Autor |
Poruka |
snaša
Ukupno postova: 820 Lokacija: 7 km od centra Spol:  Žensko
|
mene je moj studij koštao 20 000kn, no tokom studiranja sam radio oko 15 različitih poslova, u dva mjeseca otplatio studij, a 10 mjeseci trošio na pizdarije tokom godine.
|
Voljela bih upoznati osobu koja može u 2 mj. zaradit 20 000 kn, poštenim radom naravno. |
|
|
|
|
 |
lalala10 Ukupno postova: 3 Spol:  Nebitno
|
joj vjerojatno je čovjek mislio na cijenu cjelokupnog studija, znači svih 4-5 godina koliko je studirao, pa si izračunaj koliko ga je stajala 1 godina, 4-5 tis. kuna,a to zaista nije teško zaraditi za dva mjeseca |
|
|
|
|
 |
kopile
Ukupno postova: 655 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
joj vjerojatno je čovjek mislio na cijenu cjelokupnog studija, znači svih 4-5 godina koliko je studirao, pa si izračunaj koliko ga je stajala 1 godina, 4-5 tis. kuna,a to zaista nije teško zaraditi za dva mjeseca
|
Samo što mnoge studiranje košta nekoliko puta više.
Taj trošak školarine je najmanji u cijeloj priči. |
|
|
|
|
 |
toshibaos Ukupno postova: 55 Spol:  Muško
|
[quote="Redakcija 031";p="269208"]  Draga Mama,
Znam da ti je teško shvatiti zašto me nema često kod kuće, zašto sam često tužan i razočaran. Ne posvećujem ti dovoljno vremena, znam, i nisam uzoran sin. Znam i da ne znaš za što se borim. Ja sam kriv za to jer nisam odvojio vremena da ti objasnim pa si mišljenje o meni i kolegama stvarala uglavnom iz novina i vijesti. Zato ti pišem ovo pismo da ti ukratko sve objasnim.
Vjerojatno se i ti pitaš kud smo baš sad našli prosvjedovat'. Kriza je, nitko nema ni prebijene, ljudi ostaju bez posla pa se većini naš zahtjev čini djetinjastim, možda čak i bezobraznim. Ne shvaćam kako se ljudi uopće tako što mogu i pitati. Pa vama su na grbaču natovarili dodatne poreze. I još od vas očekuju da za svoju djecu plaćate školarine i uzdržavate ih na studiju. Gdje je logika u tome da to moje školovanje platiš prvi put kroz porez, a onda ponovno kroz školarinu? Mama, zašto im dopuštaš da te prave glupom?!
Trube po medijima da nema novca za besplatno školovanje. Ali ima novca za članarinu u NATO-u, ima novca za razne pelješke mostove, dvorane koje nikad neće biti napunjene, megalomanske građevine crkve, povlaštene mirovine ljudi koji su u životu jedva nakupili 5 godina staža... Zar za to rintaš i plaćaš poreze? A fakulteti naplaćuju školarine jer im se ne da zaraditi novce na neke druge načine koje im omogućava zakon. I još si svi oni daju za pravo reći kako tražimo previše novca. Previše?! 400 milijuna kuna im je previše! Sjetit ću te da je to jedna tristošezdesetina proračuna! 400 milijuna kuna država zaradi na porezim u jednom danu! A ti za prosječnu hrvatsku školarinu (8000 kuna) moraš raditi dva mjeseca! Je li to pravedno?
I kao da im nije dovoljno to što po medijima lažu o našem zahtjevu, još nas i kleveću! Kažu da želimo vječno studirati na grbači države i ništa ne raditi. Kažu da smo džabalebaroši. Kažu da nećemo cijeniti ono što dobijemo besplatno i bezuvjetno. Ali, Mama, i tvoja ljubav je besplatna i bezuvjetna pa ju ja itekako cijenim.
Ono što mi najviše smeta je da su nam čak i neki kolege okrenuli leđa. I to baš oni koje smo izabrali u studentski zbor da nas predstavljaju i bore se za nas. Očito smo se prevarili prije dvije godine kad smo ih izabrali. Jer oni, umjesto da stanu iza zahtjeva koji smo uputili mi koji smo ih i izabrali, našu borbu sabotiraju. Zašto? Ili im je nešto obećano, ili im prijete. Kako bilo da bilo, na nikoga osim na sebe ne možemo sad računati.
