Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

I par lipa bakšiša je čudo!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Brick Top

Ukupno postova: 708
Spol: Muško Muško
Post Postano: 22.02.2010. 15:24 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

El-Fatih je napisao/la :
Moje uvjerenje me uvjerava da nikad nikom ne ostavljam baksu. Naime, posao je posao i odabran je os svih nas. Naime, sto bi ja konobaru ostavljo baksu....on radi svoj posao. Ako bi konobaru ostavljo basku, onda bi mogao ostavljati baksu i bakicama na pjaci, blagajnicama u trgovinama......mislim ono wtf.....Ko meni ostavlja baksu....za obavljen poso...niko.....ak dobijem pohvalu....budem sretan....

Slažem se sa ovim.
Bakšu ostavljam jedino kad sam jako jako pijan (onda dijelim i kapom i šakom Very Happy ) ili kad konobar pol sata prebire po novčaniku ili po dlanu si, ne bi li mi vratio kunu-dvije Rolling Eyes
Shvaćam da je u nekim kulturama (npr. američkoj) ne običaj, nego obaveza, dati konobaru napojnicu, kod nekih je već to uračunato u sam račun, ali koliko znam, kod nas je to tek stvar dobre volje, a pošto su konobari često prebahate, lijene, neškolovane seljačine, tako ni ja gotovo nikad nemam dobre volje za ostaviti im bakšu. Smile

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
SmokeY

Ukupno postova: 371
Post Postano: 22.02.2010. 16:53 
Naslov:  

Mislim da je velika krivlja na ledjima vlasnika ugostiteljskih objekata. Oni su ti koji diktiraju cijenu i onu jednu kunu od 9 do 10 za cijenu piva u ajmo reci nekom prosjecnom normalnom kafu su morali uzeti. Ako je pivo cenku dat cu cenku a ako je 9 kuna u 70% slucajeva dat cu opet 10 Kn. Meni je puno dati 14 kuna za 0.5 Becks ako se vec planiram naroljati a di cu onda davati 23 kune za calsberg. Osjecam se prevarenim cim otvorim novcanik ali jednu stvar moram reci, bilo bi me sramota da sam konobar nekome reci da ga 2 cuge kosta recimo 50 kuna... i to neka 2 bambusica.
Sad su se u subotu dvije zenskice doslovno otimale za guc piva a jos sam imao malo pivo od 0.33 i zato cu svaki put doci pijan narucivati svoje prvo pivo u kaficu.

Ukupno postova: 2038
Post Postano: 23.02.2010. 9:42 
Naslov:  

El-Fatih je napisao/la:
Kad je baksa u pitanju....odmah mi madjarska padne na pamet.....sjedim u restoranu i ono....trazim racun....pogledam iznos, platim i posto mi je ostalo forinti ali stitnih cca 700 forinti...to je nekih 2.5 eur.....i vidim da me konobar nest cudno pogledo...pa reko hebem ti...sta nije dosta, za 2 dolaska do mog stola....i sad u cucjenju izlazim van, gledam pazljivo racun i vidim da je vec napojnica od 10 ili 15% ukljucena * ivih mojih 2.5 eur.....pa u MP3....

To se meni dogodilo u Miami Beachu... naručimo, pojedemo, teta ljubazna i uslužna i rekoh, idem ostaviti finu bakšu. Srećom, pogledao sam prvo u račun da vidim koliko ću dati, kad ono na računu stavka "zahvalnost" i to nekih 35 kn - e kako sam popizdio! Još nas teta pozdravlja i veli da dođemo opet - aha, naravno!

Zato sam u LA ispao škrtac i pol kad sam platio karticom ručak i zaokružio na puni iznos - nisu me ni pozdravili kad sam izašao, a meni nije bilo jasno zašto. Onda mi lega, rođeni Amer, objasni da sam ostavio bakšu gazdi, a ne konobarima i kuharima - trebao sam platiti karticom iznos na računu, a bakšu dati konobaru u kešu. Eto, čovjek se uči dok je živ Smile

Jedino sam kod Kineza, u Portugalu i kod nas na moru doživio da mi poslije bakše kažu da ostanemo još malo jer imaju nešto za nas... pa nam donesu ili desert ili cugu, kao, na račun kuće.

47! Još se trese na udici.... osijek031.com smile osijek031.com smile osijek031.com smile osijek031.com smile
zlusch

Post Postano: 23.02.2010. 9:45 
Naslov:  

Leteci mungos je napisao/la:
Ponasanje osoblja koje uzrokuje podizanje razine mog zadovoljstva iznad ocekivane - zasluzuje napojnicu. To se do sada dogodilo svega nekoliko puta.
Davanjem napojnice bahatim debilima cinite protuuslugu samima sebi.

Ovo potpisujem.... napojnica se mora zaslužiti. S druge strane, ako je osoblje ljubazno i uslužno, ne vidim problem ako im ostavim desetak posto od iznosa računa.

47! Još se trese na udici.... osijek031.com smile osijek031.com smile osijek031.com smile osijek031.com smile
zlusch

Post Postano: 23.02.2010. 9:56 
Naslov:  

Brick Top je napisao/la:
Slažem se sa ovim.
Shvaćam da je u nekim kulturama (npr. američkoj) ne običaj, nego obaveza, dati konobaru napojnicu,

Nije obaveza, već je stvar običaja i kulture... oni rade za minimalac, a bakšu dijele na jednake dijelove i tako podebljavaju svoj dohodak. Ako ne ostaviš bakšu, onda si nepristojan i bezobrazan.
Brick Top je napisao/la:
a pošto su konobari često prebahate, lijene, neškolovane seljačine, tako ni ja gotovo nikad nemam dobre volje za ostaviti im bakšu. Smile

Ne bih se složio... nije "često" da su arogantni i lijeni, ali ih ima takvih i takvima ću tražiti kusur u lipu natrag. Ili ono kad mi okrenu očima ako im tražim da donesu još leda ili novi pribor jer mi je viljuška možda ispala na pod... uff, kako mi se smrači odmah pred očima Wink Prema mojim iskustvima, osoblje po birtijama i restoranima je uglavnom ljubazno (hmm, možda zato jer imam dva metra i sto kila) Smile i najčešće od mene dobiju bakšu...

Skoči u forum: