Od travnja nova zabrana pušenja, ugostitelji traže izmjenu zakona!

Osijek

Od travnja nova zabrana pušenja, ugostitelji traže izmjenu zakona!

Iako je ugostiteljima preostalo još samo tri mjeseca za prilagodbu lokala gostima pušačima, većina njih o ugradnji propisane ventilacije ne razmišlja. Istovremeno, u svim se kafićima puši, te se gostima uz kavu servira i lažna nada da se nakon 9. travnja baš ništa neće promijeniti. Naime, šest mjeseci namijenjenih za opremanje pušačkih kafića propisanom ventilacijom zgodno je “upalo” između dvije sezone terasa, pa je većina ugostitelja u listopadu prošle godine lokale proglasila pušačkim bez stvarne namjere da ugradi ventilaciju, koja im je preskupa.

- Interes za stvarnu prilagodbu pušačkih kafića pušačima ne postoji. Od listopada do danas javio nam se samo jedan ugostitelj za pomoć i savjet oko prilagodbe svog ugostiteljskog objekta, ali ne u smislu ugradnje ventilacije, nego zbog regulative oko fizičkog odvajanja prostora za pušače u restoranu. Naš je zaključak da će najveći broj ugostitelja nakon što rok od šest mjeseci istekne, dakle početkom travnja iduće godine, jednostavno ponovno pušače pustiti na terase. A što će u rujnu, ne znaju ni sami. Vjerojatno se nadaju još jednoj odgodi primjene zakona ili izmjeni zakona, kaže Zvonko Digula, tajnik Udruženja obrtnika grada Osijeka, te ističe kako je stav ugostitelja i dalje da bi samo opredjeljivanje za goste pušače ili nepušače trebalo biti dovoljno i bez propisa o ugradnji skupe ventilacije.

U Udruženju obrtnika kažu kako je na ležeran stav ugostitelja, kada je u pitanju potencijalni ponovni gubitak gostiju pušača, utjecao i dogovor Udruženja i Grada da od 2010. godine omogući ugostiteljima najam terasa u zimskim mjesecima po povoljnijim cijenama.

- Nakon što u rujnu ugostitelji stvarno ostanu bez mogućnosti pušenja u svojim lokalima, imat će alternativu. Mogu zimi za pušače imati poluotvorene montažne terase s grijalicama budući da je riječ o mnogo jeftinijoj varijanti od ugradnje skupe ventilacije, zaključuje Digula.

Ventilacija u "Waldingeru" i Caffe-clubu “Domin”

Prema podacima kojima raspolaže sekcija ugostitelja, jedini osječki ugostiteljski objekti koji imaju propisnu ventilaciju su kultna osječka kavana "Waldinger", s istoimenim hotelom čiji je vlasnik, Berislav Mlinarević, i prije zabrane pušenje u adekvatnu prilagodbu prostora nepušačima uložio dva milijuna kuna, te Caffe-club “Domin”.

Tekst: Ivana Kukić Solar/Glas-Slavonije.hr

Re: Od travnja nova zabrana pušenja, ugostitelji traže izmjenu zakona!

meni odgovara zabrana al to je na stetu ugostitelja i najbolje bi bilo da ostane ovako kako je sada
Meni je odgovarala zabrana. A to što se ugostitelji ne žele prilagodili samo dokazuje dobru staru boljku našeg naroda "što manje uloži - što više zaradi". Ionako im zabrana ne gine nada uđemo u EU.
Ne sjećam se kad sam bio vani, jer jednostavno nemogu disati u zadimljenom prostoru - čak ni prozor nije nigdje otvoren! A odnedavno sam i alergičan na prašinu, grinje i tako te gluposti - tako da dim ne dolazi u obzir!!! Bio sam pušač i definitivno sam za zabranu pušenja, odnosno ugradnju "skupe" ventilacije! Ovo je demokracija: tko želi neka puši, a tko ne želi neka ga se ne prisiljava na pušenje! Kako bi bilo pušačima da ih se prisiljava da se drogiraju, a oni to ne žele! Ili da netko šprica njivu pesticidima odmah kraj kafića - a oni to ne žele! A ako ugostiteljima nije stalo da ja dođem u kafić - ok! To je njihov izbor, njihovo pravo! Ali ja kada dođem u kafić ostavim bar 100-200 kn, plus svaki od prijatelja još toliko! Pa onda jel skupa ugradnja te ventilacije ili je ipak možda skupo ne ugraditi ventilaciju! Pušenje je ako se ne varam po definiciji bolest i ovisnost! Kod djece može uzrokovati astmu, alergiju,bronhitis (pasivno pušenje)...a u kafićima ima dosta djece ako se ne varam!!! Tako da će zakon pomoći u odvikavanju i liječenju bolesti! A naravno zaštititi će one koji su nepušači - znači prevencija! Osim toga, ako ugostitelj nema sredstava neka ne ugrađuje ventilaciju. Nemora odvajati prostorije ako nema prostora...Zašto pušač ne bi lijepo izašao van pa zapalio svoju cigaretu? Ipak je to njegov vlastiti izbor! Evo primjera: bio sam u društvu obitelji iz Italije, čovjek od kojih 45god je pušač. I ustao se i ode on van nešto. Pa ga pitamo di će, šta mu je? Ode on zapalit van. Pa smo mu rekli de nemoj bit lud, sjedi, puši - evo ti pepeljara.. Ma kakvi, ni čut! On ode van, zapalio cigaru i kad je bio gotov, vratio se! Napominjem da smo bili u kući, znači nema zakona, privatan posjed!!! To je bilo prije nekih 6-7 godina! Neznam kakav je zakon u Italiji o pušenju, ali čini mi se kako je kultura na visokom nivou!
Izbjegavam mjesta na kojima se puši, pa skoro ni ne izlazim. Od tog dima bude mi mučno i boli me glava, a koliko mi tek odjeća smrdi-užas! Ne dolazi u obzir da u novom kaputu uđem u neki smrdljivi kafić!
Najbolja prilagodba - prestanak pušenja, i svima bolje :)
Pozitivno je što će možda zabrana neke pojedince potaknuti na prestanak pušenja te tako smanjiti troškove liječenja oboljelih i produžiti im životni vijek.
Ali opet, tko hoće pušiti, pušiti će, zar ne?
Negativno je što će se ugostiteljima smanjiti promet.
Smješno mi je slušati nepušače koji se žale da im smeta dim cigareta...bla, bla.....
Također ne pušim, ali kafići, pubovi, barovi, to su mjesta gdje se oduvjek išlo s namjerom. Kada dolazim u pub, znam što očekujem, dobru zabavu, alkohol, duhan posvuda i možda žene...tako je još od doba kauboja :-)
Ako vam toliko smeta, popijte kavu kod prijatelja.
Hoće li uskoro zabraniti alkohol u kafićima?
Mislim da država ima bitnijih stvari da riješi osim ovog zakona.
Samo želim reći, da su kafići mjesta gdje se čovjek opusti uživajući malo u porocima :-D
Definitivno treba poboljšati ventilaciju i to je to.
Savjet: prestanite pušiti svojevoljno!
@KillaBEEZ
Zašto je smiješno slušati nepušače koji se žale da im smeta dim cigareta!?!
Nekim ljudima smeta svjetlo - imaju migrenu! Jel su i oni smiješni?!
Nekima smeta hladan/topal zrak, ustajao zrak (promjena) pa imaju alergiju - to oni šegu bacaju, zar ne!?
Znam da to zvuči čudno i nevjerovatno, eto neki ni nevjeruju - ali nekim ljudima smeta duhanski dim! Pogotovo kad se u 100-tinjak kvadrata stavi 100-njak ljudi od kojih svatko pali cigaru za cigarom, a prozora nigdje!!! Trebao bi pogledati obdukciju jednoga pušača, ili operaciju pluća kod pušača...Sve puno crnih mrlja, zapravo cijela pluća su crno-crvena. A kada se zareže ne ide crvena krv nego crnkasta, pomiješana s tim katranom! Inače pluća bi trebala bit crveno-roza! Toliko o tome kako su smiješni nepušači koji se žale na dim! bla,bla...
Ja sam za to da se kafići pušački preimenuju u Pušnica, ili Pušiona! ;)

