Župan za širenje na lijevu obalu, Lovoković - protiv!

Osijek

Župan za širenje na lijevu obalu, Lovoković - protiv!

Nedavno aktualizirana rasprava o Prometnoj studiji Grada Osijeka otvorila je staro pitanje: Treba li se Osijek širiti na lijevu obalu Drave? Zagovornik takve ideje je župan Vladimir Šišljagić, koji svoje argumente, između ostalog, nalazi i u pitanju gradskog prometa. Ističe, međutim, kako ga gleda kao dugoročni projekt, projekt za sljedećih 30-ak godina.

- Širenje na lijevu obalu se ne može dogoditi preko noći, no vrijeme je da se počne raditi prema planovima koji odavno postoje. To bi riješilo i problem prometa koji je u sadašnjim uvjetima nerješiv. Dosta je izmišljanja razloga protiv širenja na lijevu obalu, kaže Šišljagić.

Ne vjeruje u teze da se zbog lošeg tla ne može graditi s lijeve dravske strane strane te podsjeća: “Ljudi grade umjetne otoke sa stazom za formulu 1”. Kaže i kako velikim trgovačkim centrima nije mjesto u središtu grada, a sjetio se i Bijele lađe te ustvrdio: “Trpa se nekakva ogromna zgrada gdje joj nije mjesto, a toliko je prostora na lijevoj obali”.

Dogradonačelnica, arhitektica Danijela Lovoković nešto je drugačijeg stava koji se može sažeti u misao: “Da lijevoj obali, ali je pitanje kada”. Kaže, naime, kako je demografska studija za GUP iz '80-ih kojim se planirao “Novi Osijek” predviđala da će do 2000. Osijek imati 200.000 stanovnika. Ulazimo u 2010., a Osijek je na 114.000 stanovnika, s tendencijom pada. U međuvremenu, Studija prostornog razvoja RH Osijek je usmjerila prema jugu. Osim kada, pitanje je i - za koliko. “Može se tamo graditi, samo je pitanje za koliko novca”, zaključuje.

Deset mostova

Ideja širenja Osijeka na lijevu obalu postoji od '60-ih godina i tadašnjeg GUP-a Radovana Miščevića, tzv. GUP Osijek 2000., koji je 1999. uvršten je u selekciju Centra suvremene kulture u Barceloni. Ideja je dodatno razrađena organiziranjem urbanističkog natječaja za “Novi Osijek” početkom '80-ih na kojega danas podsjeća izvrsna publikacija koju uređuje upravo Miščević, a koja donosi, iz današnje perspektive, gotovo nezamislive projekte razvoja grada. Prema jednom, primjerice, Osijek bi se dičio sa 10 mostova. O tome uskoro više.

Tekst: Mario Mihaljević/Glas-Slavonije.hr

Anketa 031: Jeste li za širenje Osijeka na lijevu obalu Drave?
Svakako na lijevu obalu Drave sa skromnim početkom, nego praviti Jug 4 kojim razvlačimo ionako dugačak grad. Bez razmišljanja se priklanjam ideji lijeve obale ,
jer tako grad dobija nove konture. Važno je započeti, a k tome zjapi nam puno rupa u gradu, pa čak i samom centru, primjerice Blok centar II, kojeg bi usput trebalo i preimenovati.
Podvodno tlo možemo popuniti pijeskom iz Drave i podići razinu tla, za primjer Novi Beograd je napravljen na takav način. Promet je prilično lako rješiti spajanjem Biljske ceste i zapadne obilaznice te na taj način dobijamo sjevernu obilaznicu istina u jednom kračem oblika, ali dovoljno da rastereti dio prometa u smjeru Istok-Zapad sa tendencijom produženja iste obilaznice gradnjom samo jednog mosta kod luke Tranzit u perspektivi te time dobijamo prsten oko grada i sve to nije tako neostvarivo i megalomanski.
Svakako bi se slozio sa Lovokovickom, i jos radikalizirao njen stav te ni pod koju cijenu ne dopustiti urbanocid lijeve obale drave.

