Proračun 2010: Crkvi 35 milijuna više, a KBC-u Osijek 0 kuna

Osijek

Proračun 2010: Crkvi 35 milijuna više, a KBC-u Osijek 0 kuna

U proračunu Republike Hrvatske za 2010. godinu, koji je najavljivan kao još rigorozniji i s više ušteda, Vlada za Crkvu planira izdvojiti 35 milijuna kuna više nego ove godine.

Prema Vladinom prijedlogu proračuna, vjerske zajednice će 2010. godine dobiti ukupno 310 milijuna kuna, a od toga je 285 milijuna rezervirano za Katoličku crkvu, što je 35 milijuna više nego u proračunu za 2009. godinu.

Ostale vjerske zajednice dobit će manje sredstava nego lani, što otvara pitanje zašto Vlada toliko ide na ruku Katoličkoj crkvi?

Inače, u tri rebalansa ove godine Crkvi su smanjeni prihodi iz državne blagajne za oko 50 milijuna kuna, pa su iznosili 251 milijun kuna. Iz proračuna 2008. Crkva je, podsjetimo, dobila čak 315 milijuna kuna.

HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang za tportal.hr je rekao da Hrvatska mora poštovati međunarodni ugovor sa Svetom Stolicom i sve preuzete obaveze.

- Ne bih znao reći zbog čega je više novca za Crkvu u proračunu za 2010. godinu, nisam to pratio, ali mi imamo ugovor s Crkvom i moramo to poštovati. Mi smo država koja to poštuje.

Osim što su zakinute ostale vjerske zajednice, neobična i tragična je činjenica da za osječku bolnicu ove godine uopće nema sredstava.

Na pitanje kako komentira činjenicu da osječki KBC ne dobiva ništa iz proračuna, Hebrang kaže da 'treba zbrojiti sve kredite Vijeća Europe koje imamo u proračunskim stavkama i onda će se dobiti prava slika'.

O proračunu će na konferenciji za medije u Saboru u 12 sati progovoriti i zastupnici SDP-a.

Premijerka Jadranka Kosor danas nije željela odgovoriti na pitanje o povećanim izdvajanjima za Katoličku crkvu, rekavši samo da se o proračunu raspravlja u Saboru.

Autori: Marina Barukčić, Vlatka Polšak Palatinuš/tportal.hr

Obavijest: iz Gradskog društva Crvenog križa mole sve punoljetne i zdrave građane da dođu na Odjel transfuzijske medicine i humanim činom davanja krvi pomognu u liječenju pacijenata. Radno vrijeme Odjela za transfuziju je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 15 sati te utorkom i četvrtkom od 12 do 18 sati.
....možda će sad osječki korisnici Caritasa dobit nešto za jest...mislim, kad već crkva toke pare dobiva...
...ma, joj - muka mi je od ove države više....
živjela hrvatska LOL
ako je covjek duhom zdrav, za sto se brine crkva ... onda nece ni fizicki oboljevati. tako da te bolnice i ne trebaju.

a ako vec oboli fizicki, onda je to bozija volja protiv koje se ne treba boriti.
lijepaaaaaaa našaaaaaaaaa
a koliko su izdvojili za sanaciju nogometnih klubova?

uskoro ćemo sami kupovati ljekove, šprice, zavoje itd. kao što to rade naši istočni susjedi

ili će možda KBO organizirati štand na trg. A. Starčevića za prikupljanje sredstava, a možda da od narkomana reciklirat šprice, prati zavoje i tak te šeme
...pa mora si i crkva naplatiti usluge propagande, naime nedavno je "prosvjetlila" narod s nekoliko naputaka kakav idući predsjednik mora biti jel...
...a pitaju dobrohotni i blagonakloni, meni posve nepoznati ljudi nakon jučerašnje tiskovne konferencije povodom humanitarne akcije "Daj pet!": - Zašto se uopće za pedijatriju u Osijeku organizira humanitarka? Pa nije li osječka Klinička bolnica sada postala Klinički bolnički centar? To znači da će dobivati puno više novca iz proračuna nego do sada... ne trebaju vam humanitarne akcije!"
Yeah, right! Vidi se iz ove vijesti koliko toga će iz proračuna doći do djece na osječkoj pedijatriji.
jaganjci božji, živite skromno, isposnički i kreposno - da bi vam na drugom svijetu bilo bolje.... osim ako niste dio najutjecajnije svjetske mafije :)
Pa zar im neće bog sve platiti?...
I još jedno pitanje....ona crkva na Divaltovoj ulici(ako se to uopće može nazvati crkva) nije niti dan danas gotova...cijelo vrijeme uzimaju novac od ljudi jel im kao treba da završe crkvu...a dobijau ovolike novce i crkva i dalje nije završena...gdje ti novci onda idu?