Kauboji su nosili i pištolje - da se i to vrati!? Lijepo svako ima pištolj, dva za pojasom! Cigar u ruci, konjak u drugoj...Kurve su na katu - jel tak to bude? Zašto ne dopuste prostituciju - neka bude legalna....pa da svatko uživa u svom poroku! Drogeraši neka u podrumu budu! Ali šta ćemo sa nepušačima - možda se čovjek samo oće drogirat, ne želi cigaru pušit...Znači svejedno bi trebala ventilacija ili odvojeni prostori...hebiga! Prostitutke će bit pušačice ili nepušačice!? :)
Nisam ni mislila da će se ugostitelji (pokušati) prilagoditi. I ovako i onako je kriza tako da i iz ove vijesti možemo vidjeti koliko je ugostitelja od njih XY zaista nešto poduzelo.

Baš sam večeras bila u Petru Panu s dečkom i tamo se ljudi doslovno mogu ugušiti. Tamo je kao odvojeno za pušače i nepušače, ali nema nikakva pregrada, tako da u cijelom Petru Panu smrdi i zagušljivo je do te mjere da vas peku oči.

I tako, jedem ja kolač...prefin, i odjedom osjetim da mi nekako nije dobro, da mi je muka...i još mi se prispavalo...a i dečku isto jer je unutra nepodnošljivo! Gubitak koncentracije, nekakav čudan osjećaj u stomaku...nije to zbog kolača već zbog tog silnog dima koji nema što raditi u objektu u kojem se jede!

Stvarno je odvratna sama pomisao da cijeli dan toliko se cigara tamo zapali, gdje se poslužuje i jede ista ta hrana i onda na kraju da ljudi ne mogu normalno ni jesti svoj kolač, nego maltene jesti taj glupi smrdljivi dim cigareta...

Dok, u Hotelu Osijek, nisam primjetila da itko puši u slastičarnoj...tako i treba jer tamo gdje je hrana, NEMA što tražiti cigara!!
To se da jednostavno rijesiti...Dopustiti ugostiteljima tagiranje lokala 'za pusace',uz placanje dodatnog poreza i ulaz dozvoljen samo punoljetnim osobama.
brinut ću se za to tek sljedeće godine, jer od četvrtog mjeseca sam i tako na terasi u kafiću :)

i treba to zabranit pusenje,,smrdim ko da sam bio u pušnici
bazooka_joe

To se da jednostavno rijesiti...Dopustiti ugostiteljima tagiranje lokala 'za pusace',uz placanje dodatnog poreza i ulaz dozvoljen samo punoljetnim osobama.

nista dozvole ZABRANA NA SVIM JAVNIM MJESTIMA PA I NA ULUCI :lol:
@ Ica
Pušači su također ljudi, vjerovao ili ne. Upravo su oni većina koja odlazi i puni blagajne u kafićima.
Nekima smeta svjetlo, uzevši u obzir da je recesija, bilo bi najpametnije da se vratimo dobrim starim svijećama, a na ulicama neka bude blackout :-D

Smeta dim cigareta ali toliko da ne možeš popiti kavu?
Vjerujte mi da imaju pravu ventilaciju, ne bi ni bili svjesni da se uopće puši. Uz svu današnju tehnologiju, lupaju se zabrane.

Ja želim zakon da kutija cigareta bude 50 kn. Prva prestajem pušiti onda!
nekad mi se kosa toliko usmrdi od dima u kafiću, da kad ju operem i dalje osjetim taj smrad... vi koji pušite niste ni svjesni koliko to smrdi nama koji ne pušimo, jer se vama taj miris uvukao u svaku poru vaše kože i konstantno ste izoženi dimu pa ste navikli..ali meno je to jakiii...
ako sam otišla na kavu u kafić to ne znači da sam otišla da me prodime ko kobasicu, a da ne spominjem OČI..jao bolovi i crvenilo..
i ljudi koji su prestali pušiti kada se nađu u društvu pušača, tjeraju dim od sebe jer im smrdi!
zato, odvojeni prostori, obavezno! jer ne gube kafići zabranom pušenja samo mušterije koje puše pa im je zabranjeno, već gube i nepušače ako je prezadimljeno....
a i znam neke kafiće gdje imaju staklenom stijenkom odvojene prostore i super funkcionira...
KillaBEEZ

@ Ica
Pušači su također ljudi, vjerovao ili ne. Upravo su oni većina koja odlazi i puni blagajne u kafićima.

Otkud ti to da su većina?

ako vam toliko smeta dim nemojte ići na kave i van i rješeno. :lol:
ako vam toliko smeta zabrana pušenja prestanite pušit i rješeno :)
Monstrum

Ako vam toliko smetaju pušači - prestanite disati i rješeno... ;)
ili uzmite oružje i sve ih pobijte i rješeno ;)
pompelino

i treba to zabranit pusenje,,smrdim ko da sam bio u pušnici

nicoll

nekad mi se kosa toliko usmrdi od dima u kafiću, da kad ju operem i dalje osjetim taj smrad... vi koji pušite niste ni svjesni koliko to smrdi nama koji ne pušimo, jer se vama taj miris uvukao u svaku poru vaše kože i konstantno ste izoženi dimu pa ste navikli..ali meno je to jakiii...
ako sam otišla na kavu u kafić to ne znači da sam otišla da me prodime ko kobasicu, a da ne spominjem OČI..jao bolovi i crvenilo..

Tako i ja isto...a još se otuširam i operem kosu prije nego negdje odem i onda opet sve to isto ponovim kad se vratim kući jer sve, doslovno SVE smrdi na meni, svaki komadić odjeće, a nema šanse da tako legnem spavati pa se onda u razmaku od samo nekoliko sati dvaput otuširam i operem kosu. I moram priznati da mi taj dim sve više i više počinje smetati, postaje nepodnošljivo!
lufus

KillaBEEZ

@ Ica

Otkud ti to da su većina?

Promet im je većini opao za 60-70%

To o padu prometa bi volio vidjet u njihovim poreznim prijavama. A i da je stvarno toliko promet pao dosta birtija bi se zatvorilo, ja osobno ne znam ni za jedan slučaj.
90 % gostiju su pušači. Tijekom zabrane pušenja nije primjećen porast gostiju nepušača. Ovu su inače činjenice a ne naklapanja.

ma bolje da lokali smrde po dimu nego po nekim drugim stvarima, što se negdje gadno osjetilo dok je bila zabrana
Monstrum

cane

90 % gostiju su pušači. Tijekom zabrane pušenja nije primjećen porast gostiju nepušača. Ovu su inače činjenice a ne naklapanja.

Činjenica je da u Hrvatskoj ima oko 1 300 000 pušača, činjenica je da nije došlo do vala zatvaranja ugostiteljskih objekata kad je zakon bio na snazi, činjenica je da u Osijeku osim dva lokala nijedan vlasnik nije ništa poduzeo u vezi loše ventilacije...
u tramvajima i autobusima se ne pusi, pa unutri smrdi ko kuga.

ZliDeda

ma bolje da lokali smrde po dimu nego po nekim drugim stvarima, što se negdje gadno osjetilo dok je bila zabrana

O da, bolje dim nego ljudska ustajalost i vonj! To također grize oči i nozdrve, pa radije biram dim.
Da, a i zdraviji je duhanski dim od znoja. (znak za sarkazam)
ma najbolje da nam zabrane i da disemo .. svasta
Kakva ironija, uspoređuješ pravo na DISANJE i pravo na PUŠENJE. Kakav izokrenut sustav vrijednosti.

Uostalom, neće nitko nikome zabraniti pušenje, nego da puši drugome u lice. Izađi lijepo van, zapali, i svi zadovoljni. Uključujući i pušače kojima smeta zadimljenost, koji ne vole pušiti tuđe cigarete, nego svoju (iznenađujuće, mnogo takvih sam upoznao).

Prije par godina nitko nije prigovarao za pušenje u kafićima i inim mjestima. Sad su odjednom svi postali pomodni novim zakonima, veliki moralisti i ljudi s vrlo izraženim sustavima vrijednosti te jako brižni za svoje zdravlje, naglasak stavljam na brižni za svoje zdravlje. Nitko tu nikome ne zabranjuje disanje, i slažem se da treba uvesti raznorazne ventilacije, ali brate mili ne znam kako kome, no meni znoj više smrdi nego dim cigarete na koji sam i tako već navikla kad izađem van.

I da, ko voli nek puši, ko ne voli nek ne puši i kraj priče!
Amsterdam ima ventilaciju. Hah.

Uostalom, moraš umrt od nečeg.
Sva sreća da se u posljednje vrijeme demistificiralo poimanje pušenja kao poželjne i društveno prihvatljive navike, ne samo zbog zdravstvenih posljedica prouzročenih njime, već i zbog drugih popratnih pojava koje ono nosi (psihološka i fiziološka ovisnost, smrad, opterećenje kućnog budžeta...)
Nadam se da ovaj puta vlada neće ustuknuti pred pritiscima birtijaškog lobija.
PreacheR

Sva sreća da se u posljednje vrijeme demistificiralo poimanje pušenja kao poželjne i društveno prihvatljive navike, ne samo zbog zdravstvenih posljedica prouzročenih njime, već i zbog drugih popratnih pojava koje ono nosi (psihološka i fiziološka ovisnost, smrad, opterećenje kućnog budžeta...)

Ako pod 'u posljednje vrijeme' misliš na prošlih 30-tak godina, u pravu si. Slažem se također sa posljedicama pušenja - ovisnost, budžet, bla, bla...
Ali, u dosta se navrata dobra cigara, cigarilos ili duhan pokazala boljom od seksa. Koji također vodi ovisnosti i poguban je za budžet. A zna i oštetiti drugu stranu.
bazooka_joe

Ali, u dosta se navrata dobra cigara, cigarilos ili duhan pokazala boljom od seksa.

govoriš u svoje ime?! :D

jebale vas cigarete.
svaki puta kada se vratim iz neke birtije ili svirke kao da sam u pušnici bio. meni zabrana pušenja odgovara.
Svebor

jebale vas cigarete.
svaki puta kada se vratim iz neke birtije ili svirke kao da sam u pušnici bio. meni zabrana pušenja odgovara.

I meni isto odgovara! Kao i dosta ljudi koji ni ne vole izaći negdje jer poslije smrde k'o kobase kad se dime... ;)
Bitno je da se proširi svijest kako je pušenje štetno po zdravlje i novčanik. Da to nije loša navika nego bolest ovisnosti! -što je čovjek više upućen i više zna o nečemu, onda može donijeti i bolju odluku. Rečenica svi puše pa i ja ne drži vodu. Ili ja imam pravo pušit! Nije zakon potaknuo sad mi smo moderni, nemojmo pušit - nego su ljudi više informirani, i onda biraju što hoće a što neće! Ja neću piti pivo u zadimljenom kafiću! -razlog je taj što znam i iz iskustva a i iz literature što duhanski dim čini čovjeku! E a pušači bi sada da svi puše, i nije im jasno zašto drugi neće pušiti (kad je to tako fino...mmm kava ujutro i cigara..mmm)! "Od nečeg se mora umrijet" - to odite reć nekome na onkologiji sa dijagnozom karcinoma pluća - a nakon te dijagnoze preostaje 6 mj. života u 95 % slučajeva (ako me sjećanje dobro služi..)
Kupim vestu u sOliveru za 400 kn i da onda odem u pušnicu!? Kupim hlače u Levisu za 400 kn pa da pušnicu odem...da mi cigara progori to, kad se prisloni netko u gužvi...Pa ne kupujem svaki dan hlače od 400 kn. Kupim jednom pa dok se ne poderu...Misne hlače!
Ventilaciju uvedite pa će možda počet dolazit i nepušači u kafiće! Zašto bih ja mislio da se zabrana o nepušenju poštuje - kao svi poštuju zakon! Pa sad navalili nepušači u kafiće...doći će kada se uvjere da su ugašene pušnice!!!
opet gledam i nevjerujem!
kao prvo pušači nisu nikakve štetočine, kafići nisu pušnice i ja neznam odakle vam pravo toliko vrijeđati. slažem se da su se svi počeli buniti tek nakon zabrane pušenja, i odjednom su svi shvatili kako je pušenje štetno, i odjednom svima užasno smeta dim.
i tu se ni najmanje ne radi o tome koliko smrdite kad dođete iz kafića, i nadam se da niste zaista toliko, da ne kažem, maloumni.
ako će se zabraniti pušenje onda to sigurno neće biti zbog jedne sOliver majice koja je eto puvukla malo dima i zato što se vlasnici ne da prat.
unuka

opet gledam i nevjerujem!
kao prvo pušači nisu nikakve štetočine, kafići nisu pušnice i ja neznam odakle vam pravo toliko vrijeđati. slažem se da su se svi počeli buniti tek nakon zabrane pušenja, i odjednom su svi shvatili kako je pušenje štetno, i odjednom svima užasno smeta dim.
i tu se ni najmanje ne radi o tome koliko smrdite kad dođete iz kafića, i nadam se da niste zaista toliko, da ne kažem, maloumni.
ako će se zabraniti pušenje onda to sigurno neće biti zbog jedne sOliver majice koja je eto puvukla malo dima i zato što se vlasnici ne da prat.

ne znam sto to vrijedja pusaca u cinjenici da dim smrdi!?
jer smrdi..
druga stvar, nepusacima oduvijek smeta dim..samo su ljudi postali samosvjesniji pa to sad glasno i kazu..i zahtjevaju neke poteze vlade s tim u vezi..otuda ta zabrana
treca stvar..zapravo ti vrijedjas, nepusaci maloumni!? jer jasno i glasno kazu da se iz kafica ne moze ne izaci smrdljiv..
i cetvrto..vase lose navike imaju utjecaj i na potrosnju nepusaca, jer cinjenica je..to je netko prije rekao..da se moras otusirat i oprat kosu poslije dolaska iz kafica, moras odmah oprati te stvari jer smrde ..
stvar je osobne kulture/nekulture hoces li nekome dimiti zrak koji dise...a kako vi kulture nemate, trebaju vam zabrane..i jos nemate srama pa se bunite...sram vas na kvadrat bilo!!
evo mali rezime..koji ilustrira cinjenicu da pusaci nisu vecina...(mada i da jesu..i da samo jedan nepusac na svijetu postoji, on ima pravo na cist zrak!) : od dosadasnjih komentara -
ako sam dobro prebrojala ..25 kometara u prilog zabrani..dakle nepusaci, 11 komentara u prilog slobodi pusenja a protiv zabrane, 5 neutralnih komentara...e sad bih ja izracunala i postotke, ali mrzi me..vise nego duplo vise ljudi je ZA zabranu!!
Zivjela zabrana!
padobranac

i cetvrto..vase lose navike imaju utjecaj i na potrosnju nepusaca, jer cinjenica je..to je netko prije rekao..da se moras otusirat i oprat kosu poslije dolaska iz kafica, moras odmah oprati te stvari jer smrde ..

ovo nije stvar zadimljenih kafica, nego osobne higijene.

svakako je dobro oprati se svaki dan, i prati odjecu redovito.

time se osim smrada cigareta eliminiraju i ostali smradovi
Ingo

padobranac

ovo nije stvar zadimljenih kafica, nego osobne higijene.

svakako je dobro oprati se svaki dan, i prati odjecu redovito.

time se osim smrada cigareta eliminiraju i ostali smradovi

ajd sad..nemoj me j..
spominjalo se pranje kose prije odlaska u grad i poslije opet zbog dima..nadalje..kaputi se ne peru redovito..nego nose na kemijsko..a zbog dima posvuda, treba to cesce raditi..na to sam mislila..
Ima jedan tip,pušać,rane tridesete,radi kod mene-što da vam kažem,ujutro rano kada dođe na posao guši se od kašlja i to traje sat vremena,a onda zapali.
Moja susjeda,ujutro prvo rokče ko krmača, a onda me zove na kavu-ma joj,prestala sam piti kavu!
Sjećam se koncerta Opće opasnosti u Teatru, prošle godine, usred ljeta. Nije se pušilo, a bilo je krcato pa je smrdilo po znoju, zraka je bilo malo, ali se ipak lakše boravilo unutra nego danas kad se puši, čak i ako je klub napola popunjen.

Hipotetski, kako bi bilo pušačima da im netko pored lica, za svaki dim koji ispuhnu, pusti jednog "goluba"? Iako ni to ne bi bilo ni približno štetno kao duhanski dim? Ili, još bolje, da im za svaki ispuhnuti dim nepušač ispuhne balončić od sapunice u lice? Od njega bi čak mirisali, a smetao bi im.

Zanimljivo je i zapanjujuće kako nekim pušačima više smeta SMRAD ljudskih tijela (znoj) nego DIM cigarete, što dovoljno govori koliko im je nikotin "pojeo mozak", kad to dvoje uopće mogu pomisliti uspoređivati. Za kraj, ponovit ću: .

Ma zapravo, siguran sam da i pušači znaju da je pušenje loše, ali samo sebe zavaravaju i opravdavaju. Znam da je prestati teško, to stoji, ali kad čovjek shvati da se prestankom pušenja ne odriče ničega, nego da se pušenjem odriče KVALITETNOG života, postaje lakše prestati.

Pušenje nije zabranjeno i neće biti dok god se mogu kupovati cigarete. Svačije je pravo da bira hoće li biti pušač ili nepušač. A država donosi zakone o slobodi pušenja koji trenutno idu u korist pušača. Ova tema je otišla predaleko s vrijeđanjem 'em pušača 'em nepušača; pa valjda živimo u demokratskoj državi.

