Losos:D
Joj Joj...
Da ne ulazim u ocrtavanje tvoga lika radije cu ti odgovoriti.
Forum ti zapravo služi za raspravu, a ne ocrtavanje likova, što bi inače vjerojatno bilo zanimljivije.
Država plaća profesorski kadar istina .. samo ja niti jednom riječju nisam spomenu opstanak profesora nego fakulteta kao ustanove.
Država plaća sve na faklutetu, pa i profesorski kadar. Profesorski kadar, uz ponešto administrativnog i pomoćnog osoblja, zapravo jest fakultet. Država im dade i zgrade, i opremi ih (loše) kojekakvom opremom. Ali fakultet su profesori i studenti. Opstanak ustanove svodi se na plaćanje kadra i ponešto računa za struju i slično. Dakle, novci od studenata "na plaćanje" fakultetima nisu nužni za opstanak. Tako nešto zapravo i ti tvrdiš, samo u puno više teksta.
Koliko god ti htio omalovažiti osječke faklutet i trpati ih u malverzante
Krivo - ja pokušavam omalovažiti sve hrvatske fakultete, a većinu strpati među "malverzante".
ali oni dobrim dijelom ulažu taj novac, dakle pokazuju ga, dobrime dijelom okrecu i stvaraju novac
Što fakulteti rade s novcem studenata, pa čuj, kada bi ti iskreno rekao kako se to pravda i kako oni pravdaju sredstva s time sto pravdaju sredstva (da vrti se u krug) morali bi štošta objasniti, no mnogi faxovi to troše na preživljavanje
Kad ovako napišeš, stvarno se čini komplicirano. Zapravo je jednostavno. Na sreću, školarine se plaćaju na račun fakulteta, pa se lako vidi i gdje su sa tog računa završile. Sumnjam da netko plaća školarinu u kešu, ispod stola. No bilo bi lijepo znati kako to fakulteti "vrte" novce od školarina - osim svih nas, to bi sigurno zainteresiralo i medije, a možda i Državno odvjetništvo.
Ovo drugo (početi razmišljati što žele i o zapošljenju) prijatelju to ti je totalna glupost.
To su DJECA, 18 godina, mlađi punoljetnici, ne pokušavajmo si zamagliti oči.
Tu se slažemo. Kad ponovo pročitaš moj prethodni post, vidjet ćeš da sam napisao "priličan problem". No, koliko god ti i ja ljude od 18 godina smatrali budalastima i nesposobnima, država im je dala pravo glasa, a roditelje riješila obaveze da se o njima brinu. Da se mene pita, ja bih to produžio do 25.
Bilo kako bilo, treba učiniti i taj dodatni napor i učenicima srednjih škola saopćiti da se nakon određenih fakulteta neće moći zaposliti. Neki će, nakon tako teške obavijesti, možda mućnuti glavom i promijeniti odluku.
Prije će učenici mućnuti glavom, nego što će profesori sami sebi smanjiti primanja.
Nazadni stav o kreditima. Ajde ovako, imaš auto koji su kupio na kredit 5 godina, cijena je bila 10 000€ i sada na kraju si shvatio da te je kostao 15 000 da je pet godina stariji i da ces ga moci prodati za 5 000€. Da se razumijem čim izađe iz salona on je 30% manje vrijedan, ali ako nisi uspio skupiti 10 000€ onda nemoj ni kupiti auto jer ako ga okrznes popravak ti je 5 000kn .. pa ces i zato dici kredit.
Zovite Rohatinskog, imamo ekonomskog wunderkinda. Bilo bi šteta ne iskoristiti ovaj neograničeni potencijal.
Studiranje treba biti besplatno, zašto, zato jer je to javno dobro, zašto zato jer država može to, zašto, zato jer je VŠ bazirano samo na znanju pravo VŠ, ostalo je sranje i malverzacija.
Država to može? Koja? Kako bi u ovakvoj situaciji rekla premijerka Kosor, pokaži što da režemo, pa da damo drugome. Inače se slažem. Ja bih isto štošta besplatno, prije svega školovanje.
Prijatelju, dobro je imati kredite sve dok postoji ovce koje imaju vune.
Dobro je imati kredite samo bankama, nikome više.
Svijet bez kredita. Zvuči kao parola iz onog "neovisnog" dokumentarca za tinejdžere, zaboravio sam kako se zove. No to je stav koji je napustila čak i Katolička crkva, a znamo kako rijetko ona mijenja stavove (Pio XII. tek 1950., iako je i sama kroz stoljeća uzimala kredite).
Zapravo ne znam jesi li ti protiv posuđivanja (kredita), ili samo kamata. Biblija je dosta nejasna po pitanju kamata. Sv. Luka je kontradiktoran:
19.23 "Zašto onda nisi uložio moj novac u novčarnicu? Ja bih ga po povratku podigao s dobitkom." i suprotno:
6.35 "Činite dobro i pozajmljujte ne nadajuć se odatle ničemu."
Pitam se tako, kolika mora biti plaća nekome da si u razumnom roku uštedi za stan i auto? Čak i onaj kineski auto košta 4.000 eura. Ili bi i to trebalo biti besplatno, kao i školovanje.
Srećom, još uvijek nisu napisali zakon po kojemu ljudi moraju uzeti kredite, pa to čine svojevoljno. Također srećom, postoje institucije (banke) koje će ti dati novce za nešto što želiš (firmu, kuću, auto), a nemaš gotovinu, no siguran si da ćeš ju zaraditi.