Re: Proračun 2010: Crkvi 35 milijuna više, a KBC-u Osijek 0 kuna

Hrvatska, "društvo znanja", "bologne" i slične bajke za naivne.
Hrvatska nije imala 380 milijuna kuna za besplatne udžbenike, ali ima za Crkvu 300 i kusur milijuna.
Uz sve druge pogodnosti - npr crkva je oslobođena plaćanja PDV.

Povijesni medij

U ovoj zemlji bi trebali uvesti "crkveni porez" koji bi plaćali vjernici i iz toga financirali djelovanje svoje Crkve.
Pa onda neka iz tih novaca grade "biskupske dvore", furaju aute i troše na što hoće i kako hoće.
Obzirom da se ponose brojkom od 90 % vjernika, sigurno ne bi bilo problema u naplati poreza.

A djeca bi imala plaćene knjige, prijevoz...
država za krepat od smijeha!!!! a ta ista katolička Crkva ima veće prihode nego cijela RH..

Hoću demokratski socijalizam!!!!!!
Meni i dalje nije jasno šta će crkvi toliki novci..sam da mi netko da jedna primjer gdje priča drži vodu....sam jedan...

Crkvi 35 mil??????? pa de nek crkva da te pare drzavi
...evo, dala sam si truda pa nabrzaka pregledala proračun za 2010. godinu...dosta zanimljiv, nema šta:

1. podrška Hrvatskom saboru u pripremama za pristup u EU: 1.850.000 Kn
2. opremanje zgrade Hrvatskog sabora: 1.403.000 Kn
3. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja: 21.935.574 Kn
4. usklađivanje zakona i drugih akata s Ustavom RH: 10.814.000 Kn
5. razvoj koordinacije procjene učinaka propisa: 5.775.000 Kn
6. opći poslovi za potrebe Hrvatskog sabora: 47.727.170 Kn
7. razvoj upravljanja ljudskim potencijalima, preuređenje konferencijskih dvorana i arhive s knjižnicom: 4.700.000 Kn
8. pomoć BiH u sustavu znanosti, obrazovanja i športa: 16.666.000 Kn
9. program prilagodbe Porezne uprave europskim standardima: 37.964.127 Kn
10. diplomatsko konzularna djelatnost: 404.126.173 Kn
11. adaptacija i opremanje diplomatskih misija i konzularnih ureda: 3.320.000 Kn
12. svjetska izložba EXPO: 14.500.000 Kn
13. međunarodna konferencija Croatia Summit: 2.000.000 Kn
14. djelovanje Agencije za opremu pod tlakom: 2.892.150 Kn
15. programi audio vizuelne djelatnosti i medija: 35.979.720 Kn
16. programi Hrvatskog audio vizuelnog centra: 34.500.000 Kn
17. program pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u BiH: 30.000.000 Kn
18. unutarnje vode: 180.012.876 Kn
anakonda

...evo, dala sam si truda pa nabrzaka pregledala proračun za 2010. godinu...dosta zanimljiv, nema šta:

1. podrška Hrvatskom saboru u pripremama za pristup u EU: 1.850.000 Kn
2. opremanje zgrade Hrvatskog sabora: 1.403.000 Kn
3. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja: 21.935.574 Kn
4. usklađivanje zakona i drugih akata s Ustavom RH: 10.814.000 Kn
5. razvoj koordinacije procjene učinaka propisa: 5.775.000 Kn
6. opći poslovi za potrebe Hrvatskog sabora: 47.727.170 Kn
7. razvoj upravljanja ljudskim potencijalima, preuređenje konferencijskih dvorana i arhive s knjižnicom: 4.700.000 Kn
8. pomoć BiH u sustavu znanosti, obrazovanja i športa: 16.666.000 Kn
9. program prilagodbe Porezne uprave europskim standardima: 37.964.127 Kn
10. diplomatsko konzularna djelatnost: 404.126.173 Kn
11. adaptacija i opremanje diplomatskih misija i konzularnih ureda: 3.320.000 Kn
12. svjetska izložba EXPO: 14.500.000 Kn
13. međunarodna konferencija Croatia Summit: 2.000.000 Kn
15. programi audio vizuelne djelatnosti i medija: 35.979.720 Kn
16. programi Hrvatskog audio vizuelnog centra: 34.500.000 Kn
17. program pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u BiH: 30.000.000 Kn
18. unutarnje vode: 180.012.876 Kn

