Depresija je sada IN!

Društvo, politika

Depresija je sada IN!

Pms, ms, jugo, stanje na računu, nezaposlenost, djeca, promet, roditelji. partner, whatever ...
Često slušam " danas sam depresivan/na" ...
Farmaceutska branša cvjeta zbog prodaje brzih "efikasnih" rješenja.
Uzeti tablete je najlakše pod izgovorom depresivnog stanja.
Liječnici bez puno razmišljanja prepisuju "terapiju"...
Postajemo li kao ameri - prozac nation?
Jer tamo svaki prosječan građanin ima svojeg psihijatra. I to je kao normalno.
Ne želim omalovažiti depresiju kao bolest koja zahvaća određeni dio ljudi i koja je zbilja teško rješiva.
Ali, je li depresija sve što se depresijom naziva?

Re: Depresija je sada IN!

1step2far

Pms, ms, jugo, stanje na računu, nezaposlenost, djeca, promet, roditelji. partner, whatever ...
Često slušam " danas sam depresivan/na" ...
Farmaceutska branša cvjeta zbog prodaje brzih "efikasnih" rješenja.
Uzeti tablete je najlakše pod izgovorom depresivnog stanja.
Liječnici bez puno razmišljanja prepisuju "terapiju"...
Postajemo li kao ameri - prozac nation?
Jer tamo svaki prosječan građanin ima svojeg psihijatra. I to je kao normalno.
Ne želim omalovažiti depresiju kao bolest koja zahvaća određeni dio ljudi i koja je zbilja teško rješiva.
Ali, je li depresija sve što se depresijom naziva?

pa depresija je dugoročnije stanje psihe, možeš reći danas sam tjeskoban, tužan, bezvoljan, ne znam, al da si jedan dan u depresiji, bar ja mislim da je glupo :D
Depresija je stanje duha uzrokovano kemijskom neravnotežom u mozgu koje traje najmanje 6 tjedana, uzrokovati je može svašta...ali u novijim istraživanjima se tvrdi da osoba mora ipak imati "kod" za depresiju koji se tada mora poklopiti s još par stvari (osobne frustracije,naćin života,tragedija,lijekovi,otrovi,droga...) i eto onda "okidača ".
Ne miješajte depresivne osobe s onima koje stalno zvocaju i šire negativnu energiju oko sebe te su kronično nezadovoljne-ti nisu "pravi" depresivci.Kad čujem "danas sam u depri" poželim toj osobi da osjeti pravu depresiju jer tada to više nikada ne bi rekla. "Pravi" su tihi,tužni,povućeni, često i zlostavljani-ali ne brane se(žene i djeca),slabo jedu,mršave i zapuštaju se, a sve jer nemaju više snage za život.Depresija je izliječiva, ali i recidiva ima dosta. A imate i onu grupu manično-depresivni.
A što se antidepresiva tiće,treba im najmanje 6 tjedana da uopće poćnu djelovati.Obično treba 6 mjeseci da čovjek osjeti olakšanje i to ako je dobro surađivao sa psihijatrom ( ne dr.opće prakse-taj ga treba usmjeriti na psihijatra) i ako je psihijatar "potrefio" lijek.
PEGY

Ne miješajte depresivne osobe s onima koje stalno zvocaju i šire negativnu energiju oko sebe te su kronično nezadovoljne-ti nisu "pravi" depresivci.Kad čujem "danas sam u depri" poželim toj osobi da osjeti pravu depresiju jer tada to više nikada ne bi rekla. "Pravi" su tihi,tužni,povućeni, često i zlostavljani-ali ne brane se(žene i djeca),slabo jedu,mršave i zapuštaju se, a sve jer nemaju više snage za život.

Tako je i slažem se u potpunosti! Previše je danas onih koji se preseravaju da su depresivni, a daleko su od depresije, jer samo žele biti u centru pažnje i samosažaljevaju se pa očekuju i od drugih da ih žale.

Ma kakva depresija, jer čemu tuga čemu bol kad postoji alkohol :D

Kad prosječan Hrvat pogleda što mu sjedi u saboru zadnjih 20 godina i što tamo rade , to je već dovoljno da postane kronično depresivan .

više druženja s osobama koje pozitivno djeluju na vas i neće vam trebati tablete :D
manje slušanja i gledanja loših vijesti, glupih serija, opterečujućih filmova....
obitelj ili prijatelje uzmite za ruke i krenite u šetnju, na izlet, zajedničku igru i sl... :idea:
svatko želi neki "ventil", ali treba ga tražiti među lijepim stvarima, a ne pustiti da ga
"bujica i beznađe ponesu"....
volim vas, ljudi..... :D
zaljubljena u Osijek

više druženja s osobama koje pozitivno djeluju na vas i neće vam trebati tablete :D
manje slušanja i gledanja loših vijesti, glupih serija, opterečujućih filmova....
obitelj ili prijatelje uzmite za ruke i krenite u šetnju, na izlet, zajedničku igru i sl... :idea:
svatko želi neki "ventil", ali treba ga tražiti među lijepim stvarima, a ne pustiti da ga
"bujica i beznađe ponesu"....
volim vas, ljudi..... :D

