Dornjak: Nemamo smeća za odvoz i Unikom nam nema što naplatiti!

Osijek

Dornjak: Nemamo smeća za odvoz i Unikom nam nema što naplatiti!

Brojni korisnici usluge odvoza kućnog smeća neredovito ili uopće ne plaćaju uslugu jer ih nema u Unikomovoj evidenciji, no zaduženje Unikom u konačnici naplaćuje ovršno.

Od oko 45.000 kućanstava u Osijeku te općinama Ernestinovo, Antunovac i Čepin, jedino 84-godišnji Ivan Dornjak iz Čepina ne želi platiti uslugu koju, kako tvrdi, ne koristi! Dornjak kaže da njegovo kućanstvo smeća za odvoz nema, jer dio zatrpava na okućnici, dio spaljuje u peći, a kokoši hrani zelenim otpadom.

- Staračke dana zagorčao mi je ovršni prijedlog kojim Unikom preko javne bilježnice Verice Rok pokušava naplatiti uslugu od siječnja 2006. godine do 30. rujna 2009. godine. Unikom me psihički uništava mjesečnim slanjem obavijesti o dugu za uslugu odvoza smeća iz moje kuće u Čepinu, koju nikada nisu obavili. Sada me ucjenjuju, prijete pljenidbom 960 kuna s mirovine i traže još 209 kuna troška postupka ovrhe. Nemamo smeća za odvoz! Nikad ga nismo imali. Kako je moguće da mi netko prisilno naplaćuje nešto što nikada nisam koristio?, rezignirano pita Ivan Dornjak.

- Muče stari svijet koji smećem ne zagađuje okoliš. Muž na vrijeme plaća sve režije, čak su nas za uredno plaćanje telefonskog računa nagradili. Nek' nose iz kuće što hoće, ali jedinu mirovinu za život nek' ne diraju. Domaće mlijeko nam donose iz Martinaca i nema pakovanja za bacanje. Kokoši pojedu zeleni otpad, a ostalo spalimo u šporetu kad ga naložimo za grijanje bunarske vode za kupanje i tako štedimo cijeli život, zaključuje 85-godišnja Augustina Dornjak.

Razočaran nepravdom

- Ovako je otimao i Čaruga, zašto država to dozvoljava? Drugom odvoze smeće, meni ne, a to vam je kao da mi vozač autobusa hoće naplatiti prijevoz zato što prolazi mojom ulicom!? Noću ne mogu spavati, razmišljam kako sam preživio križni put i Bleiburg, sklepao ovu kućicu 1953. godine i sad me ucjenom ubijaju jer nisam u životu napravio centimetar smeća na deponiju. Razočaran sam nepravdom, kaže Ivan.

Unikom: Svi moraju platiti

U Unikomu doznajemo da naplatu obavljaju na temelju Odluke o obvezatnom korištenju komunalne usluge održavanja čistoće u dijelu koji se odnosi na skupljanje i odvoz komunalnog otpada, a važeća koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Osijeka izmijenjena je 25. veljače 2005. godine.

- Provjerom je utvrđeno da Dornjak od 1990. ne plaća smećarinu, kažu u Unikomu.

Tekst: Nevenka Špoljarić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Cacan/arhiva 031
ima covjek pravo ... ekoloski je svjestan ... sve reciklira, ne koristi sporo razgradivu ambalazu ... i sta ce placati ?

mozda bi mu zeleni mogli pomoci nekim pravnim savjetom, ili zastupanjem.
Ček' samo malo: smeće spaljuje u peći?!
Halo!
Naplatio bih mu trostruko od duga - ekološki kriminal. Nek' si ga trpa u bunar i nek' crkne više...
bazooka_joe

Ček' samo malo: smeće spaljuje u peći?!
Halo!
Naplatio bih mu trostruko od duga - ekološki kriminal. Nek' si ga trpa u bunar i nek' crkne više...

Btw, dal je gore spalit to u peći ili zatrpavat na nekom smetlištu i tak? Kontam da ovim spaljivanjem smeća to sve ide u atmosferu...dal je onda gore zatrpavat ili palit?