Jedan smo od rijetkih gradova koji ima privilegiju imati tako divnu prirodnu oazu 100 m od centra grada i to nikako ne treba devastirati.

Ako se hoce 'zaokruziti' osijek, da ne bude tako duguljast, sasvim dovoljno mjesta ima na jugu ... i tamo neka grade sta hoce i kako hoce i neka se svi arhitekti izivljavaju sa svojim perverzijama.

PS ... predlazem da se od ove teme napravi anketa ... jesmo li za sirenje osijeka na lijevu obalu drave ... a pod tim se podrazumjevaju stambeni objekti, ceste ... itd.
nisam za urbanizaciju, ali sam za to da se zemljište između ZOO i zapadne obilaznice sredi i napravi veliko izletište, prostori za koncerte na otvorenom...
Koji debilizam!
Ovaj *lupanŽupan trkelja žešče!
Što ne kaže da lobira za ekipu koja je pokupovala placeve preko? Imali ste šansu se širit između Retfale i obilaznice pa ste je "prenamjenili" za megacentre! A da ne spominjem dio od JugII pa do Nemetina. Mjesta koliko hoćeš!
Što se tiće prometa, to je rješivo, a vi ako neznate dajte ostavku, ima u ovom gradu sposobnijih koji ZNAJU rješavat probleme!
c-192

nisam za urbanizaciju, ali sam za to da se zemljište između ZOO i zapadne obilaznice sredi i napravi veliko izletište, prostori za koncerte na otvorenom...

to se i ja slazem ... ali 'sirenje osijeka na lijevu obalu' podrazumjeva grad na lijevoj obali, sa stanovima, skolama, cestama, parkiralistima ... itd itd.
Ingo

PS ... predlazem da se od ove teme napravi anketa ... jesmo li za sirenje osijeka na lijevu obalu drave ... a pod tim se podrazumjevaju stambeni objekti, ceste ... itd.

Anketa 031: Jeste li za širenje Osijeka na lijevu obalu Drave?
slazem se ne bi trebali dirat lijevu obalu pogledaj od juga kad ides prema nemetinu kolko se tu moze napravit zgrada i kvartova bolje nego da obacuju one glupe zgrade nepotrebne na divaltovoj onda od zelenog polja ona sva pustos nista ne izgradjeno i kod retfale stvarno mi nekad nejdu u glavu :(
ja sam protiv.......preljepo je jednostavno tamo da neki debil pukne zgradu preko cijeloga pogleda... :S
a opet sam za ako ja budem uspio kupiti taj stan u toj kretenskoj zgradi jel bi pogled bio predobar :D :D
...uopće nisam za urbanizaciju lijeve strane...osijek nije grad u kojeg se masovno doseljavaju ljudi, prema tome za tim nema potrebe...a tu prirodu lijeve obale je uvijek dobro imati nadohvat ruke, ako ništa drugo - bar zbog turista koji dolaze i koji su redom oduševljeni što iz grada mogu maltene odšetati u tu istu prirodu...mi smo možda ljudi koji ne obraćaju puno pažnje na to, ali jedan stanovnik Berlina recimo će sigurno uživati u tome, jer mu je pun kufer zgrada, prometa i slično...čak vjerujem da i velik dio njih i boravi s druge strane rijeke po seoskim turizmima, a dođe u grad samo u obilazak, npr....

Re: Župan za širenje na lijevu obalu, Lovoković - protiv!

zasto ja ne mogu glasati (protiv)? I odmah odgovor adminu - Nisam vec ranije!
Callistemon

Kako se manifestira nemogucnost glasovanja - prikazuju li se rezultati, ili se ne vide "radio buttons"?
beziljy

Koji debilizam!
Ovaj *lupanŽupan trkelja žešče!
Što ne kaže da lobira za ekipu koja je pokupovala placeve preko? Imali ste šansu se širit između Retfale i obilaznice pa ste je "prenamjenili" za megacentre! A da ne spominjem dio od JugII pa do Nemetina. Mjesta koliko hoćeš!

Što se tiće prometa, to je rješivo, a vi ako neznate dajte ostavku, ima u ovom gradu sposobnijih koji ZNAJU rješavat probleme!

