Rušit će se Bastionova zimska terasa

Osijek

Rušit će se Bastionova zimska terasa

Zimsku terasu koju je Nedeljko Periša, vlasnik kluba 'Bastion' napravio bez dogovora s konzervatorima Ministarstva kulture na zidinama osječke Tvrđe će ukloniti. Tvrđa je spomenik nulte kategorije i čeka uvrštavanje na popis spomeničke baštine pod zaštitom UNESCO-a.

- Podnijeli smo protiv njega kaznenu prijavu. Vlasnik zimske terase ima nekoliko dana da ukloni konstrukciju. U protivnom, naše službe će to napraviti na njegov račun - kaže gradonačelnik Krešimir Bubalo. On tvrdi da u ugovoru o zakupu poslovnog prostora, vrijednom 26.000 kuna mjesečno, jasno stoji da "zakupnik ne smije bez suglasnosti zakupodavca činiti nikakve preinake prostora kojima se bitno mijenja konstrukcija ili vanjski izgled prostora". Nedeljko Periša priznaje da je njegov ugovor s gradom istekao 1. rujna, no unatoč tome odlučio se "u dobroj vjeri" realizirati projekt.

- Slično sam vidio u drugim gradovima, poput restorana Gil's u Dubrovniku, i nisam mislio da moja intervencija može predstavljati neki problem - kaže Periša.

Tekst: Željko Garmaz/24sata.hr

Re: Rušit će se Bastionova zimska terasa

Redakcija 031

- Slično sam vidio u drugim gradovima, poput restorana Gil's u Dubrovniku, i nisam mislio da moja intervencija može predstavljati neki problem - kaže Periša.

pa i ne bi bila da si posteno podmitio nekoga ili da radis u drzavnoj upravi ... sudu npr.

Redakcija 031

Podnijeli smo protiv njega kaznenu prijavu. Vlasnik zimske terase ima nekoliko dana da ukloni konstrukciju. U protivnom, naše službe će to napraviti na njegov račun - kaže gradonačelnik Krešimir Bubalo
Tekst: Željko Garmaz/24sata.hr
Tako se to radi.

Ingo

Redakcija 031

pa i ne bi bila da si posteno podmitio nekoga ili da radis u drzavnoj upravi ... sudu npr.

Da je netko htio mito mogao ga je uzeti i naknadno,ne!?
ma sjajno, jedino preostalo mjesto bez cajki gdje stane vise od dvadeset ljudi se rusi... bravo bubalo
jadan nije znao.. ne zna čitat ili?
manhattan6

ma sjajno, jedino preostalo mjesto bez cajki gdje stane vise od dvadeset ljudi se rusi... bravo bubalo

Ne ruši se Bastion nedaj Bože, dapače zgrada se na ovaj način štiti.
Koliko sam upućen Bastion ima i donji prostor.
A joj, nema više club, house i sl. mjuze više ljeti u Bastionu...
Stella1989

A joj, nema više club, house i sl. mjuze više ljeti u Bastionu...

Zimska terasa je u pitanju.
josephine01

Ček, to nije ona ljetna, otvorena?
Zanimljivi su ovih desetak redaka preuzetih a drugog portala. Naime, izvjesni Nedjeljko Periša u tih desetak redaka se spominje kao "VLASNIK" i kao "ZAKUPNIK". Pravno pitanje je: da li je on "vlasnik" ili "zakupnik" prostora.

Vlasnik očigledno nije već samo zakupnik dijela prostora spomeničke baštine i kao takav ne može raditi ništa na svoju ruku, štono bi reko naš narod, već mora tražiti suglasnost nadležnog drzavnog organa.

Ako nije dobio suglasnost za ono što je napravio, svaka daljnja priča prestaje. Valja čitati Ugovor o zakupu.
manhattan6

Baš da je jedino...
Frost

manhattan6

Baš da je jedino...

I to je vama najvažnije u cijeloj priči???!!!!!

Onda dobro. :zvizd:
eseker

Meni je najvažnije da osječki biznismeni idu na svoju ruku preuređivati osječku baštinu i zaštićene spomenike našeg grada, i to nije u redu, i ne sviđa mi se kad itko ide iza leđa našeg zakonodavnog sustava, koliko god da je taj isti sjeban.
Stella1989

josephine01

Ček, to nije ona ljetna, otvorena?

deder stisni ono crveno dugme !

koje crveno jel ovo plavo ?