Re: Dornjak: Nemamo smeća za odvoz i Unikom nam nema što naplatiti!

Hm,da.
Zato i ima brda smeća po okolici Osijeka, po kanalima i poljskim putevima.
Tamo bacaju smeće "ekološki svjesni".
Može se razgovarati da li je način naplate Unikom-a u redu, ali dok je na snazi moraju ga svi poštovati. Ne može svatko odlučivati koji propis ili uredbu će poštovati, a koju ne.
Važno je u priču ubaciti "Bleiburg", valjda zbog dramaturškog efekta.
Em' su ga neprijatelji ganjali do Bleiburga, a sada ga još tjeraju da poštuje gradske uredbe i kao i svi ostali plaća odvoz smeća.
Pasad ti reci da Hrvati nisu proganjani i ugroženi.
Da je čovjek dramatizirao - je. Ne znam jel to fora svih tih penzića da sami od sebe prave žrtve ili nešto drugo... Ali stvarno, kakve veze ima Bleiburg i odvoz smeća? Da ga se poštedi plaćanja ili..?
Stella1989

Btw, dal je gore spalit to u peći ili zatrpavat na nekom smetlištu i tak? Kontam da ovim spaljivanjem smeća to sve ide u atmosferu...dal je onda gore zatrpavat ili palit?

Naseli se onda pokraj njega i nauživaj svježeg zimskog zraka, kad baja ubaci plastičnu vreću i stare čizme za u svinjac u peć.
@grissom - ovo sa ljudima koji bacaju smeće ilegalno umjesto da ga bace u kante je živa istina; doživio sam da me jedna susjeda jednom davno pitala otkud nama toliko smeća, eto, ona jednu kantu svaka tri tjedna napuni, a puna ih kuća...
Naravno, susjed je zato bar jednom tjedno napunio smećem te upregao onu korpu za svinje na traktor i odvezao sve to u neki kanal...
@bazooka_joe...pitam da znam što je gore, palit smeće ili odvozit pa nek se razgradi za 5 000 000 godina? ;) Znam kako je to kad vani đibri kad se pali koješta...fuuj!! Ne moš ni izać iz kuće koliko smrdi... :lol:
@stella, umjesto da svatko spaljuje smece u svojoj peci, drustvo se odlucilo na to da se smece organizirano skuplja i odlaze na za to predvidjena mjesta i uz odredjene ekoloske standarde. Umjesto odlaganja, moguce je i spaljivanje smeca, ali opet - u kontroliranim uvjetima i na najmanje moguce skodljiv nacin.

Naravno, umjesto takvog, drustveno odgovornog nacina zbrinjavanja otpada, uvijek ce biti onih koji bi radi izbjegavanja placanja naknade [ili nekog drugog razloga] sami spaljivali otpad, ili u losijoj i cescoj varijanti - bacali otpad drugom u dvoriste ili na divlje deponije. U gradu je bilo slucajeva i da je ekipa preko godine skupljala svoja govna i onda ih zimi lozila [provjerena istina].

Postoje i ljudi koji bi nasilnika koji im je napao dijete ubili na licu mjesta. Ima onih koji bi na licu mjesta na zivo kastrirali ili lincovali silovatelje.

Pitanje je koliko je od svih tih osoba svjesno pripadanja zajednici, odnosno prihvacanju drustvenih normi i pravila ponasanja koji osiguravaju optimalnu kvalitetu zivota u danim uvjetima.
Stella1989

@bazooka_joe...pitam da znam što je gore, palit smeće ili odvozit pa nek se razgradi za 5 000 000 godina? ;) Znam kako je to kad vani đibri kad se pali koješta...fuuj!! Ne moš ni izać iz kuće koliko smrdi... :lol:

True, dugo se razgrađuje, ali se odlaže u koliko-toliko kontroliranim uvjetima, na mjestu koje je odabrano upravo za tu svrhu... Loše, odabrano, doduše, ali se ipak vrši nekakav nadzor zagađivanja podzemnih voda i sl.
Nek čiko onda plati Unikomu, nek prestane palit svoje smeće i zađibravat drugima život i problem riješen... ;) I onda lijepo i sam sebi tako skrati muke, neće se živcirat niti morat izjavljivat svaki dan: "Ja sam bio u Bleiburgu..." Ok, čovjek je bio tamo, preživio, ali stvarno, kakve to veze ima s odvozom smeća?
De smjesni ste ko da covjek ima radioakitvni otpad.. A ovi iz unikoma kao razgradjuju otpad haha da vidi se pogledajte samo koliko ima tamo smeca na onoj hrpi van Osijeka! Otpad se ne razvrstava nego se baca sve na ono "brdo" ako je imao ko priliku ikad tamo proviriti zacudio bi se cega sve ima! Stoga nemojte srati kako nas dragi unikom ista pomaze pri ocuvanju okolisa.. Ono sto oni rade je samo skupljanje smeca po gradu i stavljanje na drugu hrpu.. rjesenje je u obradi otpada ne nosenje s jedne hrpe na drugu a bogami vi upravo bas to placate.. ne pitate se koliko tvornice i male firme zagadjuju okolis ?
kontam da ću i ja počet palit smeće
Provokator

kontam da ću i ja počet palit smeće

Još napomeni da si sudjelovao u bitci na Krbavskom polju i onda ćeš ispasti žrtva i biti oslobođen plaćanja odvoza smeća. :lol:
Ja sam protiv paljenja smeća i protiv skupljanja na hrpu tamo van osijeka... pa imamo tako lijepu rijeku Dravu, pa to sve smeće treba u dravu pobacati... tamo neće nikome smetati... i tak sva govna idu u dravu... :D
zaboravljate da se radi o ljudima starim preko 80 godina.

oni su odgajani, odrastali i zivjeli prije danasnjeg konzumeristicko-potrosackog nacina zivota.

oni zaista vecinu toga recikliraju, a supe su im pune kojekakvih najlon vrecica, bocica od sampona i slicnih gluposti ... jer to je 'steta baciti' i 'mozda ce jednom zatrebati'.

najlon vrecice slazu i koriste ih vise puta

staklenu ambalazu ili vracaju ili ju peru i koriste za nesto drugo.

jedino sto im mozda godisnje pregore 2 zarulje i to ne mogu reciklirati, ali je to staklo jako dobro da se njima napune rupe u kojima su stakori.

stari škot! :lol:
nikad ne kupuje ništa u plastici?jogurt,mlijeko...lijekove??
i šta onda to "reciklira" u peči i zasmrdi pol ulice..
pravi zeleni :lol:
@ingo to o čem ti pričaš nije recikliranje nego gomilanje - izmislili ga romi oko 1st. prije krista
Leteci mungos

@stella, umjesto da svatko spaljuje smece u svojoj peci, drustvo se odlucilo na to da se smece organizirano skuplja i odlaze na za to predvidjena mjesta i uz odredjene ekoloske standarde. Umjesto odlaganja, moguce je i spaljivanje smeca, ali opet - u kontroliranim uvjetima i na najmanje moguce skodljiv nacin.

Naravno, umjesto takvog, drustveno odgovornog nacina zbrinjavanja otpada, uvijek ce biti onih koji bi radi izbjegavanja placanja naknade [ili nekog drugog razloga] sami spaljivali otpad, ili u losijoj i cescoj varijanti - bacali otpad drugom u dvoriste ili na divlje deponije. U gradu je bilo slucajeva i da je ekipa preko godine skupljala svoja govna i onda ih zimi lozila [provjerena istina].

Postoje i ljudi koji bi nasilnika koji im je napao dijete ubili na licu mjesta. Ima onih koji bi na licu mjesta na zivo kastrirali ili lincovali silovatelje.

Pitanje je koliko je od svih tih osoba svjesno pripadanja zajednici, odnosno prihvacanju drustvenih normi i pravila ponasanja koji osiguravaju optimalnu kvalitetu zivota u danim uvjetima.

