Zbog viška decibela građani su na rubu živčanog sloma!

Osijek

Zbog viška decibela građani su na rubu živčanog sloma!

U pojedinim su dijelovima Osijeka građani na rubu živčanog sloma zbog buke, posebice noću kada su maksimalne granice propisima dodatno ograničene na nižu razinu. Ogorčeni su ponajviše oni koji žive uz frekventne prometnice ili prugu i ne znaju komu se mogu požaliti i zatražiti zakonsku zaštitu.

Zakon o zaštiti od buke donesen krajem veljače predviđa izradu karata buke, a što je obveza i Grada Osijeka. Za sada o zagađenosti bukom postoje samo interni podatci koje je prikupio Zavod za unaprjeđenje sigurnosti, a temu utjecaja buke i definiranje koji su dijelovi grada njome ugroženi dotiče i Prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a. U Prijedlogu se navodi kako su posebno ugroženi središte grada, potezi uz značajnije prometnice, područja uz djelatnosti koje su izvor buke. Neke su starije informacije bile preciznije pa je tako utvrđeno kako je uz koridore glavnih prometnica razina buke od 70 do 75 dB (južna obilaznica, Strossmayerova, Gundulićeva, Županijska, Europska avenija, L.B. Mandića, Trpimirova, Divaltova...), a kao problem su istaknuti i tramvajski i željeznički promet, ugostiteljski lokali, objekti za sport i zabavu. Najmanja razina buke izmjerena je u unutrašnjosti stambenih naselja te u zonama slijepih ulica i uz obalu Drave (45-50 dB ), a problem industrijske buke nije izražen zbog gospodarske stagnacije.

Zakon o zaštiti od buke predviđa da u sljedećem razdoblju gradovi sa 100.000 stanovnika naprave kartu buke na osnovi koje bi se pravili akcijski planovi radi upravljanja bukom okoliša i njezinim štetnim učincima.

Noću bi se u Osijeku, kada opuste ulice i prometnice postanu trkališta za neobuzdane vozače, prema uzoru na nedavnu akciju u Zagrebu, našlo posla za inspektore u mjerenju buke. Remećenje sna postalo je uvriježeno, a nitko se od nadležnih nije ozbiljnije bavio tim problemom. Također, pravilnicima se definira oprema podložna ograničenjima buke, a među kojima su strojevi na gradilištima kojih u stambenim zonama ima prilično.

Edita Roterbauer, glasnogovornica PU osječko-baranjske, kaže kako građani policiji mogu prijaviti buku u slučaju tučnjave na ulici, odnosno remećenja javnog reda i mira galamom ili zbog buke iz ugostiteljskih objekata. Ostala, takozvana urbana buka (promet i drugi izvori), prijavljuje se Sanitarnoj inspekciji, kojoj treba uputiti predstavku na koju će inspektori odgovoriti. Konkretni koraci koje će Sanitarna poduzeti ovise o svakom pojedinom slučaju.

Tekst: Darko Pejić/Glas-Slavonije.hr
A na trpimirovoj je meni jedino uzasno kada subotom,petkom ili kad vec odluce doci piti ispred moje zgrade.
Odu u inu,kupe alkohola za 4h opijanja i deri bajoo.
Od 12 do 4 ujutro se po klupama opijaju i deru,sve dok netko ne izade van sa palicom i polomi im noge.
Ma radije bi živio pored kolodvora ili pored obilaznice nego slušao neodgojenu pijanu gamad kako pjevaju. Al ajd da bar znaju pjevati, al to je urlanje, zavijanje, deranje...
neznam kažu ljudi da je kvadrat stana u Višnjevcu i Josipuvcu puno jeftiniji nego u Osijeku..
trebali bi toga biti svijesni, prodaš ovu nekretninu i odeš fino na selo i još ti ostane novaca

