Inženjer u godinu dana poslao više od 300 molbi za zapošljavanje

Osijek

Inženjer u godinu dana poslao više od 300 molbi za zapošljavanje

Rastuća nezaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji s trenutno 33.480 osoba bez posla promijenila je stanje najtraženijih zanimanja, među kojima su sada suficitarni diplomirani inženjeri elektrotehnike i inženjeri elektrotehnike!

U veljači je na ETF-u u Osijeku promovirano 138 diplomiranih inženjera, 44 inženjera i 42 stručna prvostupnika elektrotehnike, a većinu, umjesto radnog mjesta, čeka mjesto na burzi rada. Do prije dvije-tri godine stručnjaci elektrotehnike su bili među najbolje plaćenima i prednjačili su u zapošljavanju visokoobrazovanog kadra. 2007. godine među top-zanimanjima u slavonsko-baranjskoj regiji bili su dipl. inž. elektrotehnike, psiholog i građevinski inženjer. Situacija u 2010. bitno je drukčija. Trenutno je u Osijeku na burzi rada 38 dipl. inž. elektrotehnike (tri smjera) i 29 inž. elektrotehnike, a u Osječko-baranjskoj županiji njih 112. Kako se bez osigurane egzistencije mladi ne mogu osamostaliti i prisiljeni su tražiti bilo kakav posao, potvrđuje 26-godišnji Osječanin Marko Generalić, koji se kandidirao za rad u logističkom centru tvrtke Taxi Cammeo.

- Diplomirao sam elektrotehniku, smjer računarstvo i telekomunikacije u veljači 2009. i u godini dana poslao više od 300 prijava za zapošljavanje u Osijek, Zagreb, Istru... Nadam se poslu, iako se protekom vremena gomila sve više onih s diplomom koju i ja imam, a radnih mjesta nema toliko. Previše je kandidata, traže se preporuke. HEP prima svoje stipendiste smjera energetike, a HT, gdje bismo mogli raditi, nije ni nudio stipendiju. Javljam se na natječaje i planiram upisati stručne tečajeve, mada je to financijski teško izvedivo jer živim s nezaposlenom majkom. Usavršavanje je važno za konkurentnost na tržištu jer će za nekoliko godina fakultet biti kao nekada srednja škola, kaže Generalić.

Višak programera

- Diplomirao sam na ETF-u lani u listopadu, javljao se neuspješno na natječaje u Osijeku i Vukovaru, no nadam se poslu, makar sada uopće nema potražnje. Ne bih se želio vratiti u rodni Imotski već ostati u Osijeku, gdje imam djevojku koja je također dipl. inž. elektrotehnike i trenutno u školi predaje informatiku. Mnogo nas je burzi rada. Čujem da ih je 50-ak dobilo otkaz u Siemensu, stotine završava fakultet pa je tržište u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji zasićeno i programerima, a ponuda nema. Nas mlade nezaposlenost koči u osamostaljivanju - zaključuje Zvonimir K.

Tekst: Nevenka Špoljarić/Glas-Slavonije.hr
Foto: ETF Osijek
žalosno, al istinito
Istina... Brat mi spada u onu prvu skupinu (dipl.ing) i u potrazi je sad... Na 1 mjesto se prijavi preko 200 ljudi...
..i onda se oni u zg čude što je hrpa studenata s etf-a poslala zahtjev na natječaj za stipendije morh-a... i onda im svi objašnjavaju da im nije tolko važna stipendija kolko im je važan ugovor za posao... i onda tek oni shvate di je ošlo sve kad budući diplomirani inženjeri iliti magistri struke (po bolonji) masovno (dakle i oni koji ni u najluđim razmišljanjima nisu mislili radit ko profesionalni vojnici) hoće radit u vojsci...
eto ja sam isto kao dipl.ing. sa zakonskim prijevodom na magistar struke 1.5 godinu tražio posao i bezuspješno slao cv svim mogućim firmama. napokon sam dobio posao i sad proklinjem struku što sam uopće išao studirat. mogao sam ladno radit već 7 godina gotovo isti posao i imao bi i stan i kola i ko zna šta sve ne. ovak putujem svaki dan 55km na posao, toliko i nazad (zbog seljaka sad putujem skoro 70km u jednom smjeru) za plaću koja je poprilično ispod prosjeka plaće za RH i okvirno kada podmirim troškove goriva za tih cca 2500km mjesečno ostaje mi kurac da si ga u dupe strpam. al radit moram.
svagdje je situacija za izbljuvati se
posla ima samo preko veze
ljudi koji se posvećuju studiranju s prosjekom 5.0, volontiraju u durugama, idu na tejčajeve itd su većinom studneti solidnog imovinskog stanja
ne govorim sad da su to bogataši, ali poučena svojim i iskustvom svojih kolega-ica svi su prisiljeni raditi neke studentske poslove koje zbog krize sve teže dobivaju, a i uvjeti su postali dosta ucjenjivački
kraj svih obaveza teško je držati prosjek ocjena
i što vrijedi 4 godine bitiredovan student, redovito čistiti godine kad sad moram produžavati studnetska prava upisujući 2 apsolventsku da bih imala studentske ugovore i radila?
znam 2-3 koji su diplomirali i uspjeli preko natječaja dobiti posao
jedan od primjera: prije 2 tjedna se u Zagrebu prijavilo preko 600 ljudi za 1 radno mjesto u coca-coli
Ja također završavam sličan smjer i preporučio bi svakome tko želi raditi u toj struci da nauči dobro koji strani jezik, da si zacrta nešto u životu, spakuje stvari i ode u *ebeni bijeli svijet, živjeti svoj život sa mogućnostima i alternativama...
koko

Ja također završavam sličan smjer i preporučio bi svakome tko želi raditi u toj struci da nauči dobro koji strani jezik, da si zacrta nešto u životu, spakuje stvari i ode u *ebeni bijeli svijet, živjeti svoj život sa mogućnostima i alternativama...

to je to. treba van ove jebene države. iskreno mi je više muka gledati jedne te iste vijesti na tv iz dana u dan. HAC/afera, HŽ/afera, HEP/afera, INA/afera, itd/afera. nema ovdje života za mlade i obrazovane ljude. džabe i škola i sve kad onda čuješ od nekoga gdje se uvalio u državnu službu, voza novi motor od 100+k kn, ladi jaja cijeli dan i visi na fejsu i otvoreno priča o tome. prosječna plaća je 5000+ kn gdje ? najjači apsurd je što je sad preko 50 000 ljudi ostalo bez posla a prosječna plaća je skočila. pa ne znam dal bi plako il se smijo.
ma ovo je država za zaorat i posolit
nemojte se zavaravat da je vani bolje..uostalm zemlje Eu daju kvote koliko godišnje primaju stranih radnika i za koje poslove..
šta ti misliš da možeš otić tamo kao inžinjer i raditi? :D

Tražili ste bolonju, eto vam bolonja.
eeeeeem
tko je tražio bolonju?

to isto kao da kažeš da tražimo da uđemo EU
pa prema anketama i razgovoru sa ljudima ne bi se složila
ali ćemo završiti u toj kakici htjeli mi to ili ne
možda nećeš vani dobit posao u struci prije nego ovdje ali ćeš sigurno prije nać bilo kakav posao pa ćeš preživit do tog posla u struci. i ako budeš išao van valjd ćeš gledat malo kakvo je kretanje posla u zemlji u koju ideš i da li je to zanimanje suficitarno ili deficitarno i kakvu tendenciju ima. ispipat ćeš teritorij. ovdje maltene nema nikakvog posla, a ne posla u struci i stvarno znam pun kurac ljudi koji su ošli van i svi su našli posao.
Dobro, bolonja je projekt koji za cilj ima velik postotak vss-a..znaš onu primorčevu..zemlja znanja!
i onda imaš masu ljudi koji su završili faks a sposobni su - not!
jebeš mi sve kad oko sebe gledam,svi studiraju...di to zaposlit?
svi koji imaju kliker za ono što su završili,radit će.nema tu puno filozofije..a ovakvi što doma sjede 3 godine s diplomom, očito su fulali zvanje.

monstrum šuti i radi, danas-sutra ćeš bar imat iskustvo i nać neki bolji posao.od nekud se kreće..bar nisi od onih što bi s diplomom 7 soma kuna i ured.
iskreno ni ne vidim svrhu studiranja... bolje je izučiti neki zanat ... frizer-moler-kuhar ... itd. ...

kad se samos jetim da su još naši bake i djedovi stavljali an vrata stana titule (dipl itd. ) a sad ... vrijedi isto kao što je normalno da netko ima srednju školu
i ja sam na ETF-u, prva godina diplomskog i nije istina da posla nema. posla ima, ali hrpa studenata nema pojma o ničemu o čemu bi trebali znati svašta. konkretno računarci (o kojima mogu govorit jer sam i sam taj smjer), studenti na četvrtoj godini studiranja, a ima onih koji ne znaju iskodirat najjednostavniji "hello world!" u bilo čemu... postavljaju pitanja poput "kako snimiti dvd u neri?!", nemaju pojma o trenutno aktualnim tehnologijama koje se koriste što se tiče programiranja / operacijskih sustava, ne zanimaju se za to i bježe od programiranja ko vrag od tamjana... pa ne bi ih ni ja zaposlio da imam firmu. šta će mi takav koji u 4 godine nije pokazao malo entuzijazma da se ičim zabavi.

pa ljudi, morate imati šta ponuditi poslodavcu, a ne pod skills u CV napisati svakodnevno korištenje računala i poznavanje MS Office alata... to sam vidio na vlastite oči... wtf? :S

tko ima znanje, posao će ga naći i bez namještanja i povlačenja veza.
pootzko@ to definitivno ... previše sam istih primjera vidjela na svoje oči
MissTake

iskreno ni ne vidim svrhu studiranja... bolje je izučiti neki zanat ... frizer-moler-kuhar ... itd. ...

kad se samos jetim da su još naši bake i djedovi stavljali an vrata stana titule (dipl itd. ) a sad ... vrijedi isto kao što je normalno da netko ima srednju školu

A tko bi onda radio u IT sektoru, HEP-u, u školama, muzejima, bolnicama, pa i u vrtićima, i na taj način omogućavao razvoj ove države? Uvijek smo bili u samom vrhu svjetske znanosti, nije li to pohvalno i ne trebamo li tako nastaviti? Uostalom, mnogim studentima, pa ni meni, nije cilj diploma koju se nekada stavljalo na vrata, nego istinska želja da da svoj doprinos. Svatko mora ostvariti svoje talente i ispuniti maksimum svojih mogućnosti i sposobnosti. Mislim da iako nema posla, naša sveučilišta daju visoku razinu obrazovanja za one koji žele naučiti. Postoje dvije opcije, ili čekati bolja vremena ili otići negdje drugdje, a obje su jednako teške za svakoga.
pootzko

i ja sam na ETF-u, prva godina diplomskog i nije istina da posla nema. posla ima, ali hrpa studenata nema pojma o ničemu o čemu bi trebali znati svašta. konkretno računarci (o kojima mogu govorit jer sam i sam taj smjer), studenti na četvrtoj godini studiranja, a ima onih koji ne znaju iskodirat najjednostavniji "hello world!" u bilo čemu... postavljaju pitanja poput "kako snimiti dvd u neri?!", nemaju pojma o trenutno aktualnim tehnologijama koje se koriste što se tiče programiranja / operacijskih sustava, ne zanimaju se za to i bježe od programiranja ko vrag od tamjana... pa ne bi ih ni ja zaposlio da imam firmu. šta će mi takav koji u 4 godine nije pokazao malo entuzijazma da se ičim zabavi.

pa ljudi, morate imati šta ponuditi poslodavcu, a ne pod skills u CV napisati svakodnevno korištenje računala i poznavanje MS Office alata... to sam vidio na vlastite oči... wtf? :S

U potpunosti se slazem s tobom! Mislim da sve o govori koliko su dobri fakulteti kad student zavrsi fakultet i nezna ono za sto je obucen i sto mu pise na diplomi dip.ing a s takvom vrstom posla nema pojma.. casti iznimkama! Al to je realnost fakultet vise nije sto je nakad bio.. na fakultet su isli talentirani ljudi i ljudi koji su imali viziju sta ce raditi i cime se baviti.. danas se masovno uspisuje na fakultet i naravno fakultet gubi na vrijednosti a na vrjednosti dobiva diploma (papir).. to je brutalna realnost! Ali mozda da fakultet nudi temeljito i usmjerno obrazovanje koje je kvalitetno i moglo bi se reci malo teze puno manje bi se upisivalo ljudi na fakultet ali zato bi dobivali ljude koji znaju svoj posao i koji su temeljito obuceni i spremni odma za trziste rada to bi i trebao bit fakulteta.. netko je bio spomenuo kako smo na vrhu znanja u svijetu samo cu se nasmijati :) kod nad skole i fakulteti tjeraju polaznike da uce na pamet i da uce sve i svasta i svega se dodirnu razlicitih gradiva sto je lose.. nedugo je bilo na tv testiranje ucenika iz engleske i hrvatske razlika nije bila nikakva s tim da su se nasi ucenici svercali i opet su bili jednakog znanja s engleskim ucenicima.. trebamo se ugledati na vanjsku politiku vodjenja skolstva usmjeravanje ucenika i studenata na ono sto ih zanima i sto zele... jer ovo kod nas sve baceno na jednu hrpu..
Caleb

U potpunosti se slazem s tobom! Mislim da sve o govori koliko su dobri fakulteti kad student zavrsi fakultet i nezna ono za sto je obucen i sto mu pise na diplomi dip.ing a s takvom vrstom posla nema pojma.. casti iznimkama! Al to je realnost fakultet vise nije sto je nakad bio.. na fakultet su isli talentirani ljudi i ljudi koji su imali viziju sta ce raditi i cime se baviti.. danas se masovno uspisuje na fakultet i naravno fakultet gubi na vrijednosti a na vrjednosti dobiva diploma (papir).. to je brutalna realnost! Ali mozda da fakultet nudi temeljito i usmjerno obrazovanje koje je kvalitetno i moglo bi se reci malo teze puno manje bi se upisivalo ljudi na fakultet ali zato bi dobivali ljude koji znaju svoj posao i koji su temeljito obuceni i spremni odma za trziste rada to bi i trebao bit fakulteta.. netko je bio spomenuo kako smo na vrhu znanja u svijetu samo cu se nasmijati :) kod nad skole i fakulteti tjeraju polaznike da uce na pamet i da uce sve i svasta i svega se dodirnu razlicitih gradiva sto je lose.. nedugo je bilo na tv testiranje ucenika iz engleske i hrvatske razlika nije bila nikakva s tim da su se nasi ucenici svercali i opet su bili jednakog znanja s engleskim ucenicima.. trebamo se ugledati na vanjsku politiku vodjenja skolstva usmjeravanje ucenika i studenata na ono sto ih zanima i sto zele... jer ovo kod nas sve baceno na jednu hrpu..