Iako sam protiv građenja na lijevoj obali moram iskomentirati ovo.
Građenje bi izazvalao upravo suporotan efekt, jer bi cijena zemljišta u centru grada znatno opala, time i cijena stanova.
Što nije jasno???
Ulazimo u 2010., a Osijek je na 114.000 stanovnika, s tendencijom PADA.
114 000 stanovnika je Osijek IMAO 2001. I od tada je tendencija pada... dakle, danas ima znatno manje, no to ce potvrditi ili opovrgnuti popis stanovnistva 2011.

IMHO, mislim da Osijek nece imati vise od 100 000 tisuca stanovnika.

Nazalost, popis stanovnistva nema kvalitativno mjerilo [ne dovoljno razradjeno], a vjerujem da bi upravo ono pokazalo da su iz Osijeka otisli mnogi koji su svoja nova stanista obogatili znatno vise od onih koji su Osijek obogatili svojim doseljenjem u njega.

Sto se tice lijeve obale, kao picanu mi se ta ideja svidjala, odnosno, svidjala mi se ideja sirenja grada, osjecaj da je ovo grad u koji se ljudi zele doseliti jer je u njemu zivot bolji nego drugdje, jer zele pridonijeti kvalitetnijem zivotu sebe i drugih.

Sada mislim da nema potrebe za sirenjem. Iz Osijeka ljudi uglavnom bjeze, ne sjecam se kad sam zadnji put cuo i vidio primjer nekoga tko se u Osijek doselio [incident u matrici], ali sam u zadnjih par godina put bijelog svijeta ispratio poprilican broj prijatelja.

Kad su politicari za ovako nesto, a struka protiv, onda je jasno o cemu se radi - vrlo vjerojatno o novom Eldoradu na kojem bi politikanti omastili brkove pogodujuci svojim klijentima iz sfere gradjevinske mafije.

Ne zaboravimo da je Djapic htio betonizirati prostor oko Pampasa. Sigurno ne zato jer mu je stalo do Osijeka i jer mu je u Osijeku toliko super da zeli u njemu zivjeti.

No, to su nagadjanja...

Cinjenica je da struka kaze da je tamo tesko i mnogostruko skuplje graditi. Srce kaze da ce to unistiti divljinu na 100 metara od centra. Dovoljno razloga protiv.
Nema Osijek ( pod Osijek mislim na građane) toliko para.. Ima previše robe a malo građana s debelim novčanicima da tako nešto kupuju...
Zašto se ugasilo pola Esekera, šteka izgradnja Eurodoma.. Propo Pevec.. Svi novonastali objekti lagano umiru.. Vidjet ćete gadnu budućnost onih tamo, na obilaznici što se rade..
Uistinu nema potrebe da se grad širi preko drave. Postoji puno praznog neiskorištenog prostora između južne obilaznice i desne obale drave, dakle u sadašnjim gabaritima grada. Ne zaboravimo i suvremenu pošast rušenja trošnih kuća i građenja novih stambenih višekatnica na tim placevima.
Postoje 2 stvari što se tiče lijeve obale, prva da se Osijek širi na lijevu obalu kontrolirano uz nisku gradnju i na ograničenoj površini ili drugo da se stvarno uredi prava rekreaciona zona. Svi ste zaboravili da tamo već postoji Tvrđavica i uz nju se može napraviti primjereno naselje u zelenilu, time bi Tvrđavica dobila mogučnost gradnje škole, ambulante i jedan primjerene veličine market što im svakako nedostaje. Tima se nebi narušila vizura prekodravskog zelenila, dakako da tu ne dolazi u obzir nikakova betonizacija niti kuća veća od kata. Mislim da je to prihvatljivo i ne mora biti odmah uz Dravu. Nemojmo misliti samo na sebe i da imamo lijep pogled na zelenilo i građani Tvrđavice imaju svoje potrebe, mislim da bi ovakovom rješenjem svi bili zadovoljni.
anakonda