Najbolje da svi idemo spavat u 22.00 zamračenje, nema koncerata, partyja ništa samo tišina
Život u gradu nosi određene beneficije i odgovornosti, naravno da ne podupirem vandale koji do ujutro divljaju i nedaju susjedstvu spavati, ali recimo pritužbe na koncerte i ostale manifestacije nemogu razumjeti... stoga preporučam onima željnim mira i tišine promjenu životne sredine u parametru od 35 km oko Osijeka, nti dobra sna i mira u izobilju. :)
Isis

Ma radije bi živio pored kolodvora ili pored obilaznice nego slušao neodgojenu pijanu gamad kako pjevaju. Al ajd da bar znaju pjevati, al to je urlanje, zavijanje, deranje...

Vjeruj nebi volio živjeti kraj kolodvora. Ja živim u Vrbaskoj ulici koja je do tamo neke 1990 bila raj božiji. Blizu grada a tišina, dvorište ogromno. I onda su se gradski oci sjetili da baš kroz moje dvorište ide cesta, ona iznad nadvožnjka na Vinkovačkoj. Od onda krš i lom. U svako doba noći i dana jure, ali doslovce jure automobili i šleperi i to oni dupli. Tutnje mi direkt ispod prozora pa ponekad mislim da će mi profurati kroz sobu. A tek lokomotiva. Stane baš ispred moje kuće i satima, ali doslovce satima stoji upaljena i brunda. Jednom sam mjerila stajala je upaljena dizelka od 9-14 sati, uglavnom toliko da sam cijeli ajvar napravila dok je ona trabunjala pored mog nosa. Tolika mi je buka od lokomotiva i šlepera da često ne čujem TV a to je naročito izraženo ljeti kad su prozori otvoreni. O ispušnim plinovima da i ne govorim i od ceste, i od garaže željezničarske i od lokomotiva. UŽAS
inspektormaska

neznam kažu ljudi da je kvadrat stana u Višnjevcu i Josipuvcu puno jeftiniji nego u Osijeku..
trebali bi toga biti svijesni, prodaš ovu nekretninu i odeš fino na selo i još ti ostane novaca

Najbolje da svi idemo spavat u 22.00 zamračenje, nema koncerata, partyja ništa samo tišina
Život u gradu nosi određene beneficije i odgovornosti, naravno da ne podupirem vandale koji do ujutro divljaju i nedaju susjedstvu spavati, ali recimo pritužbe na koncerte i ostale manifestacije nemogu razumjeti... stoga preporučam onima željnim mira i tišine promjenu životne sredine u parametru od 35 km oko Osijeka, nti dobra sna i mira u izobilju. :)

Bravo! Nek se seljoši teraju u vukojebine odakle su došli pa im neće smetati buka (i vratiti će se običaju ženidbe između krvnih srodnika).
živim na drvljaniku i upravo sada mi turira dizelska lokomotiva 25 m od prozora , ok dan je ali to se dešava i noču
U tom slučaju, pljujem sa balkona svakom građevinskom radinku u oko koji radi nazgradi u ulici republike i redovno svako jutro imam budilicu u 6 sati koju je nemoguće ugasiti do 5 popodne.
inspektormaska

Apsolutno se slažem s ovim. Ogromna je razlika između buke koju proizvode vandali i oni koji ne znaju kad im je alkohola dosta pa ti tule pod prozorom, razbijaju i peglaju živce i buke od prometa i općenito urbanog života. Oni kojima smeta život kraj velikih prometnica, gradilišta i dječjih igrališta trebaju svoj život ili prilagoditi uvjetima (što znači, zatvoriti prozor, stisnuti zube i kupiti čepiće za uši) ili prodati nekretninu u gradu i kupiti si kućicu u cvijeću negdje izvan Osijeka gdje je božji mir i tišina.