I sam si napisao cast iznimkama, a na te iznimke se odnosi ono sto sam rekla. Naravno da fakultet nije ono što je nekad bio, ali i dalje rijetkim talentima nudi i više nego dovoljno. Slažem se da usput nudi i diplome platišama i švercerima. I dalje stojim iza onoga što sam rekla, da su naši znanstvenici uz bok svjetskim, a tebi ostavljam da se malo informiraš ako želiš. Dovoljno je pogledati vijesti i povremeno pročitati vijesti iz znanosti.
Gargamelka

Caleb

I sam si napisao cast iznimkama, a na te iznimke se odnosi ono sto sam rekla. Naravno da fakultet nije ono što je nekad bio, ali i dalje rijetkim talentima nudi i više nego dovoljno. Slažem se da usput nudi i diplome platišama i švercerima. I dalje stojim iza onoga što sam rekla, da su naši znanstvenici uz bok svjetskim, a tebi ostavljam da se malo informiraš ako želiš. Dovoljno je pogledati vijesti i povremeno pročitati vijesti iz znanosti.

To sto ti kazes nasi znanstvenci njih mozes nabrojati na prste obje ruke a oni nisu samo znanstvenici oni su genijalci koji se ne rode svaki dan.. veci dio njih su najbolje znanje dobili van drzave stoga.. ja sam htio samo reci da je nas sustav skolovanja uzasno los.. imat cemo tisuce dipl.ing. itd.. koji nece znati svoj posao jer samo skolstvo ih ne tjera da uce ono bitno ono sto im je najvaznije za posao.. imam par primjera osobno koje znam zavrsili ETF i neznaju nista pa ni teoriju svoga buduceg posla.. pa kako je ta osoba mogla zavrsiti fakultet? Takvih je jako puno..
pootzko

Potpisujem 100%. Osječki ETF, konkretno smjer računarstva, se srozao toliko da vjerovatno ne može više. 99% završenih inženjera ne zna osnove OO programiranja, a da o izradi nekakvih aplikacija niti ne govorimo.
Tragikomično, gotovo na nivou raznih brzopoteznih škola za uzimanje novca i štancanje diploma tipa Edunove i Ivore. Još je gore kad ovakvi stručnjaci pomisle da je izlaz u preseljenju na bogati Zapad koji ih jedva čeka.
Posla za ljude koji znaju ima i bit će ga uvijek.
mat

pootzko

Potpisujem 100%. Osječki ETF, konkretno smjer računarstva, se srozao toliko da vjerovatno ne može više. 99% završenih inženjera ne zna osnove OO programiranja, a da o izradi nekakvih aplikacija niti ne govorimo.
Tragikomično, gotovo na nivou raznih brzopoteznih škola za uzimanje novca i štancanje diploma tipa Edunove i Ivore. Još je gore kad ovakvi stručnjaci pomisle da je izlaz u preseljenju na bogati Zapad koji ih jedva čeka.
Posla za ljude koji znaju ima i bit će ga uvijek.

Pa to sve govori da faklutet ti nije ni vazan toliko.. ako ti znas svoj posao vise nego dobro dobit ces ga sigurno ili ce on tebe naci.. znam sedmoricu programera nisu zavrsili fakultet a u programiranju su na takvom nivo da takav nikad nivo nebi dobili na fakultetu.. decki rade za strane tvrtke i masno zaradjuju a sto je najbolje u nasoj lijepo domovini su :)
Monstrum

[prosječna plaća je 5000+ kn gdje ? najjači apsurd je što je sad preko 50 000 ljudi ostalo bez posla a prosječna plaća je skočila. pa ne znam dal bi plako il se smijo.
[/quote:fb82e96eb1]

pa nije apsurd, ako je prosječna plaća, plaća svih građana, pošto je sad hrpa njih sa malim plaćama ostala bez posla, ispada da ima više ljudi sa velikim plaćama pa ti eto i prosječna plaća narasla. statistika je majka. ili maćeha. :mrgreen:

nemojte se previše oslanjat na te fakultete jer je u današnje vrijeme fakultet samo pokazatelj kolko je neko uporan i ništa drugo. prva stvar koju će vam reć kad počnete radit "većinu stvari što ste naučili na faksu, zaboravite". ovisno naravno o fakultetu ali u cjelini to je tako.
Na burzi ima i iženjera građevinarstva. Eto to sam ja i već godinu dana bezuspješno tražim posao u struci, ali spol, godine i ......tako, ja sam i dalje nezaposlena
pootzko

Koliko se slažem, toliko se ne slažem... Slažem se s onim dijelom da ima hrpetina ljudi koji jedva znaju komp upaliti, ali ne slažem se s time da ako znaš sve to napraviti možeš bez poteškoća naći posao... Evo, za primjer uzmimo lika koji je na praksi na faksu radio u HEP-u i bio jedan od najboljih, radio je i kao programer i to mu je odlilčno išlo (ipak je sve to učio već u srednjoj. Faks mu je bio samo nadopuna.), svakodnevno servisira računala, doma provodi struju, stvarno ZNA raditi i nije mu problem...
Problem je u tome što ih ima previše. Na radno mjesto u Semeljcima, koji mu nisu ni malo usput, prijavio se on, bio na razgovoru, sve super, pogotovo jer je dipl.ing upravo tog smjera (Jedan od 2 koji su dip.inzi od 256 prijavljenih), prakse i iskustva ima masu, a je li pozvan u 2. krug? Naravno da nije...
Danas poslodavci rađe zaposle nekoga manje kvalificirianoga kojega će morati manje platiti...
Isti primjer je bio i s potragom za novinarima u Glasu Slavonije gdje su rekli da ne žele zaposliti ljude koji su završili taj fakultet već će rađe zaposliti studente kako bi si zaradili za džeparac...
Država je u žešćem k, što se očito još dugo neće promjeniti... Veza, veza, veza i veza... Jedino to u današnje vrijeme nalazi posao...
FunkyLady

Evo, za primjer uzmimo lika koji je na praksi na faksu radio u HEP-u

e to su bili dani kad si imo i praksu na faxu! Eo pet godina sam već na etf-u i ni P od prakse! (u srednjoj sam bar imao sveukupno 4 tjedna prakse pa sam vidio kak izgleda transformator, inaće ga dosad nikad ne bi ni vidio) i onda se svaki novi profesor koji nama dođe predavat krsti kako smo mi već inženjeri, a skoro i ti magistri struke a nismo vidili 99% stvari o kojima smo učili i koje smo spominjali na predavanjima... kako netko očekuje da onda kad izađemo s faxa budemo potpuni proizvod? ...pa ne osječam se ni ko poluproizvod!
ima i praksi (tko hoće na njih naravno) ;)

http://www.iaeste.hr/

Re: Inženjer u godinu dana poslao više od 300 molbi za zapošljavanje

Svako od nas ima neka individualna iskustva po pitanju zapošljavanja/traženja posla. Teško je definirati jednom rečenicom pravu situaciju u HR, osim možda eventualno da je zaista sustav preloš.

Stvari se moraju gledati i s druge strane. Činjenica je da bolonjski proces kratkoročno ima dobar učinak, dugoročno to vodi u propast. Inžinjeri se štancaju kao na pokretnoj traci. ETF gubi vrijednost iz razloga što je previše ljudi s tim fakultetom na tržištu, a isto tako ih dobar dio ubiti nakon fakulteta nije spreman obavljati niti jedan konkretan posao. Poslodavac koji zaposli takvog čovjeka opet mora ulagati u njega da bi nešto naučio (troši vrijeme i troši novac), a u startu ga mora plaćati više da bi ga zadržao. Na kraju, u kapitalizmu je svaki radnik višak krenimo samo od tog razmišljanja.