Tema je uvođenje ventilacijskih sustava u kafiće i ugostiteljske prostore, s čim se vjerujem slažu i jedni i drugi, a tu je najvjerojatniji problem novac a ne jeli netko pušač ili nije.
zen031

Ma zapravo, siguran sam da i pušači znaju da je pušenje loše, ali samo sebe zavaravaju i opravdavaju. Znam da je prestati teško, to stoji, ali kad čovjek shvati da se prestankom pušenja ne odriče ničega, nego da se pušenjem odriče KVALITETNOG života, postaje lakše prestati.

gluposti ... pusenje je 'lose' zadnjih 30 godina ... a ljudi puse raznorazne biljke i trave tisucama godina.

kvalitetan zivot bez duhana i alkohola, cvaraka, kobasice i slanine, junk fooda ne postoji. to je sterilan, anemican i nezanimljiv zivot.
ja nemam nista protiv da ti zivis zanimljivim zivotom, ali imam nesto protiv da se pritom ja davim u dimu..a meni osobno to zivot ne cini ni zivopisnijim niti zanimljivijim..
padobranac

ja nemam nista protiv da ti zivis zanimljivim zivotom, ali imam nesto protiv da se pritom ja davim u dimu..a meni osobno to zivot ne cini ni zivopisnijim niti zanimljivijim..

ne razumijem ... gdje si ti u mom postu vidjela sebe ili se osjetila prozvanom da na njega odgovaras ?

ja sam komentirao pojam kvalitete zivota i tebe tu nema.
Ingo

zen031

gluposti ... pusenje je 'lose' zadnjih 30 godina ... a ljudi puse raznorazne biljke i trave tisucama godina.

kvalitetan zivot bez duhana i alkohola, cvaraka, kobasice i slanine, junk fooda ne postoji. to je sterilan, anemican i nezanimljiv zivot.

To što je, kako kažeš, pušenje loše "zadnjih 30 godina" (valjda misliš na zdravstvenu spoznaju da pušenje šteti koja postoji 30 godina) nije nikakav protuargument. Ako je nešto loše, onda je loše i gotovo. Također, netko je napisao da su sad nepušači najednom osvjestili i promoviraju borbu protiv pušenja, pa što? Jednom je moralo početi. S druge strane, sad su pušači najednom postali veliki tradicionalisti-pravdaju se da su ljudi pušili stotinama godina-a kad im ne odgovara neko ponašanje koje je tradicionalno, odjenom postaju moderni, nekonzervativni i napredni, što je licemjerno.

Ingo, kao što ne bih imao ništa protiv da svoju jurilicu voziš tristo na sat na svojoj privatnoj pisti, tako nemam ništa protiv da pušiš tamo gdje nitko ne mora udisati tvoj dim. A u vezi kvalitete života, život kakav si ti opisao meni je anemičan. I da, komentirati svatko ima pravo, ne samo onaj na koga se odnosi.
zen031

sad su pušači najednom postali veliki tradicionalisti-pravdaju se da su ljudi pušili stotinama godina

Ovo je zdravstveni problem, i to ljudi nikako da shvate. Ne bavi se ovaj zakon ugostiteljima, brojem pušača u odnosu na nepušače, navikama i tradicijama. Pušenje je trovanje, i zabranjeno je trovati druge - to bi bilo to.

Pogotovo je blesavo ovo prigovaranje ugostitelja. Briga nas za ugostitelje. Sigurno su se i vlasnici pušionica opiuma žalili kad su ih zabranili. Ako ljudi prestanu ići u kafiće zbog zabrane pušenja - nema veze. Ekonomija ne može biti izgovor za trovanje ili eventualno kriminal (inače, legalizirajmo prostituciju i droge, sigurno ćemo zaraditi koju kunu). Ujedno, troškovi HZZO-a za bolesti uzrokovane pušenjem toliki su da bi se trebalo razmisliti o puno žešćim zabranama, a ne samo o ovoj. Ovdje se samo radi o zabrani trovanja drugih, a ne samih sebe. Sve to pod uvjetom da se uopće promet ugostitelja smanjio, odnosno da se broj ugostitelja smanjio, a svima je jasno da je to pod velikim znakom pitanja.

Zabrana pušenja na javnim prostorima ionako je standard koji več primijenjuju ili će uskoro primijenjivati sve civilizirane zemlje. Čak i Turska. Jedino je u Hrvatskoj Vlada poklekla pred prigovorima gomile kafandžija.

U svijetlu posljednjih događaja, bilo bi zanimljivo vidjeti koliko ugostitelja ima u svojim prostorima osigurane i neke druge standarde, osim ventilacije - recimo, protupožarne uređaje i izlaze, minimalne sanitarne uvjete, kvalitetnu izolaciju od buke, uredno poslovanje vezano za konobare, prijavljivanje cijelog prometa, itd., itd. Odgovorna vlast davno bi se pobrinula da birtije bez navedenog zatvori - da se nedaj Bože ne dogodi slučaj iz Rusije - no ako znamo tko su u pravilu vlasnici birtija u Hrvatskoj, sve je jasno.
W.M. Felt

Ovo je zdravstveni problem, i to ljudi nikako da shvate. Ne bavi se ovaj zakon ugostiteljima, brojem pušača u odnosu na nepušače, navikama i tradicijama. Pušenje je trovanje, i zabranjeno je trovati druge - to bi bilo to.

jednako kao i pretilost ... znas li ti koliko kosta jedna operacija srca ? koliko godisnje zdravstvo potrosi na bolesti uzrokovne povisenim secerom ? cijela ekonomija grca radi debelih ljudi i njihovih bolestina. Mi pusaci placamo debeli porez na duhan ... zasto onda debli ljudi ne placaju svoj porez za pretilost ?

... (inače, legalizirajmo prostituciju i droge, sigurno ćemo zaraditi koju kunu).

naravno ... legalizacijom prostitucije necmo samo zaraditi jako puno kuna (a ne koju) ... nego cemo sprijeciti i sirenje spolno prenosivih bolesti.

dekriminalizacijom lakih droga necemo samo zaraditi, nego cemo rasteretiti i pravosudni sustav bespotrebnih trivijalnih sudskih postupaka.

i to sto se ti sprdas sa prostitucijom i drogama ... upotrijebit cu tvoju konstrukciju pe reci ... da to vec i funkcionira u mnogim civiliziranim zemljama gdje su lake droge dekriminalizirani i prostitucija legalna.
Slažem se, Ingo, hajdemo uvesti porez na pretilost (osim, naravno, u onim slučajevima gdje je pretilost posljedica bolesti).