...uopće nisam za urbanizaciju lijeve strane...osijek nije grad u kojeg se masovno doseljavaju ljudi, prema tome za tim nema potrebe...a tu prirodu lijeve obale je uvijek dobro imati nadohvat ruke, ako ništa drugo - bar zbog turista koji dolaze i koji su redom oduševljeni što iz grada mogu maltene odšetati u tu istu prirodu...mi smo možda ljudi koji ne obraćaju puno pažnje na to, ali jedan stanovnik Berlina recimo će sigurno uživati u tome, jer mu je pun kufer zgrada, prometa i slično...čak vjerujem da i velik dio njih i boravi s druge strane rijeke po seoskim turizmima, a dođe u grad samo u obilazak, npr....

Ja mislim da je prirodu s lijeve obale uvijek dobro imati zbog nas koji tu živimo. Lijepo je tamo. I grad je lijep takav kakav je - dodirnut prirodom. Možemo mi graditi i takav identitet grada. Ne mora sve biti betonirano. Pogledajte na što liči Zagreb.
Berlin baš i ne bi bio dobar primjer. Teško da će jedan stanovnik Berlina doći u Osijek uživati u prirodi. Premda obožavam Osijek, on se ne može ni u kojem pogledu mjeriti s Berlinom. Berlin je prekrasan. Nisam vjerovala da grad od preko 3 milijuna stanovnika može biti tako zelen i uređen. Čovjek bi očekivao da je sve u betonu. Inače je Berlin najzeleniji grad u Njemačkoj, a leži na 2 rijeke. Možemo se sad opet sjetiti našeg glavnog grada, a onda se možda možemo ugledati na Berlin. Ako oni mogu, kako ne bismo mogli mi sa samo 100 000 stanovnika!?
Ma kakvo širenje na lijevu obalu, samo mi fali da šetam desnom stranom Promenade a da mi se sa lijeve strane "smiješi" neke zgradurine tipa one kao što su u divaltovoj. Ne hvala.
sudeci po stanju glasovanja ... trenutno 22 za i 17 protiv sirenja ... a cudnom logikom vecina postova je 'protiv' ... cini se da ce i o ovom pitanju odlucivati glasaci tomislavgrada ili drinovaca
Ingo

sudeci po stanju glasovanja ... trenutno 22 za i 17 protiv sirenja ... a cudnom logikom vecina postova je 'protiv' ... cini se da ce i o ovom pitanju odlucivati glasaci tomislavgrada ili drinovaca

A ovi su kliknuli, al nisu komentirali. :)

Osobno nisam za urbanizaciju lijeve obale u smislu građenja stambenih naselja, ali ako bi se gradile građevine za funkciju kulture, sporta i sličnih djelatnosti (ako bi za njih postojala potreba), onda sam za, s tim da bi se moralo osigurati prostor za zelenilo, a i nema potrebe da se zgrade nabijaju jedna na drugu, prostora ima.

Mogli bismo, recimo, napraviti naš mali Versailles...:)

Volio bih kada bi eventualne građevine na lijevoj obali izvana imale štih starog Osijeka, da budu, ako već ne u secesijskom stilu, onda barem u neoklasicističkom. A unutra moderni interijeri i raspored prostorija. E, to bi bilo divno.
Da ne citiram onog koji navodi Berlin, zašto i Osijek nebi mogao biti takav, ali pametnom gradnjom i ozelenjavanjem, pa valda ne mislite da je pametnije valjda da nam se grad izduži do ne daj bože Klise ili Petrijevaca ne vrijeđajući time navedena mjesta. Kako bi tek onda izgledao Osijek, i da ond da sa toih pozicija dođemo gledati sa promenade zelenilo preko Drave, pa zar desna obala Drave sa promenadom ne izgleda prekrasno. Isto tako može jednog dana izgledati i lijeva obala. Oćito da su to uska razmišljanja ili to neširenje odgovara samo onima koji stanuju uz taj uski pojas koji sa svog prozora može vidjeti to zelenilo.
Razmislite vi protivnici i pitajte onoga koj treba da se odlući da kupi ili gradi kuću uz obilaznicu prema Klisi ili bi volio imati kuću pa čak možda i stan na lijevoj obali i imati pogled na Osijek i konkastedralu. Stvar je u tome da gradnju treba odmaknuti od Drave po mogučnosti što dalje i nebojte se neće se osijek brzo širiti. Nisam ni iz Drinovaca niti iz Tomislavgrada, ali razmišljam onako kako bih volio da izgleda naš grad, pa se opet vratimo velikom Berlinu i sve je jasno.
dim