Na tom fakultetu se uči sve i ništa, sve nešto u oblacima u nekim teorijama, računanje naboja na vrhu igle, računanje površine pahuljice... Hej, kome je to potrebno??? Tko ima uopće motivaciju učiti tako nešto i nakon toga se osjećati ispunjeno??? Takav sadržaj sam imao na ETFu smjer računalstvo i komunikacije. Tada sam razmišljao na način, a to će mi možda dobro doći da naučim razmišljati, a onak sam se pak pitao... samo malo što ću ja u zamolbi danas sutra napisati kad završim taj fakultet??? Što ja znam raditi??? Moj smijer je računalstvo i komunikacije u kojem se nigdje ne spominje tehnologija kao npr. MPLS bez koje je danas internet nezamisliv... Da se okrenem i pitam kolege s fakulteta koliki je IP header u najobičnijem IP paketu, pitanje dali bi itko i znao što je to header i čemu služi, a ne još koliki je... a imamo završen smijer računalstvo i komunikacije.

Sve je to preloše, premalo prakse, premalo hands-on iskustva na pravoj tehnici i u pravoj produkciji. Netko će reći, pa sam se informiraj... ok, ali to mogu i bez fakulteta. Danas je situacija takva da sa završenim fakultetom ne možeš nikome više ništa dokazati. Fakultet završavaju svi živi, dipl.ing. je i onaj koji je imao sve dvojke i onaj koji je imao sve petice. Nisu krivi studenti za to, kriv je poredak u glavama onih koji kreiraju takva školovanja. Previše novca se potroši na glupave predmete od kojih nitko živ nema koristi osim profesora koji dobija plaću za to što predaje, a zar je to cijena koju moraju plaćati i studenti samo da bi se ispunio nečiji bolestan hir?

Danas smo svjedoci bespoštedne bitke ljudske pohlepe u svakom smislu (i materijalne i statusne). Moramo se prvo naučiti nositi s tim.

Kada dobiješ diplomu na kraju svog školovanja u ruke, osvrneš se što si učio unazad pet godina shvatiš ustvari koliko ne znaš.
oftopik

FunkyLady

Evo, za primjer uzmimo lika koji je na praksi na faksu radio u HEP-u

e to su bili dani kad si imo i praksu na faxu! Eo pet godina sam već na etf-u i ni P od prakse! (u srednjoj sam bar imao sveukupno 4 tjedna prakse pa sam vidio kak izgleda transformator, inaće ga dosad nikad ne bi ni vidio) i onda se svaki novi profesor koji nama dođe predavat krsti kako smo mi već inženjeri, a skoro i ti magistri struke a nismo vidili 99% stvari o kojima smo učili i koje smo spominjali na predavanjima... kako netko očekuje da onda kad izađemo s faxa budemo potpuni proizvod? ...pa ne osječam se ni ko poluproizvod!

E o tome ja govorim!! Prijatelju sve moras sam nase skolstvo je u k..

32F

Svako od nas ima neka individualna iskustva po pitanju zapošljavanja/traženja posla. Teško je definirati jednom rečenicom pravu situaciju u HR, osim možda eventualno da je zaista sustav preloš.

Stvari se moraju gledati i s druge strane. Činjenica je da bolonjski proces kratkoročno ima dobar učinak, dugoročno to vodi u propast. Inžinjeri se štancaju kao na pokretnoj traci. ETF gubi vrijednost iz razloga što je previše ljudi s tim fakultetom na tržištu, a isto tako ih dobar dio ubiti nakon fakulteta nije spreman obavljati niti jedan konkretan posao. Poslodavac koji zaposli takvog čovjeka opet mora ulagati u njega da bi nešto naučio (troši vrijeme i troši novac), a u startu ga mora plaćati više da bi ga zadržao. Na kraju, u kapitalizmu je svaki radnik višak krenimo samo od tog razmišljanja.

Na tom fakultetu se uči sve i ništa, sve nešto u oblacima u nekim teorijama, računanje naboja na vrhu igle, računanje površine pahuljice... Hej, kome je to potrebno??? Tko ima uopće motivaciju učiti tako nešto i nakon toga se osjećati ispunjeno??? Takav sadržaj sam imao na ETFu smjer računalstvo i komunikacije. Tada sam razmišljao na način, a to će mi možda dobro doći da naučim razmišljati, a onak sam se pak pitao... samo malo što ću ja u zamolbi danas sutra napisati kad završim taj fakultet??? Što ja znam raditi??? Moj smijer je računalstvo i komunikacije u kojem se nigdje ne spominje tehnologija kao npr. MPLS bez koje je danas internet nezamisliv... Da se okrenem i pitam kolege s fakulteta koliki je IP header u najobičnijem IP paketu, pitanje dali bi itko i znao što je to header i čemu služi, a ne još koliki je... a imamo završen smijer računalstvo i komunikacije.

Sve je to preloše, premalo prakse, premalo hands-on iskustva na pravoj tehnici i u pravoj produkciji. Netko će reći, pa sam se informiraj... ok, ali to mogu i bez fakulteta. Danas je situacija takva da sa završenim fakultetom ne možeš nikome više ništa dokazati. Fakultet završavaju svi živi, dipl.ing. je i onaj koji je imao sve dvojke i onaj koji je imao sve petice. Nisu krivi studenti za to, kriv je poredak u glavama onih koji kreiraju takva školovanja. Previše novca se potroši na glupave predmete od kojih nitko živ nema koristi osim profesora koji dobija plaću za to što predaje, a zar je to cijena koju moraju plaćati i studenti samo da bi se ispunio nečiji bolestan hir?

Danas smo svjedoci bespoštedne bitke ljudske pohlepe u svakom smislu (i materijalne i statusne). Moramo se prvo naučiti nositi s tim.

Kada dobiješ diplomu na kraju svog školovanja u ruke, osvrneš se što si učio unazad pet godina shvatiš ustvari koliko ne znaš.

E svaka ti cast! Podrzavam svaku tvoju rijec al svaku!!
32F

ETF gubi vrijednost iz razloga što je previše ljudi s tim fakultetom na tržištu, a isto tako ih dobar dio ubiti nakon fakulteta nije spreman obavljati niti jedan konkretan posao. Poslodavac koji zaposli takvog čovjeka opet mora ulagati u njega da bi nešto naučio (troši vrijeme i troši novac), a u startu ga mora plaćati više da bi ga zadržao.

U nekim firmama imaju instituciju pripravništva za svježe inženjere. Za računati je na to da će se nekakvo osnovno operativno znanje steći tek za vrijeme pripravničkog staža.
Teško je reći je li bolji čovjek koji nešto zna, ili je to negdje naučio u odnosu od onoga koji nije...
Znati što je MPLS mreža, pa i naučiti istu umplementirati u labu nema osobite praktične operativne vrijednosti - u praksi će se isti inženjer susretati sa zakonskim regulativama (sigurnost) koje dolaze i odlaze, procedurama propisanima unutar same tvrtke (birokracija), specifičnim zahtjevima korisnika koje mora 'ugurati' negdje između prve dvije stvari i, konačno, SLA ugovorima potpisanima sa korisnicima. I to je samo sa perspektive njegovog radnog mjesta, odnose sa ostalim odjelima (ovdje sam uzeo primjer odjela mreže) neću ni spominjati, kao ni osnovnu poslovnu komunikaciju.
Ne znam kako sve to uopće posložiti i naučiti za vrijeme visokoškolskog obrazovanja osim da se student sam potrudi i nađe firmu u kojoj bi određeno vrijeme volontirao.
Iskustvo, preporuka i naučeno znanje najbolja su plaća u tom slučaju.