sada zaista potpuno ozbiljno molim nekoga da mi objasni čime se bavi ekipa pod točkom 5

pomazemo bosancima a nas sustav znanosti, obrazovanja i sporta je katastrofa...pa de prvo sredite nase pa onda bosance
ma nemogu pa ja ću popizdiiti.....neću više ni čitati ovaj topic previše sam postao živčan...
sam sec
kad odeš u kazalište platiš ulaznicu da gledaš predstavu
a kad odeš u crkvu ide "dobrovoljni" prilog da slušaš propovijed
ja tu ne vidim razlike

e da ne zaboravim one forice (vjernici prosvijetlilte me) što moraš redovno davati (godišnji harač) zato jer si župljanin, ono da te svećenik sahrani kad dođe tvoj čas (mimo toga što platiš samu sahranu)
radujte se narodiiiii
onda mi krene tamo neki koji ne bi smio imati djece pričati kako treba čekati do braka, a on uzgaja po okolnim selima cijeli čopor djece + što oprskbljuje pola familije sa novcima

i onda šećer na kraju Bolnica nam ne dobije para, a crkva ne samo što dobije, nego još dobije povišicu

jeaaaaaa

najveći problem crkve je što se narod opismenio i što sad imamo drugi oblik zabave, živio adsl
a babe po selima će uskoro u vječna lovišta pa im uskoro propade vrhunski oblik prihoda

a bolnica ... uskoro će naplaćivati i prođaj, jedini dobar izvor rpihoda je lihvarenje " gospođo 20 000 kn ako odrežemo prst, a ako nemate onda može i noga za 5 000kn, ako nemate ni to tražite na 988 broj Ukopa"

Redakcija 031

- Ne bih znao reći zbog čega je više novca za Crkvu u proračunu za 2010. godinu, nisam to pratio, ali mi imamo ugovor s Crkvom i moramo to poštovati. Mi smo država koja to poštuje.

i zato ćemo prije ući u raj kad crknemo od boleština ili gladi

ajmo mi zaratiti s crkvom

pa da vidimo šta mi tu imamo

1. podrška Hrvatskom saboru u pripremama za pristup u EU: 1.850.000 Kn - znači pare za žderanje i lokanje, novine, drkanje i traćenje novaca poreznih obveznika

2. opremanje zgrade Hrvatskog sabora: 1.403.000 Kn - prijeko potrebni novi tepisi i zavjese te staklo koje su pijani saborski zastupnici porazbijali dok su se kerili okolo

3. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja: 21.935.574 Kn - iliti na naški Agencija za pogodovanje interesnim skupinama, krađu i lopovluk

4. usklađivanje zakona i drugih akata s Ustavom RH: 10.814.000 Kn - donošenje novih zakona koji će se mijenjati za mjesec dva, a netko to mora platiti

5. razvoj koordinacije procjene učinaka propisa: 5.775.000 Kn - 5 mil kn da se vidi kolko su usrali

6. opći poslovi za potrebe Hrvatskog sabora: 47.727.170 Kn - opći poslovi, da pošto se ne može napisati KRAĐA

7. razvoj upravljanja ljudskim potencijalima, preuređenje konferencijskih dvorana i arhive s knjižnicom: 4.700.000 Kn - 4 mil za kadrovsku službu i novine

8. pomoć BiH u sustavu znanosti, obrazovanja i športa: 16.666.000 Kn - hahahhahha a učenici RH nemaju bespla autobuse, knjige i tko zna što još, neka neka treba pomoći hadezeovom izbornom tijelu, 16 mil kn da bosanci opet glasaju za hdz i hadezeu podobne

9. program prilagodbe Porezne uprave europskim standardima: 37.964.127 Kn - ček jel nije ovo već bilo, aaaa ne ne ne ono je bilo isključivo za sabor, a ovo je da se može lakše švercat preko grane, uvozit ono što je potrebno interesnim skupinama

10. diplomatsko konzularna djelatnost: 404.126.173 Kn - blaaaaaahahahaha 400 mil kn za konzulate pa jać se ubit, ček ček jel nije sanader sad u nekom konzulatu, ček ček tko li je u nekom konzulatu, ma ko da je i važno svejedno će oni sve te novce pokrast

11. adaptacija i opremanje diplomatskih misija i konzularnih ureda: 3.320.000 Kn - još malo konzulatima da ne bude sumnjivo ipak to je preko 400 mil kn

12. svjetska izložba EXPO: 14.500.000 Kn - ideeeeeš, a kad je to ?