:hmm:
Frost

eseker

Meni je najvažnije da osječki biznismeni idu na svoju ruku preuređivati osječku baštinu i zaštićene spomenike našeg grada, i to nije u redu, i ne sviđa mi se kad itko ide iza leđa našeg zakonodavnog sustava, koliko god da je taj isti sjeban.

O tome se radi!
Kaznena prijava, to lijepo zvuči. Još nešto na "K" lijepo zvuči: kazna (novčana), a i kamate.
pernabukano

Koliko sam upućen Bastion ima i donji prostor.

prostor s kavezom za plesaljke gdje se vrte žarulje i sluša istočnjačka glazba
:yes:
Veća šteta za kulturnu baštinu je što na svakom uglu u Tvrđi trešte cajke.
garrincha077

ma da?? stosta po toj tvrdi tresti kao sto i treba biti, i ovdje se radi o tome da je ne legalno sagradio krov terase na zasticenom spomeniku kulturne bastine a ne o tome koja vrsta glazbe se pusta na njoj a dakako vama nezadovoljnicima se cijela prica vrti oko cajki ili "istocnjacke glazbe"
garrincha077

Sta oces rec da tvrđa ima 3 coska?
Podsjeca me to na problem Novosađana prije nekoliko godina. Njihov je lokalni serif, znan i kao Bata Kan Kan, odlucio srusit jedan oveci zid petrovaradinske tvrdjave da bi njegov restoran imao ljepsi pogled.

Svasta majka rodi. Nakon svih procesa vezanih uz tu problematiku, jedini koji je popusio i to big time je jadan bagerista koji je radio ono sto su mu naredili.

Ja mislio da je cijela Tvrdja vec pod zastitom UNESCOa, kad ono kita. Stvarno malo znam o svom gradu.

Uglavnom, kad smo vec kod zakonskih odredbi, volio bih da se donese i jedna o javnom vjesanju za pustanje kako ono rece nasa Stella "house-a".

nece Tvrdja skoro pod zastitu UNESCO... za to nije dovoljno mesti ulice i okreciti tu i tamo koju fasadu... Tvrdji se mora vratiti veci dio prvotnoga izgleda i funkcionalnosti (pa cak i vojna funkcija u prijasnjim vremenima)... pa zidine koje su srusene da se sagradi nogometno igraliste ili tramvajska pruga...
Dalo bi se to dotjerati da nas UNESCO pocen dozivljavati, ali za to nema novaca i sto je jos vaznije volje i sluha.... prvo bi morali uloziti da nesto dobijemo..
Ma činise meni da on nije imao dovoljo za mito koje traži Bubi... DA je imao dovoljno ne bi bilo ništa od tog rušenja... Ali što ćeš :D
BUAHAHAHAHAHAHAHHAAH JEBO TE OSIJEK DA TE JEBO :D :D
26 000KN ...dobro nebrinite se da neće platiti još će vam ostaviti 4000kn bakše da popijete nešto....radi te terase čovjek je zaradio da komotno može si i dozvoliti da bastion petkom neradi.HAH :D kazniti ćete ga...joj osijek dabog da propo i da svi umrli u njemu :)))) Bastion će imati zarade da neznam šta da napravite jel su tako cajke=krteni=ilegala na KUBIK=radi šta god hoćeš :)) iskreno mrzim cajke i da se mene pita ljude koji slušaju cajke bi poslao na smrtnu kazu(makar bio pijan sda :)) ) ali dajte...naplatili st emu kaznu 26 000Kn HWSHHHSHSHSH
Slobodno napišite:
MI SMO SMRDLJIVE NOVINARSKE KURVE KOJE TKO GOD PLATI ĆEMO PISATI I AKO TREBA O ROĐENOJ MAMI SAMO DA SE ČITA...PUJ GOVNA JEDNA...SVI STE REDOM BILI NA TOJ TERASI I SADA STE MI DOVLIČNI FAJERI......govna smrdljiva...(JEJ JOŠ JEDNA OPOMENA IDOBIJAM BAN :)))) )....ali evo za sve novinare i "pravedne" ljude....prekinite jesti govna tako gdje ste naviše.......
I za kraj.DABOG DA BASRTION PROPAO DO TEMELJ DA MORAJU PRODATI BUBREK GA GA ODRŽAVAJU.Kad je cijeli osijek počeo slušati cajke svi klubovi koji su puštali house elcetro i slične stvari su prešli na cajke KAO I BASTION KAO I KLUB Q KAO I SVI...eov nešto od mene..
DRAGO MI JE DA PROPADATE I DA IMTE PROBLEMA SA BILI ČOME!!!
Nemojmo zaboraviti.
Oxygen klub u centru je jedini JEDINI KLUB kojui je cijelo vrijeme od 1990 godine DO SADA puštao strane glazbe i sve osim cajki..svi kluovi su se povukli za cajkama....uvijek sam molio da imate neko sranje i da porpadnete...sad mi se želja ostvarila :)))) Dabog da ga morali prodati i da nikad u životu puštali sve je to zbog lošeg vina ( ili mozka...više po mome ukusu)
Aaaa, malo si popio. :D :D
zen031