Potpisujem svaku riječ . . .

ja sam bio partizan i mucili su me svabe, ne bi bilo u redu da sad placam odvoz smeca :twisted: muahahahhahha btw. mog pra pra pra djedu ubili turci i on nije morao placat odvoz smeca :twisted:
Smiješno je da novine ovakve gluposti uopće prenose. Pretpostavljam da je riječ "sirotinja" neodoljiv mamac za medije. Odmah poslije sisa i crne kronike (ako ovo ne spada u crnu kroniku).

Red sisa, red ubojstava, red sirotinje, i malo sporta. To su mediji danas.

svi redom lupetate gluposti! ako čovjek ne koristi uslugu, zašto bi ju plaćao?? čovjek relno razmišlja, a to da li spaljuje smeće, zagađuje okoliš ili ubija ljude oko sebe neka utvrde službe koje su za to debelo plaćene...! puno je takvih nameta u ovoj državi, a narod nije svjestan (hrt-ne gledaš, a plaćaš! ugovorne kazne-a nisi ništa ugovorio! itd..) u njmačkoj, austriji platiš ono što izneseš pod svojom šifrom onda kada imaš što iznijeti...daleko smo mi od EU!!
@zeljko, smije li se u Austriji ili Njemackoj "loziti" smece ili zakopavati u dvoristu?

Slazem se da postoje i posteniji nacini naplate od sadasnjeg, ali tema nije nacin naplate, nego samostalno "zbrinjavanje" otpada.

Nitko ne bi placao TV pretplatu, ali zato si svi uzimaju za pravo komentirati kako bi na programu trebalo biti vise ooga ili onoga, kako je sramota sto HRT ne prenosi svjetsko prvenstvo u ceskanju prkana.

Nitko ne bi placao cestarine, trosarine, posebne poreze za promet [sto li sve ne], ali bi zato svi autocestu do svakog seoceta. Slavonika bi bila sablasno prazna da u Osijeku ima posla i da iz Osijeka ljudi ne odlaze masovno za Zagreb, kad se u vikendom vracaju u svoj voljeni grad - to je ona brutalna istina, bas kao sto je istina da se restorani na odmoristima zatvaraju zbog nerentabilnosti.

Doista je nevjerojatno da danas uopce ima ljudi koji smatraju da zajednica postoji da bi se bezuvjetno namirili njihovi sebicni prohtjevi.

P.S. Tog covjeka koji misli da ne mora placati smece treba priupitati koliko ga kosta zdravstveno osiguranje i iz koje "kese" mu svaki mjesec dolazi penzija. I njega i sve koji razmisljaju kao on.
naravno,njemci,proracunati kakvi jesu,spaljuju smece u vlastitoj reziji svakodnevno. i placaju ard i zdf makar ga nikad ne gledali.
o talozenju smeca po kanalima da ne govorim,svi ga bacaju svuda,e ne bi li ustedjeli na smecu... NOT!
pomocu represivnih zakona u tim se drzavama nitko niti ne usudjuje spaljivati smece kod kuce,tj. 'reciklirati'. jebga,stari,necesh platiti,pljenidba...

