Na proizvodu cijena 23 kune, a na blagajni joj naplatili 26!

Osijek

Na proizvodu cijena 23 kune, a na blagajni joj naplatili 26!

Čitateljica Glasa Slavonije K.M. (podaci poznati redakciji) kupila je u jednom trgovačkom centru dva proizvoda - pureću pintu i pureću ninju. No, kada je kasnije pregledala račun, vidjela je da cijene na proizvodu i računu nisu jednake, vratila se u trgovački centar i tražila objašnjenje.

- Pola kilograma pureće pinte je 23,62 kune, barem tako piše na proizvodu, dok je na računu ispisana cijena 26,89. Pureća ninja stoji 26.71 kunu, a naplatili su mi je 30,23. Dakle, oštetili su me na svakom proizvodu za tri kune, no više mi od toga smeta što mi se nitko nije ispričao niti mi objasnio kako je moguće da je na proizvodu jedna cijena, a na bar kodu, odnosno računu, druga - ogorčena je Osječanka.

Razgovarajući s više osoba, trgovcima u Osijeku i njihovim nadređenima u Zagrebu, na reklamaciju je dobila sljedeće odgovore: "A što biste Vi htjeli?", "Vratit ćemo Vam novac" i slično, koji ju nisu zadovoljili.

- Za kupca je zakon cijena koja piše na proizvodu, ali čini se da za trgovce nije tako. Mi ne znamo koja se cijena krije iza bar koda i to je idealna prilika da nas varaju nasitno. To ujedno znači da kupac kada dođe na blagajnu ne može znati koliki će biti iznos računa, što je apsurdno. Mi kupci smo obmanuti, a naše povjerenje u trgovce je izigrano - zaključuje naša sugovornica, koja svojim primjerom želi upozoriti druge kupce da kontroliraju svoje račune.

Mira Brumerček Lukačević iz udruge Potrošač upućuje našu čitateljicu u Državni inspektorat. Tamo nam je glasnogovornica Vedrana Cetina pojasnila da građani u takvom slučaju trebaju Inspektoratu podnijeti predstavku s dokazima. Inspektorat obavlja nadzor po službenoj dužnosti. Ako je predstavka potpisana, građanina će izvijestiti o rezultatu nadzora.

Izravno kršenje zakona

Tanja Popović iz Centra za edukaciju, zaštitu i informiranje potrošača kaže da je to izravno kršenje Zakona o zaštiti potrošača, u nadležnosti Državnog inspektorata. Procedura je sljedeća: inspektor izlazi na teren, utvrđuje nepravilnosti i slijede sankcije.

- Savjetujemo čitateljici da traži povrat novca, bez obzira što se radi o malom iznosu. Neka ovaj slučaj bude upozorenje ostalim kupcima. Najviše pritužbi građana imamo upravo na ovu povredu potrošačkog prava, a neki trgovački centri to rade neprekidno. Ili cijena napisana na proizvodu nije identična onoj na računu ili je na proizvodu uopće nema, kaže.

Tekst: Vesna Latinović/Glas-Slavonije.hr
Zašto nema nigdje ime tog trgovačkog centra. Ovako ovo i nije vijest.
za pintu sam čuo samo u kontekstu piva a nindže su nindže. ali jel se tajna možda ne krije u tome da je masa bila malo više od pola kila pa otuda razlika?
Neću se složiti s Mlađom, nije tajna da nas muljaju. Npr. ne davno su mi u Konzumu naplatili artikl 32.99 ,a na cijena mu je bila 30.99.

:shock:
Nije mi jasno, zašto nije iskoristila pravo na povrat novca (kad su joj nudili), pa zatim napisala žalbu Državnom inspektoratu?

Bezveze se inatiti nema smisla.

Treba ići po zakonskoj proceduri i ganjati prava na taj način...
Mladjo

za pintu sam čuo samo u kontekstu piva a nindže su nindže. ali jel se tajna možda ne krije u tome da je masa bila malo više od pola kila pa otuda razlika?

cijena na proizvodu je cijena po njegovoj kilaži. znači ti kupuješ izvagano meso s izračunatom cijenom iznad koje ima bar kod. kada teta na blagajni očita bar kod trebala bi se pojaviti ista cijena kao što već piše ispod njega :D
phantom25

Nije mi jasno, zašto nije iskoristila pravo na povrat novca (kad su joj nudili), pa zatim napisala žalbu Državnom inspektoratu?