13. međunarodna konferencija Croatia Summit: 2.000.000 Kn - aj nek im je

14. djelovanje Agencije za opremu pod tlakom: 2.892.150 Kn - ?

15. programi audio vizuelne djelatnosti i medija: 35.979.720 Kn - jel to ide hrt-u ?

16. programi Hrvatskog audio vizuelnog centra: 34.500.000 Kn - jel i to ide hrt-u ?

17. program pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u BiH: 30.000.000 Kn - još malo bosancima, ipak im 16 mil nije dovoljno

18. unutarnje vode: 180.012.876 Kn - a ovo ćemo si međusobno podijelit

a di je stavkica o crkvi ?
...stavkica o crkvi je već dobro poznata, jednostavno je nisam htjela ponavljati....a na ovakve i slične stavke, javnost niti ne obraća pažnju, I guess (osim blesača poput mene kojima je dosadno)...:-)...uostalom, proračun ima 325 pdf. stranica, ovo su samo highlights koji su mi zapeli za oko...
---
PEGY

lopuže gadne, i sad da im još i za Hebranga glasam! Ma moš mislit, on je s tim vampirima u kolu već 20 godina.

Sve je isto iz godine u godinu.

a iz godine u godinu se ništa nepoduzima :)
ajd koliko vas plaća svećenje kuće i te šemice

prekinite davati i lipe crkvi pa da vidimo
..ne plaćam ništa, pogotovo otkad je Presvetli naredio da svaka kuća izvoli dati 200 kuna, jer rata kredita za novi krov i mermer je prevelika....
...uostalom, obično i nismo kod kuće, tak da samo ostavi naljepnicu LOL....
Netreba mi crkva i svećenici da vjerujem u nešto...
ovaj forum je obuzela sotona i necastivi zajedno ... egzorcist 2400 kn po seansi, a bit ce potrebno dubinsko ciscenje
Ingo

ovaj forum je obuzela sotona i necastivi zajedno ... egzorcist 2400 kn po seansi, a bit ce potrebno dubinsko ciscenje

Primate kartice? XD
aa issati,scijentolozi nam mogu popusit,sad smo jaci od njih

dobra lemozina

Lijepa naša govnasta kaša.
A ma ko nas jebe kad svaki put biramo iste. (doro, ja osobno ne :D)

A što se tiče crkve:
* [posljednje upozorenje]

hahaha.pa naravno. dragi bogo će nas onda sve izlječiti svojim čarobnim štapićem i to je to. najvažnije da svećenici dobiju za nove aute, a to što će pola bolnice ostati zapušteno, to se nikog ne tiče.
kakva država takav i proračun.

question

hahaha.pa naravno. dragi bogo će nas onda sve izlječiti svojim čarobnim štapićem i to je to. najvažnije da svećenici dobiju za nove aute, a to što će pola bolnice ostati zapušteno, to se nikog ne tiče.

za bolnice i bolesnike cemo organizirai humanitarne akcije ... crkva je vaznija, moraju se znati prioriteti
... sto je je nema brate zbora jos nisam vidio takvoga sranja, ukratko krepajte u bolnicama, ko vas je... to sto nemaju osnovnih sredstava poput novih plahti nije bitno ... bitno je da crkva gradi nekakve zgrade do neba - valjda vide da ih onaj gore sve manje cuje pa da mu se priblize ili pak grade za one koji nece moci dobit zdravstvenu uslugu pa da mogu umrijeti u toj velebnoj zgradurini blize Svevisnjem ...
... sram vas bilo, vas na vlasti i vas u crkvi - vi na vlasti koje ljude tjerate u pucke kuhinje i vas u crkvi, koji kradete i stedite na caritasu koji nema hrane i vapi za pomoci i donacijama... za sto trosite te novce - na nove aute i tko zna na sto - vi koji trosite na svoju zabranjenu obitelj na vas nisam gnjevan ...

... tako ce to biti dok su loncici pobrkani - mozda ce ih novo vise milijunsko opremanje sabora posloziti - sram vas bilo ...