Znam o čemu pričam jer živim na Kirovoj i točno pod mojim prozorom već nekoliko godina za redom svako ljeto imam gradilište. Kad postane preglasno, zatvorim prozor, stavim slušalice na uši i nastavim svojim poslom.
inspektormaska

alo bajo....Josipovac je prigradsko naselje, ne selo...
.........
kuća mi je 27.6 m od pruge.....vlak uopće ne čujem.....
..mislim da je stvar toga da se ljudi jednostavno na nešto moraju žalit...strašno.....na sve se čovjek navikne....ako želi
U pojedinim su dijelovima Osijeka građani na rubu živčanog sloma zbog buke, posebice noću kada su maksimalne granice propisima dodatno ograničene na nižu razinu. Ogorčeni su ponajviše oni koji žive uz frekventne prometnice ili prugu i ne znaju komu se mogu požaliti i zatražiti zakonsku zaštitu.

ha-ha-ha
koliki bi dobili živčani slom da saznaju koliko će doći cijena izrade <karte> buke.

Ovo karte= samo da znate na osnovu čega će napraviti kartu i na osnovi kojih parametara.
http://74.50.48.53/pmapper32/map.phtml?config=kutina
ja živm već deset godina 35 m od pruge.... ja više ne čujem vlak..a prođe 20 puta na dan... stoga... nemojte izmišljat.. bar što se vlaka tiče
mene sam zanima kolika je razina buke subotom uvečer u jebenoj tvrđi .... pa nek onda tu buku smanje ako mogu
Hvala autoru na članku - prvom prilikom zovem sanitarnu zbog nove pruge na Divaltovoj. Ne spavam normalno tjednima.
Prestrašno je ima nekih 3 m od pruge do mog kreveta i svaki 5 min dum tras ... Ne kažem da tramvaj nije koristan ali od kud nekome pravo da me ili otjera iz kuće ili prisili na značajne građevinske radove? U selu barem obavijeste ljude kad ima rade oko kuće.
ja stalno navečer vidim neki žuti motor kako divlja po gradu i ulazi u zavoje ko kamikaza i bježi policiji...to je strašno!!!!
is pa gledam ih svako veče pa to je strava. jebeš mi sve ispred zgrade imam svoj privatni street race, a kad autobus kreće mogu se pozdravit sa svakim drugim zvukom na pola minute dok ne ode. najdraže mi je jutro i turiranje 4-5 trulih autobusa pod prozorom mmmmmmmm neprocjenjivo. jebga navikne se čovjek.
Monstrum

is pa gledam ih svako veče pa to je strava. jebeš mi sve ispred zgrade imam svoj privatni street race, a kad autobus kreće mogu se pozdravit sa svakim drugim zvukom na pola minute dok ne ode. najdraže mi je jutro i turiranje 4-5 trulih autobusa pod prozorom mmmmmmmm neprocjenjivo. jebga navikne se čovjek.

da da..pogotovo taj žuti motor...na njega bi policija pod hitno trebala napraviti neku akciju i privesti ga....
ja se dam kladit, da se murija postavi samo na par lokacija u gradu svake večeri državni proračun bi bio pun, krcat do ibera, para ko šuge. al lakše je zajebavat par klinaca što nemaju osobnu neg doć nekom ćelavom kretenoidu u mrcini od auta koji ga panji 200 kroz po grada
pa da...mislim voziti 200 u sred grada....strašno,meni to nikad ni na pamet nije palo :\
čuj ako je ograničenje 50, za vožnju 200 po po grada ti uzmi vozačku, daju srećku u iznosu od milijon kuna, odsjeku noge, oduzmu kola, zapale mater i oca, siluju babu, pojedu kera i popiju svu rakiju iz kuće pa se ti jebi onda :D
leny

U selu barem obavijeste ljude kad ima rade oko kuće.

naravno kad rade nešto tek svake četiri godine i to se zna godinama unaprijed, nema obavijesti... evo naprimjer sad će tek za 3 godine nastavit radove na kanalizaciji pa ja već spremam rakiju da mogu na miru ubit oko...
Monstrum