Bezveze se inatiti nema smisla.

Treba ići po zakonskoj proceduri i ganjati prava na taj način...

Ej,ali ne radi se uvopće o tih pišljivih 3kune ili koliko već! Radi se o tome da nas se mulja,jer ljudi ne provjeravaju račune i ne osjeti se 5kuna više-manje iz džepa, ali se kuna po kuna od svakog skupi...

:bash: :wink:

meni se to isto dogodilo ... jer vjerovatno nije na vrijeme zamjenjena cijena na policama.

provjerili su, ispricali se ... i vratili mi razliku novca i ja zadovoljan.
Takovo što mi se desilo u Plodinama (Štrosmajerova ulica)
jednom su mi nakon 2 dana vratili razliku, drugi puta sam odmah na blagajni reklamirao. Isprika je kao nemaju vremena, treba biti pažljiv i ne trpati u košaru samo tako bez kontrole.
dim

Takovo što mi se desilo u Plodinama (Štrosmajerova ulica)
jednom su mi nakon 2 dana vratili razliku, drugi puta sam odmah na blagajni reklamirao. Isprika je kao nemaju vremena, treba biti pažljiv i ne trpati u košaru samo tako bez kontrole.

pazi bezobrazluka, još su kupci krivi za njihove propuste!

Re: Na proizvodu cijena 23 kune, a na blagajni joj naplatili 26!

Frend je u Baumaxu kupio regulator rasvijete. Cijena na polici 35kn (iako mi sumljivo, jer takve stvari ne kostaju 35kn). Dosli na kasu 250. Osli sa blagajnicom i voditeljem elektro odjela tamo, kad ono vidi stvarno, stoji 35kn :P Uglavnom, morali su mu prodati za 35kn :)
stvarno strašno, mislim da noćas neću moć spavat
ja sam prošle godine prije putovanja na more otišao u emmezetu da kupim loptu odbojkašku mal za zajebanciju... i gledam ja po policama kad vidim jednu koja mi je ok izgledala.... cijena ispod nje piše 25 kn ( il tako nešto ), dođem na blagajnu kad ono 65 kn... sad ja ovoj na blagajni kažem da tamo piše da je 40 kn manje... odem s njom tamo, kaže ona "pa vidi stvarno, a to je netko stvaio tu loptu na krivo mjesto, zapravo ide na ovu policu"...

onak, koji kurac rade odi "radnici" što stalno šetkaraju po trgovini???...
Uvijek treba provjeravati bar kodove...I to radim...jer masu puta cijena koja je iznad...ispod...negdje u blizini proizvoda kojeg zelim kupiti nije ista onoj na blagajni...
U Kauflandu sam tako kupila putnu torbu za citavih 50 kn manje nego sto ju je blagajnica otkucala...i naplatili su mi manju cijenu...jer bar kod je odgovorao nizoj cijeni...Ispricali su se i ok...No,u Konzumu...e ,i tamo su se bar kodovi slagali ali cijene nisu i kako sam dosla drugi dan...pojeo vuk magare...trgovkinja se ispricala i zahvalila sto sam ju obavijestila da imaju krivo napisane cijene...i tu prica staje...(radilo se o nekih 9 kn razlike...)To sam i ufotkala..imam negdje na mobu...
što se dešava sa kupcima koji nakupuju puna kolica robe u vrijednosti nekoliko stotina kuna, meni se desilo prije par godina za jedan artikl od 11,50 na polici a na blagajni 16,50, novac je vraćen i otada uzimam najviše 3-4 artikla zbog kontrole..
meni su na benzinskoj, paket bunrova, od 4 komada, bio je 3+1 gratis, i piše na polici "burn 3+1" gratis 29,99.
Kada sam došao na blagajnu, cijena je bila 39,99....ja odvedem dečka koji radi na blagani i pokažem mu, policu na kojoj piše 29,99 :lol:, da bi on počeo kako ne zna šta je to...kako su oni obnavljali cijene u računalu i da mi ne može dati to osim za cijenu koja je u računalu, tj. 39,99...
Pureća ninja stoji 26.71 kunu

omfg I NINJE JEDEMO SAD!