Ingo

question

za bolnice i bolesnike cemo organizirai humanitarne akcije ... crkva je vaznija, moraju se znati prioriteti

cek ne kuzim te? po cemu je to Crkva vaznija od bolnice? :shock:

dino_bno

Ingo

question

Sarkazam (grč. σαρκασμός, sarkasmós; sarkazein = gristi usne od bijesa, sarx = meso) zlobna je, ljuta, zajedljiva, oštra i gorka poruga ("koja grize u meso"); pojačana ironija.

Ingo

dino_bno

Ingo

question

Sarkazam (grč. σαρκασμός, sarkasmós; sarkazein = gristi usne od bijesa, sarx = meso) zlobna je, ljuta, zajedljiva, oštra i gorka poruga ("koja grize u meso"); pojačana ironija.

ok ok nisam te skuzio odma, ne moras u detalje objasnjavat -.-
question

Ma ja ih razumijem..šta će nam bolnice kad nam ovoliki bolesnici vode državu da tu nema nikakvog lječenja.Dobro oni ulažu,tu nam stvarno samo bog može pomoć XD

ingo, odma sam shvatila tvoj sarkazam.
slažem se, da , crkva je definitivno važnija, joj odma ću pet-šest očenaša za pokoru, zgriješila sam sa svojim komentarom.
stoko jedna nevjernička,kako vas samo nije stid???
sve treba učiniti za svetu majku crkvu,pa makar to bilo i davanje još više novaca...
smuči mi se kad vidim ove naslove,..pa i treba nam još veća kriza..kad dajemo tolike novce popovima i njihovim ljubavnicama..fuj...krasna nam je država.
justice

stoko jedna nevjernička,kako vas samo nije stid???
sve treba učiniti za svetu majku crkvu,pa makar to bilo i davanje još više novaca...

Kaže čovjek iz Jamaice :D :D :D

što reći osim... SRAMOTA!!!!!!!!!

što se tiče tolikih novaca koji idu crkvi... hebrang je rekao istinu. država ima ugovor sa svetom stolicom koji mora poštivati. sve dok određene države imaju ugovore sa svetom stolicom, imaju strano tijelo u državi koje nije pod njezinom kontrolom. kakva je to država koja u sklopu sebe ima tijelo (i to vrlo utjecajno tijelo) na koje ne može utjecati?! crkva je najodvratnija, najpohlepnija, najgrešnija i najbezbožnija institucija na svijetu. no takvom se ne predstavlja niti su ljudi informirani o istoj. kako ćeš jednoj prosječno obrazovanoj osobi rođenoj u hrvatskoj, divnoj, svetoj katoličkoj zemlji koja se deklarira kao veliki domoljub, bogoljub i ne znam ti ja što objasniti samu instituciju crkve, njezinu prošlost, njezine lopovluke, gadarije, muljanja?
a ljudi neka umiru u osječkoj bolnici dok se popovi oblokavaju, kupuju nove aute, grade nakaradne crkve (npr. ona u divaltovoj) u kojima će još više krasti, financiraju svoje ljubavnice, bacaju kajmak ljudima u oči i tako... muka mi je, muka od ovakvih vijesti i dođe mi da plačem što živim u ovakvoj usranoj državi...
ovakva crkva nema veze s bogom.

SRAMOTAAAA!

Nadam se da vam se sada ideja o besplatnom studiranju više ne čini toliko suluda!?
Iznos koji bi trebao za tako što, daleko je manji od iznosa utrošenog na crkvu (što je meni jednako kao da smo taj novac bacili u vatru), te iznosa utrošenog na naoružanje!?!

"tijuana"

što se tiče tolikih novaca koji idu crkvi... hebrang je rekao istinu. država ima ugovor sa svetom stolicom koji mora poštivati.

ha,ha Hebrang priča o poštovanju ugovora... ko o čemu...