Netko je rekao - nema koristi od fakulteta - ne slažem se!
Mislim da je fakultet primarna ustanova za učenje fundamentalnih znanja. A upravo se na njima grade temelji kasnijeg razumijevanja i shvaćanja materije svakodnevnog posla...
Ja bih barem trebao znati, imam SSS, a radim na istom radnom mjestu gdje su većina kolega VSS. I često samom sebi postavljam pitanja na koja nemam odgovora. Pa žicam kolege objašnjenje... Jednostavno sam znatiželjan i želim znati kako i zašto stvari rade, a ne od čega su napravljene...
pootzko

aj sad već kad si ovo napiso...

prvo, i manje važno je da sad uopće nema prakse za moj smjer (bilo je prije godinu, dvije, al i to ti je dvosjekli mać - otić negdje i onda bit u zaostatku s ispitima i predavanjima kod kuće)...

a drugo, i puno važnije: zašto bi moro ić negdje van uhvatit neku praksu (ne kažem da je to loše)? zašto se ne bi 4 dana slušala predavanja a peti dan išlo na praksu u neku firmu u Osijeku ili okolici? ili ko u srednjoj, na kraju godine otić u neku firmu na nekoliko tjedana na obaveznu praksu? to je ono što današnjim inženjerima fali!
pa nije nikakav problem sa praksom u inozemstvu. odeš na praksu preko ljeta a ne za vrijeme predavanja... znači 7. i 8. mjesec, eventualno 9. ako se izorganiziraš da riješiš sve ili dovoljno ispita za slijedeću godinu. ja sam tako bio prošlo ljeto na praksi 7. i 8. mjesec i super je bilo. kombinacija rada, zabave, putovanja i upoznavanja nove kulture. još treba napomenuti da se radi o plaćenim praksama. ugodno s korisnim. uz malo sreće, otići ću na još jednu...
koji si smjer za koji nije bilo prakse?

a drugo - ne znam zašto nemamo službeno organizirano da moramo odrađivati praksu, ali kada je situacija već takva, zašto ne iskoristiti mogućnost i otići van na praksu. sigurno će ti to više koristit (i bolje izgledat u CV) nego da truneš jedan dan tjedno po našim domaćim firmama i visiš na internetu za vrijeme takve domaće prakse...
oftopik

pootzko

aj sad već kad si ovo napiso...

prvo, i manje važno je da sad uopće nema prakse za moj smjer (bilo je prije godinu, dvije, al i to ti je dvosjekli mać - otić negdje i onda bit u zaostatku s ispitima i predavanjima kod kuće)...

a drugo, i puno važnije: zašto bi moro ić negdje van uhvatit neku praksu (ne kažem da je to loše)? zašto se ne bi 4 dana slušala predavanja a peti dan išlo na praksu u neku firmu u Osijeku ili okolici? ili ko u srednjoj, na kraju godine otić u neku firmu na nekoliko tjedana na obaveznu praksu? to je ono što današnjim inženjerima fali!

na nekim fakultetima je praksa obavezna,
npr. na Prehrambeno-tehnološkom je obavezna praksa za buduće inženjere...(kako je po Bolonji nisam sigurna, ali prije je bilo 30 dana prakse nakon treće i još 30 dana nakon četvrte godine)
e da...zaboravih nadodati još ovo
nažalost, neki studenti tu praksu doživljavaju samo kao obavezu, a ne kao priliku za učenje, pa si nađu vezu koja će im napisati da su na praksi bili, a ustvari nisu
u EU vas nece primit npr kao dipl. ing. elektrotehnike, jer apsolventi tamo to sve puno bolje i intenzivnije uce, bar u njemi.
i nemojte molim vas pricat o inozemstvu, ako nikad niste bili negdje vani, nego samo culi glupe price o gastarbajterima.
Poslodavci su rigorozni. Fakultet nije dovoljan i nije samo po sebi garancija ničemu, to neki ne shvaćaju. Treba sa strane se informirati i biti kvalitetniji od konkurencije i znati više nego drugi. Pogotovo informatičari. Moraju znati sve, pa i još više od toga.

Da nema ovih "punonovcaša" (neki s kupljenim titulama) i "vezista", situacija bi bila bolja...

Najbolji mi je bio primjer jednog bivšeg kolege, koji je studirao smjer informatiku na ETF-u, pa izjavi "Kad završim, samo što dalje od programiranja" !????? Pa gdje onda misli raditi ?!???

Za Posao održavanja nekog hardware-a treba možda jedan čovjek, pa i za 100 računala.

Programiranje, u tome su pare. Tko je vješt u tome, taj će uspjeti garant, ako ne u firmi, onda kao samostalni honorarac. U firmi će raditi u teamu. Dakle, timski duh (to neki nažalost ne posjeduju), upornost i posebne vještine.
Te naravno, kvalitetan životopis. Bez toga nema niti razgovora. Europski životopis je dosta dobar obrazac, za one koji muku muče sa time. Čak i za hrvatske poslodavce. A kad se odluči netko izaći van, samo uzme već pripremljenu varijantu na jeziku te države i prekopira rubrike.

Programiranje je samo kapljica u moru svih informatičkih usmjerenja danas, ima ih i gdje se znatno bolje može zaraditi.

Nadao sam se da barem na "tehničkim" i sličnim fakultetima ima prakse, za razliku od nekih fakulteta-npr. Pravnog. Sličan ovakav članak očekujem i u vezi nekog diplomiranog pravnika, samo što to više ne bi bila vijest, nego općepoznata stvar. :(

Nije ni čudo da nam je država u ovakvom stanju kad fakulteti upisuju generacije i generacije novih studenata, a ovi postojeći studenti, kao i diplomanti, neće svi naći posao ni da se pet godina nitko na faks ne upiše.

zen031

Nadao sam se da barem na "tehničkim" i sličnim fakultetima ima prakse, za razliku od nekih fakulteta-npr. Pravnog. Sličan ovakav članak očekujem i u vezi nekog diplomiranog pravnika, samo što to više ne bi bila vijest, nego općepoznata stvar. :(

Nije ni čudo da nam je država u ovakvom stanju kad fakulteti upisuju generacije i generacije novih studenata, a ovi postojeći studenti, kao i diplomanti, neće svi naći posao ni da se pet godina nitko na faks ne upiše.

drago mi je da si se dotakao problema upravo pravnog fakulteta, jer sam i ja upravo apsolvent navedenoga... praksa ne da ne postoji na tome fakultetu, nego... ne znam što reći, čak i ova institucija što pruža mogućnosti prakse u inozemstvu, ne može pružiti tu mogućnost studentima pravnog fakulteta zbog razlika u pravnim propisima, koji su nepremostiva razlika u obavljanju službe u RH i inozemstvu, za razliku od tehničkih fakulteta, koji su dosta sličniji međusobno...
phantom25

Najbolji mi je bio primjer jednog bivšeg kolege, koji je studirao smjer informatiku na ETF-u, pa izjavi "Kad završim, samo što dalje od programiranja" !????? Pa gdje onda misli raditi ?!???

Ja sam jedan od tih. Kad sam diplomirao i dan danas ne zelim programirati. U ICTu imas toliko zanimanja pored programera da ti pamet stane.