Zlato čikino evo ti jedan kikiriki za taj tvoj optimizam !

nu kad padnete u depru pusštite si nasuma malo i da viš kak je super, buka pomete sav nered u glavi i sve super sjajno :) to ja tak :)

pa da, uvijek je netko drugi kriv za nase probleme, nikad mi sami....ne daj boze da smo mi krivi... ja kriv? ma ko? ma nije problem u mojoj percepciji, nego u tudjoj....eh ljudi, ljudi...

poremećaj modernog čovjeka, nažalost.
pogledaj one afrikance...trče oko vatre,nemaju ništa a najsretniji su..

btw bavljenje sportom jako utječe na raspoloženje, pogotovo borilačke vještine...provjereno.
Svi ti lijekovi su zlo. Danas ljudi imaju sve i od obijesti ne znaju šta će, pa se onda počnu kljukat tim sranjima jer su kao depresivni. Ljudi pijte manje tableta i nećete biti depresivni.
ja kad padnem u depresiju napušim se ko budala i onda taki napušen padnem u bed što nisam više u bedu
sad ću vam ja reć šta je depresija.

to je kad ti se u roku godine dana desi sljedeće:
dobiješ otkaz na 3 posla jer BAŠ SVUDA naletiš na idiote željne mladog mesa, zatim zaglaviš na poslu na kojem radiš po 12 sati na kojem te omalovažavaju i izrabljuju i na kojem si potplaćen.

zatim, udebljaš se 10 kila i nemoš otkrit uzrok ni svim medicinskim pretragama..

nedugo nakon toga umre ti mama trudna 7 mj dva dana prije svog 36. rođendana (ja sam nezgoda iz mladosti, hm)
i ostavlja dvije maloljetne sestre sa očuhom

bebu jedva uspiju spasiti i tjednima joj život visi o niti,

a ja apsolutno ništa ne mogu napraviti u vezi toga.

dalje, pucaju me slike iz djetinjstva u kojem me maltretirao otac pijanac (gađao noževima, bocama, i bacao u zid...) koji je također umro prije godinu dana u 42. god od raka, hm, da.
sa istim se natezala na sudu GODINAMA, i sad sve to izgleda da će propast jer je gad umro.

e, i nakon svega toga odem kod psihijatra, i naravno prepisuje antidepresive.

ps ovo je scenarij mog života samo prošle godine, a može se zamislit ostalih 19 mog jadnog života,
i sad nek neko kaže da je depresija bolest modernog čovjeka, E NIJE, to je stjecaj okolnosti koji te čini jako nesretnim.
nadam se da ti je to prepisala dr. grgić jer je jedini(a) shrink u osijeku koji se tako može nazvati. oni u bolnici su mesari ti će te samo urokat da ne znaš za sebe i uništit te totalno. a famozni dr. mandić je primitivni kreten koji zna sve parole i voli se pravit pametan, uobraženi gad.
problem je kod nas u osijeku što ne postoji PSIHOLOG! ( barem koliko sam ja upoznat )... bio sam i ja kod psihića jednom, i sve što mi je reko je bilo, ako hoćeš mogu ti prepisati lijekove i to je to... jednostavo treba psiholog da priča s tobom, jednostavno bi bilo puno manje "depresivnih", jer im treba samo netko tko će ih pošteno saslušat... znate ono, ko u filmovima... on sjedi, ti legneš i sereš... i tako... pa makar da se i ne znam koliko plaća bolje to nego da te natrpaju lijekovima...
dr. mirela grgić, ima ordinaciju tamo u ulici kod jazz-a/plan b/cadillac
ima brdo iskustva, poznaje i staru skolu i moderne tehnike, specijalizirala se za mlade, mozes s njom biheviralnu terapiju radit, a definitivno mozes i kvalitetno popricat.
nisam siguran za prvi pregled, al svaki posjet poslije je 200kn. skupo malčice al jbg, taka je situacija.
također možete probat do tvrđe otić, tamo zadnja ulica prije nogometnog igralista, znam da je tamo za braniteljsku djecu al mozda je i za mlade opcenito, uglavnom ima tmao starija zena koji je u mirovini i volontira, to joj je struka jel, moze se i s njom lijepo porazgovarat
ako si mozete priustiti definitivno otic kod grgićke
što se tiče nekih malo alternativnijih stvari preporučio bih vam tretmane aroma-terapijom i masažom, tu u os ima jedna žena koja stvarno čuda radi mogu kontakt dat nekom ako treba...
...

problem je kod nas u osijeku što ne postoji PSIHOLOG! ( barem koliko sam ja upoznat )...