Hrvatska je inače poznata po poštivanju obećanja, zakona, ugovora...
Sami smo si krivi što smo propali,...
grissom

"tijuana"

što se tiče tolikih novaca koji idu crkvi... hebrang je rekao istinu. država ima ugovor sa svetom stolicom koji mora poštivati.

ja sam bila malo ironična, ako nisi skužio. :)
grissom

"tijuana"

a sveta stolica je inače toliko ključna i životno važna institucija za našu državu i toliko nam pomaže da bi tragično završilo kršenje nekih ugovora.. taj naš Hr ponos i vjera nas je i dovela tu gdje jesmo. :/

da se ljudi okrenu od crkve i počnu nešto radit i taj novac ulagati negdje gdje je potrebno da se malo odhrvamo od dna, možda bi se nešto i dogodilo, ali kad se u ovoj krizi gdje ljudi nemaju šta jesti rashodi gdje god je moguće smanjuju, mi ih povećavamo na najnepotrebnijem i besmislenijem mjestu.
svi spominju taj famozni ugovor sa vatikanom, a nitko mi još nije objasnio što on sadrži, do kada nas obavezuje...
anakonda

Kakva je to oprema pod tlakom za koju brine država? Vatrogasni aparati? Dezodoransi?
Anastazija

Kakva je to oprema pod tlakom za koju brine država? Vatrogasni aparati? Dezodoransi?

Povijesni medij
navedeni ugovor između hrvatske i vatikana jamči autonomiju crkve u državi uz dogovor s vrhovnom vlašću u određenim situacijama. taj ugovor potpisao je još tuđman davnih dana. crkva ima slobodu tiska, pravo izgradnje crkava gdje god želi, pravo određivanja položaja u crkvenoj hijerarhiji zato što ona ima "veliku odgojnu ulogu te pomaže ljudima duhovno i materijalno"...
ukucajte u google pa ćete naći nešto o ugovoru.

kako god, taj ugovor će ostati netaknut i crkve će u hrvatskoj uvijek biti jer je većina naroda katolički opredijeljena (ili se samo tako deklarira bojeći se ogovaranja susjeda). ako se mene pita, društvo se nije puno maknulo od s mjesta u zadnjih 1000 i više godina budući da crkva i u današnjem svijetu igra vrlo važnu ulogu u ljudskom životu i sve je na isti kalup...
jadno, bijedno i apsurdno svakom normalnom čovjeku...
c-192

svi spominju taj famozni ugovor sa vatikanom, a nitko mi još nije objasnio što on sadrži, do kada nas obavezuje...

Ugovor je objavljen svojevremeno u Narodnim Novinama. Ne da mi se tražiti, ali suština je da zbog komunističke pljačke crkvene imovine (dalje u povijest se nije išlo) Hrvatska država preuzima obavezu plaćanja godišnjeg iznosa Katoličkoj crkvi koji je otprilike jednak iznosu kamata koje bi Crkva dobila za glavnicu koja iznosi procjenjenu vrijednosti oduzete imovine. Novac će se koristiti za bruto plaću jednog svečenika u svakoj župi. Župa u Hrvatskoj ima 5 puta više od općina i gradova.

To je ugovor. Međutim, po meni je sporno nekoliko detalja:

1. Kako je crkva došla do te imovine. Trebali su priznati ono što je crkvi donirano od vlastele i bogatuna, ali iz toga izbiti tlaku i iskorištavanje puka.

2. Povrat imovine koji se stalno događa, izuzet je iz ugovora. Znači glavnica se smanjuje, ali kamata raste.

3. Ugovor nema predviđenu klauzulu ili postupak raskida. Ugovor obavezuje sve hrvatske građane dok postoji Hrvatska

4. Nije sklopljen sličan Ugovor s drugim vjerskim zajednicama. Pogotovo je to nezgodno jer je Katolička crkva došla u posjed imovine Židovske općine.

5. Nije jasan status svečenika - da li su oni, pošto ih plaća Proračun, državni ili crkveni namještenici vezano uz pravo na sindikalno udruživanje i božićnicu

6. Što se događa kada svečenik bude izopćen iz crkve. Ima li ili nema pravo na otpremninu vezano uz radni staž i može li nastaviti službu bez prekida radnog staža u nekoj drugoj crkvi ili sekti.

7. Ugovorom se obvezalo SVE hrvatske građane da plaćaju Katoličkoj crkvi putem poreza. Nezgodno je to i nepravedno zbog drugih vjeroispovjeti. Bolje da se uveo kao u Njemačko Crkveni porez koji se plaća 'svojoj' crkvi, dok ateisti ili agnostici uplaćuju taj obavezni porez Crvenom križu ili nekoj drugoj humanitarnoj udruzi iz Državnog registra.

Hrvatska država preuzima obavezu plaćanja godišnjeg iznosa Katoličkoj crkvi koji je otprilike jednak iznosu kamata koje bi Crkva dobila za glavnicu koja iznosi procjenjenu vrijednosti oduzete imovine.