Aaaa, malo si popio. :D :D

Kontam malo više :D :D
Ja baš i ne kontam koja je to terasa. Znam samo za jednu u bastionu. Di je ta zimska i po čemu je ona uopće zimska? :D
I tko je taj vlasnik da ga se ne smije kaznit? :D
chosen,

tipkovnica ti plače ;) :P :D
usp XD a bilo je jučer nehumano opijanje ^^ :P
zimska terasa u bastionu je ona ista ljetna, ali natkriven je prostor samo kod prvoga šanka
tako da je prostor za plesanje čak manji nego tufna u prizemlju

a sad ajde da mi netko odgovori na ovo pitanje

dakle bastion je zaštićen spomenik bla bla bla
i kao treba se održavati i tak te šeme

molim sad realan odgovor, ako ljetna terasa ima dozvolu za rad i ne uništava bastion, kako onda zimska, koja je 4 puta manja od ljetne uništava

jedina preinaka je što je natkriven cijeli prostor iznad šanka, te onaj "ulaz", a okolo su stavljene plastične folije (ne znam kako se zovu te forice što se stavljaju kao zidovi na zimskim terasama)
MissTake

molim sad realan odgovor, ako ljetna terasa ima dozvolu za rad i ne uništava bastion, kako onda zimska, koja je 4 puta manja od ljetne uništava

Nije stvar da nešto uništava, nego, ako je već navedeno da se za SVE zahvate mora tražit dozvola, onda je takav red.

Pa makar se radilo i o komadu cerade.
upućena sam u problematiku građevinskih dozvola

ali ovdje se počelo raspravljati kako sad taj mali dio urušava bastion itd
Ako je dosad preživio, preživjet će i to :D
chosen

I za kraj.DABOG DA BASRTION PROPAO DO TEMELJ DA MORAJU PRODATI BUBREK GA GA ODRŽAVAJU.Kad je cijeli osijek počeo slušati cajke svi klubovi koji su puštali house elcetro i slične stvari su prešli na cajke KAO I BASTION KAO I KLUB Q KAO I SVI...eov nešto od mene..
DRAGO MI JE DA PROPADATE I DA IMTE PROBLEMA SA BILI ČOME!!!
Nemojmo zaboraviti.
Oxygen klub u centru je jedini JEDINI KLUB kojui je cijelo vrijeme od 1990 godine DO SADA puštao strane glazbe i sve osim cajki..svi kluovi su se povukli za cajkama....uvijek sam molio da imate neko sranje i da porpadnete...sad mi se želja ostvarila :)))) Dabog da ga morali prodati i da nikad u životu puštali sve je to zbog lošeg vina ( ili mozka...više po mome ukusu)