Kažeš: "u mnogim civiliziranim zemljama gdje su lake droge dekriminalizirani i prostitucija legalna"; misliš li na one "civilizirane" zemlje gdje su žene kao meso u izlozima? Ti bi, dakle, živio u zemlji gdje bi se tvoja sestra ili kći mogle baviti takvim zanimanjem na "civiliziran" i legalan način?
zen031

Kažeš: "u mnogim civiliziranim zemljama gdje su lake droge dekriminalizirani i prostitucija legalna"; misliš li na one "civilizirane" zemlje gdje su žene kao meso u izlozima? Ti bi, dakle, živio u zemlji gdje bi se tvoja sestra ili kći mogle baviti takvim zanimanjem na "civiliziran" i legalan način?

DA !!!!!!!!

bolje i to nego zivjeti u zemlji gdje mi sestra ili kci mogu biti blagajnice kod keruma
Ingo

Pušenje je trovanje, i zabranjeno je trovati druge - to bi bilo to.

jednako kao i pretilost ... znas li ti koliko kosta jedna operacija srca ?

Ako se već trudiš, učini to kako valja. Dakle, pušenje na javnim prostorima nije jednako kao pretilost. Pušenjem na javnim prostorima truješ druge, žderanjem sebe.

Ingo

cijela ekonomija grca radi debelih ljudi i njihovih bolestina. Mi pusaci placamo debeli porez na duhan ... zasto onda debli ljudi ne placaju svoj porez za pretilost ?

Ne vidim gdje sam spomenuo porez. Spomenuo sam troškove HZZO-a koji su ogromni, i moguće smanjenje istih nadoknadit će moguće smanjenje poreznih prihoda od moguće zatvorenih birtija.

Ingo

naravno ... legalizacijom prostitucije necmo samo zaraditi jako puno kuna (a ne koju) ... nego cemo sprijeciti i sirenje spolno prenosivih bolesti.

dekriminalizacijom lakih droga necemo samo zaraditi, nego cemo rasteretiti i pravosudni sustav bespotrebnih trivijalnih sudskih postupaka.

Ne vidim gdje sam naveo da sam protiv legalizacije prostitucije ili lakih droga, ako pod tim misliš konzumiranje i posjedovanje lakih droga.

Svaki potez vlasti imao bi i dobre i loše efekte. Zabrana pušenja na javnim mjestima praktično nema značajnije loše efekte. Legalizacija prostitucije možda, a možda i legalizacija lakih droga.

No siguran sam da i legalizacija teških droga ima dobre efekte - prihodi od poreza, kontrola prodaje, kontrola proizvodnje i broja ovisnika, itd. Sigurno i legalizacija prodaje oružja za masovno uništenje ima pozitivnih efekata, borbe pasa i ostalih životinja također, i zapravo bi se u svemu tome moglo pronaći nešto pozitivno. Ipak, nikome ne pada na pamet da to zagovara.

No sve to spominjem, kao i u prošlom postu, samo da bi istaknuo činjenicu da porezni prihodi (ekonomija) ne smije biti prepreka zabrani trovanja ljudi, o čemu se tu u stvari radi.

zen031

Slažem se, Ingo, hajdemo uvesti porez na pretilost (osim, naravno, u onim slučajevima gdje je pretilost posljedica bolesti).

Porez na pretilost? Vjerojatno mislite na države u kojima pretili ljudi plaćaju skuplje zdravstveno osiguranje, kao što to rade i pušači, a vjerojatno i druge ciljane skupine. O tome se može razgovarati - ako netko sebe namjerno truje, pa se razboli, pa se liječi o državnom trošku, neka plaća malo skuplje zdravstveno. No tu treba biti oprezan, da se ne završi u krajnosti američkog zdravstvenog sustava (prije Obame).
Zašto nitko ne puši u crkvi?
nasao se ocito jako pametan ministar da se brine o zdravlju. ljudi su od pamtivjeka pusili i to im niko nije uskracivo .doci ce ljeto pusit ce se na terasama dode zima opet ce se pusit u kaficima u kojima ce to bit dozvoljeno i opet dobro.a kome smeta nek.......
PEGY

Zašto nitko ne puši u crkvi?

a kakvo je ovo glupo pitanje ?
Ja sam za porez na pušače!!! Tko puši - neka ima 200-300 % skuplje zdravsteno osiguranje, jer će mu definitivno prije trebati a i skuplje će biti liječenje! Mislim da je u americi tako za prometne nesreće ili kazne, tako nešto...ako si imao kakvu nesreću (pa i manju) poskupljuje automobilsko osiguranje, kasko, što li već. Ako se opet desi druga nesreća - još više poskupljuje osiguranje-->jer je nepouzdan i loš vozač i imati će sigurno opet nesreću (prije nego netko bez ijedne pogreške u prometu).
Isto tako i pretilost! Ne mislim na ono kilicu-dvije poslije blagdana...Zna se što je patološka pretilost! To je ono kada imaš 180 kg a visok 175cm! Definitivno skuplje zdravstveno!!!
Vjerujem da bi taj porez neke ponukao na tjelovježbu, liječenje...ili prestanak pušenja!

Ovisnik će uvijek nijekati ovisnost. On može prestati kad hoće! To nije ništa strašno! Pa ne šteti on nikom drugom, šta to je malo samo dima - mimozama smeta! Ja sam muškarčina, ja pušim cigare,žvačem duvan,pljujem di oću i tučem ženu-sama si je kriva! Pušenje je bolest!! Što prije to pušač sebi prizna, prije će se moći liječiti! To je kao da netko sa povišenim kolesterolom i masnoćama u krvi kaže da nije bolestan i da se osjeća dobro! Pa nijekanje ga neće spasiti infarkta! Kao mala djeca kad se žmire igraju pa samo zažmiri i misli da ga nitko ne vidi onda...

sOliver majica je moja - ja sam muško, i kad sam ju nakon izlaska htio obući u crkvu nisam ju mogao navući preko glave, jer sam se skoro ispovraćao!!! A bio sam pušač prije par godina! I čudio sam se onda kako to ljudima smrdi moja jakna, šta malo je samo povukla dima... Ali zbilja nemogu obuć na sebe smrdljivu odjeću, ne zbog drugih, nego zbog sebe - ta smrad je smrad!