Eto, Mama, vidiš sad kako nam je. Nadam se da sam ti uspio dočarati za što se borimo. I vjerujem da ćeš shvatiti kako ova moja borba ima smisla i koliko mi je potrebna tvoj podrška.
Voli te tvoj sin.
Kad čitam ovaj članak dođe mi da plačem ili da se smijem. Kao prvo,većina studenata ne plaća faks u hrvatskoj jer država snosi trošak( i to veliki), a i oni koji plaćaju studij to čine samo jednim dijelom, jer država (opet) plaća ostatak školarine. Druga stvar je vijek studiranja. Veliki broj naših studenata studira jako dugo jer im država omogućuje to. Uvođenjem bolonje toga više nema. I da, ti studenti ne cijene svoje roditelje NIMALO. Što se tiče studenskog zbora, mislim da on brine o studentima sveučilišta kroz svoje okvire koje ima. Neki studenti bi htjeli da da im zbor bude zlatna ribica koja će im ispunjavat sve želje. Ali to tako ne ide. Razumijem da ima ljudi u zboru koji imaju svoje neke interese, ali ima i svakakvih studenata.Vidim da je u hrvatskoj najlakše kukat jer to pali. Ja svoju mamu isto volim. Ali na neki drugi način. |
|
|
|
|
 |
beer Ukupno postova: 29 Spol:  Žensko
|
Zašto se pljuje po studentskom zboru? Nisam iz SZ, ali sam NSI bez SZ je nitko i ništa. NSI ne rješava ništa bez SZ. Uostalom oni su službeno tijelo i moraju se znati postaviti, a prije svega rješavati stvari na diplomatski način. I nije istina da SZ ništa ne radi. ŠTo je s ovogodišnjim dekanskim rokovima tamo gdje je upitno? Naravno da će ga biti, ali zaslugom SZ i njegovih predstavnika na pojedinim fakultetima. Istina, studiranje je preskupo, kao što je netko rekao, nije samom školarina problem. Što je s time da ima premalo ležaja u studentskim domovima?? I to je jedan od troškova. Također plaćam fakultet, ali sam ove godina ostvarila prosjek za pola plaćanja, 4.01. Da, hoću besplatno obrazovanje, ali to se na oavj način neće postići. Prije svega jer su studenti razjedinjeni, a drugo što Ministarstvo prosvjede, blokade i slično uopće ne doživljava. |
|
|
|
|
 |
Smele Ukupno postova: 23 Spol:  Nebitno
|
a cekaj, za sta se onda studenti bore? za besplatne knjige mozda? apsolutno ne kuzim... sta ti je veci trosak u godini dana osim skolarine? |
|
|
|
|
 |
Smele Ukupno postova: 23 Spol:  Nebitno
|
nije dzabe, 20 000 kuna je .  |
|
|
|
|
 |
oftopik
Ukupno postova: 431 Spol:  Nebitno
|
eo nekih mojih pretpostavki, a ti slobodno reci ako sam u krivu.... vjerovatno si završio studij po starom sustavu... u to vrijeme je godina studija bila pretpostavljam jeftinija od 1000 eura, a i bile su rang liste sa više stupnjeva (na mom faxu danas ima 2 stupnja - ili plačaš sve ili ne plačaš ništa) tako da su oni najlošiji stvarno i plačali punu cijenu; ali to je bila velika manjina. a druga stvar je ta da je danas na djelu famozna bolonja koja ti doslovno ne da ni da pošteno prdneš (sva predavanja i vježbe su obavezne što nije bio slučaj po starom sustavu - znam iz osobnog iskustva jer sam odslušao jednu godinu po starom sustavu), a ne da razmišljaš o nekom poslu sastrane... da se razumijemo, ne smatram se ljenom guzicom. kad god imam koji mjesec slobodno iskoristim ga za rad. ali dok traju predavanja, auditorne i laboratorijske vježbe i rokovi osobno ne stignem ništa drugo nego se prikovat za stolicu i rješavat više ili manje uspješno fakultetske obveze, a ne još i razmišljat o radu sastrane. i zato tko god kaže da ne treba biti besplatno školovanje pa meni ima krivo.