Na ETFu po mom misljenju imaju totalno krivi pristup prema racunarstvu. Ako se zelis skolovati za programera ima fakulteta i za to. Ono sto na faksu sto se tice racunarstva treba jesto osnove. Nikakvo zadiranje u tehnologije. To se danas mjenja da i firme tesko prate korak. Trebaju se uciti osnove OO programiranja, baza, mreza, operacijskih sustava i sl. Najbitnijih predmeta jedva da i ima kao sto su osiguranje kakvoce programske podrske, softversko inzenjersvto i sl.
To je bit razvoja softvera, a ne tehnologija kojom ces nesto napraviti. Tehnologije se mijenjaju, a procesi pri razvoju su manje vise isti. Nije dovoljno. Biti dobar programer ne znaci da ces napraviti i dobar softver, a jos manje da ces ga prodati. Mene zivo zanima zasto se nitko nije prijavio za izborni kolegij softversko inzenjerstvo i zasto je to uopce izborni, a ne obavezni kolegij. Ako se itko zeli baviti razvojem softvera taj kolegij jednostavno mora upisati.

Ja sam osobno pricao sa profesorima i tezim k tome da se neke stvari mjenjaju na racunarstvu odnosno sadrzaji nekih kolegija. Tko ima zelju i volju da "nauci" stvari iz prve ruke nek nagodinu upise kolegij softversko inzenjerstvo.
koko

točno to. svaka čast ;)
Rajnus

Ja sam jedan od tih. Kad sam diplomirao i dan danas ne zelim programirati. U ICTu imas toliko zanimanja pored programera da ti pamet stane.

Na ETFu po mom misljenju imaju totalno krivi pristup prema racunarstvu. Ako se zelis skolovati za programera ima fakulteta i za to. Ono sto na faksu sto se tice racunarstva treba jesto osnove. Nikakvo zadiranje u tehnologije. To se danas mjenja da i firme tesko prate korak. Trebaju se uciti osnove OO programiranja, baza, mreza, operacijskih sustava i sl. Najbitnijih predmeta jedva da i ima kao sto su osiguranje kakvoce programske podrske, softversko inzenjersvto i sl.
...
Ja sam osobno pricao sa profesorima i tezim k tome da se neke stvari mjenjaju na racunarstvu odnosno sadrzaji nekih kolegija. Tko ima zelju i volju da "nauci" stvari iz prve ruke nek nagodinu upise kolegij softversko inzenjerstvo.

Ima zanimanja u IT-u puno, i neka su samo menadžerska, ali programerska su najsigurnija, pod uvjetom kako je onaj koji ih radi kvalitetan, zna više od drugih i potreban firmi...

Pa na ETF faksu se i uče samo osnove.
Bit je naučiti način razmišljanja. Ako to netko kasnije ne zna primjeniti, njegov problem. Baš se i uče samo osnove OO programiranja, baza, mreza, operacijskih sustava i sl. Baš se tako zovu kolegiji, i opčeniti su, nisu konkretni. Pogledaj si studijski program, javno je dostupan na http://www.etfos.hr

A što misliš je pojam "softversko inzenjerstvo"?
Da nije slučajno dizajniranje rješenja, tj. programiranje rješenja?

Vidim, ti si neki Quality Tester, da se slučajno ne zoveš Igor?

Želio bih odgovoriti onima koji misle da završetkom studija imaju sva vrata otvorena. Da .. uglavnom je tako.Neka zanimanja su više cjenjena, neka manje. po završetku fakulteta osoba dobije diplomu i tu nastaje problem. Papir dokazuje da sam diplomirao, pun ponosa (s pravom) tražim posao i letim od firme do firme tražeći posao. Mnogi i uspiju, mnogi čak i za vrijeme studija, samo varka nastaje u shvatanju dali je dovoljno položiti ispit ( bilo kako) ili savladati gradivo. Sreo sam neke diplomante sa ETF-a ( i ženske) i vidio da neznaju trigonometriju (gradivo iz srednje škole), a da o integralima i ne prićam. Ali znam i neke koji veoma uspješno drugima daju poduku iz matematike. Alarmantan je podatak da većina studenata za vrijeme studiranja koristi samo zapise iz bilježnice ili skripte sa fakulteta. Neki za cijelo vrijeme studiranja ne kupe niti jednu stručnu knjigu... a znam neke koji samo iz elektro.. predmeta imaju i po 20 ... tak knjiga, neki čak i cijelu biblioteku. Neznam zašto toliko lomljave oko programiranja ... ETF vam sigurno neće dati dovoljno materijala za titulu vrhunskog programera. Sve ovisi o osobnoj nakani .. ali vrhunski programer se ne nastaje za vrijeme studija. Prijatelji, to vam je ubijanje u pisanju koda gotovo svakodnevno (najmanje 3-4 sata). Vidim da su neki shvatili objektnu tehnologiju, baze podataka, operativne sustave no za to vrijeme studiranja u hvatanja znanja u programerskom svijetu se gotovo iz mjeseca u mjesec javlja gomila novih pristupa i tehnologija. Onaj tko želi sebe naći u tom svijetu mora si postaviti ciljeve: što želim programirati, kako i u ćemu.. Nemojte ismijavati informatičke škole poput Algebre, EduNove, Spin-a ili Ivore. Mnogi od vas će i tamo završiti, bez obzira na diplomu koju ste dobili na ETF-u. Mnogi od predavača su vrhunski programeri i rade i u nekim velikim firmama (npr. HEP, Siemens). Vjerujte mi da neki od fakultetlija i napuste predavanja nakon 10-tak odslušanih sati. Ali da skratim, programer je onaj koji piše programe i ima rezultate iza sebe. Svi moderni programski jezici su danas objektno orjentirani i samo shvatanje objektne tehnologije će vam najbolje dati JAVA i C++. Npr. da bi mogli pisati profesionalne programe u C++ ,C# ili JAVI treba ubiti barem 5-10 godina ubitačnog programiranja. Za VB.NET 3-5 godina.ZAPAMTITE svaki dan nekoliko sati .. ponekad i duboko u noć. I za sve to vam je potrebno i kvalitetno programersko okruženje,ljudi koji su spremni razgovarati o programskom kodu, problemima, razmjenjivati informacije ... a tu se broj prijatelja drastično sužava. Ne gledajte na godine ili spol. Oni koji su završili ETF, imaju tu prednost što se mogu usmjeriti u mnoga šira podrućja (programiranje mikrokontrolera, PAL, GAL,VHDL i sl.). Ne treba biti prepotentan. Mnogi su se osramotili pred klincima koji nisu završili nikakav fakultet. Vjerujte mi , ima klinaca koji su duboko zabrazdili u programerski svijet i ludi su za programiranjem. Neki gotovo da i neznaju za san.
Obad