Meni pušenje u neprikladnim situacijama postaje znak nekulture! Recimo kad netko dođe u goste pa pita jel smije zapalit? I šta mu reć? A zna da to smrdi i nekima smeta - pa zato je i pito... Ili kad malo dijete bude negdje u prostoriji pa svejedno zapalit - to je već ludost, svjesno trovanje djeteta (djeca imaju nerazvijena i jako osjetljiva pluća).

po koji put: NE RADI SE O SMRDLJIVIM MAJICAMA!!!!
btw, tko još nosi majicu 2 dana za redom :D
pogotovo ako je u njoj bio prethodnu večer vani..

unuka

nepusaci ...

i sad jos kad kafici budu bez dima ... tko zna kad ce presvuci majcu i oprati kosu :(
Ingo

unuka

nepusaci ...

i sad jos kad kafici budu bez dima ... tko zna kad ce presvuci majcu i oprati kosu :(

mogli su odma reći da im se ne da prati :)
Radi se UPRAVO o smrdljivim majicama, hlačam, kosi, koži,plućima - sve smrdi po duvanu!
Ja majicu mogu nositi nekoliko dana - ne samo 2. Zato što obučem čistu majicu na misu i za sat vremena kada se vratim skinem ju i složim u ormar, objesim na vješalicu - najbolje ću i spavat u njoj?!? Sutra na faks opet mogu obući tu majicu. Imam odjeću za kod kuće i odjeću za van! E a kad odem na 2 sata popit pivo u kafić ili kavu - majica je definitivno za pranje!
Savjet za one koji se znoje: potkošulju češće mijenjati, još bolje bijela (ili bilo koje druge boje) majica kratkih rukava ispod majice,veste! Koristit deo stick,rollon ili što već protiv znojenja! Tuširati se češće! Eto i onda se majica može nositi 2-3 puta! Jedan puta obući majicu pa na pranje je sve samo ne ekonomično (troši se struja, voda, veš-mašina,pegla, struja...). A i majica je nova određen broj pranja!

Da u kafićima nema dima vjerujem da bi majica bila za obući i sutra dan! Osim ako se ne valja po podu, povraća, i prespava u nekom kanalu iza ćoška... :)

Sad će vjerujem netko zaključiti da su nepušači smrdljivi, ne peru se, ne šišaju i stalno su u jednoj te istoj odjeći! - tako je, napad je najbolja obrana! ;)

DAJTE VENTILACIJU U KAFIĆE! ILI MAKAR PROZOR OTVORITE!
Ostaviš majicu na zraku i provjetri se to. Kosa se opere. A ko njuši hlače?
Ja sam po kavama stalno, i nije istina da smrdim po dimu. Prvih 5-10 minuta nakon što izađem, da. Al već se to raziđe. A ako ti tooooliko smeta, nemoj onda zalazit u neklimatizirane kafiće. Ili si mazohist?
Ica

Ja sam za porez na pušače!!! Tko puši - neka ima 200-300 % skuplje zdravsteno osiguranje, jer će mu definitivno prije trebati a i skuplje će biti liječenje! Mislim da je u americi tako za prometne nesreće ili kazne, tako nešto...ako si imao kakvu nesreću (pa i manju) poskupljuje automobilsko osiguranje, kasko, što li već. Ako se opet desi druga nesreća - još više poskupljuje osiguranje-->jer je nepouzdan i loš vozač i imati će sigurno opet nesreću (prije nego netko bez ijedne pogreške u prometu).
Isto tako i pretilost! Ne mislim na ono kilicu-dvije poslije blagdana...Zna se što je patološka pretilost! To je ono kada imaš 180 kg a visok 175cm! Definitivno skuplje zdravstveno!!!
Vjerujem da bi taj porez neke ponukao na tjelovježbu, liječenje...ili prestanak pušenja!

Ovisnik će uvijek nijekati ovisnost. On može prestati kad hoće! To nije ništa strašno! Pa ne šteti on nikom drugom, šta to je malo samo dima - mimozama smeta! Ja sam muškarčina, ja pušim cigare,žvačem duvan,pljujem di oću i tučem ženu-sama si je kriva! Pušenje je bolest!! Što prije to pušač sebi prizna, prije će se moći liječiti! To je kao da netko sa povišenim kolesterolom i masnoćama u krvi kaže da nije bolestan i da se osjeća dobro! Pa nijekanje ga neće spasiti infarkta! Kao mala djeca kad se žmire igraju pa samo zažmiri i misli da ga nitko ne vidi onda...

sOliver majica je moja - ja sam muško, i kad sam ju nakon izlaska htio obući u crkvu nisam ju mogao navući preko glave, jer sam se skoro ispovraćao!!! A bio sam pušač prije par godina! I čudio sam se onda kako to ljudima smrdi moja jakna, šta malo je samo povukla dima... Ali zbilja nemogu obuć na sebe smrdljivu odjeću, ne zbog drugih, nego zbog sebe - ta smrad je smrad!

Meni pušenje u neprikladnim situacijama postaje znak nekulture! Recimo kad netko dođe u goste pa pita jel smije zapalit? I šta mu reć? A zna da to smrdi i nekima smeta - pa zato je i pito... Ili kad malo dijete bude negdje u prostoriji pa svejedno zapalit - to je već ludost, svjesno trovanje djeteta (djeca imaju nerazvijena i jako osjetljiva pluća).

LOL
Liku,smiri se,zapali jednu... :D
Ingo

padobranac

ne razumijem ... gdje si ti u mom postu vidjela sebe ili se osjetila prozvanom da na njega odgovaras ?

ja sam komentirao pojam kvalitete zivota i tebe tu nema.

ne moram biti prozvana da bih komentirala neciji post..
hocu reci, svako moze zivjeti zivotom kakvim zeli, dok god svojim nacinom zivota ne ugrozava zivote drugih ljudi..i kad kazem ja ili ti ne mislim na tebe i mene, nego na pusace i nepusace opcenito..
Ica

Ja majicu mogu nositi nekoliko dana - ne samo 2. Zato što obučem čistu majicu na misu i za sat vremena kada se vratim skinem ju i složim u ormar, objesim na vješalicu - najbolje ću i spavat u njoj?!? Sutra na faks opet mogu obući tu majicu. Imam odjeću za kod kuće i odjeću za van! E a kad odem na 2 sata popit pivo u kafić ili kavu - majica je definitivno za pranje!
Savjet za one koji se znoje: potkošulju češće mijenjati, još bolje bijela (ili bilo koje druge boje) majica kratkih rukava ispod majice,veste! Koristit deo stick,rollon ili što već protiv znojenja! Tuširati se češće! Eto i onda se majica može nositi 2-3 puta! Jedan puta obući majicu pa na pranje je sve samo ne ekonomično (troši se struja, voda, veš-mašina,pegla, struja...). A i majica je nova određen broj pranja!

