenjem.

Naravno. Tu se slazemo, iako je nemoguce izbjeci tvoj sarkazam. No, ima i onih koji jedan zlocin opravdavaju drugim. Nisi najgori. ;-)

niti je to zlocin, niti se ja opravdavam 'gorim' ... stvar je o dostojanstvu ljudi i pravima svakog covjeka. stvar je u trivijalnim kampanjama koja nas ogranicavaju u svemu, a mi ko ovce vjerujemo u to.

ja kao i masa drugih nemam apsolutno nista od odvajanja pusaca od nepusaca, ali ovo nije odvajanje, ovo je segregacija i diskriminacija.

vec sam 10 puta govorio da se do ovoga cilja moze doci i pozitivnim poticajem a ne restrikcijom i zabranama. Zakonodavac moze poticajima, smanjenjem poreza stimulirati ugostitelje da imaju zdrave kafice bez dima. Moze postaviti manje tehnickih i tehnoloskih uvjeta kojih se i Nasini laboratoriji ne bi postidjeli.

Nadalje, u javnim ustanovama vrijede slicni uvjeti, umjesto da se samo odvoji posebna prostorija za pusace.

Zasto nastavnici u skoli ne bi imali prostoriju u kojoj mogu pusiti ? Umjesto sto se sada skrivaju u zbunju i odlaze u obliznje kafice. Zasto u bolnici lijecnici ne mogu pusiti ... pa ovako napustaju radna mjesta ? Zasto u vlakovima ne moze postojati jedan vagon za pusace ?

Danas se tako skrivas po WCima jer pusis, a sutra ces se skrivati sa hamburgerom ili masnim burekom.

Re: Samo četiri kafića imat će dozvolu za pušenje?!

Koji antipušački lobij na forumu... ne čudi me da postoji, nego nekako, kao da bi sjekirom utamanili svakog s cigaretom, čudi me ta mržnja.
Ingo

Danas se tako skrivas po WCima jer pusis, a sutra ces se skrivati sa hamburgerom ili masnim burekom.

Masni hamburger štetan je samo za onog tko ga konzumira. Tako da ta usporedba nema nikakve veze s pušenjem. Pokušajte smisliti nešto drugo.
W.M. Felt

Ingo

Masni hamburger štetan je samo za onog tko ga konzumira. Tako da ta usporedba nema nikakve veze s pušenjem. Pokušajte smisliti nešto drugo.

masni hamburger opterecuje zdravstveni sustav jednako kao i pusenje.
W.M. Felt

Ingo

Evo mobiteli npr. Noviji izum čovječanstva, ne zna se koliko su štetni, ali se zna da zrače, a zračenje ima veze s tumorčinama. Sve u svemu nije dovoljno ispitano. Možda nam za dvajst godina bude izrasla još jedna glava pored prvobitne jer jedni druge zračimo mobitelima. E i onda će se možda provoditi antimobitelske kampanje ali samo ako netko bude dobio dobru pinku za to, a ne zato da bi nam sustav pružio zdrav život.
ljudi ovdje govore o štetnijim stvarima od pušenja...naravno da ih ima...
ali i alkohol i bilo kakva nezdrava hrana..itd....to je vlastiti izbor pojedinca koji ga unosi u sebe...tako da i ja imam pravo na svoj izbor a to je da ne želim udisati dim!
tko puši sebi puši! :-) tak bi trebalo biti
nicoll

ljudi ovdje govore o štetnijim stvarima od pušenja...naravno da ih ima...
ali i alkohol i bilo kakva nezdrava hrana..itd....to je vlastiti izbor pojedinca koji ga unosi u sebe...tako da i ja imam pravo na svoj izbor a to je da ne želim udisati dim!
tko puši sebi puši! :-) tak bi trebalo biti

poanta je da nisi ti bitna kao pasivni pušač u ovoj priči niti je zbog tebe donesen zakon.
Zakon je donesen zbog zdravstvenog sustava koji godišnje gubi puno para na liječenje bolesti uzrokovane pušenjem.
Baš me zanima, koliko je nepušača lječeno od bolesti tipičnih za pušaće, znači žrtve su pasivnog pušenja.. zar se nije trebalo ić s takvom analizom prije medijskog eksponiranja problema, tj koji dokaz oni uopće imaju da je pasivno pušenje toliko štetno?
ja i dalje tvrdim da nije ništa štetnije od svega drugog što jedan nepušać u sebe unese tokom dana. :wink:

u americi se sad već vrši strašan pritisak da se debelima poveća premija, tj sad su oni na udaru.
uskoro će bit na udaru svi debeli/pušaći/oni koji imaju genetskih predispozicija za razvijanje neke bolesti itd itd..
znači tu je bitan samo profit, jebe se vladi za tebe i ostale nepušače.