Vrlo zanimljivo.
Da li isti tretman imaju i ostali građani RH kojima je oduzeta imovina? :)
S druge strane, taj ugovor i nije loš.
Znači da će za pedest godina država vraćati s kamatama sve ovo što su dični adezejci & co podrpali od 1990... 8)
Ne zaboravite da je Vatikan odigrao odlučujuću ulogu u priznavanju RH kao samostalne i suverene države. Da nije bilo, u ono strašno doba, Vatikana i njegovih saveznika ne bi ni priznanje bilo tako ,recimo, glatko.

Iz zahvalnosti Tuđman je potpisao ugovor sa Sv.stolicom.

"Ugovor s vragom"!!U prvi mah ti se čini da ti taj ugovor koristi, a tek kasnije shvatiš koliko mnogo si zapravo sa istim izgubio!
PEGY

Ne zaboravite da je Vatikan odigrao odlučujuću ulogu u priznavanju RH kao samostalne i suverene države. Da nije bilo, u ono strašno doba, Vatikana i njegovih saveznika ne bi ni priznanje bilo tako ,recimo, glatko.

Notorna neistina. Vatikan nema gotovo nikakav politicki utjecaj u svijetu, ma sto o tome mnogi trabunjali i prekenjavali.

Tudjmaninova podvala pomocu koje je uspio sklopiti pakt s Crkvom, koja ce zauzvrat u svim buducim godinama s oltara siriti rijec koja ce Tudjmaninu i njegovoj kleptokratskoj kliki osigurati mandat za mandatom.

No, kad bi ljudi percipirali stvarni utjecaj Vatikana , sigurno im ne bi bilo drago kad bi im se iz dzepa izbijalo po 300 milijuna svake godine + milijarde u vracenim nekretninama, neplacenim porezima, ... Tudjmanin je to znao, zato je podvalio tezu da je Vatikan najzasluzniji za priznanje, a nasi crkvenjaci sve svetac do sveca...
PEGY

...najveću ulogu u priznavanju RH je imala Njemačka, pa s njima ništa nismo potpisivali i uvlačili se u dupe....
Leteci mungos

PEGY

Notorna neistina. Vatikan nema gotovo nikakav politicki utjecaj u svijetu, ma sto o tome mnogi trabunjali i prekenjavali.

Tudjmaninova podvala pomocu koje je uspio sklopiti pakt s Crkvom, koja ce zauzvrat u svim buducim godinama s oltara siriti rijec koja ce Tudjmaninu i njegovoj kleptokratskoj kliki osigurati mandat za mandatom.

No, kad bi ljudi percipirali stvarni utjecaj Vatikana , sigurno im ne bi bilo drago kad bi im se iz dzepa izbijalo po 300 milijuna svake godine + milijarde u vracenim nekretninama, neplacenim porezima, ... Tudjmanin je to znao, zato je podvalio tezu da je Vatikan najzasluzniji za priznanje, a nasi crkvenjaci sve svetac do sveca...

Ne bih baš išao tako daleko da odričem bilo kakve zasluge Papi Ivanu Pavlu II. u međunarodnom priznanju Hrvatske. Zasigurno je ta zasluga preuveličana.

No to je nebitno za problem. Ugovor s Vatikanom zaista je ulizivačka svinjarija, bez premca. Dobronamjerna Crkva u ovim bi ga kriznim vremenima sama izmijenila. To očito od Hrvatske katoličke crkve nećemo dočkati, no treba vidjeti i da li je Mesićev put u Vatikan imao ikakve koristi.

Sveta stolica... evo baš maloprije sam i ja imao stolicu. ... i nije ništa drukčija od ove "svete"
Crkva ima svoj smiješni Vatikan kao domovinu i nek od njih sisa novce.
Koja smo mi smiješna talibanska zemlja. fuj.
to je jedna mafijaška organizacija..doduše..najbolje organizirana mafija na svijetu... Pogledaj samo onog Bozanića..on to hrvatski priča?? njemu koda netko stimulira šupčić dok govori... Onaj Srakić... Don Vito je za njega lokomotiva iz Tomice lokomotive... Sve dok je ADZ na vlasti bit će tako..zato se oni bune protiv Mesića i pale svijeće svaki dan samo da ne izvuku još jednog takog..a što se tiče Vlade..tu tek mole onog gore da ne dođe SDP na vlast..