koliko puta vidimo kod promjene cijena goriva na benzinskim postajama jedna cijena na jambo reklami a druga kad kreneš tociti, gdje tu onaj "potrošac", nego j....e ove ljude koji rade sedam dana u tjednu za crkavicu radi neke "purece ninje" ili necem slicnom!
koliko vidim ovdje se napravila ogromna vijest i ogromna zbrka oko 10 20 kn..evo slobodno mi se može javiti gospođa da joj dam tih 20Kn i steram u kurac.Ova država ima previše drugih problema nego da bi se pravile priče i vijesti oko nekog tko je bio prevaren za 20Kn u trgovini...
chosen

omfg I NINJE JEDEMO SAD!

kriza je, jebiga LOL
meni i dalje nitko nije objasnio kakve pobogu imaju veze ninja i pinta s puretinom?! pitam staru koju smatram vrsnom kuharicom i ni ona nije čula za tako šta

Mladjo

meni i dalje nitko nije objasnio kakve pobogu imaju veze ninja i pinta s puretinom?! pitam staru koju smatram vrsnom kuharicom i ni ona nije čula za tako šta

meni se to često desi, nikad ne pregledam račun u trgovini...
u dm-u mi se često dešavalo, posebno u DG, neka sasvim deseta cijena na računu...
a kad i skužim ne vratim jer mi nekak bad...ali ne radi se o tome da su mi presudne te dvije kn, ali ono, čemu...
Tako sam ja u Biljemerkantu prošla...
Na polici je kruh bio 4 kn, na blagajni 6 kn.
Jesu to samo 2 kn, ali 2 kn za jedan kruh je velika razlika...
Osim toga, da je i 5 lipa razlike, zašto bi nas valjali?

Treba im reći na blagajni, a u većim slučajevima otići i u udrugu za zaštitu potrošača i da vidiš.. Vjerujte mi da državni inspektorat čuda radi :D
ma ak ljepa cura radi još joj i ostaviš XD haha
Daleko najviše neugodnih iskustava sam imao sa prodavačicama u Biljemerkantu.
Jednom sam pred kraj radnog vremena (10 do 21h) došao kupiti vino, piše da je na akciji 15,99kn, kad ono mi na blagajni naplati 3kn više. Rekoh da tamo lijepo istaknuto piše da je na akciji. Prodavačica se počela pravdati da oni njima iz uprave mijenjaju cijene svakog 1. u mjesecu i da one nisu stigle izmjeniti sve cijene u trgovini, također mi se izjadala da ona na svakih 14 dana ima pravo jedan dan slobodno itd itd. Bilo je kasno i nisam stigao u drugu trgovinu i kupio sam to vino. U protivnom bih je stjerao u kurac, i nju lijenu i njene kolegice koje se očito povode onom "ne možeš ti mene toliko malo platiti koliko ja malo mogu raditi", jer one za cijeli radni dan nisu uspjeli izmjeniti cijenu na tom vinu. Znam, radi se o pišljive 3kn, ali se isto tako radi o mojim pravima kao kupca i o principu kao i o njihovoj lijenosti.

Isto tako, u Merkatoru sam jednom kupovao četku za WC, piše ispod nje da je 13kn. Dođem na blagajnu, naplati mi 36kn. Rekoh, nešt ne štima. Dođe voditeljica odjela i uvjeri se zajedno samnom da zaista ispod proizvoda piše da je 13kn. Objašnjenje je bilo da su se ove jeftine sve prodale, a da je netko od kupaca ove skupe četke pomakao pod cijenu jeftinih. Rekoh, baš ljudi nemaju pametnijeg posla nego vama preslagivat proizvode i cijene po policama. I ona mi se počela žaliti kako oni ne stignu stalno pregledavat police i vamo tamo. Ovaj put nije bio kraj radnog vremena pa sam ju stjerao u kurac.

Uglavnom, poanta je da se greške rade, ali su prava kupaca jedno, odvojeno od toga i moraju se poštovati. Isto tako, važno je biti upoznat sa pravima koja imamo. Zašto bi mene netko zajebao pa makar i za 3kn svojom, a ne mojom greškom?

P.S. Pureću Ninju uvijek kupujem i uz Dimcek mi je najbolja i najkvalitetnija salama. Ima cca 20g proteina na 100g proizvoda i gotovo 0% masti što je fantastično! :D

Tagovi