Sviđa mi se ova naša "osječka metoda gradnje", trebali bi mi to patentirati:
1. prvo napraviš betonsku konstrukciju,
2. onda je pustiš da stoji neko vrijeme, da se "očeliči" na kiši, snijegu i niskim temperaturama (sva sreća pa smo imali ovako hladnu zimu, da nam se kulturni centar lijepo navikne),
3. onda počneš polako smišljat kako zatvorit cijelu tu konstrukciju...
|
Radi se o armiranom betonu i skeletnoj nosivoj konstrukciji kojoj ništa nece biti zbog izloženosti vremenskim utjecajima. Naravno, to je važno pri samoj ugradnji (vanjska temp. i sl.) ali ne i sada. Postoji nešto što se zove i prirodni proces sušenja materijala, npr. beton i kad se osuši ima određeni postotak vlage koji se naknadno isušuje. Loše bi bilo da je uređen unutarnji prostor a da nisu sredili vanjsku fasadu jer bi moglo doci do prodiranja vlage u unutrašnjost i ostecenja slojeva žbuke u unutrašnjosti. Ipak to se nece dogoditi jer je vanjsak fasada gotova. Problem je ako imate betonske ploče koje sadrže pukotine jer u slucaju niskih temp. moze uci voda i kad se stvori led doci do pucanja ali kako se radi ipak o novoj zgradi to nije presudno. Postoje određene faze u gradnji koje se moraju napraviti kad se krenu izvoditi radovi ali isto tako i one na kojim se moze stati bez ugrožavanja prethodno napravljenog posla.
Sto se tice nagiba.... Zgrade ovakve visine i velicine se temelje pomocu pilota (a.b. stupovi) koji se nabijaju do nosivog tla, tako da nema veze je li tlo mocvarno ili ne, nabijaju se kroz takvo tlo sve do nosivog, pa ako je nosivo na 40 m dubine , onda do toga ako treba. Svaka zgrada ima svoj proces slijeganja na tlo i potone za par cm. To je normalno i zna se koje su prihvatljive vrijednosti. Također se pri izgradnji svake etaže provjerava nagib , tako da se ne dogodi na otklon od 1cm na kraju završi kao 1m. Vjerujem da su za tu zgradu napravljeni svi proracuni i nista nije prepusteno slucaju.
I za kraj, ako u Dubaiu mogu napraviti hotel 300 m od obale sa temeljem u pijesku i moru, onda i mi možemo ovakvu "zgradicu" u ravnici