naravno da ne smije spaljivati smeće u svom dvorištu.. čovjek jednostavno ne koristi uslugu, a što on radi sa smećem to je druga priča! šta je sa selima i naseljima u kojima komunalna poduzeća nemaju interesa iz razno raznih razloga (naravno poznatih) sakupljati smeće? te je ljudima dozvoljeno iskopati rupu u svome dvorištu i svakodnevno spaljivati svoj otpad.... e takve treba zatarabit, i one koji su to dozvolili, a sankcioniranje takvih vrlo se lako može riješiti kao i poštena naplata odvoza i "zbrinjavanja" otpada! ...a to iz čije "kese" dolazi penzija, suvišno je komentirat.
Kako ide ona izreka: Mjera društva je odnos prema starima i nemoćnima...ili tako nešto? Znam da bi neki najradije potpisali zakon da se sa navršenih 60 godina svi eutanaziraju...jer su trošak državi,smetnja itd. Ali ti koji bi to potpisali ne razmišljaju da će i oni ako budu sretni dočekati 60-tu, 80-tu ili 90-tu godinu..
Ako unikom dokaže na sudu da je su mo odvozili smeće - neka ga i naplate onda! Kako unikom sam može odlučiti da je eto odvozio smeće i sad ga eto sami naplaćuju čovjeku od mirovine. Možda je čovjek bio u drugoj državi, možda je bio u drugom mjestu, možda jednostavno NEMA smeća! Zašto je to teško povjerovati? Ne prave svi smeće! Reciklirati se može skoro pa sve! - kažem skoro, jer recimo lijekovi se baš i ne mogu spaljivati...ali možda ih čovjek vrati svome liječniku pa ga on zbrine. Stare čizme možda izreže u gumu za razno razne potrebe dalje...da pokrpa rupe u kokošinjcu!
Dobro,neki su iznimno glupi pa ne kuze da karbonizacija i oksidacija NISU isto sto i reciklaza? ;)
a kako domacinstva u selima bez organiziranog odvoza smeca rjesavaju taj problem ?
@Ica, tvoj bi post bio odlican da je pisan sa svrhom ironizacije ove situacije.

No, kako ne vjerujem da je to slucaj, molio bih te samo da posjasnis neke pretpostavke koje iznosis:

- neki ljudi jednostavno nemaju smeca [kako kazes, osim lijekova i starih potplata koji se tope i od njih onda prave traktorske gume, remeni ili druge potrebne sitnice za "u basci" i oko kuce]

- koliko jedan zaposleni iz svoje place izdvaja za sve povlastene skupine: postojece i buduce umirovljenike, nezaposlene, invalide i lazne invalide? Kako bi bilo da svi zaposleni uplacuju samo za sebe [svoju mirovinu] ili samo za ono sto potrose? Zasto bih ja placao za neke druge umirovljenike, tudju djecu i tudje invalide, a posebno za lazne invalide?

- kako bi izgledalo nebo kad bi svako drugo kucanstvo "zbrinjavalo" otkad spaljujuci ili zakopavajuci smece? Ima li uopce smisla imati komunalne sluzbe?!

Najjednostavnije receno - u kojim situacijama se ljudi trebaju odreci svih tekovina civilizacije, svih vrijednosti zivota u zajednici da bi "ustedjeli", odnosno imali vise novca za vlastite potrebe?! Gdje je ta granica?
Leteci mungos

Najjednostavnije receno - u kojim situacijama se ljudi trebaju odreci svih tekovina civilizacije, svih vrijednosti zivota u zajednici da bi "ustedjeli", odnosno imali vise novca za vlastite potrebe?! Gdje je ta granica?

Točno.
Život u zajednici/državi/ nosi određena prava ali i obveze.
Problem je što (još) ima ljudi koji državu smatraju kravom muzarom koja ima neiscrpne zalihe i samo treba pomusti i eto mlijeka.
Ne shvaćaju da trebaš dati da bi imao.
To je državno... dat će država... uobičajena priča.
Svi hoće mirovine, povlastice, stanove... a kada treba doprinijeti, onda "sami spaljuju smeće".
I bili na Bleiburgu.
Ica

Ako unikom dokaže na sudu da je su mo odvozili smeće - neka ga i naplate onda! Kako unikom sam može odlučiti da je eto odvozio smeće i sad ga eto sami naplaćuju čovjeku od mirovine.

obožavam bisere koji uopće ne čitaju članak nego valjd reagiraju na naslov..ipak je veči font, i boldan je :D
zakonska odredba kaže da su odvoz smeća dužni plačati svi.
unikom se ponaša u skladu sa zakonom.kraj priče.