Želio bih odgovoriti onima koji misle da završetkom studija imaju sva vrata otvorena. Da .. uglavnom je tako.Neka zanimanja su više cjenjena, neka manje. po završetku fakulteta osoba dobije diplomu i tu nastaje problem. Papir dokazuje da sam diplomirao, pun ponosa (s pravom) tražim posao i letim od firme do firme tražeći posao. Mnogi i uspiju, mnogi čak i za vrijeme studija, samo varka nastaje u shvatanju dali je dovoljno položiti ispit ( bilo kako) ili savladati gradivo. Sreo sam neke diplomante sa ETF-a ( i ženske) i vidio da neznaju trigonometriju (gradivo iz srednje škole), a da o integralima i ne prićam. Ali znam i neke koji veoma uspješno drugima daju poduku iz matematike. Alarmantan je podatak da većina studenata za vrijeme studiranja koristi samo zapise iz bilježnice ili skripte sa fakulteta. Neki za cijelo vrijeme studiranja ne kupe niti jednu stručnu knjigu... a znam neke koji samo iz elektro.. predmeta imaju i po 20 ... tak knjiga, neki čak i cijelu biblioteku. Neznam zašto toliko lomljave oko programiranja ... ETF vam sigurno neće dati dovoljno materijala za titulu vrhunskog programera. Sve ovisi o osobnoj nakani .. ali vrhunski programer se ne nastaje za vrijeme studija. Prijatelji, to vam je ubijanje u pisanju koda gotovo svakodnevno (najmanje 3-4 sata). Vidim da su neki shvatili objektnu tehnologiju, baze podataka, operativne sustave no za to vrijeme studiranja u hvatanja znanja u programerskom svijetu se gotovo iz mjeseca u mjesec javlja gomila novih pristupa i tehnologija. Onaj tko želi sebe naći u tom svijetu mora si postaviti ciljeve: što želim programirati, kako i u ćemu.. Nemojte ismijavati informatičke škole poput Algebre, EduNove, Spin-a ili Ivore. Mnogi od vas će i tamo završiti, bez obzira na diplomu koju ste dobili na ETF-u. Mnogi od predavača su vrhunski programeri i rade i u nekim velikim firmama (npr. HEP, Siemens). Vjerujte mi da neki od fakultetlija i napuste predavanja nakon 10-tak odslušanih sati. Ali da skratim, programer je onaj koji piše programe i ima rezultate iza sebe. Svi moderni programski jezici su danas objektno orjentirani i samo shvatanje objektne tehnologije će vam najbolje dati JAVA i C++. Npr. da bi mogli pisati profesionalne programe u C++ ,C# ili JAVI treba ubiti barem 5-10 godina ubitačnog programiranja. Za VB.NET 3-5 godina.ZAPAMTITE svaki dan nekoliko sati .. ponekad i duboko u noć. I za sve to vam je potrebno i kvalitetno programersko okruženje,ljudi koji su spremni razgovarati o programskom kodu, problemima, razmjenjivati informacije ... a tu se broj prijatelja drastično sužava. Ne gledajte na godine ili spol. Oni koji su završili ETF, imaju tu prednost što se mogu usmjeriti u mnoga šira podrućja (programiranje mikrokontrolera, PAL, GAL,VHDL i sl.). Ne treba biti prepotentan. Mnogi su se osramotili pred klincima koji nisu završili nikakav fakultet. Vjerujte mi , ima klinaca koji su duboko zabrazdili u programerski svijet i ludi su za programiranjem. Neki gotovo da i neznaju za san.

Na ovo se nema što dodati !
okej, ja sam dipl.ing.građ., i situacija je takva da nema posla gotovo ni u jednoj struci..specijalno na područu slavonije i baranje...dalje bi se već našlo..
i naravno kao i u dr.strukama postoje razl područja u kojima možeš raditi...
u početku mi se činilo da moje studiranje nije imalo smisla jer ne koristim ništa od onoga što sam naučila na faxu...ali vremenom ispada da nije tako! ni približno..jer stvari koje su meni čisto logične i lake za zaključiti ljudima oko mene su vauuu...
radi se o tome da ti studiranjem razvijaš vijuge, da to tak kažem..i što god radio nakon faxa, u struci ili ne, nikako ne možeš reći da je fax bez veze..u velikoj si prednosti i mozak ti je "istreinran" da uči..tako da ako zatreba lakše ćeš i brže naučiti neke stvari od nekog tko nema fax...
mislim da ulaganje u sebe i svoje znanje nikada ne može biti besmisleno i pogrešno...
a nezaposlenost će proći s ovom krizom..strpite se malo, kriza nije ni došla preko noći pa neće ni otići preko noći...
pozzilli.....
phantom25

Ima zanimanja u IT-u puno, i neka su samo menadžerska, ali programerska su najsigurnija, pod uvjetom kako je onaj koji ih radi kvalitetan, zna više od drugih i potreban firmi...

Pa na ETF faksu se i uče samo osnove.
Bit je naučiti način razmišljanja. Ako to netko kasnije ne zna primjeniti, njegov problem. Baš se i uče samo osnove OO programiranja, baza, mreza, operacijskih sustava i sl. Baš se tako zovu kolegiji, i opčeniti su, nisu konkretni. Pogledaj si studijski program, javno je dostupan na http://www.etfos.hr

A što misliš je pojam "softversko inzenjerstvo"?
Da nije slučajno dizajniranje rješenja, tj. programiranje rješenja?

Vidim, ti si neki Quality Tester, da se slučajno ne zoveš Igor?

Pa nisu programerska najsigurnija. Kad se leti van iz fime...lete svi redom. Slazem se da se dijelom uce osnove, ali se previse IMO paznje pridodaje programiranju dok su baze i mreze dosta manje pokrivene. Ja recimo sa programiranjem i nemam doticaja, a DB, mreze, Unix su mi svakodnevnica.
OK, ne znam kakvo je sada stanje, ali znam kako je bilo kada sam ja studirao.

No slazem se oko "nacina razmisljanja", no i ti sam dajes naglasak na programiranje dok ja isticem nacin razmisljanja pri proizvodnji softvera. Vjeruj mi da ti dobri programeri ne znace previse ako nemas dobro definirane procese.

Nazalost ta rupa u znanju postoji i kod vecine IT firmi u HR. Ono sto bih ja zelio da studenti dobiju jest svijest o tome i da to primjenjuju jednog dana kada pocnu raditi. To je vani standard kojeg kod nas nema te ako zelis biti konkurentan moras se toga pridrzavati. Indijci nas gaze bez milosti, a mi nismo pripremljeni...

Kolegij se zove "programsko inzenjerstvo"

Jep, ja sam (quality) tester iliti software quality engineer
http://en.wikipedia.org/wiki/Software_quality
http://en.wikipedia.org/wiki/Software_life_cycle

Moja bi zelja bila da svaki student(racunarstva) koji drzi do onoga sto studira sa stecenim znanjem na faksu bez problema moze poloziti istqb foundation level certifikat http://www.istqb.org/

To je u danasnjem svijetu gotovo mandatory.

Mene najvise boli sto u Osijeku ima toliko potencijala samo sto su ljudi uspavani, a svijetom ITa drmaju ljudi koji nimalo nisu bolji od nas cak stovise.
Slažem se s tvojom zadnjom rečenicom potpuno.

Čak i ova globalna tzv. "recesija" je ustvari najmanje utjecala na IT sektor.

Aha, sad kontam ovo o "softwareskom inženjeringu" i zašto ga reklamiraš, kad vidim tko je asistent tamo (ili se varam, ili ovaj nick ima veze s time). (http://www.etfos.hr/?smjer=rac&smjer2=kom&predmet=DIR303&sveucilisni&diplomski=3)

A dobro je. Treba tako dalje. Osijek treba postati IT grad, dobro je počeo s jednom firmom (neću sada reklamirati ime, mislim da i ja i ti znamo o kojoj se radi, no nisu je slijedile slične, iako je bilo nekih naznaka). Ostalo sve u Zagrebu. Šteta je da mladi s ovoga područja odlaze samo zato, jer nemaju posao adekvatan vještini i znanju (oni koje stvarno zanima ta tematika)...
Ne reklamiram ga zato sto sam ja asistent jer meni vjeruj mi nit iz djepa nit u djep. Ja jednostavno zelim provomirati testiranje u HR, a poglavito u Osijeku. Planirao sam neko predavanje na tu temu na ETFu, ali sada zbog privatnih obaveza ne stignem, no nadam se da ce na jesen biti...