živjo! |
|
|
|
|
 |
|
Što je veći trošak od školarine? Pa evo npr. školarina mi je 5500kn, a mjesečna karta 595kn. sad tu mjesečnu kartu pomnoži s 10. Koliko si dobio? Malo više od školarine, ali dovoljno više da je više, zaokružimo to na 6000kn jer se dogodi svašta na dragom Panturistovom kolodvoru.  |
|
|
|
|
 |
kopile
Ukupno postova: 655 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
a cekaj, za sta se onda studenti bore? za besplatne knjige mozda? apsolutno ne kuzim... sta ti je veci trosak u godini dana osim skolarine?
|
Stanarina,putni troškovi,hrana,knjige.
To sve zajedno je sigurno više od školarine. |
|
|
|
|
 |
russell
Ukupno postova: 317 Lokacija: v.lj.b. Spol:  Muško
|
ne mogu se nacudit kretenizma u postovima,moje misljenje je da ne mogu svi ic besplatno na fax,ali jel vi mislite da su to jedini troskovi?ne kuzim,i da je danas lako uz fakultet koji je od pol 8 do 3,em ucit em radit,a kolokviji 1 tjedno,plus seminari i ostale stvari,svaka vama cast sto ste vi radili i zaradili desetke tisuca kuna kroz fax,al ovih dana posao i nije najlakse nac |
|
_________________ fakofbolan |
|
|
 |
Svebor
Ukupno postova: 1672 Spol:  Muško
|
a cekaj, za sta se onda studenti bore? za besplatne knjige mozda? apsolutno ne kuzim... sta ti je veci trosak u godini dana osim skolarine?
|
ili ne studiraš ili podjebavaš. zbroj si troškove udžbenika, knjiga, skripti, hrane, smještaja...
i ne spominji dom jer stvarno nema smisla. 750 mjesta na 25-30 tisuća redovitih studoša je stvarno simbolična cifra. također, kako se ugurati u taj mali postotak ljudi je isto priča za sebe. bitno da si je rektorica sa 2 milijuna kuna oličila zgradu u kojoj stoluje, a to što kampus godinama stoji na mjestu nikoga ne jebe ni 5 %.
ako ideš na ručak i večeru u stuc iksica ti je dovoljna samo za 20 dana. a to su samo 2 obroka dnevno.
sz?! smeće. od njih 25 na sveučilištu bar je 19 u političkim strankama. kroz svoju djelatnost dokazali i pokazali za koga rade.
dekanski su svake godine i bila bi vrhunska drskost ukinuti ih. ne samo da prosvjeta nije osigurala normalno provođenje nastave kakvo su obećali s naprasnim uvođenjem famozne bolonje nego su ukinuli i rektorske rokove pod izlikom iste. obećavali su rokove svaki mjesec i uvođenje reda u ispite. već 5 godina to je sve pusta tlapnja.
u szboru rade si kojekakva apsolventska putovanja, naprave 15 000 eura prometa u nekoj stranoj birtiji pa peru novac preko OLJMA... razgledaj brojke pa ćeš vidjeti. |
|
|
|
|
 |
bubimirova lidija
Ukupno postova: 79 Spol:  Nebitno
|
bezveze pricas. budimo realni - nece svi na fax.
netko ce ic na baustelu, konobarenej i ostale majstorske zanate. zasto? zato sto postoje srednje skole koje obrazuju ljude za ta zanimanja.
a oni koji ce htjet na fax ce dobrano zagrijat stolicu, i upisati ga. nadam se besplatno. |
|
_________________ - kod pesimizma je dobro što ste uvijek ili u pravu ili ugodno iznenađeni - |
|
|
 |
|
E, to većina ne razumije. Događa se da je predavanje od 8 do 20, uz pauze, jel. Ali gdje je tu prostor za posao? |
|
|
|
|
 |
bubimirova lidija
Ukupno postova: 79 Spol:  Nebitno
|
SZ je tu da predstavlja STUDENTE, a ne sebe i svoje (stranacke) interese.
sada kada se birala nova/stara rektorica dali je itko pitao studente koga bi oni htjeli??
mislim da nitko!?! - barem na mom faxu, a mislim da je tako na svim fakultetima bilo.
a SZ je dao svom glas jednom od kandidata (znamo kojoj). kako to? ocito po vlastitom (stranackom) odabiru.
zato vise nemojte pisat da SZ zastupa studente, jer svi dobro znamo da to i nije bas tako.
 |
|
_________________ - kod pesimizma je dobro što ste uvijek ili u pravu ili ugodno iznenađeni - |
|
|
 |
 |
|