e lega predosadan si vise s tim cajkama, skoro svaki post ti je vezan uz to...aj se smiri malo
koliko god da podržavam ovaj potez jer propisi se moraju poštivati pitanje je što je sa svim mogućim gradilištima koje otkako nema HSP-a nitko više ne kontrolira? Pun je gornji grad gradilišta koja su ograđena do samih cetsa (štoje protupropisno) pa i dejca koja idu u školu moraju silaziti na cestu kako bi ih prošla. Ograda gradilišta je posao za komunalno redarstvo a njih nigdje... Ili suta gradilišta nekome skolan u vhu gradske vlasti pa nitko ne mari za sigurnost djece! Neka se ruši terasa ako je protupropisno postavljena, ali neka se rješe onda svi takvi problemi a ne jedne kažnjavati a drugima i nakon 14 poziva i dalje gledati kroz prste. Zanima me samo tko će im biti kriv kada se tragedija dogodi. Možda opet Đapić...
Angelium

koliko god da podržavam ovaj potez jer propisi se moraju poštivati pitanje je što je sa svim mogućim gradilištima koje otkako nema HSP-a nitko više ne kontrolira? Pun je gornji grad gradilišta koja su ograđena do samih cetsa (štoje protupropisno) pa i dejca koja idu u školu moraju silaziti na cestu kako bi ih prošla.

Slažem se da je ovo dostav velik problem, ali to traje već duže godina, nikako zadnjih 6 mjeseci. Sjeti se samo Rokove na što je ličila? Pa Ružine i sl. I tada je HSP bio na vlasti tako da nema tu nekakvog politikanstva
Predlažem da se ovakvi problemi upute izravno gradonačelniku ili jednom od dogradonačelnika.
@ pernabukano - je da bilo je štekanja i za vrijeme HSP-ove vlasti, ali dok su oni vladali na svaku prijavu izlazili su komunalci i rješavali problem. Tako je i propisno ograđeno 7 gradilišta. Nema više HSP-a nema više ni komunalaca na terenu pa se tako ni gradilišta ne drže svoga. Čak štoviše jedno si je dopustilo da i dio ceste zauzme... Tako da koliko god pokušavali ovaj problem ne možete svaliti na HSP. Ovaj problem ne rješava aktualna gradska vlast pa ni aktualna vlast gradske četvrti u kojoj je također HDSSB. A zašto ne rješavaju, e to je vjerojatno najzanimljviji dio priče. Sve u svemu dok god se ne dogodi tragedija ovi odreagirati neće. Samo što će onda biti kasno...
@ Angelium
Živim u GČ Gornji grad,pa znam o čemu pričam.
Zadnjih ne 4, nego 10 godina postoje problemi o kojima ti pričaš. Čak sam i osobno slao dopise o Rokovoj, Zadarskoj i Ružinoj ulici, pa nisam dobio nikakav odgovor, a gradilišta su i dalje ostajala na cesti. Toliko o tome.
Kažem ti probaj poslati email, sa dobrom vjerom da ćeš potaknuti rješavanje problema.
E još kad bi zabranili i hebeme automobile u Tvrđi, možda bi ona i ličila na nešto.
Redakcija 031

Zimsku terasu koju je Nedeljko Periša, vlasnik kluba 'Bastion' napravio bez dogovora s konzervatorima Ministarstva kulture na zidinama osječke Tvrđe će ukloniti.

U cijelom nizu besmislenih institucija Republike Hrvatske Konzervatori zauzimaju značajno mjesto. Ako Konzervatori štite spomenike kulture (načelno), onda nema nikakve potrebe da se ovdje upliće Grad. No konzervatori ne štite ništa. Oni navodno imaju i nekakvu inspekciju. Nepoznato je gdje se ta inspekcija kreće i u kojem obliku. S obzirom da je Grad slučajno vlasnik prostora, sada bi se nešto moglo i spastiti.

S druge strane, investitor Nedjeljko samo ima nesreću da je pretjerao preko svih granica, pa se ruglo više ne može kriti. Ostali birtijaši u gradu, koji se mahom i nalaze u spomenicima kulture, ne moraju strahovati - dok je štele, bit će i Kroacije (odnosno, dok je nerada Konzervatora, bit će i divljanja u zaštićenim objektima). Pa nama je Mekdonald u zgradi HNK, sa svijetlećim blještećim reklamama i smradom hamburgera i preprženih krumpira, a u zgradi Galerije narodnjački noćni bar. Gore bi bilo tek da u katedrali netko otvori ćevabdžinicu, što je moguće (u Zagrebu u katedrali zamalo otvoriše restoran).

Tagovi