@lijaOS to o ćem ti pričaš nedavno je i dokazano..jedan talijan je dobio odštetu zbog tumora uzrokovanog mobilnim telefonom, sad se može očekivati kiša takvih sporova.
maniche

@lijaOS to o ćem ti pričaš nedavno je i dokazano..jedan talijan je dobio odštetu zbog tumora uzrokovanog mobilnim telefonom, sad se može očekivati kiša takvih sporova.

To o čemu ti maniche pričaš je dokazano davnih dana, stoga na svakoj kutiji cigareta crnim masnim slovima stoji - CIGARETA UBIJA.
Koliko shvaćam tu priču s mobitelima, ti kad koristiš mob, zračiš svoj mozak i svoju glavu, kad ga držiš u džepu, zračiš svoja jaja. Ne tuđa. I opet dolazimo do one sitne, sićušne razlike koju vi ovisnici uporno ignorirate - cigaretom ubijate i druge oko sebe.
I nema uopće nikakve veze što debela osoba jedući nezdravu hranu ubija samo sebe, a ne mene i tebe ili što alkoholizirana osoba šteti samo sebi. Na kraju krajeva, i tu vješto prešućujete činjenicu da je zakonom zabranjeno sjesti za volan u alkoholiziranom stanju i tako doći u situaciju da i drugima naštetite. Zato mi nikako nije jasno zašto uvijek kao "protuargumente" povlačite debele i alkoholičare? Nema nikakve logike u tome osim one ovisničke :D

Napretkom civilizacije, mijenja se i svijest ljudi o cigaretama: nekad je "cool" bilo vidjeti glumca u filmu sa cigaretom/cigarom u ustima - danas filmovi dobivaju posebne pohvale ako se klone toga. Nekad je bilo sasvim normalno zapaliti u tramvaju, busu, bolnici - danas je to nezamislivo. Nekad je vrijedila izreka: "pušiš kao Turčin" - danas je u Turskoj na snazi ovaj zakon o kojem ovdje govorimo.
da ti sada ispričam nešto o mesu koje jedeš(osim ako nemaš svoje) i još nekoliko proizvoda široke potrošnje, mislim da bi do kraja života jeo musle(s vodom).
al ajd, eto drago mi je što te neće više trovati pušači.

i ja ne govorim da pasivno pušenje nije štetno :wink:
maniche

poanta je da nisi ti bitna kao pasivni pušač u ovoj priči niti je zbog tebe donesen zakon.
Zakon je donesen zbog zdravstvenog sustava koji godišnje gubi puno para na liječenje bolesti uzrokovane pušenjem.

Potpuno netočno. Zakon je donesen, jer se radi o EU standardu, koji će postati obaveza za sve člance slijedeće godine. A donesen je zato što je sramotno trovati druge ljude.

Činjenica da će se uštedjeti na troškovima u zdravstvu samo je jedan dodatni argument. No taj se argument potegao tek kada su birtijaši uskliknuli da će im pasti promet zbog zabrane, pa će to štetiti državnom proračunu.

Istina je, postoji još nekoliko primjera gdje djelovanje jedne osobe nužno šteti drugoj, no to nije niti jedan ovdje naveden. Ni mobitel, ni kulen, ni hamburger. Moglo bi se reći da je to vožnja automobila. Međutim, za razliku od takvih šetnih djelovanja, pušenje se može lagano i efikasno zabraniti u javnim prostorima, a da to nikog posebno ne pogodi. Zabrana korištenja fosilnih goriva naravno je nemoguća, iako će se i to u budućnosti dogoditi.

Pušači su bolesni ljudi. Ova zabrana bi im mogla pomoći, i to je jedan pozitivan efekt, također.
W.M. Felt

Potpuno netočno. Zakon je donesen, jer se radi o EU standardu, koji će postati obaveza za sve člance slijedeće godine. A donesen je zato što je sramotno trovati druge ljude.

Felt, mislio sam da si mudriji :wink:
kao prvo, u EU nije zabranjeno pušenje kako se tu misli..u austriji naprimjer možeš pušit svugdje osim u restoranima čisto zato što ljudima koji uživaju u hrani smeta dim, pa tako i pušačima.
Kao drugo, prve zemlje koje su uvodile zabranu, uvele su ju nakoj analiza koje su pokazale da zdravstvo gubi enormne novce na bolesti uzrokovane pušenjem, tj više izgube nego što od poreza na duhanske proizvode zarade.
kao treće, da zemlje toliko brinu za zdravlje svojih građana, pola prehrambenih proizvoda nikad ne bi vidjelo police trgovina.
država bi trebala brinut za zdravlje svojih građana da oni požive što je duže moguće da što duže plaćaju poreze :lol:
pa unatoč sarkazmu to bi bilo savršeno, al hebga, ak nastave sa kemtrejlovima i HxNx gripama neće to još dugo...

Tagovi