Ahahahaha LOL ovdje cijeli recept za nošenje jedne majice po tjedan dana i savjeti iz domaćinstva ehehehe. A ja mislila da sam mašila temu!
Ti savjeti su trebali biti smiješni i ironični!!!
A u kafiće neidem, zbog dima! Vjerujem da je zato bar jednom kafiću manji prihod.
Neću zapalit ni jednu, ak mi bude trebo nikotin - uzet ću ga samog, nema potrebe za dimom!
Ica

Ti savjeti su trebali biti smiješni i ironični!!!
A u kafiće neidem, zbog dima! Vjerujem da je zato bar jednom kafiću manji prihod.
Neću zapalit ni jednu, ak mi bude trebo nikotin - uzet ću ga samog, nema potrebe za dimom!

Zalijepi nikotinski flaster! I to je pomalo ironično.
Ne smijemo pušiti, ne smijemo rakiju peći.Uskoro nećemo smijeti srati u ovoj državi jer će nam one super civilizirane države, reći da je to napredak. A oni i dalje ubijaju milione ljudi svojim oružjem i zagađivanjem okoliša. Živjela civilizacija i napredak!
Ako nemožeš promijeniti svijet - probaj promijeniti sebe! Sad će još netko reći da je i rakija dobra u VELIKIM količinama. Pa alkohol je zapravo stimulans, od jedne ili dvije čašice rakije mozak bolje radi! Ali od litre ne radi bolje. A pogotovo kada se tako svaki dan pa postane alkoholičar, otkaže jetra.....
A isto tako i cigareta. Negdje sam pročitao da pušači ne obolijevaju od nekih bolesti, ali zato obolijevaju daleko češće od brda drugih bolesti...Tako da rekao bih, nije loše zapaliti tu i tamo (cigaretu, ne kutiju). U svemu treba biti umjeren! I voda (H20) može biti otrov u velikim količinama (kad bi popio 20 litara vode, dešava se - jako rijetko, npr. psihijatrijski bolesnik).

Nikotinski flaster je dobro rješenje! Čisti nikotin (nula otrova)! Zadovolji se fizička ovisnost - smao što psihička ovisnost ostaje kao problem....ono, nema cigare u rukama , kud s rukama onda (olovku držat u ruci i tako...)

Što ako neki pušač i odluči prestati pušiti (zbog djeteta, sebe, bolesti, astme,...neznam, vjerski razloga...)? Kako će čovjek otići u kafić na kavu, restoran na ručak (poslovni)...Svuda dim!? Treba biti sloboda izbora! Tko neželi udisati dim - nemora! Tko želi uživati u čem god hoće - neka uživa! Demokracija!!! Sloboda izbora! Ko hoće peć rakiju - neka peče - usput moj stari ima kazan i peče rakiju!? Vesela mašina - prava mašina! Ali po meni je ok da plati 100kn godišnje paušala nekog državi - kao porez! Ali opet ako neko pravi tisuće litara rakije, znači biznis veći - onda veći i porez! Najbolje da se zarađuje a da se ne plaća porez!!!

Za okoliš smo sami krivi - da smo ekološki osviješteni i da uložimo malo u zelenu energiju, propale bi INA i ostale industrije nafte...pa nebi zagađivali okoliš (ni ONI ni mi)! Ponuda i potražnja! Prave oružje jer bi mi ratovali! Da smo svi pacifisti - gdje bi to oružje se prodavalo!? Dok god postoji potražnja, bit će i ponude! Dok ljudi žele pušiti i trovati sebe i okolinu, bit će i tvornica duhana!
Usput, duhanski dim ne zagađuje okoliš?
Ubi me s ovim uskličnicima, kao u onoj epizodi Seinfelda. Što se dereš?
Vaistinu. Tko ne želi udisati dim, ne mora.
Odi na misu, il štatijaznam. Zuri u Sunce il tako nešto!
Ica

Ako nemožeš promijeniti svijet - probaj promijeniti sebe! Sad će još netko reći da je i rakija dobra u VELIKIM količinama. Pa alkohol je zapravo stimulans, od jedne ili dvije čašice rakije mozak bolje radi! Ali od litre ne radi bolje. A pogotovo kada se tako svaki dan pa postane alkoholičar, otkaže jetra.....
A isto tako i cigareta. Negdje sam pročitao da pušači ne obolijevaju od nekih bolesti, ali zato obolijevaju daleko češće od brda drugih bolesti...Tako da rekao bih, nije loše zapaliti tu i tamo (cigaretu, ne kutiju). U svemu treba biti umjeren! I voda (H20) može biti otrov u velikim količinama (kad bi popio 20 litara vode, dešava se - jako rijetko, npr. psihijatrijski bolesnik).

Nikotinski flaster je dobro rješenje! Čisti nikotin (nula otrova)! Zadovolji se fizička ovisnost - smao što psihička ovisnost ostaje kao problem....ono, nema cigare u rukama , kud s rukama onda (olovku držat u ruci i tako...)

Što ako neki pušač i odluči prestati pušiti (zbog djeteta, sebe, bolesti, astme,...neznam, vjerski razloga...)? Kako će čovjek otići u kafić na kavu, restoran na ručak (poslovni)...Svuda dim!? Treba biti sloboda izbora! Tko neželi udisati dim - nemora! Tko želi uživati u čem god hoće - neka uživa! Demokracija!!! Sloboda izbora! Ko hoće peć rakiju - neka peče - usput moj stari ima kazan i peče rakiju!? Vesela mašina - prava mašina! Ali po meni je ok da plati 100kn godišnje paušala nekog državi - kao porez! Ali opet ako neko pravi tisuće litara rakije, znači biznis veći - onda veći i porez! Najbolje da se zarađuje a da se ne plaća porez!!!

Za okoliš smo sami krivi - da smo ekološki osviješteni i da uložimo malo u zelenu energiju, propale bi INA i ostale industrije nafte...pa nebi zagađivali okoliš (ni ONI ni mi)! Ponuda i potražnja! Prave oružje jer bi mi ratovali! Da smo svi pacifisti - gdje bi to oružje se prodavalo!? Dok god postoji potražnja, bit će i ponude! Dok ljudi žele pušiti i trovati sebe i okolinu, bit će i tvornica duhana!
Usput, duhanski dim ne zagađuje okoliš?

aha,sad kuzim zasto ne zalazish u birtije... iz svake te izbace! :)
Pa da! Kakva pronicljiva dedukcija! Eto, otkrio si me... :(
A zašto pušači ispuhuju dim kad im je tako fin, ha, ha? :D
Pušači popušite!

Tagovi