čuj ako je ograničenje 50, za vožnju 200 po po grada ti uzmi vozačku, daju srećku u iznosu od milijon kuna, odsjeku noge, oduzmu kola, zapale mater i oca, siluju babu, pojedu kera i popiju svu rakiju iz kuće pa se ti jebi onda :D

ma gamad jedna bezobrazna samo voze brzo i divljaju po tim cestama.Nikad mi neće biti jasno to!!!Zašto voziti 50 kada moš 200...tj obrnuto xD
ja tog lika nikad ne vidjeh...gdje divlja?
jel to onaj što nosi kacigu ko periklo?
de ljudi sad ozibljno...pa koji vam je k... smeta vam vlak,autobus, kad netko prdne, motor kad prodje.....idite zivite u neku pripizdinu a ne u grad...
a taj lik na zutom motoru nemos promasit bokte....ima 120 kg i glavu ko bundevu nemoze ni kacigu na glavu nabit kolka je xD
E, vidio sam tog lika... stalno se navečer voza tu po e. aveniji...
onaj neki žuto bijeli motor... ima bijelo - sivu kacigu...
par puta sam vozio auto iza njega, pa to je strašno...

taj dečko se ponaša kao da je sam na cesti.. onako ide lijevo desno motorom, tablice normalno nema, ja sumnjam da taj uopče i vozačku ima... ako i ima baš mezanima koja mu ju je budala dala...

jadan onaj ko će ga sa asfalta jednom morati strugati...

I samo da još dodaom.. primjetio sam da navečer tu po gradu ima dosta divljaka koji izigravaju "tokio drift", ujutro kada prolazim kauflandovim parkingom sve puno tragova guma...
unLog!c

E, vidio sam tog lika... stalno se navečer voza tu po e. aveniji...
onaj neki žuto bijeli motor... ima bijelo - sivu kacigu...
par puta sam vozio auto iza njega, pa to je strašno...

taj dečko se ponaša kao da je sam na cesti.. onako ide lijevo desno motorom, tablice normalno nema, ja sumnjam da taj uopče i vozačku ima... ako i ima baš mezanima koja mu ju je budala dala...

jadan onaj ko će ga sa asfalta jednom morati strugati...

I samo da još dodaom.. primjetio sam da navečer tu po gradu ima dosta divljaka koji izigravaju "tokio drift", ujutro kada prolazim kauflandovim parkingom sve puno tragova guma...

je je tom idiotu na žutom motoru treba doživotno zabraniti bilo kakvu vožnju.jebote netko ce nastradati zbog tog idiota, na koji on samo divljački način vozi, pa to nema nigdje...

sad se postavlja pitanje, a gdje je tu policija?! kakav je to primjer ostalima?!
žalosno. :S
registrirani korisnik je kreten na tom žutom motoru...
sokrat

ne laprdaj
sokrat

hahahahahaha, daj nemoj me nasmijavat. :D
haha, a jebote na ovom forumu uvijek svi seru o nekome i onda se netko pojavi s tom forom i onda svi još malo više seru hahahaha xD
ahahahahhahahahha. ja 1. nisam kreten, 2. ja se na skuteru nisam vozio u životu..imam fobiju od motora... 3. audi ne pravi motore:-D

do možda sokrat nije kreten na motoru? :P
...ne mogu vjerovati, ja jednostavno ne mogu vjerovati....
sokrat

sokrate dobra fora! srećom pročitan si još na sex skandalu ;)

Re: Zbog viška decibela građani su na rubu živčanog sloma!