Da ne citiram onog koji navodi Berlin, zašto i Osijek nebi mogao biti takav, ali pametnom gradnjom i ozelenjavanjem, pa valda ne mislite da je pametnije valjda da nam se grad izduži do ne daj bože Klise ili Petrijevaca ne vrijeđajući time navedena mjesta. Kako bi tek onda izgledao Osijek, i da ond da sa toih pozicija dođemo gledati sa promenade zelenilo preko Drave, pa zar desna obala Drave sa promenadom ne izgleda prekrasno. Isto tako može jednog dana izgledati i lijeva obala. Oćito da su to uska razmišljanja ili to neširenje odgovara samo onima koji stanuju uz taj uski pojas koji sa svog prozora može vidjeti to zelenilo.
Razmislite vi protivnici i pitajte onoga koj treba da se odlući da kupi ili gradi kuću uz obilaznicu prema Klisi ili bi volio imati kuću pa čak možda i stan na lijevoj obali i imati pogled na Osijek i konkastedralu. Stvar je u tome da gradnju treba odmaknuti od Drave po mogučnosti što dalje i nebojte se neće se osijek brzo širiti. Nisam ni iz Drinovaca niti iz Tomislavgrada, ali razmišljam onako kako bih volio da izgleda naš grad, pa se opet vratimo velikom Berlinu i sve je jasno.

Tvoje neslaganje s daljnjim longitudinalnim širenjem grada prema Nemetinu, Klisi ili Petijevcima je argumentirano, no uvjeravam te da za takvim širenjem neće biti potrebe još dugo vremena jer na užem gradskom području ima sasvim dovoljno prostora. Uostalom, zašto bi se grad širio samo u pravcu istok - zapad, kad na jugu ima prostora k'o u priči, a vjerujem da je i podloga ovdje kudikamo povoljnija za gradnju od zone neposredno uz Dravu. Koliko samo ima prostora između pruge u retfali i južne obilaznice (tamo se već gradi Portanova) ili pak južno od famozne obilaznice. Potrebno je samo dovesti adekvatnu infrastrukturu i svi preduvjeti za urbanizaciju su tu.
dim

Nema to veze s uskim razmišljanjima nego čisto s oprezom i nepovjerenjem prema onima koji bi te projekte trebali realizirati.
Samo pogledaj kako su "obnovili" divaltovu i sve će ti biti jasno. Samo pogledaj kakve sve ideje imaju za izgraditi na mjestu bijele lađe, opet će ti sve biti jasno.
Uostalom, Osijek je prepun aritektonskih promašaja, koji su btw nastali u proteklih 30 godina.
Bilo bi lijepo da se to riješi kako je npr. u Njemačkoj, gdje su naselja stopljena s okolinom i, dok ovdje kod nas vjerojatno napravili moderni trg s tri drveta.
A joj ovoliko lupetanja dugo nisam cuo.Za pocetak popunite rupe u Istarskoj(3 god.se gradi Eurodom,a kada ce biti otvoren to nitko nezna,pa ce onda Istarsku srediti).Lupetate samo da bi nas odvratili od pravih problema.Magarci jedni !!!!
ono što su počeli graditi u osijeku nisu ni završili a već planiraju nove stvari graditi.....nevjerovatn smo grad :S

Re: Župan za širenje na lijevu obalu, Lovoković - protiv!

Iza benta treba dići nebodere od po dvajest katova u socrealističkom stilu, evo 'vako! 8)

Povijesni medij
Čačovil

Iza benta treba dići nebodere od po dvajest katova u socrealističkom stilu, evo 'vako! 8)

http://static.panoramio.com/photos/original/447084.jpg

Ajme meni nedaj bože ovako nešto!!!