eo još par zanimljivih crtica koje sam dobio mailom

">> IDI NA LINK: http://narodne-novine.nn.hr/DEFAULT.ASPX , PA DA VIDIŠ
>> IZABERI NARODNE NOVINE BROJ 132 IZ 2009.
>> I POGLEDAJ ODLUKU BROJ 9. O SLANJU LOVE U BIH. A VELE DA SMO NA RUBU
>> BANKROTA. OVO JE DONESENO NA SJEDNICI VLADE 30.10.2009. I LOVA SE VEĆ
>> ŠALJE,
>> A O TOME SVI ŠUTE, JER SU SKORO IZBORI I NIKO NEĆE POVLAČITI TAKVA
>> PITANJA,
>> PO SISTEMU: NE BI SE ŠTEL ZAMERITI.
>> JAKO SAM SRDIT TLAK MI JE VALJA 250. SAD BI NAJRAĐE NEKOGA UPUCAL. ONA
>> SIJEDA KURVA PRIČA KAK SMO U KURCU, A ISTOVREMENO SE RAZBACUJE S LOVOM. A
>> SVE OVE OPORBENE KURVE ISTO TAK ŠUTE JER SE VALJDA NADAJU DA BUDU I
>> NJIHOVI
>> PREDSJEDNIČKI KANDIDATI POKUPILI KOJI GLAS OD PERONOSPORE.
>>
>> EVO TI PAR IZVODA IZ ODLUKE:
Skriveni sadržaj

>> 1 AKADEMSKI PLIVAČKI KLUB >ZRINSKI<
>> MOSTAR
>> RAZVOJ PLIVAČKOG ŠPORTA U MOSTARU
>> 67.500,00
>> .
>> .
>> .
>> 4 HERCEGOVAČKA RADIOTELEVIZIJA D.O.O. MOSTAR
>> MOSTAR
>> NABAVA STUDIJSKO REŽIJSKE OPREME
>> 90.000,00
>> .
>> .
>> .
>> 86 HRVATSKI RADIO BOBOVAC VAREŠ
>> VAREŠ
>> NABAVA RADIO-ODAŠILJAČA
>> 45.000,00
>> 87 HRVATSKI RADIO BOBOVAC VAREŠ
>> VAREŠ
>> NABAVA STUDIJSKE OPREME
>> 22.500,00
>> .
>> .
>> .
>> 108
>> SKIJAŠKI KLUB >BLIDINJE-ČVRSNICA< MOSTAR I SPORTSKI SAVEZ GRADA
>> MOSTARA MOSTAR IZGRADNJA STAZE NA SKI CENTRU
>> 90.000,00
>> .
>> .
>> .
>> 120
>> MEDIJSKI CENTAR NAPREDAK D.O.O. SARAJEVO
>> SARAJEVO
>> NABAVA STUDIJSKE OPREME ZA RADIO POSTAJU VRHBOSNA
>> 72.000,00
>> .
>> .
>> .
>> 147
>> ŽUPA UZNESENJA BDM - TREBINJA
>> TREBINJA RAVNO
>> OBNOVA PASTORALNOG CENTRA
>> 225.000,00
>> .
>> .
>> .
>> 165
>> ŽUPA GOSPE OD ZDRAVLJA - NEUM
>> NEUM
>> IZGRADNJA CRKVE U NEUMU
>> 90.000,00
>> .
>> .
>> .
>> 169
>> ŽUPA MARIJE MAJKE CRKVE - KATEDRALA - MOSTAR
>> MOSTAR
>> OBNOVA KATEDRALE
>> 180.000,00
>> .
>> .
>> .
>> I TAKVIH BISERA IMAŠ JOŠ PUN KUFER.
>> KAD SE SVE SKUPA ZBROJI LAKŠI SMO ZA 21.500.000,00 KUNA.
>> ŽIVJELA KRIZA! ŽIVJELA RVACKA U KURCU! ŽIVJELA RVACKA PREMIJERKA BEZ
>> KURCA!
>>
>>
>> PROSLIJEDI DALJE DA I DRUGI VIDE ŠTA NAM RADE !!!"

a ako se pomno promotri ne samo da financiramo crkvu u Rh nego financiramo i crkvu u BIH. krasno nema šta.

Povijesni medij
idite se moliti u ckrvu da i vama dragi bog dadne neki dinar... sad će barem nedjeljne mise biti pune kad ljudi ostaju bez posla, a ta predstava je bespla

Tagovi