Pretpostavljam da misliš na psihoterapeute jer psihologa ima u Osijeku.
opet nisam IN
treba sve to namlatiti šibom i natjerat da kleče na kukurzu

depresija, emo, leptirice i ostali načini privlačenja paženje :sranje:
Moram vam reći da u gradu (kbo) postoji jako dobra psihijatrica. Ona je prije radila-volontirala za udrugu Sunce, a ambulantu ima na psihijatriji u našoj bolnici. Ona ima iskustva,strpljenja i znanja-samo trebate surađivati.

Moje je mišljenje da depresija i ostala stanja uma dolaze iz dosade. Jer da se ljudi trgnu, učine nešto od svojeg života ili pomognu drugima ne bi toliko mislili samo na sebe i svoje probleme. No, danas je luksuz pomagati drugima. Očigledno. Ne mislim pritom samo finacijski već malo pažnje i svojeg slobodnog vremena potrošiti na potrebite.
ljudi su depresivni jer nemaju novca, ne mogu djeci priustit sto bi htjeli, depresivni jer im je proslo 20 godina zivota a ostavio ih muz/zena, netko izgubi voljenu osobu, sto god bio razlog, postoji tisucu nacina da sami sebi pomognu i malo si dignu moral..
od toga da si nadju neku zanimaciju, do toga da malo promjene svakodnevicu...
sitne stvari cine zivot ljepsim..zato nadjite si neke sitnice koje vas ispunjavaju..
depresija je samo izgovor da se ništa ne poduzme u životu i prepusti fatalizmu.
...

problem je kod nas u osijeku što ne postoji PSIHOLOG! ( barem koliko sam ja upoznat )... bio sam i ja kod psihića jednom, i sve što mi je reko je bilo, ako hoćeš mogu ti prepisati lijekove i to je to... jednostavo treba psiholog da priča s tobom, jednostavno bi bilo puno manje "depresivnih", jer im treba samo netko tko će ih pošteno saslušat... znate ono, ko u filmovima... on sjedi, ti legneš i sereš... i tako... pa makar da se i ne znam koliko plaća bolje to nego da te natrpaju lijekovima...

Nema nigdje ispod 100-150kn po satu koliko ja znam.
Ali mislim da se ljudi u ovakvo vrijeme sigurno nebi odlučili dat 150kn za pričanje s nekim kad znaju da onda za kruh neće imat par dana.
Kodrann

nadam se da ti je to prepisala dr. grgić jer je jedini(a) shrink u osijeku koji se tako može nazvati. oni u bolnici su mesari ti će te samo urokat da ne znaš za sebe i uništit te totalno. a famozni dr. mandić je primitivni kreten koji zna sve parole i voli se pravit pametan, uobraženi gad.

nije nijedan od navedenih..... al nebitno. poanta je da to nema učinka, moraš riješit sam sa sobom u glavi neke stvari.....
1step2far

Moje je mišljenje da depresija i ostala stanja uma dolaze iz dosade. Jer da se ljudi trgnu, učine nešto od svojeg života ili pomognu drugima ne bi toliko mislili samo na sebe i svoje probleme. No, danas je luksuz pomagati drugima. Očigledno. Ne mislim pritom samo finacijski već malo pažnje i svojeg slobodnog vremena potrošiti na potrebite.

možeš ti pričat šta oćeš ako nisi doživjela. ..... . .

I to stoji, ja nikoga ne osuđujem. Tragedije pogoduju razvoju depresije i ponekad se teško isčupati iz te negativnosti koja te obuzima.
da sigurno te depra opere iz dosade..ništ drugo..
always ready

Potpisujem...
pa može bit istina ovo s internetom...
always ready

pa može bit istina ovo s internetom...

Moguće, ali opet ono što ljudi traumatično dožive i kakve sve nedaće...ne mogu biti sretni, raspoloženi kao netko tko ima sve na pladnju i tko tako nešto nije doživio. Sumnjam da itko ovdje može reći da je nešto gore doživio nego ti u proteklu jednu godinu, a kamo li više.
@stalla ma ima uvijek gore, vjeruj...
always ready

@stalla ma ima uvijek gore, vjeruj...

Znam da uvijek ima gore, ali kad se nakupi, pogotovo u relativno kratkom roku...not good.

Tagovi