Baj d vej, nisam za gradnju na lijevu obalu, ima i više nego dovoljno argumenata za protiv.

Dakle nema potrebe, na jugu se grad več širi( uske njive i sl), hvala bogu još uvijek smo mal grad tako da nema puno putovanja gore-dole, a kako izgleda tako če i ostati još jako puno godina.
Slažem se da od lijeve strane ne treba praviti spektaklarnu gradnju, ali mali pomak u vidi jednog manjeg zelenog i niskog naselja odmaknutog od Drave nebo bile narušene nikakove vizure a Tvrđavica bi time puno dobila, ono što sam već napisao i tu bi za sada bio kraj što se tiće lijeve obale za dogledno vrijeme. Gradske gabarite ne treba širiti dalje od Jug 2, Južne obilaznice i Svilajske ulice, a i to širenje u tim gabaritima neka bude u stilu Uskih njiva jer je na navedenim prostorima dosta mjesta za budučih 50 godina. Svi smo zaboravili na Pampas koji može biti idealna zelena rekreaciono- sportska zona. Najvažnije je popuniti centar grada, prvenstveno mislim na Blok centar II i sve poznate rupe, rješiti problem prometa i umiti grad. Sigurno da nekog spektakularnog povećanja stanovništva neće biti i zato krenimo realno.
ne da mi se sada tražiti i citirati sve postove s kojima se slažem ili ne slažem, pa ću jednostavno napisati svoje mišljenje...

dakle, za urbanizaciju lijeve obale drave jesam, ali ne na ovakvu kakvu sada rade, da samo trpaju zgrade na zgrade... dakle, moje mišljenje je kako bi iza tvrđavice, dakle prema bilju, trebalo napraviti jedno naselje, isključivo sa prizemnicama, s puno zelenila, enabijeno i sve u starom, šokačkom stilu sa puno događanja, kako bi se turisti privukli i upoznali način življenja naših starih ( pod tim mislim recimo vožnja fijakerima, ljudi šetaju u narodnim nošnjama i tako... ), znači nešto korisno napraviti...

a za naseljavanje, znači pravljenje naselja i ostalo, tu je fino zemljište od južne obilaznice pa sve do tenja... brate ima mjesta da se use***... naravno, ne da naprave naselja kao retfala nova, koja tako odvratno nabijeno izgleda... dakle, širenje na liejvu obalu da, širenje na desnu obalu da, potreba za ikakvim širenjem NE...
a tko još misli da od ljeve strane obale netreba graditi zgrade nego jednostavno urediti to do savršsenstva i napraviti preljepe livade,odmarališta, i slične stvari... :\
Leon

Callistemon

Kako se manifestira nemogucnost glasovanja - prikazuju li se rezultati, ili se ne vide "radio buttons"?

evo danas mogu...
sve je to oke, al meni je puno prihvatljivija opcija da se osijek proširi preko južne obilaznice prema tenju, dok bi sama obilaznica postala glavna gradska ulica (avenija) koja bi spajala istok i zapad grada, a da se izgradi nova južna obilaznica par kilometara južnije koja bi ujedno bila i nova granica grada kao što je to sadašnja obilaznica.
Ingo

Svakako bi se slozio sa Lovokovickom, i jos radikalizirao njen stav te ni pod koju cijenu ne dopustiti urbanocid lijeve obale drave.

Jedan smo od rijetkih gradova koji ima privilegiju imati tako divnu prirodnu oazu 100 m od centra grada i to nikako ne treba devastirati.

Ako se hoce 'zaokruziti' osijek, da ne bude tako duguljast, sasvim dovoljno mjesta ima na jugu ... i tamo neka grade sta hoce i kako hoce i neka se svi arhitekti izivljavaju sa svojim perverzijama.

Tako je, apsolutno!
Plače mi se od same pomisli zgradurina preko Drave! Osijek je SAVRŠEN baš zato jer je zelen na drugoj strani rijeke, to nema ni jedan drugi grad, nije mi uopće jasno kako ljudi ne vide ogromnu vrijednost toga... :no:
Lijepa prilika!

Tagovi