Zašto je to teško povjerovati? Ne prave svi smeće! Reciklirati se može skoro pa sve! - kažem skoro, jer recimo lijekovi se baš i ne mogu spaljivati...ali možda ih čovjek vrati svome liječniku pa ga on zbrine. Stare čizme možda izreže u gumu za razno razne potrebe dalje...da pokrpa rupe u kokošinjcu!

da,donese lječniku prazne table ljekova i kaže "ajte doktore vi to zbrinite"
od starih čizama napravi nove, malo izreže i voila!
a kokošinjac?ostatke klanja, tj perje iskoristi za izradu svog novog jorgana.
on je primjer vrhunskog eko-friendly stanovnika :!:
koja hrpa gluposti, režem glavu ako tjedno nema vrećicu-dvije otpada koje baca susjedu u kantu.
Lijekove jedino bolnica može spakovati na dovoljno prikladan način, jel imaju ionako ifektivni otpad koji zbrinjavaju kojim god već kanalima... Sumnjam da unikom ima infektivni otpad, tablete itd...Jedva da ima staklo, papir... Tako da mislim da je ambulanta pravo mjesto za odlaganje medicinskog otpada, ne unikom! Stare čizme se ne tope, nego izrežu pa se sa tom gumom onda recimo spajaju ploče za krovu (šarafom se probije komad gume i onda kroz ploču, da ne prokišnjava kroz rupu od šarafa i da ne pukne ploča...valjda). Ostatke klanja idu svinjama (glava od purana,crijeva...malo se samo kosti eventualno sikerom...to je svinjama poslastica! Perje ide na đubre od svinja, istrune. Ostaci lišća, trave,korova idu u đubre, kompost. Jabuke,kruše svinjama! Najlon stari se prekroji pa opet prenamijeni. Boce plastične izrežu i u njih se sadi povrće, prije nego se presadi,a neki i vraćaju pa dobiju 50 lipa. Mlijeko se kupi od susjede svaki dan svježe. Uglavnom, to je fascinantno kako stari ljudi sve mogu reciklirati i prenamijeniti! A što ne bace, spreme u šupu za nekad kad ima zatreba. A ta vrećica-dvije što bude tjedno...ma dajte, sad ćemo cjepidlačit! Pa susjed ionako plaća smeće, što ako je ostavio vrećicu - možda ovaj njemu zauzvrat navodnjava bašču ili nosi mlijeko od njega...Ali iskreno sumnjam da skupe stari ljudi vrećicu smeća mjesečno, a gdje tjedno... Najbolje da je unikom u problemima, a i cijela država jer nekoliko penzionera ne plaća odvoz smeća!? Ali pohvalno je što se eto zakon poštuje, bar neki zakoni nek se poštuju, kako kome paše...A kad nekom velikom igraču opet ne bude pasao zakon, onda ćemo malo zažmiriti...promijeniti zakon! Kad bi se poštovali svi zakoni, onda nek se poštuje i ovaj o odvozu smeća! A penzionere koji ne plaćaju svoj odvoz smeća - u zatvor! Na robiju! Zaslužili su! Zar ne..!?

Zar nije u Americi nešto kao da se plaća sebi mirovina i sl. Pa kada se razboli čovjek, potroši na liječenje mirovinu, cijelu ušteđevinu, postane beskućnik, mora biti podstanar i raditi u 65.godini do recimo dokle god može. Naravno, oslanjati se na djecu...ako žele pomoći uopće!

Način na koji komunalne službe gospodare komunalnim otpadom je svakako diskutabilan! Taj "poseban" način gospodarenja se u svijetu pokazao jako loš (u zadnjih nekoliko desetaka godina). To su pokazale studije kada se razbole stotine ili tisuće ljudi, povećana učestalost karcinoma, limfona, - i kod odraslih a pogotovo kod djece. Mrtvorođena djeca, djeca s invaliditetom...A sve to kod ljudi koji su živjeli u blizini odlagališta otpada. A sve je bilo po zakonu i u skladu sa zakonom! Tako da stvarno i ja se pitam čemu komunalne službe (ovakve komunalne službe)!? Bitno je da znaju naplatiti uslugu, a i po zakonu moraju. E sad što zakon kaže a što struka u vezi gospodarenja tim otpadom...to nije toliko bitno! Bitno da penzić plati svoje! Ipak se zakon mora poštivati!

Tagovi