I meni u Reisnerovoj nije bilo ugodno. Dok je bila stara stolarija zveckali su prozori, ali kada sam ugradio plastičnu stvar je sasvim drugačija. Konačno mogu spavati na miru.... :)
ta fora sa sex skandalom nije vezana za mene.. tema je iz 2006. godine:-D
Ma nisam ja na motoru ja sam normalna osoba,taj nerazumni dečko na žutome motoru je strašno nedolično ponašanje na cesti.Policija pod hitno treba poduzeti neke sankcije i mjere te privesti ovoga kriminalca dok netko nije poginuo.
ovaj monstrum neki pristojan građanin osijeka....hahahaha.... i nisam ja taj na zutom motoru za tvoju informaciju... a i svi seru tu za brzu voznju bla bla a da im tako sta jako i bjesno dodje u ruke i oni bi stisli po gasu.... xD
anakonda

ni ja LOL
Frost

anakonda

ni ja LOL

XD Treba biti više policajaca na cesti da hvata te vandale koji divlajju po noći....igraju NFS igrice i onda misle da mogu to i zapravo.....
chosen

Frost

anakonda

ni ja LOL

XD Treba biti više policajaca na cesti da hvata te vandale koji divlajju po noći....igraju NFS igrice i onda misle da mogu to i zapravo.....

...ma, nisam mislila na to - al fora je provaljena, tak da nema veze....

Ostala, takozvana urbana buka (promet i drugi izvori), prijavljuje se Sanitarnoj inspekciji, kojoj treba uputiti predstavku na koju će inspektori odgovoriti. Konkretni koraci koje će Sanitarna poduzeti ovise o svakom pojedinom slučaju.

Da, to je lakše reći nego učiniti. Gospodin koji je šef sanitarne (izvjesni Ormanac ili tako nekako), takve predstavke jednostavno ne želi zaprimiti, a ne želi jer je svjestan i sam problema, no nema muda da se s istim uhvati u koštac. Ako predstavka nije zaprimljena, slučaj (za njega) ne postoji i ne mora ništa poduzimati.
Vi još uvijek nevidite glavni problem u cijelome gradu od financija do psa lutalica do zakona do apsolutno svega..a to je čovjek na žutom motoru.
može li netko izmjeriti buku iz šećerane u noćnim satima za vrijeme kampanje?
živim u jednoj od najprometnijih ulica u Osijeku, buku ne primjećujem. srednjoškolska balavurdija mi je redovito tulila pod prozorom do 00h, dok ih odgajatelji nisu doveli u red, sad arlauču s gitarom kod bijelog mosta. jedina buka koja mi smeta su "ljetne bašte" odnosno "plesnjaci" koji se organiziraju u pojedinim ugostiteljskim objektima, to je obično petkom, preko ljeta, te os ljetne noći. još imam preko puta salu za vjenčanja, pa si nekga svita iz svatova zna malo doći derati u 4h ujtro. ali to je život u centru kojeg se ne bi odrekla. s toga te 3 osječke ljetne noći mogu preživjeti

Monstrum

najdraže mi je jutro i turiranje 4-5 trulih autobusa pod prozorom mmmmmmmm neprocjenjivo. jebga navikne se čovjek.

neprocjenjiv osjećaj
najdraže mi je oko 6h ujtro, kad onak fino zahladi preko lejta, otvoriš sve prozore a majstor nabije po gasu i trubi gostima iz hotela
c-192

može li netko izmjeriti buku iz šećerane u noćnim satima za vrijeme kampanje?

moraš se pomoriti
kampanja ne traje tako dugo

a sjećaš li se ti sinko kad su još tamo vagonima dovozili sirovine u silose. svaki dan preko jeseni sudaranje silnih vagona za tegljenje robe... to su bila vremena buke
ne sjećam se bako... ;)

tek odnedavna živim u blizini
ja sam i dalje mišljenja da je to sve uzrokovano čovijekom na žutom motoru...
po meni ovo je dokaz da je grad perpun starih ljudi koji čuju i ventilator u računalu kdo susjeda dok spavaju ^^
hahahahaha xD...
A znam tog na zutom motoru,jedanput me skoro pregazio...ccc...da znam tko je to drito bi na policiju otisao.
Trebalo bi napravit plakat da se raskrinka ludjaka..
Ludost..ccc
zaeb, obrišite post
DrugsBunny

zaeb, obrišite post

nećemo :D
Nisam ni mislio : )

Tagovi