U ICT-u je konkurencija prezestoka, a nas nema nigdje...

Iz moje perspektive test je puno zanimljiviji od programiranja, a gdje imas liniju koda moras imati i test. To se ne odnosi samo na racunarstvo, vec na sve grane industrije gdje imas softver.
Rajnus

Slazem se da se dijelom uce osnove, ali se previse IMO paznje pridodaje programiranju dok su baze i mreze dosta manje pokrivene. Ja recimo sa programiranjem i nemam doticaja, a DB, mreze, Unix su mi svakodnevnica.
OK, ne znam kakvo je sada stanje, ali znam kako je bilo kada sam ja studirao.

No slazem se oko "nacina razmisljanja", no i ti sam dajes naglasak na programiranje dok ja isticem nacin razmisljanja pri proizvodnji softvera. Vjeruj mi da ti dobri programeri ne znace previse ako nemas dobro definirane procese.

Sudeći po znanju inženjera koji izlaze sa etfos-a, tvrdnja da se previše pažnje pridodaje programiranju je jaaaako daleko od istine, a isto vrijedi i za baze. Ako nema tog znanja, i to puno praktičnog znanja, nema ni "načina razmišljanja", i daleko smo od bilo kakvog softverskog inženjeringa.
Ne kažem da se svatko u životu mora baviti kodiranjem, ali ga mora dobro poznavati ako želi raditi kao project manager, SW architect, whatever, pa i tester... U suprotnom, radi kao tipičan konzultant koji drugima objašnjava ono što ni on ne zna. Naši inženjeri u 90% slučajeva ne znaju osnovne pojmove OO programiranja (da o praktičnom radu ni ne počinjem), pa je priča o softverskom inženjeringu malo deplasirana.
Ja sam pisao o racunarstvu. Energeticari o tome ne moraju znati nista.
Ovo sto si napisao sam procitao sa laganim smjeskom na licu i pitam se pitam koje je tvoje zanimanje i u kojoj firmi radis.
mat

U suprotnom, radi kao tipičan konzultant koji drugima objašnjava ono što ni on ne zna.

Želiš reći da konzultanti ne znaju ništa o onome što rade? I, btw, zašto bi sw konzultant trebao išta znati o programiranju?
Nekakav napredniji shell scripting da, ali da im treba java - ne treba...
Rajnus

Ja sam pisao o racunarstvu. Energeticari o tome ne moraju znati nista.
Ovo sto si napisao sam procitao sa laganim smjeskom na licu i pitam se pitam koje je tvoje zanimanje i u kojoj firmi radis.

Naravno da pričamo o računarstvu.
Priroda mog posla zahtjeva poneka znanja o toj struci, ali to nije bitno.
Meni nije smiješno vidjeti kako se studente uči da programiranje nije važno, pa se onda svi zajedno čudimo zašto ih nitko ne želi zaposliti. Slažemo li se da bi završeni inženjer računarstva trebao znati nešto o pojmovima poput naslijeđivanja, enkapsulacije, polimorfizma?
bazooka_joe

mat

U suprotnom, radi kao tipičan konzultant koji drugima objašnjava ono što ni on ne zna.

Želiš reći da konzultanti ne znaju ništa o onome što rade? I, btw, zašto bi sw konzultant trebao išta znati o programiranju?
Nekakav napredniji shell scripting da, ali da im treba java - ne treba...

Rekao bih da mi ne pričamo o istoj struci. Neka najuopćenija definicija toga posla kaže "software consultant is a professional that assesses a business or organization’s processes and provides software solutions and other recommendations based on that assessment".
Ne znam kako će se uklopiti u ono "provides software solutions..." ako je na nivou shell scriptinga. To bi bio nekakav administrator... ili kandidat za posao sa diplomom etfosa...
mat

Rekao bih da mi ne pričamo o istoj struci. Neka najuopćenija definicija toga posla kaže "software consultant is a professional that assesses a business or organization’s processes and provides software solutions and other recommendations based on that assessment".
Ne znam kako će se uklopiti u ono "provides software solutions..." ako je na nivou shell scriptinga. To bi bio nekakav administrator... ili kandidat za posao sa diplomom etfosa...

Definicija je dobra; rješenja već postoje, korisniku se samo moraju sugerirati ona najprimjerenija i koje se mogu najbezbolnije integrirati u postojeću okolinu.
U vrlo rijetkim slučajevima pribjegava se pisanju programskog rješenja, kada se pojavi potreba za određenim konektorima za integracije.
bazooka_joe

Definicija je dobra; rješenja već postoje, korisniku se samo moraju sugerirati ona najprimjerenija i koje se mogu najbezbolnije integrirati u postojeću okolinu.
U vrlo rijetkim slučajevima pribjegava se pisanju programskog rješenja, kada se pojavi potreba za određenim konektorima za integracije.

Takvi su slučajevi vrlo rijetki samo u specifičnim okruženjima i firmama koje se bave primarno integratorskim poslovima, a kakvih ovdje i nema puno.
I dalje držim da inženjer računarstva nikako ne treba bježati od učenja programiranja u modernim jezicima i alatima, a čini mi se da je to nekakav trend na našem ETFu. U svakom slučaju, tržište će pokazati koliko su u pravu, a bojim se da to već i pokazuje, bez obzira na recesiju i ostalo.
Jedan od najvecih skrivenih problema su zene!
Posla ima u drugim gradovima, ali kako cu ja sad ostavit curu/"zenu" i odselit u drugi grad radit!
pero1234

Posla ima u drugim gradovima, ali kako cu ja sad ostavit curu/"zenu" i odselit u drugi grad radit!

Newsflash
I u drugim gradovima ima žena.
Ko bi reko.
svinjor

pero1234

Newsflash
I u drugim gradovima ima žena.
Ko bi reko.

Reci to vecini koja ima taj problem! LOL!
Naravno da ih ima, ali velika vecina se drzi kruga prijatelja u kojima nalaze djevojke.
I BTW. ljudi imaju vec 23, 24 godine i moraju se zenit.
pero1234

ljudi imaju vec 23, 24 godine i moraju se zenit.

LOL
Ti to ozbiljno? :laugh: :laugh: :laugh:
mat

Naravno da pričamo o računarstvu.
Priroda mog posla zahtjeva poneka znanja o toj struci, ali to nije bitno.
Meni nije smiješno vidjeti kako se studente uči da programiranje nije važno, pa se onda svi zajedno čudimo zašto ih nitko ne želi zaposliti. Slažemo li se da bi završeni inženjer računarstva trebao znati nešto o pojmovima poput naslijeđivanja, enkapsulacije, polimorfizma?

Trebao bi nauciti u okviru nekog kolegija iz programiranja, no dalek je put od spoznaje tih pojmova i profiliranog programera. Za test uopce ne moras znati sto to uopce jest.
mat

Takvi su slučajevi vrlo rijetki samo u specifičnim okruženjima i firmama koje se bave primarno integratorskim poslovima, a kakvih ovdje i nema puno.
I dalje držim da inženjer računarstva nikako ne treba bježati od učenja programiranja u modernim jezicima i alatima, a čini mi se da je to nekakav trend na našem ETFu. U svakom slučaju, tržište će pokazati koliko su u pravu, a bojim se da to već i pokazuje, bez obzira na recesiju i ostalo.

Nitko ne tvrdi da ne bi trebali imati kolegij iz programiranja, ali smatram da nema smisla previse uciti neki programski jezik u dubinu. Pobogu ucio sam programirati u osnovnoj skoli prije 20g, a kamoli da ne bi na faksu. Nisi jos napisao kojim se to poslom bavis.

Tagovi